nador moc ciest

nador moc ciest

opatrujem 89roc. sesternicu ktorej pred rokom a pol zistili pokrocily zhub. nador moc. ciest operovat ju uz nechceli doktor na urologi navrhol aby sme ju nezatazovali ozarovanim ani chemoterapiou teraz prestava jej chutit jest a hlavne prestava vidiet ma stale bolesti uziva pravidelne od bolesti sevredol ako jej mame pomoct a aby videla uz vacsinou lezi dakujem za odpoved
lydka, 9. júla 2015
Dobrý deň, Vašej p. sesternici by som vzhľadom na diagnózu, zdravotný stav, vek.. odporučila chemicky,mechanicky termicky šetriacu diétu,kašovitú a v prípade zhoršeného prehĺtania- tekutú diétu. Nenapísali ste mi žiaľ viac o jej individuálnych ťažkostiach ohľadom výživy a prijímania stravy, ani či má stanovenú nejakú diétu, či má alergie, či sa jej sťažene prehĺta, v akom stave má dutinu ústnu, zápaly, afty, bolesti, suchosť, alebo či má ďalšie ochorenie napr. cukrovku, alebo vysoký krvný tlak,a pod. takže sa mi ťažšie konkrétnejšie radí týmto spôsobom, zo stručných info sa mi žiaľ ťažšie odporúča- šije diéta na mieru, a neraz sa týmto spôsobom viac poradiť nedá...Platí, že ak má od lekára alebo diétnej sestry naordinovanú diétu, nech ju dodržiava (ak je diabetička - diabetickú diétu) a nech sa pritom dbá na chuťovú výraznosť jedla, i lákavý príťažlivý vzhľad jedla a prijímať v pokojnom prostredí, aby nebola pri jedení sama, úplne vylúčiť mastné, korenisté, ostré, nafukujúce, vyprážané, údené, grilované jedlá, keď má individuálne ťažkosti a neznášanlivosti nech danú potravinu vynechá. Píšete, že väčšinou už len leží, preto z informácií, ktoré mám od Vás by som odporučila kašovitú šetriacu príp. tekutú, ale tekutá sa podáva kratší čas a nie je energeticky a biologicky plnohodnotná, tekutú len ak je väščí problém s prehĺtaním... napíšem Vám diétne odporúčania na obe diéty, pričom odporúčam tú kašovitú a v prípade zhorš. stavu prejsť na tekutú, nie naopak, tekutú len ak by nemohla prijímať kašovitú... tiež by bolo vhodné opýtať sa ošetr. lekára na nutridrinky, môže jej ich predpísať, najlepšie je ich piť po dúškoch chladené. Žiaľ nenapísali ste mi viac informácií, preto týmto spôsobom neviem poradiť viac ako tieto dve šetriace diéty, ale keby ste potrebovali ešte poradiť a pomôcť veľmi rada pomôžem a poradím...tekutá diéta:Indikácie: pri chorobách dutiny ústnej, hltana, pažeráka, ktoré sťažujú prehĺtanie. Často sa predpisuje v prvých dňoch po operácii dutiny ústnej, po operačnom vyňatí krčných mandlí a prvých dňoch po operácii ďalších častí tráviacich ústrojov. Po poranení, alebo poleptaní dutiny ústnej, hltana, pažeráka, ako aj pri všetkých zmenách, čo zapríčiňujú zúženie pažeráka. Možno ju použiť pri ťažších horúčkovitých ochoreniach. Táto diéta sa podáva kratší čas.Zloženie: 8000 KJ, 60 g bielkovín, 45 g tukov, 200 g sacharidov, 50 mg. vit. C. Charakteristika: táto diéta nie je energeticky a biologicky plnohodnotná. Preto, ak sa podáva dlhší čas treba prihliadať na zachovanie kalorickej