Postoj WHO k zisteniam IARC o červenom mäse

26. októbra 2015 špecializovaná agentúra WHO pre výskum rakoviny (International Agency for Cancer Research, IARC) vyhlásila, že existuje vzťah medzi konzumáciou červeného mäsa a vznikom kolorektálneho karcinómu (rakovinou hrubého čreva a konečníka), pričom dôležitú úlohu zohráva množstvo a kvalita skonzumovaného mäsa. Červené mäso sú všetky druhy svalového mäsa z cicavcov ako hovädzie, teľacie, bravčové, jahňacie, baranie, konské alebo kozie mäso.

Zdroj:http://www.who.sk/postoj-who-k-zisteniam-iarc-o-cervenom-mase/

IARC na základe uskutočnených štúdií vyhlásila, že

  • pre spracované červené mäso je dostatok dôkazov, aby bolo klasifikované ako ľudský karcinogén.  Pod spracovaním rozumieme napríklad konzervovanie, údenie, fermentáciu, nadmerné solenie. Rozsiahle štúdie dokazujú, že už 50g spracovaného mäsa za deň môže zvýšiť výskyt rakoviny o takmer dvadsať percent.
  • pre surové červené mäso je dostatok dôkazov, aby bolo klasifikované ako potenciálny ľudský karcinogén.

Podľa IARCu pri tepelnom spracovaní mäsa vznikajú heterocyklické aromatické amíny, nitrozamíny a polycyklické aromatické hydrokarbóny – všetko látky, ktoré sú jednoznačne karcinnogénne. Pre tie dnes platí odporúčanie, aby „ich obsah bol v potravinových výrobkoch minimalizovaný na najnižšiu možnú úroveň“ (odporúčanie JEFCA – Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives)

Úlohou WHO je zmysluplne uplatniť tieto nové vedecké poznatky do politík a odporúčaní na ochranu zdravia pred odvrátiteľným poškodením.

WHO bude naďalej spolupracovať s odborníkmi z IARC-u a z členských štátov, aby tam, kde je to potrebné, zadefinovali štandardizované postupy pre výrobu a normy pre prítomnosť klasifikovaných škodlivých látok. WHO pripraví odporúčania pre členské štáty ako postupovať, aby zdravie ich občanov nebolo vystavené riziku, ktoré je vedecky podložené. Dnes má WHO viac dôkazov a argumentov, aby mohla vypracovať jednoznačnejšie odporúčania pre odbornú aj laickú verejnosť.

WHO a FAO už v roku 2002 informovali, že nadmerná konzumácia mäsových výrobkov zohráva úlohu v etiológii onkologických ochorení najmä ak ide o spracované mäso.  WHO upozorňovala na tieto riziká vo svojich strategických materiáloch týkajúcich sa výživy a prevencie chronických neprenosných ochorení, najmä onkologických.

Aj to bol dôvod, prečo sa IARC tejto problematike začala intenzívne venovať a po viac než desiatich rokoch štúdií jej pracovníci prezentovali vyššie uvedené zistenia.

Viac informácií nájdete na

http://www.iarc.fr/en/media-centre/iarcnews/pdf/Monographs-Q&A.pdf (← pdf)

http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs297/en/

Informáciu pripravila Kancelária WHO na Slovensku.


Najnovšie aktuality

  • Odštartovali sme Festival zdravia s Dôverou

    Čaká nás ešte dlhá tour s Dôverou, kde sme vám k dispozícii s našim stánkom prevencie: na maketách sa bezplatne naučíte, ako si samovyšetrovať prsníky a semenníky, môžete si dať odmerať CO (oxid uhoľnatý) vo výdychu, simulátor obezity vám ukáže, aké ťažké je zaviazať si šnúrky na topánkach, keď váš BMI index bude vykazovať neatraktívne […]

    Čítať ďalej
  • Prvé výsledky Dňa narcisov 2024

    Po sčítavaní vyzbieraného obnosu sú k dispozícii prvé predbežné výsledky za mestá, kde sa nachádzajú Centrá LPR – Bratislava, Martin, Košice. Do zbierky sa zapojilo viac ako 12 000 dobrovoľníkov.  Za Bratislavu predstavuje predbežný výnos 244.000€, za Košice 67.000€ a za Martin 17.000€. Atmosféra v uliciach Slovenska bola výborná, dobrovoľníci, partneri i verejnosť dávali pozitívnu […]

    Čítať ďalej
  • Rakovina hlavy a krku – diagnóza, ktorá narastá

    Zorganizovali sme s doktorkou Klaudiou Gočárovou pre odborníkov i laickú verejnosť prezenčnú/onlinu prednášku o type rakoviny, o ktorej sa často nehovorí. Počet nových prípadov tohto typu však narastá.   Rakovinu hlavy a krku tvorí skupina nádorového ochorenia, ktoré vzniká v hornom tráviacom a dýchacom trakte (pery, jazyk, ústna dutina, hltan a hrtan alebo hlasivky) alebo […]

    Čítať ďalej
  • Webinár „Diagnóza – Hlava a krk“ aj pre laickú verejnosť

    Pozývame vás na bezplatný webinár pod vedením MUDr. Gočárovej, PhD. – primárky internej kliniky Onkologického ústavu sv. Alžbety v BA, ktorá sa bude konať štvrtok 21.3 od 16:00 – 17:00 hod. https://shorturl.at/ruxN1 Meeting ID: 228 023 626 522 Passcode: 4Q6giE Pre bližšie informácie sa obráťte na pr@lpr.sk

    Čítať ďalej
  • 4. marec – Svetový deň proti rakovine

    Svetovým dňom proti HPV si pripomíname si naliehavosť prevencie pred infekciou, ktorá môže spôsobiť viaceré typy rakoviny. U dospelých sú účinnou prevenciou preventívne prehliadky a očkovanie, u detí očkovanie, ktoré je od 1. decembra 2023 na Slovensku plne hradené z verejného zdravotného poistenia pre 12 až 14-ročné deti. Niektoré typy tohto vírusu najčastejšie spôsobujú rakovinu […]

    Čítať ďalej
  • 4.2. Svetový deň boja proti rakovine

    Odporúčania na odstránenie rozdielov v starostlivosti o onkologických pacientov Bratislava, 4.2.2024 – Svetový deň boja proti rakovine, vyhlasovaný Úniou pre medzinárodnú kontrolu rakoviny (UICC), má za cieľ prijať naliehavé opatrenia na zlepšenie informovanosti o riziku rakoviny, ako aj prevencii, liečby a opatrovateľských služieb pre všetkých jednotlivcov bez ohľadu na to, kto sú a kde žijú. K tejto tradičnej […]

    Čítať ďalej