BIELKOVINY SÚ PRE VÁS ONKO PACIENTOV TOP živina číslo 1, sú pre vás onko pacientov najviac dôležité a podstatné. (Bielkoviny sú teraz v priebehu liečby vaši najväčší kamoši. 🙂
Pridajte denne do svojho jedálnička kvalitné bielkoviny – z mäsa, rýb, vajíčok, mlieka a mliečnych výrobkov (tvaroh, syry aj tvrdé syry)
Potraviny obsahujúce kvalitné bielkoviny:
- mäso ( hydina – kuracie, morčacie,) králik, bravčové, hovädzie ( pri ťažkostiach s chrupom či prehĺtaním pomleté mäso – mäsové guľky s omáčkou, mäsový puding a pod.)
- ryby – filé, treska, tuniak v konzerve, sardinky v oleji…
- vajce – aj v mäkkej forme ( vajcová sadlina, praženica, rozmixované v nátierke s maslom, syrom Lučina, s tvarohom…
- mlieko a mliečne výrobky – jogurty ( grécky jogurt, biely jogurt, termixy, pudingy, kefír a acidko, syry (tvrdé – strúhané na jemno, tavené, Cottage syr, Lučina,..) tvaroh (plnotučný, polotučný, mäkký, tvrdý)
- strukoviny ( hrach, fazuľa, šošovica, sója,…) – vo forme prívarku, omáčky, rozmixované v nátierke…
Bielkoviny v živočíšnych potravinách majú vyššiu biologickú hodnotu, preto by ste ich mali uprednostňovať. Potraviny ako mäso, vajce a mliečne výrobky produkty konzumujte každý deň. Ryby 2-3 krát do týždňa zaraďovať do jedálnička.
Už v počiatkoch onkologického ochorenia v organizme prebiehajú zápalové procesy, ktoré vám môžu spôsobovať úbytok na váhe. Nádor produkuje prozápalové látky cytokíny – látky, ktoré v tele spôsobujú subklinický zápal, v dôsledku ktorého môžete chudnúť. Vo vašom organizme sa tiež mení metabolizmus živí, kedy sa zvyšujú nároky vášho organizmu na bielkoviny. Ak nezabezpečíte organizmu zvýšený prísun bielkovín zo stravy, organizmus siahne po vlastnej svalovej hmote. Chudnutie ako častý jav nádorového ochorenia a jeho liečby je sprevádzané stratou telesných bielkovín a stratou svalovej hmoty.
Stavebnou látkou všetkých buniek, tkanív, svalových vlákien, ale aj hormónov a enzýmov sú bielkoviny. Okrem budovania svalovej hmoty, čo je ich najznámejšia funkcia, sú potrebné aj na zabezpečenie dostatočnej regenerácie. Majú sýtiaci efekt. Bielkoviny delíme na plnohodnotné a neplnohodnotné, a to na základe toho, či obsahujú celé aminokyselinové spektrum. Aminokyseliny sú najmenšie jednotky, na ktoré sa bielkoviny v procese trávenia rozkladajú. Niektoré z nich, nazývané esenciálne, musíme prijať potravou, pretože organizmus si ich sám nevie vytvoriť.
Kde nájdete zdroje plnohodnotných bielkovín / esenciálne aminokyseliny?
Mäso, ryby, vajíčka, mliečne výrobky (syry, tvaroh, jogurt, skyr, cottage syr, tvrdé syry), mlieko, acidko, kefír
Ďalším významným rastlinným zdrojom bielkovín sú strukoviny, zemiaky, sója, obilniny..
Ako navýšite bielkoviny v strave onkologických pacientov?
toto sú odborné rady, ktoré vám môžu pomôcť aj nejakú inšpiráciu dodať ako môžete ako onko pacienti tieto potraviny denne zaradiť do svojho jedálnička, ako môžete navýšiť tú výživovú hodnotu vášho stravovania, bielkoviny sú veľmi dôležité, aby boli vo výžive zastúpené, bielkoviny sa nachádzajú najmä v tých živočíšnych zdrojoch, aj v rastlinných. Bielkoviny sa nachádzajú v tvrdom syre, v tvarohu, vajíčkach, v mäse, v rybách, mliečnych výrobkoch, v mlieku, aj v strukovinách, sóji, tofu.
-tvrdý syr- rozpustite na pečivo, na ryby, na mäso. Nastrúhajte a pridajte ku polievkam, zeleninovým jedlám, zemiakovej kaši, ryži, cestovinám
-tvaroh mixovaný s ovocím (na sladko), so zeleninou, sardinkami, do nátierok (na slano). pridať ku cestovinám, vaječným jedlám, omeletám. použiť so želatínou, pudingom, s lievancami, palacinkami, dezertami.