a biologickej hodnoty.Technologická príprava: nie je zložitá, potraviny, ktoré sa pripravujú tepelne najprv uvaríme, alebo udusíme do mäkka a potom po pridaní tekutiny: mlieka, smotany, žĺtkov, ovocných štiav, alebo rozličných vývarov z kostí, mäsa, alebo zeleniny dôkladne rozšľaháme v šľahači. V tekutej forme môžeme pripraviť aj rozličné druhy mäsa. Často podávame omáčky, výživné polievky a krémy. Pritom je dôležitá chuť, pestrosť, vzhľad a farba pokrmu, čo niekedy môže ovplyvniť postoj pacienta k podávanému pokrmu.Vhodné potraviny: Polievky: podávame mliečne, krémové, bujóny, vývary z mäsa, mixovanú novú zeleninu, krupicové, ryžové, zemiakové. Zahusťujeme ich múkou opraženou nasucho. Krémové polievky jemnou zátrepkou. Ako koreniny používame iba vývar z rasce a petržlenovej vňate. Do hotových jedál vkladáme maslo, alebo jednodruhový olej.Mäso: podávame iba vo forme mäsovej omáčky z hovädzieho, alebo teľacieho mäsa, najprv ho uvaríme na mäkko varením, alebo dusením, potom ho rozmixujeme a zriedime mäsovým vývarom.Omáčky: podávame jemné a pretreté. Múku opražíme nasucho, zalejeme vývarom z kostí, mliekom, vodou. Môžeme ich zahusťovať zátrepkou. Do hotových omáčok môžeme pridať maslo, alebo jednodruhový olej.Prílohy: nepodávame! Kompóty: musia byť vždy rozmixované, vhodný je najmä jablkový, marhuľový, broskyňový, mandarínkový, pomarančový...Múčniky: bežne nepodávame. Miesto nich môžeme podať rozmanité krémy: žĺtkový, banánová, tvarohový, vanilkový, slabý kakaový, alebo kávový. Riedku krupicovú kašu a kašu z ovsených vločiek. Hodia sa aj rozličné pudingy, alebo ovocný kysel.Nápoje: čaj, čaj s mliekom, mlieko, biela káva, ovocné šťavy, riedené džúsy, minerálne vody – neokysličené.Nevhodné potraviny: nafukujúce ako kel, kapusta, karfiol, uhorky, strukoviny, hrušky, okysličené minerálky. Masť, slanina, mastné mäsá, údeniny, orechy, múčniky...Jedálny lístok: 1. DeňRaňajky: mlieko, bábovka – šľahané.Desiata: vanilkový krémObed: pol. Krupicová, paradajková omáčkaOlovrant: jogurtVečera: krupicová kaša2. deňRaňajky: čaj, vianočka, džem – šľahané.Desiata: banánové mliekoObed: pol. Bujónová, omáčka z hov. mäsa.Olovrant: kakaový pudingVečera: citrónová omáčka3. deňRaňajky: biela káva, piškótyDesiata: tvarohový krémObed: pol. krémová, bešamelová omáčkaOlovrant: džús, keks - šľahanéVečera: ovocná omáčkaKašovitá diéta: Indikácie: táto diéta sa podáva pri zhoršenom hryzení a prehĺtaní napr. po operáciách dutiny ústnej, alebo pri poraneniach na tvári, pri poleptaní, alebo zápale pažeráka. Pri jeho stenóze ( zúžení), divertikuloch, alebo rakovine pažeráka, na kratší čas sa predpisuje aj chorým s vredovou chorobou žalúdka a dvanástnika. Ak majú chorí pri bežnej šetriacej diéte ťažkosti a v prvé dni po operáciách žalúdka.Zloženie: 9 500 KJ, 80 g bielkovín, 70 g tukov, 320 g sacharidov, 90 mg. vit. C.Charakteristika: je energeticky a biologicky plnohodnotná, má mierne realimentačný charakter. U väčšiny chorých sa zaznamenáva