Diétny záznamový hárok

Diétny záznamový hárok  – na monitorovanie príjmu stravy a tekutín

Je veľmi dôležité starostlivo u vás sledovať a zapisovať, čo a v akom množstvo každý deň jete a pijete. Vďaka tomu si upresníme, aké problémy s jedlom (prípadne s príjmom tekutín) máte. Tiež budeme môcť kontrolovať, či sú opatrenia (napr. zmena diéty, zmena konzistencie stravy, bielkovinové prídavky a pod.),  účinné, aby zmenšili alebo odstránili vaše príp. problémy s jedlom a zlepšili Váš stav výživy, alebo čo by bolo treba u Vás zaviesť na zlepšenie vášho stavu výživy. Na monitorovanie slúži diétny záznamový hárok – je to na zaznamenanie Vášho príjmu potravín a tekutín za napr. nasledujúce tri dni, ale je možné aj za viac dní zapisovať. Na ten diétny hárok postupne počas dňa zapisujte všetko, čo ste zjedli a vypili.

V hárku je potrebné uviesť čas prijatej porcie jedla, čo možno najpresnejšie zadefinovať prijatú potravinu (napr. údený syr Eidam 45%; šunka od kosti;  maslová nátierka RAMA originál), spôsob tepelnej úpravy (napr. varená ryža; pečené zemiaky, dusené hovädzie mäso, dusený losos s citrónom, batáty) a tiež veľkosť prijatej porcie. Ak sa jedná o hlavné jedlo, prosím uveďte veľkosť porcie jednotlivých potravín (napr. zemiaky 200g, kuracie prsia pečené 100g, 1ks grahamový rožok, 1/2 ks biely rožok). Množstvá potravín môžete tiež udávať podľa informácie uvedenej na obale výrobku, ak ste ho skonzumovali celý (napr. jogurt 145g, šalát rybací 100g ) alebo tzv. kuchynské miery (polievková/čajová lyžica; hrnček; polievková naberačka a pod.). Do záznamu prosím uveďte aj potraviny prijaté mimo jednotlivé chody (napr. cukrík, napolitánka, keksík, oriešky, čokoláda, slané tyčinky a pod), ako aj potraviny prijaté v noci. Prosím nezabudnite uviesť množstvo a typ prijatých tekutín, v prípade teplých nápojov i typ a množstvo sladidla (cukor, med) , ak ho používate.

Sledovanie príjmu bielkovín

Pri sledovaní Vášho príjmu stravy sa obzvlášť zameriavame na príjem bielkovín. Bielkoviny sú úplne nenahraditeľné, ich nedostatok má za následok zníženie obranyschopnosti organizmu, väčšiu únavu aj horšiu znášanlivosť liečby. Pokiaľ vám neurčí lekár inak, mali by ste vo svojom jedle prijímať väčšie množstvo bielkovín ako pred ochorením. Významným zdrojom bielkovín je mäso. Je možné, že v súvislosti so svojím ochorením mäso nejete, pretože Vám nerobí dobre, môžete k nemu cítiť dokonca aj odpor. Možno ste mäso neradi konzumovali už pred ochorením. Existujú však aj ďalšie potraviny bohaté na bielkoviny (napr. vajcia, mlieko a najrôznejšie mliečne výrobky – maslo, tvaroh, jogurty,  termixy, syry a pod. Z rastlinných zdrojov sú na bielkoviny bohaté strukoviny a orechy, bielkoviny sa vyskytujú aj v obilninách. Je veľmi dôležité zapisovať orientačné množstvo potravín obsahujúcich bielkoviny, ktoré ste prijali v každom zjedenom jedle. Bielkoviny môžete označovať skratkou „B“ a ich orientačné zjedené množstvo zlomkom porcie (napr. „B = 1“ znamená, že ste zjedli celý plátok mäsa, celý jogurt a pod., „B = 1/2“ znamená, že ste zjedli polovicu plátku mäsa, polovicu jogurtu a pod., „B = 0“ znamená, že ste vôbec nezjedli ponúkané mäso či jogurt a pod.).

