3. ročník OnkOlympiády sa vydaril

Koncom októbra sa takmer stovka onkologických pacientov zišla v Košiciach. Dôvod ich stretnutia nebol náhodný – prišli si zmerať sily na 3. ročníku športového podujatia OnkOlympiáda 2017, ktorá sa opäť uskutočnila ako sprievodné podujatie Týždňa Ligy proti rakovine.

24097058738_ec3a12b11d_o

Táto trojdňová aktivita začala v stredu 25.októbra 2017, kedy sa všetci prihlásení „športovci“ stretli v priestoroch Hotela Yasmin. Účastníci z rôznych kútov Slovenska sa po ubytovaní v hoteli a následnej registrácii spoločne premiestnili do blízkej športovej haly – Angels arény, kde si mali možnosť pozrieť basketbalový zápas, kde košické Anjeliky zvíťazili nad hráčkami z Ružomberku. Po zápase nasledovala dražba dresov – ružové dresy Košičaniek sa podarilo organizátorom vydražiť v rekordnej sume 4.100 Eur. Celý finančný výnos z dražby poputoval na podporu aktivít Ligy proti rakovine. Za tento ušľachtilý čin im patrí naše úprimné poďakovanie.

Na druhý deň (štvrtok 26.októbra) sa súťaženiachtiví onkolympionici zišli práve na palubovke Angels arény, kde mohli pretekať v rôznych športových disciplínach.

Tentokrát sme pre nich pripravili:

  • bedminton
  • beh na krátke trate
  • skok cez švihadlo
  • hula-hop kruhy
  • hod na kôš
  • stolný futbal
  • lukostreľba (archery strike)
  • cyklo-jazda zručnosti

Samotný športový deň začal spoločnou rozcvičkou, po ktorej sa už účastníci rozdelili do skupín podľa disciplín. O všetky disciplíny bol skutočne veľký záujem. Každá aktivita mala vlastné pravidlá, na ktoré dohliadal samostatný rozhodca – dobrovoľník. Poctivo zapisované body sa na konci dňa zrátali, aby sme mohli vyhodnotiť najlepších športovcov. V niektorých disciplínach nastalo veľké prekvapenie, keď napr. v stolnom futbale excelovali aj ženy. Naopak v hula-hop kruhoch sa podarilo zabojovať a zvíťaziť aj mužom.

Olympionici, ktorí práve nešportovali, mali na výber z rôznych sprievodných aktivít. V Stánku Nemocnice Košice-Šaca im pracovníci nemocnice počas celého dňa informácie o zdravom životnom štýle, a tiež im zmerali tuk. Vďaka lekárni Dr. Max a vitamínom, ktoré pre účastníkov OnkOlympiády venovali, si mohli športovci doplniť potrebné látky v tele. Veľmi obľúbená bola aj joga, ktorú sme ako nesúťažnú disciplínu zaradili v rámci relaxu.

Športový štvrtok vyvrcholil spoločenskou udalosťou – kultúrnym večerom v Hoteli Yasmin. Po spoločnej výbornej večeri nasledovali oficiality, na ktoré sa tešili všetci športovci. Každý zo zúčastnených bol ocenený účastníckym listom a dekorovaný krásnou medailou v tvare kvetu narcisu. Najlepší traja súťažiaci z každej športovej disciplíny získali diplom a víťazný pohár. Príjemnú atmosféru dotvoril kultúrny program – ľudový súbor Pristaše predviedol nádherné tanečné vystúpenie v krásnych vyšívaných krojoch a folková kapela Montana sa postarala o hudobnú zábavu počas celého večera. Takmer všetci sa zapotili na tanečnom parkete, kde zároveň nebola núdza o zdieľanie zážitkov z celého dňa.

Po piatkových hotelových raňajkách sa už ubytovaní olympionici individuálne rozchádzali. Niektorí, najmä účastníci mimo Košíc, navštívili v tento deň Centrum pomoci Ligy proti rakovine v Košiciach. Zaujímali sa o aktivity v centre, prezreli si priestory a dozvedeli sa mnohé zaujímavé informácie o programoch a službách, ktoré sú im vďaka Lige proti rakovine k dispozícii.

Výsledkom športového podujatia OnkOlympiáda 2017 neboli len skvelé športové výsledky súťažiacich, ale aj utuženie vzájomných priateľstiev, vznik nových, či zdieľanie spoločných zážitkov. Každý si prišiel na svoje.

Veríme, že sa nám v budúcnosti podarí pokračovať v tejto tradícii a s podporou verejnosti budeme môcť každý rok pre pacientov pripravovať rôzne aktivity, vrátane OnkOlymypiády. Už teraz sa tešíme na to, čo nám prinesie nasledujúce obdobie.

