Nádorové ochorenie čriev sa najčastejšie lieči chirurgicky odstránením postihnutej časti tenkého, alebo hrubého čreva, chemoterapiou, rádioterapiou, príp. kombináciou viac liečebných metód. Samotné ochorenie i liečba majú vplyv na stav vašej výživy. Predovšetkým správnym výberom potravín môžete predísť nežiadúcim účinkom ako je váhový úbytok, pocit plnosti, kŕče v bruchu, nevoľnosť, vracanie, sklon k hnačkám, alebo k zápche. Odporúčania sa líšia podľa obdobia, v ktorom sa práve nachádzate, podľa zákroku a typu ochorenia. Preto je dôležité, aby ste boli informovaní, ktorá časť čreva vám bola odstránená a v akom rozsahu. Diétne odporúčania potom musia zodpovedať zmenám vzniknutým po operácii. Napr. po rozsiahlej operácii tenkého čreva môže vzniknúť porucha vstrebávania základných živín, ale pri odstránení hrubého čreva hrozí viac nedostatok vody a minerálnych látok.
Krátko po operácii tenkého a hrubého čreva odporúčame stravu bezzvyškovú, dobre tepelne upravenú, ľahko stráviteľnú, aby sme šetrili črevo po operačnom výkone. Neskôr po operácii sa výber potravín riadi zásadami správnej výživy a individuálnou znášanlivosťou každého z vás.
V prvých 6 – 8 týždňoch po operácii odporúčame bezzvyškovú stravu – to je obmedziť vylúčiť v strave potraviny, ktoré obsahujú nerozpustnú vlákninu – celozrnné výrobky, strukoviny, ovocie so šupkou a zrniečkami, nezrelé ovocie, tučné mäsá a údeniny, nadúvajúcu zeleninu, dráždivé korenia a pod.
Po prispôsobení organizmu zmeneným podmienkam zvoľte čo najpestrejšiu stravu.
Pokrmy jedzte v malých porciách, často, najlepšie v 2- 3 hod. intervaloch, jedzte pravidelne, aby ste si vytvorili mechanizmus pravidelného vyprázdňovania.
Jedzte viac behom dňa, vyvarujte sa konzumácii jedla neskoro večer, jedlo vždy dobre treba pohrýzť, pokiaľ nemáte v poriadku chrup použite krájania na malé kúsky, mletie, alebo strúhanie napr. u mäsa, zeleniny, ovocia.
Dodržiavajte pitný režim, pite dostatočné množstvo tekutín minimálne 2 litre denne ( v letnom období aj viac) nesladené nápoje bez oxidu uhličitého
Znášanlivosť jednotlivých potravín je individuálna, pokiaľ vám nejaká potravina vyvoláva ťažkosti, vyraďte ju z jedálnička.
Obmedzte sladké pokrmy a cukor.
Pokiaľ neznášate mlieko, nepoužívajte ho.
Ochorenie čriev býva sprevádzané nedostatkom vitamínov a minerálnych látok, druh a množstvo prípravkov potrebných k doplneniu vitamínov a minerálnych látok vždy konzultujte s lekárom.
Odporúčania výživy po rozsiahlej operácii tenkého čreva s neporušeným hrubým črevom
-jedzte malé porcie, ale často, jedzte pestrú stravu, lákavá úprava pokrmov zvyšuje chuť k jedlu,
-jedzte pokrmy s dostatočným množstvom bielkovín ( chudé mäso, mliečne výrobky, tvaroh, syry, vajcia a pod.)
-mlieko ako samostatný nápoj môže byť zle znášané, pokiaľ pozorujete ťažkosti, nepoužívajte ho. Skúste netučné kyslomliečne mliečne nápoje (acidko, kefír, biele jourty a pod.) Znášanlivosť mlieka a mliečnych výrobkov je individuálna.
