Rakovina žalúdka a tenkého čreva

Rakovina žalúdka a tenkého čreva

Dobrý deň, môjmu svokrovi našli rakovinu žalúdka, operovali ho, otvorili ho a zistili, že situácia je zlá... chirurg to opísal ako veľký nádor vo vrchnej časti žalúdka, z ktorého ako dážď sú po tenkom čreve a aj v pečeni a zvyšku tráviaceho traktu rozosiate mnohé malé druhotné nádory.... dali mu 3 mesiace života s pomocou chemoterapie sa to môže predlžiť na viac.... svokrov otec zomrel mladý tiež na rakovinu žalúdka , tiež jeho sestra mala rakovinu ....čo máme robiť ako jeho rodina? ja som počula aj čítala o množstve ľudí, ktorí sa zachránili aj vďaka čerstvej strave- ovocí a zelenine..... existuje nejaký odborník diétológ, ktorý by poradil.... onkológovia teraz hľadajú vhodnú chemoterapiu.... svokor sa stravoval hrozne - pil na obed a večeru stále k jedlu víno, po jedle pil kávu a jedol stále šunku, syry, ťažké jedlá a veľa komplikovaných vecí dokopy..... ďakujem vopred za radu
Adriana, adriana.st@email.cz, 11. júla 2011
Milá pani, podľa Vašich informácií z mailu očakávate viacero odpovedí. Svokor má pokročilé štádium ochorenia /podľa Vášho popisu/ a zrejme má jeho rodina i genetické predpoklady pre toto rakovinové ochorenie. Svokrovo stravovanie obsahovalo veľa solí /NaCl/, ktorá sa považuje v strave pre vznik rakoviny žalúdka za kancerogén. Ona sa v našej strave nachádza prakticky pri konzumácii priemyselne pripravovaných potravín vo vysokých množstvách a často tieto potraviny sú spracovávané i technológiami /údenie,grilovanie na voľnom ohni,konzervovanie potravín soľou/ ktoré rovnako alkohol vo väčších množstvách /pre muža viac -3dcl vína, pre ženu polovica/ je kancerogénom všeobecne. Okrem stravovania v rodine, kde je genetický výskyt rakoviny žalúdka je okrem racionálneho stravovania /hojne zeleniny, ovocia, správna príprava jedál- varenie, dusenie,pečenie iba pri nižších teplotách, vyhýbanie sa presoleniu a priemyselne pripravovanej strave, a iné/ veľmi dôležité včasné odhalenie rakovinového ochorenia žalúdka. Preto je potrebné pri i miernych zažívacích ťažkostiach, sledovať u gastroenterológa. Včasné odhalenie choroby môže byť liečebne úspešné. S pozdravom a želaním všetkého najlepšieho dr.Valovičová.
, 11. júla 2011