foto
OnkOlympiáda 2015

Prvýkrát na Slovensku - OnkOlympiáda 2015
fotofotofotofotofoto
Kto sme zisti čo je LPR a ako funguje
Čo robíme Naše aktivity a projekty
Hľadám pomoc Informácie, rady a kontakty
Ako prispieť Dobrovoľník, sponzor
Spolupráca Partnerstvo a spolupráca
lpr Liga proti rakovine bola založená 19. januára 1990 v Bratislave a v tom istom roku bola prijatá za člena Európskej asociácie Líg proti rakovine (ECL) a za člena Medzinárodnej únie proti rakovine (UICC)...
Pokračovať »
Svetový deň proti rakovine – 4. ...

04.02.2016

Zimný onko tábor pre deti 2016

14.01.2016

Kalendár príbehov, ktoré sme prežili s ...

21.12.2015

Postoj WHO k zisteniam IARC o ...

27.10.2015

Linka pomoci _

02/52 96 51 48

Po 09:00-13:00 15:00-17:00
Ut 09:00-13:00 14:00-16:00
St 09:00-13:00 14:00-16:00
Št 09:00-13:00 14:00-16:00
Pi 09:00-15:00 15:00-16:00
So 09:00-12:00 14:00-16:00

Newsletter

Informujte ma o novinkách.
E-mail:



 

Poradňa

Internetová poradňa vznikla ako reakcia na množstvo otázok prichádzajúcich od ľudí, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom vyrovnávajú s diagnózou onkologického ochorenia u seba, svojho blízkeho, príbuzného či priateľa.


Pre Vás, ktorí potrebujete informácie, radu, povzbudenie, pomoc v riešení zložitých situácií, ktoré sa vyskytli vo Vašom živote v súvislosti s diagnózou onkologického ochorenia, alebo sa chcete informovať ohľadom prevencie, sú tu lekári – špecialisti v rôznych oblastiach onkológie, psychológ, diétna sestra – skúsení odborníci z Linky pomoci , ktorí Vám odpovedia na Vaše otázky v závislosti od ich obsahu a problematiky.

Poprosíme Vás o väčšiu trpezlivosť pri zodpovedaní otázok  z dôvodu čerpania dovoleniek viacerých odborníkov.

Ďakujeme za Vaše pochopenie.

 


Opýtajte sa našich odborníkov na problém ktorý Vás trápi

Meno  
Predmet   Váš problém
cap   



Doteraz zodpovedané otázky (9865)

strana 67 z 494 (otázky 1321 - 1340)
Názov
(meno)
Text Dátum
Biorezonancia
(K.)
Dobry den, manzel prednedavnom ukoncil liecbu hodgkinovho lymfomu, vramci ktorej absolvoval chemoterapie a radioterapie. Prepupkla mu teraz alergia na domace zvieratko, ktore by sme neradi davali prec. Znami maju velmi dobre skusenosti s liecbou alergie pomocou biorezonancie. Chcela by som sa spytat, ci neviete, ze by biorezonancia mohla byt nebezpecna pre onkologickeho pacienta? Dakujem vopred.
K.

ODPOVEĎ  
Priznám sa Vám, že ma vždy zaskočí taká nezložitá diagnostika a 100% liečba, som k tomu nedôverčivá a preto Vám ani neviem nič konkrétne poradiť, možno Vám poradí ošetrujúci lekár, prípadne alergológ, dôverne poznám väzbu na domáce zvieratko a chápem Vaše počínanie. Kontaktujte preto manzelovho onkológa a poziadajte ho o jeho názor, najlepsie pozná manzelov zdravotný stav a verím, že Vám dobre poradí.
2014-01-22
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Metaplazia
(Janka)
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať už 4 roky po sebe mi vychádza t cytológie metaplázia, mierny zápal. Moja doktorka s týmto nič nerobí... a ak tu čítam príspevky žien s metapláziou, tak sú zaslané na konizáciu a rôzne iné vyšetrenie a dokonca majú aj problém s otehotnením. Rada by som vedela, čo mám robiť, pretože moja doktorka mi nikdy nič nevyliečila. Vopred ďakujem za odpoveď.
Janka

