foto
2% proti rakovine

Vaše 2% nám umožňujú pripravovať mnohé programy a projekty, ktoré pomáhajú onkologickým pacientom a ich rodinám.
fotofotofotofotofoto
Kto sme zisti čo je LPR a ako funguje
Čo robíme Naše aktivity a projekty
Hľadám pomoc Informácie, rady a kontakty
Ako prispieť Dobrovoľník, sponzor
Spolupráca Partnerstvo a spolupráca
lpr Liga proti rakovine bola založená 19. januára 1990 v Bratislave a v tom istom roku bola prijatá za člena Európskej asociácie Líg proti rakovine (ECL) a za člena Medzinárodnej únie proti rakovine (UICC)...
Pokračovať »
Nie je "týždňovka" bez animátora

06.08.2014

Kellnerova vakcína - nový liek na ...

30.06.2014

Dobrovoľníci z projektu "Naše mesto" aj ...

18.06.2014

Nový zákon o verejných zbierkach je ...

28.05.2014

Linka pomoci _

02/52 96 51 48

Po 09:00-13:00 15:00-16:00
Ut 09:00-13:00 14:00-16:00
St 09:00-13:00 15:00-16:30
Št 09:00-13:00 14:00-16:00
Pi 09:00-13:00 14:00-16:00
So 09:15-12:15 14:00-16:00

Newsletter

Informujte ma o novinkách.
E-mail:



 

Poradňa

Internetová poradňa vznikla ako reakcia na množstvo otázok prichádzajúcich od ľudí, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom vyrovnávajú s diagnózou onkologického ochorenia u seba, svojho blízkeho, príbuzného či priateľa.


Pre Vás, ktorí potrebujete informácie, radu, povzbudenie, pomoc v riešení zložitých situácií, ktoré sa vyskytli vo Vašom živote v súvislosti s diagnózou onkologického ochorenia, alebo sa chcete informovať ohľadom prevencie, sú tu lekári – špecialisti v rôznych oblastiach onkológie, psychológ, sociálna sestra – skúsení odborníci z Linky pomoci , ktorí Vám odpovedia na Vaše otázky v závislosti od ich obsahu a problematiky.

Zodpovedanie otázok môže trvať niekoľko dní, ďakujeme za Vašu trpezlivosť.

 


Opýtajte sa našich odborníkov na problém ktorý Vás trápi

Meno  
Predmet   Váš problém
cap   



Doteraz zodpovedané otázky (8945)

strana 67 z 448 (otázky 1321 - 1340)
Názov
(meno)
Text Dátum
Prostata PSA
(jan)
Dobry den, pán profesor chcel by som sa spytať ako je to z užívním Finajeltu.Mám 60 rokov liečim sa na BPS. Podstúpil som už 2x biopsiu prostaty z negatívnym výslekom kde hladina sPSA bola 7,5, ref.hod 0.00-3.50., s-fPSA 1,52.,fPSA/PSA 0,20., šedá zona 0.10-0.25. Teraz po 4 mesačnom užívaní Finajeltu mám hodnoty sPSA 4.32., ref hod 0.00-3.50., s-fPSA 0.83, fPSA/PSA 0.19 šeda zona 0.10-0.25 . Hodnoty PSA sa zlepšili , ale je pravda že tieto hodnoty treba po užívaní týchto liekov nasobiť 2-mi? To znamená , že moje PSA sa oproti poslednému vyšetreniu zvýšili? Ďakujem za odpoveď.
jan

