Movember – proti rakovine prostaty

Do boja proti rakovine prostaty sa pridávajú ďalší slovenskí športovci

Aj tento november ovládnu Slovensko fúzy. Mesiac boja proti rakovine prostaty a medzinárodnú iniciatívu Movember podporí ďalší ročník kampane „Dal som to“. Po úspešnom prvom ročníku sa k hokejistom pridáva populárny boxer Tomi „Kid“ Kovács, ktorý prostredníctvom videa motivuje mužov, aby prekonali strach a nedali rakovine prostaty žiadnu šancu. Web kampane www.dalsom.sk navyše každému mužovi ponúka dôležité informácie o prevencii proti rakovine prostaty.

Druhé najčastejšie onkologické ochorenie u mužov

Rakovina prostaty postihuje najmä mužov po päťdesiatke. Počet pacientov na Slovensku stále pribúda. Za rok naši lekári diagnostikujú viac ako 2 000 nových prípadov. Hoci patrí medzi najčastejšie zhubné ochorenia u mužov, väčšina z nich prevenciu zanedbáva.

Pacienti prichádzajú k lekárovi častokrát neskoro. „Na  Slovensku  zachytíme vysoké percento pacientov (cca 14%) až v pokročilom štádiu ochorenia, keď prognóza nie je dobrá. Je za tým fakt, že muži o svojich problémoch neradi otvorene hovoria, a preto nechodia na preventívne prehliadky,” vysvetľuje prezident Slovenskej urologickej spoločnosti, doc. MUDr. Ivan Minčík, PhD.  Pritom vďaka včasnej diagnostike  a novým možnostiam liečby existuje vysoká šanca na úplné vyliečenie. „Preventívne prehliadky pomáhajú odhaliť ochorenie včas a môžu tak zachrániť život,“ dodáva.

Pozrite sa urológovi do očí

Pred každým boxerským zápasom sa koná takzvaný „staredown“, počas ktorého si boxeri pozerajú navzájom do očí s cieľom nahnať súperovi strach. Dôležité je strach prekonať a pohľadom neuhnúť. Rovnako muži majú často strach pozrieť sa urológovi do očí a absolvovať preventívnu prehliadku. 

Myšlienku a kampaň tento rok podporil profesionálny boxer Tomi „Kid“ Kovács, ktorý prostredníctvom videa vyzýva mužov, aby sa pozreli lekárovi do očí. „Ja som to dal. Pozri sa do očí lekárovi aj ty a nedaj rakovine prostaty žiadnu šancu,“ odkazuje mužom vo videu Tomi.

Fúzaté ponožky a špeciálna dražba

Slovenská asociácia hráčov ľadového hokeja (SIHPA) podporuje Movember už štvrtý rok.  Tento rok sa dobročinný zámer kampane rozširuje o ďalšieho partnera. „Movember oslovuje stále viac ľudí, preto sme tento rok nadviazali spoluprácu aj s česko-slovenskou značkou Fusakle, ktorá bude počas novembra predávať ponožky s fúzikmi,“ hovorí riaditeľ SIHPA, Oliver Pravda. Ich kúpou sa podporí  boj proti rakovine prostaty. „Tešíme sa, že tento rok môžeme cez predaj špeciálnych movembrových ponožiek venovať výťažok občianskym združeniam, ktoré dlhodobo bojujú proti rakovine a podporujú slovenských onkologických pacientov a ich rodiny,“ vysvetľuje riaditeľ značky Fusakle, Ján Anguš. 

Okrem toho sa fanúšikovia boxu môžu tešiť na špeciálnu aukciu boxerských rukavíc Tomiho Kida Kovácsa. Výťažok z nej bude taktiež venovaný občianskym združeniam, ktoré dlhodobo bojujú proti rakovine prostaty. 

Do Movembrovej výzvy sa môže zapojiť každý

November, vo svete známy aj ako mesiac boja proti rakovine prostaty, sa mení na Movember. Muži si fotia svoje fúzy a publikujú ich na sociálnych sieťach. Týmto gestom podporujú boj proti rakovine prostaty.

