nador uprostred pečene

nador uprostred pečene

dobrý deň, kamarátkinmu otcovi zistili že má nádor uprostred pečene, podľa lekárov s anedá liečiť a nevedia z neho odobrať ani vzorku, prosím vás o radu či nieked yna slovenksu existuje lekár ktorý by im vedel pomôcť, každým dnom chradne, prekon v minulosti aj rakovinu prostaty a operáciu srdca, dlho chodil po lekároch ako onkologický pacient, že má bolesti so žalúdkom, schudol asi 20kíl, stále mu bolo zle, nechutilo mu jesť a pod. nik mu nespravil žiadne vyšetrenie až na naliehanie kamarátky i ked trochu neskoro veríme že s amu dá ešte pomôcť, prekonal teraz oepráciu žlnčíka.vopred dakujem za radu
zuzana, 18. septembra 2015
Dobrý deň, je mi veľmi ľúto, že je kamarátkin otec v takom zdrav. stave, odporúčam liečebnú výživu - diétu s obmedzením tukov, ktorou mu vieme veľmi pomôcť. diéta je energeticky a biologicky plnohodnotná, obsah tukov je znížený na 55 g/ deň, alebo ho znižujeme na 30-40 g/deň. diéta sa skladá z potravín, ktoré majú aj znížený obsah cholesterolu, obmedzujeme váječné žĺtky, čiastočne aj maslo, dôležitý je správny výber tukov, vhodná technologická úprava, vylučujeme prepálené tuky, tuky s vysokým obsahom cholesterolu, masť slanina, škvarky. okrem čerstvého masla možno na omastenie použiť iba jednodruhový olej. ak pac. neznáša mlieko - nepodávame ho. nevylučujeme však mliečne výrobky - nízkotučné syry, nízkotučný tvaroh. obmedzujeme jedlá ťažko stráviteľné, nafukujúce, s vyšším obsahom cholesterolu. diéta je šetriaca mechanicky, chemicky, termicky, z technologických postupov používame varenie, dusenie ( vyprážanie vôbec nepoužívame) osobitú pozornosť venujeme výberu vhodných tukov, ich množstvu, spôsobu ich tepelného opracovania. Povolené množstvo čerstvého masla preto pridávame až do hotového pokrmu - príp. rozpustíme vo vodnom kúpeli. Maslo sa nikdy neprepáža, ani olej príliš nezohrievame. Mäso opekáme nasucho - bez tuku, podlievame nemastným vývarom z riedkych kostí, alebo neveľkým množstvom vody. Pokrmy zahusťujeme múkou opraženou nasucho, alebo zátrepkou. Zápražku nepoužívame. Múku opekáme nasucho. Vylučujeme mozoček, váječný žĺtok. obmedzujeme ťažko stráviteľné potraviny, čerstvé kysnuté pečivo, kel, kapusta, strukoviny, zelený hrášok, fazuľka, karfiol, cesnak, cibuľa pór, vylučujeme maslové krémy, maslové cestá. Polievky zahusťujeme iba múkou opraženou nasucho, až do hotovej trošku masla. ako závarku môžeme: ryžu, ovsené vločky, krupicu, zemiaky, krúpky... vhodná je: zeleninová, mrkvová, vločková, z riedkych kostí, brokolicová, zemiaková... Mäso: bez tuku, odležané, chudé hov. zadné, chudé bravč. stehno, chudé teľacie, kuracie, morčacie prsia, nemastné ryby - kapor, pstruh,údeniny nepodávame, nepodávame nič pikantné. Príklad mäsového jedla vhodného: hov. na mrkve, dus. kurča, bravč. na jablkách, ryby varené, dusené, mäsové závitky, mäsový puding..omáčky a prívarky - nepodávame. prílohy - najlepšie zemiaky, ale nie opekané, vyprážané. vhodné je suchárová knedľa, ryža, tarhoňa, jemná zemiakoá knedľa...tuky: živočíšne, alebo rastlinné maslo, rastlinné oleje ( vhodné sú olivový, repkový) mlieko a mliečne výrobky podávame len ak ich pac. znáša, vhodné sú netučný tvaroh, biely jogurt, nízkotučné mliečne výrobky. Vajcia samostatne nepodávame, používame len na prípravu pokrmu. ovocie bez šupiek, zrniečok - jablká, marhule, banány, broskyne, pomaranč... komóty - jablkový, marhuľový, broskynový, - pyré alebo vo forme ovocných štiav. môže aj detskú výživu.bezmäsité pokrmy: nákypy (ryžový s jablkami, pudingy, žemľovky, krupicové flamére, zapekaná brokolica, zeleninové rizoto, rezance so strúhankou, pečivo: vhodný je starší biely chlieb, staršie biele pečivo. koreniny len na báze vňatí, kôpor, bazalkakvôli problémom so srdcom treba vylúčiť soľ a obmedziť potraviny, ktroé ju obsahujú. vhodné nápoje: voda, slabý ruský čaj, acidko, kefír - individuálne podľa znášanlivosti, bylinkový čaj, kávy vylúčiť.zákazané: mastné, vyprážané, údené, hus, kačica, vnútornosti, slanina, loj, mastné údené ryby, pikantné, konzervy, silné vývary, silný čierny čaj, silná zrnková káva, kakao silné, alkohol, masť, stužené prepálené tuky, šľahačka, bryndza, plesňové syry s vyšš.obs. tuku, smotana, váječné žĺtky, čalamáda, presolené pikantné pokrmy, vyprážané múčniky, kysnuté, koreniny čierne korenoe, červ. paprika, ostré korenia všetkého druhu a kvôli srdcu vylúčiť soľ ( nesoliť, nedávať sýtené minerálky, riadiť sa neslanou šetriacou diétou, ak potrebujete ešete poradiť a pomôcť, tak sa na mňa pokojne obráťte, veľmi rada pomôžem, poradím... Prajem všetko najlepšie, veľa síl, nádeje, pozitívneho myslenia, nikdy sa netreba vzdávať, treba veriť!s pozdravom Bc. Katarína Čibová
, 18. septembra 2015