mierne zvýšenie hmotnosti. Zvyčajne sa podáva chorým iba určitý čas, v príp. potreby ju však možno podávať dlhšie.Technologická úprava: je šetriaca, potraviny sa majú vyberať a technologicky upravovať tak, aby to zodpovedalo zásadám šetriacej diéty. Pokrmy možno variť, dusiť, potom sa však musia upraviť na kašovitú konzistenciu, aby kládli čo najmenšie nároky na mechanickú činnosť najmä horných tráviacich ústrojov. To pochopiteľne znižuje výber potravín. Ako pri všetkých šetriacich diétach pokrmy sa zahusťujú múkou opraženou nasucho, alebo zátrepkou. Čerstvé maslo, alebo olej sa do nich pridávajú až po dohotovení. Častou súčasťou kašovitej diéty je mlieko, mliečne výrobky, vajcia. Hoci na prípravu kašovitej diéty sa nesmie používať ostré korenie, nemožno však zanedbať chuťovú stránku diéty.Výber vhodných potravín: Mlieko a mliečne výrobky: - sa môžu podávať, výnimkou sú tvrdé a pikantné syry.Mäso a mäsové výrobky: má byť vždy mleté, dobre odležané, chudé, podávame teľacinu, mladú hovädzinu, bravčovinu iba chudú ( zo stehna) kurča, rybie filé a pečeň. Mäso upravujeme varením a dusením. Nepečie sa. Po tepelnom spracovaní sa mäso zomelie alebo rozmixuje. Z údenárskych výrobkov je dovolená len jemná šunka rozmixovaná na šunkovú penu. Ovocie: sa podáva ako ovocná kaša, strúhané jablko, kaša z banánov, šťava z pomarančov, alebo grapefruitov.Kompóty: len mixované napr. jablkový, marhuľový, broskyňový...Zelenina: mladá koreňová, hrášok, špenát, mladá fazuľka...Zemiaky: - vo forme zemiakovej kašeStrukoviny nepodávame!!!Obilniny: ovsené vločky, krúpky, ryža – vo forme kaší.Cestoviny: v kombinácii s omáčkou.Chlieb a pečivo: staršie biele pečivo a chliev, vianočka, bábovka, sladké pečivo bez posýpky.Cukor: med, kryštálový cukor.Tuky: - rastlinné vo forme ramy, veta, flóry.Koreniny: na báze vňatí – pažítka, petržlenová vňať, zelerová vňať, tymián.Pokrmy: Polievky: sú podstatnou súčasťou kašovitej diéty, zahusťujeme ich múkou opraženou nasucho a až do hotových pridávame čerstvé maslo, alebo jednodruhový olej.Hlavné jedlá: -Mäsové: vo forme omáčok, mletého mäsa.-Bezmäsité: vo forma omáčok, prívarkov, ako napr. špenát, zeleninové omáčky...-Sladké: vo forme kaší- ryžová, ovsená, krupicová...Prílohy: zemiaková kaša a cestoviny.Nevhodné potraviny: Mastné druhy mäsa – hus, kačica, mastné ryby, kyslé ryby, sardinky, údeniny, salámy okrem šunky. Vnútornosti, slanina, masť, oškvarky, prepaľované tuky, kapusta, kel, drevnatý kaleráb, uhorky, rajčiny, cibuľa, cesnak, zelená paprika, reďkovka, chren, zelenina nakladaná v octe, karfiol, kyslé uhorky, hrach, šošovica, fazuľa, sója, bôb, jahody, maliny, ríbezle, čučoriedky, hrozno, orechy, oriešky, mandle, mak, čerstvé pečivo, čerstvé kysnuté cestá, lístkové cesto, záviny, linecké cesto, kysnuté knedle, polievkové koreniny – magi, sáčkové polievky, horčica, pálivá paprika, červená paprika, všetky pikantné pokrmy, pikantné syry, všetky alkoholické nápoje, zrnková káva, silné