Sú nejaké špecifiká vo výžive onkologických pacientov počas liečby?
Onkologickí pacienti ste špecifickou skupinou s rozdielnymi nutričnými potrebami závisiacimi od vášho zdravotného stavu. U väčšiny z vás je nevyhnutná zvýšená potreba celkového príjmu energie a plnohodnotných kvalitných – živočíšnych bielkovín.
Čo sa týka niektorých špecifík výživy onkologických pacientov počas liečby veľmi dôležitý je pre vás dostatočný a zvýšený príjem energie a plnohodnotných kvalitných bielkovín, pokiaľ nie je dostačujúci príjem bielkovín dochádza k úbytku svalovej hmoty, takisto bielkoviny súvisia i s imunitným systémom, nedostatok bielkovín môže vplývať aj na váš imunitný stav, po operáciách po operačných výkonoch môže prísť k zhoršenému hojeniu rán, môže dochádzať ťažšej rekonvalescencii. Príjem bielkovín je skutočne veľmi dôležitý. Denne by ste preto mali konzumovať mäso, ryby, vajcia, plnotučné mlieko, plnotučné mliečne výrobky (najmä plnotučný tvaroh, srvátka, plnotučnú smotanu, syry, (predovšetkým tvrdé syry) biele neochutené jogurty, kyslomliečne výrobky /acidko, kefír… Bielkoviny sa nachádzajú aj v strukovinách. Strukoviny sú tiež výbornou nutrične bohatou surovinou. Hodia sa nielen do polievok, prívarkov, ale aj do šalátov, môžu byť ako príloha, môžeme z nich urobiť chutné nátierky, karbonátky, alebo z nich môžeme urobiť zdravé dezerty. Vhodné sú aj cereálne kaše (podľa chuti). Pretože samotné ochorenie a liečba sú energeticky náročné, zvyšuje sa potreba bielkovín. Preto vášmu organizmu potrebujete zabezpečiť príjem stravy bohatej na bielkoviny, v opačnom prípade si organizmus zvýšený nárok na bielkoviny môže kompenzovať sám z vlastnej svalovej hmoty, čo nechceme, aby nastalo, aby si telo bralo telesné bielkoviny zo svalovej hmoty. Pokiaľ budete rozumne kombinovať rastlinné bielkoviny, bielkoviny z vajec, mäsa a z mliečnych výrobkov môžete mať vhodne vyskladaný, pestrý a nutrične hodnotný jedálniček.
Takisto je dôležité uprednostňovať príjem kvalitných tukov, u vás ktorí výrazne chudnete, alebo máte veľmi obmedzený príjem stravy odporúčam výrazné navýšenie príjmu tuku, všeobecne sa odporúča príjem tuku 30 percent – z toho celkového príjmu stravy čo máte za deň, ale u vás, ktorí výrazne chudnete je to niekedy až 40 až 45 percent tuku, čo je naozaj veľmi veľa, ale je to kvôli tomu, že tuk obsahuje ako zložka stravy z hlavných živín najviac energie, pokiaľ skonzumujete iba polovicu stravy, ktorú ste boli schopný skonzumovať predtým, tak preto vám pridám do stravy viac tuku, aby aj to malé množstvo stravy, čo zjete dostali ste z neho raz toľko energie, lebo tuk obsahuje najviac energie a raz toľko ako bielkoviny a sacharidy, takže preto je ten tuk veľmi dôležitý u vás, ktorí výrazne chudnete, lebo vám dodá oveľa viac energie v malom množstve. Môže tam byť špecializácia na tzv. MCT tuky, ktoré sú ľahko stráviteľné a vstrebateľné, môžu byť oveľa lepšie tolerované. Takisto aj omega 3 mastné kyseliny (polynenasýtené mastné kyseliny) sa dávajú do súvislosti ku zlepšeniu stavu pri nádorovej kachexii (kedy ste pacienti veľmi chudí a vyslabnutí) Vhodný je príjem tukov omega3 MK zo zdrojov z morských rýb ( losos, makrela, sardinky a pod.) aj z mastných rýb, z (napr. aj ľanových) semien, z orechov, zo sóje majú protizápalové účinky. Tuk je koncentrovaný zdroj energie a pri nádorovom ochorení je dobre využitý. Tuky v potrave sú veľmi a energeticky dôležité. Pri chudnutí odporúčam Vám zvýšiť príjem tuku vo výžive – ak ho tolerujete.