Športu zdar, priatelia! 🙂

*****

 

Fotografie z všetkých troch ročníkov OnkOlympiády si môžete pozrieť vo fotogalérii:

OnkOlympiáda 2015 v Lučenci

OnkOlympiáda 2016 v Bratislave

OnkOlympiáda 2017 v Košiciach

******

Ďakujeme partnerom a dobrovoľníkom, vďaka ktorým sme mohli zrealizovať 3. ročník športového podujatia pre onkologických pacientov OnkOlympiáda 2017:

Ďakujeme klubu Good Angels Košice, na čele s manažérom Danielom Jednrichovským, za poskytnutie priestorov na športové aktivity na palubovke Angels arény v Košiciach, ako aj za možnosť zúčastniť sa basketbalového zápasu s nasledovnou dražbou dresov basketbalových hráčok, z ktorej výnos poputuje na aktivity LPR.

Active life

Archery strike

Bagety Košice

Folklórny súbor Pristaše

Horti – veľkoslad ovocia a zeleniny

Hotel Yasmin

Hudobná skupina Montana

Indulona

Lekáreň Dr. Max

Maras team

Mesto Košice

Nemocnica Košice-Šaca

Ďakujeme aj dobrovoľníkom: 

– Lucia Kočková – Nemocnica Košice-Šaca
– Monika Meluchová – Nemocnica Košice-Šaca
– Viktor Menyhert – Active life
– Martina Dorčáková – Mesto Košice, Active life
– Peter Buc – uznávaný bežecký rozhodca, maratónec
– Jana Vargovčáková – Folklórny súbor Pristaše (spolu so sestrou Veronikou, našou fyzioterapeutkou), pomoc ako rozhodca pri športových súťažiach
– Erik Horváth – DJ, hudba a ozvučenie počas športovania v hale
– Peter Perháč – fotograf
– Marek Pančišin – Archery strike – nafukovacia lukostreľba
– Marta Kubcová – joga


Najnovšie aktuality

  • Prvé výsledky Dňa narcisov 2024

    Po sčítavaní vyzbieraného obnosu sú k dispozícii prvé predbežné výsledky za mestá, kde sa nachádzajú Centrá LPR – Bratislava, Martin, Košice. Do zbierky sa zapojilo viac ako 12 000 dobrovoľníkov.  Za Bratislavu predstavuje predbežný výnos 244.000€, za Košice 67.000€ a za Martin 17.000€. Atmosféra v uliciach Slovenska bola výborná, dobrovoľníci, partneri i verejnosť dávali pozitívnu […]

    Čítať ďalej
  • Rakovina hlavy a krku – diagnóza, ktorá narastá

    Zorganizovali sme s doktorkou Klaudiou Gočárovou pre odborníkov i laickú verejnosť prezenčnú/onlinu prednášku o type rakoviny, o ktorej sa často nehovorí. Počet nových prípadov tohto typu však narastá.   Rakovinu hlavy a krku tvorí skupina nádorového ochorenia, ktoré vzniká v hornom tráviacom a dýchacom trakte (pery, jazyk, ústna dutina, hltan a hrtan alebo hlasivky) alebo […]

    Čítať ďalej
  • Webinár „Diagnóza – Hlava a krk“ aj pre laickú verejnosť

    Pozývame vás na bezplatný webinár pod vedením MUDr. Gočárovej, PhD. – primárky internej kliniky Onkologického ústavu sv. Alžbety v BA, ktorá sa bude konať štvrtok 21.3 od 16:00 – 17:00 hod. https://shorturl.at/ruxN1 Meeting ID: 228 023 626 522 Passcode: 4Q6giE Pre bližšie informácie sa obráťte na pr@lpr.sk

    Čítať ďalej
  • 4. marec – Svetový deň proti rakovine

    Svetovým dňom proti HPV si pripomíname si naliehavosť prevencie pred infekciou, ktorá môže spôsobiť viaceré typy rakoviny. U dospelých sú účinnou prevenciou preventívne prehliadky a očkovanie, u detí očkovanie, ktoré je od 1. decembra 2023 na Slovensku plne hradené z verejného zdravotného poistenia pre 12 až 14-ročné deti. Niektoré typy tohto vírusu najčastejšie spôsobujú rakovinu […]

    Čítať ďalej
  • 4.2. Svetový deň boja proti rakovine

    Odporúčania na odstránenie rozdielov v starostlivosti o onkologických pacientov Bratislava, 4.2.2024 – Svetový deň boja proti rakovine, vyhlasovaný Úniou pre medzinárodnú kontrolu rakoviny (UICC), má za cieľ prijať naliehavé opatrenia na zlepšenie informovanosti o riziku rakoviny, ako aj prevencii, liečby a opatrovateľských služieb pre všetkých jednotlivcov bez ohľadu na to, kto sú a kde žijú. K tejto tradičnej […]

    Čítať ďalej
  • Boli sme pozvaní do Prezidentského paláca

    BOLI SME POZVANÍ DO PREZIDENTSKÉHO PALÁCA NA TRADIČNÉ NOVOROČNÉ STRETNUTIE ZÁSTUPCOV OZ   Občianska spoločnosť často dopĺňa rolu štátu, niekedy dokonca nahrádza absenciu štátnych riešení. Podľa prezidentky Zuzana Čaputová „Silnú občiansku spoločnosť s fungujúcimi a funkčnými mimovládnymi organizáciami potrebuje každá demokracia, aj tá naša, slovenská. Viem, že to je niekedy náročné alebo únavné, ale vernosť […]

    Čítať ďalej