kakao, silná čokoláda, ľadové a príliš horúce nápoje....Jedálny lístok: 1 deňRaňajky: čaj, st. biele pečivo, šunková penaDesiata: banánové pyréObed: pol. z koreňovej zeleniny s krupicovými haluškami, varené vajíčko na mäkko, kôprová omáčka, zemiaková kašaOlovrant: ovocná šťava, Be-be keksVečera: br. hašé, smotanová omáčka, zemiaková kaša.2 deňRaňajky: mlieko, vianočka, džemDesiata: strúhané jablko, piškótyObed: pol. zelerová, mäsový puding, zemiaková kaša, marhuľový kompótOlovrant: detská výživaVečera: krupicová kaša, čaj3 deň Raňajky: čaj, st. biele pečivo, nízkotučný syrDesiata: ovocný jogurtObed: slabá paradajková polievka, mäsová omáčka, zemiaková kašaOlovrant: vanilkový puding, piškótyVečera: kuracie hašé, hrášková omáčka, zemiaková kašaAk trpí nefrotickým syndrómom, hypertenziou -vysoký krvný tlak, problémy so srdcom, ak má opuchy ( edémy, tak odporúčam úplne vylúčiť kuchynskú soľ, minerálky, a obmedzovať potraviny s vysokým obsaho sodíka, podávame neslaný chlieb, neslané pečivo, Vyberáme potraviny, ktoré obsahujú málo sodíka a realtívne veľa draslíka: zelenina, ovocie, ryža, múka, neslané pečivo, zemiaky, cestoviny, med, tvaroh, nepodávame vnútornosti, obmedzujeme vajcia, teľacie mäso a hydinu, sú relatívne bohaté na sodík, na ochutenie sú vhodné vňate: petržlenová, zelerová, vylučujeme čierne korenie, nové korenie, mletú papriku... Pre prípad potreby Vám tu napíšem konkrétne diétne odporúčania neslanej šetriacej diéty:Diéta č. 10 neslaná šetriaca.Indikácie: ochorenie srdcovo cievne, angina pectoris, infarkt myocardu, intramediálny koronárny syndróm, zlyhanie srdca, zadržiavanie vody v tele + vznik opuchov, nefrotický syndróm, ktorý je tiež charakteristický tvorbou opuchov, niektoré štádia ochor. Pečeňe, ascites Charakteristika: diéta je určená pre chorého, ktorý sa väčšinou menej pohybuje, jeho energ. Príjem môže byť mierne znížený s vylúčením Nacl s obmedzením potravín a nápojov obsahujúcich Na. Tuky su mierne znížené. Tpp: šetriaca mechanicky, chemicky, termicky.Dôležitý je výber potravín s čo najmenším obsahom Na, ktorý je súčasťou skoro každej potraviny. Naopak zaraďujeme potraviny s vyšším obsahom draslíka (K) ide o zeleninu, ovocie, múku, ryžu, zemiaky, cestoviny, med, tvaroh. Treba dávať pozor na minerálky a podávať len neslaný chlieb a neslané pečivo.Pri príprave tejto stravy je veľmi dôležité zastretie neslanej chuti, preto zaraďujeme do jedálneho lístka aromatické druhy zeleniny napr zeler dochucujeme na sladko, kyslastú chuť (paradajkový pretlak, rajčinová šťava, vývar z rasce, jemné vňate. ( petržlen, zeler, kôpor, bazalka, mladý pór)Výber vhodných potravínPolievky: z 1 alebo viac druhu zeleniny nenafukujúcej, slabé vývary, polievky z pretlakov – špenátová, paradajková, zemiaková kyslá, s majoránom, dochucujeme na kyselkavo + bobkový list. Tuk do hotovej polievky v polovičnej dávke.Závarky a vložky do polievky: bezváječné cestoviny, mrvenica, ovčí syr. Tvaroh, osušená neslaná žemľa, rohlík, chlieb