Posledné štádium

Posledné štádium

Dobrý deň, moja babka práve prechádza posledným štádiom onkologického oddelenia. Leží na Klenovej, neprijíma už žiadnu stravu. Chcem sa len poradiť. Ja viem že sú tam najlepší odborníci, chcem sa len opýtať či môžem ja osobne, okrem mojej prítomnosti niečo spraviť. Ako by som jej vedela uľaviť. Stravu neprijíma, ale piť po troškách môže. Sú určité nápoje, ja neviem, kocky ľadu, džúsy, ktoré by jej zahnali smäd? Masti, masáže...Vopred Vám ďakujem za odpoveď.S pozdravomKatarína
Katarína Baloghová, 14. júla 2015
Dobrý deň, je mi veľmi ľúto, že je Vaša p. babička v takom zdrav.stave, veľmi rada by som pomohla...Vašej p. babičke by som odporučila tekutú diétu, nakoľko podpornou tekutou výživou jej môžeme pomôcť nakoľko sa len dá a je v našich silách a možnostiach. Tekutá diéta: Zloženie: 8000 KJ, 60 g bielkovín, 45 g tukov, 200 g sacharidov, 50 mg. vit. C. Charakteristika: táto diéta nie je energeticky a biologicky plnohodnotná. Preto, ak sa podáva dlhší čas treba prihliadať na zachovanie kalorickej a biologickej hodnoty.Technologická príprava: nie je zložitá, potraviny, ktoré sa pripravujú tepelne najprv uvaríme, alebo udusíme do mäkka a potom po pridaní tekutiny: mlieka, smotany, žĺtkov, ovocných štiav, alebo rozličných vývarov z kostí, mäsa, alebo zeleniny dôkladne rozšľaháme v šľahači. V tekutej forme môžeme pripraviť aj rozličné druhy mäsa. Často podávame omáčky, výživné polievky a krémy. Pritom je dôležitá chuť, pestrosť, vzhľad a farba pokrmu, čo niekedy môže ovplyvniť postoj pacienta k podávanému pokrmu.Vhodné potraviny: Polievky: podávame mliečne, krémové, bujóny, vývary z mäsa, mixovanú novú zeleninu, krupicové, ryžové, zemiakové. Zahusťujeme ich múkou opraženou nasucho. Krémové polievky jemnou zátrepkou. Ako koreniny používame iba vývar z rasce a petržlenovej vňate. Do hotových jedál vkladáme maslo, alebo jednodruhový olej.Mäso: podávame iba vo forme mäsovej omáčky z hovädzieho, alebo teľacieho mäsa, najprv ho uvaríme na mäkko varením, alebo dusením, potom ho rozmixujeme a zriedime mäsovým vývarom.Omáčky: podávame jemné a pretreté. Múku opražíme nasucho, zalejeme vývarom z kostí, mliekom, vodou. Môžeme ich zahusťovať zátrepkou. Do hotových omáčok môžeme pridať maslo, alebo jednodruhový olej.Prílohy: nepodávame! Kompóty: musia byť vždy rozmixované, vhodný je najmä jablkový, marhuľový, broskyňový, mandarínkový, pomarančový...Múčniky: bežne nepodávame. Miesto nich môžeme podať rozmanité krémy: žĺtkový, banánová, tvarohový, vanilkový, slabý kakaový, alebo kávový. Riedku krupicovú kašu a kašu z ovsených vločiek. Hodia sa aj rozličné pudingy, alebo ovocný kysel.Nápoje: čaj, čaj s mliekom, mlieko, biela káva, ovocné šťavy, riedené džúsy, minerálne vody – neokysličené.Nevhodné potraviny: nafukujúce ako kel, kapusta, karfiol, uhorky, strukoviny, hrušky, okysličené minerálky. Masť, slanina, mastné mäsá, údeniny, orechy, múčniky...Jedálny lístok: 1. DeňRaňajky: mlieko, bábovka – šľahané.Desiata: vanilkový krémObed: pol. Krupicová, paradajková omáčkaOlovrant: jogurtVečera: krupicová kaša2. deňRaňajky: čaj, vianočka, džem – šľahané.Desiata: banánové mliekoObed: pol. Bujónová, omáčka z hov. mäsa.Olovrant: kakaový pudingVečera: citrónová omáčka3. deňRaňajky: biela káva, piškótyDesiata: tvarohový krémObed: pol. krémová, bešamelová omáčkaOlovrant: džús, keks - šľahanéVečera: ovocná omáčkaVašej p. babičke by som taktiež odporučila piť nutridrinky po dúškoch - chladené. Môžete tiež skúsiť podať ochutenú vodu s pridaním zmrzliny, ovocných štiav podľa jej želania, chuti. Ak ma bolesti v ústach, mohlo by jej pomôcť vyplachovanie vodou, repíkom, šalviou, vhodné je pitie cez slamku. Odporúčam tiež sanie kúskov ovocia, sladké kompóty, môže cmúlať kocky ľadu proti smädu... Je vhodné podávať tekutiny alebo tekutú stravu z hrnčeka, dvihnite jej pritom hlavičku a podopierajte ju s upokojujúcimi slovami, hovorte s ňou, môžete jej pery natrieť vazelínou, aby neboli vysušené, dopukané a bolestivé, môžete ju podoprieť viacerými vankúšmi, dať paplón alebo dečku pod ňu, alebo špeciálne podložky proti dekubitom, meniť polohy, striedať ich, čo sa týka mastí, vhodné sú zásypy a zvlhčovacie krémy, možno skúsiť jemnú a ľahkú masáž končatín, chrbta, vyhýbať sa kozmetickým krémom s výraznou vôňou a pozor na kožu, ktorá bola ožarovaná, môže byť citlivá na krémy, kým sa nezhojí nepoužívať žiadne kozmetické krémy, dobre jej môže urobiť potieranie mentolom (mentolový roztok), ale treba sa vopred opýtať lekára. Pomôcť môže aj vtieranie niekoľko kvapiek jedlých olejov. môžete jej často krémovať tváričku, ak je suchá. Kožu umývať, zasýpať, nič by nemalo byť pod kožou pokrčené... Používať mäkké uteráky, často jej umývať chrbát... Najdôležitejšie je však to, že ste pri nej, s ňou, že nie je sama, opustená. Z vlastnej skúsenosti viem, ze jej najviac pomôze Vaše bytie s ňou a pri nej -Vaša blízkosť, láska - preukazovanie lásky blízkosti, pomoci i v tých najmenších veciach a službičkách - podanie hrnčeka s čajom, pohladenie, držanie za ruku, pohladenie ručičky, tváre, objatie - pritúlenie...Prajem Vašej p. babičke i Vám veľa veľa sily...S pozdravom Bc.Katarína Čibová
, 14. júla 2015