ODPOVEĎ  
Nemusíte sa ničoho obávať. Nie ste chorá. Metaplázia je normálny regeneračný proces na zdravých bunkách v oblasti krčka maternice. Určite sa pre metapláziu nerobia konizácie a metaplázia nerobí problémy pri otehotnení. Vaša lekárka koná správne ak Vám nenavrhuje žiadnu liečbu na metapláziu. Vy ste zdravá.
2014-01-22
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
MMG prsníka
(Mária)
Môžete mi prosím vysvetliť čo znamená tento popis MMG? bilat. pokročilejšia involúcia žlazy s reziduami fibroglandulárneho tkaniva difúzne, viac v HLQ bilat, bez mal.TU, opacit. patol. zhlukov MK a poruchy architektoniky. BIRADS1 normálny nález MMG. Ďakujem
Mária

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, popísané vyšetrenie mamografiou máte v norme. Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD.
2014-01-20
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Neviem čo dalej
(Libor)
dobry den. som liečený na zvačšené lymfatické cievy v slabinách a neskor mandle. dnes sa k tomu pridali aj bolesti v bruchu(zrejme v oblasti pupočných lymfatických ciev). Spozoroval som aj mierne zvačšenie pravého semenníka ale to len kvoli že som bral nadesemenník za sučasť pravého semenníka a preto sa zdal byť vačší ako pravý. mám aj mierne teploty, max 37.5 a hnačky. Na penise som si nahmatal červenakstý fliačik. Vela som čital, že by mohlo isť aj o rakovinu semeníkov v druhotnej fáze. dnes som bol aj na sone v suvislosti zvačšených uzlin v slabinách, o žiadnom nádore reč nebola. taktiež mi brali krv. Keby som mal rakovinu sono a odber krvi by to odhalil? mám 15 rokov
Libor

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, z Vášho opisu ide sa môže jednať o akútne ochorenia, navštívte lekára - urológa ohľadom zväčšených semenníkov, bez vyšetrenia nie je možné Vám čokoľvek poradiť. Priateľské pozdravy Dr. M. Horňák
2014-01-20
Prof. MUDr. Michal Horňák, DrSc. Odpoveď od:
Pomoc
(eva)
Dobrý deň, momografické chcela by som sa spýtať na MM vyšetrení záver znel: prsníky plnené denznou inhomogénneou drobnoškvrnitou žľazou splývajúceho charakteru, vpravo centr. sa črtá ovlána opacita veľkosti cca15 mm. Patolog. MK nedif.Axil.výbežky bez ložis. zmien BI RADS 0. Dakujem
eva

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, črtajúcu sa ovlánu opacitu veľkosti cca15 mm na momografii je vhodné doplniť ultrazvukom. Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD.
2014-01-20
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Otazka
(slavomir)
zajtra nastupujem na chemoterapiu 2 cykly, mam strach z silny liek ktori mi daju, niektory z vnutornych organou nevidrzi a vzniknu komplikacie. dakujem ze existuje institucie ako ta vasa :-)
slavomir

ODPOVEĎ  
V súčastnosti nemáme liek, ktorý by nemal vedľajšie účinky, takže i chemoteraupeutiká majú vedľajšie účinky. Ale lekári sa snažia vybrať liek, ktorý je pre danú chorobu a aktuálny zdravotný stav pacienta najefektívnejší a má najmenej vedľajších účinkov, priebežné kontroly počas liečby zisťujú nielen efekt liečby, ale aj vedľajšie účinky, preto sa liečba môže meniť. Väčšina pacientov liečbu znáša dobre, ale žiaľ , to čo je negatívne, sa rýchlejšie šíri medzi pacientami, takže Vám prajem, aby tých vedľajších účinkov bolo čo najmenej.
2014-01-20
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Otazka
(slavomir)
zajtra nastupujem na chemoterapiu 2 cykly, mam strach z silny liek ktori mi daju, niektory z vnutornych organou nevidrzi a vzniknu komplikacie. dakujem ze existuje institucie ako ta vasa :-)
slavomir

