
Diétne odporúčania podľa prevažujúcich ťažkostiach pri nádorovom ochorení
Dôležité – O všetkých problémoch (nežiaducich účinkoch liečby), vyskytujúcich sa pri liečbe, informujte svojho ošetrujúceho lekára!
Mnohé symptómy sprevádzajúce rast nádoru, ale tiež vedľajšie účinky protinádorovej liečby vás onko pacientov môžu obmedzovať v príjme stravy a viesť k nechcenému chudnutiu. U mnohých pacientov prevláda dominuje jeden hlavný symptóm, ale často sa tiež vyskytuje niekoľko príznakov súčasne v podobe skupiny príbuzných symptómov. ( Ako príklad môže slúžiť nechutenstvo, nauzea – pocit nevoľnosti a pocit na vracanie a bolesti brucha po jedle u nádoru žalúdka).
V rámci nutričnej podpory sa tieto symptómy stávajú dôležitým cieľom podpornej liečby. Dôležitým prístupom u chudnúcich pacientov je potreba liečiť tieto symptómy hneď od začiatku, už v dobe diagnostického procesu, pokiaľ sprevádzajú počiatočné štádium nádorového ochorenia.
Symptómy, ktoré často obmedzujú príjem stravy pri nádorovom ochorení:
Nechutenstvo ( pocit včasnej sýtosti, absencia pocitu hladu), zmeny chutí, sucho v ústach (nedostatok tvorby slín) , bolesť v ústach, zvýšená citlivosť v dutine ústnej, zapálené sliznice, boľavé afty v ústach, ťažkosti pri prehĺtaní, nemožnosť prehĺtať, pocit nevoľnosti a pocit na vracanie, chronická nevoľnosť, vracanie, bolesti brucha (po jedle, nadúvanie, porucha trávenia), hnačka, zápcha
V snahe o zmiernenie symptómov má významné miesto tiež úprava zloženia stravy, jej konzistencia a denný režim. Ide predovšetkým o obohatenie vášho príjmu v zmysle výživnej stravy.
Aké môžu byť ťažkosti / nežiaduce účinky spôsobené liečbou, ktoré ovplyvňujú výživu onko pacienta?
Tých ťažkostí /nežiaducich účinkov môže byť mnoho, symptómy, ktoré často obmedzujú príjem stravy pri nádorovom ochorení: nechutenstvo, pocit skorej sýtosti, absencia pocitu hladu, zmeny vo vnímaní chutí (jedlo chutí horko, trpko, kyslo, chuť stravy je nevýrazná, jedlo chutí ako papier, kovová chuť a pod.) sucho v ústach, bolesť v ústach, bolestivé afty, sťažené prehĺtanie, nemožnosť prehĺtať, nevoľnosť, vracanie, hnačka, zápcha, bolesti brucha po jedle, poruchy trávenia, nadúvanie, nechcené chudnutie atď. Záleží od toho, aký typ liečby podstupujete- chemoterapia, rádioterapia- ožarovanie, biologická liečba, imunologická liečba, operácie, všetky typy liečby sú sprevádzané nežiaducimi účinkami, avšak nie všetci pacienti vyvinú rovnaký typ nežiaduceho účinku. Väčšina pacientov má viac tých nežiaducich účinkov, ktoré sa kombinujú dohromady a rôzne a všetky môžu ovplyvniť stav výživy.

Bolesť veľmi ovplyvňuje váš príjem stravy. Bolesť je váš subjektívny pocit pacienta. Zážitky bolesti a jej liečba sú pre to individuálna. V dnešnej dobe máme k dispozícii prostriedky, ktoré umožňujú u všetkých pacientov zmierniť bolesť na dobre znesiteľnú mieru. Zisťovanie a hodnotenie bolesti a jej účinné zmiernenie sú dôležitými súčasťami liečebného režimu. Počas hospitalizácie sa Vás bude ošetrujúci personál pravidelne pýtať ako silnú bolesť cítite. Dôvodom je čo najspoľahlivejšie zhodnotiť intenzitu Vašej bolesti. Preto Vás prosíme, aby ste sa pokúsili vyjadriť lekárovi silu Vašej bolesti. Bez zložitého premýšľania odpovedzte na otázku: „Ako silnú bolesť práve teraz pociťujem?“ Na vyjadrenie intenzity bolesti použite jednu z navrhnutých kategórií: žiadna – mierna – stredne silná – silná – veľmi silná (neznesiteľná). Tíšenie vašej bolesti je dôležité! Neváhajte teda kontaktovať nemocničný personál ihneď pri jej výskyte. Včasným terapeutickým zásahom spoločne predídeme rozvoju silnej, či neznesiteľnej bolesti. Informujte ošetrujúci personál alebo lekára, kedykoľvek sa intenzita Vašej bolesti zhorší, alebo začnete pociťovať iný typ bolesti, než doteraz poznáte. Ak potrebujete ďalšie informácie, neváhajte sa opýtať ošetrujúceho personálu alebo lekára. Presná informácia o Vašej bolesti umožní lekárovi a ošetrujúcemu personálu správne nastaviť liečbu bolesti. Časť liečebných procedúr môže spôsobovať rôzne postihnutia dutiny ústnej, ktoré sú bolestivé a zároveň časť tých nádorových ochorení je sprevádzaná bolesťou a bolesť je niečo, čo tiež veľmi ovplyvňuje príjem stravy a je to niečo, čo časť pacientov má tendenciu to trošku odsúvať, lebo si hovoria:,, tú bolesť predsa prekonám, predsa nebudem potrebovať tie lieky na bolesť, proti bolesti, nie je potrebné sa tomu venovať, veď nechcem byť závislý/ závislá na liekoch proti bolesti…,ale keď lekár nebude môcť medicínsky liekmi liečiť tú bolesť, nebudete mať ako pacient dobrý príjem stravy.