-Obmedzte v strave tuk, pokiaľ máte hnačky
-Vyhýbajte sa sladkým pokrmom a konzumácii cukru
-Pri príprave stravy používajte varenie, dusenie, pečenie,
-Vylúčte vyprážanie, grilovanie – môže spôsobiť ťažkosti
-Vyvarujte sa nadmerne koreneným a ostrým jedlám,
-naopak mierne korenené napr. rascou, majoránom vývar z nového korenia, bobkového listu, z celého korenia je vhodné a podporuje chuť k jedlu
-Nepite tekutiny počas jedla – vhodnejšie je popíjanie medzi jednotlivými jedlami
-Úplne vylúčte pitie sladených limonád pitie, perlivých nápojov
-Znášanlivosť potravín u vás ako jednotlivých pacientov môže byť rozdielna. Preto každú novú potravinu vyskúšajte najprv v malom množstve. Pokiaľ pozorujete po nejakom jedle, po nejakej potravine opakované ťažkosti, skúste inú úpravu pri varení, alebo jedlo vyraďte z jedálnička.
-Po rozsiahlej operácii tenkého čreva môže dôjsť k zvýšenej tvorbe oxalátových látok v moči a následne k vzniku oxalátových kameňov. V takom príp. obmedzte špenát, silný čierny čaj, červenú repu, pomaranč, grepy,
-Vyvarujte sa nadmernému príjmu vit. C vo forme vit. prípravkov
-Často môže byť nutné doplnenie výživy prípravkami vápnika, horčíka, železa, zinku, kyseliny listovej a vit. B12 – druh a množstvo prípravkov nutných k doplneniu vitamínov a minerálnych látok vždy konzultujte s lekárom.
Odporúčanie výživy pre pacientov s ileostómiou
-jedzte pravidelne a častejšie, malé porcie pokrmov. Hladovanie prispieva k tvorbe plynov.
Jedzte pomaly, jedlo dobre treba rozhrýzť. Pokiaľ nemáte v poriadku chrup, je vhodné mäso pomlieť, alebo rozkrájať na veľmi malé kúsky.
-jedzte výdatnejšie jedlá počas dňa, hlavne ráno a na obed. Večera by mala byť ľahšia, dlhšiu dobu pred spaním
-jedzte pestrú stravu bohatú na bielkoviny a na energiu
-veľmi dôležitý je príjem soli, pretože dochádza k stratám soli a minerálov, príjem soli by nemal poklesnúť pod 6-10 g za deň
Vhodné sú pokrmy jednoduché, netučné, s obmedzením cukru
K príprave jedál používajte varenie, dusenie, pečenie (aj vo vodnom kúpeli)
-vylúčte grilovanie a vyprážanie – môžu spôsobiť ťažkosti
Dôležitý je príjem tekutín, pite predovšetkým pri jedle. Pri pití mimo jedla je vhodné zjesť niečo menšieho, aby sa tekutina zmiešala s potravou
Pite denne 1,5 -2 litre tekutín (vynechajte pitie perlivých nápojov a sladených limonád a pod.)
Vyvarujte sa nadmerne koreneným jedlám, soľ neobmedzujte.
Jedlo nesmie byť ani príliš horúce ani príliš studené
Pri hnačkách obmedzte kávu, cukor, sladkosti, mlieko, potraviny s vyšším obsahom vlákniny ako sú napr. kapusta, kaleráb, strukoviny, reďkvičky, celozrnné pečivo, slivky, sušené ovocie, figy, semiačka a pod)
K zmierneniu hnačky sú vhodné napr. vývar z ryže a mrkvy, dobre uvarená ryža, jemne postrúhané jablká, banány, biele staršie pečivo, starší biely chlieb a rožok, čierny nesladený čaj, sušené čučoriedky a pod.)
Vyhýbajte sa potravinám, ktoré môžu spôsobiť vyvolať koliku napr. dužina z citrusových plodov (pomaranč, grep, šupky z rajčín a z uhorky, strukoviny ( fazuľa, hrach, šošovica) kapusta, cibuľa, sušené ovocie, huby, kukurica a pod.
Pri nadúvaní vynechať kapusta, karfiol, strukoviny, čerstvé kysnuté pečivo a pod.