ODPOVEĎ  
Chápem Vaše obavy,každý liek má vedľajšie účinky, ale preto chodíte na pravidelné lekárske kontroly, aby sa včas zistil efekt nežiaduceho účinku a lekár mohol cielene zasiahnuť, aby kvalita života nebola zasiahnutá. Preto pri každej kontrole povedzte lekárovi každý príznak, ktorý ste nemali pred liečbou. Liečbu lekári vždy prispôsobujú danej chorobe a zdravotnému stavu pacienta, aby efekt liečby bol čo najúčinnejší s čo najnižšími vedľajšími účinkami.
2014-01-20
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Prsnik
(jana)
Dobry den,chcela by som vas poprosit o radu,,od 25 rokvo chodim do mamologickej amulancie ,nakolko v 19 rokoch mi bol vyoperovany fibroadenom,,po 40tke chodim kazdy rok na mamografiu,,,zaverecna diagnoza bolaprechodny typ prsnikov s minimalnou displaziou bilat,bez patol,echoloziska,bez nadbr,lymfoadenopatie,,teraz mam 46 rokov,,v novembri mi bola vykonana mamografia,a a nakolko vysledky mi boli na zaciatku januara oznamene len telef,...ze mam nieco zhrubnute v hornom kvadrante laveho prsnika,,a musim ist na ultrazvuk zaciatko aprila,,takze chcela som sa spytat ci to nie je neskoro ked sa im tam nieco nezdalo az v aprili ,co vobec dokaze dokaze mamograf rozlisit a preco musim ist este na ultrazvuk,,,dakujem.
jana

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, termín doplnenia mamografického vyšetrenia ultrazvukom je vhodný. Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD.
2014-01-19
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Darovanie vlasov pre onkolog.pacienzov
(Ada)
Dobry den,chcela by som sa opytat ohladom darovania vlasov pre onkologickych pacientov..ci mi neviete poradit konkretnu osobu alebo aspon miesto,kde by sa to dalo vykonat..vdaka
Ada

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, ďakujeme Vám za Vašu otázku a snahu pomôcť onkologickým pacientom. Skúste sa obrátiť na nejaké parochňové štúdio, či by pre takýto účel nechceli pripraviť parochňu a darovať. My vieme sprostredkovať darovanie parochne pacientkam, spoluprácu s konkrétnym parochňovým štúdiom, žiaľ, nemáme.
2014-01-19
Mgr. Lucia Budáčová Odpoveď od:
Doplnkový liek 4LIFE TRANSFER FAKTOR PLUS
(Mária)
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať na Váš názor a prípadne skúsenosť s doplnkovým americkým liekom na imunitu pri nádorových ochoreniach 4LIFE TRANSFER FAKTOR PLUS a príp.jeho dávkovanie. Ďakujem.
Mária

ODPOVEĎ  
Priznávam sa Vám, nie som veľmi dôverčivá v úspešnosť doplnkových liekov, nezvyknú ublížiť, ale ani veľmi pomôcť, pretože ak by to tak bolo, príslušný výrobca by ho ponúkal inou formou. Pestrá strava, odpočinok , zníženie stresu, pohybová aktivita sú tie najprirodzenejšie faktory strážiace náš imunitný systém. Lekári ak by zistili výrazne zníženú funkčnosť imunitného systému, upozornili by Vás na daný stav a dali Vám odporúčania, ako imunitný systém znova oživiť.
2014-01-18
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Adenokarcinóm prostaty - hormonálna liečba
(Jozef)
Dobrý deň prajem, v r. 2006 (55 r.) mi v rámci preventívnej kontroly u urológa zistili hodnotu PSA 6,3, následnou biopsiou sa zistil nádor, Gleason 5 (2 + 3). V okt. 2006 som sa podrobil RAPE, histologický nález konštatoval nasledovné: „ ...adenokarcinóm prostaty, Gleason 5 (2 + 3), na viacerých miestach s prejavmi perineurálneho šírenia, ložiskovite so známkami hlienotvorby. Mimo nádora sa pozorujú areály prostatickej intraepiteliálnej neoplázie a známky chronickej prostatitídy s prejavmi aktivity zápalového procesu“. Po operácii som mal PSA 0,04, potom 0,023 (nadir), ale potom hodnoty PSA za 5,5 roka stúpali, v januári 2012 bola hodnota PSA už 0,22. Keďže aj pri následnej kontrole vo februári som mal hodnotu PSA 0,22, lekári mi odporučili rádioterapiu. Záchrannú RAT (IMRT – c. d. 50 Gy v 16 frakciách) som ukončil v apríli 2012, pri následných kontrolách boli hodnoty PSA: jún 2012 – 0,13, september – 0,10, december – 0,10, marec 2013 – 0,06 (nadir), september - 0,15, december – 0,38 ! Moje zatriedenie do „nízkorizikovej skupiny“ teda sklamalo, pretože obe liečby po zlyhali. Teraz mám absolvovať hormonálnu liečbu – chemickú alebo chirurgickú. Prikláňam sa k orchiektómii, ako k istejšiemu riešeniu - aký je Váš názor? Ak však najprv chemická hormonálna liečba – a tá by po krátkom čase mohla zlyhať pre rezistentnosť buniek – bol by potom ešte čas na orchiektómiu? Chemoterapii by som sa radšej vyhol … (P. S.: Urológ ma poslal na MRI.) Ďakujem pekne za odpoveď.
Jozef

