Pri OP žalúdka sa buď odstráni iba jeho časť, alebo sa odstráni celý žalúdok a koniec pažeráka sa našije na kľučku tenkého čreva. Po resekcii, alebo úplnom odstránení žalúdka môžu nastať problémy s trávením. Spôsobené sú jednak zmenšenou kapacitou resekovaného kýpťa žalúdka alebo zrýchleným vyprázdňovaním potravy z resekovaného žalúdka ( alebo priamo pažeráka) do tenkého čreva.
Môže nastať nedostatok času na kompletné strávenie a vstrebávanie živín z potravy v tenkom čreve a môže vzniknúť podvýživa (malnutrícia).
Kapacita resekovaného žalúdka závisí od ponechanej veľkosti orgánu a môže byť menšia než o 50% z pôvodnej kapacity. Kapacita na príjem stravy v príp. úplného odstránenia žalúdka je minimálna a väčšinou nepresahuje 200 ml. Títo pacienti máte pocit sýtosti po zjedení už malých porcií jedla, pokiaľ ,,neposlúchate“ svoje pocity, môže sa u vás dostaviť pocit tlaku v hornej a strednej časti brušnej dutiny, nevoľnosť, vracanie.
Dumping syndróm – môže byť skorý a neskorý. Skorý nastáva pri rýchlom prechode zjedenej potravy cez okyptený žalúdok príp. rovno z pažeráka do tenkého čreva a to má za následok zmnoženie črevného obsahu s následným vylučovaním črevných štiav, dôsledkom môže byť nafukovanie, hlasité škŕkanie v bruchu, hnačky. Pri neskorom Dumping syndróme konzumácia väčšieho množstva rýchlo stráviteľných cukrov – predovšetkým sladkých nápojov alebo sladkostí má za následok rýchle vstrebanie cukru glukózy z tenkého čreva do krvi. To má za následok vylúčenie inzulínu z pankreasu a spravidla po 1,5 až 2 hodinách nastáva pokles hladiny cukru v krvi hypoglykémia s nepríjemnými sprievodnými príznakmi náhly vlčí hlad, celková slabosť, potenie, tras rúk, zrýchlená srdcová frekvencia pulz, pocity búšenia srdca, neschopnosť sa sústrediť, neskrotná túžba jesť a ,,vlčí“ hlad zahnať.
Kombinácia dumping syndrómu a hypoglykémie – často sa môžu miešať dohromady, závisí to od toho, čo všetko ste zjedli a v akom množstve, v takom príp. sa zvyknú kombinovať hnačky, nafukovanie s prejavmi hypoglykémie.
Malnutrícia – podvýživa – je možným následkom najmä po úplnom odstránení žalúdka. Racionálne diétne stravovanie a adekvátna liečba sú snahou ako by sa jej väčšinou dalo predísť. Dbáme na dostatok živočíšnych kvalitných plnohodnotných bielkovín v strave. Na zabránenie vzniku podvýživy podávame špeciálne prípravky – tekutú enterálnu výživu na pomalé popíjanie (Nutridrinky) alebo prípravky proti chudnutiu vo forme krémov. Pri progresívnom chudnutí a podvýžive sa energeticky a biologicky výdatná výživná strava má kombinovať s týmito prípravkami enterálnej tekutej výživy vo forme nápojov popíjajú sa pomaly so slamkou tzv. sipping, alebo sú dostupné vo forme krému a jedia sa lyžičkou.
Po odstránení celého žalúdka či jeho časti si kladiete otázky ,,čo teraz môžem jesť, či môžete jesť všetko bez obmedzení, alebo časť z vás máte strach zjesť čokoľvek a často držíte prísne diéty, ktoré však vedú k strádaniu celého vášho organizmu. Každý extrém je vždy škodlivý.
Ťažkosti, ktoré sa môžu dostaviť po úplnom, alebo čiastočnom odstránení žalúdka 15-20 minút po jedle pozorujeme asi u 40% pacientov. U mnohých vás po čase vymiznú, ale asi u 5% pacientov ťažkosti pretrvávajú. Jedná sa o ťažkosti, ako je pocit plnosti, kŕče v bruchu, nevoľnosť, niekedy i zvracanie, sklon k hnačkám, potenie, tras, slabosť a pod. U niektorých z vás sa ťažkosti objavujú asi 1,5 -2 hod. po jedle. Sú to hlad, nepokoj, potenie, tras, slabosť, nauzea – pocit nevoľnosti a pocit na vracanie. U väčšiny z vás časom z časti, alebo úplne ťažkosti vymiznú. Potom je vhodné obmedzenie niektorých potravín postupne uvoľňovať.
Diétna liečba po OP žalúdka
V prvých mesiacoch po operácií (asi pol roka) odporúčame dodržiavať určité diétne obmedzenia
Tenké črevo, ktoré má po odstránení žalúdka z časti prevziať jeho funkciu nesmie byť úplne preťažené.
