Odštartovali sme kampaň „Prehliadka roka“ pre skríning rakoviny krčka maternice

Predbehnite rakovinu krčka maternice skríningovým vyšetrením skôr, ako predbehne ona vás. Na Slovensku každoročne ochorie na rakovinu krčka maternice približne 600 žien. Ide o druhú najčastejšiu rakovinu u žien vo veku 15 až 44 rokov, ktorá je ľahko diagnostikovateľná a v skorom štádiu efektívne liečiteľná.

Každý deň na Slovensku ochorejú na rakovinu krčka maternice 2 ženy, pričom každý tretí prípad končí tragicky, a vo väčšine prípadov je príčinou neskorá diagnostika. Tá by nemusela byť, ak by ženy pravidelne chodili na preventívne prehliadky ku gynekológovi. Keďže pri väčšine abnormálnych zmien na krčku maternice žena spočiatku nepociťuje výrazné zdravotné ťažkosti, je včasné odhalenie rakoviny krčka maternice bez pravidelných preventívnych alebo skríningových prehliadok a sledovania takmer nemožné.

Rakovina krčka maternice je jedným z mála zhubných ochorení, pri ktorom je známy bezprostredný vyvolávateľ.  Dá sa proti nej efektívne chrániť očkovaním proti HPV, keďže až 99 % prípadov rakoviny krčka maternice spôsobuje vírus HPV (Human Papilomavirus, ľudský papilomavírus). S týmto typom infekcie sa stretne prakticky každá žena v pohlavne aktívnom veku, ale imunitný systém sa s tým vo väčšine prípadov vie vysporiadať sám.

Tlačová konferencia k skríningu rakoviny krčka maternice na Ministerstve zdravotníctva:

Rakovina krčka maternice je jedno z mála onkologických ochorení vhodných na sekundárnu prevenciu – skríning. Organizovaný skríning rakoviny krčka maternice, ktorý spočíva v pravidelných gynekologických kontrolách, má za úlohu znížiť úmrtnosť na toto ochorenie pomocou včasného odhalenia rakovinových zmien v štádiu, v ktorom je liečiteľné a vyliečiteľné.

V roku 2019 po prvýkrát v histórii na odštartovali Slovensku 3 organizované onkologické skríningy, dva z nich na čas obmedzila koronakríza. Doteraz na Slovensku funguje tzv. príležitostný (oportúnny) skríning.

Od júla postupne začínajú  ženy vo veku 23 – 64 rokov dostávať poštou od svojej zdravotnej poisťovne pozvánku na bezplatnú preventívnu gynekologickú prehliadku, ktorej súčasťou je skríningové cytologické vyšetrenie krčka maternice. „Pozvané ženy by sa mali s pozvánkou dostaviť ku svojmu gynekológovi do 6 mesiacov. Ak žena nemá svojho gynekológa, môže si vybrať a objednať sa v ktorejkoľvek gynekologickej ambulancii vo svojom okolí. Skríningový program, ktorý dokáže aktívne zachytiť predrakovinové stavy a skoré štádiá rakoviny krčka maternice, môže zachrániť zdravie, životy našich blízkych, žien, matiek, sestier, dcér, partneriek či priateliek,“ vysvetlil minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský.

Tlačová konferencia k skríningu rakoviny krčka maternice na Ministerstve zdravotníctva:

Pozvánky dostanú najprv tie ženy, ktoré sa pravidelne nezúčastňujú gynekologických vyšetrení. Zoznam gynekologických ambulancií je tu: https://www.e-vuc.sk/.

„Skríning predchádza zbytočným úmrtiam, keďže rakovina krčka maternice je ochorenie, ktoré sa vyvíja pomaly, pri pravidelných kontrolách sa dá zachytiť včas a dá sa veľmi úspešne liečiť,“ zdôraznil  MUDr. Oliver Sadovský, CSc. z Oddelenia gynekologickej onkológie, NOÚ, ktorý sa zaslúžil o presadenie celoplošného populačného skríningu karcinómu krčka maternice na Slovensku.

„Je dôležité urobiť všetko pre to, aby sa zvýšilo povedomie žien o možnosti účinnej prevencie, keďže v súčasnosti pravidelné gynekologické vyšetrenie absolvuje iba približne 30% žien,“ upozornila riaditeľka Národného onkologického inštitútu, MUDr. Mária Rečková, PhD.

„Približne 60 rokov sa vo svete skríning vykonáva pravidelným cytologickým vyšetrením. Táto osvedčená metóda je odborníkmi zvolená na použitie organizovaného skríningu rakoviny  krčka maternice v podmienkach na Slovensku. Je nákladovo vysoko efektívna a dokáže zabezpečiť  včasný záchyt rakoviny krčka maternice v predrakovinových štádiách alebo vo včasných štádiách rakoviny krčka maternice, kedy je toto ochorenie dobre liečiteľné až vyliečiteľné,“ dodal MUDr. Ladislav Masák, CSc., prednosta kliniky Gynekologickej Onkológie SZU, Onkologického ústavu sv. Alžbety v Bratislave.