Hodnotenie bolesti: /viď nižšie /obrázok ,,pravítko škála bolesti“:
kde 0 – nula je nepociťujem žiadnu bolesť,
1 – mierna bolesť- pociťujem bolesť, ktorá je mierna. Keď odpútam pozornosť, napr. rozhovorom alebo sledovaním TV, bolesť prakticky nevnímam. V spánku ma bolesť neruší.
2 – stredne silná bolesť – pociťujem bolesť, ktorá je stredne silná, je nepríjemná, kvôli bolesti pociťujem vnútorné napätie a nervozitu, ťažko sa pri bolesti sústredím, bolesť ma prebúdza v spánku.
3 – silná bolesť – pociťujem silnú bolesť, ktorá je veľmi nepríjemná, stresujúca, nemôžem sa sústrediť ani na rozhovor, ani na čítanie. Tak silnú bolesť by som dlhodobo nevydržal.
4 – veľmi silná (neznesiteľná) bolesť – pociťujem bolesť, ktorá je neznesiteľne silná, nie som kvôli bolesti schopný nič robiť, nemôžem sa na nič sústrediť. Jediné, čo ma zaujíma, je, aby bolesť ustúpila.

Ak máte bolesti, povedzte to lekárovi, aj mu bolesti popíšte, aby vám mohol predpísať lieky proti bolesti. Ak máte bolesti, je najprv potrebné, aby vám zabrala analgetická liečba cez lieky proti bolesti, keďže bolesť je dôvodom veľmi často obmedzeného, nedostatočného a veľmi nízkeho príjmu stravy.
Ďalší z tých nežiaducich účinkov býva nauzea, nevoľnosť, pocit na vracanie, vracanie pri chemoterapii, príp. pri ožarovaní brucha, panvy rôzne druhy hnačky, bolestivosť v dutine ústnej a pod., zase záleží na tom, v akej oblasti bude ožarovanie, povedať úplne presne, ktorý ten typ nežiaduceho účinku vás môže stretnúť, je možné až potom, až budete vedieť, akú liečbu budete dostávať. Je tiež veľmi dôležité, aby ste spolupracovali so svojím lekárom, a aby ste sa dopredu na všetko vášho lekára pýtali. Pretože lekári sú schopní veľa – veľké množstvo tých nežiaducich účinkov medikamentózne ovplyvňovať, na množstvo nežiadúcich účinkov sú lieky, my sme teda schopní preklenúť to, čo je potreba preklenúť – napr. ťažké sťažené prehĺtanie, pocit na vracanie ,vracanie, bolesť, hnačku, nauzeu, nevoľnosť a pod. a to, čo je dôležité, aby ste si vzali za svoje, aby ste boli edukovaní, že to čo pre seba môžete urobiť je tá výživa a že v tej výžive potrebujeme nielen udržať energetický príjem, ale ten je tiež veľmi dôležitý, ale aj aby ste vedeli, že nádor nemožno vyhladovať, čo je tiež jeden z veľmi nebezpečných a rozšírených mýtov, ale naopak potrebujete energiu vo výžive do seba dostať, aby ste zvládli tú celú liečbu, ktorá vás aj sama o sebe dosť vyčerpáva, je dôležité, aby ste mali príjem všetkých dôležitých živín, ale to čo je v tej dobe liečby najviac dôležité je, aby ste mali dostatok bielkovín, tých bielkovín musíte mať v strave dokonca nadbytok oproti bežnej dávke,/ bežná dávka je zhruba tých 1 gram na kg hmotnosti zdravého človeka,/ ale u vás onko pacienta v dobe nádorového ochorenia a protirakovinovej liečby a u onko pacientov s ťažkou malnutríciou, alebo v čase nádorovej kachexie, so stratou telesnej hmotnosti a svalovej hmoty, so systémovým zápalom sa posúvame vyššie najčastejšie sa posúvame vyššie na 1,5 -2,0 gramy bielkovín na kilogram hmotnosti za deň. Príjem bielkovín v tejto výške je pri nádorovom ochorení bezpečný.
