Podvýživa a chudnutie

Nechcené chudnutie pri onkologickom ochorení

Akonáhle zistíte aj malý pokles telesnej hmotnosti,  informujte o poklese hmotnosti ošetrujúceho lekára.

Chudnutie pri onkologickom ochorení je nežiaduce., onkologické ochorenie a jeho liečba má významný vplyv na stav výživy, pretože spôsobuje zmenu využitia živín v organizme, často prináša problémy s príjmom stravy alebo využitím živín vo vašom organizme. Následkom týchto faktorov môže byť vznik podvýživy. Hodnotenie rizika vzniku podvýživy, alebo už rozvinutej podvýživy je neoddeliteľnou súčasťou liečby onkologického ochorenia. Vyšetrenie zisťujúce prítomnosť podvýživy spravidla vykonáva ošetrujúci lekár. Jedným z ukazovateľov dobrého stavu výživy, ktorý môžete sledovať doma sami, je vaša telesná hmotnosť. Vážiť sa raz do týždňa,  nevážte sa každý deň, keď vám to spôsobuje úzkosti. V období liečby onkologického ochorenia je cieľom udržať existujúcu váhu. Úbytok hmotnosti je nežiaduci, pretože spravidla dochádza k úbytku svaloviny – svalovej hmoty.. Aj keď máte nadváhu alebo trpíte obezitou, môže vám byť diagnostikovaná lekárom podvýživa. Pri nej dochádza k zníženiu obranyschopnosti organizmu, zhoršeniu hojenia rán, celkovej slabosti.

Pri onkologickom ochorení a prebiehajúcej liečbe, ktorá má za následok chudnutie, je vhodné dodržiavať stravovací režim, ktorý vám zaistí dostatočný prívod najmä biologicky kvalitných bielkovín s dostatočným množstvom energie. Veľakrát býva odporúčané zrušenie diétnych obmedzení, a tie sú nahradené výživnou stravou obsahujúcou dostatočné množstvo všetkých živín. Individuálny stravovací režim vám pomôže nastaviť lekár a /alebo asistent výživy, lekár je vždy ten, ktorý predpisuje nemocničné diéty, o tom akú diétu potrebujete rozhoduje iba lekár, asistent výživy vám potom vie poradiť ohľadom diéty, výživy, jedálnička, ale asistent výživy musí vedieť akú diétu vám naordinoval váš lekár. Udržanie dobrého stavu výživy bez chudnutia a najmä udržanie alebo aj zlepšenie objemu a kvality aktívnej svalovej hmoty je veľmi dôležité pre zvládnutie liečby, zníženie množstva a trvania nežiaducich účinkov liečby, zlepšenie hojenia rán po operáciách, zlepšenie hojenia kožných reakcií po ožarovaní a pod.

Diétna rada v onkológii je obvykle poskytovaná vám onko pacientom s rizikom podvýživy, preto je väčšinou zameraná na obohatenie stravy, v priebehu protinádorovej liečby sa hlavným cieľom diétnej rady stáva udržanie telesnej hmotnosti. 

Medzi prvými opatreniami k podpore prirodzenej výživy je účinná farmakologická liečba všetkých symptómov, ktoré vás onko pacientov obmedzujú v príjme stravy, mierniť symptómy ochorenia liekmi. Môže napr. ísť o analgetickú medikáciu – lieky proti bolesti, symptomatická liečba nevoľností, vracania, hnačiek, zápchy a v indikovaných prípadoch tiež nechutenstva.  To zvykne robiť lekár.

Veľmi dôležité je vám vysvetliť potrebu udržania dobrého stavu výživy pre výsledok liečby nádoru. Výživa má byť plnohodnotná zabezpečujúca vaše všetky nutričné potreby.

Ak je to možné, treba zrušiť diétne obmedzenia, ktoré nie sú úplne nevyhnutné, treba sa poradiť s vaším lekárom. Treba vám zaistiť pravidelný príjem stravy bez väčších výpadkov, vyvarovať sa hladovania, pomôcť môže aj každodenná fyzická a duševná činnosť – pomáhajú zvýšiť príjem stravy.

