operácia rakoviny hrubého čreva
Dobrý deň, prosím Vás o radu, kde by som mohla kúpiť nejaké brožúrky ohľadom stravovania po operácii hrubého čreva. Doporučené potraviny, prípadne informačný jedálny lístok. Ďakujem veľmi pekne a prajem pekný deň. Anna Brňáková
Dobrý deň, ak máte Vy (alebo Váš príbuzný) po operácii hrubého čreva stómiu - po ileostómii, kolostómii, čo sú zákroky, pri ktorých sa po odstránení väčšej časti čreva vytvára umelý otvor v stene dutiny brušnej, do ktorej črevo vyúsťuje, tak aby stolica neodchádzala zo stómie príliš vodnatá, odporúčam dodržiavať nasledujúce zásady: tekutiny podávame mimo jedla, aj to v malých dávkach, ale častejšie.Obmedzujeme nestráviteľné zvyšky a nafukujúce potraviny.Dôležitá je pravidelnosť.Jedlo podávame v menších dávkach, častejšie, pravidelne.Obmedzujeme zvyšky, nafukujúce potraviny a koncentrované sacharidy,treba jesť v pokoji, dôkladne hrýzť, nezapíjať.Ak máte od lekára, alebo diétnej sestry naordinovanú diétu, treba ju dodržiavať. Keď máte alergiu, alebo neznášanlivosť nejakej potraviny, vylúčte ju z jedálneho lístka. Keďže ste napísali len veľmi stručne, že ste po operácii hrubého čreva, tak odporúčam bezvyškovú diétu, ale ťažšie sa radí týmto spôsobom, keď nemám od Vás viac informácií o zdravotnom stave, alergiách a mnoho iných informácií. Preto, ak by ste potrebovali ešte poradiť a pomôcť, napíšte mi pokojne viac informácií, veľmi rada pomôžem a poradím. Zatiaľ môžem vychádzať z Vašej informácii o operácii hrubého čreva, tak po takej operácii odporúčam bezzvyškovú diétu. Bezzvyšková diéta je energeticky plnohodnotná, má zvýšený obsah bielkovín, čím sa má nahradiť ich zvýšená strata, ktorá môže nastať pri hnačkách. Naproti tomu je o niečo znížený obsah tukov a tým sa diéta stáva ľahšie stráviteľnou. Najväčšia pozornosť sa venuje zníženiu obsahu nestráviteľných látok – vlákniny -najmä rastlinnej buničiny celulózy, ktorá dráždi črevo na väčšiu peristaltiku. Obmedzením dráždivého korenia a prepaľovaných tukov sa má šetriť zápalom zmenená sliznica čriev aj chemicky. Pri tejto diéte obmedzujeme aj podávanie mlieka, ktoré u niektorých chorých spôsobuje vznik hnačky. Táto diéta je mechanicky, chemicky, termicky šetriaca.Pri tejto diéte je najdôležitejšie mechanické šetrenie. Najdôležitejší je výber potravín.Technologická úprava: šetriaca technologická úprava bez prepaľovania tukov má napomáhať lepšej stráviteľnosti všetkých pokrmov. Výber potravín sa usmerňuje tak, aby sa vylúčili všetky zvyšky najmä vláknina, celulóza, šupky, jadierka, zo surového ovocia a pod. ak je to možné, všetky tieto časti sa oddelia počas technologickej úpravy. Pokrmy sa zahusťujú múkou opraženou nasucho, alebo zátrepkou. Maslo, alebo olej sa pridávajú do hotového pokrmu.Výber vhodných potravín:Mlieko a mliečne výrobky: sa do pokrmov používa v malom množstve. Mlieko ako samostatný nápoj väčšina chorých zle znáša, preto sa zaraďuje na osobitnú ordináciu. Mäso- hovädzie, teľacie, kurča, chudé bravčové, nemastné ryby v prírodnej úprave, najmä dusené, najskôr však opražené nasucho. Mäsové výrobky – hydinová šunka, diétna saláma, hydinové párky.Vajcia- v ľahko stráviteľnej forme, ako do pokrmov na spojenie, na mäkko, alebo vo forme sadliny.Ovocie – surové ovocie sa nepodáva, výnimku tvoria strúhané jablká bez šupiek a zrelé banány. Inak iba ovocné šťavy, ktoré sa pridávajú do krémov, rôsolov, zahusťované zemiakovou múčkou. Kompóty sa uvaria na mäkko bez cukru a pred podávaním sa pretrú, alebo sa z duseného ovocia bez šupiek a jadierok pripravujú kaše a peny.Z ovocia teda odporúčam len postrúhané jablko – jablčné pyré- kaša. Banán na všetky úpravy – banánová kaša. Čučoriedky pôsobia