nádor pažeráka

nádor pažeráka

Pekný deň, už viac krát som vám písala, no môj dotaz stále nebol zodpovedaný. Ide mi o môjho manžela. Bol mu diagnostikovaný zhubný nádor pažeráka. Kedže nám lekár neporadil, ako sa v tomto prípade stravovať, čítam rôzne diskusie, články, atd. No mnohé z nich sa rozhádzajú. Viem, že zeleniny je treba konzumovať, ale či v tomto prípade môže jesť aj mäso a aké? Teda mám otázku hlavne ohľadne stravy. Čoho sa treba vyvarovať. Známa mi priniesla prepeličie vajíčka. Čítala som, že sú veľmi zdravé. Môžem mu ich uvariť? Dakujem.
macka, 12. novembra 2015
Dobrý deň, nádory pažeráku,keď sú dosť veľké sťažujú až blokujú prehĺtanie – dysfágia až afágia. Z hľadiska výživy je problémom riziko negatívnej energetickej bilancie -chudnutie až kachexia pacienta-extrémne vychudnutie so zmenami vo vnútornom prostredí organizmu. Výživa má byť mechanicky, chemicky i termicky šetriaca s dostatkom ochranných látok a energie. Výživa je teda podľa stupňa dysfágie- kašovitá, až tekutá diéta tekutá nutrične definovaná 0 –nd,diéta s dôrazom na dostatočný prísun energie, podľa potreby sondou a doplňuje sa infúznou terapiou. Nenapísali ste mi však, ako je na tom Váš p. manžel s prehĺtaním?? Pri tekutej diéte, čo sa týka mäsa, podávame ho iba vo forme mäsovej omáčky, z hov., alebo teľacieho mäsa, najprv ho uvaríme na mäkko varením, alebo dusením a potom ho rozmixujeme a zriedime mäsovým vývarom, pri tekutej diéte nepodávame prílohy, podávame však omáčky jemné, pretreté, múku opražíme nasucho zalejeme vývarom z kostí, mliekom, vodou, môžeme zahusťovať zátrepkou, do hotovej pridáme maslo, alebo olej. podávame mliečne polievky, vývary z mäsa, mixovanú novú zeleninu, krupicové, ryžove, zemiakové. zahusťujeme ich múkou opraženou nasucho, krémové jemnou zátrepkou, ako koreniny iba vývar z rasce a petržlenovej vňate. namiesto múčnikov podávame krémy, tvarohový, vanilkový, pudingy, ovocné rozmixované kompóty, riedka krupicová kaša, alebo riedka kaša z ovsených vločiek... nápoje čaj, čaj s mliekom, mlieko, riedené džúsy... čoho sa vyvarovať - nevhodné potraviny pri tekutej diéte sú nafukujúce ako kel, kapusta, karfiol, uhorky, strukoviny, hrušky, neokysličené minerálky, masť, slanina, mastné mäsá, údeniny, orechy, múčniky. V kašovitej diéte mäsá pripravujeme mleté, chudé, dobre odležané, podávame chudé, teľacie, mladú hovädzinu, bravčovinu iba chudú zo stehna, kurča, rybie filé a pečeň. Mäso upravujeme varením, dusením. Nepečie sa.Po tepelnom spracovaní sa mäso zomelie, alebo rozmixuje, hlavné mäsové jedlá podávame teda vo forme omáčok a mletého mäsa, bezmäsité vo forme omáčok, prívarkov, špenát, zeleninové omáčky, sladké jedlá - podávame vo forme kaší - ryžová, ovsená, krupicová, vhodné prílohy zemiaková kaša a cestoviny. Polievky zahusťujeme múkou opraženou nasucho, do hotovej pridáme čerstvé maslo. Koreniny len na báze vňatí. Kompóty podávame len mixované - jablkový, marhuľový, zeleninu podávame len mladú koreňovú - vhodná je mladá fazuľka, hrášok, špenát... ovocie podávame len ako ovocnú kašu - strúhané jablko, kaša z banánov... nepodávame údenárske výrobky, mastné druhy mäsa, kačica, hus, mastné ryby, kyslé ryby, salámy, slaninu, oškvarky, nepodávať nič ostré, dráždivé, nepodávame čerstvé pečivo, ale staršie biele pečivo, nepodávať čerstvé kysnuté cestá, zrnkovú kávu, nepodávame strukoviny nepodávame tvrdé pikantné syry, nepodávať nič ľadové ,ani horúce... zemiaky podávame vo forme zemiak. kaše, Ak by ste potrebovali ešte poradiť a pomôcť ohľadom týchto diét liečebnej výživy aj so vzormi jedálnych lístkov, pokojne sa na mňa znovu obráťte, veľmi rada Vám pomôžem. Napíšte mi prosím, ako je na tom s prehĺtaním. Ďakujem. Prajem Vám i Vášmu p.manželovi všetko dobré.S pozdravom Bc. Katarína Čibová
, 12. novembra 2015