Dôležité je, aby ste o všetkých svojich ťažkostiach hovorili, oznamovali ich ošetrujúcemu lekárovi, hovorte s ním, o tom ako sa cítite, čo vás trápi.
Pokiaľ trpíte nechutenstvom, nevoľnosťou, máte ťažkosti s prehĺtaním, bolesťami brucha, zápchou alebo hnačkou a pod. spomeňte tieto ťažkosti ošetrujúcemu lekárovi, ktorý Vám môže predpísať lieky k zníženiu alebo odstráneniu týchto ťažkostí.

Napr. nechutenstvo – pri riešení nechutenstva je dôležité zamerať sa na celkovú starostlivosť o telo a dušu. Konzumácia menších, ale výživných porcií jedla, ktoré sú ľahko stráviteľné, môže pomôcť obnoviť chuť do jedla.
Diétne odporúčania pri nechutenstve a zníženom príjme stravy:
jedzte pomaly, v pokoji, bez stresu, neponáhľajte sa, jedzte častejšie, malé porcie jedla, veľké porcie jedla chuť skôr potláčajú, jedzte kedykoľvek počas dňa aj neskoro večer, nie je treba dodržiavať pevný časový harmonogram, využívajte doby, kedy sa cítite lepšie, ku konzumácii jedla bohatého na bielkoviny a energiu, majte po ruke vždy kúsok obľúbeného jedla, pridávajte k hlavným jedlám kúsok ovocia- je dobre stráviteľné a môže zvýšiť chuť k nasledujúcemu pokrmu, vyvarujte sa nízkoenergetických pokrmov a nápojov, tzn. výrobkov označených light, 0% tuku a pod., pri nechutenstve k mäsu používajte náhradné zdroje plnohodnotných bielkovín (ryby – rybie mäso, mlieko, tvaroh, syry, jogurty, vajcia, mliečne výrobky a pod), často sú lepšie znášané jedlá studené (sladké jedlá, studené šaláty a pod.) ako jedlá teplé, jedzte najprv tuhé jedlá, nepite v priebehu jedla – vedie to k pocitu plnosti bez zodpovedajúceho prívodu energie, vytvorte pri jedle dobrú a príjemnú atmosféru lákavým vzhľadom pokrmu, úpravou prostredia, počúvaním obľúbenej hudby, čítaním dobrej knihy, počúvaním rádia, sledovaním obľúbeného filmu či seriálu, skúste meniť prostredie, miesto kde jete, čas aj ďalšie okolnosti jedla, udržanie bežnej dennej činnosti, duševnej i fyzickej, prispieva tiež k zlepšeniu chuti do jedla, prechádzka vonku a dobre vyvetraná miestnosť od kuchynského pachu pred jedlom priaznivo ovplyvní Vašu chuť, dbajte na dostatočný príjem tekutín, skúste zvýšiť pestrosť stravy, spestrite jedálny lístok novými receptami…dajte prednosť strave bohatej na bielkoviny a na energiu.
Pár ďalších rád a odporúčaní pri nízkom príjem stravy a nechutenstve:
-Skúste si jedlo podávať častejšie a skúste menšie porcie (plný tanier môže pôsobiť odraďujúco)
-Častejšie konzumované kaloricky a nutrične výdatné malé občerstvenia niektorí z vás tolerujete lepšie než 2-3 veľké denné jedlá. jesť v malých porciách sa dá aj každé 2-3 hodiny. Každý hlt sa počíta.
-Jedzte predovšetkým to, čo vám chutím doprajte si na jedenie dostatok času, pred a po jedení si doprajte krátky oddych
-Studené a chladené pokrmy a nápoje sú často lepšie tolerované než teplá strava a než teplé nápoje najmä pri nechutenstve a príp. pocite nevoľnosti
-Preferujte jedlo, ktoré vám chutí, nenútiť sa jesť veci, ktoré nemáte radi (počas chemoterapie sa môžu jednotlivé chute meniť, preto to, čo vám zvyklo chutiť, zrazu nemusí…).
-Jesť pred podaním chemoterapie, nie po chemoterapii (min. 1 hodinu vopred).
-Podporovať sa v jedle vtedy, keď vám najviac chutí – pokojne aj v nezvyčajných časoch.
-Ak máte odpor k mäsu zaistite si zvýšený denný príjem plnohodnotných bielkovín z iných živočíšnych zdrojov – z iných na bielkoviny bohatých potravín – napr. tvaroh, cottage syr, tvrdé syry, smotanový jogurt, vaječný bielok, ryby, sója – tofu, z rastlinných zdrojov strukoviny , zemiaky – zemiaky obsahujú nevyhnutné potrebné aminokyseliny…
-Ak nemôžete prijímať hustú stravu a jedlá pevnej konzistencie, skúste stravu mixovať a k tomu opakovane piť výživné nápoje tzv. Nutridrinky – špeciálnu tekutú výživu určenú na pomalé popíjanie najlepšie cez slamku, alebo sú aj krémy a jesť pomaly lyžičkou výživné krémy na zabránenie nechceného chudnutia. Ošetrujúci lekár vám Nutridrinky – výživu enterálnej výživy na popíjanie môže predpísať na recept a keď vám to predpíše na recept vy za ne neplatíte, prepláca to zdrav. poistovňa. Tieto prípravky sú určené buď ako nápoje na pomalé popíjanie cez slamku tzv. sipping, alebo vo forme krému na pomalé jedenie lyžičkou ( ak majú krémovú konzistenciu). Niektoré majú práškovú konzistenciu a musia sa rozmiešať s mliekom, alebo s vodou a môžete ich pridávať do hotových jedál. Niektoré majú neutrálnu chuť, preto sa ľahko dajú primiešať do nápojov (napr. do mliečnych koktailov, do kakaa, alebo do jedál napr. do polievok, omáčok, prívarkov a do iných potravín.
