foto
2% proti rakovine

Vaše 2% nám umožňujú pripravovať mnohé programy a projekty, ktoré pomáhajú onkologickým pacientom a ich rodinám.
fotofotofotofotofoto
Kto sme zisti čo je LPR a ako funguje
Čo robíme Naše aktivity a projekty
Hľadám pomoc Informácie, rady a kontakty
Ako prispieť Dobrovoľník, sponzor
Spolupráca Partnerstvo a spolupráca
lpr Liga proti rakovine bola založená 19. januára 1990 v Bratislave a v tom istom roku bola prijatá za člena Európskej asociácie Líg proti rakovine (ECL) a za člena Medzinárodnej únie proti rakovine (UICC)...
Pokračovať »
Orchester Virtuoso nahral pre LPR svoj ...

11.12.2014

Stretnutie psychológov Ligy proti rakovine

01.12.2014

Peniaze zo Dňa narcisov umožnili zakúpiť ...

20.11.2014

Na svete je štvrtá edícia Európskeho ...

23.10.2014

Linka pomoci _

02/52 96 51 48

Po 09:00-13:00 15:00-16:00
Ut 09:00-13:00 14:00-16:00
St 09:00-13:00 14:00-16:00
Št 09:00-13:00 14:00-16:00
Pi 09:00-13:00 14:00-16:00
So 09:15-12:15 14:00-16:00

Newsletter

Informujte ma o novinkách.
E-mail:



 

Poradňa

Internetová poradňa vznikla ako reakcia na množstvo otázok prichádzajúcich od ľudí, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom vyrovnávajú s diagnózou onkologického ochorenia u seba, svojho blízkeho, príbuzného či priateľa.


Pre Vás, ktorí potrebujete informácie, radu, povzbudenie, pomoc v riešení zložitých situácií, ktoré sa vyskytli vo Vašom živote v súvislosti s diagnózou onkologického ochorenia, alebo sa chcete informovať ohľadom prevencie, sú tu lekári – špecialisti v rôznych oblastiach onkológie, psychológ, sociálna sestra – skúsení odborníci z Linky pomoci , ktorí Vám odpovedia na Vaše otázky v závislosti od ich obsahu a problematiky.

Zodpovedanie otázok môže trvať niekoľko dní, ďakujeme za Vašu trpezlivosť.

 


Opýtajte sa našich odborníkov na problém ktorý Vás trápi

Meno  
Predmet   Váš problém
cap   



Doteraz zodpovedané otázky (9146)

strana 67 z 458 (otázky 1321 - 1340)
Názov
(meno)
Text Dátum
Nádor na obličke s MTS
(Magdaléna Petrášová)
Manžela prepustia o týždeň z nemocnice. Je onkologický pacient s nädorom na obličke a MTS v chrbtici a hlave. Liečili MTS ožarovaním a nastupuje na biologickú liečbu. Prosím o informáciu, ako sa pripraviť na domácu liečbu. Je imibilný, cievkovaný moč a stolica len po čipkách, nechutenstvo. Na koho sa obrátiť so žiadosťou o polohovateľnú posteľ., správny matrac a ďalšie pomôcky, sama neviem aké.
Magdaléna Petrášová

ODPOVEĎ  
Neviem, v ktorom nemocničnom zariadení sa Váš manžel lieči, ale v prepúšťacej správe mu ošetrujúci lekár môže doporučiť zdravotné pomôcky, ktoré sú nevyhnutné a lekár fyzioterapeut podľa rajónu mu ich predpíše. Niektoré podliehajú schváleniu revízneho lekára jeho zdravotnej poisťovne, potom Vám ich objednajú vo výdajni zdravotníckych pomôcok. Pre širšie poradenstvo doporučujem telefon.kontakt na linke pomoci LPR 02/52965148 vždy vo štvrtok od 9,00 h do 13,00 h.
2012-11-06
Anna Baranová Odpoveď od:
Konizacia
(Kathy)
Dobry den, chcem sa informovat o naslednom postupe pri vysledkoch z cytologie: LSIL (vratane HPV)/PAP IIIa. Absolvovala som aj kolposkopiu bez biopsie: plochy epitel na c.12 a 16, na oboch miestach jemna mozaika. Odporucana mi bola vzhladom k veku konizacia LEEP + kyretaz. Mam 34 r., som bezdetna, avsak mam ulceroznu kolitidiu, liecenu uz 3 roky, od marca 2011 biologicka liecba Remicade. Do juna 2012 mi boli podavane aj imunosupresiva (Imuran). Zhorsene vysledky cytologie su od juna 2011, takze po zacati uzivania biologickej liecby. Kazdy z dosial oslovenych gynekologov tvrdi, ze to nema suvislost. Je podla Vas konizacia pri tychto vysledkoch nevyhnutna, kedze kazdy chirurgicky zakrok je u mna vysoko rizikovy vzhladom k prebiehajucej liecbe?
Kathy