Obmedzujeme krupicové halušky.V žiadnom prípade vajcová hmla, bielková, pretože obsahuje veľa sodíka! Do hotovej polievky pridáme vňate podľa roč. obdobia.Hlavné jedlá Mäsité: chudé druhy mäsa, hov, bravč. Kurča, morka, domáci zajac, sladkovodné ryby domáce holubyTepelná úprava: šetriaca vo forme plátkov, kociek, rezancov, závitkov, sekaných mies v rôznej kombinácii. Snažíme sa vždy skombinovať s aromatickými a rôznymi druhmi zeleniny. Mäsá môžeme podávať vo forme nákypov, pudingov, karbonátkov. Bezmäsité sladké: rezancové cesto s rôznou posýpkou( strúhanka, tvaroh, krupica), zemiakové cestá pripravené bez pridania vajíčka, šúlance, ovocné guľky ( jabĺčko, marhule) nákypy, pudingy, ryžový, rezancový, tvarohový, žemľovka, tvarohové cesto – guľky, šúlance, kaše – ovsená, krupicová s polomliekom, piškótový trhanec so šťavou...Neslané: zeleninovo rizoto, tarhoňové rizoto, zeleninový karbonátok z 1 alebo viac druhov zeleniny, rezance so strúhankou, tvarohom, krupicou, šalát Kombinované: mäsovo – zeleninové rizoto, plnená zelenina, guľky s mäsovou plnkou..Pozor! Kel a kapustu zakazujeme a vylučujeme.Prílohy: Varené zemiaky, zemiaková kaša, ryža, slov. ryža, cestoviny, tarhoňa, špagety, mušličky, kolienka...Polotuhé múčne cesto: noky, haluškyKnedle: hrnčeková, suchárová, zemiaková.Príloha IIHlávkový šalát, červená repa, mrkvovo – zelerový, zelerovo – jablkový, tepelne sprac. Zeler..Ľadový šalát.Kompóty – z povolených druhov ovocia Zeleninovo ovocné šaláty z povolených druhov.Omáčky: paradajková, smotanová, bešamelová, kôprová.Prívarky: tekvicový, špenátový, cukinový, zemiakový, fazuľkový, šalátový, mrkvový, patizónovýOvocie: jablká,, ošúpané marhule a broskyne, južné a citrusové ovocie banán, pomaranč, grep, manadarínka.Pozor – zrniečkové ovocie len vo forme štiav a drení – melón, čerešne višneZelenina: koreňová, listová, tekvicová + jemné vňate. (POZOR – PAŽITKA NIE!)Nápoje: rôzne čaje, ktoré nezvyšujú krvný tlak, obilninová káva, slabé kakao, slabé malcao raz za čas nízkotučné mlieko, karamelové mlieko. + starší bielny sendvič, staršie biele pečivo, neslaný chlieb, neslané sucháre, staršia bábovka, staršia nekysnutá vianočka, maces + džem, z povolených druhov, med, medová nátierka... ovčí syr, mliekarenská hrudka, mäsová nátierka, tvarohová nátierka...Múčniky: krémy, pudingy, kysely + piškóty.Piškótové cesto s džemom, tvarohová plnkaúplne vylučujeme: Údeniny, konzervy, dochucovadlá, nakladané zeleniny, bujóny, kečup, horčica, chren, nafukujúca zelenina, strukoviny, čerstvé pečivo, celozrnné výrobky, nápoje s CO2 a NA (sodíkom) mladé mäsá, kypriace prostriedky, čierna káva, silné kakao, silné vývary, cibuľa, cesnak, paprika, dráždivé koreniny, nakladané potraviny v soli, vnútornosti, kyslá kapusta, kel..Keď by ste potrebovali ešte poradiť ohľadom výživy, diéty, veľmi rada pomôžem a poradím... Prajem všetko dobré, najmä veľa sily Vašej p. sesternici i Vám pri jej opatrovaní...S pozdravom
, 9. júla 2015