Potraviny s vysokým obsahom energie v malom objeme

Aké sú potraviny s vysokým obsahom ENERGIE v malom objeme?

-maslo: pridajte k polievkam, zemiakovej kaši, na varené/pečené zemiaky, ku varenej zelenine, do omáčok, namáčajte čerstvú zeleninu do rozpusteného masla, preferujeme skôr maslo (pred rastlinným tukom)  maslo má väčšiu energetickú hodnotu, to znamená že  pacient s ním dostane viac energie

-rastlinné oleje k príprave jedla, pridávať aj do hotových pokrmov a polievok, olivový olej pridávať do šalátov.   Repkový olej na teplú kuchyňu a olivový olej na studenú kuchyňu.

-plnotučnú smotanu, plnotučné mlieko, šľahačka- k príprave kakaa, múčnikov, dezertov, lievancov, pudingov, na varenú čokoládu, na čerstvé ovocie, do kávy…

-smotana nesladená -plnotučná -pridať do zemiakovej kaše, zeleninové pyré, namáčať zeleninu 

-smotana kyslá plnotučná pridať k čerstvej zelenine, k ovociu, tvarohu, na prípravu múčnikov 

-tvarohové a smotanové jogurty,  termixy a rôzne tvarohové dezerty

-tvrdé syry -môžete nakrájať do šalátov, ako súčasť príloh 

-jesť často tvarohové syry typu Lučina,  pridávať do pokrmov

-smotanový syr na pečivo, do omáčok, natrieť na krekry, pridať ku zelenine, do zemiakovej kaše, do krémovej polievky, namáčať tyčinky 

-med, džem- na pečivo, pridať k mliečnym nápojom, k jogurtom, k ovociu, pridať do raňajkových ovsených kaší, do čaju med

-často piť kakao, dať si kvalitnú čokoládu, jesť pudingy 

-sušené ovocie, orechy pridať ku ryži, jogurtu, tvarohu, k príprave múčnikov a šalátov, kombinovať so strúhanou mrkvou s jablkom…

Ideálne doma upečené múčniky, koláče  a sladké pokrmy obsahujú zvýšené množstvo energie a pacienti ich dobre tolerujú. Môžete zaradiť do jedálnička aj tieto druhy potravín pre navýšenie príjmu energie, môžete jesť aj mliečnu alebo horkú čokoládu, uvariť si často kakao, môžete si dať obľúbené suché keksíky, sušienku, domáci koláč, sladké jedlá kaše, nákypy, pudingy a podobne. V tú chvíľu je to pre vás dobré a zdravé, pretože to pomáha k tomu, aby ste si zachovali príjem stravy.

Čo sa týka týchto niektorých spomínaných potravín, ktoré majú vysoký obsah energie v malom objeme, pacienti, ktorí chudnete, máte stav podvýživy a máte problém skonzumovať bežnú porciu, alebo máte tretinový, alebo polovičný príjem stravy, tak aj to málo, čo skonzumujete, je dôležité, aby ste si to jedlo obohatili niečím, čo obsahuje a vám dodá viac energie v malom objeme. Preto odporúčam zaraďovať spomínané maslo, rastlinné oleje, alebo niektoré plnotučné mliečne výrobky tvarohové smotanové jogurty,  tučné tvrdé syry, alebo med, džem, orechy, oriešky, sušené ovocie a pod.. To sú všetko potraviny, ktoré obsahujú kondenzovanú energiu a teda tie, keď pridáte do rôznych jedál, tak aj z toho dostanete do tela oveľa viac energie a živín ako by ste zjedli z tých diétnejších. Skôr sa teda zameriavajte na tieto potraviny, čo obsahujú viac energie v malom objeme než na tie diétnejšie.  Tieto spomínané potraviny, ktoré obsahujú viac energie naopak veľa krát z jedálnička sami vylučujete, pretože si myslíte, že ich nemôžete, že sú tučné, alebo nevhodné, považujete ich za nezdravé, za zlé. Pritom v tom štádiu ochorenia kedy skonzumujete aj tú tretinu príjmu stravy, tak by mala naozaj prevažovať táto skupina potravín v kombinácii aj s ovocím a zeleninou a ostatnými potravinami, ale aby vám tieto potraviny dodali omnoho viac energie napr. pri tráviacich ťažkostiach vám neodporúčam vylučovať bielu múku, cukor ani sa vyhýbať živočíšnemu tuku, skôr naopak je vhodné zaradiť aj živočíšny tuk vo forme tučných rýb, alebo masla a tučných mliečnych výrobkov ako smotanového jogurtu, tvrdých syrov, smotany, plnotučné tvarohy a podobne. V každom prípade je dôležité sa vôbec neobmedzovať v príjme stravy a nevylučovať si z jedálnička energetické bohaté zložky stravy akými sú aj biele pečivo, cukor v primeranom množstve a tuky a pod.