ODPOVEĎ  
Ak sa u Vás skutočne jedná o ľahký predrakovinový stav, nie je potrebné hneď vykonať konizáciu. Je možné sledovanie cytologicky a kolposkopicky v 6 mesačných intervaloch.
2012-11-05
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Polypy
(Marika)
Lekár mi objavil polyp na krčku maternice - povedal, že mi môže zmiznúť aj sám. Je to pravda, alebo si mám dať odstrániť? Ďakujem.
Marika

ODPOVEĎ  
Dobrý deň. Polyp by sa mal odstrániť a poslať na histologické vyšetrenie.
2012-11-05
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Ca 72-4
(duuda)
dobrý deň, píšem za môjho priateľa, ktorý má zlé výsledky krvi. Popíšem vám tie, ktoré nie sú v norme: GMT-S 0,95 CHOL-S 6,59 LDLc-S 4,45 TRIGL-S 2,20 Satur. TRF 15,4 Index Ater 5,78 IgG-S 0,19 ASLO 491 CA 72-4 16,3 NSE 17,1 Bol na pľúcnom, kde povedali, že je všetko v poriadku Ďalej bol na sone srdca, sone obličiek a aj na urológii. Všade povedali, že má všetko v poriadku. Necíti sa zle. Môžu tie markery znamenať nejaký nádor? Ako máme ďalej pokračovať? Na aké vyšetrenia ísť? V podstate keby mu nerobili tie onkomarkery, tak by sa mu na nič neprišlo. Ale preto, že máme tetu v labáku a priateľov otec zomrel mladý a nikto nevie načo, tak mu ich spravili a teraz pátrame. ďakujem
duuda

ODPOVEĎ  
Nenapísali ste koľko rokov má Váš priateľ. Síce každé laboratórium má svoje referenčné hodnoty,ale na základe Vami popísaných hodnôt vieme vyčítať ,že Váš priateľ má zvýšené hodnoty tukov, vysoký zlý cholesterol a vysoký rizikový index aterogénny. Neviem, či má obezitu, nezdravo sa stravuje,prip.ma genetickú predispozíciu. ASLO je mierne zvýšené, čo znamená prekonanú streptokokovú infekciu. Onkomarkery v skríningu malignity až na niektoré výnimky nie sú vhodné, hlavne ak je pacient úplne bez príznakov. Patologické hodnoty nám neprezradia, či ich vzostup vyprovokovala prítomnosť rakovinového tkaniva. Mnohokrát ide o falošný poplach, zbytočné výkony, vyšetrenia a psychickú záťaž. Onkomarkery Vami zvolené sú dosť nešpecifické. Zvýšený onkomarker Ca 72-4 býva zvýšený pri akomkoľvek probléme s pečeňou, čo vo Vašom prípade pri zvýšených hodnotách lipidov môže byť aj steatóza pečene. Z iných príčin môže byť zápal žalúdka, chronická bronchitída. NSE býva často zvýšené aj pri hemolýze odobranej vzorky. Pokiaľ nemá žiadne ťažkosti, myslím si, že úplne postačujú preventívne vyšetrenia zodpovedajúce veku priateľa.
2012-11-04
MUDr. Emília Mojtová Odpoveď od:
Liek proti bolesti
(zuzana novakova)
dobry den, chcem sa opytat , co sa da robit v pripade ked sa berie na bolest liek fentanyl ratiopharm 12,25 a nezabera proti bolesti? treba zvysit davku alebo nahradit inym liekom? prosim poradte nam , dakuejm
zuzana novakova

ODPOVEĎ  
Fentanyl ratiopharm 12 µg je najnižšia dávka liečiva v jednej náplasti.Podľa Vašej reakcie Vám Váš lekár upraví dávkovanie a postupne sa pripraví dávka, ktorá bude pre Vás najvhodnejšia. Dávka sa vždy pripravuje individuálne, až kým sa nedosiahne analgetická účinnosť. Je tiež možnosť v prípade potreby náplaste kombinovať aj s neopiátovými analgetikami a adjuvanciami, tiež nazývané koanalgetiká /antidepresíva,benzodiazepíny../. Skúste sa poradiť s Vaším lekárom.
2012-11-04
MUDr. Emília Mojtová Odpoveď od:
Rakovina krčka maternice
(Ľuboš)
Dobry den, mojej mamke diagnostikovali endocervikalny adenokarcinom (grade 2), po vsetkych dalsich vysetreniach jej nasli pravdepodobne nador na peceni, bola poslana na magneticku rezonanciu, kde dostala takyto vysledok vysetrenia. Ovalna solitarna tu lezia mass charakteru v segmente S2 a S4 pečene /5,5x5,5x5,2 cm/ postontrastne pozitivne enhancujúca v arteriánej fáze vyš. Dig.dg. najskôr MTS. Dilatované intrahepatálne žlčové cesty ľavého pečeňového laloka výrazne pri kompresii d.choledochus tu léziou. V strednej tretine d.choledochus výrazná stenoza až oklúzia lumenu, tlakom tu lézie heparu. Hydrops cholecystae. Cholecystolithiasis. Cholecystitis chronica. Slezina, pankreas, obličky, nadobličky bpn. LU vo vyšetrenej úrovni horného abdomenu a retroperitonea sú zmnožené bez známok patologického zväšenia. Solitárna LU interaortokaválnej lokalizácii má rozmer O,9xO,5 cm. Pekne prosím o vysvetlenie tohto záveru a mám otázku či je možné podľa tohto vyšetrenia stanoviť stupeň ochorenia z druhého na štvrtý bez ďalších vyšetrení,a či je bežné že rakovina krčka maternice metastázuje do pečene? veľmi pekne ďakujem
Ľuboš

ODPOVEĎ  
Histologický nález máte z krčka maternice – čo je potvrdením diagnózy rakoviny krčka maternice. Nebolo vykonané MRI malej panvy – aspoň mi nepíšete jeho nález – takže sa neviem vyjadriť k operabilite tohto nádoru. Ďalším nálezom je útvar v pečeni, ktorý je popísaný ako metastáza karcinómu. Nie je však histologicky potvrdená. Popis je však dosť precízne vykonaný a je možné predpokladať, že sa jedná o metastázu. Mne sa z tohto popisu zdá, že môže ísť o dva karcinómy,jeden primárny – karcinóm žlčníka a druhý karcinóm krčka maternice. Myslím si, že by Vaša matka mala byť liečená na špecializovanom onkologickom pracovisku.
2012-11-03
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Informácia
(bozena.iskyova@centrum.sk)
Mala som červený ľavý prsník a tvrdé hrčky v prsniku, mamografiu mi urobiliale na ultrazvuk musím čakať až do marca, tak sa liečím sama, zápal sa mi podarilo odstrániť masťou z lekarni, ale chcela by som sa zbaviť aj tvrdej hrčky, pomôže mi INDOL 3C zbaviť sa tvrdej hrčky? Ďakujem!
bozena.iskyova@centrum.sk

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, je nutné zistiť, o aký druh hrčky sa jedná. Ak sa jedná o hormonálne zmeny, Indol pomáha , ak je to cysta, tak bude pravdepodobne nasledovať biopsia, ak sa jedná o nádor, tak bude nasledovať chirurgické riešenie.
2012-11-02
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Rakovina prsníka
(Zlatica)
Som 5 mesiacov po operácii prsníka,3 mesiace po brachyterapii mám nasadenú hormonálnu liečbu. Prosím poradiť, čo môžem urobiť,už druhý týždeň ma trhá v zoperovanom prsníku a mám ho horúci oproti zdravému Už som si dala asi 2x studený obklad, ale neviem či je to správne. Teplotu nemám. Mám obavy, či tam nie je zápalový proces, ktorý môže avizovať ďalší nádor. ďakujem za skorú odpoveď.
Zlatica

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, nutné je vyšetrenie u lekára. Ak sa jedná o zápal, možno je nutné nasadiť antibiotickú liečbu.
2012-11-02
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Prsniky
(Kristina)
Dobry den.Chcela by som sa opytat,bola som na uzv prsnikov a mam takyto nalez:pravy prsnik fertilna zlaza na rozhrani HQ ohraniceny hypoechogenny utvar priemeru 8mm-fibroadenom bez susp. loziskovych zmien,axila negat.Lavy mam v poriadku.Mam ist na kontrolu o 3 mesiace.Moze sa mi to dovtedy vstrebat alebo narast?Mam 29 rokov a dve male deticky.Velmi pekne dakujem za odpoved
Kristina

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, pravdepodobne sa jedná o nezhubný nádor prsníka. V prípade rastu sa odporúča chirurgický zákrok. 3-mesačná kontrola je vhodná.
2012-11-02
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Hrubé črevo
(petra)
Dobrý deň, otcovi diagnostikovali rak.hrubého čreva. Je po laparoskopickom odstránení nádoru, T2N2MX, G2. Odporučili mu ličebu Xelox, alebo Folfox. Má nárok aj na liečbu bavacizumabom? Ďakujem
petra

ODPOVEĎ  
Konkrétnu odpoveď Vám možno dá ošetrujúci lekár, 100% odpoveď by Vám mala dať poisťovňa, v ktorej je otecko poistený, poisťovne rozhodujú o preplácaní liečby.
2012-11-01
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Štítna žľaza
(klara)
Dobrý deň, prosím Vás na USG štítnej žľazy mi zistili v PL izoechogénne ložisko s mikrokalcifikátmi pozdlžne 8mm x 7 mm, v ĹL anaechogenné ložisko-cystu. Objem ĽL - 2,4 / PL - 6,8. Na vyšetrnie ma poslali lebo som uviedla 7 mesiacov denne bolesti - bodavé za pravým uchom, a na pravej strane krku. Mávam často zachrípnuty hlas a občas mám suchý dráždivy kašel. Problémy mi začali mesiac po nasadení biologickej liečby + beriem Methotrexát. Tie bolesti za uchom sa zvyšujú, zo začiatku boli len 2 hodiny denne, teraz asi mesiac už tak 12 hodín každý deň.Ďalšiu kontrolu štítnej žľazy mám až o 9 mesiacov, porovnať či to podrástlo a potom sa uvidí. Teraz mám záver : Nodózna struma, Dg ako pri CEA. TSH mám mierne zvýšené, Ca - mierne znížené, FW mám stále 18 po zavedení BL, ale mávala som roky FW 60-100. Naozaj sa nemám ničoho obávať a čakať až 9 mesiacov? Očné, neurologia, krčne bez nálezu. Môže ma z toho bolieť hlavá. Lieky od bolesti už nechcem jedávať, 20 rokov som denne jadla vysoké dávky antireumatika, mám totiž Bechtereva. Ďakujem
klara

ODPOVEĎ  
Endokrinológ si podľa charakteru uzla určí interval nutný k pozorovaniu uzla a v prípade podozrenia realizuje punkciu uzla. Mierne zvýšené TSH sa tiež odkontroluje spolu s ďalšími hormónmi. Ako som pochopila, trpíte M.Bechterev a ťažkosti začali po nasadení biologickej liečby. Doporučujem o Vašich ťažkostiach informovať aj Vášho reumatológa. Vhodné by bolo vylúčiť aj možnú stomatologickú príčinu ťažkostí, afekciu sánku a príp. problém s temporomandibulárnym kĺbom.
2012-10-30
MUDr. Emília Mojtová Odpoveď od:
Fibroadeném a bolesť pod pazuchom a ľavej ruky nedá sa hore a napriamená krčná lordóza
(Janka)
nemôžem zdvíhať ruku a trpnu mi prsty na ľavej ruky nemôžem ju zaťažovať nosením ťažších vecí ani vešať prádlo som po operácii ľ. prsníka - fibroadenóm môže mi pomôcť kúpeľná liečba a ako postupovať keď neurológ hovorí že rozcvičovať pomaly a obv.lekár na rehabilitáciu neviem ako požiadať o kúpele alebo ísť radšej na rehabilitáciu a šetrné cviky, lebo ma pichá do spodnej časti rebra a všetko je to z ľavej stranyĎakujem za odpoveď
Janka

ODPOVEĎ  
Fibroadenóm je nezhubný nádor prsníka, takže Vaše ťažkosti by som nespájala už s touto diagnózou. Z popisu Vašich ťažkostí by som skôr usudzovala o možnosti tzv. "syndrómu zmrznutého ramena". Pravdepodobne ste vplyvom operácie a následne pooperačného obdobia v podvedomí,prip. zo strachu začala šetriť ľavé rameno, až Vám stuhlo. Liečba je vačšinou v rukách ortopéda a zahŕňa protizápalovú liečbu, rehabilitáciu, prip. instiláciu liečiv priamo do kĺbu.
2012-10-30
MUDr. Emília Mojtová Odpoveď od:
Prehliadka
(Katarina)
Dobry den,mam 20 rokov a chcela by som sa opytat,ci uz mam chodit na preventivne prehliadky ku gynekologovi.dakujem
Katarina

ODPOVEĎ  
Preventívne gynekologické prehliadky sa začínajú od 18 rokov veku ženy. Pravidelný cytologický skríning od 23.roku ženy.
2012-10-30
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Granulačné tkanivo
(zuzana)
Dobrý večer som 8 mesiacov po hysteroktomii a teraztelo začalo vypudzovať stehy, okol ktorých sa tvorí granulačné tkanivo . 2 x bola vzorka posielaná na hystologiu výsledky boli v poriadku, Chcem sa opýtať či sa dá to nejako liečiť alebo zabraniť tomu.ďakujem
zuzana

ODPOVEĎ  
Niektorí pacienti reagujú na šicí materiál tvorbou granulačného tkaniva. Nejde o rakovinové bujnenie. Keď sa šicí materiál vstrebe, alebo sa vyberú stehy, tak prestane dráždenie a granulačné tkanivo sa nebude tvoriť.
2012-10-28
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Golier na ochranu štítnej žľazy ...
(femme ღ♥ღ )
Dobrý deň pán primár, dostala sa ku mne taká informácia, že ženy by si mali pýtať pred mamografickým vyšetrením golier na ochranu štítnej žľazy. Na mamografiu chodievam pravidelne, ale zatiaľ mi nikto nič také neponúkol…………………………………………………………………………………………………………………………… Moja otázka teda znie: mala by ho dostať každá žena a dostávajú ho aj vaše pacientky v OUSA? ... veľmi pekne ďakujem, prajem príjemný deň. ... femme ღ♥ღ
femme ღ♥ღ

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, v prípade ochrany golierom by sa mohlo stať, že vyšetrenie mamografom by nebolo 100%-né, lebo by sa nezobrazili dobre niektoré časti prsníka.
2012-10-28
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Otazka
(martina )
dobry den chcela by som sa opitat mam 21rokou mam stale problemi po zenskej stranke . mame v rodine viacej druhou rakovyny otcova mama mala rakovynu pluc a mozgo a moj otec mal to iste obydvaja umreli a mamina mama mala rakovynu prsnika spodku hrubeho creva a ta este zije a mamina sestra mala nezhubny nador v prsniku a druha mala zhubny. mam sa bat ze bysom mohla mat aj ja volaco? su aj nake preventyvne vysetrenia?? mam syna ktory ma 2roky a 7mesiacou a druhyho sana ktery bude mit 2mesiace a bojim sa dakujem
martina

ODPOVEĎ  
Preventívne prehliadky od 18 roku 1 . všetkých orgánov robí ju obvodný lekár,2. gynekológ od 20 roku a od 30. roku by mal vyšetriť i prsníky pohmatom,3. ak máte početné materské znamienka, potom by ste mala ísť kožnému lekárovi, konečník sa vyšetruje po 40 roku , dutinu ústnu by mal vyšetriť zubný lekár pri ročnej preventívnej prehliadke. Ak máte a nejaké problémy, povedzte ich obvodnému lekárovi a ten vás presne nasmeruje. Dedičnosť onkologických ochorení je preukázaná iba vo veľmi nízkom % ak chorejú po 50 roku života. Vyšetrovanie prsníkov i kože môžete robiť i samovyšetrovaním.
2012-10-28
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Hrčka na krku
(Jarka)
Dobrý deň prajem, vytvorila sa mi hrčka na krku presne na štítnej žľaze na pravej strane asi pred 1,5 rokom. Teraz má asi 2,5 cm, nenarástla do výšky, ale do šírky, preto nie je viditeľná, ale keď natiahnem krk a prehltnem vidím ju, rukou si ju tak isto nahmatám a cítim ju. Horšie je to, keď som v chlade alebo v horúcom prostredí, vtedy ju cítim intenzívne na hrtane. Ale zdá sa mi, že prestala rásť. K tomu mám na krku väčšiu viditeľnú uzlinu tiež na pravej strane pod uchom a nejaké menšie. K tomu už pri menšej námahe sa zadychčím hneď. Robila som si u Obvodnej doktorky pred tým jeden a pol rokom vyšetrenie krvi a štítna žľaza pracovala v poriadku, jediné čo mi zistili, zvýšený počet leukocytov, nejaký zápal v tele, nič viac. Teraz cítim časté svrbenie na hrudi tesne pod tou hrčkou. Neviem čo s tým, mám sa niečoho obávať, alebo môže isť len o planý poplach? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.
Jarka

ODPOVEĎ  
Vaša pani obvodná lekárka ak hmatá uzlovitú štítnu žľazu, zväčšené lymfatické uzliny mala by Vás poslať na vyšetrenie USG, rtg hrudníka ... , prípadne punkciu daných útvarov, alebo ak sa jedná o štítnu žľazu -endokrinológovi do OÚSA Heydukova 10 Bratislava.
2012-10-27
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Rekonizácia alebo hysterektómia
(kika)
Dobrý deň, veľmi pekne prosím o radu pri rozhodnutí či mám podstúpiť rekonizáciu, alebo hysterektómiu. Po cytológii PAP IIIb, HSIL som bola odoslaná na onkogynekológiu a po troch mesiacoch odoslaná na konizáciu krčka maternice.Histologický výsledok: Dolná pera:Prvý fragment porcio 20x10x5mm, druhý fragment neorientovaný 25x10x5 mm, tretí fragment 7x10x2 mm.Záver cervikálna intrepitelová neoplázia s ťažkými dysplastickými zmenami CIN III, high grade, koilocytovou atypiou, zmeny siahajú až k bočným a tušovaným okrajom. Horná pera: prvý fragment 40x10x10mm, druhý frakment neorientovaný 2x1x1cm .Záver to isté čo pri dolnej pere. Kyret cervikálneho kanála s metaplastickými cervikálnymi žliazkami s dysplastickými zmenami,koilocytoivou atypiou. Utržky : dysfunkčné iregulárne endomentrium so stomoglandulovou disociácou, so stomou v regresii a žliazkami v sekrécii(estrogény). Mám 44 rokov a dve deti, svojmu onkogynekológovi dôverujem,všetko mi vysvetlil, ale rozhodnutie nechal na mňa. Čo mi poradíte si zvoliť rekonizáciu , alebo hysterektómiu, aký by mal byť časový odstup od konizácie. Veľmi pekne ďakujem za radu.
kika

ODPOVEĎ  
Histologický nález z konizácie je ťažká dysplázia - CIN III. Dysplázia je v tesnom okraji a aj v kyretáži zo zvyšku kanála cervixu je prítomný predrakovinový stav. Je potrebný ďalší operačný výkon. Aj rekonizácia aj hysterektomia je zmysluplný výkon. Skutočne záleží na Vás, ako sa rozhodnete. Samozrejme, že ak sa po rekonizácii nedosiahne stav, keď sa odstránil celý predrakovinový stav, bude sa musieť vykonať hysterektómia. Teraz však máte na výber.
2012-10-26
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
ANASTRAZOL
(miroslava)
dobrý deň,môže Anastrazol spôsobovať občasné spotenie až návaly horúčavy?a akým spôsobom blokuje bujnenie rakovinových buniek?ďakujem
miroslava

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, anastrozol pôsobí antiestrogénne. Jednoducho povedané, spôsobuje zníženie hladiny ženských hormónov. Takýmto mechanizmom spôsobuje občasné spotenie sa až návaly tepla a horúčavy.
2012-10-26
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Karcinom zaludka
(dagmar)
dobry den, partner je mesiac po totalnej gastrektomii z dovodu karcinomu zaludka, pred radio a chemo terapiou. poradte prosim nejaku konkretnu prirucku ohladne stravovania aj s receptami. dakujem
dagmar

ODPOVEĎ  
Konkrétne sa dá radiť iba ak by som poznala Váš objektívny nález, pretože teraz, prípadne počas liečby sa môžu, ale i nemusia vyskytnúť zažívacie ťažkosti, potom stravovanie sa mení podľa aktuálneho stavu. LPR vydala brožúrky : Ako sa správne stravovať, Chemoterápia a Vy, mali by byť dostupné v čakárňach pred onokologickými ambulanciami, prípadne v recepciach LPR, Bratislava, Martin, Košice,prípadne si o ne môžete požiadať aby sme Vám ich poslali poštou (te.02/52 92 17 35). Onkológovia vždy konzultujú možnosť stravovania, doporučia a vysvetlia Vaše možnosti, prípadne predpíšu i Výživové doplnky - "nutričné drinky", aby pacient mal zastúpené vo výžive všetky základné látky.
2012-10-26
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
1 << 56 < 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 > 78 >> 458
Facebook