
Od čoho môže závisieť nutričná individualizácia
Nutričná individualizácia – individualizácia nutričných potrieb onkologického pacienta závisí napríklad od typu onkologického ochorenia, (tam sú naozaj veľké rozdiely, na ktoré treba vždy brať ohľad), od lokalizácie nádoru, (pričom môže ísť o priamy vplyv väčšinou u onkologických ochorení najmä hlavy, krku, nádory gastrointestinálneho traktu, tie sú najviac zasiahnuté čo sa týka výživy, od protinádorovej liečby,(či ste už mali operáciu, chemoterapiu, rádioterapiu, biologickú liečbu, vo veľkej miere závisí aj od typu liečby, od vedľajších účinkov liečby (ako na vás vplývajú) a od vášho celkového výživového stavu pred liečbou a aj počas terapie… /Ak nie ste v dobrom výživovom stave už pred zahájením liečby to je tiež rizikovým faktorom zhoršeného priebehu liečby a vzniku a rozvoja podvýživy/. Ďalej to závisí od straty – od úbytku telesnej hmotnosti pred a počas terapie, takže vždy je dôležité zistenie, že koľko ste schudli a za aké obdobie, lebo je to tiež veľmi rozhodujúci faktor, od celkového príjmu stravy, (aké množstvo porcie ste schopní skonzumovať) od toho závisí aj nastavenie jedálnička, alebo celkovo nutričnej terapie. Závisí tiež od laboratórnych údajov, kontrola onkohematologických a biochemických parametrov, albumín, prealbumín, celková bielkovina, hladiny vitamínov, minerálnych látok železa a pod. takže sú tam ďalšie parametre v krvných výsledkoch, ktoré tiež môžu predikovať celkovo váš výživový stav, závisí tiež od intenzity a frekvencie pohybovej aktivity, nakoľko ste fyzicky zdatní aj počas liečby, /alebo ako ste boli pred liečbou a pod…
Nutričné – výživové poradenstvo by malo byť prvou formou nutričnej podpory, zahrňuje zistenie nutričnej anamnézy, stanovenie nutričnej diagnózy, a poskytnúť diétne rady. U tých z vás, ktorí máte riziko podvýživy sa väčšinou odporúča obohatenie stravy v úprave, ktorá vami môže byť lepšie prijímaná a tolerovaná a môže prispieť k zmierneniu symptómov ochorenia.
Veľmi dôležité je taktiež a to si asistent výživy zisťuje v nutričnej anamnéze, že či máte a sa liečite aj na nejaké iné ochorenia /okrem onkologického ochorenia/ – napr. ochorenia srdcovo – cievne, vysoký krvný tlak, ochorenia obličiek, pečene, pankreasu, či máte cukrovku a podobne…, lebo aj tie konkrétne ďalšie ochorenia treba brať do úvahy a zohľadňovať to (individuálne) pri nastavení jedálnička. Taktiež dôležité je pri nastavení stravovania zohľadňovať aj vaše intolerancie, alergie ( a aj príp. iné diétne obmedzenia, ktoré vám odporučil lekár – na základe vášho zdravotného stavu) či potrebujete dodržiavať kombinované diéty.
Nutričná intervencia a nutričné odporúčania si počas onkologickej liečby vyžadujú individuálny prístup a nutričná terapia a nutričná podpora sú vždy úspešnejšie, pokiaľ sú u vás zahájené včas.
Dôležité: Strážte si svoju hmotnosť aj doma. Každý pacient s onkologickou liečbou by mal poznať svoju telesnú hmotnosť. Pokiaľ máte sklon k chudnutiu, veďte si záznam o vývoji telesnej hmotnosti. Mali by ste sa vážiť 1x týždenne, na rovnakej váhe, ráno nalačno po vymočení, v spodnej bielizni alebo v ľahkom odeve. Zaznamenávajte si hmotnosť do kalendára. Pokiaľ trpíte opuchmi nôh, nie je posudzovanie telesnej hmotnosti spoľahlivé. (Nevážte sa každý deň pokiaľ vám to spôsobuje úzkosť a stres., stačí raz za týždeň sa vážiť)
Dôležité: Akonáhle zistíte ( aj malý ) pokles telesnej hmotnosti, mali by ste sa snažiť zvýšiť príjem stravy bohatej na energiu a bielkoviny. V takomto prípade informujte aj o malom poklese hmotnosti ošetrujúceho lekára.
Individualizovaná diétna rada asistenta výživy by mala zohľadňovať celú radu okolností, ktoré môžu súvisieť s výživou onkologického pacienta. Je nevyhnutné brať do úvahy lokalizáciu nádoru, pokročilosť nádorového ochorenia, vplyv jeho symptómov, tiež liečby na príjem stravy, stravovacie zvyklosti a možnosti pacienta, jeho psychický stav a sociálnu situáciu. Diétna rada od asistenta výživy, aby bola účinná musí byť profesionálna, primeraná konkrétnej situácii pacienta. Je treba komplexný a individuálny prístup zo strany asistenta výživy, čo na asistenta výživy kladie naozaj veľmi vysoké nároky. Asistent výživy je vždy v svojej práci naviazaný na lekára, pretože lekár je ten, ktorý u vás stanoví diagnózu a stanoví liečbu a lekár je ten, ktorý vám predpíše diétu, asistent výživy sa na to potom pozrie z pohľadu asistenta výživy a potom s vami pacientmi pracuje ale podľa toho, akým spôsobom lekár vedie tú liečbu, asistent výživy to iba doplňuje. Asistent výživy si musí poznať svoje kompetencie. Výživa u vás onko pacientov je súčasťou podpornej liečby.
Najpodstatnejší v celom (diétnom) systéme v nemocnici je lekár, ktorý ordinuje nemocničné diéty. Každý pacient máte prideleného ošetrujúceho lekára / onkológa a ten rozhodne, rozhoduje o tom, akú budete mať diétu, či budete mať stravu bez obmedzenia (napr. či budete mať výživnú diétu) alebo či budete mať diétne stravovanie (napr. či budete mať šetriacu diétu, alebo diétu s obmedzením tukov, diétu bezzvyškovú, resp. kombináciu diét keď máte napr. aj pridružené ochorenia a treba aj na ne prihliadať. Osobitnou diétou býva napr. diéta diabetická, ktorá sa predpisuje a dodržiava pri cukrovke. Asistent výživy vám na základe toho predpisu diéty lekárom vie poradiť diétne individualizované rady, ale vždy musí vedieť akú diétu vám predpísal lekár.
Kto je asistent výživy?
Asistent výživy je definovaný ako nelekársky zdravotnícky pracovník, ktorý je kompetentný poskytovať komplexnú nutričnú starostlivosť, vrátane vytvárania individuálnych nutričných plánov/ jedálničkov, ktoré zohľadňujú medicínske a psychologické aspekty pacienta. Môže pracovať so zdravými aj chorými ľuďmi. U nás na Slovensku je táto profesia podmienená dosiahnutím príslušného vzdelania – vysokoškolským vzdelaním prvého stupňa v odbore fyziologická a klinická výživa/odbor nutričný terapeut/, alebo úplným stredným odborným vzdelaním v študijnom odbore asistent výživy.