-Vyhýbať sa mastným a ťažkým jedlám – spomaľujú vyprázdňovanie žalúdka.
-Obmedziť výrazne korenisté a pikantné jedlá.
Nechutenstvo pri nádor. ochorení býva ťažšie prekonateľné samotnou diétnou radou, v niektorých prípadoch je ťažšie odlíšiť nechutenstvo od podobných symptómov ako je včasná sýtosť, rýchly pocit nasýtenosti, chýba pocit hladu, abnormálne vnímanie chuti, chronická nevoľnosť a pod. ,všetky tieto symptómy majú dôsledok v zníženom príjme stravy, čo môže viesť k nežiaducemu chudnutiu. Strata chuti do jedla je častým problémom sprevádzajúce onkologické ochorenie a jeho liečbu, môže byť znížený príjem jedla a ten vedie k nedostatočnej výžive spojenej s úbytkom váhy a celkovou slabosťou.
–Ak sa vám nijako nedarí prekonať nechutenstvo, ak pocit nechutenstva prerastie až do pocitu odporu k jedlu alebo k niektorým potravinám ak sa pridruží nechcené chudnutie a celková telesná slabosť a duševná nevýkonnosť neváhajte konzultovať svojho ošetrujúceho lekára.
-Ak popri nechutenstve máte problémy aj s prehĺtaním stravy, bolesti, (úmornú) zápchu, alebo hnačku alebo iné zdravotné ťažkosti – poraďte sa vždy so svojimi ošetrujúcimi lekármi, aby vám medicínsky pomohli.
Pri nechutenstve sa vás treba pýtať, či máte bolesti? Ak máte bolesti oznámte to Vášmu lekárovi, ktorý vám môže predpísať lieky proti bolesti. Pomôcť proti nechutenstvu vám môže aj pohyb, keď sa budete aj pri tej chemoterapii hýbať i napriek tomu, že ste unavení, ale pohybom, prechádzkou po parku si môžete dosť zvýšiť chuť k jedlu. Potrebujem aj zistiť ako silné je to nechutenstvo, väčšina z vás pacientov mi dokážete popísať veľkosť, ťarchu nechutenstva číselne na stupnici v škále od 0 -10 bodov, kde 0 je odpor k jedlu a 10 je normálna chuť do jedla, to môže uľahčiť zistiť zlepšovanie, alebo zhoršovanie nechutenstva a včas vhodným spôsobom podporiť výživu. Niekedy nechutenstvo môže spôsobiť úzkosť, stres či depresia.

Ak máte pocit na zvracanie, snažte sa vyberať jedlá bez výraznej arómy.
Taktiež /ak je to možné/ sa vyhýbajte príprave teplých jedál vo vašej blízkosti v kuchyni, skúste niekoho poprosiť, aby vám navaril, ale nebuďte v kuchyni pri varení pri príprave teplého jedla.
Jesť najprv tuhé jedlá a nepiť tekutiny počas či bezprostredne pred jedlom.
Po každom jedle si vypláchnuť ústa vodou.
Skúsiť studené jedlá a nápoje – smoothie, mliečne výrobky, biele toastové sendviče a pod.
Snažiť sa zachovať si stravovacie návyky a spoločné stolovanie, a zároveň zabezpečiť príjemné prostredie a pohodlie pri jedle. Pri nevoľnosti po jedle je vhodný odpočinok v polosede minimálne 30 minút.
Jedlo skúste chutne a lákavo upravovať, prípadne si ho upraviť do požadovanej konzistencie, napr. rozmixovať alebo zahustiť tekuté jedlá pomocou na to určených prípravkov (konkrétny prípravok vám odporučí lekár).
Podávanie výživovo kompletných prípravkov (tzv. nutridrinky). Je možné vybrať si z veľkej ponuky prípravkov v podobe nápojov, pudingov, krémov, nápojov podobných jogurtom, prípadne džúsov. K dispozícii je aj množstvo príchutí vrátane prípravkov bez chuti. Môžu sa piť/jesť samostatne, prípadne zakomponovať do jedla – na to sú vhodné tekuté výrobky aj výrobky v podobe prášku. Vhodný prípravok vyberiete spolu s lekárom na mieru.
