foto
2% proti rakovine

Vaše 2% nám umožňujú pripravovať mnohé programy a projekty, ktoré pomáhajú onkologickým pacientom a ich rodinám.
fotofotofotofotofoto
Kto sme zisti čo je LPR a ako funguje
Čo robíme Naše aktivity a projekty
Hľadám pomoc Informácie, rady a kontakty
Ako prispieť Dobrovoľník, sponzor
Spolupráca Partnerstvo a spolupráca
lpr Liga proti rakovine bola založená 19. januára 1990 v Bratislave a v tom istom roku bola prijatá za člena Európskej asociácie Líg proti rakovine (ECL) a za člena Medzinárodnej únie proti rakovine (UICC)...
Pokračovať »
Kellnerova vakcína - nový liek na ...

30.06.2014

Dobrovoľníci z projektu "Naše mesto" aj ...

18.06.2014

Nový zákon o verejných zbierkach je ...

28.05.2014

Zaujímavosti zo sveta zdravotníctva: Nový tomograf ...

21.05.2014

Linka pomoci _

02/52 96 51 48

Po 09:00-13:00 15:00-16:00
Ut 09:00-13:00 14:00-16:00
St 09:00-13:00 15:00-16:30
Št 09:00-13:00 14:00-16:00
Pi 09:00-13:00 14:00-16:00
So 09:15-12:15 14:00-16:00

Newsletter

Informujte ma o novinkách.
E-mail:



 

Poradňa

Internetová poradňa vznikla ako reakcia na množstvo otázok prichádzajúcich od ľudí, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom vyrovnávajú s diagnózou onkologického ochorenia u seba, svojho blízkeho, príbuzného či priateľa.


Pre Vás, ktorí potrebujete informácie, radu, povzbudenie, pomoc v riešení zložitých situácií, ktoré sa vyskytli vo Vašom živote v súvislosti s diagnózou onkologického ochorenia, alebo sa chcete informovať ohľadom prevencie, sú tu lekári – špecialisti v rôznych oblastiach onkológie, psychológ, sociálna sestra – skúsení odborníci z Linky pomoci , ktorí Vám odpovedia na Vaše otázky v závislosti od ich obsahu a problematiky.

Zodpovedanie otázok môže trvať niekoľko dní, ďakujeme za Vašu trpezlivosť.

 


Opýtajte sa našich odborníkov na problém ktorý Vás trápi

Meno  
Predmet   Váš problém
cap   



Doteraz zodpovedané otázky (8898)

strana 67 z 445 (otázky 1321 - 1340)
Názov
(meno)
Text Dátum
Potreba genetického vyšetrenia
(Dominik Jančařík)
Dobrý deň, v našej rodine, sa veľmi často vyskytuje rakovina. Konkrétne gynekologického typu: moja mama zomrela na rakovinu pľúc(52rokov), ktorá ale začala ako metastázy po 2 rokoch z pôvodného ochorenia rakoviny krčka maternice, jej mama - moja babka, ktorá ešte stále žije, prekonala rakovinu prsníka(ktorý už nemá), takisto rakovinu obličky ako neskoré metastázy takisto po 3 rokoch, moja prababka teda matka mojej babky, zomrela na rakovinu už neviem ktorých presne ženských orgánov, čo sa týka mužskej populácie mojej rodiny: otec, dedko z jednej aj druhej strany rakovinu nemali a dožili sa pomerne vysokého dnes už až nadpriemerného veku, ja sa však veľmi hlavne postavou aj výzorom podobám na mamu, a navyše som bol 4 roky fajčiarom cca 6 cigariet denne, pri zábave aj 20. Nedávno som začal prestávať s fajčením, čo je veľmi ťažký psychický proces ale zvládam to, preto sa obávam či práve preto že sa podobám na moju už nebohú mamu aj keď som chlapec, nemohol práve podediť gény zo ženskej strany rodiny a tým pádom genetický potenciál na rakovinu, a nie je nutné genetické testovanie na rakovinu??? mám 27,5 rokov, nikto z mojej rodiny moje obavy neberie vážne, lebo som hypochonder, obvodná lekárka ma nechce poslať na röntgen plúc, lebo som už pred rokom a pol bol, a že vraj podla nej nie je zdravé ma "zbytočne ožarovať" , a takisto mi röntgen počiatočný nádor neukáže, ževraj až CT pľúc, ja si ale myslím že za ten rok a pol až dodnes som vyfačil veľmi vela cigariet. Tak mi prosím Vás poradťe či je potreba aj CT mojich pľúc, lebo všade možne už čítam ako výskyt rakoviny pľúc zvyšuje aj u mladých fajčiarov????
Dominik Jančařík

