Postoj WHO k zisteniam IARC o červenom mäse

26. októbra 2015 špecializovaná agentúra WHO pre výskum rakoviny (International Agency for Cancer Research, IARC) vyhlásila, že existuje vzťah medzi konzumáciou červeného mäsa a vznikom kolorektálneho karcinómu (rakovinou hrubého čreva a konečníka), pričom dôležitú úlohu zohráva množstvo a kvalita skonzumovaného mäsa. Červené mäso sú všetky druhy svalového mäsa z cicavcov ako hovädzie, teľacie, bravčové, jahňacie, baranie, konské alebo kozie mäso.

Zdroj:http://www.who.sk/postoj-who-k-zisteniam-iarc-o-cervenom-mase/

IARC na základe uskutočnených štúdií vyhlásila, že

  • pre spracované červené mäso je dostatok dôkazov, aby bolo klasifikované ako ľudský karcinogén.  Pod spracovaním rozumieme napríklad konzervovanie, údenie, fermentáciu, nadmerné solenie. Rozsiahle štúdie dokazujú, že už 50g spracovaného mäsa za deň môže zvýšiť výskyt rakoviny o takmer dvadsať percent.
  • pre surové červené mäso je dostatok dôkazov, aby bolo klasifikované ako potenciálny ľudský karcinogén.

Podľa IARCu pri tepelnom spracovaní mäsa vznikajú heterocyklické aromatické amíny, nitrozamíny a polycyklické aromatické hydrokarbóny – všetko látky, ktoré sú jednoznačne karcinnogénne. Pre tie dnes platí odporúčanie, aby „ich obsah bol v potravinových výrobkoch minimalizovaný na najnižšiu možnú úroveň“ (odporúčanie JEFCA – Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives)

Úlohou WHO je zmysluplne uplatniť tieto nové vedecké poznatky do politík a odporúčaní na ochranu zdravia pred odvrátiteľným poškodením.

WHO bude naďalej spolupracovať s odborníkmi z IARC-u a z členských štátov, aby tam, kde je to potrebné, zadefinovali štandardizované postupy pre výrobu a normy pre prítomnosť klasifikovaných škodlivých látok. WHO pripraví odporúčania pre členské štáty ako postupovať, aby zdravie ich občanov nebolo vystavené riziku, ktoré je vedecky podložené. Dnes má WHO viac dôkazov a argumentov, aby mohla vypracovať jednoznačnejšie odporúčania pre odbornú aj laickú verejnosť.

WHO a FAO už v roku 2002 informovali, že nadmerná konzumácia mäsových výrobkov zohráva úlohu v etiológii onkologických ochorení najmä ak ide o spracované mäso.  WHO upozorňovala na tieto riziká vo svojich strategických materiáloch týkajúcich sa výživy a prevencie chronických neprenosných ochorení, najmä onkologických.

Aj to bol dôvod, prečo sa IARC tejto problematike začala intenzívne venovať a po viac než desiatich rokoch štúdií jej pracovníci prezentovali vyššie uvedené zistenia.

Viac informácií nájdete na

http://www.iarc.fr/en/media-centre/iarcnews/pdf/Monographs-Q&A.pdf (← pdf)

http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs297/en/

Informáciu pripravila Kancelária WHO na Slovensku.


Najnovšie aktuality

  • ZMENA: Bezplatné vzdelávanie pre sestry pracujúce s onkologickými pacientmi

    POZOR ZMENA❗️Vzdelávanie sa uskutoční 19.-20.3. Prihlasovať sa môžete do 1.3. O tom, či ste boli vybraný ako účastník Vás budeme informovať. Ďakujeme za pochopenie🙏 V termíne 20.-21.2.2020 organizujeme v spolupráci so Slovenskou komorou sestier a pôrodných asistentiek  bezplatné vzdelávanie pre sestry pracujúce s onkologickými pacientmi na tému psychohygiena a komunikácia, ktoré sa bude konať v […]

    Čítať ďalej
  • Valné zhromaždenie Ligy proti rakovine – zmena

    Milí priatelia, radi by sme vás informovali, že plánované Valné zhromaždenie Ligy proti rakovine (piatok, 31.1.2020) sa zo závažných objektívnych príčin ruší. O náhradnom termíne budeme v dostatočnom časovom predstihu informovať. Ďakujeme veľmi pekne za pochopenie. V prípade záujmu o bližšie informácie môžete kontaktovať sekretariát LPR na telefónnom čísle 02/5292 1735.

    Čítať ďalej
  • „SRDCE NA DLANI“ – ZÍSKALI SME MIMORIADNE OCENENIE

    „Srdce na dlani“ je ocenenie Bratislavského dobrovoľníckeho centra, ktoré smeruje k zvýšeniu statusu dobrovoľníctva a k jeho rozvoju. ide o ocenenie dobrovoľníkov a dobrovoľníčok (jednotlivcov aj kolektívov) a ich projektov za dobrovoľnícku činnosť, ktorú vykonávajú bez nároku na finančnú odmenu v prospech iných, v rôznych oblastiach spoločenského života, rozvoja, ochrany životného prostredia, kultúry, výchovy a […]

    Čítať ďalej
  • V rámci projektu PINK BIKE nás podporila Union zdravotná poisťovňa

    Stovky našliapaných kilometrov na stacionárnych bicykloch a finančná pomoc tým, ktorí to najviac potrebujú. To je stručné zhrnutie charitatívnej akcie, ktorá sa uskutočnila v 6 mestách po celom Slovensku. Každý kto nasadol na ružový stacionárny bicykel (PINK BIKE) a za 30 sekúnd našliapal čo najväčšiu vzdialenosť pomohol tým, ktorí to najviac potrebujú. Union zdravotná poisťovňa […]

    Čítať ďalej
  • Vzdelávali sme našu Sieť psychológov

    SUPERVÍZIA PSYCHO-SOCIÁLNEHO PORADENSTVA V ONKOLÓGII V novembri 2019 sme realizovali vzdelávanie psychológov v rámci Siete psychológov Ligy proti rakovine v hoteli Hotel Golfer***, Kremnica. Zamerali sme sa najmä na komunikáciu „psychológ – pacient – rodinný príslušník“, pracovali sme formou balintovských skupín na kazuistických prípadoch z praxe a prebrali sme aj sociálne poradenstvo v onkológii. Psychologickú […]

    Čítať ďalej
  • Zapojte sa do celoslovenského výskumu

    ZAPOJTE SA DO CELOSLOVENSKÉHO VÝSKUMU Milí onkologickí pacienti, dovoľte nám osloviť vás s pozvánkou a zároveň prosbou o účasť na výskume, ktorý realizuje Katedra psychológie Filozofickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave v spolupráci s viacerými ďalšími univerzitami na Slovensku a Centrami pomoci Ligy proti rakovine. Témou sú psychologické aspekty onkologického ochorenia Na znak vďaky po […]

    Čítať ďalej