Strava pacienta pri rakovine prsnika

Strava pacienta pri rakovine prsnika

Dobry den, mojem mamine pred tyzdnom diagnostikovali rakovinu prsnika. Caka na operaciu, ktora bude az v marci. Vyrazne zmenila svoj jedalnicek a pije iba zeleninove stavy. Citi sa vsak velmi unavena a myslim si, ze jej prave toto nerobi dobre. Prosim, mohli by ste mi poradit, pripadne by ste mi mohli odporucit literaturu alebo linky na internete, ako by sa mal onkologicky pacient stravovat? Dakujem Vam krasne a prajem pekny zvysok dna.
Lucia K., 18. januára 2016
Dobrý deň, Vaša p. maminka by v žiadnom prípade nemala držať žiadne výrazné ani žiadne ,,ozdravné" samonaordinované diéty, nesmie byť v žiadnom prípade len na zeleninových šťavách,je to veľmi nebezpečné, je v riziku malnutrície čo je nedostatočná výživa, jej strava má byť biologicky a energeticky plnohodnotná, pestrá so zastúpením všetkých potrebných živín, inak príde k nechcenému chudnutiu, malnutrícii až kachexii čo je výrazná chudosť.Pacienta, ktorý je podvyživený ohrozujú väčšmi komplikácie spôsobené infekciami, zvyšuje sa riziko preležanín, narastá tiež riziko pooperačných komplikácií, liečba vyžaduje dlhšiu hospitalizáciu a zvyšuje sa riziko úmrtia, nádor nie je možné vyhladovať, nízky príjem živín oslabí imunitu a zhorší celkový výsledok liečby, zhorší imunitné funkcie... Výživa má významnú podpornú funkciu pri onkologickom ochorení,odporúčam nasledovné zásady:-Zvýšenie energetickej hodnoty výživy tak, aby pacientka neschudla a nestratila sily, dodržiavať zásady výživnej diéty...základom výživnej diéty je zvýšený príjem bielkovín/1,5-2,5 g/kg. Podávame mäso a mäsové výrobky, mlieko a mliečne výrobky, vajcia. Jedlá pre pacientov obohacujeme o tieto zložky tak, aby každý chod obsahoval aspoň jednu z nich.Technologická príprava pokrmov:Bez obmedzenia, uprednostňujeme zdravú správnu výživu,(varenie nad parou, vo vode vo vodnom kúpeli, dusenie...pričom sa prispôsobujeme chuti pacientky...podávame menšie porcie, ale častejšie...Výber vhodných potravín:Polievky: vývar z mäsa, hydiny, paradajková so syrom, vajíčkové, obilninové, strukovinové, zemiakové aj zeleninové s vaječnou zložkou, pečienkovými haluškami, gulášová, špenátová, všetky mliečne polievky a zahusťované smotanou.Mäsá: podávame všetky druhy denne aspoň jedenkrát v kombinácii so syrom, vajíčkami, na smotane..Omáčky a prívarky: podávame všetky druhy v ľubovoľnom množstve.Prílohy: zemiaky, cestovina, dusená ryža, krupicové halušky, suchárová knedľa, kysnutá knedľa...Bezmäsité jedlá a múčniky: z mäkkého netučného tvarohu pripravujeme krémy, nákypy, rezance, jemné tvarohové knedličky. Múčniky podávame v kombinácii s tvarohom, krémom, pudingom. Ako hlavné jedlo podávame ryžový nákyp, tvarohovú žemľovku, zapekané cestoviny so syrom v kombinácii s tofu syrom, palacinky s tvarohom, bryndzové halušky, dukátové buchtičky s krémom..Ovocie, zelenina: podávame bez obmedzenia.Raňajky, desiata, olovrant:Baby šunka, hydinová šunka, sardinky, vajce na mäkko, na tvrdo, ako praženica, syry: tavené, tvrdé...nátierky: šunková, syrová, sardinková, pečeňová, bryndzová, vajíčková, tvarohová... pudingy, krémy, jogurty, tvarohové peny...Dbáme na dostatočný prísun vitamínov, minerálnych látok, a iných podporných látok, z ktorých mnohé majú protirakovinové účinky ( C, E, selén) brokolica, cesnak, zázvor (ďumbier) Zvýšiť príjem potravín s ochranným účinkomOchranný účinok majú: antioxidanty A,C, E, selén, vláknina a rôzne fytochemikálie obsiahnuté v ovocí a zelenine – flavonoidy, polyfenoly. (napr. brokolica má protirakovinové účinky)-Jedlá majú mať lákavý vzhľad, výraznú chuť, vôňu, aby sme premohli a prekonali nechutenstvo-Vylučujeme potraviny, ktoré obsahujú kancerogény ( grilované, údené, vyprážané, prepaľovaný tuk, pozor na plesne.)Veľmi dôležitý je dostatočný prísun vlákniny a probiotík ( baktérie mliečneho kvasenia), ktoré upravujú črevnú flóru. Podávame aj druhé večere.Odporúčam Vám našu brožúrku Ligy proti rakovine ako sa správne stravovať, kde sú informácie a rady aj príklady jedálnych lístkov... Keby ste potrebovali ešte pomôcť a poradiť ohľadne výživy pokojne ma prosím kontaktuje, veľmi rada pomôžem. Odporúčam jej tiež popíjať Nutridrinky, tzv. sipping. Napíšem Vám tu aj môj vypracovaný vzorový jedálny lístok výživnej diéty- pri chemoterapii a rádioterapiiRaňajky: čaj bylinkový, chlieb, šunka, paradajkaDesiata: ovocný šalát so šľahačkou ( alebo jogurt, acidko, puding)Obed: kapustová polievka, štefánska sekaná, zemiakový prívarokMúčnik ( bábovka, bublanina...)ovocieOlovrant: makovník, melta Večera: pizza so syrom, čaj šípkovýVečera II: šľahaný tvaroh, ( alebo pomaranč, detská výživa + piškóty...)Prajem všetko najlepšie Vašej p. mamičke i Vám.s pozdravom Bc. Katarína Čibová
, 18. januára 2016