ODPOVEĎ  
Vážený pán Jančařík, na to aby som vam odporučila CT vyšetrenie, by som vas musela vyšetriť a poznať aj niektoré základné laboratórne vyšetrenia vrátane rtg snímky pľúc. Ale pravdepodobne Vás lekárka veľmi dobre vyšetrila a mali by ste jej dôverovať. Ale ak po 1 roku sa cítite zle, tak ju znovu navštívte a povedzte jej o svojich ťažkostiach ako aj vašej rodinnej histórii. Čo sa týka endogénnych - genetických rizík vzniku zhubných ochorení jestvuje vrodená predispozícia k nim, ale na to treba genetické vyšetrenie. Ak by ste chceli vedieť viac, je potrebné sa opýtať v onkologickom ústave v Bratislave, u koho, kedy a na aké onkologické choroby robia takéto vyšetrenia. Ja viem, že ich robia pri rakovine prsníka ak mal niekto vo vertikálnej línii toto ochorenie. Ale musím Vám zagratulovať, že ste prestal fajčiť, lebo najdôležitejšia je prevencia onko-ochorení. Ako viete, jeden z mohutných rizikových faktorov je fajčenia, teda chronická expozícia organizmu cigaretovemu dymu. Dôležitá je zdravá životospráva - pohyb, strava ale to už vy viete. Všetko toto patrí k najťažším zvládnuteľným faktorom, ale dá sa postupne zmeniť a žiť zdravo. Želám Vám vydržať v nefajčení.
2012-06-23
MUDr. Elena Kavcová, PhD. Odpoveď od:
Preventivne prehliadky
(Slavka)
Dobry den, mam sice 25 rokov ale v poslednej dobe si zacinam coraz viac uvedomovat ako velmi sa moze rakovina tykat kazdeho z nas a preto by som sa chcela informovat ci neexistuje alebo neviete o zariadeni ktore poskytuje kompletne preventivne prehliadky. Viem ze niektore sukromne zdravotne zariadenia taketo prehliadky poskytuju ale ich cena je okolo 300€ co si bezny clovek len tak dovolit asi nedokaze, preto by som sa chcela spytat ci ma neviete odporucit na dake zariadenie kde takuto formu prevencie ponukaju aj lacnejsie. Dakujem velmi pekne.
Slavka

ODPOVEĎ  
Preventívne prehliadky robia obvodní lekári, zameriavajú sa na celkový zdravotný stav k danému veku a zdravotnému stavu jedinca a doporučujú i preventívne prehliadky súvisiace s vekom a s častejším výskytom ochorení. Preventívne onkologické prehliadky od 20. roku života na určité ochorenie robia gynekológovia /krčok maternice, prsník/ a opakujú ich podľa nálezu, kožné vyšetrenie je možné tiež od 20. roku života, a i dutinu ústnu /môže ju urobiť i zubný lekár/, samovyšetrovanie kože, prsníkov, ústnej dutiny sa odporúča. Od 40 roku sa robí prevencia rakoviny hrubého čreva,hrtan,prostata. Ak ste mimo Bratislavy, Martina, Košíc a nemáte možnosť navštíviť recepciu LPR, mali by Vám poradiť vo Vašej najbližšej zdravotnej poisťovni. Prípadne sa spojte s nami telefonicky a zodpovieme na vaše konkrétne otázky č.t.02/ 52965148.
2012-06-23
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Rakovina prostaty.
(Klára)
Dobrý deň.Mám k vám dotaz:Manžel je od r.2OO1 lečen na prostatu.Absolvobal 5 biopsií Posledná bola 12.8.2011 s 5 vzorkami z 10 pozitivných.Lékar mu naordinoval firmagon s vysvetlenín,že vraj je to najlepšie,buňky stratí výživu a zaschnu.Na internete som sa dozvedela,že sa jedná o doživotnu liačbu a s firmagonom sa lieči pokročilý stav a ulahčuje se život s rakovinou,ale v podstate sa nepredlžuje. Neznam prečo má pokročilý stav,keˇsa podroboval pravidelnými vyšetreniami u svojho urologa-onkologa,ktorý ho takto začel liečiť. Mám otázku:Nemože se po 7 mesačnom liečení firmagonom preisř na inu liečbu ktorá dá nádej na vyliečenie,alebo predlženie života.? Manžel má 74 rokov psychyckou a zmyslovou kondicii dobrou.Do 70 rokou pracoval a v súčastnosti sa sám dokáže postarař o celú domácnosř včitane mne,co som imobilna.Je ochotný podstupiť aký koľvek lékarský zákrok. Predom ďakujem za odpoveď.
Klára

