foto
2% proti rakovine

Vaše 2% nám umožňujú pripravovať mnohé programy a projekty, ktoré pomáhajú onkologickým pacientom a ich rodinám.
fotofotofotofotofoto
Kto sme zisti čo je LPR a ako funguje
Čo robíme Naše aktivity a projekty
Hľadám pomoc Informácie, rady a kontakty
Ako prispieť Dobrovoľník, sponzor
Spolupráca Partnerstvo a spolupráca
lpr Liga proti rakovine bola založená 19. januára 1990 v Bratislave a v tom istom roku bola prijatá za člena Európskej asociácie Líg proti rakovine (ECL) a za člena Medzinárodnej únie proti rakovine (UICC)...
Pokračovať »
Darujeme parochňu

10.04.2015

Narcisový Beh v Košiciach

01.04.2015

VY ste Deň narcisov!

28.03.2015

Darujte 2% z vašich daní na ...

05.03.2015

Linka pomoci _

02/52 96 51 48

Po 09:00-13:00 14:00-16:00
Ut 09:00-13:00 14:00-16:00
St 09:00-13:00 14:15-17:00
Št 09:00-13:00 14:00-16:00
Pi 09:00-13:00 14:00-16:00
So 09:15-12:15 14:00-16:00

Newsletter

Informujte ma o novinkách.
E-mail:



 

Poradňa

Internetová poradňa vznikla ako reakcia na množstvo otázok prichádzajúcich od ľudí, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom vyrovnávajú s diagnózou onkologického ochorenia u seba, svojho blízkeho, príbuzného či priateľa.


Pre Vás, ktorí potrebujete informácie, radu, povzbudenie, pomoc v riešení zložitých situácií, ktoré sa vyskytli vo Vašom živote v súvislosti s diagnózou onkologického ochorenia, alebo sa chcete informovať ohľadom prevencie, sú tu lekári – špecialisti v rôznych oblastiach onkológie, psychológ, sociálna sestra – skúsení odborníci z Linky pomoci , ktorí Vám odpovedia na Vaše otázky v závislosti od ich obsahu a problematiky.

Zodpovedanie otázok môže trvať niekoľko dní, ďakujeme za Vašu trpezlivosť.

 


Opýtajte sa našich odborníkov na problém ktorý Vás trápi

Meno  
Predmet   Váš problém
cap   



Doteraz zodpovedané otázky (9429)

strana 67 z 472 (otázky 1321 - 1340)
Názov
(meno)
Text Dátum
Karcinóm maternice
(Dadka)
Prosím Vás, čo znamená u tohoto druhu rakoviny stupeň G2. Ďakujem.
Dadka

ODPOVEĎ  
Pri histologickom náleze "G" znamená stupeň diferenciácie buniek - to znamená stupeň agresívnosti nádoru. G1 - najmenší, G2 stredný a G3 najagresívnejší,najzhubnejší typ nádoru.
2013-04-03
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Hrcka cysty
(denisa)
Dobry den chcem sa spytat chodim k lekarke na sono dnes som bola a zistili mi hrcku v lavom prsniku diagnoza:Bilateralne difuzne pravidelne usporiadany žlazovy parenchym.Vpravo loziskove zmeny nie su preukazane vlavo v LDQ diferencovane dve cysty do7mm,v mieste hmatnej rezistencie v LDQ dysplasticky zmeneny okrsok žlazy v rozsahu 11-9-6mm.Koza hladka nezhrubnuta podkozie zachovale.V axile bilat.viacere ovalne hypoechogenne LU do13mm.Vedlajsi nalez v mieste rezistencie na chrbte aterom priem.10mm.zaver:Fertilny prsnik bilat.Vlavo v LDQ dve drobne cysty a dysplasticky okrsok zlazy.Prosim prelozte je to nezhubne alebo predrakovinove lebo pani lekarka sa nevyjadrila ze kontrola o 6mes.Dakujem za odpoved . A odpovedala mi jedna lekarka z onkologickeho odelenia takto:Dobry den, zatial je to nezhubne,dysplazie znamenaju predrakovinive stadium,ktore moze trvat roky,v zavislosti od Vasej imunity.Vhodne je uzivat kvapky,alebo tabl. agnucaston,dlhodobo,cca 3 mesiace,upravit stravu,vylucit cukry a robit vsetko pre zvysenie imunity. Aterom na chrbte si mozete dat vybrat.Poprosim odpovedat mi dakujem.
denisa

