Po odstránení celého žalúdka či jeho časti si kladiete otázky ,,čo teraz môžem jesť, či môžete jesť všetko bez obmedzení, alebo časť z vás máte strach zjesť čokoľvek a často držíte prísne diéty, ktoré však vedú k strádaniu celého vášho organizmu. Upozorňujeme, že každý extrém je vždy škodlivý.
Ťažkosti, ktoré sa môžu dostaviť po úplnom, alebo čiastočnom odstránení žalúdka 15-20 minút po jedle pozorujeme asi u 40% pacientov. U mnohých vás po čase vymiznú, ale asi u 5% pacientov ťažkosti pretrvávajú. Jedná sa o ťažkosti, ako je pocit plnosti, kŕče v bruchu, nevoľnosť, niekedy i zvracanie, sklon k hnačkám, potenie, tras, slabosť a pod. U niektorých z vás sa ťažkosti objavujú asi 1,5 -2 hod. po jedle. Sú to hlad, nepokoj, potenie, tras, slabosť, nauzea – pocit nevoľnosti a pocit na vracanie. U väčšiny z vás časom z časti, alebo úplne ťažkosti vymiznú. Potom je vhodné obmedzenie niektorých potravín postupne uvoľňovať.
V prvých mesiacoch po operácií (asi pol roka) odporúčame dodržiavať určité diétne obmedzenia
Tenké črevo, ktoré má po odstránení žalúdka z časti prevziať jeho funkciu nesmie byť úplne preťažené.
Pokrmy majú byť ľahko stráviteľné, nenadúvajúce, nesmú byť príliš korenené, tučné, sladké.
Stravu jedzte v malých porciách a často – najlepšie v 2 hod. intervaloch,
Jedlo nesmie byť príliš horúce ani studené
Jedlo treba vždy dobre pohrýzť, pokiaľ nemáte v poriadku chrup, nakrájajte si jedlo na veľmi malé kúsky, pomeľte, alebo nastrúhajte napr. u mäsa, zeleniny, ovocie
Nepite nápoje počas jedla, ale najneskôr 45 -60 min. pred jedlom alebo po jedle. Tým sa snažíte spomaliť vyprázdňovanie žalúdka.
Obmedzte cukor a sladké pokrmy na minimum.
Pokiaľ neznášate mlieko, nepoužívajte ho.
Jedzte pomaly, v kľude, v pokoji, bez stresov
Po jedle je vhodný 15-30 min. odpočinok v ľahu, aby sa spomalilo vyprázdňovanie žalúdka.
Ako máte jedlo pripravovať?
Pri príprave mäsa používajte varenie, dusenie, pečenie ( vo vodnom kúpeli) doba úpravy musí byť dostatočne dlhá, aby bolo mäso mäkké. Nevhodné je grilovanie a vyprážanie.
Pripravujte pokrmy s menším podielom tekutín, aby ste zabránili rýchlemu vyprázdňovaniu žalúdka.
Nepripravujte pokrmy na cibuľkovom základe cibuľa a olej, smažená cibuľka nie je vhodná.
Pokrmy zahusťujte múkou opraženou nasucho, do hotových pokrmov pridávajte malé množstvo masla pre zvýšenie energetickej hodnoty pokrmu
Pri príprave obmedzte korenie.
Sladké pokrmy z jedálnička vyraďte.
Zeleninu k príprave pokrmov nastrúhajte, alebo nakrájate na drobno.
Znášanlivosť potravín po resekcii žalúdka je individuálna a preto vyskúšajte čo vám vyhovuje a potom zaraďte do svojho jedálnička. Snažte sa jesť pestrú stravu s dostatkom bielkovín, malé porcie, často.
Jesť dostatok kvalitných plnohodnotných bielkovín. Dbať na dostatok bielkovín a energie v strave.
Cieľom výživy v pooperačnom období je aby ste nechudli, ale naopak mierne pribrali na váhe.
Ktoré potraviny sú vhodné?