ODPOVEĎ  
Váš údaj o charaktristike karcinómu prostaty je nedostatočný. Neudávate o aký histologický typ nádoru sa jednalo a v akom štádiu ochorenie bolo. Podľa druhu liečby, ktorú odporučil urológ išlo o tzv. hormonálnu liečbu. Nepíšete, ako odpovedal nádor na hormonálnu liečbu. Hormonálna liečba sa pri dobrej odpovedi nádoru môže na určitý čas prerušiť (až na niekoľko mesiacov) a možno v nej pokračovať. Prestávky v liečbe možno niekoľkokrát opakovať, ale v liečbe treba pokračovať. Tento spôsob hormonálnej liečby sa označuje ako intermitentná liečba. Teda prerušovane sa podáva hormonálna liečba. Obráťte sa na svojho urológa, ktorý má iste skúsenosti s takýmto typom liečby. Vaša charakteristika typu nádoru nie je dostatočná. Vždy musíte sa vyjadriť o histologickom stupni nádoru, tzv. Gleason a o hodnote prostatického špecifického antigénu (PSA). S pozdravom Dr. M. Horňák
2012-06-22
Prof. MUDr. Michal Horňák, DrSc. Odpoveď od:
Chemoterapia pri rakovine hr.čreva
(marcela)
Dobrý den,mama je po operácii hrub.čreva,bol jej vyoperovany nádor a 5 lymf.uzlín.následne jej podavaju chemo,pričom jej povedali,že bude mať 6 cyklov,ale ked dobrala 4 cyklus,jej povedali,že bude až 8 cyklov.žiadne komplikácie nemá,tak sa chcem opýtať,kolko cyklov by mala mať..bere oxalipatinu-raz za 3 týždene a xelodu-2 týždne v cykle.dakujem
marcela

ODPOVEĎ  
Najkonkrétnejšiu odpoveď Vám vždy dá ošetrujúci lekár, ktorý mamičku lieči, riadi sa priebežne robenými výsledkami, ktorými si monitoruje úspešnosť liečby, celkový aktuálny zdravotný stav a preto, ak je to potrebné, mení liečbu, aby bola čo najoptimálenjšia pre daného pacienta v danom čase.
2012-06-21
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Prsník
(Johana)
Dobrý deň, prosím Vás o radu. Rok a 3 mesiace po operácii prsníka (tubulo-lobulárny invazívny karcinóm) mi začal prsník mokvať. Neviem, či je to obvyklé, alebo mám vyhľadať onkológa.
Johana

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, určite je nutné lekárske vyšetrenie onkológom, vyhľadajte ho čím skôr.
2012-06-21
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Maligny melanom
(Renáta)
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať na váš názor, manžel je onkologický pacient, s diagnozou maligneho melanomu v súčastnosti berie chemoterapiu, či môže chodiť do sauny a teplých víriviek. Ďakujem
Renáta

ODPOVEĎ  
Návšteva sauny i im podobných zariadení sa odvíja nielen od konkrétneho ochorenia, ale i od celkového zdravotného stavu, preto s dôverou sa obráťte na ošetrujúceho lekára, ktorému sú známe dané aktuálne informácie.
2012-06-19
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Nádor mozgu
(Milka)
Pekny den , manzel ma cca 1,5 roka bolesti chrbtice a silne bolesti nôh hlavne v stehnach , po roznych vysetreniach a aj hospitalizacii sa jeho bolesti stupnovali a preto bol odoslany neurologom na CT mozgu a nasledne MR mozgu , kde mu zistili patologicke lozisko , po konzultacii s neurochirurgom , ktory nevylucil gliovy TU proces mu bolo robene MR mozgu podla BGBT protokolu , na buduci tyzden bude robene este PET vysetrenie. Nalez : Expanzivny loziskovy proces v oblasti talamu vlavo , dorzomedialne , ktory nema charakteristicke crty a v rozsirenom MR obraze ma charakteristicky low grade proces. ( lozisko velkosti 14,5 x 13 mm ). Chcem sa spytat co asi tento nalez znamena , ci je to velmi zavazne , ci je to ista rakovina , mam o manzela velky strach , manzel ma 53 rokov. dakujem
Milka

