Bielkoviny

Stavebnou látkou všetkých buniek, tkanív, svalových vlákien, ale aj hormónov a enzýmov sú bielkoviny. Okrem budovania svalovej hmoty, čo je ich najznámejšia funkcia, sú potrebné aj na zabezpečenie dostatočnej regenerácie. Majú sýtiaci efekt. Bielkoviny delíme na plnohodnotné a neplnohodnotné, a to na základe toho, či obsahujú celé aminokyselinové spektrum. Aminokyseliny sú najmenšie jednotky, na ktoré sa bielkoviny v procese trávenia rozkladajú. Niektoré z nich, nazývané esenciálne, musíme prijať potravou, pretože organizmus si ich sám nevie vytvoriť.

Kde nájdete zdroje plnohodnotných bielkovín / esenciálne aminokyseliny? 

Mäso, ryby, vajíčka, mliečne výrobky (syry, tvaroh, jogurt, skyr, cottage syr, tvrdé syry), mlieko, acidko, kefír

Ďalším významným rastlinným zdrojom bielkovín sú strukoviny, zemiaky, sója, obilniny..

Ako navýšite bielkoviny v strave onkologických pacientov?

toto sú odborné rady, ktoré môžu pomôcť aj nejakú inšpiráciu dodať ako môžete ako onko pacienti tieto potraviny zaradiť do svojho jedálnička, ako môžu navýšiť tú výživovú hodnotu ich stravovania, bielkoviny sú veľmi dôležité, aby boli vo výžive zastúpené, bielkoviny sa nachádzajú najmä v tých živočíšnych zdrojoch, ale aj v rastlinných. Bielkoviny sa nachádzajú v tvrdom syre, v tvarohu, vajíčkach, v mäse,  v rybách, mliečnych výrobkoch, v mlieku, ale aj v strukovinách, sóji, tofu.

-tvrdý syr- rozpustite na pečivo, na ryby, na mäso. Nastrúhajte a pridajte ku polievkam, zeleninovým jedlám, zemiakovej kaši, ryži, cestovinám

-tvaroh mixovaný s ovocím (na sladko), so zeleninou, sardinkami, do nátierok (na slano). pridať ku cestovinám, vaječným jedlám, omeletám. použiť so želatínou, pudingom, s lievancami, palacinkami, dezertami. 

-sušené mlieko -pridať ku mliečnym kokteilom, vaječnému krému, pudingu 

-ku každej šálke mlieka pridať 1 polievkovú lyžicu sušeného mlieka. Pridať ku smotanovej polievke, do zemiakovej kaše, pečiva 

-jogurt, zmrzlina pridať do mliečnych nápojov, kokteilov, zamiešať do ovocia, do kompótu, do nátierok. 

jogurt do cesta na múčniky, do kaší 

-varené vajcia- nakrájať na drobno – pridať ku šalátom, dresingom, zelenine, do nákypu, nátierky (vajcia sú zdrojom vysoko kvalitných bielkovín) 

-vajcia- pridať do zemiakovej kaše, zeleninového pyré, vareného špenátu, omáčok, polievok, nátierok, do mliečnych nápojov, pudingu a tvarohu. K príprave vaječného krému s kondenzovaným mliekom

– mäso (všetky druhy)- rôzna úprava, nasekané nadrobno pridať ku šalátom, do rizota, mäsovým nákypov, pirohov, polievok, omáčok, nátierok, omeliet

 -ryby čerstvé a mrazené, filé, konzervované ryby (tuniak, sardinky, makrela), tresčia pečeň,  (ryby sú cenným zdrojom bielkovín a omega-3 mastných kyselín

– strukoviny (hrach, fazuľa, šošovica) Podľa znášanlivosti – varený hrach alebo fazuľu pridávať do polievok, nákypov, šalátov, nátierok, pripraviť si humus z cíceru, konzumovať rastlinné strukovinové nátierky

 -sója, tofu, tempeh tofu -možno používať k príprave nátierok, krémov, omáčok, polievok, zapečených cestovín, šalátov, dostupné sú aj sójové roztierateľné nátierky, alternatívne sójové jogurty (sója je dobrým zdrojom bielkovín) 

/sóju a sójové výrobky nepodávame pacientkam s rakovinou prsníka.

Pamätajte vždy na to, že bielkoviny živočíšneho pôvodu majú vyššiu biologickú hodnotu ako bielkoviny rastlinné,  u vás onkologických pacientov v liečbe je veľmi dôležité navýšiť príjem živočíšnych bielkovín v strave denne  – zo zdrojov ako sú: mäso, ryby, mliečne výrobky /tvaroh, syry, jogurt, acidko, ) mlieko,  vajíčka 

Odporúčame prednostne najskôr skonzumovať potraviny bohaté na bielkoviny.