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, podľy výsledku sa nejedná o onkologické ochorenie. Jedná sa o hormonálne zmeny v prsníkoch. Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD.
2013-04-02
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Rakovina
(svokra)
mozte mi niekto prelozit spravu z mmg?dakujem.koza, podkozie negat. axilly bez lap, bilat pokracujuca involucia zlazy s reziduami fibrogl tkaniva difuzne bez mal. tu opacit patol. zhlukov mk a poruchy architektoniky zhluk mk vlavo benigneho vzhladu. birads 2 je to rakovina?
svokra

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, nález máte v norme, nie je to onkologický nález, nemusíte sa báť. Nebojte sa ale ani pýtať Vášho lekára, ak nerozumiete výsledkom, má povinnosť a verím, že i ochotu, Vám vysvetliť Váš nález. Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD.
2013-04-02
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Otázka
(Jana)
Poprosím o informáciu, aký názor máte na metodu liečenia firmou ICHC z Bratislavy.
Jana

ODPOVEĎ  
Priznám sa vám, že som nikdy neinklinovala k týmto formám "liečby a žiaľ Vám preto nedokážem dať žiadnu bližšiu informáciu.
2013-04-01
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Biopsia kostnej drene
(peter lacho)
Dobrý deň.Minulý rok mi robili po operácii malt lymfónu slinnej žľazy biopsiu kostnej drene z bedrovéj kosti.Už je to viac ako pol roku a stále ma to bolí v oblasti biopsie.Je to normálne?Dakujem Peter peter.lacho@poistfin.sk
peter lacho

ODPOVEĎ  
Nenapísali ste, či bolesť je trvalá, alebo sa objavuje iba občas, neviem akého rázu je bolesť, preto bude múdrejšie, ak sa obrátite so svojím problémom na lekára pri najbližšej ambulantnej kontrole.
2013-03-31
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Postup liečby
(milena)
Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať,rada by som sa poradila o priebehu mojej liečby aj s iným onkológom. Je takáto nejaká možnosť? Zaslať kópie vyšetrení,výsledkov. Chcela by som si overiť, byť istá,či je postup správny. Mám obavy o správnosti postupu môjho onkológa. Ďakujem za odpoveď.
milena

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, bolo by dobré uviesť, čoho presne sa týka zdravotný problém, ktorý chcete konzultovať, aby sme Vás prípadne mohli nasmerovať za správnym odborníkom. Najlepšie bude, ak zatelefonujete na linku pomoci na tel. č. 02/52 96 51 48 a poviete nám viac. S pozdravom, Lucia Budáčová
2013-03-30
Mgr. Lucia Budáčová Odpoveď od:
Prsnik
(katka)
Zdravím, reagujem na odkaz od Beaty zo dňa 4.3.2013, ja by som určite ešte nástojila na ďalšom vyšetrení, mám 36 rokov a rakovinu prsníka, tiež som bola na sono že som si našla hrčku ktorá ma pobolievala bolo mi povedané že to sú hormonálne zmeny, že rakovina nebolí že sa nemám čoho báť a po pol roku neustáleho bolenia a zväčšovania sa som si zaplatila vyšetrenie znovu, keďže lekár mi povedal že ešte nemám nárok znovu ísť na sono (iba raz do roka), a zrazu že rakovina IDC G3 s metastázami v uzlinách pod pazuchou. smutné, ale zatiaľ sa držím a dúfam že budem ešte dlho žiť :)
katka

ODPOVEĎ  
2013-03-30
Odpoveď od:
Hrcka cysty
(denisa)
Dobry den chcem sa spytat chodim k lekarke na sono dnes som bola a zistili mi hrcku v lavom prsniku diagnoza:Bilateralne difuzne pravidelne usporiadany žlazovy parenchym.Vpravo loziskove zmeny nie su preukazane vlavo v LDQ diferencovane dve cysty do7mm,v mieste hmatnej rezistencie v LDQ dysplasticky zmeneny okrsok žlazy v rozsahu 11-9-6mm.Koza hladka nezhrubnuta podkozie zachovale.V axile bilat.viacere ovalne hypoechogenne LU do13mm.Vedlajsi nalez v mieste rezistencie na chrbte aterom priem.10mm.zaver:Fertilny prsnik bilat.Vlavo v LDQ dve drobne cysty a dysplasticky okrsok zlazy.Prosim prelozte je to nezhubne alebo predrakovinove lebo pani lekarka sa nevyjadrila ze kontrola o 6mes.Dakujem za odpoved Poprosim o odpoved
denisa

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, podľa výsledku sa nejedná o onkologické ochorenie. Jedná sa o hormonálne zmeny v prsníkoch.
2013-03-29
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Posúdenie invalidity
(Soňa)
Dobrý deň, chcem veľmi pekne poprosiť o radu alebo kontakt na osobu ktorá by mi vedela pomôcť vo veci posúdenia invalidity. Mám 35 rokov, v 2/2012 som absolvovala operáciu s výsledkom duktolobulárny ca ľavého prsníka /rLQQ/ , G3, pT1cN 0/6MO, HR"ER/PR50%,HER2:0. Nálsedne som absolvovala 4x chemoteriapiu , 33x rádiodňterapiu a ďalšie 4x chemoterapiu, ukončenú v 11/2012. Od 7/2012 mi začali podávať aj hormonálnu liečbu - Lukrín injekčne každé 3 mesiace a Tamoxifen tabletkovo denne. Liečbu mám na 5 rokov, zároveň chodím každé 3 mesiace na onko kontroly+gynekologické kontroly. Na hormonálnu liečbu si zatiaľ neviem zvyknúť, mávam silné bolesti kostí,klbov, návaly a migreny, tento stav trvá už 9 mesiacov. Požiadala som o priznanie invalidného dôchodku no zo strany posudkovej lekárky mi bolo povedané že vzhľadom na moju diagnozu mi určuje mieru poklesu na 40%. V zápisnici je uvedené: "rozhodujúcim zdravotným postihnutím odôvodňujúcim invaliditu je zdravotné postihnutie zaradené do Kapitoly XIII, pod položku 2, písmeno a - po odstránení v štádiu I/T1N0M0/. Je to takto správne? Vzhľadom na chorobu, priebeh liečby, problémy ktoré mám a skutočnosť že liečbu budem mať ešte viac ako 4 roky sa mi zdá toto posúdenie neprimerane nízke. Ďakujem za odpoveď
Soňa

ODPOVEĎ  
Dobrý deň prajem.Posudzovanie % miery poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť prináleží posudkovým lekárom sociálnej poisťovne, na základe priložených odborných nálezov, podľa platnej legislatívy. Pokiaľ nesúhlasíte s ich rozhodnutím, máte právo v zákonnej lehote podať odvolanie. S poozdravom Ing. Soňa Ďurčová
2013-03-29
Ing. Soňa Ďurčová Odpoveď od:
Obočie a mihalnice
(elena)
Dobrý deň,apsolvovala som 7-cyklov chemoterapie (antracyklíny) pred operáciou, potom po operácii 6-cyklov (taxány)každé dva týždne, potom 32x ožiare,teraz som štyri mesiace po poslednej dávke chemoterapie a skoro dva mesiace po ožiaroch, mala som dosť agresívnu chemot. po ktorej mi úplne vypadali aj obočie a mihalnice. Moja otázka znie, stalo sa že by obočie a mihalnice už nedorástli, už začínam strácať nádej, keďže sa mi to zdá už dlho po poslednej chemot. a stále nič, trápi ma to viac ako to že nemám vlasy.Ďakujem
elena

ODPOVEĎ  
Vlasy , obočie i mihalnice vyrastú a bývajú vyššej kvality ako boli pôvodné,žiaľ rast časove je rozdielny a teda u každej osoby individuálny. Je to ešte veľmi krátka doba od liečby , avšak chápem, že pre Vás je nekonečne dlhá, verte že mnohí vo Vašom okolí si to ani veľmi nevšimli.Prajem Vám veľa psychických síl. Ak ste z okolia Bratislavy, Martina alebo Košíc, skúste prísť do niektorého Centra pomoci Ligy proti rakovine, stretnete mnohé pacientky,ktoré sú i dlhšie od liečby, môže to byť pre Vás podporujúci faktor i rozptýlenie. Prajem Vám všetko dobré.
2013-03-29
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Anemia
(Zuzana)
Dobry den chcem sa spytat na diagnozu mojho znameho.neviem toho vela ale zostali sme v soku ked mu primárka v septembri 2012 diagnostikovala anemiu -vysetrenie kostnej drene, jeho liecba spocivla v transfuzii krvi a vidaza. nikto mu nic nepovedal len ze sa to dá liecit nech sa neplasi. a zrazu je hospitalizovany tento tyzden s diagnozou D462 a odpoved, ze je v poslednom stadiu choroby a zostava mu par dni.prosim vas naozaj tato diagnoza je nezvratna neda sa este zahajit nejaka liecba,proste nieco urobit k nejakemu polepseniu o co vlastne znamena tato diagnoza.dakujem
Zuzana