Kvôli náročnosti liečby a problémom so stravovaním, ktoré sa v jej priebehu môžu vyskytnúť, vám odporúčam navyšovať si váš kalorický príjem v dňoch, kedy sa cítite dobre resp. lepšie.
Konzumujte aj plnotučné a smotanové mliečne výrobky.
Do sladkých aj slaných jedál pridávať kyslú/sladkú smotanu, maslo, olivový olej, med…
Nepiť tekutiny pred jedlom ani počas jedla.
Skúste si podávať jedlo často, nezabúdať na pravidelnosť (raňajky, desiata, obed, olovrant, večera, druhá večera).
Ak máte chuť na sladké, doprajte si palacinky, tvarohové dezerty, sladké jedlá, sladké pokrmy nákypy, pudingy, kaše, alebo sušienky…
Zvyšovanie kalorického príjmu neznamená podávanie fast foodu a polotovarov a iných mastných/vyprážaných a nezdravých potravín napr. údenín klobásy, párky, paštéty, salámy a pod.
– dbať o konzumáciu najmä výživných a kvalitných potravín.
Základom je šetriaca úprava stravy s udržaním príjmu výživných potravín.
Lekári majú dnes k dispozícii obrovskú škálu najrôznejších liekov, ktoré vám môžu pomôcť tú nevoľnosť preklenúť. Dôležité je, aby ste svojmu ošetrujúcemu lekárovi hovorili, oznamovali aké nežiaduce účinky vás trápia, aké máte ťažkosti a hovorili ste s ošetrujúcim lekárom o tom ako sa cítite. Čo sa týka nechutenstva – pocitu nechuti až odporu k jedlu, k strave, niekedy je možné to ovplyvniť nejakým liekom, ktorý môže predpísať váš ošetrujúci lekár. Niekedy je nechutenstvo ťažko preklenuteľné, ale keď ste dobre edukovaný a vezmete si za svoje, že je pre vás výživa veľmi dôležitá, tak i v tej dobe, keď vám nechutí, tak si tú stravu napr. upravíte a budete jesť to, čo v danú chvíľu môžete a zvládnete. To čo skoro vždy pacienti zvládnete sú tie SIPPINGY na pomalé popíjanie cez slamku – enterálna výživa na pitie, ktoré si môžete rôzne upraviť, môžete si ich aj zamraziť, ak vám robí dobre chladené, môžete si ich primiešať do kaší, omáčok, prívarkov, môžete ich mať vo forme pudingov, krémov a pod.
Odporúčania pri bolestivom prehĺtaní, alebo pri bolestiach v dutine ústnej, afty, mukozitída:
Jesť častejšie, menšie porcie a uprednostňovať varené, mäkké jedlá, kašovitú, alebo tekutú stravu. Skúste si vyplachovať dutinu ústnou vodou, robiť výplachy repíkom čaj z repíka, používať slamku na pitie. Lepšie tolerované sú chladnejšie pokrmy. Vhodné pokrmy – zemiakové, obilninové kaše, cestoviny, polievky, omáčky, pudingy, mäsové nákypy, detské výživy, ovocné a zeleninové dusené pyré jablkovo mrkvové, banánové, tvaroh, biele neochutené jogurty, syry, vajíčko na mäkko, starší biely rožok, staršia vianočka namáčané napr. do čaju, do kakaa, do obilninovej bielej kávy, zmrzlina, šľahaný tvaroh, šľahačka, smotana, plnotučné mliečne výrobky, zaraďovať do jedálnička aj oleje, maslo, skúste skonzumovať menšie porcie viackrát za deň, a to v mäkkej konzistencii, ktoré dobre tolerujete. Je dôležité i pri ťažkostiach s prehĺtaním nezabúdať na vyšší príjem bielkovín – pre vyššie pokrytie bielkovinovej potreby odporúčam do jedálnička zaradiť v mäkkej konzistencii vajíčka, mliečne výrobky (tvaroh, syry, jogurty), mäso vo forme mletého mäsa, mäsový puding, mäsové guľky z mletého mäsa, do jedálnička zaraďovať aj rybie mäso, rybacie mäso býva mäkké a ľahko stráviteľné, napr. filé, treska, tuniak v oleji aj vo vlastnej šťave, strukoviny – strukoviny vo forme nátierok a vo forme kaší.
Nevhodné – citrusy, korenené a ostré jedlá, veľmi slané či sladké jedlá, surová zelenina, tvrdé, tuhé a suché jedlá, vynechať dráždivú stravu (kyslé, korenené a pod.)
Ak to váš zdravotný stav vyžaduje a nežiaduce účinky liečby bránia príjmu bežnej stravy v normálnej konzistencii, je nutné stravu mletím, strúhaním, mixovaním upraviť do kašovitej až tekutej formy. Kaše, polievky, omáčky, pyré sa vám budú lepšie prehĺtať a nebudú dráždiť sliznicu ústnej dutiny.