Je vhodné skonzumovať bielkovinovú časť pokrmu (mäso, vajíčko, rybu) pred sacharidovou časťou pokrmu.

Čo sa týka mäsa tak je vhodné rôzne druhy striedať.(bravčové, hov. mäso má výhodu, že má vysoký obsah železa , veľmi málo v iných potravinách dosiahneme toľko železa, vieme to železo veľmi dobre v organizme využiť,  takže 1-2 krát za týždeň by malo byť bravčové alebo hov. mäso v jedálničku.  taktiež by v jedálnom lístku mali byť zastúpené ryby – 1-2 krát do týždňa pre obsah omega 3 mastných kyselín, potom kuracie, morčacie, králičie mäso teľacie – ktoré býva menej tučné čiže v určitých fázach keď pacientom nie je dobre, ťažko trávi tučné mäso, tak napr. tie kuracie alebo morčacie prsia sú v tú chvíli najvhodnejšie, je to dobrý variant v šetriacej diéte. Mäsá striedať, každý deň aspoň jeden  tenký plátok mäsa zjesť -veľkosť porcie plátok mäsa ako keby plátok na dlaň  jemné chudé mäso teľacie, jahňacie, hydinové, chudé bravčové, ryby… 

Určite by mäso nemalo byť z jedálnička vylučované pokiaľ nie sú iné zdravotné dôvody. Mäso / červené mäso  bravčové, hovädzie, teľacie, jahňacie  je pre vás veľmi výborným a veľmi dostupným zdrojom hemového železa. Onkologickí pacienti bývate veľmi často aj anemickí, (máte  veľmi často anémiu, častejšie sú anémiou postihnuté zvlášť dievčatá a ženy)

Teda nie je vhodné vylúčenie mäsa z jedálnička počas liečby?

Na vylučovanie mäsa z jedálnička počas onko liečby vôbec nie je dôvod a nie je to opodstatnené , môžete sa tým práveže veľmi ochudobniť o príjem energie a živín najmä bielkovín  v priebehu liečby.  Mäso nemusí byť každý deň v jedálničku, ale je nesprávne, ak prestanete úplne konzumovať mäso, najmä pre ženy je to veľmi rizikové. Onkologickí pacienti ste špecifickou skupinou s rozdielnymi nutričnými potrebami závisiacimi od vášho zdravotného stavu. U väčšiny z vás je nevyhnutná zvýšená potreba celkového príjmu energie a plnohodnotných kvalitných – živočíšnych bielkovín.

Často  vás trápia zmeny chutí, kovová chuť v ústach, z tohto dôvodu veľmi často  sami vylučujete z jedálnička mäso. Pri častej averzii k mäsu, kedy odmietate jesť mäso, odporúčam, aby pokiaľ vylučujete mäso, tak ste aby jedli ryby, strukoviny, vajíčka, mlieko, mliečne výrobky,  niečo iné čo tiež obsahuje bielkoviny. Aby nebolo, že vylúčite mäso a tým pádom budete mať omnoho menší príjem bielkovín v strave.  Nie je vôbec žiaden dôvod vylučovať zo stravy  (vhodne tepelne upravené) mäso, nie je to vôbec opodstatnené, môžete sa tým veľmi ochudobniť o príjem bielkovín, železa a živín počas liečby.

Obsah bielkovín v niektorých potravinách: / pre predstavu/

hovädzie mäso (surové 100g) 15g                    tvaroh tvrdý 100g 28g

bravčové mäso (surové 100g) 13g                    tvaroh mäkký 100g 12–16g

kuracie mäso (surové 100g)  20 g                     syr tvrdý 100g 25–30g

rybie filé (surové 100g) 17g                              syr tavený 100g 15g

sardinky v oleji 100g 21g                                  syr cottage 100g 12g

sója (pred úpravou 100g) 44g                           vajcia 1 ks stredne veľké 6g

hrach, fazuľa (pred úpravou 100 g) 24g            jogurt 100 g 3–4g

šošovica (pred úpravou 100 g) 27g                   mlieko 100 ml 3 g

Bielkoviny živočíšneho pôvodu majú vyššiu biologickú hodnotu ako bielkoviny rastlinné

Čo sa týka mliečnych alternatív  – rôzne rastlinné nápoje/ pokiaľ nie je sójové/ , napr. kokosové nápoje, kokosové mlieko, ryžové nápoje a pod. obsah a počet  bielkovín je v nich veľmi nízky (tieto náhrady rastlinné nápoje bývajú skôr o obsahu tukov a nie o obsahu bielkovín a o bielkoviny nám v prvom rade pri vás ako onko pacientoch ide, bielkoviny sú pre vás top živina číslo jeden,  bielkoviny sú pre vás dôležité a zásadné.