Diéta šetriaca pri onkologickom ochorení je vhodná pri nutnosti zabezpečiť stravu ľahko stráviteľnú, nedráždivú, nenadúvajúcu a plnohodnotnú. Pri tomto diétnom opatrení je obmedzený výber potravín a technologická úprava stravy. To znamená, že niektoré potraviny by mali byť zo stravy vylúčené, rovnako nie sú vhodné niektoré druhy prípravy stravy (napr. vyprážanie, grilovanie..)
Vhodná technologická úprava pokrmov:
Vhodné je využívať na prípravu jedál: varenie, dusenie, prípravu na pare, pečenie v alobale (zabrániť vzniku kôrky).
Pre lepšiu chuť jedál a zlepšenie stráviteľnosti je možné používať na zahustenie pokrmov alebo pre
prípravu omáčok múku opraženú na sucho. Múka sa za častého miešania krátko opraží bez
použitie tuku, najlepšie v nerezovej nádobe, farba múky by mala byť mierne ružová.
Pre lepšiu chuť a farbu mäsa je možné využiť opekanie na sucho za použitia teflónovej, keramickej panvice. Mäso sa krátko opečie, nesmie dôjsť k stmavnutiu mäsa (nepripáliť).
Výber odporúčaných vhodných potravín
Mäso – hydina (kurča, morka), králik, ryby ( lieň, platesa, šťuka, treska aljašská, pstruh, kapor, sumec, tuniak, losos), chudé bravčové stehno, teľacie mäso, chudé hovädzie mäso
Upozornenie: údeniny nepodávame, (je to dokázateľný kancerogén a sú ťažko stráviteľné) údeniny vylučujeme z jedálnička, /výnimku môže mať iba kvalitná šunka s vysokým obsahom mäsa/
Mlieko – polotučné (1,5% tuku), tučné (3% tuku)
Mliečne výrobky – jogurt biely neochutený, jogurt smotanový, jogurt plnotučný (asi 9% tuku), jogurt polotučný (asi 3% tuku), tvaroh polotučný, tvaroh tučný, tvaroh mäkký, tvrdý tvaroh na strúhanie, tvarohové syry (Lučina,), syry tavené smotanové bez pikantných príchutí, kyslé mliečne nápoje (kefírové mlieko, acidofilné mlieko, jogurtové mlieko), kyslá smotana, cottage syry, tvrdé syry (30 – 40% tuku)
Vajcia – na prípravu pokrmov aj samostatne (vajcia varené „na tvrdo“, sadlina, (vaječné bielky)
Tuky – maslo, rastlinné maslá, rastlinné oleje napr. slnečnicový, olivový, tekvicový (pridávať do
hotových pokrmov)
Pečivo – staršia biela žemľa, starší biely rožok, netučná vianočka, biela kaiserka bez posypu, biely toastový chlieb, starší biely pšenično – ražný chlieb (rascový..)
Ovocie – surové: banán, marhule, broskyne, nektárinky, jablká, menšie množstvo čerešní
kompótové: slivky, čerešne, višne, marhuľa, broskyňa
Zvýšenú pozornosť treba venovať citrusovým plodom napr. pomaranč, grep, mandarínka, ananás, kiwi, pomelo. Tieto druhy ovocie nie je vhodné u niektorých druhov liečby /pri niektorých chemoterapiách konzumovať.
Zelenina – mrkva, zeler, petržlen, karfiol, zelená fazuľka, špenát, paradajka, tekvica, červená repa, hlávkový šalát, cuketa, baklažán, čakanka, rebarbora, menšie množstvo hrášku, póru, špargle a brokolice.
Prílohy – zemiaky, zemiaková kaša, ryža, cestoviny vaječné, tarhoňa, jemná knedľa žemľová, halušky, kuskus..