ODPOVEĎ  
Po preštudovaní Vašej anamnézy, hormonálna liečba Vášho ochorenia je predčasná. V súčastnosti by som s hormonálnou liečbou vyčkal a indikoval by som pravidelné sledovanie PSA v trojmesačných, prípadne 6 mesačných intervaloch. Hormonálnu liečbu by som indikoval až po dosiahnutí hodnoty PSA väčšej ako 10 ng/ml. Aj pri výstupe nad 10 ng/ml hormonálna liečba by sa mohla podávať intermitentne (prerušovane) podľa hladín PSA). Nádory s Gleasonovým skóre 6 a menej sa v súčasnosti považujú za nesignifikantnú chorobu (Studer a Albertsen, 2013), ktorú možno riešiť tzv. aktívnym sledovaním. (Eur Urol 2013; 63: 97-100).
2014-01-18
Prof. MUDr. Michal Horňák, DrSc. Odpoveď od:
Rozsiahlý pylorický vred bez známok malignity
(Kateřina Bodóová)
Dobrý chela by som sa spýtať či sa môže stať aj to,že teraz nemám žiadný nabeh na to aby som to mala nádorové,ale či neskôr ak by nezaberali lieky áno.
Kateřina Bodóová

ODPOVEĎ  
Onkologické ochorenia patria do skupiny civilizačných ochorení a každý sme jedinečný, naše reakcie sú preto rozdielne a menia sa danou situáciou i časom a neviem o takom lekárovi, ktorý by Vám dokázal zaručiť alebo predpovedať, že ochorenie sa nemôže u Vás neprejaviť, alebo prejaviť. No ak chodíte na pravidelné kontroly, vždy sa Vám Váš lekár bude snažiť poradiť- liekmi , zložením stravy , zmenou životného štýlu /odbúranie nadbytočného stresu, pohybom, odpočinkom..../
2014-01-16
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Lieky na cholesterol
(Maria)
Dobry den, som onkologicka pacientka - karcinom prsnika. Som viac ako rok po liecbe - operacia,chemoterapia, radioterapia. Po liecbe mi vybehol cholesterol na 7,29, dostala som od kardiologicky lieky Torvacard, ale tie som nemohla uzivat, lebo som mala problem so svalmi, nejako som ich neovladala, nekontrolovatelne som padala. Upozornila som lekarku, ale ta mi liek ponechala s tym, ze ho mam brat obden, ale neziaduce ucinky sa zase vratili. Liek som prestala uzivat. Pri poslednom odbere krvi som mala hodnotu cholesterolu 7,12. Obvodna lekarka mi predpisala liek Lipamthyl, ale ked citam pribalovy letak mam obavy ho uzivat. Viete mi poradit ako znizit cholesterol bez liekov? Vopred dakujem za odpoved.
Maria