Pri organizovanom, pozývacom skríningu sa bude používať vyšetrovacia metóda prostredníctvom cytologického vyšetrenia PAP testom. V prípade takéhoto postupu, teda vyšetrenia krčka maternice konvenčnou cytológiou, sa HPV test použije až následne, ak sa zistia patologické zmeny v oblasti krčka maternice. HPV test síce vykazuje vyššiu citlivosť prekanceróz (predstupeň rakoviny) ako cytologické vyšetrenie, avšak ak žena absolvuje cytologické vyšetrenie PAP testom v pravidelných odporúčaných intervaloch (prvé dve vyšetrenia po roku a následne, ak je nález v norme, pokračuje sa vo vyšetrovaní v trojročnom intervale), citlivosť testu je porovnateľná s HPV vyšetrením.  Gynekológ  tak má šancu zachytiť patologické zmeny na krčku maternice.  Znamená to, že záchyt prekancerózy oboma metódami/testami  je obdobne citlivý.

„30 rokov pôsobenia Ligy proti rakovine na Slovensku predstavovalo aj konštantnú snahu a úsilie šíriť v spoločnosti informácie o prevencii pred onkologickými ochoreniami. Robíme tak i teraz informovaním verejnosti o skríningoch prostredníctvom informačných kampaní, aktuálne ku skríningu krčka maternice. Dôležité je uvedomovať si vlastnú zodpovednosť v starostlivosti o svoje zdravie. Veľa preň môžeme urobiť pravidelným absolvovaním preventívnych lekárskych prehliadok a skríningových programov. V rámci našej bezplatnej Onkoporadne (0800 11 88 11, poradna@lpr.sk) odpovedáme na množstvo dotazov i na túto tému. Liga proti rakovine pripravila komunikačnú kampaň, účelom ktorej je  upozorniť na dôležitosť absolvovania skríningových vyšetrení s apelovaním na ženy, aby toto pozvanie prijali a využili možnosť jednoduchého vyšetrenia, ktoré však v konečnom dôsledku môže byť pre ne veľmi podstatným a môže pomôcť predísť zdravotným komplikáciám v budúcnosti,“ povedala Eva Kováčová, výkonná riaditeľka Ligy proti rakovine.

Ing. Eva Kováčová, výkonná riaditeľka Ligy proti rakovine v TN na Markíze ku skríningom rakoviny:

Cytologickú vyšetrovaciu metódu, ktorú slovenskí odborníci rozhodli zvoliť ako skríningovú vyšetrovaciu metódu, potvrdila aj medzinárodná analýza pripravená v spolupráci s pracovníkmi Národného onkologického inštitútu.  

Čísla môžu pôsobiť neosobne. Ale ženy v našich štatistikách sú skutočné. Každej z nich slovo rakovina naháňa strach, berie odvahu, silu, sny…Každá z nich má niekoho, komu by chýbala, ak by sa rakovina ukázala ako silnejší súper. Aj preto vnímame skríning rakoviny krčka maternice ako významný míľnik v starostlivosti o zdravie našich poisteniek. 45 tisíc z nich už dostalo pozvánku na bezplatnú preventívnu gynekologickú prehliadku, ktorá je cestou k tomu, aby zostali zdravé. V prípade pozitívneho výsledku cytológie je totiž dôležitý každý mesiac či týždeň, pretože každá tretia žena s touto diagnózou prichádza k lekárovi neskoro. Spájame sily, aby v  anonymných štatistikách neboli aj naše mamy, sestry, priateľky či dcéry a veríme, že si v pozvánke na preventívne gynekologické vyšetrenie tento silný odkaz nájdu,“ povedala Beáta Havelková, podpredsedníčka predstavenstva VšZP.

„So skríningom rakoviny krčka maternice sme začali v máji 2021. Odvtedy dostáva každý mesiac pozvánku na vyšetrenie 10 tisíc poisteniek Dôvery. Je nesmierne dôležité, aby poistenky na celom Slovensku toto preventívne vyšetrenie absolvovali, pretože im môže zachrániť život. Skríning má našu plnú podporu, preto apelujeme na ženy, aby toto bezplatné vyšetrenie neodkladali a absolvovali ho čo najskôr,“ povedal Martin Kultan, generálny riaditeľ zdravotnej poisťovne Dôvera.

„Ako ukázali skúsenosti z ostatného skríningu vybraných onkologických ochorení v našej poisťovni, len malé množstvo z pozvaných ľudí sa na prehliadku k lekárovi skutočne dostavilo – pritom u takmer každého tretieho poistenca boli odhalené nejaké nádorové alebo zápalové zmeny. Skríning zachraňuje životy a je šancou pre všetkých, ktorí doteraz s prevenciou váhali,“ uzavrela riaditeľka sekcie zdravotného poistenia ZP Union, Elena Májeková.

