Čo je to nutričný skríning a prečo by ste ho mali podstúpiť?
Všetci pacienti s onkologickým ochorením by ste mali podstúpiť nutričný skríning čo najskôr po diagnostikovaní ochorenia. Mali by ste ho absolvovať bez ohľadu na stratu telesnej hmotnosti. Informujte sa o nutričnom skríningu u Vášho lekára.
Nutričný skríning zahŕňa zhodnotenie Vašej telesnej výšky, telesnej hmotnosti a zodpovedanie jednoduchých krátkych otázok o možnej neplánovanej strate telesnej hmotnosti, chuti do jedla, o príjme stravy a o symptómoch, ktoré by mohli ovplyvniť váš príjem stravy či tekutín. Nutričný skríning by mal byť opakovaný v pravidelných intervaloch. Ak Vám nutričný skríning nebol robený počas dlhšieho obdobia, alebo vôbec, upozornite prosím na to Vášho lekára, vášho ošetrujúceho onkológa.
Čím skôr sa odhalí hrozba podvýživy, tým lepšie výsledky možno očakávať od podpornej nutričnej terapie. Skorý zásah do výživy onkologického pacienta dokáže zastaviť, prípadne spomaliť chudnutie a rozvoj podvýživy, zvýšiť toleranciu protinádorovej liečby a zlepšiť kvalitu života aj celkovú prognózu pacienta.

Silno vnímame potrebu zaviesť nutričný skríning v nemocniciach, aby sme jednoducho a rýchlo identifikovali kritických pacientov, ktorí sú ohrození z pohľadu malnutrície – podvýživy a tým následne poskytli rýchlo a včas nutričnú intervenciu. Nutričný skríning má pomôcť včas identifikovať riziko podvýživy, zároveň pomáha predchádzať mnohým a vážnym komplikáciám, ktoré podvýživa so sebou prináša.
Nutričný skríning vzhľadom na to, že umožňuje včas identifikovať pacientov s rizikom podvýživy, je kľúčový faktor ovplyvňujúci priebeh liečby, dĺžku hospitalizácie aj celkovú prognózu. Nutričný skríning poskytuje aj základné informácie pre prispôsobenie nutričnej podpory konkrétnym potrebám pacienta. Chceme poukázať na to, že adekvátna výživa podporuje celkovú fyzickú a psychickú pohodu pacienta počas hospitalizácie aj po prepustení. Nutričný skríning by sa mal stať dôležitou súčasťou starostlivosti o onkologických pacientov a to nielen hospitalizovaných, ale aj tých, ktorí liečbu absolvujú ambulantne nakoľko onko pacienti veľmi často vykazujete vysoké riziko nutričnej podvýživy a potrebujete rýchlu nutričnú intervenciu odborníkov pri nutričných problémoch, individuálny prístup a pomáha aj edukácia -výživová konzultácia asistenta výživy / nutričneho terapeuta ohľadom stravy. Pri podvýžive alebo pri riziku podvýživy pomáhajú taktiež špeciálne prípravky tekutej výživy určenej na pomalé popíjanie – sipping, alebo sú špeciálne prípravky proti chudnutiu vo forme krémov a jedia sa lyžičkou – sú to prípravky s vysokým obsahom energie a bielkovín v malom objeme a pomáhajú vám zvýšiť príjem energie a živín najmä bielkovín a aj iných živín podľa druhu prípravku, predpísať vám ich môže lekár – ošetrujúci onkológ.
Nutričný skríning môže byť pre onkologických pacientov život zachraňujúci.
Sú nejaké špecifiká vo výžive onkologických pacientov počas liečby?
Onkologickí pacienti ste špecifickou skupinou s rozdielnymi nutričnými potrebami závisiacimi od vášho zdravotného stavu. U väčšiny z vás je nevyhnutná zvýšená potreba celkového príjmu energie a plnohodnotných kvalitných – živočíšnych bielkovín.
