vyvážená stava

vyvážená stava

Dobrý deň, chcela by som sa informovať ohladne stravy pre onkol.pacienta. Vlastne zostaviť jedálny lístok pre moju mamu. Može príjímať len tekutú stravu lebo má nepriepustné črevo a je dosť náročné jej pripravovať vyváženú a pestrú stravu. Poprosila by som nejakého výživového poradcu o zostavenie jedálneho lístku ak je to možné. Ďakujem
andrea, 23. augusta 2015
Dobrý deň, Vašej pani mamičke odporúčam tekutú diétu,zloženie tekutej diéty: 8000 KJ, 60 g bielkovín, 45 g tukov, 200 g sacharidov, 50 mg. vit. C. Charakteristika: táto diéta nie je energeticky a biologicky plnohodnotná. Preto, ak sa podáva dlhší čas treba prihliadať na zachovanie kalorickej a biologickej hodnoty.Technologická príprava: nie je zložitá, potraviny, ktoré sa pripravujú tepelne najprv uvaríme, alebo udusíme do mäkka a potom po pridaní tekutiny: mlieka, smotany, žĺtkov, ovocných štiav, alebo rozličných vývarov z kostí, mäsa, alebo zeleniny dôkladne rozšľaháme v šľahači. V tekutej forme môžeme pripraviť aj rozličné druhy mäsa. Často podávame omáčky, výživné polievky a krémy. Pritom je dôležitá chuť, pestrosť, vzhľad a farba pokrmu, čo niekedy môže ovplyvniť postoj pacienta k podávanému pokrmu.Vhodné potraviny: Polievky: podávame mliečne, krémové, bujóny, vývary z mäsa, mixovanú novú zeleninu, krupicové, ryžové, zemiakové. Zahusťujeme ich múkou opraženou nasucho. Krémové polievky jemnou zátrepkou. Ako koreniny používame iba vývar z rasce a petržlenovej vňate. Do hotových jedál vkladáme maslo, alebo jednodruhový olej.Mäso: podávame iba vo forme mäsovej omáčky z hovädzieho, alebo teľacieho mäsa, najprv ho uvaríme na mäkko varením, alebo dusením, potom ho rozmixujeme a zriedime mäsovým vývarom.Omáčky: podávame jemné a pretreté. Múku opražíme nasucho, zalejeme vývarom z kostí, mliekom, vodou. Môžeme ich zahusťovať zátrepkou. Do hotových omáčok môžeme pridať maslo, alebo jednodruhový olej.Prílohy: nepodávame! Kompóty: musia byť vždy rozmixované, vhodný je najmä jablkový, marhuľový, broskyňový, mandarínkový, pomarančový...Múčniky: bežne nepodávame. Miesto nich môžeme podať rozmanité krémy: žĺtkový, banánová, tvarohový, vanilkový, slabý kakaový, alebo kávový. Riedku krupicovú kašu a kašu z ovsených vločiek. Hodia sa aj rozličné pudingy, alebo ovocný kysel.Nápoje: čaj, čaj s mliekom, mlieko, biela káva, ovocné šťavy, riedené džúsy, minerálne vody – neokysličené.Nevhodné potraviny: nafukujúce ako kel, kapusta, karfiol, uhorky, strukoviny, hrušky, okysličené minerálky. Masť, slanina, mastné mäsá, údeniny, orechy, múčniky...Jedálny lístok: 1. DeňRaňajky: mlieko, bábovka – šľahané.Desiata: vanilkový krémObed: pol. Krupicová, paradajková omáčkaOlovrant: jogurtVečera: krupicová kaša2. deňRaňajky: čaj, vianočka, džem – šľahané.Desiata: banánové mliekoObed: pol. Bujónová, omáčka z hov. mäsa.Olovrant: kakaový pudingVečera: citrónová omáčka3. deňRaňajky: biela káva, piškótyDesiata: tvarohový krémObed: pol. krémová, bešamelová omáčkaOlovrant: džús, keks - šľahanéVečera: ovocná omáčkaKeby ste ešte potrebovali poradiť, veľmi rada pomôžem a poradím, bývam na Linke pomoci každý piatok od 9-13 hod. Prajem Vám i Vašej p. mamičke všetko najlepšie.
, 23. augusta 2015