ODPOVEĎ  
Verte, keby lekár poznal jednoznačnú diagnózu- mal histologické vyšetrenie , bol by mu známy rozsah ochorenia, neposielal by manžela na ďalšie vyšetrenia , ale navrhol by konkrétnu liečbu. Viem, to čakanie na jednoznačný nález bude pre Vás nekonečne dlhé, ale zistiť diagnózu je niekedy časove náročné . Nič iné Vám neviem priať ako veľa síl, pretože práve Vy musíte podržať manžela i celú rodinu.
2012-06-18
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Rakovina alebo nejaká cysta alebo nezhubný nádor
(BojkoAndy)
Takže dobrý deň som 16 ročný študent na strednej škole , na ktorej som začal fajčiť vďaka prostrediu fajčiarov (všetci v triede fajčia). Fajčím už asi 10 mesiacov asi 7 cigariet denne ale mávam dvoj , troj ,a niekedy týždenne pauzy keď nemáme žiadne skúšky :) Teraz som prvý ročník skončil s jednotkami dvojkami , povedal som si že už nemusím fajčiť že už sa nestresujem a že si dám poslednú cigaretku . Ráno som si dal poslednú cigaretku cítil som sa ukľudnene spokojný že už nebudem fajčiť , zaľahol som si po výbornom vysokokalorickom obede a večer som sa zobudil s ťažkosťami prehltovania jedla(keď prehltnem jedlo tak mi niečo v hrdle pukne) ,na krku som si nič nenahmatal ale mám pocit cudzieho telieska v hrdle (jak keby to malo najmenej štvrť kilogramu), pri dýchaní nemám problémy ,iba niekedy lebo mám alergiu na peľ . Bojím sa ísť ku lekárovi , bojím sa že mi zistia nejaký nádor ,to by bola úplná hanba pre mňa keby sa moja rodina dozvedela že som fajčil . Asi by som sa zabil . Už som celkom zmierený že to môže byť tá obávaná rakovina . A na niečo som ešte zabudol asi 4 mesiace dozadu som bol v nemocnici hospitalizovaný , lebo som fajčil cigaretu a zrazu po hodine ma strašne začalo píchať a bublať v srdci mama zavolala sanitku , najprv som jej nehcel povedať že som fajčil aj keď sa ma to pýtala ale po druhý krát jak sa ma to pýtala v strachu že to môže byť posledná konverzácia s mamou tak som sa odhodlal a som jej to povedal ...v nemocnici mi dali infúziu povedali že mám preslabený organizmus a že nemám fajčiť . Po 2 dňoch v nemocnici ma pustili domov . Bál som sa fajčenia atak som asi 3 týždne nefajčil , skúšal som sa dávať do autohypnózy meditovať ale nešlo to potom som sa odhodlal zobrať si cigaretku ale v pohode už sa mi nič nedialo až po včerajší deň strašne sa bojím že to môže byť cancer . A ešte niečo za posledné 2 mesiace som mal silnú angínu a bolesti hrdla ale aj napriek tomu som fajčil a vyliečil sa : Prosím vás keď máte podobné skúsenosti odpovedzte mi chcem sa čo najskôr zbaviť strachu :)
BojkoAndy

ODPOVEĎ  
V prvom rade Vy sám musíte chcieť nefajčiť, nájsť si zmysluplné využitie dňa bez autohypnóz, pomôcť viac mame otcovi, určite toho majú veľa v dnešnom zložitom svete a Vy by ste nemal byť ten, ktorý im i sám sebe zbytočne komplikuje život, nechcem Vám robiť mravokárcu, ale keď ste dokázal uzavrieť prvý ročník/nenapísal konkrétne kde a čo/ s takmer výborným prospechom, tak myslite viac a konkrétnejšie pred každým činom, ktorý chcete robiť, aby ste potom nemal obavy z ochorení a hlavne tých civilizačných za ktoré si viac menej môžeme sami a patrí sem i onkologické ochorenie.Je možné poradiť sa i so psychológom, určite nájdete vhodného i vo svojom blízkom okolí.
2012-06-18
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Kyretáž
(Jarmila Kissová)
Dobrý deň, mama má 74 rokov , ischem.CNP pri chronickej fibril. siení,kombinovanú mitral.chybu s prevahou stenozy MBVA 1,6 cm2,je antikoagulovaná (berie Warfarin), 1/2 roka má špinenie na vložke, 1.6.2012 zistili jej nález na sliznici, navrhli jej kyretáž.Kyretáž odmietla. Neviem ,ako ďalej? Bojím sa, že nález jej prerastie do močového mechúra. Existujú niejaké voľnopredajné lieky na prevenciu?.Prosím, poraďte.
Jarmila Kissová

ODPOVEĎ  
Vašej matke nepomôžu žiadne preparáty na prevenciu, ktoré vlastne ani neexistujú. Špinenie v jej veku je veľmi pravdepodobne spôsobené rakovinou sliznice maternice. Môže to byť spôsobené aj z iných dôvodov. Príčinu krvácania sa dozvieme len z vykonanej kyretáže - keď patológ posúdi stav sliznice. Rakovinu tela maternice majú najmä ženy vo vyššom veku a s pridruženými rôznymi chorobami. Na takéto pacientky sme my v špecializovanom onkologickom ústave zvyknutí a vykonávame im nie len malý zákrok, akým je kyretáž, ale ich aj operujeme a odstraňujeme chorú maternicu. Minulý týždeň som operoval 88 ročnú pacientku. Príďte s matkou a s jej interným vyšetrením na náš ústav, kde zhodnotíme jej celkový zdravotný stav s anesteziológom a navrhneme možnosti liečby. Rakovinu tela maternice je možné liečiť ožiarením dutiny maternice a tak zlikvidovať nádor v nej. Takáto liečba je pre tie ženy, ktoré skutočne nemôžu podstúpiť operačný výkon. Odporúčam Vám teda kontaktovať naše pracovisko na tel.č. 02/32249292 denne medzi 7,00-7,30 hod., kde si dohodneme termín vyšetrenia.
2012-06-18
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Konizacia
(Miroslava)
Dobry den,ja mam ist na konizaciu uz tuto stredu,tak neviem ci mi stihnete odpisat.Trapi ma ci lekar postupuje spravne.Vrajniet na co cakat.Moje vysledky oc su-H.sil,nenadorove zmeny-metaplazia.celkom ojedinele v exocervikalnom,ale hlavne v endocervikalnom stere zastihnute drobne skupiny malych dlazdicovych buniek so zvacsenymi a mierne hyperchromnymi jadrami,ktore snad splnaju kriteria ASCUS.mala som oc 12 rokov negat.mam30 rokov a jedno dieta,a chcela by som este jedno,no neviem ci ak mi urobia konizaciu nebudu problemy.Biopsia mi robena nebola,vlastne hned po oc mi chcu urobit konizaciu,je to spravne co mam robit.v stredu mam ist na prijem do nemocnice,a v stvrtok operovat.prosim vas o radu co dalej.dakujem
Miroslava

