Stáva sa vám niekedy, že svojimi kulinárskymi schopnosťami prekvapíte aj samých seba a máte chuť sa o vaše dielo podeliť aj s inými ľuďmi? Radi by ste nahliadli do zákulisia fungovania reštaurácie? Alebo si jednoducho chcete vychutnať domáce, kvalitné či originálne jedlo?
Práve tieto podnety viedli k vytvoreniu medzinárodného dňa reštaurácie, tzv. Restaurant Day. Tento deň je na celom svete známy ako deň, kedy si rôzne aktivistické skupiny, neziskové organizácie, firmy, ba dokonca jednotlivci otvoria na jeden deň, či zopár hodín, vlastnú „reštauráciu“. Na mieste a podobe reštaurácie nezáleží, no platí jedno pravidlo – čím autentickejšie, tým lepšie.
Jedlo je, pochopiteľne, prioritou. No výnimočnosť týchto jednodňových reštaurácii spočíva práve v ich neobyčajnosti, a preto neodmysliteľnou súčasťou každej reštaurácie býva originálny doplnok, ktorý vytvára akúsi nadhodnotu, ktorú bežné reštaurácie neponúkajú. Či už je to charitatívny účel reštaurácie, sprievodný program, alebo čokoľvek lákavé pre ľudí v našom susedstve. Pravdepodobne najväčšou hodnotou je, že to ľudia robia s chuťou a pre druhých bez toho, aby od reštaurácie očakávali zárobok na svoje živobytie. Prípadné dobrovoľné príspevky za jedlo slúžia výlučne na podporu charitatívnych projektov organizátora. Samozrejmosťou je príjemná atmosféra a ani o zaujímavé recepty nie je núdza.
Do tohto „festivalu jedla“ sa zapojili desiatky neziskových organizácii. Tie, ktoré sa venujú ľuďom v núdzi, deťom s hendikepom, boju proti korupcii či skrášľovanie verejných priestorov,… Naše priestory sme neváhali otvoriť ani my – dievčatá z Ligy proti rakovine. Ak by ste niekedy premýšľali nad tým, že jeden deň necháte neznámych ľudí nazrieť do svojej „kuchyne“, pripravte sa na niekoľko alternatív a aj tak budete musieť vo veľkej miere improvizovať.
Po prvé, nemáte predstavu, koľko ľudí môžete očakávať. Takže ani my sme netušili, či jedla bude príliš málo alebo naopak, nadmerný prebytok. Po druhé, počasie dá zabrať aj expertom pripraveným na všetko, preto predpovede počasia hrajú nemalú rolu. Nakoniec si aj tak treba pripraviť suchú aj mokrú alternatívu. Po tretie, ak sa rozhodnete pre sprievodný program, myslite na všetky generácie. Práve kombinácia detského kútiku, bedmintonu, kurzu nordic walkingu a k tomu výroba papierových ozdôb u nás vytvorila spleť spokojných tvári v každom veku.
Nezabudnime na to najdôležitejšie – kuchyňa. V poslednom čase sú mimoriadne v popredí bio potraviny, exotické oleje či špeciálne diétne kombinácie. My, aj keď sme fanúšikmi zdravej stravy, v prvom rade sa riadime (a rovnako aj radíme všetkým návštevníkom našich centier pomoci), že telu treba dopriať, čo si žiada. Ak nie je spokojné telo, duša tiež nepookreje. Preto sme na sobotňajšie poobedie zvolili klasickú grilovačku (pri ktorej nechýbala ani grilovaná zeleninkaJ) kombinovanú s originálnymi dezertmi. Cviklovo-čokoládová torta či banánové tofu guľky mizli spolu s ich receptami podľa našich očakávaní – rýchlo.
Ak ste Restaurant Day 2015 premeškali, nezúfajte a poznačte si do kalendára 21. máj 2016. Práve tento deň pripadol na ďalšie vydanie Restaurant Day. Tak už teraz začnite premýšľať, ako tento deň strávite. Či už ako hostiteľ alebo hosť. Hlavne nech sa naplní hlavný cieľ tohto podujatia – predstaviť sa, zabaviť sa, občerstviť sa a potešiť ľudí okolo nás.
My ďakujeme všetkým, s ktorým sme mohli stráviť nádherný deň plný pozitívnej energie, dobrej nálady a chutného jedla. Tešíme sa na aj na Vás 16. augusta 🙂