S výzvou pre ženy prichádza aj moderátorka Adela Vinczeová: „Osobne som rada, že sa viac hovorí o prevencii rakoviny krčka maternice. S Ligou proti rakovine sa snažíme dostať medzi ženy posolstvo o dôležitosti pravidelných prehliadok u gynekológa. Ja sama som mala skúsenosť s konizáciou. No mnoho žien ani nemá svojho gynekológa. Odrodia posledné dieťa a žijú s pocitom, že ak majú jedného partnera, sú mimo rizika. Vírus je taký nevyspytateľný, že sa môže prebudiť kedykoľvek. Snažím sa preto odovzdať pragmatické posolstvo: Ženy, chodievajte na preventívky a keď vám príde pozvanie na skríning rakoviny krčka maternice, navštívte svojho gynekológa. Vyšetrenie je bezbolestné a bezplatné.“

LETÁK „PREHLIADKA ROKA“ si môžete stiahnuť TU

Všetky informácie nájdete na: www.onkoskriningy.sk alebo www.lpr.sk

Kontakt pre médiá: Mgr. Petra Benczyová, PR manažérka Ligy proti rakovine, tel.: +421 915 780 372  e-mail: pr@lpr.sk


Najnovšie aktuality

  • Webinár „Diagnóza – Hlava a krk“ aj pre laickú verejnosť

    Pozývame vás na bezplatný webinár pod vedením MUDr. Gočárovej, PhD. – primárky internej kliniky Onkologického ústavu sv. Alžbety v BA, ktorá sa bude konať štvrtok 21.3 od 16:00 – 17:00 hod. https://shorturl.at/ruxN1 Meeting ID: 228 023 626 522 Passcode: 4Q6giE Pre bližšie informácie sa obráťte na pr@lpr.sk

    Čítať ďalej
  • 4. marec – Svetový deň proti rakovine

    Svetovým dňom proti HPV si pripomíname si naliehavosť prevencie pred infekciou, ktorá môže spôsobiť viaceré typy rakoviny. U dospelých sú účinnou prevenciou preventívne prehliadky a očkovanie, u detí očkovanie, ktoré je od 1. decembra 2023 na Slovensku plne hradené z verejného zdravotného poistenia pre 12 až 14-ročné deti. Niektoré typy tohto vírusu najčastejšie spôsobujú rakovinu […]

    Čítať ďalej
  • 4.2. Svetový deň boja proti rakovine

    Odporúčania na odstránenie rozdielov v starostlivosti o onkologických pacientov Bratislava, 4.2.2024 – Svetový deň boja proti rakovine, vyhlasovaný Úniou pre medzinárodnú kontrolu rakoviny (UICC), má za cieľ prijať naliehavé opatrenia na zlepšenie informovanosti o riziku rakoviny, ako aj prevencii, liečby a opatrovateľských služieb pre všetkých jednotlivcov bez ohľadu na to, kto sú a kde žijú. K tejto tradičnej […]

    Čítať ďalej
  • Boli sme pozvaní do Prezidentského paláca

    BOLI SME POZVANÍ DO PREZIDENTSKÉHO PALÁCA NA TRADIČNÉ NOVOROČNÉ STRETNUTIE ZÁSTUPCOV OZ   Občianska spoločnosť často dopĺňa rolu štátu, niekedy dokonca nahrádza absenciu štátnych riešení. Podľa prezidentky Zuzana Čaputová „Silnú občiansku spoločnosť s fungujúcimi a funkčnými mimovládnymi organizáciami potrebuje každá demokracia, aj tá naša, slovenská. Viem, že to je niekedy náročné alebo únavné, ale vernosť […]

    Čítať ďalej
  • Dobré správy pre pacientky s rakovinou prsníka!

    SCHVÁLILA SA ÚPLNA ÚHRADA LIEKU KEYTRUDA PRE PACIENTKY S TZV. TROJNÁSOBNE NEGATÍVNYM KARCINÓMOM PRSNÍKA (TNBC) OD 1.4.2024 Tento – často agresívny – podtyp rakoviny prsníka sa týka vo väčšej miere mladých žien a predstavuje vyššie riziko návratu ochorenia. Veríme, že od 1. apríla bude liek Keytruda (pembrolizumab) dostupný pre liečbu: lokálne pokročilého triple negatívneho karcinómu […]

    Čítať ďalej
  • 50 pacientov sme tento rok vzali na adventnú Prahu

    ..i keď v dnešný deň sa nám pri spomienke na toto mesto skôr tlačí do očí slza smútku Za 2 DNI sme navštívili typické miesta ako Straromestké námestí s vianočnými trhmi, Karluv most, historické opevnenie Vyšehrad. Novinkou na Adventnom výlete bol kultúrny zážitok v podobe Vianočného orchestrálneho koncertu za účasti Alfreda Strejčeka v historickej Univerzitnej […]

    Čítať ďalej