Jedzte pravidelne, vhodné je jesť častejšie menšie porcie jedál, najlepšie v 2–3 hodinových intervaloch. Pri výbere potravín uprednostňujte tie s vyššou energetickou hodnotou (plnotučné). Pite dostatočné množstvo vhodných tekutín (obyčajná voda, neperlivé vody, bylinné čaje, mlieko, acidko, kefír, smotana, kakao, biela káva, obilninová káva a pod.). Zásadne vynechajte pitie tvrdého alkoholu a fajčenia. Výživnú hodnotu pripravených pokrmov môžete zvýšiť pridaním smotany, masla a pod. Príliš horúce pokrmy vám môžu spôsobiť bolesť v ústach, rovnako tak aj pikantné a kyslé potraviny. Pozor na citrusy a na kyslé ovocie, džúsy.
Pokrmy pripravujte varením, dusením aj pečením, pečením vo vodnom kúpeli. Nevhodné je vyprážanie, grilovanie a používanie dráždivých korení (korenie, chilli pálivá paprika a pod.).
Ak máte závažný stav zapálených boľavých slizníc, bolestivé ranky a afty, ak máte problémy s prehĺtaním oznámte to svojmu lekárovi.
Pri ťažkostiach s prehĺtaním veľmi môže pomôcť nutričná podpora vo forme výživy na popíjanie (Nutridrinky).
Mukozitída: poškodené a boľavé sliznice – v ústach alebo aj v tráviacom trakte:
Mukozitída je poškodenie sliznice. Vzniká v dôsledku onkologickej terapie – chemoterapie, rádioterapie.. Najčastejšie sa vyskytuje v ústnej dutine, ale môže postihnúť celý tráviaci trakt. Nádorová liečba zasahuje nielen rýchlo sa rozdeľujúce bunky tumoru, ale aj bunky sliznice. Preto mukozitída patrí medzi najčastejšie komplikácie nádorovej liečby. Defektná sliznica nie je schopná plniť svoju funkciu a vznikajú problémy, napr. neschopnosť prijímať stravu a zvýšené riziko vzniku infekcie. Sliznica je pri mukozitíde začervenaná, citlivá, môžu sa na nej vyskytovať drobné rany pokryté bielou blanou a môže byť prítomná krv v ústach. Tvorba slín je znížená a majú viac hlienovitú konzistenciu, to zapríčiňuje suchosť slizníc. Vnímanie chuti je veľmi obmedzené až žiadne. Prehĺtanie potravy je bolestivé, býva prítomná bolesť a pálenie v ústach, ktoré spôsobujú zníženú chuť na jedlo. Keďže do tela neprichádza dostatok výživy, môžu vzniknúť ďalšie komplikácie. Mnohé príznaky mukozitídy sa dajú zmierniť pitím veľkého množstva vody a cmúľaním kociek ľadu a pod. Dôležitá je dostatočná hygiena úst a pravidelné vyplachovanie úst lekárom odporúčanými prípravkami alebo gélmi, ktorými niekoľko krát denne potriete čistou vatovou tyčinkou ústnu dutinu, sliznice v ústnej dutine, ďasná, jazyk… a prinesú vám tak úľavu a zmiernia symptómy mukozitídy.
Existujú aj účinné gély na predpis lekárom, odporúčame poradiť sa s lekárom ohľadom predpísania gélov proti mukozitíde, ktoré ju dokážu zmierniť.
Vyhýbať sa kyslým, slaným, štipľavým a korenistým jedlám a nápojom. Nevhodné sú aj suché a tvrdé potraviny, jedlo by nemalo byť ani príliš teplé.
Piť dostatok tekutín – udržiavať sliznicu úst vlhkú.
Vhodné sú tekuté/kašovité a chladnejšie jedlá –skúsiť polievky, zemiakové a obilninové kaše, cestoviny s omáčkou, puding, detská výživa, jogurty a jogurtové nápoje atď.
Pomôcť môže aj nanuk alebo zmrzlina, tvarohový smotanový dezert… mliečne výrobky.. acidko, kefír,
Vyberať potraviny s vyšším obsahom energie – plnotučné mliečne výrobky, krémové polievky so smotanou, prípadne stravu nutrične obohacovať – proteínový prášok, maltodextrín či zahusťovať pre uľahčenie prehĺtania – konkrétne prípravky vám odporučí lekár, neváhajte to s ním skonzultovať.
Používať slamku.
Zmenené vnímanie chutí – Je vhodné kuchynskou úpravou zvýrazniť chuť jedla, dochutiť korením, cukrom. Pred jedlom je nutné vykonať hygienu ústnej dutiny – vyčistiť zuby, vykloktať. Je vhodné pridať jemné korenie (oregano, tymian, bazalka, majoránka). Pokiaľ nie je chuť na mäso, potom pridať iné potraviny obsahujúce bielkoviny – mlieko, tvaroh, syry, vajcia, strukoviny, tofu, sójové mlieko. Ak je chuť na ovocie, skúsiť pridať k nemu smotanu.
Pri nepríjemných pachutiach zapíjať jedlo tekutinami.