Stravovacie návyky a pitný režim sa po OP žalúdka musia zmeniť. Zmeny budú o to naliehavejšie, čím menej sa z pôvodného žalúdka ponechalo.
Množstvo naraz skonzumovaného jedla sa musí znížiť. Porcie jedlá majú byť menšie až malé. Pocity plnosti žalúdka alebo tlaku v hornej a strednej časti brušnej dutiny treba brať ako fyziologický signál na ukončenie jedenia
Frekvencia konzumácie jedla sa musí zvýšiť. V záujme dostatočného príjmu jedla a živín v priebehu celého dňa treba zvýšiť frekvenciu jedenia – najlepšie je jesť každé 2 hodiny malé porcie jedla.
Spočiatku je dokonca nevyhnutné jesť každú hodinu. Kapacita množstva jedla sa môže postupne zvýšiť. Adaptácia však môže trvať celé mesiace od operácie.
Pokrmy majú byť ľahko stráviteľné, nenadúvajúce, nesmú byť príliš korenené, tučné, sladké.
Stravu jedzte v malých porciách a často – najlepšie v 2 hod. intervaloch,
Jedlo nesmie byť príliš horúce ani studené
Jedlo treba vždy dobre pohrýzť, pokiaľ nemáte v poriadku chrup, nakrájajte si jedlo na veľmi malé kúsky, pomeľte, alebo nastrúhajte napr. u mäsa, zeleniny, ovocie
Nepite nápoje počas jedla, ale najneskôr 45 -60 min. pred jedlom alebo po jedle. Tým sa snažíte spomaliť vyprázdňovanie žalúdka.
Obmedzte cukor a sladké pokrmy na minimum.
Pokiaľ neznášate mlieko, nepoužívajte ho.
Jedzte pomaly, v kľude, v pokoji, bez stresov, dôležitá je aj prevencia pred stresmi najmä pred dlhodobým stresom.
Druh tolerovaných potravín a jedla treba individuálne otestovať, vyskúšať.
/Rôzni pacienti hlásia rôzne individuálne skúsenosti s toleranciou konkrétnych jedál a potravín. Keďže v tom nie je jednota, ktoré potraviny sa tolerujú ľahšie a ktoré ťažšie, nastáva požiadavka v tom zmysle, že aby ste sa individuálne otestovali a po skúsenostiach, ktoré jedlá vám boli ťažké a ťažšie stráviteľné, po ktorých ste mali ťažkosti tým sa radšej vyhýbali, pričom iní pacienti môžu tieto pokrmy tolerovať./
-Vhodné je viesť si stravovací denník. Môže byť pre vás veľmi užitočné, aby ste si istý čas viedli stravovací denník, kde si budete zapisovať druh a množstvo jedla, čas konzumácie a prípadné ťažkosti. Môže sa to zdať ,,otravné“ ale niekedy už po niekoľkých dňoch ste schopní sami vystopovať príčinný vzťah medzi niektorými jedlami a následnými ťažkosťami (nafukovanie, hnačky, plnosť, vracanie, tras rúk, rýchly pulz, celková slabosť, nábeh na kolaps a pod.)
V strave má byť dostatok bielkovín. Dostatok ľahko stráviteľných potravín, ktoré obsahujú dostatok bielkovín, vit. min. látok, vhodné a bohaté na bielkoviny sú napr. chudé hydinové mäso kuracie, morčacie, chudé ryby- filé, treska.., chudé hov. mäso- hov. stehno, chudé teľacie, králik, chudé br. stehno, cottage syry, tvarohy, váječné bielky, tofu a pod….)
Po jedle je vhodný 15-30 min. odpočinok v ľahu, aby sa spomalilo vyprázdňovanie žalúdka.
Ako máte jedlo pripravovať?
Pri príprave mäsa používajte varenie, dusenie, pečenie ( vo vodnom kúpeli) doba úpravy musí byť dostatočne dlhá, aby bolo mäso mäkké. Nevhodné je grilovanie a vyprážanie.
Pripravujte pokrmy s menším podielom tekutín, aby ste zabránili rýchlemu vyprázdňovaniu žalúdka.
Nepripravujte pokrmy na cibuľkovom základe cibuľa a olej, smažená cibuľka nie je vhodná.
Pokrmy zahusťujte múkou opraženou nasucho, do hotových pokrmov pridávajte malé množstvo masla pre zvýšenie energetickej hodnoty pokrmu
Pri príprave obmedzte korenie.
Sladké pokrmy z jedálnička vyraďte.
Zeleninu k príprave pokrmov nastrúhajte, alebo nakrájate na drobno.
Znášanlivosť potravín po resekcii žalúdka je individuálna a preto vyskúšajte čo vám vyhovuje a potom zaraďte do svojho jedálnička. Snažte sa jesť pestrú stravu s dostatkom bielkovín, malé porcie, často.