Dôležitý je príjem koncentrovanej energie – chudnutie môžeme interpretovať ako negatívnu bilanciu energie, kedy príjem energie nedostačuje ku krytiu jej potreby, preto vám odporúčame potraviny s koncentrovanou energiou čo znamená napr. neobmedzovať tuk – pokiaľ to nie je nevyhnutné. 

Malnutrícia a podvýživa (nechcené chudnutie a strata telesnej hmotnosti, strata svalovej hmoty má na vás tak výrazný negatívny vplyv a aj na celkovú prognózu, že výživná strava k liečbe malnutrície má často prednosť pred diétnymi obmedzeniami, ktoré ste doteraz dodržiavali.  

Teraz je pre vás zdravé prijímať v strave ( možno vás to prekvapí ) – napr. aj viac tuku – maslo, kvalitné rastlinné oleje (repkový, olivový, slnečnicový..)  smotana, šľahačka, smotanové syry, plnotučný tvaroh, plnotučné mliečne výrobky,  ale napr. aj tučné ryby. 

Tipy a odporúčania, rady na zvýšenie množstva kvalitných bielkovín v strave:

  • Tvrdý syr -nastrúhať na mäso, ryby, zeleninu, pridať do nátierok, do polievok, posypať ryžu, cestoviny, zemiakovú kašu.
  • Tvaroh – vo forme nátierok, pridať do základov ciest, ako náplň do sladkých aj slaných jedál, kombinácia s pudingom, slané studené omáčky, do mliečnych koktailov.
  • Jogurt – pridať do nátierok, mliečnych nápojov, koktailov, do omáčky, pridať do základov ciest…
  • Varené vajcia nastrúhať nadrobno, na mäso, ryby, zeleninu, pridať do nátierok, do polievok, posypať ryžu, cestoviny, zemiakovú kašu…
  • Vajcia Ako závarka do polievok, špenátu, pridať do nákypov (cestovinové, zeleninové..).
  • Mäso, ryby a hydina formou nátierok, náplň do ciest, nadrobno nakrájané pridať k zeleninovým šalátom, do polievok, omáčok, k omeletám a pod…

 

Odporúčania, rady a tipy na zvýšenie energetického obsahu stravy:

  • Maslo – pridať do nátierok, rozpustiť na zeleninu, pridať do omáčok, štiav, zemiakovej kaše, mazať na pečivo, rozpustiť na sladké aj slané kaše…
  • Používať kvalitné oleje rastlinné olivový, repkový, slnečnicový 
  • Smotana -sladká / kyslá – do omáčok, polievok, sladkých i slaných kaší, na prípravu ciest, mliečne koktaily, kombinovať s ovocím.
  • Kyslá smotana – s čerstvým ovocím, do nátierok, koktailov, ako dip, pridať k múčnikom.
  • šľahačka 
  • Med, džem, cukor, piškóty
  • Sušené ovocie -kombinovať s orieškami, orechami napr. vlasškými orechami, pridať do náplní do ciest, do sladkých kaší…

Ďalšie odporúčania: jesť častejšie malé porcie stravy, 6-8x denne, konzumácia veľkého množstva stravy naraz môže vyvolať nevoľnosť, jesť v pokoji, bez stresu,  stravu dôkladne pohrýzť, po jedle odpočívať v sede, alebo poležiačky s vyvýšenou hlavou, pestovať každodenný aktívny pohyb podľa možností, pokiaľ možno kombinácia šetrnej vytrvalostnej záťaže (chôdza, prechádza, plávanie, nordic walking –chôdza s paličkami, primerané cvičenie, rehabilitácia– poradiť sa s lekárom – podľa aktuálneho stavu, dajte si aktívne za úlohu každý deň pohyb – každodennú prechádzku…

Informujte  svojho lekára o svojom chudnutí, informujte ho aj o malom poklese vašej hmotnosti ako aj o všetkých ťažkostiach, nežiaducich účinkoch, ktoré vás trápia, aby mohol včas medicínsky zasiahnuť.

 

Čo je to malnutrícia?  

