rakovina hrubého čreva

rakovina hrubého čreva

Príjemný dobrý deň prajem. Rada by som sa opýtala na užívanie železa. Priateľ je po operácii - odstraňovali mu nádor na hrubom čreve cca 4 cm - vzali mu celú pravú časť hrubého čreva, odstránili mu dve metastázy z pečene o veľkosti 0,8 mm a 2,5mm, mal pozitívny nález na lymfatických uzlinách z piatich testovaných mal pozitívnu jednu. Pani onkologička mu predpísala chemoterapiu Xelox - základnú bez bevacizumabu a odporučila mu chodiť na infúzie železa nakoľko ma nízke hodnoty - zo 73 mu ho infúziami pred operáciou dvihli na 92. diagnostický záver:C18.2 -adenocarcinoma c. ascendens pT3pN1pM1 gr. II, C78.7 MTS hepatis seg. V-VII., IVb.Rada by som sa opýtala, či užívanie železa nevplýva na výživu metastáz - či ich nevyživuje? alebo to platilo iba pre samotný nádor, ktorý už mu vyoperovali? Prosím poraďte nám či môže užívať zelený jačmeň, chlorelu, spirulinu a pod. či je správne teraz pred chemoterapiou odkysliť oragnizmus, piť smoothies nápoje, a pod. Je vhodné posilniť imunitu polyoxidoniom a pred chemoterapiou užívať prípravok chemo support na zmiernenie účinkov chemoterapie. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď a za Váš čas. Alexa
Alexa, 25. septembra 2015
Dobrý deň, určite je vhodné podávanie železa infúziami, tak ako rozhodol jeho lekár, pretože Váš priateľ by inak trpel jeho nedostatkom, čo by sa prejavilo anémiou... Vnútrožilové podávanie železa nevyživuje metastázy. Vášmu priateľovi by som odporúčala šetriacu diétu mechanicky, chemicky i termicky, prípadne i v kašovitej forme. Odporúčam mu plnohodnotnú stravu zohľadňujúcu, že mu vzali časť čreva. Vhodné je konzumovať menšie množstvo jedla - 6-8 krát denne vo forme pestrej stravy - podľa individuálnej znášanlivosti, je dobré viesť si stravovací denník, v ktorom si bude zapisovať o prijatej strave a reakciách na ňu. Stravu prijímať pravidelne, vo viacerých formách, je vhodné dusenie, varenie, varenie nad parou. Dodržiavať pitný režim 2-2,5 litra vody/deň ( ak má hnačky, horúčku, ak sa potí tak prijímať aj viac tekutín). Potrebné je vyradiť potraviny opakovanej neznášanlivosti. ( vyprážané, veľmi mastné, údené, veľmi sladké, nadúvajúce, kyslé, konzervované, presolené...) Čo sa týka detoxikácie a podporenia imunity odporúčam ju urobiť prostredníctvom vyváženej a pestrej stravy. v správnej výžive sú antioxidanty a fytochemikálie. Ešte ohľadom Vašej otázky užívania výživových doplnkov tak tie sú vhodné iba v určitých - lekárom definovaných situáciách. Treba sa vždy o tom poradiť len s ošetrujúcim lekárom. Odporúčam Vám namiesto nich plnohodnotnú pestrú vyváženú stravu a dať jej prednosť pred užívaním výživových doplnkov. Počas liečby sa užívanie výživových doplnkov považuje za zbytočné až nebezpečné pri ich neodbornej komerčnej propagácii. Nemajú za sebou dostatočné klinické skúšky, ktoré by dokázali ich liečivý účinok. Pri používaní výživových doplnkoch je tiež riziko interakcie s inými liekmi, je dobré si uvedomiť, že to nie sú liečivá, nie sú náhradou za potrebné lieky. Piť smoothie nápoje by som neodporúčala, lebo ich nemusí znášať- neznášanie čerstvého ovocia a zeleniny. Vhodnejšie je pyré z mrkvy - uvarené, mrkvu roztlačiť na kašu. Na imunitu sú dobré probiotiká vyskytujúce sa v jogurtoch, acidkách, kefíroch. Dodržiavanie správneho životného štýlu - pestrý energeticky vyvážená tsrava, pitný režim, dostatok spánku, pohybovej aktivity, psychickej pohody a vyváženosti je pre detoxikáciu organizmu a zdravie určite užitočnejšia a vhodnejšia než konzumácia preparátov ( detoxikačných či výživ.doplnkov)Napíšem Vám sem vhodné a nevhodné potraviny pri kolostómii. Vhodné a nevhodné potraviny pri kolostómiiBielkoviny: Bielkoviny vhodné: Mlieko a mliečne výrobky: prevarené mlieko, jogurt, kefír, tvaroh, ľahko stráviteľné tuky, s obsahom do 30% tuku.Mäso a mäsové výrobky: chudé hovädzie, teľacie, Ryba a rybacie výrobky: všetky druhy rýb chudobných na tukVajcia: vajcia na mäkko použité v jedlách, volské okoSója, sójové výrobky: sójová múka, sójové výrobkyBielkoviny a koncentráty: mlieko v práškuBielkoviny nevhodné : mlieko a mliečne výrobky: neprevarené mlieko, smotana, šľahačka, syry s vysokým obsahom tukumäsové jedlá: pečené na tuku, mastné jedlá, mastná klobása, bravčové mäso, divina, vyprážanéryby: ryby pečené a vyprážané v množstve tuku, údené ryby, úhorvajcia: vajcia varené na tvrdo a praženicatuky a oleje: vhodné: rastlinné oleje, margarín, čerstvé maslonevhodné: loj, bravčová masť, slanina, mastné mäsá, mozoček, bravčovy, hovädzí, majonézy..Denná dávka tukov nesmie prekročiť 70 g. do tohto množstva patria aj tuky, ktoré prijímame v rôznych jedlách, je to asi 50%. Preto je dôležité, aby sme jedálny lístok zostavili z jedál chudobnejších na tuky.Sacharidy: Kryjú asi 50% spotreby energie. K jednoduchým patria glukóza, kryštálový cukor, medzi zložité patrí škrob. K jedlám bohatým na škroby patria múčniky, zákusky, chlieb, ryža, zemiaky. Vhodné sacharidy:Chlieb: ražný chlieb, slané a sladké sucháreVýrobky z obilnín: ovsené vločky, ryža, cestoviny, jemná krupica, múka z obilnínOvocie, marmelády, džemy: med v malom množstveCukor: ovocný hroznový cukor glukopur, kryštálový, v malom množstve Nevhodné sacharidy: Chlieb: Čerstvý chlieb, zákusky, múčniky bohaté na tukyVýrobky z obilnín: ovsené vločky, krupicaOvocie, marmelády džemy: veľmi sladené marmelády. Med v prípade riedkej stolice, zrniečkové ovocie, ovocie v šupke, šupe...Vitamíny a minerálne látky: dôležitou súčasťou potravy sú vitamíny a minerálne látky/ zelenina, šaláty, ovocie. Ich denný príjem je pre organizmus mimoriadne dôležitý.Zelenina: Vhodná: Mrkva, zeler, petržlen, čerstvý kaleráb, olúpané rajčiaky, čerstvé uhorky bez smotany, zelený hrášok aiNevhodná zelenina: huby, karfiol, rajčiaky so šupkami, špargľa...Zakázané druhy zeleniny: všetky druhy kapusty, všetky strukoviny, fazuľa hrach, šošovica, cícer, špenát, cibuľa, cesnak, pór, zelená paprika... všetky nafukujúce druhy...Každý pacient musí sám individuálne vyskúšať individuálnu znášanlivosť rôznych druhov zeleniny v malom množstve. Ak po odskúšaní zelenina nezapríčiňuje ťažkosti, môže ju používať častejšie. Spočiatku ju však treba podávať vo forme kaše, pyré, až neskôr hrubšie narezanú. V prípade ťažkostí ju treba stále postrúhať, nakrájať...Čo sa týka zeleninových šalátov vhodné sú všetky druhy s malým množstvom olivového oleja, treba ich však vyskúšať v malom množstve, pokrájané, trhané, nikdy nie zelenina v kusoch.Nevhodné šaláty sú francúzske s majonézou, kyslé so štipľavou paprikou, octom...Ovocie: vhodné je pripravené ako pyré – olúpané jablko, banán a iné ovocie, ktoré pacient odskúšal a znáša ho bez problémov, lúpané ovocie ak nezapríčiňujú ťažkosti. Nevhodné ovocie je sušené s hrubou kôrou, gaštany, orechy, mandle, hrozno, slivky, čerešne, pomaranče, veľké množstvo ovocia, pozor na zrniečkové, a tvrdými šupkami, šupami... pozor na kôstkové... Ovocné šťavy: vhodná je šťava z čučoriedok... Nevhodné šťavy: všetky cukrom sladené šťavyNápoje: vhodné sú: nesladený čierny čaj, harmančekový, šípkový, voda, Kávu slabú a len v malom množstve, pozor na zrnkovú kávu, kakao tiež len veľmi slabé a bez cukru a v malom množstveNevhodné nápoje: mlieko ak spôsobuje hnačky, silné minerálky, sladené limonády, alkohol...Odporúčania: jedlá treba dobre požuť, strava má byť rozmanitá. Podávame šetriacu diétu. Diéta má byť šetriaca mechanicky, chemicky, termicky, s obmedzením zvyškov – vlákniny. Jedlá podávame tak, aby mali pacienti radšej tvrdú stolicu. Od začiatku podávame čierny čaj nesladený. V akútnom období hnačiek treba úplne vynechať cukor. Vhodné je ryžový odvar. Jedálny lístok zostavujeme po odskúšaní znášanlivosti jedál.Keby ste potrebovali ešte poradiť a pomôcť, pokojne ma kontaktujte, veľmi rada pomôžem. Prajem Vám i Vášmu priateľovi všetko dobré, veľa síl. s pozdravom Bc. Katarína Čibová
, 25. septembra 2015