ODPOVEĎ  
Najprirodzenejšie zníženie cholesterolu dokáže zloženie a rozloženie stravy počas dňa- min. 5x denne v menších množstvách. Zloženie stravy by malo byť pestré so zahrnutím všetkých základných zložiek potravy / bielkoviny, uhlohydráty i tuky - organizmus potrebuje všetky zložky pre optimálne fungovanie a i dobrý imunitný systém/ s obohatením zeleniny a ovocia, ryby - losos, tuniak..., primeraným pohybom- vždy je potrebné jedálny lístok zosúladiť i s pridruženými ochoreniami ak sú prítomné.Farmaceutické firmy na príbalových letákoch vždy uvedú všetky nežiaduce účinky, aby boli chránené, no nie všetky vedľajšie účinky sa prejavia u každej osoby, ktorá ich užíva. Najlepšie zhodnotí ošetrujúci lekár momentálny zdravotný stav i vedľajšie účinky predpísaného lieku.
2014-01-15
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Rakovina prostaty
(Alžbeta)
Dobrý deň, chcem sa opýtať na preplácanie intravenózne podávaného C vitamínu. Táto liečba veľmi pomáha manželovi ale je finančne náročná. Poraďte ako sa dopátrať,ktorá zdravotná poisťovňa hradí túto liečbu alebo na koho sa obrátiť. Dakujem.
Alžbeta

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, skúste sa o cene liečby informovať vo Vašej poisťovni, prípadne i manželov lekár by Vám mal vedieť v tomto konkrétnejšie poradiť. S pozdravom Dr. Horňák
2014-01-15
Prof. MUDr. Michal Horňák, DrSc. Odpoveď od:
Maligny TU hrubého čreva
(štefan z Košíc)
Dobrý deň, mojej 91 ročnej mame , váha 35 kg, výška 160 cm. pri USG dutiny brušnej bol zistený malígny TU hrubého čreva v oblasti hepatálnej flexúry. Rozsiahly TU heparu - v.s.MTS. malé množstvo voľnej tekutiny v DB. Prosím o radu ako ďalej paliatívne postupovať v zmiernení ťažkostí. Pacientka je úplne orientovaná, pohyblivá, ale anemická s veľmi nízkym Hemoglobínom-90!!!Zároveň trpí fibrilaciami predsieni, často vykašliava spútum, čo predtým nebolo prítomné. Za Váš názor a radu ďakujem.
štefan z Košíc

ODPOVEĎ  
Najmúdrejšiu, najľudskejšiu radu možno dokáže dať lekár, ktorý sa staral o mamičku doteraz a predpisuje jej lieky, on asi nebude znižovať kvalitu života, ale sa ju bude snažiť optimalizovať vzhľadom k veku i k ochoreniam, ktoré t.č. má mamička a i tým, ktoré sa môžu postupne manifestovať.
2014-01-14
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
CA plúc
(mimi)
Chcela by som sa opýtať,môj otec má CA plúc a teraz mu zmenili chemoterapiu na tabletkovú formu-berie Tarcevu.Pri tejto liečbe má ale vyrážky na tvári aj vo vlasovej časti hlavy.Čo stým?Ako dalej postupovať?Dakujem.
mimi

ODPOVEĎ  
Kožné vyrážky na tvári, krku aj hornej časti hrudníka sú vedľajšie alebo nežiaduce účinky (NÚ) tohto veľmi dobrého lieku patriaceho do biologickej liečby. Odporúčam navštíviť kožného lekára špecialistu, ktorý naordinuje symptomatickú liečbu, po ktorej sa môžu vyrážky zmierniť. Z mojej klinickej praxe však môžem povedať, že nevymiznú pokiaľ bude liečba účinná. Avšak zďaleka sú tieto NÚ menšie ako pri chemoterapii a účinok na Ca pľúc býva väčší. Pokračujte v liečbe Tarcevou pokiaľ vám ju onkológ alebo onkopneumológ odporučí.
2014-01-13
MUDr. Elena Kavcová, PhD. Odpoveď od:
Cysta na koreni zuba
(Janka)
Dobrý deň, mala som cystu na korenie zuba (alebo viacerých zubov, neviem presne, vraj to bol veľký nález!). Zubár ma poslal k zubnému chirurgovi, ktorý mi ju v ambulancii pri lokálnej anestéze vybral. Keď som sa opýtala sestričky, či to neposielajú na histologické vyšetrenie, tak vraj nie. Sestričky preto, lebo lekár s pacientom nekomunikuje, on sa hneď po úkone vyparil do svojej kutice. Som nepokojná, pretože ma všetci naokolo presviedčajú, že sa všetky cysty posielajú na rozbor. Je to pravda? Je lekár povinný poslať každú cystu na rozbor? Alebo mám právo to žiadať? Ďakujem za odpoveď.
Janka