Malnutrícia je stav nedostatočnej výživy, je to podvýživa, malnutrícia je odborný termín , ktorý predstavuje nadbytok, ale aj nedostatok živín, alebo energie, alebo nevyvážený príjem energie,  je to vlastne zhoršený stav výživy spôsobený buď nedostatočným, alebo nízkym príjmom energie, živín alebo inej zložky stravy. Malnutrícia – čiže podvýživa u onko pacientov v zmysle nedostatku živín a energie je sprevádzaná stratou telesnej hmotnosti – chudnutím pacienta, stratou svalovej aj tukovej hmoty, sprevádzaná aj celkovou slabosťou pacienta. Malnutrícia môže pre vás mať vážne dôsledky.  

Malnutrícia znamená to ,,zlú“ nedostatočnú výživu, že pacient nie je dobre a dostatočne živený, telu sa nedostáva dostatok živín zo stravy, – že strava, ktorú pacient prijíma nestačí pre správne fungovanie jeho organizmu, jej príčinou môže byť nedostatočný príjem potravy, nevhodné zloženie potravy, že v nej chýba dostatočné zastúpenie hlavných živín najmä plnohodnotných bielkovín, poruchy vstrebávania živín zo stravy. S rozvojom malnutrície telo čerpá zo zásob najmä telesnú  svalovú bielkovinu, svalovú hmotu. Malnutrícia ovplyvňuje všetky systémy v tele, komplikuje liečbu pacienta, zhoršuje priebeh ochorenia… je treba malnutrícii / podvýžive predchádzať. Malnutrícia so sebou prináša bludný kruh. Nedostatočná výživa komplikuje zdravotný stav pacienta v zmysle zníženia imunity, zhoršenia hojenia rán, horšej odpovedi organizmu na liečbu a môže skomplikovať liečbu samotnú. Platí, že energeticky dostatočná, všetkými živinami vyvážená plnohodnotná a pestrá strava je podmienkou žiaduceho priebehu liečby. U mnohých pacientov dochádza už pri vzniku ochorenia k zníženiu príjmu a nedostatočnému využitiu stravy. Pokiaľ sa tejto skutočnosti nepripisuje dôležitosť, nutričný stav sa naďalej zhoršuje. Organizmus, ktorý neprijíma plnohodnotné živiny, je nútený čerpať nielen zo svojich tukových zásob, ale aj z vlastných stavebných látok, predovšetkým zo svalovej hmoty. Úbytok telesného tkaniva sa vzťahuje hlavne na proteíny-bielkoviny, ktorých množstvo úzko koreluje súvisí s funkciou imunitného systému. Imunita  je- obranyschopnosť organizmu. Malnutrícia môže byť proteínová, energetická, proteín-energetická (PEM), vitamínová, minerálnych látok.

Aké sú možné príčiny malnutrície pri nádorovom ochorení?

  • abnormálny metabolizmus a zhoršené využitie živín pri nádorovej kachexii
  • poruchy príjmu stravy  – poruchy chuti k jedlu, symptómy obmedzujúce  príjem stravy
  • obštrukcie zažívacieho traktu nádorom, alebo jeho metastázami
  • nežiaduce účinky onkologickej liečby
  • iná choroba – malnutrícia pri inom nenádorovom ochorení
  • krehkosť v seniorskom veku
  • psychické a sociálne faktory

Aké sú súvislosti medzi nádorovým ochorením a výživou?

Súvislosti a vzťahy medzi nádorovom ochorení a výživou sú zložité a do tohto komplikovaného prostredia pristupuje protinádorová liečba so svojím rizikom vedľajších účinkov, ktoré môžu vyvolávať, alebo prehlbovať podvýživu.

Čo sa týka malnutrície – podvýživy  aké sú príčiny jej rozvoja?

Onkologické ochorenia sú veľmi často sprevádzané výrazným rizikom vzniku a rozvojom malnutrície ako patologickým javom spôsobený nedostatkom, alebo nevyrovnaným príjmom živín. Pre pokročilé štádiá porúch spôsobených nedostatkom bielkovín a energie používame termín  kachexia. Najvyšší stupeň kachexie sa označuje ako marazmus.