ODPOVEĎ  
Finajelt je obchodný názov tzv. inhibítoru 5-alfa reduktázy, ktorý sa používa pri liečbe benígnej prostatickej hyperplázie. Prípravok znižuje koncentráciu prostatického špecifického antigénu (PSA)o 50 %, ak sa užíval viac ako 6 mesiacov. Váš predpoklad je správny. Niektorí autori odporučili prípravok tiež pre prevenciu karcinómu prostaty. Nakoľko nie sú známe výsledky štúdii zaoberajúcich sa prevenciou, prípravok sa v súčasnosti neodporúča ani pri prevencii karcinómu prostaty. Zvýšené hodnoty PSA nespôsobuje iba karcinóm prostaty, ale aj nerakovinové ochorenia ako je napríklad benígna prostatická hyperplázia, alebo zápal prostatickej žľazy. Nepíšete o objeme prostatickej žľazy, ktorý môže byť spôsobený benígnou prostatickou hyperpláziou, resp. o možnosti zápalového procesu. Je možné sa pokúsiť o protibakteriálnu liečbu a sledovať odpoveď na protizápalovú liečbu. V sledovaní hodnôt PSA treba pokračovať. S pozdravom Dr. Horňák
2012-07-19
Prof. MUDr. Michal Horňák, DrSc. Odpoveď od:
Štítna žľaza
(Gabriela)
Dobrý deň.Prosím Vás, aký euthyrox by som mala užívať pri znížení štítnej žľazy? Mám takéto hodnoty: s-TSH=6.06 mU/l s-aTG=51.16 kIU/l s-aTPO=2462.20 kIU/l Ostatné hodnoty mám v norme. Dlhodobo mi padajú vlasy a "brní" mi v hlave, tak si myslím, či nemám slabé lieky. Ďakujem
Gabriela

ODPOVEĎ  
Určite chodíte k endokrinológovi / nenapísali ste ako dlho a kedy bolo posledné vyšetrenie /a ak je to endokrinológ, ktorý atestoval v našej republike, môžete mu veriť,v prípade nastavovania výšky hladiny Euthyroxu Vás bude pozývať na kontrolky v kratších intervaloch, avšak v dostatočne dlhých, aby hladina lieku sa ustálila, pretože vždy trvá určitý čas aby sa organizmus dosýtil liekom. Choroba sa navonok manifestuje už v rozvinutej fáze, aby došlo k úprave, vyliečenie trvá vždy určitú dobu. Dúfam, že mu vždy poviete všetky vaše ťažkosti, ktoré pretrvávajú, i nové ktoré sa objavili počas liečby. Ak i napriek tomu nie ste spokojná, môže Vám poradiť Vaša lokálna zdravotná poisťovňa, na koho sa môžete ďalej obrátiť.
2012-07-18
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Vysvetlenie histol. nálezu
(Jarmila)
Dobrý deň, prosím Vás, mohli by ste mi vysvetliť aký nádor je adenokarcinóm intestinálneho typu stredene diferencovaný, G2 s infiltráciou celej steny a metastazujúci do perikolických lymfat. uzlín 11/3+ ? A ešte by som chcela vedieť, či podávaním chemoterapie môžu metastázy aj zmiznúť?Ďakujem za zodpovedanie otázok.
Jarmila

ODPOVEĎ  
Liečba sa ordinuje za cieľom zastavenia šírenia choroby v prípade možnosti i vyliečenia, vždy záleží od histologického typu, jej rozšírenia a v neposlednom rade i od celkového zdravotného stavu pacienta i reakcie na liečbu. V súčastnosti onkológovia majú možnosť pomerne dobrého monitorovania úspešnosti liečby a v prípade potreby škála liekov je dosť veľká, aby ju mohli zmeniť, aby liečba bola čo najefektívnejšia. Som presvedčená, že lekár Vám vysvetlil podstatu histológie a rozšírenia choroby, bez toho by nemohol indikovať liečbu. Bez dôvery k lekárovi o úspešnosti liečby sa nedá hovoriť. Nemyslíte, že lekárom sa veľmi zle pracuje, keď ich neustále podozrievate, že Vás zle alebo nedostatočne liečia,prečo práve vy by ste mal byť ten, ktorému by ten lekár nemal podať správnu a dostatočnú liečbu na základe najnovších vedeckých poznatkov a neinformoval vás správne o Vašej chorobe. Na ospravedlnenie z mojej strany iba to, že v každej pošte je pochybnosť - určite v každej profesií sa nájdu "mrchy" ale tie sú len ojedinelé a žiaľ, tie sú vždy pertraktované a slušná, ťažká práca lekárov je potom dehonestovaná.
2012-07-18
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Grawitzov nador
(ladislav)
Mal som Grawitzov nador, po nom sa objavili neoperovatelne metastazy na plucach. Tieto metastazy sa liečili biologickou liečbou Sutentom. Po troch mesiacoch sa liečba ukazala učinna, metastazy sa zmenšili. Bohužial, neskor nastupili vedlajšie učinky lieby, ktore ma oslabili, o. i. sa mi znizila cinnost štitnej žlazy. Metastazy začali opat rast a tak moja lekarka rozhodla o zmene lieku. Teraz berem Votrient. Metastazy sa zacali opat zmensovat, no opat sa znizila cinnnost štitnej žlazy. Biologicka liečba je postavena na silnom imunitnom systeme a znižena činnosť štitnej žlazy znižuje celkovu imunitu organizmu. Preto sa obavam, ze metastazy mi zacnu opat rast. Lekari preferuju pri nadorovych ochoreniach zniženu funkciu štitnej žlazy. Lenže biologicka liečba je pomerne mlada a v mojom pripade je jej uspech postaveny na silnom imunitnom systeme. Môžem od endokrinologičky požadovať, aby mi hormon TSH udržovala v normalnej hodnote?
ladislav