protizápalovo – sušené čučoriedky ako čaj.Zelenina- možno používať len mladú, treba ju však pretrieť, hodí sa najmä pretrená strúhaná mrkva, pyré z mrkvy, mrkvová šťava, pretrený dusený mladý špenát, pokrájaný (trhaný, sekaný) mladý hlávkový šalát na drobno a okyslený citrónovou šťavou. Koreňová zelenina - zeler a petržlen len na vývar.Zemiaky – používame ako prílohu, do mäkka uvarené, nikdy nie v kusoch, len vo forme kaše pripravenej s vývarom, do polievky. ( vývar s roztlačenými zemiakmi)Strukoviny – nepodávame!!!Obilniny – ovsené vločky, krúpy, krúpky, ryža – používame na prípravu hlienových polievok: ryžovej, krupicovej, z ovsených vločiek...Chlieb a pečivo -starší biely chlieb a staršie biele pečivo.Cestá- rezancové, tvarohové, zemiakové – z varených zemiakov.Tuky – do pokrmov a ako samostatné nepodávame. Dávame na tuky veľký pozor, majú laxatívny – preháňavý účinok.Nápoje- nesladené čaje – ruský, indický, nesladená obilninová káva, vyprchané minerálne vody.. sušené čučoriedky ako čaj.Koreniny- jemné druhy korenín – posekané zelené vňate – petržlenové, zelerové, pomletá rasca na vývar.Pokrmy:Polievky – . Podávame najmä ukľudňujúce hlienové polievky – krupicovú, vločkovú, ryžovú. Vločky musíme prepasírovať. Polievky sa podávajú väčšinou redšie predovšetkým vývar z hov. mäsa, pretreté mrkvové a zemiakové. Zelenina pokrájaná na kúsky sa pred podávaním z polievky odstráni. Zahustené nasucho opraženou hladkou múkou, vajcovou sadlinou, hmlou. Tuk v polovičnom množstve vkladáme do hotového pokrmu.Hlavné jedlá: -Polomäsité: karbonátky, rizoto, mäsovo – mrkvový puding.-Sladké: rezance s krupicou, strúhankou, tvarohom.-Slané: nákypy, pudingy, môžu byť aj z vajíčka.Prílohy -zemiaková kaša, ryža, kolienka, tarhoňa.Omáčky – nepodávame!!! Prívarky -špenátový – bez mlieka.Múčniky -podávame iba zriedka, nemajú byť príliš sladké, ani mastné. Možno ich ochutiť vanilkou.Nevhodné/zakázané potraviny:Mastné mäsá, vyprážané, nakladané, údené, slanina, oškvarky, pikantné konzervy, všetky údeniny okrem šunky, všetka čerstvá zelenina v hrubej úprave, kapusta, kel, karfiol, uhorky, huby, hrach, šošovica, fazuľa, tvrdé ovocie so šupkami a s jadierkami, mastné múčniky, koreniny, čerstvý chlieb, čerstvé pečivo, celozrnný chlieb, dráždivé, mlieko...Ešte odporúčania: V období hnačiek odporúčam ryžový odvar.V akútnom období hnačiek by bolo správne vynechať koncentrovaný cukor.Po jedle je vhodný 15- 20 minútový pokoj v ľahu. Vylúčiť jedlá s koncentrovanými jednoduchými sacharidmi.Prosili ste aj o radu na informačný jedálny lístok, tak Vám tu napíšem príklady jedálnych lístkov na bezzvyškovú diétu:Jedálny lístok: 1 deňRaňajky: čaj nesladený, ruský, staršie biele pečivo, šunková penaDesiata: jablkové pyréObed: polievka mrkvová s krupicou, hov. prírodné na rasci, varené zemiaky na kašu, jablkový kompót bez šupkyOlovrant: tvarohová penaVečera: rezance so strúhankou, nesladený čaj2 deňRaňajky: nesl. Čaj, st. biele pečivo, vajce na mäkkoDesiata: banánová kašaObed: polievka ryžová, dusené kurča, zemiaková kaša z vývaru, posekaný hlávk. Šalát ochutený citr. ŠťavouOlovrant: nesl. Čaj, staršie biele pečivoVečera: zeleninové karbonátky, varené zemiaky roztlačené na kašu, ( zemiaky nikdy nie vcelku) jablkový kompót bez šupiek3 deňRaňajky: nesl. Čaj, staršie biele pečivo, tvarohová nátierkaDesiata: detská výživa jablkováObed: polievka vločková, hov. závitok, dusená ryža, posekaný hlávk. ŠalátOlovrant: vanilkový puding Večera: sadlina so šunkou, zemiaková kaša s vývarom. Keby ste potrebovali ešte pomôcť, poradiť ohľadom výživy a stravovania, pokojne sa ma pýtajte, som Vám k dispozícii a veľmi rada pomôžem a poradím...Prajem Vám všetko dobré.