Tuk je súčasťou každej bunky v našom tele, a rovnako aj v potrave má svoju nezastupiteľnú úlohu. Aby ľudský organizmus dokázal vstrebať a využiť niektoré vitamíny (D, E, K, A), ktoré sa aj odborne nazývajú ako vitamíny rozpustné v tukoch, musí byť tuk súčasťou prijatej potravy a nie je odporúčané sa mu vyhýbať. Dostatočný prísun omega 3 a omega 6 mastných kyselín sa zase podieľa na kardiovaskulárnom /srdcovocievnom zdraví a má protizápalové pôsobenie.
Najvhodnejším zdrojom tuku sú napríklad ryby, orechy a semienka, olivový olej, vaječné
žĺtky, či avokádo.
Tukové tkanivá v organizme slúžia ako zásoba energie, zároveň však chránia vnútorné orgány pred údermi a nárazmi a plnia úlohu tepelnej izolácie, čím sa podieľajú na termoregulácii. Od dostatočného príjmu je závislá napr. hormonálna regulácia. Nízke percento tuku v ženskom tele a ich nedostatočný príjem v strave je častokrát sprevádzaný poruchami menštruačného cyklu a vzniku straty menštruačného cyklu.
Tuky vnímame, že nejakým spôsobom sú nám privádzané z potravín, ale oni sú dôležité aj v našom tele. My v tele musíme mať aj tuky aj zásobáreň tukov. Je to pre nás veľmi dôležité. Lebo pokiaľ ju nemáme, tak telo nefunguje tak ako má, lebo tuky nám aj chránia orgány, z tuku sa vytvárajú rôzne hormóny a podobne, sú naozaj veľmi dôležité. To, čo je dôležité si uvedomiť je zdroj tukov, máme tuky rastlinné a živočíšne. Tuk pre nás vlastne predstavuje zdroj energie. V malom množstve veľmi veľké množstvo energie. keď si porovnáme, že 10 gramov masla nám vydá energie toľko koľko pol kila uhorky šalátovej, tak to je naozaj veľký rozdiel. Takže keď majú pac. problémy s jedlom, tak im hovoríme: vezmite si chlieb a natrite si na neho naozaj veľkú tučnú dávku vrstvu živočíšneho masla – dodajú tak do seba v malom množstve veľa energie. Pokiaľ pac je málo malé množstvo stravy tak je dobré, vhodné na možné, aby jedol mliečne výrobky s vyšším obsahom tuku. To znamená, že môže pokojne popíjať plnotučnú smotanu, keď to bude dobre zvládať a bude mu to chutiť, keď pacient nemá problém s množstvom tak sa môže ísť pokojne na tie plnotučné mliečne výrobky. Takisto je možné do jedál pridávať rastlinné oleje ktorých máme väčšinou nedostatok, zistiť ktorý nám chutí, sú rôzne viaceré skúsiť možno aj iný aký sme predtým nepoužívali, možno vám zachutí. Niektorí pacienti skúsili aj iný olej než ten čo používali a pod a zachutil im, obohacovať nimi zeleninu, šaláty a pod. Rybí tuk je vhodný, odporúčame ho, obsahuje prospešné nenasýtené mastné kyseliny: EPA a DHA, ktoré pomáhajú nielen na srdce, ale pôsobia protizápalovo.
Maslo (živočíšne) preferujem viac ako rastlinný tuk, pretože vám dodá viac energie ktorú potrebujete. Pokojne môžete konzumovať maslo.
Veľmi dôležité je množstvo a typ tuku v strave a je dôležité vedieť tuky rozlišovať. Máme rastlinné a živočíšne zdroje tukov. Väčší príjem nasýtených mastných kyselín je rizikový, pretože majú trombogénny účinok (ateroskleróza ciev)
Avšak nenasýtené mastné kyseliny – OMEGA 3 MK a omega 6 majú pozitívny vplyv na naše zdravie. vykazujú potenciál protizápalového pôsobenia a sú spájané s nižším výskytom nádorov. ich príjem je teda odporúčaný aj v prevencii onko ochorení. Nachádzajú sa v rastlinných olejoch v orieškoch, orechoch, veľmi vhodné sú sú vlašské orechy, v semienkach.
Tuky majú najväčšiu energetickú hodnotu zo všetkých živín, majú menšiu sýtiacu schopnosť ako sacharidy a bielkoviny.
Onko pacienti by mali kvôli zvýšenej energetickej hodnote jesť napr. plnotučné mlieka, plnotučné mliečne výrobky syry, tvarohy, smotany, šľahačky, tvarohové syry , pokojne môžu aj maslo pridávať do rôznych pokrmov na zvýšenie energie a pod. Odporúčame tučné ryby, vajíčka, tučné mliečne výrobky.
Vhodné zdravé oleje: V studenej kuchyne je vhodný napr. do šalátov olivový olej, v teplej kuchyni na prípravu pokrmov je vhodný napr. repkový olej. Repkový olej je najzdravší, obsahuje omega 3 MK. Vhodný je aj slnečnicový, obsahuje omega 6 MK, ktoré sú tiež fajn.
Nevhodné oleje: kokosový olej, palmový, palmovo-jadrový, nie sú v nich žiadne benefity pre zdravie, tieto neodporúčame konzumovať, nie je v nich nič zdravotne prínosného, to sú tuky, o ktorých vieme, že naozaj neprospievajú zdraviu, obsahujú mastné kyseliny s dlhým reťazcom, to sú tie tuky aterogénne a v týchto olejoch ich je vysoký obsah. Palmový a palmovo jadrový olej sa často nachádzajú v spracovaných produktoch ako sú cukrovinky, napolitánky s náplňou, croissanty a podobné sladké pečivo s plnkou, čokolády, často sú tam tieto oleje, my ani nemusíme veľmi vnímať, že ich takto konzumujeme, odporúčame pozrieť si zloženie čokolády, vyberajte si tie, v ktorých je kakaový tuk, je to pre Vás lepšie vhodnejšie ako tuk palmový, alebo palmo-jadrový.
To, čo je u nás problematické, keď je nesprávny vysoký pomer omega 6 MK ku omega 3 mastným kyselinám, tak to tiež nie je zdraviu prospešné, preto by sme okrem vhodných tukov mali zaraďovať do jedálnička aj ryby, ktorých nejedávame dosť (losos, sleď, sardinky…rybí olej je tiež vhodný, Vhodné je konzumovať vlašské orechy. Pokiaľ si budete vyberať oriešky odporúčam skúste – vyberte si vlašské orechy.