Postoj WHO k zisteniam IARC o červenom mäse

26. októbra 2015 špecializovaná agentúra WHO pre výskum rakoviny (International Agency for Cancer Research, IARC) vyhlásila, že existuje vzťah medzi konzumáciou červeného mäsa a vznikom kolorektálneho karcinómu (rakovinou hrubého čreva a konečníka), pričom dôležitú úlohu zohráva množstvo a kvalita skonzumovaného mäsa. Červené mäso sú všetky druhy svalového mäsa z cicavcov ako hovädzie, teľacie, bravčové, jahňacie, baranie, konské alebo kozie mäso.

Zdroj:http://www.who.sk/postoj-who-k-zisteniam-iarc-o-cervenom-mase/

IARC na základe uskutočnených štúdií vyhlásila, že

  • pre spracované červené mäso je dostatok dôkazov, aby bolo klasifikované ako ľudský karcinogén.  Pod spracovaním rozumieme napríklad konzervovanie, údenie, fermentáciu, nadmerné solenie. Rozsiahle štúdie dokazujú, že už 50g spracovaného mäsa za deň môže zvýšiť výskyt rakoviny o takmer dvadsať percent.
  • pre surové červené mäso je dostatok dôkazov, aby bolo klasifikované ako potenciálny ľudský karcinogén.

Podľa IARCu pri tepelnom spracovaní mäsa vznikajú heterocyklické aromatické amíny, nitrozamíny a polycyklické aromatické hydrokarbóny – všetko látky, ktoré sú jednoznačne karcinnogénne. Pre tie dnes platí odporúčanie, aby „ich obsah bol v potravinových výrobkoch minimalizovaný na najnižšiu možnú úroveň“ (odporúčanie JEFCA – Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives)

Úlohou WHO je zmysluplne uplatniť tieto nové vedecké poznatky do politík a odporúčaní na ochranu zdravia pred odvrátiteľným poškodením.

WHO bude naďalej spolupracovať s odborníkmi z IARC-u a z členských štátov, aby tam, kde je to potrebné, zadefinovali štandardizované postupy pre výrobu a normy pre prítomnosť klasifikovaných škodlivých látok. WHO pripraví odporúčania pre členské štáty ako postupovať, aby zdravie ich občanov nebolo vystavené riziku, ktoré je vedecky podložené. Dnes má WHO viac dôkazov a argumentov, aby mohla vypracovať jednoznačnejšie odporúčania pre odbornú aj laickú verejnosť.

WHO a FAO už v roku 2002 informovali, že nadmerná konzumácia mäsových výrobkov zohráva úlohu v etiológii onkologických ochorení najmä ak ide o spracované mäso.  WHO upozorňovala na tieto riziká vo svojich strategických materiáloch týkajúcich sa výživy a prevencie chronických neprenosných ochorení, najmä onkologických.

Aj to bol dôvod, prečo sa IARC tejto problematike začala intenzívne venovať a po viac než desiatich rokoch štúdií jej pracovníci prezentovali vyššie uvedené zistenia.

Viac informácií nájdete na

http://www.iarc.fr/en/media-centre/iarcnews/pdf/Monographs-Q&A.pdf (← pdf)

http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs297/en/

Informáciu pripravila Kancelária WHO na Slovensku.


Najnovšie aktuality

  • Informácie o očkovaní pre onkologických pacientov

    Milí priatelia, TU nájdete aktuálne informácie o očkovaní proti COVID-19. Na základe nich patrí onkologický pacient do II. vlny očkovania. V prípade otázok sa prosím obráťte na vášho ošetrujúceho lekára. (Liga proti rakovine nestála pri tvorbe pravidiel očkovania, za obsah nezodpovedáme. Bližšie informácie nájdete na korona.gov.sk)   preložili sme relevantnú časť zo zdroja https://www.esmo.org/covid-19-and…/covid-19-vaccination…  Pacienti s […]

    Čítať ďalej
  • Virtuálny beh s Natáliou pre Ligu proti rakovine

    Môžete sa pripojiť k Natáliinym (IG: natalka_biz) virtuálnym behom a podporiť aj Ligu proti rakovine. Podporiť naše projekty môžete na SK65 0200 0000 0001 0483 2012, variabilný symbol: 20211, poznámka: virtualny beh Kto je Natália? O sebe: Volám sa Natália, mám 35 rokov. Taktiež som mamka a mám 5 ročného syna, volá sa Ethan. Momentálne som manažérkou […]

    Čítať ďalej
  • Liga proti rakovine v novom roku so zmenami

    Liga proti rakovine vstúpila do 31. roka svojho pôsobenia na Slovensku. Jej zakladateľkou a prezidentkou bola 30 rokov MUDr. Eva Siracká, DrSc., ktorá svoje pôsobenie vo funkcii prezidentky LPR ukončila k 31. decembru 2020. I napriek tomuto oficiálnemu ukončeniu zostane doktorka Siracká s Ligou proti rakovine spájaná ako jej zakladateľka a jediná prezidentka, pričom titul čestná prezidentka jej právom prináleží […]

    Čítať ďalej
  • PODCAST: Ako komunikovať s onkologickým pacientom?

    Psychologickou stránkou onkologického ochorenia z pohľadu pacientov ako aj ich príbuzných sa zaoberáme dlhé roky. Naša kolegyňa Katarína Klincová v rozhovore v ZDRAVÉ REČI vysvetlila ako pristupovať k diagnóze „rakovina“ v rodine.   Rakovina našich blízkych – ako sa s tým vysporiadať? Ako sa správať, ak je v rodine onkologický pacient? Aké sú formy terapie pre […]

    Čítať ďalej
  • Prežívanie pozostalých onkologických pacientov

    Keď stratíme svojho blízkeho, prechádzame náročným procesom smútenia. Aby došlo k zdravému spracovaniu straty, je nevyhnutné si ním prejsť, hoci je to náročné a bolestivé. Potláčanie nepríjemných pocitov vedie k predlžovaniu smútku, príp. k tomu, že sa začne manifestovať inými problémami. Liga proti rakovine rozvíja svoj projekt na pomoc ľuďom, ktorí stratili svojho príbuzného v dôsledku onkologického ochorenia. Fázy […]

    Čítať ďalej
  • Valné zhromaždenie Ligy proti rakovine

    Liga proti rakovine SR oznamuje, že sa v zmysle ustanovení článku 5 Stanov LPR SR, uskutoční riadne Valné zhromaždenie LPR SR. Bude sa konať v piatok – 18. decembra 2020 so začiatkom o 11:00 hodine, v zasadacej miestnosti Centra pomoci LPR SR Bratislava – Brestová 6, 821 02 Bratislava. Dôležité upozornenie! V zmysle Vyhlášky 27 Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorou sa […]

    Čítať ďalej