Znášanlivosť môže byť rozdielna. Preto každú novú potravinu skúšajte najprv v malom množstve. Pokiaľ pozorujete po nejakej potravine, po nejakom jedle opakované ťažkosti, vyraďte ho zo svojho jedálnička.
Nedostatok vitamínov a min. látok môžete nahrádzať pitím prírodných ovocných a zeleninových štiav
Druh a množstvo iných prípravkov nutných k doplneniu vit. a min. látok vždy konzultujte s lekárom
Odporúčania pre pacientov s kolostómiou
jedzte pravidelne a častejšie menšie porcie pokrmov
spravidla potraviny, ktoré pacient znášal pred operáciou znáša toleruje aj po operácii, preto prísne diéty nie sú na mieste
jedzte pomaly, jedlo treba dobre pohrýzť. Pokiaľ nemáte v poriadku chrup mäso pomeľte alebo nakrájajte na veľmi malé kúsky.
Jedzte výdatnejšie jedla v priebehu dňa najmä ráno a na obed, večera by mala byť ľahšia, ľahšie stráviteľná, a dlhšiu dobu pred spaním
dôležitý je príjem soli, zvlášť ak dochádza k jej stratám hnačkami
K príprave jedál používajte varenie, dusenie, pečenie (aj vo vodnom kúpeli)
vylúčte grilovanie a vyprážanie – môžu vyvolať ťažkosti
veľmi dôležitý je dostatočný príjem tekutín. Pite denne 2 litre tekutín v letných mesiacoch ešte viac
vynechajte pitie perlivých nápojov, sladených limonád
Vhodné je pitie neperlivých minerálok
vyvarujte sa nadmerne koreneným, ostrým, pálivým, jedlám. Soľ neobmedzujte
znášanlivosť potravín môže byť rozdielna, preto nové potraviny najprv vyskúšajte v malom množstve
pri hnačkách obmedzte tučné a mastné jedlá, mlieko, kávu, ptraviny s vyšším obsahom vlákniny ( kapusta, paprika, celozrnné výrobky, strukoviny, cibuľa, figy, slivky, semiačka a pod.
-úplne vylučujeme alkohol
pri nedostatku tekutín a zlom zložení stravy bude stolica tuhá. Udržujte stolicu kašovitú konzumáciou vhodnej stravy.
Účinok potravín:
Niektoré potraviny môžu viesť k plynatosti a k nadúvaniu ( strukoviny – fazuľa, hrach, šošovica) kapusta, cibuľa, karfiol, nápoje s kofeínom…
Niektoré potraviny sa ťažšie trávia a môžu spôsobiť komplikácie ( huby, kukurica, šupky z ovocia a zeleniny, rajčiny, kaleráb, orechy, semená, mak, kokos, strukoviny, ananás, zeler a pod.)
Zvýšený zápach stolice môžu vyvolať – cibuľa, cesnak, kapusta, karfiol, kaleráb, fazuľa, ryby, vajce, aromatické plesňové syry a pod.
Zápach a nadúvanie tlmí: biely jogurt, petržlen, brusnicová šťava a kompót
Pôsobia skôr preháňavo – môžu spôsobiť hnačky – alkoholické nápoje, lanové semienka, sušené ovocie (slivky, figy, datle, kokos a pod.) väčšie množstvo ovocia a zeleniny (ovocné šťavy, mušty…), ryža, natural, zelenina – hlávkový šalát, kapusta, špenát, paprika, uhorky, rajčiny, sterilizovaná zelenina, mlieko, ovsená kaša, sladkosti, vyprážané, korenené a mastné a ťažké jedlá a pod.
Niekoľko praktických rád
K nastaveniu správneho stravovacieho režimu odporúčame vedenie denného záznamu stravy po dobu jedného týždňa, zaznamenajte:
-čo ste jedli, v akom množstve, v akej úprave ( bez úpravy, varenie, pečenie, dusenie a pod.) v ktorú dobu, pokiaľ možno presne popíšte potraviny.
-kedy a ako často sa vyprázdňujete a aká je stolica?
-či sa objavili ťažkosti a aké? – napr. nadúvanie, plynatosť, kŕče, bolesti, hnačky, zápcha, iné problémy