Na záver záznamu prosím uveďte fyzickú aktivitu vykonávanú v danom dni ( napr. prechádzka /chôdza – pomalým tempom/rezkým tempom nordic walking chôdza s paličkami, cvičenie – aké a koľko trvalo..) ako aj dobu trvania a prípadne aj prekonanú vzdialenosť

Je veľmi dôležité (pre nutričnú terapeutku, asistenta výživy, pre sestru, pre lekára) u vás sledovať množstvo stravy a tekutín. Prosíme zapisujte pravdivé údaje, čo ste všetko zjedli a vypili. Pokiaľ ste práve v nemocnici hospitalizovaní, povedzte sestre a lekárovi aj všetky problémy, ktoré s jedlom či s príjmom tekutín máte – napr. že Vám nevyhovuje doba podávania jedla, že máte problém s hryzením či prehĺtaním jedla, že je mäso príliš tuhé a pod. Nezapisujte si na hárok priaznivejšie údaje ( či už zo strachu alebo pod.) netvrďte, že ste jedlo zjedli, pokiaľ to nie je pravda.

Cieľom všetkých zdravotníkov, ktorí o Vás starajú, je odstrániť alebo aspoň zmierniť Vaše problémy s jedlom a zlepšiť Váš stav výživy. Aby sme mohli tento cieľ dosiahnuť, potrebujeme Vašu spoluprácu a dôveru. Nebojte sa zveriť sa nám s akýmkoľvek problémom. Vždy sa dá problém riešiť, zdravotníci musia a musíme o ňom ale vedieť.

Podrobnejšie informácie k trojdňovému hárku záznamu stravy:

Tento záznam slúži na to, aby sme spoločne získali prehľad o Vašich prirodzených stravovacích zvyklostiach. Preto Vás prosím aby ste boli v zázname úprimní a skutočne zapísali všetky potraviny a nápoje, ktoré počas nasledujúcich dní skonzumujete a vypijete. Veľmi vám  onkologickým pacientom odporúčam mať urobený diétny záznamový hárok na zaznamenávanie vášho príjmu potravín a tekutín formou jednoduchej tabuľky, napr. na tri dni, v príp. potreby aj za dlhšie časové obdobie môžete zapisovať. Jednoducho povedané zapisovať si, čo ste zjedli a vypili počas dňa. Zapisovať si to môžete postupne počas dňa, či ste už ako pacient v nemocnici, alebo aj keď ste doma. Ide o veľmi jednoduchý no užitočný monitoring prijatej stravy a tekutín na starostlivé sledovanie príjmu stravy a tekutín.  Dôležité je aj zapisovať si bielkoviny (mäso, ryby – rybie mäso, mlieko, mliečne výrobky/ syry, tvaroh, jogurt, kyslomliečne acidko, kefír, vajíčka, strukoviny, sója a pod.) Najideálnejšie je, pokiaľ máte doma digitálnu (aj klasickú) váhu na váženie potravín. Váha je samozrejme vhodná kvôli presnejšiemu zapisovaniu skonzumovaných potravín do záznamu. V prípade, že váhu nemáte, poprosím  Vás aby ste si pokiaľ možno čo najpresnejšie zapísali množstvo prijatej stravy – napríklad jedno jablko (120 g), za hrsť orechov, alebo keď budete pripravovať cestovinový pokrm a použijete pólku 500 g balíka, tak zapíšete 250g celozrnných/bielych cestovín, taktiež pri balenom mäse je tiež uvedená presná gramáž na obale. Tiež je dôležité uviesť presný typ/názor produktu – napríklad 50 g syru gouda 45% tuku, 150 g biely jogurt gréckeho typu Milko, kuracie soté 140 g + 4 kopčeky ryže, šalát (paradajka 85 g, zelená paprika 50 g, olivový olej 2 čajové lyžičky, ľanové semienka 15 g…). Poprosím Vás aby ste uviedli presný názov keksíku alebo čokolády a tiež presné skonzumované množstvo. Uvádzanie presných gramáží potravín alebo aspoň čo najpribližnejšie množstvo nám pomôže pri presnom zhodnotení Vášho stravovacieho režimu, ktorý slúži na nastavenie jedálnička a na návrh konkrétnych odporúčaní, presnosť je v tomto prípade skutočne veľmi dôležitá. A samozrejme je nesmierne dôležité uviesť akúkoľvek fyzickú aktivitu, akú ste počas dňa vykonali ( napr. prechádzka a čas trvania prechádzky a pod. ) ďakujem za spoluprácu 🙂

 

Deň č. 1 (prosím uveďte deň v týždni):

Čas:

Záznam skonzumovaných potravín, jedál a tekutín:

Veľkosť porcie:     Bielkoviny: