Výživa, ktorej cieľom je zlepšiť zdravotný stav chorého človeka – pacienta je liečebná výživa.
Liečebná výživa je pre pre Vás onkologických pacientov veľmi dôležitá, nakoľko telu – organizmu dodáva makroživiny – bielkoviny, tuky, sacharidy a mikroživiny: minerálne látky a vitamíny.
Liečebná výživa sama nemôže vyliečiť onkologické ochorenie, má úlohu v tom, aby liečba úspešne zafungovala. V rámci onkologickej liečby má výživa najmä úlohu podpornej starostlivosti, avšak neexistuje výživa, ktorá by zabránila vzniku rakoviny, zlikvidovala už existujúce nádorové ochorenie, alebo znemožnila jeho návrat. Výživa, keď ste v liečbe onkologického ochorenia sa líši od výživy bežného zdravého človeka, výživa v protinádorovej liečbe je odlišná ako výživa napr. v prevencii, je dôležité si to nezamieňať, pretože výživa v liečbe onkologického ochorenia a výživa v prevencii sa od seba výrazne odlišujú, sú tam naozaj veľké rozdiely.
Ako sa liečebná výživa líši od fyziologickej výživy?
1. mení sa množstvo energie alebo živín v celodennej potrave
2. mení sa štruktúra, resp. zloženie živín v potrave
3. upravuje sa kuchynské spracovanie potravy
4. využívajú sa nové prípravky najmä tekutej enterálnej výživy, často v kombinácii s parenterálnou výživou, komplexná výživa, ktorá aj v najzložitejších zdravotných situáciách vám pacientom zabezpečuje dostatok energie, živín a tekutín sa nazýva klinická výživa.
Úloha liečebnej výživy – výžive hovoríme aj ,,liečebná výživa“, avšak ona výživa samotná nemôže rakovinu, nádor vyliečiť, ale má svoje nezastupiteľné miesto, práve preto, aby liečba dobre úspešne zafungovala.
Liečebná výživa významne ovplyvňuje liečebný proces a tým napomáha k navráteniu a k upevneniu vášho zdravia.
Liečebný účinok výživy sa dosahuje niekoľkými spôsobmi: napr. technologickou úpravou pokrmov, výberom potravín určených na prípravu pokrmov, plánovitým menením pomeru hlavných živín/ bielkoviny, tuky, sacharidy,/ plánovité vynechanie určitej bežnej zložky potravy, alebo naopak jej podaním vo zvýšenom množstve a podobne. Nutričné poradenstvo je nevyhnutnou a dôležitou súčasťou liečebného procesu onkologických pacientov, nakoľko onkologické ochorenia majú výrazný dopad na celkové fungovanie organizmu.
Organizácia klinickej výživy:
Klinická výživa: prirodzená výživa, enterálna výživa (sipping, alebo sondová), parenterálna výživa
Výživa ako súčasť zdravotnej starostlivosti významne ovplyvňuje liečebný proces pacientov a je nevyhnutnou súčasťou vašej rekonvalescencie. Prirodzenou formou výživy vás pacientov je potravinová strava, ktorá ako diéta je zložením a konzistenciou prispôsobená medicínskym kritériám a psychosociálnym požiadavkám vášho klinického stavu. U pacientov, ktorí nemôžu, alebo nesmú byť živení prirodzenou výživou je lekárom predpísaná enterálna, alebo parenterálna výživa, všetky tri typy výživy majú liečebné účinky a používajú sa pri nutričnej liečbe pacientov v nemocniciach, ako aj v domácej liečbe.
Prirodzená výživa predstavuje adekvátny príjem potravy skladajúcej sa z vyváženého množstva základných živín a podáva sa vo forme (nemocničných) diét.
Enterálna výživa je aplikovanie špeciálne pripravených živín do tráviaceho traktu. Môže sa aplikovať formou pitia tzv. sipping, alebo je podávaná cez sondy ( nazogastrickou sondou, PEG a pod.)
Parenterálna výživa – je podávaná, keď výživa cez tráviaci trakt nie je možná, je nežiaduca, alebo neefektívna. Nutričné roztoky sa podávajú do žily – infúzie buď postupne, alebo zmiešané v jednom vaku.