Rakovina konecnika

Rakovina konecnika

Dobr den, babke (80 rokov) diagnostikovali rakovinu konecnika - nador je blizko konecnika. Babka absolvovala 25 ozarovani a brala chemoterapiu. Lekari jej navrhli operaciu, kde by bol potrebny vyvod. Ide vraj o celkom zavaznu operaciu, tak by som sa chcela opytat, ci ju v tomto veku odporucate a ake su mozne dosledky, ak by sa babka rozhodla operaciu neabsolvovat? V pripade, ze by isla na operaciu, ake su mozne komplikacie po operacii? Zaroven by som bola vdacna za akekolvek typy na stravovanie. Dakujem pekne za radu a pomoc. Ivana
Ivana, 8. januára 2016
Dobrý deň, Vašej p. babičke môžeme pomôcť liečebnou výživou - bezzvyškovou diétou.Zloženie: 9 500 KJ, 80 g Bielkovín, 70 g tukov, 320 g sacharidov, 90 mg vit C.Charakteristika: diéta je energeticky plnohodnotná, má zvýšený obsah bielkovín, čím sa má nahradiť ich zvýšená strata, ktorá môže nastať pri hnačkách. Naproti tomu je o niečo znížený obsah tukov a tým sa diéta stáva ľahšie stráviteľnou. Najväčšia pozornosť sa venuje zníženiu obsahu nestráviteľných látok – najmä rastlinnej buničiny celulózy, ktorá dráždi črevo na väčšiu peristaltiku. Obmedzením dráždivého korenia a prepaľovaných tukov sa má šetriť zápalom zmenená sliznica čriev aj chemicky. Pri tejto diéte obmedzujeme aj podávanie mlieka, ktoré u niektorých chorých spôsobuje vznik hnačky. Táto diéta je mechanicky, chemicky, termicky šetriaca.Pri tejto diéte je najdôležitejšie mechanické šetrenie. Najdôležitejší je výber potravín.Technologická úprava: šetriaca technologická úprava bez prepaľovania tukov má napomáhať lepšej stráviteľnosti všetkých pokrmov. Výber potravín sa usmerňuje tak, aby sa vylúčili všetky zvyšky najmä vláknina, celulóza, šupky, jadierka, zo surového ovocia a pod. ak je to možné, všetky tieto časti sa oddelia počas technologickej úpravy. Pokrmy sa zahusťujú múkou opraženou nasucho, alebo zátrepkou. Maslo, alebo olej sa pridávajú do hotového pokrmu.Výber vhodných potravín:Mlieko a mliečne výrobky: sa do pokrmov používa v malom množstve. Mlieko ako samostatný nápoj väčšina chorých zle znáša, preto sa zaraďuje na osobitnú ordináciu. Mäso- hovädzie, teľacie, kurča, chudé bravčové, nemastné ryby v prírodnej úprave, najmä dusené, najskôr však opražené nasucho. Mäsové výrobky – hydinová šunka, diétna saláma, hydinové párky.Vajcia- v ľahko stráviteľnej forme, ako do pokrmov na spojenie, na mäkko, alebo vo forme sadliny.Ovocie – surové ovocie sa nepodáva, výnimku tvoria strúhané jablká bez šupiek a zrelé banány. Inak iba ovocné šťavy, ktoré sa pridávajú do krémov, rôsolov, zahusťované zemiakovou múčkou. Kompóty sa uvaria na mäkko bez cukru a pred podávaním sa pretrú, alebo sa z duseného ovocia bez šupiek a jadierok pripravujú kaše a peny.Z ovocia teda odporúčam len postrúhané jablko – jablčné pyré- kaša. Banán na všetky úpravy – banánová kaša. Čučoriedky pôsobia protizápalovo – sušené čučoriedky ako čaj.Zelenina- možno používať len mladú, treba ju však pretrieť, hodí sa najmä pretrená strúhaná mrkva, pyré z mrkvy, mrkvová šťava, pretrený dusený mladý špenát, pokrájaný (trhaný, sekaný) mladý hlávkový šalát na drobno a okyslený citrónovou šťavou. Koreňová zelenina - zeler a petržlen len na vývar.Zemiaky – používame ako prílohu, do mäkka uvarené, nikdy nie v kusoch, len vo forme kaše pripravenej s