Čo sa týka malnutrície onko pacientov – s týmto sa stretávam  u onko pacientov úplne najčastejšie a najčastejšie to aj v praxi  v Onkoporadni LPR riešim.  Malnutrícia je to, čo najčastejšie potrebuje nutričnú intervenciu. Prejavy malnutrície – podvýživy má približne až viac ako polovica pacientov a to už v čase stanovenia diagnózy, čo je skutočne veľké množstvo a 80 až 90 percent pacientov s pokročilým štádiom ochorenia.

Výskyt malnutrície – veľmi veľa onko pacientov ňou trpí už pri prijatí do nemocnice a viac ako polovica pacientov v nemocnici stále chudne. U niektorých pacientov (asi 30 percent)  sa  malnutrícia vyvinie až pri prijatí do nemocnice, malnutrícia priamo ohrozuje život onkologických pacientov.

Môže sa rozvinúť vplyvom nedostatku energetických zásob organizmu, zníženým množstvom bielkovín, alebo aj nedostatkom vitamínov, alebo stopových prvkov. Hlavné príčiny sú nedostatočný príjem živín, maldigescia, alebo malabsorbcia, či zvýšené nároky organizmu, ktoré nie sú naplnené. Ochorenie samotné spolu s protinádorovou liečbou môžu k rozvoju malnutrície prispievať  Z dôvodu často sa vyskytujúceho zníženia chuti do jedla, problémom s prehĺtaním, či tráviacimi ťažkosťami, horúčky, bolesť, dochádza ku zníženiu celkového príjmu energie a bielkovín, ktorý vedie ku váhovému úbytku, strate svalovej a tukovej hmoty, a pacient je tak ohrozený rozvojom nádorovej kachexie. Pokiaľ dôjde k rozvoju nádorovej kachexie, zvyčajne je už neskoro na nutričnú intervenciu. Nutričná podpora je preto rozhodujúca už v rámci prevencie a nielen liečbe samotnej. Výskyt a stupeň váhového úbytku často súvisia s lokalizáciou a štádiom nádorového ochorenia. Výskyt malnutrície je najčastejší u nádorov GIT (žalúdok a pankreas) a tiež u nádorov hlavy a krku.

Rozvoj malnutrície – podmienkou je buď úplné hladovanie, alebo hladovanie spojené so stresom vyvolaným chorobou.  Hladovanie dlhšie než 72 hodín spôsobuje i cez procesy šetriace bielkovinu úbytok svalstva až 300 gramov svalstva denne. Dochádza tiež k redukcii kostrovej svaloviny a tukového tkaniva.  Stresové hladovanie je typ hladovania pri ktorom dochádza k súčasnému pôsobeniu podvýživy  predovšetkým k akútnym infekciám, zraneniam,  k opuchom, ktoré prekrývajú obraz úbytku svaloviny, hlavným zdrojom je bielkovina. Odporúčaná dávka bielkovín je 1,5 až 2 gramy/ na kg hmotnosti pacienta.  ! Pri pokračovaní malnutrície dochádza pomerne skoro ku kritickému úbytku telesných bielkovín (10-14 dní) 

Aké sú najčastejšie komplikácie, príčiny ktoré môžu spôsobovať rozvoj  malnutrície – podvýživy?

Najčastejšie komplikácie, ktoré môžu spôsobovať rozvoj malnutrície môžu byť nevoľnosť, pocit predčasnej sýtosti, alebo zmeny chuti do jedla, ktoré sú veľmi často spôsobené chemoterapiou, alebo aj rádioterapiou, pokiaľ sa ožaruje v oblasti tváre, úst, krku, pažeráku a pod. môže dochádzať k ťažkostiam s príjmom stravy, môžu to byť  tráviace ťažkosti ako sú hnačka, vracanie, zápcha, bolesti a podobne, ďalšie tráviace ťažkosti, ktoré výrazne ovplyvňujú celkový príjem stravy, alebo obmedzený príjem stravy z rôznych iných príčin – či už ťažšie nechutenstvo,  bolesť, horúčky, slabosť, pridružené  alebo ďalšie iné ochorenia, alebo iné ťažkosti, operácie v oblasti tráviacom trakte,  ktoré sú veľmi rizikovým faktorom najmä v rozvoji malnutrície…Ak pacient nie je v dobrom výživovom stave už pred zahájením liečby to je tiež rizikovým faktorom vzniku a rozvoja podvýživy…  Silnou príčinou malnutrície býva prítomnosť bolesti, preto je veľmi dôležité bolesť tlmiť liekmi. Ak trpíte bolesťou, je treba to oznámiť ošetrujúcemu lekárovi, aby  vám mohol pomôcť liekmi proti bolesti, ktoré vás bolesti zbavia.

