Diétne odporúčania pri užívaní Warfarínu – pri protizrážanlivej liečbe

Warfarín je liek, ktorý sa používa pri protizrážanlivej (antikoagulačnej) liečbe. Pre požadovaný účinok liečby je dôležitá stabilná hladina vitamínu K v tele. Ten sa radí k vitamínom rozpustným v tukoch, je termostabilný (to znamená že jeho množstvo v potrave neovplyvní tepelná úprava). Časť vitamínu K je získavaná potravou a časť je vytváraná črevnými baktériami.

LIEKY

Hladinu vitamínu K ovplyvňujú niektoré lieky (napr. antibiotiká, probiotiká…), preto vždy informujte lekára o užívaní Warfarinu.

DOPLNKY STRAVY

Dbajte na veľkú opatrnosť pri užívaní voľne dostupných multivitamínových preparátov a rôznych iných doplnkov stravy. Pri nákupe vždy informujte farmaceuta v lekárni o súčasnom užívaní prípravku Warfarin. Rovnako tak informujte svojho ošetrujúceho lekára v prípade, že doplnok stravy užívate alebo plánujete užívať. Neodporúčame vám užívať doplnky stravy bez vopred poradenia sa s vaším lekárom.

DIÉTNE OPATRENIA

Cieľom úpravy stravovania je udržať stále množstvo prijímaného vitamínu K stravou. Neodporúča sa náhla zmena stravovacích zvyklostí.

Potraviny s vysokým alebo nestabilným množstvom vitamínu K, ktoré treba zo stravy vylúčiť (podľa odporúčania lekára) alebo prijímať v stabilnom množstve: hlávkový šalát, kel, ružičkový kel, biela kapusta čerstvá aj kyslé, špenát, brokolica, avokádo, zelená jarná cibuľka, žerucha, zeler stopkový, veľké množstvo zelenej vňate (pažítka, bazalka, petržlenová vňať…), olivový olej, zelený čaj.

Potraviny so stredným množstvom vitamínu K, pri ktorých je potrebné zaistiť stabilný príjem:

strukoviny, ľadový šalát, červená kapusta, kukurica, paprika, zelený hrášok, zelená fazuľa, špargľa.

Potraviny s nízkym obsahom vitamínu Knetreba obmedzovať: zemiaky, cibuľa, paradajky, cuketa, mrkva, zeler, petržlen, olúpaná uhorka, červená repa, reďkovky, huby. Potraviny s nízkym obsahom vitamínu K je možné konzumovať v množstve odporúčanom podľa racionálnej, zdravej výživy. Vyvarujte sa konzumácii neprimerane veľkého množstvo potravín s vyšším obsahom vitamínu K.

Odporúčané množstvo ovocia a zeleniny na deň je minimálne 500 g (čo predstavuje približne 1 stredne veľké jablko + 10ks reďkoviek + 1 stredne veľký kaleráb + 3 stredne veľké paradajky).

Ak máte niekoľko dní trvajúcu hnačku, vraciate alebo máte problémy s príjmom stravy, kontaktujte svojho lekára.