Jesť dostatok kvalitných plnohodnotných bielkovín. Dbať na dostatok bielkovín a energie v strave.
Cieľom výživy v pooperačnom období je aby ste nechudli, ale naopak mierne pribrali na váhe.
Ktoré potraviny sú vhodné?
Mäso – netučné chudé druhy mäsa , kuracie, morčacie, králik, br. a hov stehno, teľacie, ryby – filé, treska šťuka..
vyhýbajte sa tučným mäsám ako je hus, kačica, paštéty, bôčik, br. krkovica, baranie, zverina, divina
vyhýbajte sa úplne údeninám klobásy, salámy, párky, slaniny…(výnimku tvorí iba kvalitná morčacia šunka)
Mlieko – u mnohých pacientov pozorujeme neznášanlivosť mlieka, ktorá sa prejavuje pocitom plnosti a hnačkami. V takom prípade mlieko vynechajte. Skúste ho nahradiť napr. kyslomliečnymi výrobkami napr. acidko, kefír a pod., ktoré bývajú lepšie znášané. Pokiaľ vám aj tieto výrobky budú robiť ťažkosti nezaraďujte ich do jedálnička.
Mliečne výrobky – vhodné sú napr. eidam, tvaroh, jogurt, tavený syr, tvarohové syry Lučina, Cottage termixy a pod. bývajú dobre znášané.
Nevhodné sú pre vás napr. plesňové syry, ( šľahačka)
Vajcia – používajte k príprave pokrmov, alebo varené vajcia
Menej vhodné sú smažené vajíčka, ktoré môžu vyvolať ťažkosti a sú ťažko stráviteľné.
Tuky – do hotových pokrmov je vhodné pridávať malé množstvo masla, pokrm pripravujte na malom množstve rastlinného oleja (napr. repkový, slnečnicový) ktorý predtým neprepaľujte.
K namazaniu staršieho bieleho pečiva používajte maslo alebo rastlinné tuky.
Množstvo tuku závisí na znášanlivosti, pozor na tučné jedlá vyvolávajú hnačky a bolesti, preto z jedálnička vynechajte prepálené tuky a vyprážané jedlá, tučné a mastné, pálivé, ostré a korenené jedlá.
Pečivo – vhodné sú slané druhy pečiva – staršie biele rožky, starší biely chlieb, staršia biela žemľa, slané keksy, diétne sucháre
menej vhodné sú buchty, lúpačky, vianočka a pod. nevhodné sú šišky ( vyprážané, veľa tuku)
cukor v potrave obmedzujeme na minimum, pretože pri odstránení žalúdka môže vyvolávať cukor nežiaduce ťažkosti ako sú napr. nevoľnosť, bolesti, kŕče v bruchu, búšenie srdca, slabosť, potenie, tras, závrate, pokles krvného tlaku, nauzea – pocit na vracanie – nevoľnosť a pod.
Pozor aj na sladké jedlá aj keby boli ľahko stráviteľné, ale kvôli cukru nepodávame. Podávame radšej slané pokrmy, pokrmy, ktoré pripravujeme na slano.
Prílohy – vhodnými sú zemiaky, cestoviny, ryža,
Zelenina – vhodná je dusená nenadúvajúca zelenina – mrkva, petržlen, zeler, červená repa, hlávkový šalát, tekvica, špenát, patizón, cibuľa do vývaru, malé množstvo hrášku
nevhodné sú nadúvajúce druhy zeleniny – kapusta, kel, karfiol paprika, uhorky, cesnak a pod.
nevhodné sú strukoviny – šošovica, hrach, fazuľa,
nevhodná je sója
Ovocie – nenadúvajúce, jablká, banány, broskyne, marhule, pomaranč, mandarínky
zvoľte si ovocie podľa znášanlivosti. Pozor na kompóty, pre obsah cukru môžu vyvolať ťažkosti, preto sa im vyhýbajte
Korenie – vhodné je nedráždivé korenie zelené vňate, kôpor, pažítka, rasca, majorán, soľ,
v menšom množstve sladká mletá paprika
nevhodné sú ostré korenia – chilli, silné čierne a celé korenie, magi, pálivá paprika, zmesi korenia na grilovanie, horčica, chren a pod.
Nápoje – vhodné sú nesladené nápoje – čierny čaj, zelený čaj, bylinkové čaje, ovocné čaje, neperlivé minerálky, obilninová káva
Nevhodné nápoje sú džúsy, limonády, sýtené perlivé vody, zrnková silná čierna káva, silné kakao a pod.
nápoje s vyšším obsahom cukru vyvolávajú ťažkosti
úplne vylučujeme alkohol a fajčenie
dôležitá je aj snaha eliminovať stresy najmä dlhodobé stresy