ODPOVEĎ  
Neviem presne, akú vysokú hladinu TSH myslíte a tým aj hypothyreosu . Priznám sa Vám, že neviem o jednoznačnom vyžadovaní udržiavania zníženej funkcie štítnej žľazy počas biologickej liečby, v tom Vám poradí iba onkológ, ktorý Vám túto liečbu podáva,on Vám môže vysvetliť, čo je pre Vás väčším benefitom , prípadne rizikom a na základe toho Vy sa musíte rozhodnúť, čomu dáte prednosť. Lekári ordinujú liečbu, aby čo najviac pacientovi pomohli, mali by to prekonzultovať s pacientom a po pacientovom písomnom súhlase budú podávať liečbu, ktorú si pacient praje. Žiaľ, sú to hraničné prípady, kedy spolurozhodovanie sa nedá obísť.
2012-07-17
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Ca prsnika
(Maria)
dobry vecer.mam 56 rokov.pri beznej kontrole mi bola zistena hrcka v lavom prsniku.po biopsii mi bol nador velkosti 17 mm vyoperovany.vysledky z histologie su:invazivny duktalny Ca prsnika,G2,HER2negativ,ER100%+,PR80%+,E-cad.+,CHrom A-,Ki67 cca20%,zachytena invazia do tenkostennych ciev(CD34+,D2-40+),bez metastaz.Vybrala som 20 ozarov,uzivam Anastrozol.od operacie uplynoli 3 a pol mesiaca a doteraz som nemala urobenu kontrolu krvi,sono prsnika,pluc,pecene,kosti ,neviem na com som.prosim vas o odpoved,kedy sa robia kontrolne vysetrenia a ci mam nadej vyzdraviet.dakujem
Maria

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, vyšetrenie marekrov je veľmi individuálne.Aj pohľad na vyšetrenia ako USG pečene alebo rtg hrudníka je veľmi kontorverzný.
2012-07-17
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Lymfaticke uzliny
(Tunde )
Dobry den,mam lymfaticke uzliny,za 3 tyzdne idem na usg vysetrenie,velmi sa bojim.Pred 3 rokmi som zistila ,ze mam,ale bola som tehotna,tak som to nechala tak,lebo aj mala som negativne vysledky,ale nedavno som bola k lekarke a zase robia mi vysetrenie.
Tunde

