Postoj WHO k zisteniam IARC o červenom mäse

26. októbra 2015 špecializovaná agentúra WHO pre výskum rakoviny (International Agency for Cancer Research, IARC) vyhlásila, že existuje vzťah medzi konzumáciou červeného mäsa a vznikom kolorektálneho karcinómu (rakovinou hrubého čreva a konečníka), pričom dôležitú úlohu zohráva množstvo a kvalita skonzumovaného mäsa. Červené mäso sú všetky druhy svalového mäsa z cicavcov ako hovädzie, teľacie, bravčové, jahňacie, baranie, konské alebo kozie mäso.

Zdroj:http://www.who.sk/postoj-who-k-zisteniam-iarc-o-cervenom-mase/

IARC na základe uskutočnených štúdií vyhlásila, že

  • pre spracované červené mäso je dostatok dôkazov, aby bolo klasifikované ako ľudský karcinogén.  Pod spracovaním rozumieme napríklad konzervovanie, údenie, fermentáciu, nadmerné solenie. Rozsiahle štúdie dokazujú, že už 50g spracovaného mäsa za deň môže zvýšiť výskyt rakoviny o takmer dvadsať percent.
  • pre surové červené mäso je dostatok dôkazov, aby bolo klasifikované ako potenciálny ľudský karcinogén.

Podľa IARCu pri tepelnom spracovaní mäsa vznikajú heterocyklické aromatické amíny, nitrozamíny a polycyklické aromatické hydrokarbóny – všetko látky, ktoré sú jednoznačne karcinnogénne. Pre tie dnes platí odporúčanie, aby „ich obsah bol v potravinových výrobkoch minimalizovaný na najnižšiu možnú úroveň“ (odporúčanie JEFCA – Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives)

Úlohou WHO je zmysluplne uplatniť tieto nové vedecké poznatky do politík a odporúčaní na ochranu zdravia pred odvrátiteľným poškodením.

WHO bude naďalej spolupracovať s odborníkmi z IARC-u a z členských štátov, aby tam, kde je to potrebné, zadefinovali štandardizované postupy pre výrobu a normy pre prítomnosť klasifikovaných škodlivých látok. WHO pripraví odporúčania pre členské štáty ako postupovať, aby zdravie ich občanov nebolo vystavené riziku, ktoré je vedecky podložené. Dnes má WHO viac dôkazov a argumentov, aby mohla vypracovať jednoznačnejšie odporúčania pre odbornú aj laickú verejnosť.

WHO a FAO už v roku 2002 informovali, že nadmerná konzumácia mäsových výrobkov zohráva úlohu v etiológii onkologických ochorení najmä ak ide o spracované mäso.  WHO upozorňovala na tieto riziká vo svojich strategických materiáloch týkajúcich sa výživy a prevencie chronických neprenosných ochorení, najmä onkologických.

Aj to bol dôvod, prečo sa IARC tejto problematike začala intenzívne venovať a po viac než desiatich rokoch štúdií jej pracovníci prezentovali vyššie uvedené zistenia.

Viac informácií nájdete na

http://www.iarc.fr/en/media-centre/iarcnews/pdf/Monographs-Q&A.pdf (← pdf)

http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs297/en/

Informáciu pripravila Kancelária WHO na Slovensku.


Najnovšie aktuality

  • Rok prevencie: Štartuje skríning rakoviny prsníka

    V rámci aktuálne prebiehajúceho Roku prevencie štartuje tento rok už druhý štátom riadený skríning. Zdravotné poisťovne v septembri začnú pozývať ženy od 50 do 69 rokov na skríningové vyšetrenie mamografom. Ide o nesmierne dôležitú aktívnu prevenciu zo strany štátu a zdravotných poisťovní. Rakovina prsníka je totiž u žien najčastejšou formou onkologického ochorenia. VšZP pozve na vyšetrenie v septembri 2 100 žien, Dôvera […]

    Čítať ďalej
  • Pripravujeme Týždeň Ligy proti rakovine

    Milí priatelia, v rámci tradičného Týždňa Ligy proti rakovine pripravujeme preventívnu kampaň pre verejnosť o pohybe. Radi by sme priblížili dôležitosť pohybu pre zdravú populáciu, ale i onkologických pacientov. V rámci týždňa (od 12. 10. do 18. 10.) sme pripravili Beh za zdravie v Banskej Bystrici (12.10) a rôzne ďalšie sprievodné osvetové aktivity s našim […]

    Čítať ďalej
  • Doplatok za chemoterapiu

    Milí priatelia,  nakoľko sa na nás obraciate s otázkami ohľadom medializovanej témy doplatkov na lieky Temostad a Temodal s účinnou látkou Temozolomid vyššou ako 100 mg, nižšie uvádzame stanovisko Ministerstva zdravotníctva SR. Prinášame tiež odporúčanie onkológov. Z neho vyplýva, že pacient má takúto situáciu riesiť so svojím ošetrujúcim lekárom – onkológom, aby daný liek bol […]

    Čítať ďalej
  • Klinické onkologické skúšanie

    Čo je klinické skúšanie liekov? Klinické skúšanie je výskum liekov na dobrovoľníkoch. Jeho cieľom je zistiť, či je určitý liek alebo liečebný postup bezpečný a ako na človeka pôsobí. Na ľuďoch sa môže skúšať iba taký liek, ktorého bezpečnosť bola dokázaná laboratórnymi testami v predklinickom skúšaní. Aký je cieľ klinického skúšania? Klinické skúšania majú za cieľ […]

    Čítať ďalej
  • Justwoman PINK BIKE – MENÍME ŽIVOTY ŽIEN K LEPŠIEMU

    Spoločne s UNION zdravotnou poisťovňou to parádne roztočíme a ty pri tom nesmieš chýbať! PINK BIKE SUMMER TOUR 2019 je jedným z projektov Justwoman, ktorým priamo pomáhame tým, ktorí to najviac potrebujú. Okrem jedinečnej možnosti zabaviť sa a zašportovať si, využite svoje zdravie na dobrú vec. Vybicyklujme tak spoločne čo najviac kilometrov, ktoré UNION zdravotná poisťovňa pretaví na finančnú podporu […]

    Čítať ďalej
  • Terapeutické skupiny – Život po strate blízkeho

    V uplynulom čase sme v Centre pomoci v Bratislave realizovali komornú diskusiu k tabuizovanej téme – smrť blízkeho človeka v dôsledku onkologického ochorenia. Realizujeme aj pravidelnú terapeutickú skupinu pre pozostalých. Skupiny sa konajú pod vedením psychologičky Silvie Schmidtmayerovej.Ak máte záujem o bližšie informácie o tejto bezplatnej aktivite, obráťte sa prosím na klincova@lpr.sk, alebo 02/57202907

    Čítať ďalej