Sacharidy

Primárnym zdrojom energie pre správne fungovanie ľudského organizmu sú sacharidy. Práve sacharidy by mali podľa odporúčaní tvoriť percentuálne najväčší podiel z vášho každodenného príjmu. Ich dôležitosť podčiarkuje metabolický proces s názvom glukoneogenéza. Ide o “výrobu glukózy telom. Sacharidy sú natoľko potrebné, že telo si vytvorilo mechanizmy na ich “výrobu” vo vlastnom organizme aby v čase krátkodobej nepriazne dokázalo prežiť. Je tiež dôležité nevynechávať v jedálničku prílohy a pečivo.

Sacharidy delíme na jednoduché a komplexné. Zdrojom komplexných sacharidov je napríklad (celozrnné) pečivo, ryža, zemiaky, cestoviny, pohánka, bulgur, či kuskus. Práve tie by mali v našom jedálničku prevládať. Energia z nich sa uvoľňuje v tráviacom trakte postupne, dôsledkom čoho nás zasýtia na
dlhšiu dobu.
Zdrojom jednoduchých sacharidov sa občas hovorí aj rýchle cukry. Prijímame ich vo forme disacharidov alebo monosacharidov. Tie už nie je procesom trávenia nutné štiepiť na menšie jednotky ako je to v prípade komplexných sacharidov, ale vstrebávajú sa priamo (rýchlo) do krvného riečišťa.

Sacharidy sú pre nás významný, veľmi dôležitý  a najrýchlejšie využiteľný zdroj energie, mali by tvoriť 50-60% energetického príjmu za deň, ( odporúčaný príjem pridaných cukrov (jednoduché rýchle cukry  je max. 10% celkového energetického príjmu denne).

Potraviny, ktoré obsahujú vyššiu mieru jednoduchých sacharidov môžeme nazvať aj “jedlo pre dušu“. Ide o čokolády, cukríky a sladkosti a je úplne v poriadku si v rozumnom množstve a frekvencii dopriať aj tie – pokiaľ nemáte cukrovku. Dôležité je jesť aj sladké bez toho strachu, bez tých obáv, že by ste si tým ublížili.

Občas sa v literatúre medzi zdroje rýchlych cukrov zaraďuje aj ovocie, keďže taktiež obsahujú monosacharid s názvom fruktóza. Ovocie však obsahuje aj vlákninu, ktorá naopak vstrebávanie cukru do krvi spomaľuje. Rýchly cukor znamená rýchlu energiu, preto sa konzumácia ich zdrojov odporúča napr. pred športovou aktivitou.

 

Sacharidy nám poskytujú mnohé benefity:

  • Sacharidy sú výhradný zdroj energie pre mozog a červené krvinky, preto sú nevyhnutné
  • Vo forme glykogénu v pečeni a vo svaloch vytvárajú energetické zásoby
  • -Udržujú hladinu krvného cukru
  • -Sú súčasťou zložitejších látok ako sú nukleové kyseliny či koenzýmy
  • -Podieľajú sa na hormonálnej regulácii
  • -Podporujú regeneráciu tkanív
  • -Vplývajú na psychickú pohodu, pomáhajú zvládať stres

Nie je sacharid ako sacharid 

Pri sacharidoch je dôležité vedieť rozlíšiť aký je sacharid, či je sacharid jednoduchý, alebo zložený. Tie zložené sacharidy (polysacharidy) sú tie, ktoré by sme primárne mali v strave preferovať. Zložené sacharidy predstavujú škrob a nestráviteľnú vlákninu. Potraviny bohaté na škrob:  Zemiaky, batáty, kukurica, fazuľa, hrášok, šošovica,  pečivo, chlieb, ryža, cestoviny, cereálie, pohánka, ovsené vločky, banány- tieto zložené sacharidy by mali v jedálničku prevládať. Energia z nich sa uvoľňuje v tráviacom trakte postupne, dôsledkom čoho nás zasýtia na dlhšiu dobu. 

Môže cukor živiť rakovinu – nádor? údajne cukor živí nádorové bunky?

