Výživa onkologického pacienta

 

               

Úvod do výživy

Výživa je veľmi dôležitý podporný prostriedok, aby ste Vy onkologickí pacienti zvládali liečbu.

Výživa má pri liečbe nádorového ochorenia nezastupiteľnú úlohu. V rámci liečby sa jedná najmä o úlohu podpornej terapie. Správna  a liečebná výživa pozitívne podporuje liečbu, tak že absolvujete plnú protinádorovú liečbu, znižuje nežiaduce účinky liečby, urýchľuje zotavovanie a má pozitívny vplyv na kvalitu vášho života. Cieľom výživy onkologických pacientov je predovšetkým zaistenie dobrého výživového stavu. Primárne je vo výžive onkologických pacientov kladený dôraz na zabezpečenie dostatočného príjmu energie a kvalitných bielkovín. Súčasne je dôležité prihliadať  aj na doplnenie potrebného množstva ďalších živín (tukov, sacharidov, minerálnych látok, stopových prvkov a vitamínov). Odporúčaná skladba jedálnička sa riadi individuálne a podľa  vášho aktuálneho zdravotného stavu.

Nech sú tieto texty pre Vás užitočnou pomôckou.

   

 

Čo je výživa

Liečebná výživa

Vplyv výživy na onko pacienta a ciele výživy

Výživová individualizácia výživových potrieb onko pacienta

Nežiaduce účinky

Nežiaduce účinky II – odporúčania výživy

Nutričný skríning a špecifiká vo výžive onko pacientov 

Potraviny s vysokým obsahom energie v malom objeme

Bielkoviny

Tuky

Sacharidy

Edukačná brožúra – výživná diéta

Vzorové jedálničky

Šetriaca diéta

Výživa po operácii žalúdka

Výživa po operácii čriev

Výživa na popíjanie proti nechcenému chudnutiu

Čo je vhodné vylúčiť z jedálnička

Podvýživa a chudnutie 

Pohyb dôležitá súčasť výživy onkologického pacienta

Užitočné zdroje

Link na výživové poradenstvo na ONKOPORADNI LIGY PROTI RAKOVINE