Do Movembrovej výzvy sa môže zapojiť každý. Stačí sa odfotiť s fúzmi, či už skutočnými alebo nakreslenými a uverejniť ich na sociálnej sieti s hashtagom kampane #dalsom.


Najnovšie aktuality

  • Webinár „Diagnóza – Hlava a krk“ aj pre laickú verejnosť

    Pozývame vás na bezplatný webinár pod vedením MUDr. Gočárovej, PhD. – primárky internej kliniky Onkologického ústavu sv. Alžbety v BA, ktorá sa bude konať štvrtok 21.3 od 16:00 – 17:00 hod. https://shorturl.at/ruxN1 Meeting ID: 228 023 626 522 Passcode: 4Q6giE Pre bližšie informácie sa obráťte na pr@lpr.sk

    Čítať ďalej
  • 4. marec – Svetový deň proti rakovine

    Svetovým dňom proti HPV si pripomíname si naliehavosť prevencie pred infekciou, ktorá môže spôsobiť viaceré typy rakoviny. U dospelých sú účinnou prevenciou preventívne prehliadky a očkovanie, u detí očkovanie, ktoré je od 1. decembra 2023 na Slovensku plne hradené z verejného zdravotného poistenia pre 12 až 14-ročné deti. Niektoré typy tohto vírusu najčastejšie spôsobujú rakovinu […]

    Čítať ďalej
  • 4.2. Svetový deň boja proti rakovine

    Odporúčania na odstránenie rozdielov v starostlivosti o onkologických pacientov Bratislava, 4.2.2024 – Svetový deň boja proti rakovine, vyhlasovaný Úniou pre medzinárodnú kontrolu rakoviny (UICC), má za cieľ prijať naliehavé opatrenia na zlepšenie informovanosti o riziku rakoviny, ako aj prevencii, liečby a opatrovateľských služieb pre všetkých jednotlivcov bez ohľadu na to, kto sú a kde žijú. K tejto tradičnej […]

    Čítať ďalej
  • Boli sme pozvaní do Prezidentského paláca

    BOLI SME POZVANÍ DO PREZIDENTSKÉHO PALÁCA NA TRADIČNÉ NOVOROČNÉ STRETNUTIE ZÁSTUPCOV OZ   Občianska spoločnosť často dopĺňa rolu štátu, niekedy dokonca nahrádza absenciu štátnych riešení. Podľa prezidentky Zuzana Čaputová „Silnú občiansku spoločnosť s fungujúcimi a funkčnými mimovládnymi organizáciami potrebuje každá demokracia, aj tá naša, slovenská. Viem, že to je niekedy náročné alebo únavné, ale vernosť […]

    Čítať ďalej
  • Dobré správy pre pacientky s rakovinou prsníka!

    SCHVÁLILA SA ÚPLNA ÚHRADA LIEKU KEYTRUDA PRE PACIENTKY S TZV. TROJNÁSOBNE NEGATÍVNYM KARCINÓMOM PRSNÍKA (TNBC) OD 1.4.2024 Tento – často agresívny – podtyp rakoviny prsníka sa týka vo väčšej miere mladých žien a predstavuje vyššie riziko návratu ochorenia. Veríme, že od 1. apríla bude liek Keytruda (pembrolizumab) dostupný pre liečbu: lokálne pokročilého triple negatívneho karcinómu […]

    Čítať ďalej
  • 50 pacientov sme tento rok vzali na adventnú Prahu

    ..i keď v dnešný deň sa nám pri spomienke na toto mesto skôr tlačí do očí slza smútku Za 2 DNI sme navštívili typické miesta ako Straromestké námestí s vianočnými trhmi, Karluv most, historické opevnenie Vyšehrad. Novinkou na Adventnom výlete bol kultúrny zážitok v podobe Vianočného orchestrálneho koncertu za účasti Alfreda Strejčeka v historickej Univerzitnej […]

    Čítať ďalej