-sušené mlieko -pridať ku mliečnym kokteilom, vaječnému krému, pudingu
-ku každej šálke mlieka pridať 1 polievkovú lyžicu sušeného mlieka. Pridať ku smotanovej polievke, do zemiakovej kaše, pečiva
-jogurt, zmrzlina pridať do mliečnych nápojov, kokteilov, zamiešať do ovocia, do kompótu, do nátierok.
jogurt do cesta na múčniky, do kaší
-varené vajcia- nakrájať na drobno – pridať ku šalátom, dresingom, zelenine, do nákypu, nátierky (vajcia sú zdrojom vysoko kvalitných bielkovín)
-vajcia- pridať do zemiakovej kaše, zeleninového pyré, vareného špenátu, omáčok, polievok, nátierok, do mliečnych nápojov, pudingu a tvarohu. K príprave vaječného krému s kondenzovaným mliekom
– mäso (všetky druhy)- rôzna úprava, nasekané nadrobno pridať ku šalátom, do rizota, mäsovým nákypov, pirohov, polievok, omáčok, nátierok, omeliet
-ryby čerstvé a mrazené, filé, konzervované ryby (tuniak, sardinky, makrela), tresčia pečeň, (ryby sú cenným zdrojom bielkovín a omega-3 mastných kyselín
– strukoviny (hrach, fazuľa, šošovica) Podľa znášanlivosti – varený hrach alebo fazuľu pridávať do polievok, nákypov, šalátov, nátierok, pripraviť si humus z cíceru, konzumovať rastlinné strukovinové nátierky
-sója, tofu, tempeh tofu -možno používať k príprave nátierok, krémov, omáčok, polievok, zapečených cestovín, šalátov, dostupné sú aj sójové roztierateľné nátierky, alternatívne sójové jogurty (sója je dobrým zdrojom bielkovín)
/sóju a sójové výrobky nepodávame pacientkam s rakovinou prsníka.
Bielkovinový koncentrát – Fresubin Protein Powder
Keď si potrebujete pridať vo zvýšenom množstve bielkoviny, lebo ich nedokážete dostatočne zvýšene prijať v strave, je možné využiť bielkovinový koncentrát napr. Fresubin Protein Powder. Odporúčaná denná dávka je 30 gramov – 6 odmeriek. Množstvo prášku postupne navyšujte každý deň. Nie je nutné hneď od prvého dňa skonzumovať všetkých 6 odmeriek.
Pridanie do teplých jedál, menej ako 70 stupňov Celzia, nie však vriace: rozpustite 2-3 odmerné lyžičky 10-15 g v malom množstve tekutiny 25-50 ml pri izbovej teplote.
Pridajte vzniknutú zmes do 150 ml teplej tekutiny alebo do 150 g potraviny priamo pred podaním ( max 10 min pred podaním) Počas pridávania ani po pridaní prášku nesmie dôjsť k varu. Nie je vhodný na varenie.
Pridanie do tekutín, alebo jedál – vmiešajte 2-3 odmerné lyžičky (10-15 g) do 150 ml tekutiny, alebo 150 g potraviny.
Môžete ho pridať: – do jogurtov, kefíru, do acidka, do vody, do zemiakovej kaše, do krémovej /mliečnej polievky, do cesta na koláče a pod.
(vhodné je ho pridať do čistej obyčajnej vody – nie do bublinkovej vody, nie do minerálky, )
150 ml vody obyčajnej čistej vody naliať do pohára, do šálky, pridať prášok a dobre zamiešať lyžičkou.
-je možné zakúpiť si ho v lekárni.
Pamätajte vždy na to, že bielkoviny živočíšneho pôvodu majú vyššiu biologickú hodnotu ako bielkoviny rastlinné, u vás onkologických pacientov v liečbe je veľmi dôležité navýšiť príjem živočíšnych bielkovín v strave denne – zo zdrojov ako sú: mäso, ryby, mliečne výrobky /tvaroh, syry, jogurt, acidko, ) mlieko, vajíčka
Odporúčame prednostne najskôr skonzumovať potraviny bohaté na bielkoviny.
Je vhodné skonzumovať bielkovinovú časť pokrmu (mäso, vajíčko, rybu) pred sacharidovou časťou pokrmu.
Vajíčko je pre vás nesmierne dobre využiteľná bielkovina. Tie aminokyseliny sú naskladané tak, aby ste ich takmer 100 % -tne využili. (Tak isto je to u srvátky z mlieka)
Odporúčame mať v jedálničku denne zaradené aj mlieko a mliečne výrobky ( syry, aj tvrdé syry, tvarohy, biele jogurty, smotany, šľahačky, tvarohové syry, smotanové krémy a pod., mliečny tuk v mliečnych výrobkoch býva veľmi dobre znášaný, pretože je v emulgovanej podobe, majú príjemnú chuť
Vhodné sú aj kyslomliečne, ktoré obsahujú probiotiká acidko, kefír, probiotický biely jogurt – pozor probiotické výrobky nepodávame keď máte znížený počet bielych krviniek!