ODPOVEĎ  
Lymfatický systém máme v celom organizme, reaguje na každý podnet, ktorý je pre organizmus nebezpečný - napr infekcie - zväčšia sa uzliny a ak zvládnu nebezpečnú situácia sami, lymfatický systém pracuje bez prejavov navonok-napr zväčšené lymfatické uzliny. Je preto správne, že idete k pani doktorke, aby zistila, prečo sa lymfatické uzliny zväčšili, prípadne doplnila vyšetrenia, poradila Vám ,alebo navrhla liečbu, ak by si organizmus nevedel poradiť sám.
2012-07-16
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Krvacanie po onkostere
(Beata)
Dobry den. Na kontrolnu cytologiu chodim raz za 4 mesiace. Naposledy PAP IIIa L SIL a HR HPV. Po odbere krvacam cely den a citim bolest 3-4 dni. Davam si ster vysetrit LBC. Chcem sa spytat ci takyto zasah do krcka nemoze urychlit vyvoj rakovinovych buniek, pripadne ich rozsirenie do krvneho obehu. Dakujem.
Beata

ODPOVEĎ  
Neviem si vysvetliť, prečo chodíte na cytológiu každé 4 mesiace. Mali by ste požiadať o vyšetrenie u onkogynekológa, ktorý Vám vykoná kolposkopiu a určí, či máte alebo nemáte nejaký stupeň predrakovinového stavu. Mierne špinenie po odbere cytológie je normálne.
2012-07-16
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Fibroadenom??
(Monika)
Dobrý deň,od roku 1997 chodím pravidelne na sono prehliadky,som po dvoch operáciách obidvoch prsníkov,obidva boli fibroadenomy,znovu mám v obidvoch prsníkoch cysty,najnovšie mi zistili v pravom: v CQ na č.9-10podkožne hypoechogénne,solídne ložisko laločnatého tvaru,orientované skôr vertikálne,veľ.8x8x12mm,bez výraznejšej vaskularizácie,doporučujú mi biopsiu,môže ísť o niečo vážnejšie,kedže je to laločnatého tvaru??
Monika

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, pravdepodobne je to zase fibroadenóm, ale biopsia je potrebná, aby sa povaha nálezu potvrdila.
2012-07-15
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Liecba Lucrinom
(Miroslava)
Dobrý deň,som pacientka 32r. s neo mame bilat(dukt.ca G III),ER 5% PR 10% HER2 neg.Absolvovala som chemoterapiu,radioterapiu a teraz uz rok dostavam hormonalnu liecbu Lucrin Depot 11,25 mg(vybrala som 7 injekcii) a Tamoxifen.Chcem sa opýtať ako dlho budem ešte brať Lucrin?Ďakujem
Miroslava

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, jednozančne vám nepoviem, lebo niektoré štúdie doporučujú do 3 rokov, iné až do 5 rokov, je na Vašom lekárovi, aby túto liečbu nastavil.
2012-07-14
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Lymfodrenaž
(Viera)
Dobry den.8chemo,19oziarov,rakovina prsnikaT1cNOMO triple neg,liecba ukoncena 15.5.2012.Onkologicka mi napisala lymfodrenaz pristrojovu a rucnu na lavu ruku.Mama obavy,mozem chodit na lym.,citala som ze,lym.rozhana nadorove bunky .
Viera

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, určite lymfodrenáž je užitočná a prospešná, nemusíte sa báť ju absolvovať, naopak, odporúčam Vám ju ako i svojim pacientkám.
2012-07-13
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Problem so zapachom
(ivana f.)
dobry den uz sme spolu pisali ohladom maminy ktora ma CML, chcem sa len spytat ci neviete v com moze korenit jej problem. Stale hovori ze zapacha nic jej nevonie pomaly straca chut, ide z nej cira tekutina, najviac ju trapi ten zapach zevraj si to ludia vsimaju v jej okoli a stale hovoria ze nieco divno pachne nevedia aky ma problem trapi sa ze zapacha ona i ked ja to az tak nepocitujem ako ona nie je to az taky silny zapach, ale citit tam nieco. Bola na vysetreniach na neurologii aj na ct-ecku hlavy a nic jej nezistili povedali ze vsetko je v poriadku. Nepodstupila ani ziadnu liecbu ani chemoterapiu, doktory jej povedali ze taketo stavy su v poslednych stadiach po liecbe nie takto na zaciatku nevedia si to vysvetlit a my nevieme ake vysetrenie este podstupit.dakujem
ivana f.