Čo sa týka príjmu sacharidov, sacharidy sú najvýznamnejším zdrojom energie, ich príjem je nevyhnutný na zabránenie odburávania tkanivových bielkovín a rýchlej strate tuku, ktorá je pre organizmus nepriaznivá, je to zložka stravy, ktorá sa nachádza napr. v obilninách, alebo v strukovinách, alebo aj v mliečnych výrobkoch, takisto v ovocí, odporúča sa uprednostniť zložené sacharidy oproti jednoduchým, radšej zložené – celozrnné obilniny, celozrnná ryža, celozrnné cestoviny, strukoviny než jednoduché cukor, biele pečivo, sladkosti. Uprednostňujte zložené sacharidy preto, lebo pri onko ochoreniach pri chemoterapii často mávate problémy s glykémiou – zvyknete mať veľmi často prechodne zvýšený cukor (hyperglykémiu), dochádza u vás prechodne k inzulínovej rezistencii, tak aby sa upravila hladina glykémie odporúčam skôr zložené sacharidy. ( najvhodnejšie zdroje sú celozrnné cestoviny, ryža, strukoviny, (celozrnné) obilniny, cereálne a pekárenské výrobky, ovocie, zelenina, zemiaky) /celozrnné obilniny napr. ovsené vločky dajú sa pripraviť pri príprave slaných aj sladkých jedál, alebo aj jačmenné krúpy spestria jedálniček. Pre tých, ktorí odmietate mať pečivo denne zaradené v jedálničku, odporúčam skúsiť si piecť vlastné pečivo, pretože je potrebné mať v jedálničku denne aj pečivo, potrebujete energiu. Základ je jesť pravidelne a dostatočne, plnohodnotne a pestro, vaša strava má byť nutrične hodnotná, obsahovať vždy všetky základné nutričné zložky – teda bielkoviny, sacharidy aj tuky. V praxi to znamená, že každé jedno jedlo – bez ohľadu na to, či ide o hlavné jedlo (raňajky, obed, večera), alebo doplnkové (desiata, olovrant, druhá večera) – by malo obsahovať všetky tieto základné zložky. Tak si vyskladáte jedálniček. Spojením makronutrientov (bielkovín, tukov a sacharidov) v jednom jedle, dosiahnete lepšiu využiteľnosť mikronutrientov (vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov). Je dôležitý správny príjem tekutín, dostatočný pitný režim (hydratácia) – 2-2,5 litra tekutín denne najlepšie čistá voda.
Vyvážený jedálniček sa dá vyskladať zo základných potravín, ako sú obilniny, pečivo, ovocie, zelenina, mliečne výrobky, orechy, semienka, strukoviny, ryby, mäso, ( prílohy – ryža, zemiaky, cestoviny, batáty…) žiadna jednotlivá skupina potravín nezaisťuje prívod všetkých potrebných živín. každé výrazné obmedzovanie vo výbere potravín však znižuje biologickú hodnotu stravy, zásadným odporúčaním je pravidelný príjem všetkých hlavných živín, všetkých hlavných skupín potravín.
Je dôležité aby ste sa sami neobmedzovali v príjme stravy. U väčšiny onko pacientov, ktorí ste v akútnom štádiu liečby, nie sú tak rozhodujúce zásady zdravej racionálnej výživy tým, že tam dochádza k rôznym obmedzeniam v príjme stravy, k vedľajším nežiaducim účinkom liečby a pod., by ste sa po stanovení onkologickej diagnózy, keď máte pred sebou tú náročnú liečbu, alebo aj operáciu tak by ste sa nemali začať odrazu tak príliš veľmi zdravo stravovať, alebo sa rozhodujete pre veľmi nebezpečné a vysoko rizikové extrémne riešenia vo výžive, že vylúčite celé skupiny potravín, rozhodnete sa pre striktné diéty resp. pre hladovky s cieľom vyhladovať nádor, alebo jete iba ovocie a zeleninu a pijete iba šťavy a podobne. Lebo s tým sa veľmi často u vás pacientov stretávam, že potom ešte tým prehlbujete to chudnutie a slabosť, čo vôbec nie je v tomto bode žiaduce, lebo môže sa vaša liečba vzdialiť kvôli vášmu výraznému chudnutiu. Aby ste vedeli, že vôbec nie je teraz rozhodujúce, že si teraz poviete že:,, teraz budem vegán, teraz budem vegetarián, alebo že teraz budem si odšťavovať cviklu, že teraz nebudem jesť mäso a ani nič živočíšne, ani nič tučné , vylúčim z jedálnička celé skupiny potravín, živín to a to a to…„, a podobne, lebo potom sa stáva, že pacienti prídu, že majú veľký obrovský problém s výrazným chudnutím a to môže byť pre vás ako pacientov veľmi nebezpečné a vysoko rizikové a môže byť vážne ohrozené pokračovanie vašej liečby. Vždy sa snažím vysvetliť, je dôležité na to upozorniť. Lebo veľa krát sme v tíme radi, keď ako onko pacienti v akútnej liečbe niečo vôbec zjete. Počas akútneho štádia liečby je určite pre vás dôležitejšie a rozhodujúcejšie navýšenie príjmu energie a bielkovín pre zachovanie, alebo pre zvýšenie telesnej hmotnosti.
Pokiaľ ste pacienti, ktorí nemajú diétne obmedzenia, tak veľmi dôležité je povedať, že je dôležité minimalizovať obmedzenia iba na tie naozaj opodstatnené. Veľakrát si ako pacienti sami poviete, rozhodnete, že: ,, toto nebudem jesť, toto vylúčim z jedálnička, toto nebudem jesť, lebo som to niekde čítal/a, počul/a, lebo mi to niekto v dobrom odporučil, poradil( pozor môže to byť dobre myslená rada, ale môže byť nebezpečná a neodborná…a keď sa vás spýtam, prečo ste to vylúčili z jedálnička, prečo to odmietate jesť, aký je ten dôvod, počúvam odpovede od pacientov že:,, lebo si myslím, že to nemôžem.“ Ale keď si to spolu prejdeme a porozprávame sa o tom, tak veľmi často prídete na to, zistíte, že aj polku vecí, ktoré ste si sami vylúčili nemáte naozaj dôvod, aby ste to vylučovali, sami sa ochudobňujete o živiny, o to, čo v jedálničku v tej strave pokojne môžete mať a konzumovať. Samozrejme, keď máte alergie, intolerancie, operácie v tráviacom trakte a nemôžete mať potraviny kde sú šupky, alebo celozrnné, alebo semienka, oriešky a podobne prechodne, tak vtedy to je opodstatnené. Ale pacienti, ktorí nemáte tieto obmedzenia, tak skutočne nemáte dôvod, aby ste sa vo výžive výrazne obmedzovali. Rozhodne vám neodporúčam striktné a diétne stravovanie a vylučovanie potravín, či celých skupín ako mliečnych výrobkov, mlieka, mäsa, rýb, vajec, pečiva, príloh a to samovoľne bez klinického dôvodu.
Pacienti, ktorí nezvládnete skonzumovať potrebné množstvo stravy za deň by ste mali uprednostniť v stravovaní v jedálničku jedlá bohaté na energiu a najmä na živočíšne bielkoviny a konzumovať ich prednostne. Je veľmi dôležité príjem stravy zabezpečiť pre potrebu vášho tela, pretože keď si nedodáte vo výžive dostatok aj zvýšený príjem kvalitných plnohodnotných živočíšnych bielkovín a energie, tak strácate svalovinu, pre pacienta, ktorý stráca svalovinu, stráca hmotnosť / chudne, chradne, slabne, to znamená, že nemusí zvládnuť celkovú dávku protirakovinovej liečby, nemusí prísť k uzdraveniu i vplyvom toho, že takto radikálne schudne a chudne. Podstatné je, aby ste prijali v strave dostatok energie, kvalitných bielkovín a potrebné množstvo minerálnych látok, vitamínov a stopových prvkov.
Nutrične hodnotný jedálniček
Ani jedna makroživina nie je lepšia, vhodnejšia alebo potrebnejšia ako druhá. Myslite na to, keď si idete vyskladať najbližší pokrm. Na tanieri by mala mať svoje zastúpenie každá z nich. Priestor by mal dostať zdroj hlavných živín sacharidov, tukov aj bielkovín. Na tanieri by nemala chýbať ani zelenina alebo ovocie – v závislosti od charakteru jedla a našich chuťových preferencií. Sú síce dôležitou súčasťou našej stravy, ale nemali by nahrádzať ani jednu z vyššie spomenutých makroživín – bielkovín, tukov, sacharidov.
Nie každý pokrm obsahuje kompletne všetky makro nutrienty. Losos so zeleninou vám nedodá sacharidy. Zeleninové rizoto je veľmi skromné na bielkoviny. Suchý chlieb bez živočíšneho masla je chudobný na tuky. Všetky tieto jedlá a potraviny môžu byť súčasťou vyváženej stravy a nie je na nich nič zlé. Jedlá, ktoré zjeme za celý deň, by sme si však mali v jedálničku vyskladať tak, aby nám nič z hlavných živín nechýbalo.
V prípade vás onko pacientov počas liečby nie sú na mieste žiadne obmedzenia v príjme stravy, preto by ste mali konzumovať na čo máte práve chuť – bez ohľadu na zásady správnej výživy.
Zelenina a ovocie sú dobrým zdrojom prospešných látok – vitamínov, minerálnych látok, flavonoidov, karoténov, vlákniny a ďalších bioaktívnych zlúčenín. Majú nenahraditeľné miesto a význam v našom stravovaní a je dôležité ich konzumovať v dostatočnom množstve. Ovocie ani zelenina by však nemali nahrádzať zvyšné zložky našej stravy. /Podľa WHO sa odporúča konzumovať minimálne 5 porcií ovocia a zeleniny denne, v pomere 3:2 v prospech zeleniny, pričom jednu porciu predstavuje množstvo, ktoré sa zmestí približne do našej dlane./
Keď vo vašom jedálničku prevažuje skôr rastlinná strava (ovocie, zelenina, strukoviny, celozrnné obilniny) mäso z jedálnička vylučujete a máte tráviace ťažkosti, aj nafukovanie a aj nechcené chudnutie:
S týmto sa u pacientov stretávam veľmi často, keďže máte v jedálničku prevažne rastlinnú stravu a prijímate omnoho menej bielkovín napr. z mäsa, že ste mäso vylúčili z jedálnička, výrazne mäso obmedzili, alebo ste vylúčili bielkoviny plnohodnotné alebo aj z iných živočíšnych zdrojov, práve to, že práve teraz ste navýšili príjem rastlinnej zložky stravy to znamená – ovocia, zeleniny, celozrnných obilnín, semienok, strukovín /teda skôr tej rastlinnej stravy/, tak to práve môže byť ten primárny dôvod, že je tam teraz u vás prítomne nadúvanie a ťažkosti s trávením, práve preto, že tá rastlinná strava je v podstate bohatá práve na vlákninu, ktorá môže výrazne takto ovplyvňovať trávenie týmto smerom, že to môže spôsobovať tráviace ťažkosti, hlavne napr. keď predtým pred liečbou ste na to neboli úplne zvyknutí a mali ste predtým v jedálničku pravidelne zaradené aj mäso aj iné živočíšne zdroje bielkovín, tak o to viac, môže byť kvôli tomuto tie problémy s tráviacimi ťažkosťami, ďalej to že ste napr. výrazne obmedzili mäso, nemusí byť úplne ideálne v tom zmysle, že pokiaľ ste teraz v období pred, či po operácii, potenciálne vás čaká nejaká ďalšia liečba chemoterapia, rádioterapia, či OP a pod., tak určite nie je vhodné, aby tá vaša strava bola teraz iba takto iba rastlinne zameraná, práve aj kvôli tomu, že to môže byť veľmi nízkoenergetickejšia strava, môže byť vyššie riziko znižovania telesnej hmotnosti , môžu vám v strave veľmi chýbať bielkoviny, môže byť že pri rastlinne zameranej strave si všimnete už aj že nechcene chudnete, takže problém je môže byť práve s nedostatočnou výživou, veľmi vám chýbajú bielkoviny v strave, a napr. zvlášť po operácií treba navýšiť príjem bielkovín a to živočíšnych, plnohodnotných, kvalitných ,a to aj z bielkovín mäsa, mäso si môžete pokojne dať aj 5 krát do týždňa, môžete pokojne konzumovať aj vajíčka, aj tučnejšie ryby aj plnotučné mliečne výrobky, aj syry, aj tvarohy, aj biele plnotučné jogurty, plnotučné smotany, aj plnotučné mlieko môžete kľudne sa stravovať skôr vhodnejším pestrejším spôsobom stravovania, rastlinnú zložku v jedálničku môžete mať aj naďalej, len nie úplne v nadmiere, lebo potom tie tráviace ťažkosti a ťažkosti s chudnutím budú prítomné tiež, tak by som to smerovala skôr takýmto spôsobom, určite tam môžete mať aj živočíšne zložky stravy, skôr ich odporúčam, keď je tam aj nechcené chudnutie aj tráviace ťažkosti a je tam predpokladaná ďalšia liečba (chemoterapia), príp. je naplánovaná operácia. Tiež môžete ísť skôr a viac do tej šetriacej diéty, keďže máte tráviace ťažkosti./ uprednostňovať konzumáciu ľahko-stráviteľných pokrmov, rozdeliť do viacerých menších porcií denne, čo sa týka technológie prípravy pokrmov – odporúčame prípravu jedál formou varenia, dusenia, prípravy na pare, pečenie v rúre, mixovanie, príprava kaší, nákypov, celkovo šetriaca úprava pokrmov.
