Výživa po operácii žalúdka

Po odstránení celého žalúdka  či jeho časti si kladiete otázky ,,čo teraz môžem jesť, či môžete jesť všetko bez obmedzení, alebo časť z vás máte strach zjesť čokoľvek a často držíte prísne diéty, ktoré však vedú k strádaniu celého vášho organizmu. Upozorňujeme, že každý extrém je vždy škodlivý. 

Ťažkosti, ktoré sa môžu dostaviť po úplnom, alebo čiastočnom odstránení žalúdka 15-20 minút po jedle pozorujeme asi u 40% pacientov.  U mnohých vás po čase vymiznú, ale asi u 5% pacientov ťažkosti pretrvávajú. Jedná sa o ťažkosti, ako je pocit plnosti, kŕče v bruchu, nevoľnosť,  niekedy i zvracanie, sklon k hnačkám, potenie, tras, slabosť a pod. U niektorých z vás sa ťažkosti objavujú asi 1,5 -2 hod. po jedle. Sú to hlad, nepokoj, potenie, tras, slabosť, nauzea – pocit nevoľnosti a pocit na vracanie. U väčšiny z vás časom z časti, alebo úplne ťažkosti vymiznú. Potom je vhodné obmedzenie niektorých potravín postupne uvoľňovať. 

V prvých mesiacoch po operácií (asi pol roka) odporúčame dodržiavať určité diétne obmedzenia

Tenké črevo, ktoré má po odstránení žalúdka z časti prevziať jeho funkciu  nesmie byť úplne preťažené. 

Pokrmy majú byť ľahko stráviteľné, nenadúvajúce, nesmú byť príliš korenené, tučné, sladké.

Stravu jedzte v malých porciách a často – najlepšie v 2 hod. intervaloch,

Jedlo nesmie byť príliš horúce ani studené

Jedlo treba vždy dobre pohrýzť, pokiaľ nemáte v poriadku chrup, nakrájajte si jedlo na veľmi malé kúsky, pomeľte, alebo nastrúhajte napr. u mäsa, zeleniny, ovocie

Nepite nápoje počas jedla, ale najneskôr 45 -60 min. pred jedlom alebo po jedle. Tým sa snažíte spomaliť vyprázdňovanie žalúdka. 

Obmedzte cukor a sladké pokrmy na minimum.

Pokiaľ neznášate mlieko, nepoužívajte ho.

Jedzte pomaly, v kľude, v pokoji, bez stresov

Po jedle je vhodný 15-30 min. odpočinok v ľahu, aby sa spomalilo vyprázdňovanie žalúdka.

Ako máte jedlo pripravovať?

Pri príprave mäsa používajte varenie, dusenie, pečenie ( vo vodnom kúpeli)  doba úpravy musí byť dostatočne dlhá, aby bolo mäso mäkké. Nevhodné je grilovanie a vyprážanie.

Pripravujte pokrmy s menším podielom tekutín, aby ste zabránili rýchlemu vyprázdňovaniu žalúdka.

Nepripravujte pokrmy na cibuľkovom základe cibuľa a olej, smažená cibuľka nie je vhodná.

Pokrmy zahusťujte múkou opraženou nasucho,  do hotových pokrmov pridávajte malé množstvo masla pre zvýšenie energetickej hodnoty pokrmu

Pri príprave obmedzte korenie.

Sladké pokrmy z jedálnička vyraďte. 

Zeleninu k príprave pokrmov nastrúhajte, alebo nakrájate na drobno. 

Znášanlivosť potravín po resekcii žalúdka je individuálna a preto vyskúšajte čo vám vyhovuje a potom zaraďte do svojho jedálnička. Snažte sa jesť pestrú stravu s dostatkom bielkovín, malé porcie, často. 

Jesť dostatok kvalitných plnohodnotných bielkovín. Dbať na dostatok bielkovín a energie v strave.

Cieľom výživy v pooperačnom období je aby ste nechudli, ale naopak mierne pribrali na váhe.

Ktoré potraviny sú vhodné?