ODPOVEĎ  
Ak si prečítate moje odpovede v tejto poradni v minulosti, nájdete tam odpoveď. Ja nie som zástancom vykonania konizácie len na základe cytologického nálezu. Ja preferujem kolposkopiu s odberom kúska tkaniva z podozrivého miesta na histologické vyšetrenie. Ak histologické vyšetrenie potvrdí predrakovinový stav, tak sa indikuje konizácia. Je pravda, že po konizácii niektoré ženy predčasne porodia, ale nie je to u všetkých. Takže po konizácii môžete mať normálnu graviditu a pôrod zdravého dieťaťa v termíne pôrodu.
2012-06-17
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
PAP II-III ASC-US
(Silvia)
Dobry den.Chcela by som Vas poprosit o radu, co sa tyka mojej diagnozy. V marci mi vysiel PAP test II-III - ASC_US, s odporucanim testu HPV a opakovanie cytologie. V maji urobeny LBC metodou mi vysiel rovnako exocervix:PAP II-III - ASC-US, susp. HPV, endocervix PAP II. HPV test: mierna pozitivita.Lekar mi telefonicky povedal, ze som nosičkou HPV - ale mam nízky titer (okolo 3)a staci odber opakovat o 6 mesiacov. Dost tomu vysvetleniu o HPV nerozumiem. Je sanca, ze posilnenim imunity sa mi moze vysledok exocervixu zlepsit? Ci ma tato diagnoza skor zhoršujucu prognozu?
Silvia

ODPOVEĎ  
Postup Vášho gynekológa je správny, dôverujte mu. Stačí kontrola o 6 mesiacov. Ak bude výsledok rovnaký, žiadajte vyšetrenie - expertnú kolposkopiu.
2012-06-17
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Zlé výsledky sterov
(Kristína)
Dobrý deň, chcela som sa spýtať. Bola som minulý týždeň na vyšetreniach na onkogynekológii, zobrali mi vzorky tkane na preskúmanie. No dali mi lekársku správu, ktorej moc nerozumiem. Chcem sa Vás prosím spýtať, čo znamená: Obj.: Spec-vulva, vag.bpn.,portio kónické s lézou, KOLPO TZ-1, JM, DB-KO,knips. Dg. Záver: N879. Mám dosť velký strach a to čakanie na výsledky ma ubíja.
Kristína

ODPOVEĎ  
Nemáte inú možnosť, len vyčkať výsledok vyšetrenia. Nemá význam špekulovať, ale riadiť sa konkrétnymi výsledkami vyšetrení.
2012-06-17
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
NSE
(Dana)
Dobrý deň,chcela by som sa opýtať:manžel -44 r.,stav po orchiektomii /1991/ pre teratokarcinóm testis,bez MTS postihnutia.-I.št. vybral 4 cykly CHT-PVB, s dobrou toleranciou-/len alopécia/.KOntrolné onkomarkery,+ všetky CT kontrolné vyšetrenia negatívne v zmysle recidívy och.,MTS. Stav hodnotený ako kompletná remisia. T.č. absolvuje už len onkomarkery 1x ročne. V máji boli manželovi v rámci prevent.prehliadky zrealizované onkomarkery B-HCG,HCG,AFP,Ca 19-9,PSA,voľný PSA- všetko negatívne,až na NSE-23,30 /norma:0,05-16,30/.Pred rokom mal manžel odber taktiež onkomarkerov a vtedy mal tiež NSE 20,3 ,po kontrolnom odbere //cca po 5 mes./ bola hodnota NSE v norme. Bola som vyplašená,pretože manžel je bez akýchkoľvek ťažkostí,akurát v čase odberu bol preliečovaný ATB /ciphin/ pre sinusítídu,nádchu prvdepodobne alergického pôvodu,prečo by svedčila zvýšená hodnota Eo,+ nízka hodnota IgE-1,40 /norma 1,90-128/.Onkologička sa ma opýtala,či manžel nemá nejaké alergické ochorenie-povedala som sínusitídu,na čo ona zareagovala,že to bude tým ,a že NSE je nešpecifický onkomarker,kt.sa už ani nepoužíva pri kontrole a nemám sa s tým zaťažovať.Dostala som ale otázku,že kedy mal manžel kontrolné CT vyšetrenie /naposledy febr.2010/ a že by bolo treba skontrolovať-treba aj po takomto dlhom čase kontrolovať á 2-3 roky.. Druhý onkológ mi povedal,že sa nemám plašiť,pretože 23,3 je ešte norma- čo by mohlo svedčiť pre zápalové ochorenia, a mám to dať skontrolovať o mesiac,alebo keď manžel bude už zdravý-bez ťažkostí.Za patológiu by sa vral považovalo,ak by to bol dvojnásobok normy /nad 32/.tak teraz neviem a prosím o radu. Prečítala som si,že NSE býva zvýšené pri karcinoidoch,melanóme,feochromocytóme,malobunkovom Ca pľúc,neuroblastóme.Som zdravotná sestra,avšak ako opakujem manžel je zdravý nič na ňom nebadám.So stolicou a močením ťažkosti nemá,trávenie je OK,chodí na pravidlené kontroly znamienok,tlak má v norme.nekašle,s dýchaním ťažkosti neudáva,bolesti nemá. lieky neužíva pravidelne. rada by som poznala váš názor,ako postupovať.Pýtam sa aj preto,pretože manžel je alergik,a v tomto období máva nádchu a bojím sa ,aby znova výsledok nebol s kreslený alergiou.Taktiež by ma zaujímalo,či aj po takomto dlhom období je nuté robiť kontrolné CT vyšetrenia,veĎ ak by mal mať za obdobie 21 rokov á 2 roky CT vyšetrenie,bolo by to už 10 x -to by chudák dostal Ca už z toľkého ožiarenia CT ,nie ? MAnžel mával pravidelné CT kontroly po CHT v predpísaných intervaloch- po skončení CHT + v r.2000-2004-2010.Je to nutné absolvovať ešte ? Keď som sa pýtala lekára z NOU- na kontroly,ten len kývol rukou a povedal,že po takom dlhom čase to už nie je potrebné,vraj stačia onkomarkery 1 x ročne./MAnžel dodržiava zásady spr.životosprávy,nefajčí,udržiava si hmotnosť,stravuje sa zdravo,užíva vitamíny../ môžem sa teda spoľahnúť na to,že tá zvýšená hodnota je prejav zápalu ? alebo to nechať skontrolovať ? /ododberuubehol mesiac-manžel je OK./ Priznávam -pri každej kontrole v laboratóriu našej nemocnice mám tramu,pretožeuž opakovane sa mi stalo,že nechali vzorku dlhšie stáť pred centrifugáciou/hemolýza/.odber sme museli opakovať boli faloše pozitívne výsledky..už niekoľko krát,niekoľko rokov..mám z toho traumu. taktiež by som sa chcela ešte opýtať na Váš názor- je to 21 rokov,dlhá doba.Onkológ z NOU mi povedal,že nech sa tým nezaoberám,je to vraj už dlhá doba,keby sa malo niečo prejaviť za tú dobu,tak by sa už prejavilo,tieto nádory sú vraj veľmi dobreliečiteľné,vyliečiteľné- bez recidív,metastázovania,bez sek.nádorov.Vraj mám byť rada,a spokojná.Pokiaľ manžel žije zdravo,nemám sa obávať.Zdieľate tiež prosím tento názor? Alebo môžem manželovi nejako ešte napomôcť spevniť jeho zdravie,zabrániť možnej recidíve ? Dočítala som sa,že preparáty typu Ovosan,Inocel,Flavin,Biobron... sú veľmi účinné- typ kúr 2 x ročne.Ktoré by ste nám doporučili prosím .???? Viem,že moja otázka bola obšírna,prosím o ospravedlnenie,znášam to o to horšie,že tomu trochu rozumiem...ďakujem
Dana

ODPOVEĎ  
Nakoľko NSE marker sa v klinickej praxi používa iba zriedka, konzultoval som prof. MUDr. D. Ondruša, DrSc., ktorý sa zaoberá diagnostikou a liečbou nádorov semenníka. Tu je jeho odpoveď: NSE - ide o neurón špeciifickú enolázu, ktorá sa vyšetruje napr. u pacientov so seminómom. Viacero pacientov má tento marker zvýšený, ale pokiaľ sú výsledky zobrazovacích vyšetrení v poriadku, tak tomu nevenujeme pozornosť z hľadiska nádoru testis. Treba však pátrať aj po iných malignitách, kde by mohol byť zvýšený. Toľko odpoveď prof. D. Ondruša. Manželka pacienta píše, že jej manžel, mal zvýšený NSE aj pri minuloročnej kontrole, a pri kontrolnom vyšetrení urobenom po 5 mesiacoch boli hodnoty NSE v norme. Záver: možno postupovať podobne ako minulý rok, alebo absolvovať vyšetrenie u prof. Ondruša, ktorý pacienta môže vyšetriť. Ak ste sa rozhodli pre vyšetrenie u prof. Ondruša, môžeme Vám ho sprostredkovať. S preparátmi, ktoré chcete podávať na zlepšenie celkového stavu nemáme pri prevencii nádorov semenníka skúsenosti. S pozdravom Dr. Horňák
2012-06-16
Prof. MUDr. Michal Horňák, DrSc. Odpoveď od:
Rakovina pľúc s metastázami do chrbtice
(Zolo)
Dobrý deň, otcovi diagnostikovali stredne diferencovaný veľkobunkový epidermoidný karcinóm pľúc.Má veľké bolesti chrbtice, zrejme od metástáz. V súčasnosti bude liečený chemoterapiou a ožarovaním.No viem, že tento druh nádoru je na chemoterapiu rezistentný, má to vôbec význam ? Zaujímalo by ma, čo bude nasledovať po ukončení chemoterapie, prečo sa neaplikuje súčasne s chemoterapiou aj cielená terapia? napr. o novom lieku Xgeva Nám onkológ nič nepovedal, spomenul iba tarcevu v druhom kole liečby, s ktorou sa tak či tak zrejme počíta. A taktiež neviem, aký podporné prostriedky by sa mali užívať na nežiadúce účinky chemo a rádio terapie. Každý si hudie inú pesničku. Za odpoveď ďakujem. Zolo.
Zolo

ODPOVEĎ  
Vážený Zolo, Píšete mi, že vášmu otcovi bolo diagnostikované zhubné ochorenie a to karcinóm pľúc. Píšete, že pravdepodobne má metastázy (mts) v kostiach, čiže je to už generalizované malígne ochorenie, teda IV. štádium ochorenia. K tomu, aby sa mohla stanoviť stratégia liečby vášho otca, je potrebné byť jeho ošetrujúcim lekárom, ktorý ho vyšetril, pozná jeho komorbidity, vek a ešte mnoho faktorov karcinómu pľúc (napr. veľkosť a lokalizáciu tumoru, či sú potvrdené MTS v LU a vzdialené mts, teda presné klinické štádium, či a aké a kde má mts do kostí , či sú aj niekde inde, a pod. a aj pacientov výkonnostný stav, iné pridružené ochorenia, vek...). Takže neviem vám odpovedať na otázku podania lieku XGEVA (denosumabu). Čo sa týka epidermoidného karcinómu pľúc, tento bol kedysi rezistentný na prvolíniové cytostatiká, ale dnes používame aj cytostatiká II a III. línie, ktoré môžu predĺžiť život pacienta a spolu s rádioterapiou majú vplyv aj na kvalitu života pacienta . Je dôležitá úzka spolupráca chorého s onkológom, ale aj jeho rodiny. Myslím, že by ste mali kontaktovať lekára, ktorý vedie liečbu vášho otca a on vám rád vysvetlí a odpovie vám na všetky vaše otázky.
2012-06-16
MUDr. Elena Kavcová, PhD. Odpoveď od:
Difuzny / fibrilarny astrocytom recidiva
(majka)
dobry den. Maminke bol v r. 2010 diagnostikovany fibrilarny astrocytom typu II. Bola operovana v dec. 2010 s naslednou radioterapiou po com zmizli aj epi.zachvaty a obcasne problemy s recou ktorymi sa tento nador prejavil. Do oktobra minuleho roka bolo vsetko v poriadku astrocytom bol stagnujuci a mal velkost 0.8mm. Z posledneho mri v jan. 2012 vyplyva ze nador zrecidivoval, ma tvar stvorlistka a ma 30mm. Boli jej znovu predpisane kortikoidy od ktorych nevladze existovat, ked ich vyberie bola jej odporucena chemoterapia. Maminka ma 59 rokov. Nemam presny popis .. Ale z toho co si pamatam Nador je ulozeny parietalno occipitalne vpravo povodne s hemoragickou komponentou, s perifokalnym edemom a nejakymi poradiacnymi zmenami.. Okrem tohto operovaneho nadoru sa este zobrazuju max 2 nalezy ktore sa nemenia jeden je vysoko frontalne druhy niekde vstrede temennej casti ..vsetky 3 su v pravej hemisfere.. Tie dva neoperovane sa niekedy zobrazuju slabym rozmazanim na mri a niekedy sa nezobrazuju vobec. Chcela by som sa opytat aka je prognoza pripadne ci sa da recidiva znovu operovat. Dakujem
majka

ODPOVEĎ  
Žiaľ, neviem Vám konkrétne odpovedať na Vašu otázku, možno ani lekár, ktorý mamičku lieči a pozná i ďalšie informácie, Vás nedokáže uspokojiť odpoveďou, ale pravdepodobne má možnosť liečby, keď doporučil chemoterapiu.
2012-06-16
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
MAMMO
(MARIE)
JE MOŽNÉ Z MAMMO NAJÍT TAKÉ STÍN NA PLICÍCH
MARIE

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, nie, nie je možné na mamografickom vyšetrení objaviť tieň na pľúcach.
2012-06-15
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Nalez
(Natasa)
DObry den, viete mi prosim povedat co znamena nalez: Dve nepravidelne hypoechogenne nehomogenne loziskove lezie v HMQ sin a DLQ sin velkosti cca 7-11 mm – nejednoznacneho usg obrazu. Odporucam doplnit diagnosticke MMG vys. Prsnikov, kontrolne usg za mesiac, zvazit konzultaciu na mamologickom pracovisku. dakujem!
Natasa

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, vo Vašom prípade je nutné mamografické vyšetrenie a biopsia- odobratie vzorky tkaniva z prsníka na rozbor.
2012-06-15
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Retinoblastom
(Mala)
Dobry vecer, mam otazku ohladne dg.retinoblastom. Ako 2 rocnej mi bolo toto ochorenie diagnostikovane a rok nato mi urobili chirurgicky zakrok- odstranenie. Je toto ochorenie dedicne? Mam rocne dietatko a obavu ci sa toto ochorenie u neho nemoze prejavit.Okrem mna v rodine tymto ochorenim nikto netrpel.dakujem.
Mala

ODPOVEĎ  
Dedičnosť sa týka asi 5% ochorení a dané ochorenie u vašej dcérky ku ním nepatrí. AK máte nejaké pochybnosti týkajúce sa čohokoľvek, vždy sa obráťte na lekárku Vašej dcérky, že ju upozorníte na svoje prekonané ochorenie a verte že sa Vám bude viac venovať a zbavíte sa tak zbytočného stresu. Prajem Vám veľa radostných chvíľ s dcérkou.
2012-06-15
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Otazka
(Renata)
Dobry den , mam zistit ,ake zluceniny ortuti sa vyuzivaju pri liecbe onkologickych ochoreni .Nie je Hg otrava? Dakujem
Renata

ODPOVEĎ  
Liekov na liečbu onkologických ochorení je veľmi veľké množstvo, takže ich všetky a ani ich zloženie nepoznám. Máte pravdu, ortuť má negatívne vlastnosti na ľudský organizmus, preto patrí do skupiny prvkov, ktoré musia byť bezpečnostne zaistené, aby neprichádzalo k voľnému kontaktu s nimi. Vo farmakológií sa vyrábali i vyrábajú lieky s obsahom látok, ktoré ak sú presne a správne dávkované, prinášajú liečebný efekt.
2012-06-14
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Podporná liečba a klasická liečba
(eva)
Dobrý deň,prosila by som o Váš názor v prípade doporučenia doplnkovej podpornej liečby pre 77 roč.muža s diagnozou rakovina ústnej dutiny - liečený klasickou metódou - t.j. operácia 2.5 a následne aplikovaná rádioterapia a chemoterapia. Do aplikácie chemo sme užívali ako podpornú liečbu B17 Apricare, Chlorella riasa, Aloe a Lipovitan.....všetko kvoli podpore imunity a detoxikácii.....po začatí liečby rádio a chemo som mala záujem konzultovať vhodnosť týchto doplnkov výživy s ošetrujúcou onkologičkou - avšak táto odmietla s tým, že sa výživovými doplnkami nezaoberá. A tak Vás prosím o stanovisko, či je podávanie uvedených doplnkov vhodné.....musím dodať, že chlorellu sme už vylúčili, nakoľko sme sa dozvedeli o kontraproduktívnych účinkoch počas liečby rádioterapie, ako aj vzhľadom k obsahu rastového faktora u chlorelly, ako aj o nevhodnosti paušálneho užívania prípravkov s obsahom železa u pacientov s diagnostikovanou anémiou chronických,zápalových a maligných ochorení . O antagonistických postojoch zástancov klasickej a zástancov alternatívnej medicíny sme už veľa krát počuli, no myslíme si, že žiaden lekár by nemal odmietnúť konzultáciu s pacientom, ktorý chce urobiť pre záchranu svojho života čo najviac. Ďakujem za Váš názor
eva

ODPOVEĎ  
Bola ste u lekára, ktorý má medicínske vzdelanie, ktoré je získavané na základe vedeckých a dlhodobe pozorovaných skúsenostiach z praxe a na základe toho ordinuje i liečbu. Tu nejde o antagonistické postoje zástancov klasickej a alternatívnej liečby, Vy si musíte vybrať, komu budete veriť a ako sa chcete liečiť - prípadne svojich príbuzných. Dnes lekár má toľko odborných informácií, že muselo dôjsť k vysoko špecializovaným odborníkom, akým je napr. i onkológ a verte, majú toľko práce, že nemajú toho času nazvyš, aby sa zaoberali i "alternatívnou medicínou"- už z názvu vyplýva že ide o alternatívnu zložku.Pani doktorka Vám otvorene povedala, že sa nezaoberá výživovými doplnkami a preto by Vám nevedela ani poradiť, to nebolo odmietnutie, ale konštatovanie z jej strany. Už samotný názov hovorí " Výživové doplnky" nie liečba a verte keby boli také zázračné tieto prípravky, lekári by to len uvítali a mali by viac pacientov vyliečených.
2012-06-14
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
1 << 56 < 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 > 78 >> 445
Facebook