Čo je výživa

Výživa je veľmi dôležitý podporný prostriedok, aby ste Vy onkologickí pacienti zvládali liečbu.

Výživa je súbor biochemických a fyzikálnych procesov, ktorými organizmus prijíma z vonkajšieho prostredia látky potrebné pre životné funkcie, predstavuje materiálny základ pre existenciu človeka, pre jeho vývin a rast, pre obnovu tkanív a orgánov.  Výživa zahŕňa príjem a využitie potravy v organizme, je to proces, v ktorom je zahrnuté trávenie, transport, vstrebávanie, ukladanie, metabolizmus a vylučovanie.

Výživa nás sprevádza celým naším životom, je to naša základná potreba, ktorú je potrebné zachovať.  

Výživa ovplyvňuje nielen duševnú pohodu a zdravie, ale spôsob stravovania sa významne podieľa na celkovom zdravotnom stave človeka a na priebehu niektorých chorôb. Výživa je zdrojom na zachovanie zdravia, strava má byť pestrá, ľahko stráviteľná, biologicky hodnotná, energeticky primeraná, zdravotne vyhovujúca, zabezpečujúca organizmu všetky potrebné živiny. Výživa, ktorá sa zaoberá fyziologickými potrebami zdravého človeka je fyziologická výživa. Správna výživa sa prejaví vo funkciách ako je rast, reprodukcia, práca, v udržovaní telesnej hmotnosti, mentálna aktivita a pod.

Vaše telo funguje výlučne na energii, ktorú získavate z jedla, a preto je pre Váš život nevyhnutné. Telo je ako dobre fungujúci stroj. Aby tento stroj dokázal vykonávať všetky činnosti, ktoré od neho vyžadujete, potrebujete mu dávať palivo, ktorési on rozdistribuuje tam, kde je to potrebné. Keď si na raňajky dáte chlieb s maslom, vajíčkom a zeleninou, ako s týmto jedlom naloží vaše telo-stroj? Po noci, kedy ste 6 – 8 a viac hodín bez jedla, vaše telo nutne potrebuje doplniť chýbajúce živiny a energiu na to, aby ste mohli normálne fungovať. Sacharidy z chleba sa vo vašom tráviacom trakte rozložia až na jednotlivé molekuly glukózy, ktorá slúžia ako základné palivo pre celé telo. Váš mozog a červené krvinky sa potešia, pretože za normálnych okolností fungujú len na glukóze. Vláknina z chleba je zase potravou pre črevné baktérie, ktoré pre vás plnia niekoľko dôležitých funkcií – od budovania imunity až po trávenie nestrávených zvyškov jedla. Bielkoviny a tuky z chleba, masla a vajíčka telo využije viacerými spôsobmi – ako zdroj energie, a pre obnovu narušených a tvorbu nových štruktúr v tele. Tuk tvorí základ membrány každej jednej vašej bunky a bielkoviny sú základnou stavebnou jednotkou celého tela. Telo dokáže z potravy získať nielen energiu, ale aj živiny nevyhnutné pre správne fungovanie esenciálnych čiže nevyhnutných telesných procesov ako je napr. búšenie srdca.

Keď sa na  jedlo pozriete „pod lupou“ zistíte, že sa skladá z makro a mikroživín. Makroživiny – bielkoviny, tuky, sacharidy – tvoria objemovo najväčšiu časť výživy a prinášajú Vám energiu a látky nevyhnutné na budovanie a obnovu telesných štruktúr. Mikroživiny tvoria objemovo najmenšiu zložku vašej stravy, avšak sú pre vaše zdravie rovnako neodmysliteľné. Do tejto kategórie patria vitamíny, minerály a stopové prvky, ktoré sú dôležité pre všetky procesy, ktoré sa dejú vo vašom tele – od prenosu signálov medzi jednotlivými bunkami, cez tvorbu enzýmov až po správne fungovanie mozgu. Ich deficit sa môže prejaviť napríklad na zníženej imunite ale aj na poruchách trávenia, poruchách vývinu a rastu či rôznych ochoreniach.  Je preto dôležité uvedomiť si, že odopieraním si stravy neprichádzate len o potrebnú  energiu z kalórií, ale aj o minerály a stopové prvky, ktorých nerovnováha a deficit čiže  nedostatok môže viesť až k infarktu, mŕtvici či srdcovej arytmii, k ťažkej podvýžive – jednoducho povedané k ohrozeniu vášho celkového zdravia a života.

Zo zdravotného hľadiska výživa, ktorá sa zaoberá fyziologickými potrebami zdravého človeka, je fyziologická, a tá, ktorá rieši problémy chorého človeka – pacienta  sa nazýva liečebná alebo klinická výživa.