Onko pacienti v liečbe sa máte stravovať inak ako napr. vo výžive zdravých v prevencii, nezamieňať si výživu pri liečbe s výživou pri prevencii, lebo tam sú naozaj veľké rozdiely. Pre vás je teraz v liečbe veľmi zásadný a dôležitý zvýšený príjem plnohodnotných bielkovín zo stravy a dostatok zvýšený príjem energie zo stravy.
Pozor na veľmi resp. príliš veľký /nadmerný príjem vlákniny z príliš nadmernej rastlinnej stravy, môže hroziť aj anémia z nedostatku železa, nedostatok vit. B12, vit. B2, nedostatok vápnika, nedostatok železa, nedostatok vit. D3, omega 3 mastných kyselín, zinku, nedostatok kvalitných plnohodnotných živočíšnych bielkovín a pod., nakoľko my ľudia nemáme špeciálny enzým, aby sme z rastlinnej stravy to naštiepali a vzali si z toho mikroživiny, nemáme na to enzým, taký nám chýba, nie sme schopní z tej štruktúry rastlinnej stravy ,,vytiahnuť“ tie mikroživiny… na to tiež veľký pozor, lebo tiež sa s tým u pacientov stretávam. Vláknina je súbor nestráviteľných zvyškov potravy, ktoré podporujú a uľahčujú trávenie. Jej konzumáciou vieme predísť zápche, vláknina má prebiotický účinok – to znamená že je živinou pre mikrobiálnu flóru tráviaceho traktu. Nájdeme ju v celozrnných výrobkoch, vo vločkách, pohánke, ale aj v ovocí a zelenine. Keďže vo výžive platí zlaté pravidlo “všetkého s mierou“, ani s tak dôležitou súčasťou stravy to netreba preháňať. Nadbytok vlákniny môže zabrániť vstrebávaniu vitamínov a minerálnych látok a pokiaľ jej výrazný nadbytok prijímame v strave počas dlhšieho obdobia, môžeme nepriamo podporiť vznik rakoviny hrubého čreva.
Ako môžeme podporiť stravou imunitu – obranyschopnosť organizmu onkologického pacienta?
Na imunitu: zinok, meď, selén, chróm, vit. sk. B – kyselina listová vit. C, D, A, E – najlepšie prijímať v strave, nezabúdať na dôležitosť zvýšenia každodenného príjmu kvalitných a plnohodnotných bielkovín.
Podpora imunity v nutričnej sfére spočíva v konzumácii najmä dostatku kvalitných bielkovín (vajcia, mlieko, mliečne produkty – syry, tvaroh, jogurty a pod., mäso, ryby / a aj strukoviny – ak sú tolerované, zemiaky…),práve príjem kvalitných bielkovín je veľmi dôležitý na imunitu, ďalej aj príjem minerálnych látok, antioxidantov, vitamínov (z ovocia a zeleniny), možno odporučiť aj zvýšenú dávku prívodu protizápalových omega-3 mastných kyselín, konkrétne EPA a DHA (- napr. z konzumácie aj tučných rýb a celkovo protizápalovú (plnohodnotnú) stravu. Keď liečba prebieha v zimných mesiacoch, pobyt na slnku /cez prechádzky/ je minimálny, odporúčam vám preto zaradiť do jedálnička zvýšený príjem tučných rýb, mliečnych výrobkov, vaječného žĺtka ako zdrojov vitamínu D zo stravy na podporu imunity.
Multidisciplinárny tím
Multidisciplinárny tím vám onko pacientov pomáha adaptovať sa na novú životnú situáciu a zmeny, ktoré vám toto ochorenie do života prinieslo. Multidisciplinárny tím tvorí: lekár onkológ, sestra, psychológ, sociálny pracovník, asistent výživy