Prečo je treba hodnotiť  stav výživy v nemocnici?

Pretože pokročila malnutrícia proteínovo energetická  je sprevádzaná rizikom komplikácií základnej choroby a pokročilá malnutrícia je tiež náročnejšie  a ťažšie liečiteľná.  Včasná podpora výživy môže túto situáciu zlepšiť. 

Čo je cieľ nutričnej intervencie pri podvýžive onko pacientov?

Cieľom nutričnej intervencie, to, o čo sa najviac snažíme je stabilizácia, aspoň zastavenie nechceného  chudnutia, zabránenie ďalšej progresii chudnutia, alebo ideálne zvýšenie telesnej hmotnosti, takisto navýšenie svalovej hmoty, zvýšenie kvality života pacientov. 

Aká býva nutričná intervencia pri podvýžive?

Väčšinou lekár v týchto prípadoch u týchto pacientov s podvýživou indikuje tzv. výživnú diétu, výživnú stravu, jej cieľom je navýšenie príjmu energie, bielkovín a energeticky bohatých potravín s ohľadom na špeciálne diétne obmedzenia pacientov. Môže byť doplnená diabetickou diétou, alebo bezzvyškovou šetriacou diétou, alebo diétou s obmedzením tukov, vždy sa to špecializuje podľa stavu pacienta či nemá nejaké diétne obmedzenia, ktoré sú indikované lekárom. Lekár tiež môže predpísať aj prípravky výživy na popíjanie proti nechcenému chudnutiu, je veľmi dôležité tieto prípravky tekutej výživy popíjať cez slamku pomaly a vždy podľa pokynov lekára a v takom množstve aký vám lekár určil, pite ich pravidelne každý deň, (bez väčších výpadkov). 

Riešením pri podvýžive je nutričná rehabilitácia, teda dlhodobý dostatočný energetický príjem, ktorý pokrýva zvýšené nároky organizmu po období hladovania. Pri dostatočnom príjme v tele prebiehajú reparačné procesy všetkých orgánov a tkanív, znížená funkcia metabolizmu sa vracia do normálu, upravujú sa hormonálne procesy a zlepšuje sa aj psychický stav. Je preto nutné jesť pravidelne a dostatočne. Bez reštrikcii a do sýtosti. Základným pravidlom na dosiahnutie nárastu telesnej hmotnosti je mať dostatočný, respektíve vyšší príjem jedla – čiže energie a živín – dosiahnuť pozitívnu energetickú bilanciu. Je viacero spôsobov, ako to docieliť. Z praktického hľadiska je najlepším opatrením nastavenie pravidelného stravovacieho režimu s dostatočným a vyváženým príjmom všetkých živín. Je výhodné zaradiť do stravy potraviny, ktoré majú na pomerne malý objem veľký obsah energie a živín. Základom správneho priberania je nastavenie primeraného stravovania, ktoré pokrýva všetky nutričné potreby pravidelným, vyváženým a udržateľným spôsobom. Dôležitý je aj kľudový režim, ale vhodné sú pomalé pravidelné každodenné prechádzky napr. v parku.  Dobrým ukazovateľom toho, či máme dostatočný príjem energie, je  aj to, ako sa cítime.

Aké potraviny si vybrať z akej skupiny?

Pestrá, vyvážená a výživná plnohodnotná strava – je taká, že žiadna potravina nie je zakázaná. Môžeme sa vyhrať s farebnosťou nášho taniera, s variabilitou tvarov a veľkostí jednotlivých surovín, s vôňami…

Veľmi dôležité je povedať, že nutričná intervencia a nutričné odporúčania si počas onkologickej liečby vyžadujú individuálny prístup a nutričná terapia a nutričná podpora sú vždy úspešnejšie, pokiaľ  sú u pacienta zahájené včas.  ! Treba čím skôr ošetrujúcemu onkológovi  lekárovi oznámiť aj malé chudnutie, resp. ak si všimnete stratu úbytok svalov napr. aj pacienti  s pokročilým nádorovým ochorením /aj onko pacienti seniori/ majú ťažkú anorexiu, rozvíja sa kachexia, ktorá sa  prejavuje výraznou stratou svaloviny na tvári, hrudníku, ramenách, stehnách, mávajú opuchy, svalovú slabosť, spomalené hojenie rán, zhoršenú pohyblivosť, hrozí vznik trombóz krvných zrazenín, infekčné komplikácie a pod. Hlavným opatrením je a ostáva prevencia malnutrície. Pri podstupovaní onkologickej liečby je rozhodujúce, aby ste nechudli a prijali dostatok energie a živín na boj s ochorením a  na zvládnutie  liečby. 

 Otestujte sa na tomto linku online na riziko malnutrície   – KALKULAČKA RIZIKA MALNUTRICIE 

https://www.rizikamalnutrice.cz/kalkulacka-rizika/

Kedy je vhodné zahájiť nutričnú podporu onko pacientov?

Nutričnú podporu musíme onkologickým pacientom poskytnúť VČAS a to je to úplne najdôležitejšie

DOLEZITE: Akonáhle zistíte aj malý pokles telesnej hmotnosti,  informujte o poklese hmotnosti ošetrujúceho lekára.

Čo je to kachexia?

Kachexia je definovaná ako multifaktoriálne podmienený syndróm, ktorý sa vyznačuje výraznou stratou svalovej hmoty, ktorú nie je možné navrátiť bežnou nutričnou podporou a vedie k progresívnemu zhoršovaniu stavu pacienta. 

Nutričnú podporu musíme onko pacientom poskytnúť VČAS a to je to úplne najdôležitejšie.  Pretože, keď už je onko pacient v kachexii, už mu nevieme nedokážeme nemôžeme pomôcť, pretože je v takom katabolizme, má tak významný úbytok váhový aj úbytok svalov, že tento stav žiaľ nie je možné zvrátiť. 

 Kachexia je multifaktoriálny syndróm.  Dochádza k úbytku svalovej hmoty s alebo bez stratu tuku a je to stav, ktorý nemožno vrátiť späť. 

! Kachexia je hlavnou príčinou smrti až u 20% onkologických pacientov

 Čo to je prekachexia?

V súvislosti s kachexiou je dnes používaný  termín stav prekachexia – ten nastáva, keď je ten váhový úbytok 5% – čo sa nám na prvý moment zdá málo, že veď to je také ,,úplné nič“ – ale  napr. pre predstavu je to u 60 kg pacienta, keď schudne 3 kg, alebo u 95 kg pacienta keď schudne 5 kg,  !!! avšak už v tejto dobe môžu byť v organizme onko pacienta prebiehať tzv. včasné zmeny,  v tele je zápal – stúpa CRP,  môže prísť k poklesu albumínu, nastávajú zmeny v interleukíne 6,  nastáva systémová zápalová reakcia a už tento váhový úbytok ovplyvňuje odpoveď organizmu na chemoterapiu a na toleranciu onkologickej liečby.  POZOR- tomuto stavu chceme predchádzať. Pokiaľ dôjde k rozvoju nádorovej kachexie, zvyčajne je už neskoro na nutričnú intervenciu.

Čo sa deje v tele pacienta, ktorý začína chudnúť?

Jednak ten vlastný nádor produkuje protolýzu indikujúci faktor (PIF), ktorý sa môže nájsť v krvi, v moči onko pacienta, nie je  to však rutinné vyšetrenie, ale používa sa najmä v klinických štúdiách výskumných a vie sa, že PIF sa nenájde v krvi a moči zdravého človeka, ktorý onko ochorenie nemá a schudol viac kg, ale  PIF sa nájde  u onkologického pacienta, aj keby schudol  trebárs iba 1 kg.  PIF spôsobí to, že dochádza k strate netukovej telesnej hmoty a súčasne prebieha celková systémová reakcia v organizme, kedy dochádza k tvorbe zápalových látok cytokínov, kedy u onko pacienta  klesá chuť k jedlu a klesá príjem stravy,  dochádza k spusteniu reakcie akútnej fázy, stúpa zápal CRP, zvyšuje sa kľudový energetický výdaj, dochádza k zmene metabolizmu makroživín ( bielkoviny, tuky, cukry- sacharidy) a všetky tie jednotlivé pochody spôsobia, že dochádza k váhovému úbytku u onkologického pac, ktorý je vyvolaný samotným nádorovým ochorením. Malnutrícia so sebou prináša rôzne dôsledky napr. že sa znižuje kvalita života onko pac., klesá odozva na chemo, klesajú svalové funkcie pac. nemôže zakašľať, nemôže sa postaviť, nehoja sa rany po OP, stúpa riziko preležanín, predlžuje sa pobyt v nemocnici, klesá doba prežitia (doba prežitia je o to kratšia), zvyšuje sa mortalita ( úmrtnosť) a pod.

Čo keď nám onko pacient rýchlo schudne?

Vieme, že keď nám onko pacient rýchlo schudne, tak je to vždy za cenu straty bielkovín!

Pokiaľ je ten pacient v sepse že má zápal, alebo má onko ochorenie kde je výrazný váhový úbytok, (nádory pľúc, nádory pankreasu,…)  tak ten úbytok bielkovín môže byť až 300 gramov za 24 hodín. A dochádza aj k oslabeniu dýchacieho svalstva, to všetko so sebou nesie hypoventiláciu, hypoxiu, energetické zrútenie, pacient musí byť na JISKE, napojený na dýchací prístroj, hrozí aj bronchopneumónia.

Čo keď nám pacient rýchlo priberie na hmotnosti?

Pokiaľ pacient rýchlo priberie na hmotnosti, že sa podarí, že začne zase jesť, tak ten nárast hmotnosti je len za cenu tuku. Tí pacienti, aby nám pribrali  svaly, svalovinu /svalovú hmotu BY totiž MUSELI CVIČIŤ – aby mali tú svalovinu- svalovú hmotu – mať fyzickú aktivitu  denne prechádzky a pravidelné cvičenie podľa momentálnych možností (napríklad  cvičenie na posilnenie rúk aj v sede….) dôležité sú aj prechádzky, nordic walking -severská chôdza s paličkami)  

( S tvorbou svalovej hmoty je to ako to poznáme  u športovcov koľko musia  cvičiť, aby mali svalovinu) 

Veľmi často tu je ten problém že títo pacienti nevládzu cvičiť, lebo sú zoslabnutí, cítia sa zle, vyčerpane unaveno, tak odporúčame podľa možnosti a podľa stavu aspoň každodenné kondičné prechádzky napr. v parku, aby mali aspoň nejaký pohyb každý deň… 

–pri strate 30 % hmotnosti je úbytok svalových bielkovín až 75%!

– Kachexia je hlavnou príčinou smrti až u 20% onkologických pacientov

 Aký je dôsledok straty svalovej hmoty onko pacientov? Koľko pacient stratí svaloviny?

Pri hybekatabolických nádoroch a pri sepse dôsledky sú: strata svalstva až 300 gramov za 24 hod.!, má to následky- zníženie až strata dôležitých transportných proteínov- bielkovín ako sú prealbumín, transferín a pod.  -to znamená, že  môže zapríčiniť napr. aj poruchu prenosu antibiotík, aj keď podávame účinné ATB, ale chýba tam, nie je tam nosič -( transportné bielkoviny), ktorý by to ATB ,,doniesol”  do cieľového tkaniva, kde je potreba zasiahnuť. Pacient je tiež v imunosupresii -znížená imunita – klesá šanca na prežitie v strese, stúpa zlyhanie protinádorovej liečby,  stúpa riziko komplikácií, klesá kvalita života pacient je unavený, má preležaniny, má tendenciu k  pádom, býva na tom zle psychicky ,  zvýšená úmrtnosť – stúpa riziko úmrtnosti…