Nie, cukor nádor – rakovinu NEVYŹIVUJE, neživí. Nebojte sa toho. Naše telo zaobchádza s glukózou veľmi opatrne a má ju veľmi pod kontrolou. Poznajú to diabetici – keď sa diabetik dostane do stavu hypoglykémie, tak nastáva veľký problém a ide o život ohrozujúcu situáciu, býva veľmi nebezpečná. Chcem tým povedať, že tú glukózu v tele potrebujeme mať,  a pretože telo glukózu potrebuje, dokáže si ju vyrobiť aj samo.  Telo sa veľmi snaží si udržať stálu hladinu glykémie v krvi.   Glukózu my nedokážeme z tela dostať nejako preč. Takže tým, že vylúčite sacharidy/cukor, tak to neznamená, že v tele už nebude glukóza.  Keby to tak fungovalo, tak to by bola super skvelá liečba onkologických ochorení, ale bohužiaľ to tak nie je.  Telo je na glukóze závislé, glukóza je pre telo tak veľmi dôležitá a nevyhnutná živina, že si ju dokáže vytvoriť telo samo a veľmi rado si ju aj vytvára z aminokyselín.  (Aminokyselín nemáme náhradný zdroj, nevieme si ich sami vytvoriť.) Tým nechceme odporučiť, aby ste jedli sladké a cukry od rána do večera, to určite nie, jedálniček by mal byť vyvážený. No na druhej strane, ak lepšie tolerujete pri nevoľnosti suchý keks,  sladkú sušienku,  zázvorníky, koláč, sladké jedlá ako napr. žemľovku, ryžový nákyp, tvarohové guľky s jablkami  a pod. pokojne ich zjedzte, úplne bez obáv, že by vám to uškodilo.  zjedzte ich bez strachu bez úzkosti bez stresu , s tým že si tým pomáhate, že je to tak dobre a v úplnom poriadku,  naozaj v tomto nemajte strach a obavy.  proste keď telo teraz zvláda sladkú sušienku, tak teraz zvláda sladkú sušienku a bez obáv a bez výčitiek a bez úzkosti  ju pokojne zjedzte.  Potom keď vám bude lepšie tak si k nej nabudúce pridáte napr. tvaroh, alebo jogurt,  termix, puding a pod.

Je vhodné vylúčenie cukru a obmedzenie sacharidov v jedálničku?

Čo sa týka cukru, je to tiež široký pojem.  Cukor, alebo sacharidy celkovo sa vyskytujú nielen v sladkostiach, nielen keď si dáme cukor do kávy, ale  nachádzajú sa aj v pečive, v prílohách, v rôznych aj v celozrnných, alebo aj v strukovinách, aj v ovocí, zelenine, v zemiakoch, aj v mliečnych výrobkoch sa vyskytujú…Určite neodporúčam úplne vylúčiť zo stravy sacharidy,  sacharidy by práveže mali tvoriť aj 50-60 % z celkového energetického príjmu zo stravy, takže nemôžeme hovoriť iba o cukroch, tie cukry sú skôr pridané  ( rýchle) cukry, (vo forme monosacharidov, disacharidov (tie už nie je procesom trávenia nutné štiepiť na menšie jednotky ako je to v prípade komplexných sacharidov, ale vstrebávajú sa priamo
(rýchlo) do krvného riečiška.) ktoré sa nachádzajú napr. v sladkostiach, v sladených nápojoch, ktoré tiež keď nie sú v nadmiere, tak môžu aj v tej strave onkologického pacienta pokojne byť, niektorým onko pacientom omnoho viac počas liečby chutia nejaké sladšie jedlá, alebo suché  keksíky v tom čase keď majú tráviace ťažkosti, alebo keď je obmedzenejší príjem stravy, že majú averziu voči nejakým jedlám, možno majú zvýšenú chuť na to sladké, možno aj na palacinky, alebo na lievance, kaše a podobne, pokojne to môžu jesť. Vôbec si nemyslím, že by to malo byť zakazované,  s tým sa stretávame u pacientov tiež veľmi často, že pacienti vylučujú cukor a majú z toho obavy, že tým by práve zhoršovali priebeh liečby že by išli proti tej liečbe, ale ja ich vždy potom upokojím že pokojne si môžu dať aj sladké jedlá aj suché keksíky, väčšinou ich to poteší, že si to môžu dať aj nejaký domáci koláč alebo aj nejaké sladké pokrmy, sladké jedlá, ktoré si pripravia doma a  podobne. Pacienti pokojne môžu mať v jedálničku lievance, palacinky, domácu bábovku, puding, horkú čokoládu,  sladený tvarohový jogurt, ovocie a podobne, takéto druhy si môžu kľudne do jedálnička pridať, ale samozrejme v tej v prevahe môžu a mali by byť v jedálničku sacharidy  z tej prirodzenejšej formy, nie iba z tých spracovanejších výrobkov, produktov, ale skôr z celozrnných obilnín, z pečiva, z príloh, alebo z ovocia, alebo zo strukovín, alebo z vločiek, alebo cereálií – ak ich dobre tolerujú… Sladké jedlá môžu byť normálnou súčasťou stravy a jedálnička.