ODPOVEĎ  
Určite pôjdete na kontrolu a skôr, ako Vás lekár začne vyšetrovať, opýtajte sa ho, čo vybral a aký druh cysty to bol. On si zaznamenáva výkon možno pre poisťovňu, možno na priamu platbu. Väčšina cýst je nezhubná, nemala by ste mať obavy, myslím si že keby sa niečo nezdalo zubnému lekárovi, určite by Vám to naznačil alebo povedal.
2014-01-13
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Hormonalna liecba
(Mimi)
Mam 45 rokov, zistili mi z biopsie rakovinu prsnika (2 nadory do 1 cm), podstupila som mastektomiu prsnika, a nakoniec z histologie vysvitlo, ze jeden nador je nezhubny a druhy nador nebol invazivny, ale ide o DCIM s HER 2 - 1+. Nazory na naslednu liecbu su rozne, jeden lekar mi chce nasadit radioterapiu aj chemoterapiu, dalsi len radioterapiu, a treti odporuca hormonalnu liecbu. Po Konzultacii v zahranici dokonca povedali, ze nemusi byt uz ziadna liecba a riziko recidivy na zdravy prsnik je minimalne. Kedze radio a chemioterapiu by som najradsej uplne vylucila, chcem sa opytat, co je vlastne hormonalna liecba a hlavne ake negativa pre organizmus moze priniest. Na internete su rozne clanky k tomu a ako laik tomu nerozumiem a hlavne sa toho bojim.
Mimi

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, na odpoveď Vašej otázky je potrebné zaslať hodnoty hormonálnych receptorov, grading a postih lymfatických uzlín.
2014-01-13
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Hrcky
(andy)
dobry den som v 32 tt tehotenstva. asi pred 2 mesiacmi som zistila bolestive hrcky pod kozou vpredu na lonovej kosti. pred cca tyzdnom som objavila velku hrcu asi ako orech pod pazuchou a pred par dnami ma zacala boliet ruka nad laktom tiez tam hmatam bolestive hrcky. vsetko je to na lavej strane. bola som v nemocnici hospitalizovana pre predcasny porod prepustili ma a k tomuto problemu sa nevyjadrili. som velmi slaba a unavena len lezim. mam strach ci nejde o vaznu diagnozu neviem na koho sa mam obratit s tymto problemom. mam aj gestacny diabetes, caste infekcie. uzivam ventolin. dakujem za radu .
andy

ODPOVEĎ  
Bez vyšetrenia sa neviem vyjadriť k Vášmu problému. Nález musí posúdiť Váš lekár.
2014-01-13
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Tekutina z podpazusia
(Jana)
Dobry vecer, v prvom rade sa ospravedlnujem za nefunkcnu diakritiku. Uz asi dva mesiace ma trapi zapalene, svrbiace podpazusie. Avivaz, deodorant ani krem som nemenila, ziletku nezdielam s nikym. Koza v podpazusi je zdurena, cervena, vyhadzana a vyteka mi z nej lepkava, miestami zltkasta nezapachajuca tekutina, to pozorujem len posledne tyzdne. Nakolko som v zahranici, nemozem momentalne navstivit doktora. Mam strach, ci nejde o formu rakoviny koze, kedze ju mame v rodine. Zatial sa tym neznepokojujem, aj ked bolest, palenie a svrbenie je miestami na nevydrzanie. A na dennom poriadku. Vopred dakujem za Vasu radu.
Jana

ODPOVEĎ  
Váš nález by mal vidieť dermatológ, pokiaľ sa nachádzate v EU a ste poistená- máte kartu poistenca, môžete ísť na vyšetrenie a určite nejakú časť pri objektívnom náleze Vám materská poisťovňa preplatí.
2014-01-12
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
1 << 56 < 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 > 78 >> 494
Facebook