nádor pažeráka

nádor pažeráka

Pekný deň prajem. V prvom rade by som sa chcela veľmi pekne podakovať p.Bc. Kataríne Čibovej za rozsiahlu odpoveď ohľadom našej choroby. Manželovi diagnostikovali nádor pažeráka. Pýtala som sa ohľadne stravovania. Poslali ste mi rozpis kašovitej stravy. Môj manžel nemá problém s prehltaním stravy Zje úplne všetko a veľmi mu chutí jesť. Je naopak stále hladný. Z čoho sa teším!!! Bol už na piatej chemoterapii, ktorú tiež zvláda dobre. Chcela by som sa teda spýtať, akých potravín by sme sa mali vyvarovať a ktoré potraviny sú vhodné. Treba brať aj nejaké vitamíny, čaje a pod.? Vopred Vám dakujem. Držte nám palce!!!
macka, 28. novembra 2015
Dobrý deň, veľmi pekne Vám ďakujem za Váš email, odporúčam Vášmu p. manželovi šetriacu diétu -šetriacu mechanicky, chemicky i termicky. Mechanické šetrenie: jeho úlohou je zabrániť podráždeniu slizníc tráviaceho traktu, prostredníctvom potravy znížiť peristaltiku(pohyb čriev), uľahčiť prechod potravy. Do tohto šetrenia zahŕňame: -odstraňujeme ťažko stráviteľné časti mäsa: šľachy, blany, chrupavky, kože,-vylučujeme ovocie: s jadierkami, zrniečkami, pevnými šupkami maliny, jahody, egreše, hrozno, hrušky...-vylučujeme nafukujúcu zeleninu – kel, kapusta, karfiol, cesnak, cibuľa...-zeleninu s jadierkami vylučujeme tiež rajčiny,uhorky-drevnatú zeleninu len na vývar.-strukoviny taktiež nepodávame vôbec, sú ťažko stráviteľné, obsahujú veľa vlákniny, spôsobuju meteorizmus. Chemické šetrenie: Výživa nemá dráždiť sliznicu GIT-u ( gastrointenstinálneho traktu), chemicky nemá dráždiť sekréciu štiav.Chemicky dráždia: extraktívne látky, ktoré obsahuje mäso a niektoré aromatické druhy zeleniny –silné mäsové vývary, zeleninové silné vývary, výpek ( šťava) z mäsa, silné hubové vývary, rascový vývar, silná čierna káva, silný čaj, silné kakao, čokoláda..Chemicky dráždia prepálené tuky – grilovaná, pečená koža z hydiny, kôrky na mäse, chlebe, pečive, koláče, ktoré vzniknú pri pečení resp. vyprážaní.Chemicky dráždia pikantné a korenené pokrmy – nesmú sa používať dráždivé koreniny, konzervy, všetky spôsoby údenia, zrejúce syry, plesňové syry s vyšším obsahom tukov a pridaním rôznych korenín...Chemicky dráždia prepálené pokrmy, preto sa v šetriacej diéte mäso, múka opeká len nasucho a tuk pridávame do hotového pokrmu.Chemicky dráždia co2 nasýtené nápoje, nealká coca cola, kola, kofola, alkohol, nikotínĎalej chemicky dráždia všetky príliš slané, alebo sladké pokrmy, potraviny nakladané v soli, octe, všetky kypriace prášky, prášok do pečiva, sóda bikarbóna, salajka..Pri šetriacich diétach podávame len staršie biele pečivo a starší biely chlieb sú ľahšie stráviteľné, pretože pri žutí v spojení so slinami nevytvoria pevnú guľôčku, ktorá sa v žalúdku ťažšie natrávi.Termické šetrenie: nekonzumovať pokrmy príliš horúce, ani príliš studené. Hotové pokrmy prihrievame nad parou resp. v mikrovlnke. Najideálnejšie je konzumovať po bezprostrednej príprave.Technologické prípravy pokrmov v šetriacej diéte: používame varenie v pare, vo vode, vo vodnom kúpeli, dusenie, pečenie v alobale, pečenie vo vodnom kúpeli.výber vhodných potravín: mlieko je veľmi vhodné ako nápoj, môže byť aj s vyšším obsahom tuku, mliečne výrobky: netučný tvaroh, syry mäkké, jogurty biele, acidko, kefír... vajcia v ľahko stráviteľnej forme na mäkko, na hniličku, mäso: chudé, dobre odležané, hov. bravč.teľacie, morčacie, kuracie, ryby sladkovodné, domáci králik...z mäsových výrobkov len hydinová šunka, len jemné druhy, diétne... ovicie čerstvé, mrazené vo forme kompótov, jablká, banány, marhule, broskyne... zelenina mladá koreňová zelenina - mrkva, petržlen, zeler, kaleráb mladý, mladý hrášok, fazuľka, špenát, tekvica, patizón, cukina, červená repa, hlávkový šalát, brokolica. Zeleninu upravujeme varením, dusení, alebo vo forme šalátov...Zemiaky podávame varené, ako kašu, alebo pečené v šupke...ďalej vhodné prílohy sú: ryža, tarhoňa, cestoviny. Pečivo: staršie biele - starší biely rožok, starší biely chlieb, bábovka z piškótového cesta, piškóty, neplnené kekse, sucháre... Cestá: zemiakové, piškótové. Zo sladkých jedál je vhodný napr.ryžový nákyp, krupicová kaša, tvarohové guľky s posýpkou, k nim marhuľový kompót... sladidlá:biely cukor, med. Tuky: kvalitné oleje - olivový, repkový... koreniny: len jemné druhy korenín: na báze vňatí petržlenová, zelerová, kôpor, majorán, rasca, bobkový list... Nevhodné potarviny sú: všetky tvrdé pokrmy, tvrdá zelenina, tvrdé ovocie, pikantné pokrmy, silné mäsové vývary a šťvy z mäsa, ďalej vylučujeme:polievkové korenie, silný ruský čaj, silné kako, alkoholické nápoje, horčicu, konzervované jedlá, zverina, nakladané a tučné mäsá, slaninu, oškvarky, tučné syry, cibuľu, cesnak, pór, červenú papriku, kyslé ovocie, ocot, mak, orechy, tukové lístkové pečivo, vyprážané a opekané jedlá, čerstvé kysnuté pečivo, strukoviny, kapustu, kel, fazuľa, šošovica, huby. Z nápojov vylúčiť silnú čiernu kávu, zrnkovú kávu, nápoje s vysokým obsahom kys. uhličitého /bublinkové,Coca Cola, kofola...Nie je potrebné brať vitamíny v tabletkových preparátoch a výživ. doplnkoch, pretože je lepšie prijímať ich v strave biologicky a energeticky plnohodnotnej. Čo sa týka čajov, tak je vhodný slabý čierny čaj, bylinkové čaje, môže piť aj mlieko, slabé kakao, bielu kávu. Keby ste potrebovali ešte poradiť ohľadom výživy/diéty, pokojne sa na mňa ešte obráťte, veľmi rada Vám poradím a pomôžem.Držím Vám palce a prajem zo srdca všetko najlepšie.S pozdravom: Bc. Katarína Čibová
, 28. novembra 2015