Pomoc

Pomoc

Dobry vecer mam otazku ohladom rakoviny hrubeho creva vyskytla sa v mojom blizkom okoli danna osoba ktora ma tuto zakernu chorobu je utlej postavy tazko znasa chemoterapie ma prisnu dietu a chudne z dna na den coraz viac bojime sa ze vzhladom ku uplnemu vystaveniu organizmu tuto liecbu nezvladne ma diagnostikovanu podvyzivu..moja otazka znie ako by sa mala respektive co by mohla jest kedze potrebuje pribrat ale vzhladom k diete jej neumoznuju lekari jest strqvu ktora by pribratie umoznila.pomozte mi prosim Vas. Dakujem vopred za odpoved
Maartina Baliakova, 30. júna 2015
Dobrý deň, odporučila by som kašovitú šetriacu diétu spojenú s výživnou diétou a keď má hnačky bezvyškovou diétu, spojením týchto diét je možné zabrániť schudnutiu a vďaka realimentačnému charakteru výživnej diéty je možné dosiahnuť priberanie na hmotnosti, aby nedochádzalo k podvýžive. Kašovitá diéta je energeticky a biologicky plnohodnotná má mierne realimentačný charakter, u väčšiny chorých sa vďaka nej zaznamenáva mierne zvýšenie hmotnosti, možno ju podávať aj dlhšie, technologická úprava je šetriaca, potraviny sa majú vyberať a technologicky upravovať tak, aby to zodpovedalo zásadám šetriacej diéty, pokrmy možno variť, dusiť, potom sa však musia upraviť na kašovitú konzistenciu, aby kládli čo najmenšie nároky na mechanickú činnosť, pokrmy sa zahusťujú múkou opraženou nasucho alebo zátrepkou, čerstvé maslo alebo olej sa do nich pridávajú až po dohotovení. Častou súčasťou kašovitej diéty je mlieko, mliečne výrobky, ale mlieko nezaradíme ak ho pacientka individuálne zle znáša, vhodné sú vajcia. Nesmie sa používať ostré korenie, nemožno však zanedbať chuťovú stránku diéty. výber vhodných potravín: mlieko, mliečne výrobky: sa môžu podávať, vylučujeme len ak sú hnačky alebo individuálne ťažkosti, nepodávame tvrdé a pikantné syry. Mäso a mäsové výrobky: ma byť vždy mleté, dobre odležané, chudé, podávame teľacinu, mladú hovädzinu, bravčovinu iba chudú zo stehna, kurča, rybie filé, pečeň. Mäso upravujeme varením, dusením, nepečie sa, po tepelnom spracovaní sa mäso zomelie alebo rozmixuje, z údenárských výrobkov len jemná šunka rozmixovaná na šunkovú penu. Ovocie: podávame ako ovocnú kašu, strúhané jablko, kaša z banánov, šťava z pomarančov alebo grapefruitov ak ich znáša, ak nie sú hnačky, kompóty podávame len mixované, jablkový, marhuľový, broskyňový, zelenina: mladá, koreňová, hrášok, špenát, mladá fazuľka, zemiaky vo forme zemiakovej kaše, strukoviny nepodávame, obilniny ovsené vločky, krúpky, ryža - vo forme kaší cestoviny - v kombinácii s omáčkou chlieb a pečivo - staršie biele pečivo a chlieb, bábovka, vianočka, sladké pečivo bez posýpky, cukor - med, kryštálový, tuky - rastlinné vo forme ramy, veta, flóry koreniny na báze vňatí pažítka, petržlenová vňať. zelerová, tymián...pokrmy polievky zahusťujeme ich múkou opraženou nasucho a až do hotovej pridávame čerstvé maslo alebo olej, hlavné jedlá: mäsové- vo forme omáčok, prívarkov, špenát, zeleninové omáčky, sladké: vo forma kaší ryžová, ovsená, krupicová... Prílohy: zemiaková kaša, cestoviny... Nevhodné potraviny: mastné