Mäso – netučné chudé druhy mäsa , kuracie, morčacie, králik, br. a hov stehno, teľacie, ryby – filé, treska šťuka..
vyhýbajte sa tučným mäsám ako je hus, kačica, bôčik, br. krkovica, baranie
vyhýbajte sa údeninám (výnimku tvorí iba kvalitná morčacia šunka)
Mlieko – u mnohých pacientov pozorujeme neznášanlivosť mlieka, ktorá sa prejavuje pocitom plnosti a hnačkami. V takom prípade mlieko vynechajte. Skúste ho nahradiť napr. kyslomliečnymi výrobkami napr. acidko, kefír a pod., ktoré bývajú lepšie znášané. Pokiaľ vám aj tieto výrobky budú robiť ťažkosti nezaraďujte ich do jedálnička.
Mliečne výrobky – vhodné sú napr. eidam, tvaroh, jogurt, tavený syr, tvarohové syry Lučina, Cottage termixy a pod. bývajú dobre znášané.
Nevhodné sú pre vás napr. plesňové syry, ( šľahačka)
Vajcia – používajte k príprave pokrmov, alebo varené vajcia
Menej vhodné sú smažené vajíčka, ktoré môžu vyvolať ťažkosti a sú ťažko stráviteľné.
Tuky – do hotových pokrmov je vhodné pridávať malé množstvo masla, pokrm pripravujte na malom množstve rastlinného oleja (napr. repkový, slnečnicový) ktorý predtým neprepaľujte.
K namazaniu staršieho bieleho pečiva používajte maslo alebo rastlinné tuky.
Množstvo tuku závisí na znášanlivosti, pozor na tučné jedlá vyvolávajú hnačky a bolesti, preto z jedálnička vynechajte prepálené tuky a vyprážané jedlá, tučné a mastné, pálivé, ostré a korenené jedlá.
Pečivo – vhodné sú slané druhy pečiva – staršie biele rožky, starší biely chlieb, staršia biela žemľa, slané keksy, diétne sucháre
menej vhodné sú buchty, lúpačky, vianočka a pod. nevhodné sú šišky ( vyprážané, veľa tuku)
cukor v potrave obmedzujeme na minimum, pretože pri odstránení žalúdka môže vyvolávať cukor nežiaduce ťažkosti ako sú napr. nevoľnosť, bolesti, kŕče v bruchu, búšenie srdca, slabosť, potenie, tras, závrate, pokles krvného tlaku, nauzea – pocit na vracanie – nevoľnosť a pod.
Pozor aj na sladké jedlá aj keby boli ľahko stráviteľné, ale kvôli cukru nepodávame. Podávame radšej slané pokrmy, pokrmy, ktoré pripravujeme na slano.
Prílohy – vhodnými sú zemiaky, cestoviny, ryža,
Zelenina – vhodná je dusená nenadúvajúca zelenina – mrkva, petržlen, zeler, červená repa, hlávkový šalát, tekvica, špenát, patizón, cibuľa do vývaru, malé množstvo hrášku
nevhodné sú nadúvajúce druhy zeleniny – kapusta, kel, karfiol paprika, uhorky, cesnak a pod.
nevhodné sú strukoviny – šošovica, hrach, fazuľa,
nevhodná je sója
Ovocie – nenadúvajúce, jablká, banány, broskyne, marhule, pomaranč, mandarínky
zvoľte si ovocie podľa znášanlivosti. Pozor na kompóty, pre obsah cukru môžu vyvolať ťažkosti, preto sa im vyhýbajte
Korenie – vhodné je nedráždivé korenie zelené vňate, kôpor, pažítka, rasca, majorán, soľ,
v menšom množstve sladká mletá paprika
nevhodné sú ostré korenia – chilli, silné čierne a celé korenie, magi, pálivá paprika, zmesi korenia na grilovanie, horčica, chren a pod.
Nápoje – vhodné sú nesladené nápoje – čierny čaj, zelený čaj, bylinkové čaje, ovocné čaje, neperlivé minerálky, obilninová káva
Nevhodné nápoje sú džúsy, limonády, sýtené perlivé vody, zrnková silná čierna káva, silné kakao a pod.
nápoje s vyšším obsahom cukru vyvolávajú ťažkosti
úplne vylučujeme alkohol a fajčenie
dôležitá je aj snaha eliminovať stresy