ODPOVEĎ  
Predpokladám, že som správne pochopila význam toho, čo ste nám napísala-vyšetrenie neurológom ani CT hlavy nenašli objektívny nález v lokalizácií mozgu, zodpovedný za vnímanie zápachov. Skúste vyhľadať psychológa, prípadne psychiatra,ktorý by mohol prechodnou liečbou odstrániť príčinu, prípadne ju zobjektivizovať a pomôcť mamičke.
2012-07-13
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Diagnoza D 24
(lenka)
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať čo v preklade znamená ked som mala na výsledkoch vyšetrenia napísane toto : tkanivo mammy s fibrosklerotickými zmenami, sporadické dukty s myoepitelovou vrstvou, bez atipii, izolovaný pruh kože bez podstatnejších zmien, v danom materiáli bez malígnych nádorových a iných podstatnejších zmien MKCH D 24 tato vzorka sa robila ked som mala len jednu hrčku na prsniku a pokým som sa dočkala výsledkov tak mám teraz hrčky na oboch prsníkoch a sú všade. doktorka mi dala 3 mesačnú liečbu indonal woman ... za odpoved dakujem.
lenka

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, podľa popisu nemáte zhubný ani nezhubný nádor. Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD.
2012-07-12
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Podakovanie
(Vanesa)
Vazena pani MUDr. Podaná, dovolte mi podakovat sa Vam i MUDr.Masákovi za pomoc a ochotu, ktoru ste mi prejavili. velmi si to vazim a s urcitostou potvrdzujem, ze v najblizsej dobe vyuzijem moznost spojenia sa s vami telefonicky. Este raz velka vdaka za seba i inych, ktorym ste kedy pomohli.
Vanesa

ODPOVEĎ  
2012-07-12
Odpoveď od:
Nebido
(Marek )
Dobrý den.Mal som pred 10 rokmi ochorenie neo testis a odobrali mi jeden semennik.Bral som chemoterapiu.Teraz mi je podávane Nebido už asi 2,5 roka.Snažíme sa s priatelkou a dietatko asi 5 mesiacov.Už ma upozornili že nebido ma velmi zlé učinky na tvorbu spermii.Aký mate na to názor???Prosím poradde nám.Samozrejme že lekára navštivim.Ale rada možno povzbudí.
Marek

ODPOVEĎ  
Bolo by vhodné, aby ste sa kontaktoval s andrológom, aby urobil vyšetrenie spermiogramu a vyjadril sa o jeho kvalite. Nebido je preparát, ktorý obsahuje mužský pohlavný hormón a nezlepšuje kvalitu spermiogramu. S pozdravom Dr. Horňák
2012-07-11
Prof. MUDr. Michal Horňák, DrSc. Odpoveď od:
HRCKA NA LYCI
(MONIKA)
PRIJEMNY DEN PRAJEM PANI DOKTORKA. MAM HRCKU NA LICI AKO JE VRCHNA VNUTORNA CAST SANKY (POLOHA: HMATOM SI TLACIM NA KOST SPODNYCH ZOBOU) ZUBNY RONTGEN NEPOTVRDIL NIC TA HRCKA JE TAM STALE UZ ASI 3 ROKY CO TO MOZE BYT? nA AKE VYSTRENIE BY SOM MALA IST BOLA SOM U DERMATOLOGA NEPOTVRDIL ZIADNY NALZE. ZIADNA bIOPSIA NEBOLA VYKONANA. PROSIM VAS O RADU NEVIEM CO ROBIT VELMI MA TO ZNEPOKOJUJE. DAKUJEM PEKNE. MONIKA
MONIKA