Pred aj po jedle vyplachovať ústa a dodržiavať dôkladnú zubnú hygienu.
Pri kovovej pachuti v ústach vymeniť kovový príbor za plastový, nepodávať jedlo a nápoje z plechoviek.
Zvýrazniť chuť jedla tak, ako vám to vyhovuje – pridať korenie, bylinky, osladiť, osoliť, zvýšiť kyslosť pomocnou citrónu alebo zálievok…
Konzumovať jedlá, na aké máte práve chuť.
Ak je chuť iba na ovocie, skúsiť k nemu pridať napríklad smotanu, aby bol zachovaný príjem bielkovín.
Pri suchosti v ústach skúste aj:
Je vhodné žuť žuvačky bez cukru, cmúľať cukríky bez cukru, cucanie kocky ľadu (nie pri zvýšenej citlivosti ústnej dutiny); zvýšiť príjem tekutín, často popíjať malé množstvo vody, minerálku, mlieko po jednotlivých dúškoch. Pomôcť môže aj pomalé popíjanie vychladeného sippingu – výživy na popíjanie cez slamku. Pred jedlom odporúčame vyčistiť chrup, kloktať, jedlo zapíjať tekutinami. Pokrmy vhodné s mäsovou šťavou, omáčkou, dresingom – na uľahčenie prehĺtania. Pridať jemné korenie – oregano, tymian, bazalka, majorán.
Existujú aj účinné gély na predpis lekárom, odporúčame poradiť sa s lekárom ohľadom predpísania gélov proti suchosti v ústach a proti mukozitíde – poškodeniu sliznice, ktoré ju dokážu zmierniť: zmierňujú symptómy a pocit sucha v ústach, pomáhajú nahrádzať sliny (napodobňujú sliny).
Hnačka – diétne opatrenia pri hnačke – hlavným nebezpečenstvom silnej hnačky je veľká strata tekutín organizmu. Základným opatrením pri hnačke je dostatočný príjem tekutín – pitný režim. Vhodné je popíjať slabý nesladený horký čaj či neperlivé minerálne vody. (Možné je zaradiť aj rehydratačné roztoky, poradiť sa s lekárom). Odporúčam podávať ryžový odvar (100 g guľatozrnnej ryže v 1 litri vody rozvariť a rozmixovať), mrkvový odvar (1/2 kg mrkvy v 1 litri vody uvariť do mäkka a rozmixovať na riedku kašu), netučný mäsový a zeleninový bujón vlažnej teploty. Postupne zaraďujeme diétne sucháre, staršie biele rožky alebo starší biely chlieb, staršia biela žemľa, staršia netučná vianočka, jablkový kompót, jablkové pyré, banány – banánové pyré, banánová kaša, varené kuracie prsia, dusenú bielu ryžu, varenú mrkvu, varené zemiaky – roztlačiť zemiaky na kašu vo forme zemiakové pyré, cestoviny, vhodné sú ryžový, mrkvový, kurací, hovädzí vývar, tvaroh, biely jogurt, nízkotučný kefír, smotanový syr, podusené ovocie bez šupky jablko, marhuľa, broskyňa, alebo kompóty z týchto ovocí bez šupky,
Ak sa príznak hnačky objaví, treba čím skôr resp. včas informovať lekára, ktorý rozhodne o príp. liečbe liekmi.
Pri hnačke dodržujte pitný režim a zaveďte diétne opatrenia. Ak to stav umožňuje, treba dbať stále aj na výživnú hodnotu stravy aj na dostatok a zvýšenie bielkovín…
Diétne opatrenia pri obnovení príjmu stravy po akútnej hnačke a dlhodobých hnačkách – dôležitý je príjem stravy v menších dávkach častejšie, t.j. 7-8krát denne. Stále dbáme na dostatočný príjem tekutín. V tomto období strava nesmie zbytočne dráždiť sliznicu tráviaceho ústrojenstva, mala by byť šetriaca a ľahko stráviteľná. Jedlo je nutné dobre rozhrýzť. Ak nemáte v poriadku chrup, stravu nakrájajte na malé kúsky, príp. nastrúhajte alebo pomixujte. Pokrmy pripravujeme varením, dusením, pečenie vo vodnom kúpeli.
Pri hnačke je veľmi dôležitý dostatočný príjem tekutín. Prechodne vylúčime všetky mliečne výrobky, s výnimkou bezlaktózových – tie je možné podávať aj pri hnačke. Prvé dni skúste konzumovať iba suché biele pečivo, varenú ryžu a ryžový odvar, mrkvový odvar, banán, detskú výživu – sú to potraviny, ktoré nedráždia tráviaci trakt.
Vylúčte všetky korenisté a pikantné jedlá, vyprážané a tučné pokrmy, nafukujúcu zeleninu (kel, kapusta, karfiol, hrášok, paprika, cibuľa…), orechy a oriešky a ovocie so šupkou, semienka…
S postupným zlepšovaním stavu môžete zaradiť netučný kurací vývar, zemiakovú kašu bez mlieka a masla a jablkový kompót.