Strukoviny v šetriacej diéte ich nezvykneme podávať Strukoviny na niekoľko týždňov z jedálnička vyraďte úplne ak vám spôsobujú ťažkosti ( šošovica, hrach, fazuľa, cícer a pod.) – spôsobujú často nadúvanie a tráviace ťažkosti, býva individuálna znášanlivosť, ľahšie stráviteľná môže byť červená šošovica
Korenie – pažítka, petržlenová vňať, kôpor, mladá zelerová vňať, ligurček, bazalka, majoránka, drvená rasca, mäta, vanilka, citrónová šťava, vývar z rasce, bobkového listu a húb, kurkuma, vývar z klinčekov a škorice
Nápoje – voda, slabý čierny čaj, ovocné čaje, minerálne neperlivé vody (striedať druhy), riedené ovocie
ovocné šťavy, kávoviny (Caro, melta), bylinkové čaje – okrem z bylinky ľubovník bodkovaný /nakoľko bylinka ľubovník bodkovaný môže znižovať niektoré účinky chemoterapie a pod. /
Múčniky – z piškótového, odpaľovaného, bielkového, tvarohového a krupicového cesta, peny, pudingy, nákypy.. suché keksy, detské piškóty
Obilniny múky (nízkovymleté = nie celozrnné) – pšeničná, ražná, jačmenná…, múka hladká,
múka polohrubá, múka hrubá, krupica, tepelne upravené: krúpy, vločky (ovsené, pšeno, pohánkové…)
Kypridlá – sóda, sneh z bielkov, prášok do pečiva, vínny kameň
Výber nevhodných potravín:
Mäso – tučné (bôčik, hus, kačica,…), nakladané (marinády s cesnakom…), zverina, vnútornosti, údené mäso
vyprážané, s tvrdými časťami, mäsá s vyšším obsahom tuku hus, kačica, zverina, baranina, vnútornosti, oškvarky, paštéty, korenené mäsové produkty, párky
Údeniny – slaniny, salámy, klobásy, údené ryby, párky a pod. údeniny úplne vyraďujeme z jedálnička
Mliečne výrobky – syry zrejúce, syry plesňové, pikantné, korenené
Vajcia – vyprážané vajcia, praženica, volské oko,
Tuky – masť, škvarky, slanina, (prepálené tuky),
majonéza
Pečivo – celozrnné pečivo (graham, viacrznné, so semiačkami…),
sladké kysnuté pečivo, lístkové pečivo, croisanty a pod.
Ovocie – ríbezle, egreše, maliny, hrozno, černice, hrušky, melón, moruše, slivka, mirabelka, brusnica, čierne ríbezle, datle, figa, granátové jablko, hruška, kiwi, ananás..
Orechy, oriešky (vlašské, mandle, pistácie, arašidy a pod…)
Zelenina – kapusta, kel, cibuľa, cesnak, paprika, reďkovky, uhorky, chren
Korenie paprika (sladká, pálivá, chili), korenie (biele, čierne, zelené…), kari korenie, zázvor, kardamón, fenikel, badián
Pokrm dochuťte, okoreňte tak, aby bol chuťovo dostatočne výrazný, ale nie tak, aby bol dráždivý.
Strukoviny – hrach, fazuľa, šošovica, cícer, sója, podzemnica olejná
Ostatné – alkohol, /alkohol je dokázaný kancerogén, úplne alkohol vylučujeme, /
sýtené nápoje, semienka (tekvicové, ľanové, chia… ), mak, chipsy, hranolky, vyprážané, prepálené tuky…,majonéza
Vyvarovať sa jedlám mastným, tučným, vyprážaným, ostrým, silno koreneným, pikantným a takým, ktoré spôsobujú nadúvanie..
Ďalšie nevhodné potraviny pri šetriacej diéte:
Kokos, mak, orechy, oriešky, majonéza, tatárska omáčka, instantné polievky ( polievky, omáčky a pod), pokrmy rýchleho občerstvenia – fast food – hranolky, vyprážané, hamburgery a pod. zemiakové lupienky, chipsy, pokrmy z konzervy, pikantné šalátové dressingy, sladkosti, čokoláda, kakao vo väčšom množstve
Nekonzumujte silné mäsové vývary, silnú kávu, silné čaje, silné kakao..
Príklad jedálneho lístka:
Raňajky: chlieb pšenično-ražný, rožok biely, maslo, pažítkovo-syrová nátierka, mrkvové hoblinky, džús
Desiata: pohánková palacinka s jablkovým prelivom a kyslou smotanou, čaj
Obed: polievka tekvicová mixovaná, bravčový závitok s mrkvou, zemiaky varené s petržlenovou vňaťou, šalát hlávkový s paradajkou a citrónovou zálievkou, múčnik – bábovka
olovrant: jogurt biely s marhuľovým pyré a piškótami
večera: kuskus so zeleninou a čerstvým syrom
II.večera: vanilkový tvarohový dezert s ovsenými vločkami