chemoterapia

chemoterapia

Dobrý deň,mame diagnostikovali pred dvoma mesiacmi karcinóm prsníka, po chirurgickom odstránení prsníka jej bola nasadená chemoterapia. Má za sebou dve dávky ambulantnej chemoterapie. Viete mi poradit niekoho kto by jej mohol poradit ohladom stravovania pocas chemoterapie ? Znáša ju totiž velmi zle. Má hnačky a nemôźe/nechce konzumovať akúkoľvek potravu. Čo vedie k následnému výraznému váhovému úbytku a strate veškerých živín a zdraviu prospešných látok. Ďakujem.Simona Hotová
Simona Hotová, 11. júna 2015
Dobrý deň p.Hotová,Vašej p. mamičke by som odporučila bezzvyškovú diétu, pri ktorej je zvýšený obsah bielkovín a znížený obsah tukov, diéta sa stáva o to ľahšie stráviteľnou. Treba znížiť obsah nestráviteľných látok najmä rastlinnej buničiny celulózy, ktorá dráždi črevo na väčšiu peristaltiku. Obmedzením dráždivého korenia a prepaľovaných tukov sa má šetriť sliznica čriev aj chemicky. Odporúčam obmedziť podávanie mlieka. Výber potravín usmerniť tak, aby sa vylúčili šupky, jadierka zo surového ovocia, pokrmy zahusťovať múkou opraženou nasucho, alebo zátrepkou, maslo alebo olej pridávať do hotového pokrmu. Čo sa týka výberu vhodných potravín mlieko a mliečne výrobky sa do pokrmov používajú v malom množstve, mlieko nezaraďujem vôbec. Veľa chorých ho zle znáša. Mäso - hovädzie, teľacie, kurča, chudé, nemastné ryby v prírodnej úprave, najmä dusené, najskôr však opražené nasucho, mäsové výrobky - hydinová šunka, diétne salámy, vajcia v ľahko stráviteľnej forme, ako do pokrmov na spojenie, na mäkko alebo vo forme sadliny, ovocie sa surové nepodáva, výnimku tvoria strúhané jablká, bez šupiek a zrelé banány. Inak iba ovocné šťavy, ktoré sa pridávajú do rôsolov zahusťované zemiakovou múčkou, kompóty sa uvaria namäkko bez cukru a pred podávaním sa pretrú, alebo sa z duseného ovocia bez šupiek a jadierok pripravujú kaše a peny. Zeleninu možno používať len mladú, treba ju však pretrieť, hodí sa najmä varená pretrená strúhaná mrkva, pyré z mrkvy, mrkvová šťava, pretrený dusený mladý špenát, pokrájaný mladý hlávkový šalát na drobno okyslený citr,šťavou. zeler a petržlen len na vývar, zemiaky používame ako prílohu do mäkka upravené, nikdy nie v kusoch, len vo forme kaše bez mlieka, strukoviny vôbec nepodávame, z obilnín sú vhodné ovsené vločky, krúpy, krúpky, ryža - používame na prípravu hlienových polievok: ryžová, krupicová, z ovsených vločiek. chlieb a pečivo tak len starší biely chlieb a staršie biele pečivo sú vhodné, cestá: rezancové, tvarohové, z varených zemiakov, tuky do pokrmov a ako samostatné nepodávame. nápoje: nesladené, čaje ruský čaj nesladená obilninová káva bez mlieka, vyprchané minerálne vody, bylinkové čaje koreniny: len jemné druhy posekané zelené vňate, petržlenové zelerové, pomeltá rasca na vývar. pokrmy: polievky podávame väčšinou redšie predovšetkým vývar z hov. mäsa, pretreté zemiakové, mrkvové, ryžové, hlienové z ovs. vločiek, z z krúpov, krúpiek, ryže, krupice... zeleninu pokrájanú na kúsky pred podávaním z polievky odstraňujeme. Najvhodnejšie sú hlienové polievky: zahustené nasucho hladkou múkou, vajcovou sadlinou, vajc.hmlou. z hlavných jedál: polomäsité rizoto, masovo mrkvový puding sladké: rezance s krupicou, strúhankou, tvarohom, slané: nákypy, pudingy môžu byť aj z vajíčka. prílohy: zemiaková kaša, ryža, rarhoňa, kolienka, nepodávame vôbec omáčky! prívarky: len špenátový a bez mlieka! múčniky len zriedká podávame, nemajú byť ani príliš sladké, mastné... nevhodné potraviny sú: mastné mäsá, vyprážané nakladané, údené, slanina, oškvarky, pikantné konzervy, všetky údeniny okrem šunky, všetka čerstvá zelenina v hrubej úprave, kvôli vláknine, kapusta, kel, uhorky, huby, hrach, šošovica, fazuľa, tvrdé ovocie so šupkami jadierkami, mastné múčniky, koreniny, čerstvý chlieb, čerstvé pečivo, celozrnný chlieb, dráždivé.. príklad jedálneho lístka: raňajky: čaj staršie biele pečivo, šunková pena, desiata: jablkové pyré, obed polievka mrkvová s krupicou, hov. prírodné na rasci varené zemiaky na kašu jablkový kompot bez šupky olovrant tvarohová pena večera rezance so strúhankou čierny čaj2 deň čaj st. bielee pečivo, vajce na mäkko, desiata banánová kaša, obed: polievka ryžová, dusené kura, zemiaková kaša z vývaru, posekaný hlávkový šalát ochut slabo citr. šťavou, olovrant: čaj, staršie biele pečivo,večera zeleninové karbonátky (nevyprážané) varené zemiaky, jablkový kompót, 3 deň raňajky: čaj, staršie biele pečivo, tvarohová nátierka, desiata: jablková detská výživa ob: polievka vločková so strúh. mrkvou, hov. závitok, dusená ryža, posekaný hlávk.šalát, ol: detská výživa, piškóty detské, večera: sadlina so šunkou, zemiaková kaša s vývarom. Je tu veľmi dôležité v liečebnej výžive chemické, termické a mechanické šetrenie. najdôležitejšie je mechanické. z ovocia najviac odporúčam len postrúhané jablko jablčné pyré - kaša, banán na všetky úpravy odporúčam čučoriedky - pôsobia protizápalovo. susšené čučoriedky ako čaj. Koreňovú zeleninu len na vývar. Odporúčam zo zeleniny len varenú mrkvu vo forme kaše, pyré zemiaky forma len kaše na polomlieku a zemiaky nikdy nie vcelku. alebo len vývar s roztlačenými zemiakmi. ukľudňujúce hlienové polievky: krupicová, vločková, ryžová, vločky prepasírovať. v období hnačiek odporúčam ryžový odvar. tuk len v polovičnom množstve do hotového pokrmu omáčky len výnimočne. správne by bolo v akútnomobdobí vynechať koncentrovaný rafinovaný cukor... prajem skoré zlepšenie zdrav.stavu Vašej p. maminky, všetko dobré, keby ste potrebovali poradiť, pomôcť, pokojne sa môžete na mňa obrátiť buď cez poradňu linky pomoci ligy proti rakovine, alebo aj osobne v piatky od 9 hod do 14 hod. na Brestovej ul. v Ružinove do Centra pomoci Ligy proti rakovine veľmi rada pomôžem...- sme tu, aby sme pomáhali! ešte raz všetko dobré Vašej p. mamičke i Vám.
, 11. júna 2015