 

Keby pacienti úplne vylúčili cukor, nebolo by to nebezpečné, že by nemali dostatok energie na zvládanie liečby?

Áno, ale to len v prípade, pokiaľ by úplne vylúčili sacharidy, ale pokiaľ by vylúčili iba pridaný cukor (napr. cukor, ktorý si dávajú do kávy, alebo cukor do koláča,  cukrovinky, sladkosti, čokolády, cukríky – monosacharidy, disacharidy ( laicky povedané, to čo vnímame ako sladkú chuť, tak to by v tom nebol problém ak by tie sacharidy mali z iných zdrojov ako je to ovocie, med, celozrnné obilniny, vločky, pečivo, prílohy, strukoviny, mliečne výrobky a podobne, ak by sacharidy mali z týchto zdrojov, tak to nie je tak, že by museli mať resp. jesť ten cukor pridaný, rýchly.  (Škodlivosť sladkostí nastáva, ak sa prijímajú vo zvýšenom množstve. Ak si človek dá prehnané množstvo napr. čokolády, keksov alebo nekvalitných sladkostí, tak nevhodný je nielen samotný nadmerne prijatý cukor, ale aj ďalšie prídavné látky, napríklad aditíva, palmový tuk a iné látky, ktoré nie sú vo zvýšenej miere zdraviu prospešné).

Pacienti s cukrovkou – diabetici by mali obmedziť až vylúčiť sladké potraviny a pokrmy, vylúčiť cukor, vylúčiť sladené nápoje,  snažiť sa príjem sacharidov rozložiť rovnomerne počas dňa a prijímať sacharidy zložené /  vo forme polysacharidov, sledovať si hladiny glykémie a pod, diabetická diéta pri onkologickom ochorení je vhodná pri nutnosti zabezpečiť stravu energeticky vyváženú s primeraným množstvom sacharidov.

Čo je to glykemický index potravín? 

Glykemický index potravín to je to, ako rýchlo nám stúpa hladina cukru v krvi, po tom, čo skonzumujeme nejakú potravinu, ktorá obsahuje cukor.  ( Je pre nás výhodnejšie, keď stúpa pomalšie, aj preto je pre nás dobrá vláknina, pretože tá sa vstrebáva pomalšie,  vláknina je aj v ovocí, zelenine, väčšinou farebné  polyfenoly, pomôcka – náš tanier by mal byť vždy farebný, vláknina je aj v strukovinách a celozrnných obilninách)  Glykemický index potravín vyjadruje rýchlosť využitia glukózy z danej potraviny organizmom, potraviny s nízkym glykemickým indexom zvyšujú hladinu cukru v krvi pomalšie než potraviny s vysokým glykemickým indexom, po ich konzumácii nie je organizmus zaťažovaný veľkými výkyvmi hladiny krvného cukru, sú preto pri diabetickej diéte výhodnejšie, lepšie než jednoduché cukry to sú – monosacharidy, (glukóza, fruktóza, galaktóza), disacharidy (sacharóza, repný trstinový cukor) maltóza (sladový cukor), laktóza (mliečny cukor) 

Jednoduché cukry – monosacharidy a disacharidy sú označované ako CUKRY a majú väčšinou sladkú chuť,  to čo vnímame ako sladké. 

