Úvod do výživy
Výživa je veľmi dôležitý podporný prostriedok, aby ste Vy onkologickí pacienti zvládali liečbu.
Výživa má pri liečbe nádorového ochorenia nezastupiteľnú úlohu. V rámci liečby sa jedná najmä o úlohu podpornej terapie. Správna a liečebná výživa pozitívne podporuje liečbu, tak že absolvujete plnú protinádorovú liečbu, znižuje nežiaduce účinky liečby, urýchľuje zotavovanie a má pozitívny vplyv na kvalitu vášho života. Cieľom výživy onkologických pacientov je predovšetkým zaistenie dobrého výživového stavu. Primárne je vo výžive onkologických pacientov kladený dôraz na zabezpečenie dostatočného príjmu energie a kvalitných bielkovín. Súčasne je dôležité prihliadať aj na doplnenie potrebného množstva ďalších živín (tukov, sacharidov, minerálnych látok, stopových prvkov a vitamínov). Odporúčaná skladba jedálnička sa riadi individuálne a podľa vášho aktuálneho zdravotného stavu.
Nech sú tieto texty pre Vás užitočnou pomôckou.

Vplyv výživy na onko pacienta a ciele výživy
Výživová individualizácia výživových potrieb onko pacienta
Nežiaduce účinky II – odporúčania výživy
Nutričný skríning a špecifiká vo výžive onko pacientov
Potraviny s vysokým obsahom energie v malom objeme
Edukačná brožúra – výživná diéta
Výživa na popíjanie proti nechcenému chudnutiu
Čo je vhodné vylúčiť z jedálnička
Pohyb dôležitá súčasť výživy onkologického pacienta
Link na výživové poradenstvo na ONKOPORADNI LIGY PROTI RAKOVINE