Mäso – netučné  chudé druhy mäsa , kuracie, morčacie, králik, br. a hov stehno, teľacie, ryby – filé, treska šťuka..

vyhýbajte sa tučným mäsám ako je hus, kačica, bôčik, br. krkovica,  baranie

vyhýbajte sa údeninám (výnimku tvorí iba kvalitná morčacia šunka)

Mlieko – u mnohých pacientov pozorujeme neznášanlivosť mlieka, ktorá sa prejavuje pocitom plnosti a hnačkami. V takom prípade mlieko vynechajte. Skúste ho nahradiť napr. kyslomliečnymi výrobkami napr. acidko, kefír a pod., ktoré bývajú lepšie znášané. Pokiaľ vám aj tieto výrobky budú robiť ťažkosti nezaraďujte ich do jedálnička.

Mliečne výrobky –  vhodné sú napr. eidam, tvaroh, jogurt, tavený syr,  tvarohové syry Lučina, Cottage termixy a pod. bývajú dobre znášané. 

Nevhodné sú pre vás napr. plesňové syry, ( šľahačka)

Vajcia –  používajte k príprave pokrmov, alebo varené vajcia

Menej vhodné sú smažené vajíčka, ktoré môžu vyvolať ťažkosti a sú ťažko stráviteľné.

Tuky – do hotových pokrmov je vhodné pridávať malé množstvo masla, pokrm pripravujte na malom množstve rastlinného oleja (napr. repkový, slnečnicový) ktorý predtým neprepaľujte. 

K namazaniu staršieho bieleho pečiva používajte maslo alebo rastlinné tuky. 

Množstvo tuku závisí na znášanlivosti, pozor na tučné jedlá vyvolávajú hnačky a bolesti, preto z jedálnička vynechajte prepálené tuky a vyprážané jedlá, tučné a mastné, pálivé, ostré  a korenené jedlá.

Pečivo – vhodné sú slané druhy pečiva – staršie biele rožky, starší biely chlieb, staršia biela žemľa, slané keksy, diétne sucháre

menej vhodné sú buchty, lúpačky, vianočka a pod.   nevhodné sú šišky ( vyprážané, veľa tuku)

cukor v potrave obmedzujeme na minimum, pretože pri odstránení žalúdka môže vyvolávať cukor nežiaduce ťažkosti ako sú napr. nevoľnosť, bolesti, kŕče v bruchu, búšenie srdca, slabosť, potenie, tras, závrate,  pokles krvného tlaku, nauzea – pocit na vracanie – nevoľnosť a pod.

Pozor aj na sladké jedlá aj keby boli ľahko stráviteľné, ale kvôli cukru nepodávame. Podávame radšej slané pokrmy, pokrmy, ktoré pripravujeme na slano.

Prílohy  – vhodnými sú zemiaky, cestoviny, ryža,

Zelenina – vhodná je dusená nenadúvajúca zelenina – mrkva, petržlen, zeler,  červená repa, hlávkový šalát, tekvica, špenát, patizón, cibuľa do vývaru, malé množstvo hrášku

nevhodné sú nadúvajúce druhy zeleniny – kapusta, kel, karfiol paprika, uhorky, cesnak a pod.

nevhodné sú strukoviny – šošovica, hrach, fazuľa,

nevhodná je sója

Ovocie – nenadúvajúce, jablká, banány, broskyne, marhule, pomaranč, mandarínky 

zvoľte si ovocie podľa znášanlivosti.  Pozor na kompóty, pre obsah cukru môžu vyvolať ťažkosti, preto sa im vyhýbajte

Korenie – vhodné je nedráždivé korenie zelené vňate, kôpor, pažítka, rasca, majorán, soľ,

v menšom množstve sladká mletá paprika

nevhodné sú ostré korenia – chilli, silné čierne a celé korenie, magi, pálivá paprika, zmesi korenia na grilovanie,  horčica, chren a pod.

Nápoje – vhodné sú nesladené nápoje – čierny čaj,  zelený čaj, bylinkové čaje, ovocné čaje, neperlivé minerálky, obilninová káva 

Nevhodné nápoje sú džúsy, limonády, sýtené perlivé vody, zrnková silná čierna káva, silné kakao a pod.

nápoje s vyšším obsahom cukru vyvolávajú ťažkosti

úplne vylučujeme alkohol a fajčenie 

dôležitá je aj snaha eliminovať stresy