ODPOVEĎ  
S otázkou sa môžete obrátiť na ošetrujúceho lekára po osobnom súhlase pacienta, on Vás dokáže bližšie informovať, je mu dostupná dokumentácia i celkový zdravotný stav.
2013-03-28
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Konizacia krcka maternice po 2.trimestri
(Radka)
Dobry den,chcela by som prosim Vas skonzultovat svoju diagnozu. Cytologia mi vysla PAP IIIb, rovnako aj knips biopsia potvrdila tento vysledok.Takze zaver predrakovinovy stav stredne tazky CIN II. Bola som objednana na konizaciu, zistila som vsak pozitivny tehotensky test. Konzultovala som tento stav u dvoch lekarov. Jeden odporucil konizaciu v 14.-16.tyzdni, druhy pan doktor rozhodne neodporucil konizaciu, vraj az po porode, nemalo by sa to vraj zhorsit za dalsieho pol roka. som teda trochu zmatena. Bolo by pripadne mozne zastavit sa za panom doktorom Masakom osobne s mojimi vysledkami? dakujem pekne za radu
Radka

ODPOVEĎ  
Ak je spoľahlivo diagnostikovaný nález CIN II - stredne ťažká dysplázia na krčku maternice, tak nie je potrebné vykonať konizáciu. Tehotnosť neovplyvňuje predrakovinový stav v zmysle jeho zhoršovania. Žena so stredne ťažkou dyspláziou môže spontánne rodiť v termíne pôrodu. Po šestonedelí sa skontroluje stav krčka maternice. Po pôrode môže dôjsť k vymiznutiu pred rakovinového stavu. Konizácia v tehotnosti je indikovaná v prípadoch keď je podozrenie na invazívny karcinóm krčka maternice. Konizácia sa v takom prípade načasuje na začiatok druhého trimestra gravidity - teda po 12 týždni gravidity.
2013-03-28
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
SSM
(MH)
Dobrý deň, mám diagnózu SSM (C43.7), Breslow 0,2, Clark II, bez mts v sentinelových uzlinách (vyberali mi dve), avšak bolí ma kolenný kĺb a bedrový kĺb na nohe, kde bolo melanómové znamienko. Budem iba sledovaná, bez liečby. Neviem čo si mám myslieť o tých bolestiach, sú hlavne v kľude a objavili sa až po vybratí znamienka. Na onko ambulanciu som objednaná na sledovanie, ale až na 7.5.2013, čo dovtedy? poradíte mi prosím? Ďakujem
MH

ODPOVEĎ  
Napíšte, alebo zatelefonujte č.t. 02/52965148,bolo by dobré upresniť rozsah a presnejšiu lokalizáciu operácie ,podľa toho čo ste napísala usudzujem, že chirurgický zákrok bol dostatočne radikálny a inými vyšetreniami sa nebol zistený nález, ktorý by poukazoval na rozšírenie ochorenia. Neviem koľko máte rokov, kedy bol robený zákrok,ale Vaše bolesti nemusia súvisieť s diagnózou C43.7, možno ste si viac šetrila nohu a po väčšej námahe sa ozvali miesta , ktoré boli už pred operáciou boli zmenené.Buď zavolajte kožnému lekárovi ku ktorému máte ísť na kontrolu, alebo sa obrátte na svojho všeobecného lekára, ktorý sa Vás bližšie opýta na charakter bolestí....a podľa získaných informácií Vás určite správne usmerní.
2013-03-27
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Maternica
(nika)
Dobrý den.Prosila by som o informáciu 3x po sebe som mala výsledok zo steru krčka 2/3 teraz 2x po sebe 2.Pred menzesom mám špinenie a výtoky žlto hnedé,menzes trvá aj 10dní mám myomy silné krvácanie,som chudokrvná.bola som liečená canavit,lieky od boesti,nakolko mám strašne silné bolesti pri každej menštruácii.sono myomov bez progresie najvacsí 2cm submukozny.odporučate aby som podstupila vybratie maternice?mám 40rokov ,2deti,Aké su možné vedlašie problémi po takej operácii? Dakujem velmi pekne za váš názor.
nika

