Postoj WHO k zisteniam IARC o červenom mäse

26. októbra 2015 špecializovaná agentúra WHO pre výskum rakoviny (International Agency for Cancer Research, IARC) vyhlásila, že existuje vzťah medzi konzumáciou červeného mäsa a vznikom kolorektálneho karcinómu (rakovinou hrubého čreva a konečníka), pričom dôležitú úlohu zohráva množstvo a kvalita skonzumovaného mäsa. Červené mäso sú všetky druhy svalového mäsa z cicavcov ako hovädzie, teľacie, bravčové, jahňacie, baranie, konské alebo kozie mäso.

Zdroj:http://www.who.sk/postoj-who-k-zisteniam-iarc-o-cervenom-mase/

IARC na základe uskutočnených štúdií vyhlásila, že

  • pre spracované červené mäso je dostatok dôkazov, aby bolo klasifikované ako ľudský karcinogén.  Pod spracovaním rozumieme napríklad konzervovanie, údenie, fermentáciu, nadmerné solenie. Rozsiahle štúdie dokazujú, že už 50g spracovaného mäsa za deň môže zvýšiť výskyt rakoviny o takmer dvadsať percent.
  • pre surové červené mäso je dostatok dôkazov, aby bolo klasifikované ako potenciálny ľudský karcinogén.

Podľa IARCu pri tepelnom spracovaní mäsa vznikajú heterocyklické aromatické amíny, nitrozamíny a polycyklické aromatické hydrokarbóny – všetko látky, ktoré sú jednoznačne karcinnogénne. Pre tie dnes platí odporúčanie, aby „ich obsah bol v potravinových výrobkoch minimalizovaný na najnižšiu možnú úroveň“ (odporúčanie JEFCA – Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives)

Úlohou WHO je zmysluplne uplatniť tieto nové vedecké poznatky do politík a odporúčaní na ochranu zdravia pred odvrátiteľným poškodením.

WHO bude naďalej spolupracovať s odborníkmi z IARC-u a z členských štátov, aby tam, kde je to potrebné, zadefinovali štandardizované postupy pre výrobu a normy pre prítomnosť klasifikovaných škodlivých látok. WHO pripraví odporúčania pre členské štáty ako postupovať, aby zdravie ich občanov nebolo vystavené riziku, ktoré je vedecky podložené. Dnes má WHO viac dôkazov a argumentov, aby mohla vypracovať jednoznačnejšie odporúčania pre odbornú aj laickú verejnosť.

WHO a FAO už v roku 2002 informovali, že nadmerná konzumácia mäsových výrobkov zohráva úlohu v etiológii onkologických ochorení najmä ak ide o spracované mäso.  WHO upozorňovala na tieto riziká vo svojich strategických materiáloch týkajúcich sa výživy a prevencie chronických neprenosných ochorení, najmä onkologických.

Aj to bol dôvod, prečo sa IARC tejto problematike začala intenzívne venovať a po viac než desiatich rokoch štúdií jej pracovníci prezentovali vyššie uvedené zistenia.

Viac informácií nájdete na

http://www.iarc.fr/en/media-centre/iarcnews/pdf/Monographs-Q&A.pdf (← pdf)

http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs297/en/

Informáciu pripravila Kancelária WHO na Slovensku.


Najnovšie aktuality

  • 4.2.2023 – Svetový deň proti rakovine

    Svetový deň proti rakovine 2023 „Komerčné záujmy spôsobujú milióny prípadov rakoviny, ktorým sa dá zabrániť“ Každoročne, 4. februára, si pripomíname Svetový deň proti rakovine. K tejto tradičnej iniciatíve sa pravidelne pridáva aj Liga proti rakovine, pre ktorú je aktuálny rok v poradí 33. rokom jej existencie na Slovensku. V rámci leitmotívu „Close the care gap“, alebo „Odstráňme rozdiely […]

    Čítať ďalej
  • Prihláste sa na Relaxačný pobyt pre onkologických pacientov

    Viac na https://www.lpr.sk/relaxacne-pobyty/

    Čítať ďalej
  • Január – mesiac povedomia o rakovine krčka maternice

    Karcinóm krčka maternice je rakovina, ktorá sa tvorí v tkanivách krčka maternice. Zvyčajne ide o pomalyrastúcu rakovinu, ktorá nemusí mať príznaky, ale môže byť zistená prostredníctvom skríningových testov.Karcinóm krčka maternice je takmer vždy spôsobený infekciou HPV, pričom HPV je zistený u 99 % nádorov krčka maternice. Prečítajte si viac o rakovine krčka maternice Naše projekty […]

    Čítať ďalej
  • Pozvánka – „AKO ZVLÁDNUŤ STRACH Z NÁVRATU CHOROBY“

    POZÝVAME VÁS NA BEZPLATNÚ PREDNÁŠKU „AKO ZVLÁDNUŤ STRACH Z NÁVRATU CHOROBY“

    Čítať ďalej
  • Pravidelné supervízne stretnutie našej Siete onkopsychológov

    V týchto dňoch sme realizovali vzdelávanie, ktoré sa konalo v Centre pomoci LPR v Martine v spolupráci so Slovenskou komorou psychológov. Hosťom bol MUDr. Ondrej Žiak, psychiater a psychoterapeut, ktorý tímu odborníkov predstavil metódu otvoreného dialógu ako jednu z inšpirácií pre prax. Onkopsychológovia LPR pracovali aj intervíznou formou, teda si vzájomne vymieňali skúsenosti a otázky […]

    Čítať ďalej
  • Prevencia onkologických ochorení

    Na Slovensku pribudne každoročne takmer 40 000 ľudí s diagnózou rakovina. Medzi najrozšírenejšie onkologické ochorenia u žien patrí rakovina prsníka, rakovina hrubého čreva a konečníka, rakovina krčka maternice. U mužov dominuje rakovina prostaty, rakovina hrubého čreva a konečníka, rakovina pľúc. Pomôcť môže PREVENCIA onkologických ochorení. Liga proti rakovine odporúča: „Kontrolujte sa!“ PRIMÁRNOU PREVENCIOU Zdravý životný štýl Európsky kódex proti […]

    Čítať ďalej