Vzorové jedálničky

Ako vyzerá  vzorový jedálniček výživnej diéty?

Výživnú diétu predpíše lekár, keď nie sú potrebné iné diétne obmedzenia, pri podvýžive, chudnutí, ako prevenciu chudnutia.  Odporúčam v rámci výživnej diéty, aby ste sa aj preventívne stravovali výživne a teda pokojne konzumovali aj plnotučné mliečne výrobky, plnotučné mlieko, mäso, tučné ryby,  vajíčka,  vhodné tuky,  mať v jedálničku aj ovocie, zeleninu, ale nezabúdať ani na strukoviny, obilniny vo forme pečiva a príloh (ryža, cestoviny, zemiaky a iné prílohy)

 

Raňajky: kváskový chlieb, vajíčková nátierka a plnotučný syr, tvarohový syr Lučina, čerstvá zelenina, čaj /alebo: ovsená kaša z mlieka s ovocím, s kakaom, so škoricou

Desiata: vyšľahaný plnotučný tvaroh s medom a sušenými hrozienkami,/ plnotučný jogurt + banán + orechy vlašské 

Obed: paradajková polievka so strúhaným tvrdým syrom, dusené hov. mäso, zemiakové pyré s maslom a smotanou, s petržlenovou vňaťoudusené fazuľky / alebo iná tepelne upravená zelenina

Olovrant: krupicová kaša s kakaom, alebo škoricou, maslom, / alebo: vanilkový puding a plnotučný tvaroh, piškóty

Večera: cestoviny s tuniakom a zeleninou / alebo: dusená ryba s batátovou kašou a brokolicou

Večera 2: vtáčie mlieko- piškóta alebo jablkové pyré + nastrúhaná mrkva, bábovka / vianočka,   /varené vajíčko natvrdo, syr, pečivo

Dôležitý je každodenný prísun  všetkých skupín potravín – plnotučného mliekaplnotučných mliečnych výrobkov vrátane plnotučných tvarohov, aj tvrdých syrov, smotany, šľahačky, jogurty, tvarohové termixy a pod., mäsá – všetky druhy mäsa a striedať ,/okrem údenín /, ryby, (aj tučnejšie druhy rýb), vajcia – 2 ks vajec denne, pečivá, prílohy ako sú zemiaky, ryža,  cestoviny,  každodenný prísun ovocia a zeleniny,   a 2-3 krát do týždňa strukoviny ( ak ich tolerujete, dobre stráviteľná býva červená šošovica, cícer, lúpaný hrach…)

Niekedy je potrebné dodržiavať tzv. výživnú diétu, ale s ohľadom na šetriacu diétu. Pritom je stále dôležité zaraďovať potraviny energeticky bohaté a bohaté aj na obsah bielkovín (mliečne výrobky, vajíčka, mäso, ryby, obilniny ako pečivo, prílohy).

 

Ako vyzerá jedálniček šetriacej diéty? ( pri tráviacich ťažkostiach)

 

Vzorový jedálniček šetriacej / bezzvyškovej diéty

Raňajky: kváskový chlieb bez semienok, vajíčková nátierka, šalát poľníček

Desiata: biely jogurt /acidko+ banán 

Obed: polievka brokolicová krémová mixovaná, dusený losos, zemiakovo batátová kaša, broskyňový kompót

Olovrant: detská výživa jablková, piškóty 

Večera: biely rožok,  tvarohový roztierateľný syr, lístky baby špenátu

 

Čo sa týka potravín, ktoré majú vysoký obsah energie v malom objeme:

pacienti, ktorí chudnete, máte stav podvýživy a máte problém skonzumovať bežnú porciu, alebo máte tretinový, alebo polovičný príjem stravy, tak aj to málo, čo skonzumujete, je dôležité, aby ste si to jedlo obohatili niečím, čo obsahuje a vám dodá viac energie v malom objeme. Preto odporúčam zaraďovať spomínané maslo, rastlinné oleje, alebo niektoré plnotučné mliečne výrobky tvarohové smotanové jogurty,  tučné tvrdé syry, alebo med, džem, orechy, oriešky, sušené ovocie a pod.. To sú všetko potraviny, ktoré obsahujú kondenzovanú energiu a teda tie, keď pridáte do rôznych jedál, tak aj z toho dostanete do tela oveľa viac energie a živín ako by ste zjedli z tých diétnejších. Skôr sa teda zameriavajte na tieto potraviny, čo obsahujú viac energie v malom objeme než na tie diétnejšie.  Tieto spomínané potraviny, ktoré obsahujú viac energie naopak veľa krát z jedálnička sami vylučujete, pretože si myslíte, že ich nemôžete, že sú tučné, alebo nevhodné, považujete ich za nezdravé, za zlé. Pritom v tom štádiu ochorenia kedy skonzumujete aj tú tretinu príjmu stravy, tak by mala naozaj prevažovať táto skupina potravín v kombinácii aj s ovocím a zeleninou a ostatnými potravinami, ale aby vám tieto potraviny dodali omnoho viac energie napr. pri tráviacich ťažkostiach vám neodporúčam vylučovať bielu múku, cukor ani sa vyhýbať živočíšnemu tuku, skôr naopak je vhodné zaradiť aj živočíšny tuk vo forme tučných rýb, alebo masla a tučných mliečnych výrobkov ako smotanového jogurtu, tvrdých syrov, smotany, plnotučné tvarohy a podobne. V každom prípade je dôležité sa vôbec neobmedzovať v príjme stravy a nevylučovať si z jedálnička energetické bohaté zložky stravy akými sú aj biele pečivo, cukor v primeranom množstve a tuky a pod. Pestrá strava, v zmysle správneho (vhodného) zloženia jedálnička, plne pokrýva potreby vitamínov a minerálnych látok organizmu. 

Využívanie vitamínových a minerálnych doplnkov bez indikácie lekára nie je odporúčané.