NEMALOBUNKOVY KARCIOM PLUC

NEMALOBUNKOVY KARCIOM PLUC

DOBRY DEN,CHCELA BY SOM SA OPYTAT, CI MAM DRZAT DIETU- PRI LIECBE ZHUBNEHO NADORU PLUC,CI MOZEM MASO,CUKOR A OSTAT. POTRAVINY.DAKUJEM JANKA.
JANKA, 19. januára 2016
Dobrý deň, neodporúčam Vám v žiadnom prípade držať žiadnu diétu, najmä nie žiadne ,,ozdravné" a samoordinované diéty s cieľom ,,vyhladovať" nádor, lebo nádor nie je možné vyhladovať, v žiadnom prípade neskúšajte a nedržte ,,ozdravné" hladovky, je to veľmi nebezpečné, pretože môže prísť k malnutrícii-nedostatočnej výžive až ku kachexii výraznému, extrémnemu schudnutiu,chudosti ale odporúčam Vám dodržiavať zásady zdravej výživy,výživa má pri onkologickom ochorení veľmi dôležitú podpornú funkciu.Odporúčam Vám nasledovné zásady:-Zvýšenie energetickej hodnoty výživy tak, aby ste neschudla a nestratila sily,-Dbáme na dostatočný prísun vitamínov, minerálnych látok, a iných podporných látok, z ktorých mnohé majú protirakovinové účinky ( C, E, selén) brokolica, cesnak, zázvor (ďumbier)... -Jedlá majú mať lákavý vzhľad, výraznú chuť, vôňu, aby sme premohli a prekonali prípadné nechutenstvo,-Vylučujeme potraviny, ktoré obsahujú kancerogény ( grilované, údené, vyprážané, prepaľovaný tuk, pozor na plesne.)Veľký význam má: -Dostatočný prísun vlákniny a probiotík ( baktérie mliečneho kvasenia), ktoré upravujú črevnú flóru. Význam tu má aj zníženie až vylúčenie príjmu červeného mäsa, znížiť príjem tukov.Vyhýbať sa potravinám, ktoré môžu byť kontaminované kancerogénnymi látkami: toxínmi tvoriacimi plesňami napr. aflatoxín, dechtovými látkami vznikajúcimi pri údení – dusitany, dusičnany, ťažké kovy ako napr. olovo Pb, ortuť Hg, kadmium, Ca a rôznymi syntetickými látkami, zvýšiť príjem potravín s ochranným účinkomOchranný účinok majú: antioxidanty vit. A,C, E, selén, vláknina a rôzne fytochemikálie obsiahnuté v ovocí a zelenine – flavonoidy, polyfenoly. (napr. brokolica má protirakovinové účinky)Znížiť príjem tukov, používať olivový olej,do jedálneho lístka zaradiť ryby...jesť veľa ovocia a zeleniny...Biely cukor môžete nahradiť hnedým cukrom, ktorý je biologicky hodnotnejší, hoci je lepkavý a horšie sa dávkuje, alebo medom, ktorý je biologicky hodnotný viac než cukor, biele pečivo môžete vymeniť za celozrnné, tmavé...Prajem Vám všetko najlepšie.s pozdravom Bc. Katarína Čibová
, 19. januára 2016