ODPOVEĎ  
Vzhľadom na Váš vek by postačilo vyoperovať maternicu a vaječníky ponechať. Tak by vaječníky produkovali hormóny a nevznikla by u Vás predčasná menopauza.
2013-03-27
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
C50
(Júlia)
dobrý deň po opercii CHT aRT som rala tamoxifen 7 mesiacov ale som zle znášala návaly horúčavy nespavosť, lekár to vymenil na letrozol to bolo to isté aj horšie tak po 3 mes.vysadil aj to vraj mám výsledky dobré nemusím brať nič ale teraz mám obavy čo ak sa mi choroba vráti ked neberiem nič a všade čítam či tamoxifen alebo letrozol treba brať päť rokov alebo nie dakujem za odpoved
Júlia

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, indikácia liečby ja vecou Vášho ošetrujúceho lekára, nakoľko neviem Vaše histologické výsledky, nemôžem sa bližšie k tomu vyjadriť. Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD.
2013-03-26
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Akútna leukémia(AML)
(Jana)
Dobry den, mamke(74 r.) diagnostikovali akutnu myel. leukemiu (cca pred mesiacom). Vybrala 1. davku chemoterapie (5 dni vkuse), aj injekcie na nastartovanie tvorby krviniek. Chcem sa opytat, ci moze uzivat pripravok BioBran 1000 ako výživový doplnok, alebo co nam odporucate na posilnenie organizmu, kedze este stale ma nizky stav bielych krviniek. Surove stavy, ani zeleninu nam lekar neodporucal, kvoli mikrobom. Dakujem
Jana

ODPOVEĎ  
BioBran je prípravok schválený a registrovaný v SR, avšak mali by ste informovať i ošetrujúceho lekára. Pán doktor má pravdu, že v surovej strave/zelenina/ môže byť riziko zvýšenej infekcie, ale ovocie dobre umyté, pravidelná pestrá strava, primeraný pohyb, dostatočný spánok by mohli byť zárukou udržateľnosti, prípadne postupného zvýšenia imunity.
2013-03-26
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Správa
(Jana)
Prajem pekný deň, poprosím o informáciu, ako mám postupovať, keď môj lekár mi odporúča liečbu Herceptín alebo tyverb a zdravotná poisťovňa mi odmieta liek preplatiť.Ďakujem
Jana

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, tieto veci sú záležitosťou Vášho ošetrujúceho lekára, poraďte sa s ním o postupe, najlepšie Vám poradí, vysvetlí Vám alternatívu atď. Ja nepoznám Váš zdravotný stav, nemám sa teda ako k tomu vyjadriť. Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD.
2013-03-26
Mgr. Lucia Budáčová Odpoveď od:
"gulka" (hrcka)
(lubica44)
Dobry vecer, nasla som si "gulku" tvrdu na pravej strane ohanbia. V poslednom case mam problem s castym mocenim, najma v noci a caste nutkanie na mocenie. Bojim sa ci ta gulka nie je nador. Dakujem za nazor.
lubica44

ODPOVEĎ  
Bez vyšetrenia nie je možné povedať čo je tá "guľka", ktorú ste si nahmatali. Môže ísť napríklad o upchanú mazovú žliazku. Mali by ste ísť k svojmu gynekológovi a požiadať o vyšetrenie.
2013-03-25
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Následok rádioterapie?
(Beata)
Po operácii karcinómu prsníka som podstúpila rádioterapiu. Po celý čas som nemala problémy so začervenaním kože, len mi opuchli jazvy po operácii pod pazuchou a na prsníku. Na základe odporučenia lekárky som si začala hneď po ukončení ožarovania natierať ožarované miesta masťou calcium pantothenicum. Hneď na druhý deň som pociťovala svrbenie, ale pokračovala som v natieraní. Masť som používala len 3 dni večer. Po celom prsníku sa mi vyhodili drobné "pupáky", ktoré nesvrbia. Ale aj keď som prestala používať masť, nemiznú. Dokonca sa mi objavujú postupne na viacerých miesta tela. Je možné, že je to dôsledok rádioterapie?
Beata

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, podľa popisu je to skôr alergia na masť. Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD.
2013-03-24
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Infrasauna a cysty
(Darina KE)
Dobrý deň, začala som chodiť do infrasauny, mám cysty a BIRADSII, mne sa zdá, že mi to celkom pomáha, nemám také veľké napätia v prsníkoch a menšiu bolestivosť pri menštruácii,,, ale je to môj subjektívny pohľad,,, chcela by som sa opýtať či mi to nemôže uškodiť .... Ďakujem za odpoveď ...
Darina KE

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, kvôli popisu na mamografii môžete chodiť na infrasaunu. Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD.
2013-03-22
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
1 << 56 < 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 > 78 >> 472
Facebook