Postoj WHO k zisteniam IARC o červenom mäse

26. októbra 2015 špecializovaná agentúra WHO pre výskum rakoviny (International Agency for Cancer Research, IARC) vyhlásila, že existuje vzťah medzi konzumáciou červeného mäsa a vznikom kolorektálneho karcinómu (rakovinou hrubého čreva a konečníka), pričom dôležitú úlohu zohráva množstvo a kvalita skonzumovaného mäsa. Červené mäso sú všetky druhy svalového mäsa z cicavcov ako hovädzie, teľacie, bravčové, jahňacie, baranie, konské alebo kozie mäso.

Zdroj:http://www.who.sk/postoj-who-k-zisteniam-iarc-o-cervenom-mase/

IARC na základe uskutočnených štúdií vyhlásila, že

  • pre spracované červené mäso je dostatok dôkazov, aby bolo klasifikované ako ľudský karcinogén.  Pod spracovaním rozumieme napríklad konzervovanie, údenie, fermentáciu, nadmerné solenie. Rozsiahle štúdie dokazujú, že už 50g spracovaného mäsa za deň môže zvýšiť výskyt rakoviny o takmer dvadsať percent.
  • pre surové červené mäso je dostatok dôkazov, aby bolo klasifikované ako potenciálny ľudský karcinogén.

Podľa IARCu pri tepelnom spracovaní mäsa vznikajú heterocyklické aromatické amíny, nitrozamíny a polycyklické aromatické hydrokarbóny – všetko látky, ktoré sú jednoznačne karcinnogénne. Pre tie dnes platí odporúčanie, aby „ich obsah bol v potravinových výrobkoch minimalizovaný na najnižšiu možnú úroveň“ (odporúčanie JEFCA – Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives)

Úlohou WHO je zmysluplne uplatniť tieto nové vedecké poznatky do politík a odporúčaní na ochranu zdravia pred odvrátiteľným poškodením.

WHO bude naďalej spolupracovať s odborníkmi z IARC-u a z členských štátov, aby tam, kde je to potrebné, zadefinovali štandardizované postupy pre výrobu a normy pre prítomnosť klasifikovaných škodlivých látok. WHO pripraví odporúčania pre členské štáty ako postupovať, aby zdravie ich občanov nebolo vystavené riziku, ktoré je vedecky podložené. Dnes má WHO viac dôkazov a argumentov, aby mohla vypracovať jednoznačnejšie odporúčania pre odbornú aj laickú verejnosť.

WHO a FAO už v roku 2002 informovali, že nadmerná konzumácia mäsových výrobkov zohráva úlohu v etiológii onkologických ochorení najmä ak ide o spracované mäso.  WHO upozorňovala na tieto riziká vo svojich strategických materiáloch týkajúcich sa výživy a prevencie chronických neprenosných ochorení, najmä onkologických.

Aj to bol dôvod, prečo sa IARC tejto problematike začala intenzívne venovať a po viac než desiatich rokoch štúdií jej pracovníci prezentovali vyššie uvedené zistenia.

Viac informácií nájdete na

http://www.iarc.fr/en/media-centre/iarcnews/pdf/Monographs-Q&A.pdf (← pdf)

http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs297/en/

Informáciu pripravila Kancelária WHO na Slovensku.


Najnovšie aktuality

  • Spojili sme sa so slovenskou značkou bielizne KKTKY

    Na samovyšetrenie to chce gule… a KKTKY! Liga proti rakovine spája prevenciu a humor v spolupráci so slovenskou značkou spodnej bielizne. Pri príležitosti Movembra – mesiaca prevencie mužských onkologických ochorení – sme odštartovali v Lige proti rakovine netradičnú, ale veľmi trefnú spoluprácu so slovenskou značkou spodnej bielizne KKTKY.sk. Spoločným cieľom je priblížiť tému samovyšetrenia semenníkov […]

    Čítať ďalej
  • MOVEMBER V POHYBE S LIGOU PROTI RAKOVINE

    Pridajte sa s nami k Rasťovi Zvarovi a hýbte sa pre zdravie mužov November je už tradične mesiacom, ktorý patrí mužskému zdraviu. Movember upozorňuje na dôležitosť prevencie rakoviny semenníkov a prostaty – dvoch ochorení, o ktorých sa často mlčí, no včasné odhalenie dokáže zachrániť život. Liga proti rakovine sa v tomto roku rozhodla prepojiť osvetu […]

    Čítať ďalej
  • MOVEMBER – mesiac mužského zdravia

    November patrí mužom. Po celom svete aj na Slovensku sa nesie v znamení Movembra – kampane, ktorá upozorňuje na význam prevencie a včasnej diagnostiky onkologických ochorení, ktoré sa týkajú mužov. Liga proti rakovine sa tento rok pridáva s novou osvetovou kampaňou „Máš to už za sebou?“, v ktorej vystupuje športovec Rasťo Zvara. Cieľom kampane je […]

    Čítať ďalej
  • November je aj mesiac povedomia o karcinóme pľúc

    Fajčenie zostáva najväčším rizikom, no pribúdajú aj nefajčiari Karcinóm pľúc patrí medzi päť najčastejších nádorových ochorení na Slovensku. U mužov je najčastejšou príčinou úmrtí na rakovinu, u žien je druhou najčastejšou. Ročne sa na Slovensku diagnostikuje približne 2500 nových prípadov, pričom takmer polovica pacientov prichádza k lekárovi až v pokročilom IV. štádiu ochorenia. Kto je […]

    Čítať ďalej
  • ZISTITE, ČI MÁTE ZVÝŠENÉ RIZIKO RAKOVINY PRSNÍKA

    Na webe Avelíny – digitálnej poradkyne pre zdravé prsia pribudol nový online dotazník, ktorý vám pomôže zistiť, či môžete mať zvýšené genetické riziko vzniku rakoviny prsníka. 👉 Vyplniť dotazník Ak sa vo Vašej rodine vyskytla rakovina prsníka alebo vaječníkov, dotazník vám môže naznačiť, či je vhodné absolvovať genetické vyšetrenie. Pre ženy so zvýšeným rizikom platia […]

    Čítať ďalej
  • OTVÁRAME TÉMU ZDRAVOTNÍCKYCH PODPRSENIEK PRE PACIENTKY

    V mene onkologických pacientiek po amputácii prsníka sme spolu s OZ Amazonky, OZ Nie rakovine a OZ Onkoinfo adresovali ministrovi zdravotníctva list so žiadosťou o zmenu podmienok príspevku na zdravotnú podprsenku a o zaradenie protetických plaviek medzi zdravotnícke pomôcky. Prečítajte si celé znenie listu: Vážený pán minister, dovoľte nám obrátiť sa na Vás v mene […]

    Čítať ďalej