vývarom, do polievky. ( vývar s roztlačenými zemiakmi)Strukoviny – nepodávame!!!Obilniny – ovsené vločky, krúpy, krúpky, ryža – používame na prípravu hlienových polievok: ryžovej, krupicovej, z ovsených vločiek...Chlieb a pečivo -starší biely chlieb a staršie biele pečivo.Cestá- rezancové, tvarohové, zemiakové – z varených zemiakov.Tuky – do pokrmov a ako samostatné nepodávame. Dávame na tuky veľký pozor, majú laxatívny – preháňavý účinok.Nápoje- nesladené čaje – ruský, indický, nesladená obilninová káva, vyprchané minerálne vody.. sušené čučoriedky ako čaj.Koreniny- jemné druhy korenín – posekané zelené vňate – petržlenové, zelerové, pomletá rasca na vývar.Pokrmy:Polievky – . Podávame najmä ukľudňujúce hlienové polievky – krupicovú, vločkovú, ryžovú. Vločky musíme prepasírovať. Polievky sa podávajú väčšinou redšie predovšetkým vývar z hov. mäsa, pretreté mrkvové a zemiakové. Zelenina pokrájaná na kúsky sa pred podávaním z polievky odstráni. Zahustené nasucho opraženou hladkou múkou, vajcovou sadlinou, hmlou. Tuk v polovičnom množstve vkladáme do hotového pokrmu.Hlavné jedlá: -Polomäsité: karbonátky, rizoto, mäsovo – mrkvový puding.-Sladké: rezance s krupicou, strúhankou, tvarohom.-Slané: nákypy, pudingy, môžu byť aj z vajíčka.Prílohy -zemiaková kaša, ryža, kolienka, tarhoňa.Omáčky – nepodávame!!! Prívarky -špenátový – bez mlieka.Múčniky -podávame iba zriedka, nemajú byť príliš sladké, ani mastné. Možno ich ochutiť vanilkou.Nevhodné/zakázané potraviny:Mastné mäsá, vyprážané, nakladané, údené, slanina, oškvarky, pikantné konzervy, všetky údeniny okrem šunky, všetka čerstvá zelenina v hrubej úprave, kapusta, kel, karfiol, uhorky, huby, hrach, šošovica, fazuľa, tvrdé ovocie so šupkami a s jadierkami, mastné múčniky, koreniny, čerstvý chlieb, čerstvé pečivo, celozrnný chlieb, dráždivé, mlieko... Ešte odporúčania: V období hnačiek odporúčam ryžový odvar.V akútnom období hnačiek by bolo správne vynechať koncentrovaný cukor.Jedálny lístok: 1 deňRaňajky: čaj nesladený, ruský, staršie biele pečivo, šunková penaDesiata: jablkové pyréObed: polievka mrkvová s krupicou, hov. prírodné na rasci, varené zemiaky na kašu, jablkový kompót bez šupkyOlovrant: tvarohová penaVečera: rezance so strúhankou, nesladený čaj2 deňRaňajky: nesl. Čaj, st. biele pečivo, vajce na mäkkoDesiata: banánová kašaObed: polievka ryžová, dusené kurča, zemiaková kaša z vývaru, posekaný hlávk. Šalát ochutený citr. ŠťavouOlovrant: nesl. Čaj, staršie biele pečivoVečera: zeleninové karbonátky, varené zemiaky roztlačené na kašu, ( zemiaky nikdy nie vcelku) jablkový kompót bez šupiek3 deňRaňajky: nesl. Čaj, staršie biele pečivo, tvarohová nátierkaDesiata: detská výživa jablkováObed: polievka vločková, hov. závitok, dusená ryža, posekaný hlávk. ŠalátOlovrant: vanilkový puding Večera: sadlina so šunkou, zemiaková kaša s vývarom. Ohľadne operácie a informácií o možných komplikáciách odporúčam Vám, aby ste sa obrátili na ošetrujúcich lekárov Vašej p. mamičky, pretože len oni majú dostatok informácií o jej zdravotnom stave,majú jej zdravot.dokumentáciu... iste Vám radi odpovedia, skonzultujú to s Vami, vysvetlia, objasnia ohľadne nimi navrhnutej OP... Nikdy netreba strácať nádej, veľmi Vašej p. babičke i Vám držím palce. Prajem všetko najlepšie a pozitívnej energie.S pozdravom Bc. Katarína Čibová
, 8. januára 2016