druhy mäsa, hus ,akčica, mastné ryby, údeniny, salámy, vnútornosti, nafukujúca zelenina, ovocie s ajdierkami a tvrdými šupkami, šošovica, hrach, orechy, čerstvé kysnuté cestá, zelenina nakladaná v octe, linecké cesto, kysnuté knedle, polievkové koreniny, pálivá parika, pikantné pokrmy, pikantné syry zrnková káva, silné kakao a čokoláda, ľadové a príliš horúce nápoje, alkohol. Jedálny lístok: 1 deňRaňajky: čaj, st. biele pečivo, šunková penaDesiata: banánové pyréObed: pol. z koreňovej zeleniny s krupicovými haluškami, varené vajíčko na mäkko, kôprová omáčka, zemiaková kašaOlovrant: ovocná šťava, Be-be keksVečera: br. hašé, smotanová omáčka, zemiaková kaša.2 deňRaňajky: mlieko, vianočka, džemDesiata: strúhané jablko, piškótyObed: pol. zelerová, mäsový puding, zemiaková kaša, marhuľový kompótOlovrant: detská výživaVečera: krupicová kaša, čaj3 deň Raňajky: čaj, st. biele pečivo, nízkotučný syrDesiata: ovocný jogurtObed: slabá paradajková polievka, mäsová omáčka, zemiaková kašaOlovrant: vanilkový puding, piškótyVečera: kuracie hašé, hrášková omáčka, zemiaková kašakeď má hnačky a keď má pre diagnózu a chorobu indikovanú bezvyškovú diétu odporúčam dodržiavať bezvyškovú diétu. Diéta č. 5 – bezzvyšková Indikácie: pri črevných ochoreniach, po akútnych črevných ochoreniach, pri chronických hnačkových ochoreniach, pri vredovom zápale hrubého čreva, pri črevných dyspepsiách, Crohnovej chorobe, pri hnačkách po TB a kyslomliečnych výrobkochZloženie: 9 500 KJ, 80 g Bielkovín, 70 g tukov, 320 g sacharidov, 90 mg vit C.Charakteristika: diéta je energeticky plnohodnotná, má zvýšený obsah bielkovín, čím sa má nahradiť ich zvýšená strata, ktorá môže nastať pri hnačkách. Naproti tomu je o niečo znížený obsah tukov a tým sa diéta stáva ľahšie stráviteľnou. Najväčšia pozornosť sa venuje zníženiu obsahu nestráviteľných látok – najmä rastlinnej buničiny celulózy, ktorá dráždi črevo na väčšiu peristaltiku. Obmedzením dráždivého korenia a prepaľovaných tukov sa má šetriť zápalom zmenená sliznica čriev aj chemicky. Pri tejto diéte obmedzujeme aj podávanie mlieka, ktoré u niektorých chorých spôsobuje vznik hnačky. Táto diéta je mechanicky, chemicky, termicky šetriaca.Pri tejto diéte je najdôležitejšie mechanické šetrenie. Najdôležitejší je výber potravín.Technologická úprava: šetriaca technologická úprava bez prepaľovania tukov má napomáhať lepšej stráviteľnosti všetkých pokrmov. Výber potravín sa usmerňuje tak, aby sa vylúčili všetky zvyšky najmä vláknina, celulóza, šupky, jadierka, zo surového ovocia a pod. ak je to možné, všetky tieto časti sa oddelia počas technologickej úpravy. Pokrmy sa zahusťujú múkou opraženou nasucho, alebo zátrepkou. Maslo, alebo olej sa pridávajú do hotového pokrmu.Výber vhodných potravín:Mlieko a mliečne výrobky: sa do pokrmov používa v malom množstve. Mlieko ako samostatný nápoj väčšina chorých zle znáša, preto sa zaraďuje na osobitnú ordináciu. Mäso- hovädzie, teľacie, kurča, chudé bravčové, nemastné ryby v prírodnej úprave, najmä dusené, najskôr však opražené nasucho. Mäsové výrobky – hydinová šunka, diétna saláma, hydinové párky.Vajcia- v ľahko stráviteľnej