rakovina žalúdka

rakovina žalúdka

Dobrý deň. Vo februári 2014 bola ocovi zistená rakovina žalúdka o mesiac nato bol operovaný a bol mu odstránený celý žalúdok. Od tej doby už absolvoval ožarovanie, chemo. Po poslednej chemo asi pred týždňom má nechuť do jedla aj keď niečo zje začne slintať a všetko ide preč. Je niečo čo by mu mohla jeho lekárka predpísať aby mal chuť do jedla, lebo začal rapídne chudnúť. Posledné vyšetrenia krvi boli v poriadku bol aj na gastro výsledky má v poriadku teraz piatok ho čaká magnetická. Ďakujem
andy278, 18. októbra 2015
Dobrý deň, výživa v onkologickej liečbe má podporný charakter, jej cieľom je udržanie telesných síl a podpora obranyschopnosti, Vášmu p.oteckovi by som odporúčala po gastroktómii výživnú šetriacu stravu-diétu pri veľkých ťažkostiach až kašovitú stravu(šetriacu, kašovitú diétu) podávať jedlo v menších dávkach, častejšie-5-6krát za deň, pravidelne.Obmedziť zvyšky, nafukujúce potraviny a koncentrované/jednoduché sacharidy, obmedziť jedlá s vysokým obsahom sacharidov, jesť v pokoji, dôkladne hrýzť, dôkladné žutie, nezapíjať. Obmedziť i prepálené tuky. Ideálnou tepelnou úpravou je varenie v pare, varenie vo vode, vo vodnom kúpeli, dusenie.Výživa by mala byť šetriaca mechanicky, chemicky i termicky.Mechanicky – výživa má byť tekutá, kašovitá.Chemicky: vynechať jedlá výrazné, ostré, korenisté, dráždivé, pikantné, mastné, studené, kyslé.Termicky: nemá byť ani veľmi studená, ani horúca má byť rovnomerne ohriata. Jeho výživa by mala byť liečebná, odporúčam výživnú šetriacu diétu, realimentačnú, dostatočný prísun energie keďže je rapídne schudnutý preto odporúčam až realimentačný charakter diéty- ľahká stráviteľnosť, nedráždivé, nenafukujúce potraviny, vynechanie alkoholu, kávy, silných korenín, obmedzenie vyprážaných, údených, grilovaných jedál... Pozor aj na pečenie, je vhodnejšie pečenie vo vodnom kúpeli, kedy sa na povrchu nevytvorí kožka, ak sa vytvorí, je vhodné ju odstrániť. Diéta sa odporúča individuálne, rešpektuje chute chorého, ako aj individuálnu neznášanlivosť určitých potravín...Dôležité je pravidelné prijímanie potravy, 5-6 krát denne v pokojnej nálade a prostredí, menšie porcie. Je tiež veľmi dôležitá pri liečbe úprava životosprávy, viac pohybu, menej stresov, nefajčiť, úplne vylúčiť alkohol, znížiť stresy- dbať o psychický dobrý stav, duševnú pohodu, podľa potreby psychoterapia. v jeho diéte je dôležité dbať na dostatok energie, bielkovín, vit. A, C, E, odporúčam zvýšený prísun: Fe, B 12,vo výžive podľa potreby aj parenterálne, dbať na chuťovú výraznosť pri nechutenstve. Pri ťažkých stavoch sa odporúča parenterálna výživa. Po jedle odporúčam 15-20 minút pokoj v ľahu. Čo sa týka predpísania na podporu chuti do jedla, to Vám najlepšie vie poradiť jeho ošetrujúca p. doktorka, je dobré opýtať sa jej, lebo ona má všetky potrebné informácie o pacientovi. Keby ste potrebovali ešte poradiť, pokojne sa na mňa obráťte, veľmi rada poradím a pomôžem... Prajem Vášmu ockovi i Vám všetko najlepšie, veľa síl a pozitívnej energie! s pozdravom Bc. Katarína Čibová
, 18. októbra 2015