Zložené cukry / polysacharidy sú v organizme trávené postupne, dochádza k pozvoľnejšiemu uvoľňovaniu glukózy a tým k pozvoľnému vzostupu cukru v krvi, čo je pre organizmus lepšie a výhodnejšie, preto uprednostňujeme, preferujeme sacharidy prijímať vo forme zložených sacharidov – polysacharidov. Polysacharidy majú pre nás zdravotný benefit.

Napr. sú pacienti, ktorí majú radi biele pečivo a nechcú sa vzdať bieleho pečiva, hovoríme im, že áno, môžu ho pokojne mať, na tom nie je nič zlého, ale vždy si k bielemu pečivu treba priložiť aj zeleninu. Vždy  biele pečivo natrieť nejakou nátierkou a dať k nemu kopec zeleniny. 

Glykemická nálož – opäť  je to o tom množstve. Záleží na tom, koľko toho sladkého zjete. Môžete si dať aj niečo sladké-jedlo pre dušu,/ v rozumnom množstve/  určite vám to neublíži, skôr to svedčí o vašom zdravom vzťahu k jedlu,  je dôležité to množstvo.  /!Pozor neplatí u pacientov s cukrovkou, ktorí si musia dávať pozor na sladkosti a na cukor.

Treba úplne vylúčiť príjem cukru a sladkostí počas liečby? Strach onko pacientov z cukru a sacharidov

U mnohých pacientov sa stretávam s výrazným obmedzením až strachom z príjmu cukru a sladkostí po zahájení protinádorovej liečby. Tieto obavy však mnohokrát nie sú opodstatnené, nakoľko príjem cukru priamo neovplyvňuje progresiu nádoru. Na druhej strane však treba upozorniť na častú prechodne zvýšenú glykémiu (hladina glukózy v krvi) spôsobenú zhoršenou inzulínovou senzitivitou, ktorá sa môže vyskytnúť ako dôsledok vedľajšieho účinku liečby. Z tohto dôvodu je vhodné konzumáciu cukru a sladkostí obmedziť, pričom striedma konzumácia prevažne domácich koláčov alebo kvalitnej čokolády, sladeného mliečneho výrobku, palaciniek alebo sladkého pokrmu je v poriadku a môže sa v jedálničku onkologického pacienta vyskytovať. Predovšetkým pokiaľ má pacient celkovo obmedzený príjem stravy a na sladší pokrm dostane chuť, nie je vhodné mu aj sladšie jedlo alebo pochutinu odopierať. Všeobecne sa však odporúča aby boli sacharidy konzumované predovšetkým ako súčasť celozrnných obilnín, cereálií, ovocia alebo mliečnych výrobkov, pokiaľ ich konzumácia nie je ovplyvnená diétnymi obmedzeniami napr. cukrovkou a pod.

Vláknina

Vláknina je súbor nestráviteľných zvyškov  potravy, ktoré podporujú a uľahčujú trávenie.
Jej konzumáciou vieme predísť zápche, vláknina má probiotický účinok – to znamená že je živinou pre mikrobiálnu flóru tráviaceho traktu. Nájdeme ju v celozrnných výrobkoch, vo vločkách, pohánke, ale aj v ovocí a zelenine. Keďže vo výžive platí zlaté pravidlo “všetkého s mierou“, ani s tak dôležitou súčasťou stravy to netreba preháňať. Nadbytok vlákniny môže zabrániť vstrebávaniu vitamínov a minerálnych látok a pokiaľ jej výrazný nadbytok prijímame v strave počas dlhšieho obdobia, môžeme nepriamo podporiť vznik rakoviny hrubého čreva a mať tráviace ťažkosti pokiaľ v našom jedálničku výrazne prevažuje rastlinná strava.