Čo sa týka mäsa tak je vhodné rôzne druhy striedať.(bravčové, hov. mäso má výhodu, že má vysoký obsah železa , veľmi málo v iných potravinách dosiahneme toľko železa, vieme to železo veľmi dobre v organizme využiť, takže tak 2 krát za týždeň by malo byť bravčové alebo hov., teľacie, jahňacie mäso v jedálničku. taktiež by v jedálnom lístku mali byť zastúpené ryby – 2 -3 krát krát do týždňa pre obsah omega 3 mastných kyselín, potom kuracie, morčacie, králičie mäso /teľacie – ktoré býva menej tučné čiže v určitých fázach keď pacientom nie je dobre, ťažko trávi tučné mäso, tak napr. tie kuracie alebo morčacie prsia sú v tú chvíli najvhodnejšie, je to dobrý variant v šetriacej diéte. Mäsá striedať, každý deň aspoň jeden tenký plátok mäsa zjesť -veľkosť porcie plátok mäsa ako keby plátok na dlaň jemné chudé mäso teľacie, jahňacie, hydinové, chudé bravčové, ryby…
Určite by mäso nemalo byť z jedálnička vylučované pokiaľ nie sú iné zdravotné dôvody. Mäso / červené mäso bravčové, hovädzie, teľacie, jahňacie je pre vás veľmi výborným a veľmi dostupným zdrojom hemového železa. Onkologickí pacienti bývate veľmi často aj anemickí, (máte veľmi často anémiu, častejšie sú anémiou postihnuté zvlášť dievčatá a ženy)
Teda nie je vhodné vylúčenie mäsa z jedálnička počas liečby?
Na vylučovanie mäsa z jedálnička počas onko liečby vôbec nie je dôvod a nie je to opodstatnené , môžete sa tým práveže veľmi ochudobniť o príjem energie a živín najmä bielkovín v priebehu liečby. Mäso nemusí byť každý deň v jedálničku, ale je nesprávne, ak prestanete úplne konzumovať mäso, najmä pre ženy je to veľmi rizikové. Onkologickí pacienti ste špecifickou skupinou s rozdielnymi nutričnými potrebami závisiacimi od vášho zdravotného stavu. U väčšiny z vás je nevyhnutná zvýšená potreba celkového príjmu energie a plnohodnotných kvalitných – živočíšnych bielkovín.
Často vás trápia zmeny chutí, kovová chuť v ústach, z tohto dôvodu veľmi často sami vylučujete z jedálnička mäso. Pri častej averzii k mäsu, kedy odmietate jesť mäso, odporúčam, aby pokiaľ vylučujete mäso, tak ste aby jedli rybacie mäso – ryby, strukoviny, vajíčka, mlieko, mliečne výrobky, niečo iné čo tiež obsahuje bielkoviny. Aby nebolo, že vylúčite mäso a tým pádom budete mať omnoho menší príjem bielkovín v strave. Nie je vôbec žiaden dôvod vylučovať zo stravy (vhodne tepelne upravené) mäso, nie je to vôbec opodstatnené, môžete sa tým veľmi ochudobniť o príjem bielkovín, železa a živín počas liečby.
V čase aktivity nádorového ochorenia sa u vás onkologického pacienta mení metabolizmus živín v organizme. Vaše telo má zvýšené nároky na bielkoviny. Bielkovina je pre pre vás onkologických pacientov živina číslo 1. Ak totiž telo nezíska dostatok bielkovín zo stravy, siahne po vlastnej svalovej hmote a dochádza k vášmu chradnutiu. Pozor – tento jav môže prebiehať skryto, aj keď by ste mali nadváhu či obezitu. Stratu svalovej hmoty možno účinne brzdiť zvýšeným prísunom bielkovín vo výžive.
Preto zo svojho jedálnička nevyraďujte ani mäso, ani ryby, ani mliečne výrobky, ani vajcia, ani mlieko a pod. /aj keď ste sa dočítali na internete, alebo ste niekde počuli mýtus že: ,,zvýšená spotreba živočíšnych produktov môže spôsobovať rakovinu“ –NIE JE TO PRAVDA/ na internete je mnoho neprávd a mýtov, prekrútených právd, pozor na to, je náročné vyznať sa v informačnom bludisku.
Obsah bielkovín v niektorých potravinách: / pre predstavu/
hovädzie mäso (surové 100g) 15g tvaroh tvrdý 100g 28g
bravčové mäso (surové 100g) 13g tvaroh mäkký 100g 12–16g
kuracie mäso (surové 100g) 20 g syr tvrdý 100g 25–30g
rybie filé (surové 100g) 17g syr tavený 100g 15g
sardinky v oleji 100g 21g syr cottage 100g 12g
sója (pred úpravou 100g) 44g vajcia 1 ks stredne veľké 6g
hrach, fazuľa (pred úpravou 100 g) 24g jogurt 100 g 3–4g
šošovica (pred úpravou 100 g) 27g mlieko 100 ml 3 g
Bielkoviny živočíšneho pôvodu majú vyššiu biologickú hodnotu ako bielkoviny rastlinné
Čo sa týka mliečnych alternatív – rôzne rastlinné nápoje/ pokiaľ nie je sójové/ , napr. kokosové nápoje, kokosové mlieko, ryžové nápoje a pod. obsah a počet bielkovín je v nich veľmi nízky (tieto náhrady rastlinné nápoje bývajú skôr o obsahu tukov a nie o obsahu bielkovín a o bielkoviny nám v prvom rade pri vás ako onko pacientoch ide, bielkoviny sú pre vás top živina číslo jeden, bielkoviny sú pre vás dôležité a podstatné.