V protinádorovej liečbe potrebujete prijímať plnohodnotnú stravu so zastúpením všetkých živín – bielkovín, tukov, sacharidov, vitamínov a minerálnych látok – a to zo všetkých skupín potravín. Akékoľvek formy obmedzenia v stravovaní, ktoré sú na úkor vašej výživovej potreby sú veľmi rizikové a to najmä v štádiu, kedy nie ste stabilizovaní a dochádza u vás k nežiaducemu chudnutiu, ste v riziku podvýživy, alebo ak máte obmedzený príjem stravy.
Hlavné živiny bielkoviny, tuky, sacharidy by mali byť zo stravy prijímané v rámci troch hlavných jedál počas dňa – na raňajky, na obed a na večeru. Uprednostnite jedlá bohaté na bielkoviny a na energiu.
Vyvážený jedálniček sa dá vyskladať zo základných potravín, ako sú obilniny, pečivo, ovocie, zelenina, mliečne výrobky, orechy, semienka, strukoviny, ryby, mäso, ( prílohy – ryža, zemiaky, cestoviny, batáty…) žiadna jednotlivá skupina potravín nezaisťuje prívod všetkých potrebných živín. každé výrazné obmedzovanie vo výbere potravín však znižuje biologickú hodnotu stravy, zásadným odporúčaním je pravidelný príjem všetkých hlavných živín, všetkých hlavných skupín potravín.
Počas akútneho štádia liečby je určite pre vás dôležitejšie a rozhodujúcejšie navýšenie príjmu energie a bielkovín pre zachovanie, alebo pre zvýšenie telesnej hmotnosti.
Pacienti, ktorí nezvládnete skonzumovať potrebné množstvo stravy za deň by ste mali uprednostniť v stravovaní v jedálničku jedlá bohaté na energiu a najmä na živočíšne bielkoviny a konzumovať ich prednostne. Je veľmi dôležité príjem stravy zabezpečiť pre potrebu vášho tela, pretože keď si nedodáte vo výžive dostatok aj zvýšený príjem kvalitných plnohodnotných živočíšnych bielkovín a energie, tak strácate svalovinu, pre pacienta, ktorý stráca svalovinu, stráca hmotnosť / chudne, chradne, slabne, to znamená, že nemusí zvládnuť celkovú dávku protirakovinovej liečby, nemusí prísť k uzdraveniu i vplyvom toho, že takto radikálne schudne a chudne. Podstatné je, aby ste prijali v strave dostatok energie, kvalitných bielkovín a potrebné množstvo minerálnych látok, vitamínov a stopových prvkov.
Nutrične hodnotný jedálniček
Ani jedna makroživina nie je lepšia, vhodnejšia alebo potrebnejšia ako druhá. Myslite na to, keď si idete vyskladať najbližší pokrm. Na tanieri by mala mať svoje zastúpenie každá z nich. Priestor by mal dostať zdroj hlavných živín sacharidov, tukov aj bielkovín. Na tanieri by nemala chýbať ani zelenina alebo ovocie – v závislosti od charakteru jedla a našich chuťových preferencií. Sú síce dôležitou súčasťou našej stravy, ale nemali by nahrádzať ani jednu z vyššie spomenutých makroživín – bielkovín, tukov, sacharidov.
Nie každý pokrm obsahuje kompletne všetky makro nutrienty. Losos so zeleninou vám nedodá sacharidy. Zeleninové rizoto je veľmi skromné na bielkoviny. Suchý chlieb bez živočíšneho masla je chudobný na tuky. Všetky tieto jedlá a potraviny môžu byť súčasťou vyváženej stravy a nie je na nich nič zlé. Jedlá, ktoré zjete za celý deň, by ste si mali v jedálničku vyskladať tak, aby vám nič z hlavných živín nechýbalo.
Alternatívne diétne postupy nie sú u onkologických pacientov vhodné z hľadiska zabezpečenia dostatočného príjmu energie a živín pri onkologickom ochorení a protinádorovej liečbe.
V žiadnom prípade nie je možné nádor vyhladovať, pretože jeho rast nie je závislý na prívode živín zo stravy! Preto prosíme nikdy nikdy neskúšajte postupy ako hladovanie, alebo príjem iba výlučne čistých ovocných alebo zeleninových štiav, alebo výhradný príjem iba doplnkov stravy!
Onkologickí pacienti potrebujete každý deň vysoký prívod všetkých živín a v žiadnom prípade nie hladovanie.