ODPOVEĎ  
Ak objektívnymi vyšetrovacími metódami i jednotlivými odborníkmi nebol nájdený žiaden objektívny nález, tak nebola príčina k indikácii "biopsie". V čase, keď si nahmatáte tú hrčku, navštívte lekára, aby mal možnosť objektívneho vyšetrenia a prípadne ordinácie vyšetrení, alebo i liečby. Bez objektívneho nálezu lekári nemajú prečo ordinovať vyšetrenia i liečbu.
2012-07-11
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Karcinóm prostaty
(Janko)
pred 3-mi rokmi mi urobili radikálnu prostatektómiu. Už druhý rok dostávam injekcie FIRMAGON. Ako dlho (koľko rokov) možno tieto injekcie podávať
Janko

ODPOVEĎ  
Vaše ochorenie ste opísali iba niekoľkými slovami. Predpokladám, že operácia (radikálna prostatektómia)sa robila pre lokalizovaný karcinóm prostaty, teda chorobu, o ktorej sa predpokladalo, že sa nachádza iba v prostate. Nepíšete o stave ochorenie po operácii. Pravdepodobne došlo k zvýšeniu tzv. prostatického špecifického antigénu (skratka PSA), čo znamená, že choroba bola prítomná už aj mimo prostaty (pravdepodobne už v čase operácie). Liečba Firmagonom predstavuje tzv. hormonálnu liečbu. Jej cieľom je znížiť v organizme hladinu mužského hormónu, ktorý podporuje rast prostatických buniek. Na odobratie mužského hormómu nádorové bunky prostaty odpovedajú rôzne. Odpoveď je rôznej intenzity a trvá rôzne dlho. Dobrú odpoveď spravidla charakterizuje pokles hladín vyššie spomínaného PSA. Priaznivá odpoveď závisí od histologického nálezu, ktorý sa zistil z tkaniva odstránenej prostaty. Dobre diferencované nádory odpovedajú lepšie, ako nádory menej diferencované. Bolo by vhodné, aby ste sa porozprával s Vašim ošetrujúcim lekárom, ktorý by Vám stav vysvetlil podľa Vašich nálezov. U dobre odpovedajúcich nádorov možno hormonálnu liečbu načas prerušiť a opätovne zaviesť pri zvyšovaní PSA. Dĺžka prerušenia sa riadi odpoveďou nádoru. Tento postup sa označuje ako intermitentná hormonálna liečba (teda prerušovaná). Nemožno ju použiť u všetkých nádorov, ako som napísal vyššie, postup závisí od odpovede nádoru. Odpoveď na konkrétnu dĺžku podávania liečby možno priebežne hodnotiť z hodnôt PSA. Pri stálom vzostupe PSA i napriek podávaniu hormonálnej liečby sa spravidla prechádza na tzv. chemoterapiu, ktorú riadi onkológ. S pozdravom Dr. Horňák
2012-07-11
Prof. MUDr. Michal Horňák, DrSc. Odpoveď od:
Liečba Tamoxifénom a Hepatopatia
(irve)
Dobrý večer, prosím Vás o vysvetlenie-radu ohľadom výsledkov vyšetrenia. Som po mastektómií 9/2009, chemo, ožar., od 5/2010 Tamoxifén. Iné lieky neužívam. Výsledok sono brucha: Pečeň v MCL čiare dosahuje 155mm, hladkých kontúr, parenchým difúzne zvýš. echogenity, v zobraz.častiach bez susp. ložiskových zmien. Záver: Hepatopatia, v USG obraze steatot.typu a hranič.veľk. heparu. A ešte laboratórne výsledky: CEA:0,5;CA 15-3: 12,3;TPS: 133,4 Sú tieto výsledky v norme? Kontrolu mám o 5 mesiacov. Čo mám robiť, aby som si "ochránila" pečeň? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.
irve