Ako posledné podávajte mliečne výrobky – začnite s kysnutými (kefír, jogurt), až na záver zaraďte klasické mlieko.
Ak mlieko vaše ťažkosti zhoršuje vylúčte ho na pár dní z jedálnička a skúste ho až neskôr opäť do jedálnička zaradiť.
! Hnačka pri imunoterapii – pozor pri liečbe imunoterapie je potrebné hlásiť výskyt hnačky lekárovi včas!
Zápcha – chronická zápcha je častou funkčnou poruchou, na ktorej sa môže podieľať celý rad faktorov – nedostatok pohybu, strava s malým obsahom vlákniny, nedostatočný pitný režim, nervové vypätie, stres, niektoré druhy liekov (napr. lieky proti bolesti) nedostatok pohybu, nežiaduci účinok liečby napr. z chemo a pod. Je možné ovplyvniť zápchu aj inak ako preháňadlami? – U mnohých pacientov je možné vhodnou stravou s vyšším obsahom vlákniny a dostatočným príjmom tekutín dosiahnuť dobrý výsledok a zlepšiť vyprázdňovanie.
PONÚKAME VÁM NIEKOĽKO ODPORÚČANÍ PRE PODPORU VYPRAZDŇOVANIA:
-Jedzte potraviny s vyšším obsahom vlákniny. Vhodná je surová zelenina, ovocie (predovšetkým tie druhy, ktoré možno jesť so šupkou), semená, ovsené vločky, celozrnné pečivo, pšeničné otruby a pod. Príjem vlákniny by mal byť približne 30 g za deň. Ak za deň skonzumujete celkom 500 g ovocia a zeleniny, získate približne 10 g vlákniny. Ovocie či zeleninu v množstve 150–200 g pridajte ku každému hlavnému jedlu alebo na desiatu.
– Ku každému hlavnému jedlu zaraďte zdroj zložených sacharidov (strukoviny, ovsené alebo iné obilné vločky, ražný alebo celozrnný chlieb, zemiaky, celozrnné cestoviny, celozrnnú ryžu a pod.). Tým prijmete ďalších 10–15 g vlákniny. Zostávajúce množstvo vlákniny doplňte menšie porcií orechov napr. vlasšké orechy, alebo semienok (20 g Vám priemerne dodá 2–5 g vlákniny).
Pri navyšovaní príjmu vlákniny postupujte pomaly. Spočiatku môže zaradenie väčšieho množstvo vlákniny do stravy zvýšiť nadúvanie. Časom tieto nepríjemné príznaky vymiznú. Preto sa v počiatku vyhýbajte jedlám či nápojom, ktoré výrazne vedú k plynatosti (strukoviny, karfiol, cibuľa, perlivé nápoje).
Pite aspoň 2,5 l tekutín denne, vhodné sú ovocné šťavy, džúsy, minerálne vody, bylinné alebo ovocné čaje a voda. Do pitného režimu nezahŕňajte kávu.
Vypite vždy 1/2 hodiny pred obvyklou dobou vyprázdňovania teplý nápoj.
Venujte sa každodennej fyzickej aktivite napr. každodenné dlhšie prechádzky aspoň hodinové a pravidelne cvičte ak vám to dovoľuje zdrav. stav. Odporúčame aj nordic walking – chôdza s paličkami, ktorá má veľa zdravotných benefitov.
V lekárni sa informujte o možnosti použitia vhodných minerálnych vôd napr. Zaječická horká minerálna voda
Pri ťažkostiach so zápchou nezabúdajte pri úprave stravy aj na dostatočný, či zvýšený príjem aj plnohodnotných kvalitných bielkovín.
Všetky preháňadlá používajte iba po porade s lekárom. Alkohol úplne vylúčte.
Nemenej dôležitý je pohyb – jeho nedostatok môže zápchu zhoršovať.
Dôležité – O všetkých vašich problémoch (nežiaducich účinkoch liečby), vyskytujúcich sa pri liečbe, informujte svojho ošetrujúceho lekára!
Spomínané nežiaduce účinky nepatria nutne k chemoterapii, ale často ju sprevádzajú, sú nepríjemnou súčasťou liečby. Je dôležité starať sa o tie všetky nežiaduce účinky a aj sa vyzbrojiť veľkou trpezlivosťou. O všetkých problémoch (nežiaducich účinkoch liečby), vyskytujúcich sa pri liečbe, informujte svojho ošetrujúceho lekára. Aj na malé chudnutie je potrebné upozorniť čím skôr lekára.
Keď budete dobre dostatočne, pestro a plnohodnotne jesť zo všetkých skupín potravín, to znamená, že budete jesť výživnú, pestrú, rozmanitú, plnohodnotnú nutrične hodnotnú stravu, nebudete chudnúť, zvýšite príjem aj živočíšnych bielkovín, tieto nežiaduce účinky- to, čo je nepríjemné spojené s liečbou môže naozaj niekedy rýchlejšie odznieť.