forme, ako do pokrmov na spojenie, na mäkko, alebo vo forme sadliny.Ovocie – surové ovocie sa nepodáva, výnimku tvoria strúhané jablká bez šupiek a zrelé banány. Inak iba ovocné šťavy, ktoré sa pridávajú do krémov, rôsolov, zahusťované zemiakovou múčkou. Kompóty sa uvaria na mäkko bez cukru a pred podávaním sa pretrú, alebo sa z duseného ovocia bez šupiek a jadierok pripravujú kaše a peny.Z ovocia teda odporúčam len postrúhané jablko – jablčné pyré- kaša. Banán na všetky úpravy – banánová kaša. Čučoriedky pôsobia protizápalovo – sušené čučoriedky ako čaj.Zelenina- možno používať len mladú, treba ju však pretrieť, hodí sa najmä pretrená strúhaná mrkva, pyré z mrkvy, mrkvová šťava, pretrený dusený mladý špenát, pokrájaný (trhaný, sekaný) mladý hlávkový šalát na drobno a okyslený citrónovou šťavou. Koreňová zelenina - zeler a petržlen len na vývar.Zemiaky – používame ako prílohu, do mäkka uvarené, nikdy nie v kusoch, len vo forme kaše pripravenej s vývarom, do polievky. ( vývar s roztlačenými zemiakmi)Strukoviny – nepodávame!!!Obilniny – ovsené vločky, krúpy, krúpky, ryža – používame na prípravu hlienových polievok: ryžovej, krupicovej, z ovsených vločiek...Chlieb a pečivo -starší biely chlieb a staršie biele pečivo.Cestá- rezancové, tvarohové, zemiakové – z varených zemiakov.Tuky – do pokrmov a ako samostatné nepodávame. Dávame na tuky veľký pozor, majú laxatívny – preháňavý účinok.Nápoje- nesladené čaje – ruský, indický, nesladená obilninová káva, vyprchané minerálne vody.. sušené čučoriedky ako čaj.Koreniny- jemné druhy korenín – posekané zelené vňate – petržlenové, zelerové, pomletá rasca na vývar.Pokrmy:Polievky – . Podávame najmä ukľudňujúce hlienové polievky – krupicovú, vločkovú, ryžovú. Vločky musíme prepasírovať. Polievky sa podávajú väčšinou redšie predovšetkým vývar z hov. mäsa, pretreté mrkvové a zemiakové. Zelenina pokrájaná na kúsky sa pred podávaním z polievky odstráni. Zahustené nasucho opraženou hladkou múkou, vajcovou sadlinou, hmlou. Tuk v polovičnom množstve vkladáme do hotového pokrmu.Hlavné jedlá: -Polomäsité: karbonátky, rizoto, mäsovo – mrkvový puding.-Sladké: rezance s krupicou, strúhankou, tvarohom.-Slané: nákypy, pudingy, môžu byť aj z vajíčka.Prílohy -zemiaková kaša, ryža, kolienka, tarhoňa.Omáčky – nepodávame!!! Prívarky -špenátový – bez mlieka.Múčniky -podávame iba zriedka, nemajú byť príliš sladké, ani mastné. Možno ich ochutiť vanilkou.Nevhodné/zakázané potraviny:Mastné mäsá, vyprážané, nakladané, údené, slanina, oškvarky, pikantné konzervy, všetky údeniny okrem šunky, všetka čerstvá zelenina v hrubej úprave, kapusta, kel, karfiol, uhorky, huby, hrach, šošovica, fazuľa, tvrdé ovocie so šupkami a s jadierkami, mastné múčniky, koreniny, čerstvý chlieb, čerstvé pečivo, celozrnný chlieb, dráždivé, mlieko... Ešte odporúčania: V období hnačiek odporúčam ryžový odvar.V akútnom období hnačiek by bolo správne vynechať koncentrovaný cukor.Keby ste potrebovali ešte poradiť a pomôcť, tak som tu pre vás, pokojne sa na mňa obráťte, veľmi rada pomôžem, poradím...prajem skoré zlepšenie zdravotného stavu a všetko dobré
, 30. júna 2015