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, máte minimálne zvýšené hodnoty TPS. Steatotická pečeň môže súvisieť aj so stravovaním.
2012-07-10
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Vhodný potravinový doplnok?
(Horváthová Zdenka)
Vážený p.doktor.Rada by som sa na vás obrátila s prosbou ohľadom vhodnosti potravinového doplnku , ktorý využíva každodenne členka našej rodiny a nie sme si istí neškodlivosťou daného produktu na prípadné zhoršenie zdravotného stavu.Švagrina je po opakovaných chemoterapiách v priebehu 5 rokov z nálezom nádoru v nosohrtane, ktorý nebolo možné chirurgicky odstrániť.Je po viacnásobných ožiaroch a chemoterapií.Rozhodla sa pre užívanie potrav.doplnku, ktorý jej distribútori radia užívať vo vyšších dávkach.Jedná sa o Chlorellu v kombinácií zo Zeleným jačmeňom.Navštevujem stránku www.akv.sk Dr.Bukovského, ktorý užívanie týchto doplnkov onkologickým pacientom neodporúča...http://www.akv.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=74&Itemid=34 .Poprosím vás o váš odborný názor,príp.referencie, aby sme sa uistili, že časté užívanie doplnku je bezpečné .Švagrina má ešte stále nádor , ktorý sa jej momentálne síce zmenšil, ale nezmizol.Bližšie informácie momentálne neviem poskytnúť.Vopred vám ďakujem .Z úctou Horváthová Zdenka
Horváthová Zdenka

ODPOVEĎ  
Ak pacienti prijímajú dostatočne pestrú stravu, rozloženú do 5-6 denných intervalov /obsahujúcu zeleninu, ovocie- pestrosť úplne stačí z našej lokality, majú i dostatok bielkovín, uhlohydrátov i tukov/, organizmus si dokáže sám, pokiaľ má zdravý zažívací trakt, vytvoriť dostatok látok pre svoju výživu a vybudovanie dostatočne silného imunitného systému. Iba v prípade, ak niečo výraznejšie chýba organizmu, po konzultácií u ošetrujúceho lekára je možné tento deficit nahradiť. Za bežných okolností nie je potrebné kupovať výživové doplnky. Nezabudnúť na dostatok spánku, pokiaľ možno vyhnúť sa nadbytočnému stresu, mať dostatok pohybu a samozrejme nefajčiť a neholdovať alkoholu. V Lige proti rakovine vyšla brožúrka Ako sa správne stravovať, je dostupná v mnohých čakárniach onkologických ambulancií, ale i priamo v LPR ak nám poskytnete adresu či zavoláte na tel.č. 02/52 92 17 35. Je možné poslať i iné brožúrky, ak napíšete diagnózy.
2012-07-10
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Mamografia
(Monča)
bola som na mamografii a zistili mi nález: ACR 2-3, fokálna asymetria vpravo MQ pri hrudnej stene, nodulácia vľavo HLQ, bez inej zjavnej expanzie.
Monča

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, potrebné je poslať celú správu z mamografie, aby som Ván mohol nález vysvetliť.
2012-07-10
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Onkomarkery a následné sono, mamo a rtg. pľúc
(Anna Ferjenčíková)
Dobrý deň, prosím o odpoveď na môj problém. Bola mi diagnostikovaná rakovina prsníka, následne lekársky zákrok, kde mi boli zhubné nádory vyoperované. Potom nasledovala chemoterapia a rádioterapia. Dňa 23. marca t.r. mi bolo doporučené v rámci onko-kontrol, podrobiť sa horeuvedeným vyšetreniam. Tie dopadli veľmi dobre. Na následnej kontrole som však dňa 9.7. t.r. bola informovaná, že onkomarkery zo dňa 23. 3. 2O12 nie sú v poriadku. Môže nastať recidíva, keď všetky vyšetrenia ako sono-brucha, pŕs, mamografia v mammacentre B.B., inak veľmi dobrom pracovisko, čo sa týka prístupu k pacientom a vôbec starostlivosti, ďalej rtg. pľúc, ktoré výsledky boli veľmi dobré, môžu byť onkomarkery zlé a naznačovať recidívu ochorenia? Ďakujem za odpoveď
Anna Ferjenčíková

ODPOVEĎ  
Nenapísala ste, o aké onkomarkery sa jedná, mierny zostup u niektorých nemusí zodpovedať vždy recidíve, ale konkrétnu odpoveď Vám dá iba onkológ, ku ktorému chodíte na kontroly.
2012-07-10
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
1 << 56 < 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 > 78 >> 448
Facebook