foto
2% proti rakovine

Vaše 2% nám umožňujú pripravovať mnohé programy a projekty, ktoré pomáhajú onkologickým pacientom a ich rodinám.
fotofotofotofotofoto
Kto sme zisti čo je LPR a ako funguje
Čo robíme Naše aktivity a projekty
Hľadám pomoc Informácie, rady a kontakty
Ako prispieť Dobrovoľník, sponzor
Spolupráca Partnerstvo a spolupráca
lpr Liga proti rakovine bola založená 19. januára 1990 v Bratislave a v tom istom roku bola prijatá za člena Európskej asociácie Líg proti rakovine (ECL) a za člena Medzinárodnej únie proti rakovine (UICC)...
Pokračovať »
Nie je "týždňovka" bez animátora

06.08.2014

Kellnerova vakcína - nový liek na ...

30.06.2014

Dobrovoľníci z projektu "Naše mesto" aj ...

18.06.2014

Nový zákon o verejných zbierkach je ...

28.05.2014

Linka pomoci _

02/52 96 51 48

Po 09:00-13:00 15:00-16:00
Ut 09:00-13:00 14:00-16:00
St 09:00-13:00 15:00-16:30
Št 09:00-13:00 14:00-16:00
Pi 09:00-13:00 14:00-16:00
So 09:15-12:15 14:00-16:00

Newsletter

Informujte ma o novinkách.
E-mail:



 

Poradňa

Internetová poradňa vznikla ako reakcia na množstvo otázok prichádzajúcich od ľudí, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom vyrovnávajú s diagnózou onkologického ochorenia u seba, svojho blízkeho, príbuzného či priateľa.


Pre Vás, ktorí potrebujete informácie, radu, povzbudenie, pomoc v riešení zložitých situácií, ktoré sa vyskytli vo Vašom živote v súvislosti s diagnózou onkologického ochorenia, alebo sa chcete informovať ohľadom prevencie, sú tu lekári – špecialisti v rôznych oblastiach onkológie, psychológ, sociálna sestra – skúsení odborníci z Linky pomoci , ktorí Vám odpovedia na Vaše otázky v závislosti od ich obsahu a problematiky.

Zodpovedanie otázok môže trvať niekoľko dní, ďakujeme za Vašu trpezlivosť.

16.9.2014   OSPRAVEDLŇUJEME SA ZA MOMENTÁLNY VÝPADOK PRI ZODPOVEDANí NIEKTORÝCH VAŠICH OTÁZOK V INTERNETOVEJ PORADNI, V DôSLEDKU NEPRÍTOMNOSTI NIEKTORÝCH ONK. ODBORNÍKOV. OTÁZKY BUDÚ ZODPOVEDANÉ DO KONCA TOHTO TÝŽDŇA.


Opýtajte sa našich odborníkov na problém ktorý Vás trápi

Meno  
Predmet   Váš problém
cap   



Doteraz zodpovedané otázky (8961)

strana 67 z 449 (otázky 1321 - 1340)
Názov
(meno)
Text Dátum
Rada
(Iveta)
Dobrý deň, prosím o vysvetlenie formulácie: "v prsníku je mierne fibroglandulárne tkanivo - displázia bilat. v HQL. Ďakujem!
Iveta

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, podľa nálezu sa jedná o hormonálne zmeny, bez známok zhubného nádoru.
2012-07-26
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Hrčky na slabinách
(zuzdud)
Dobrý deň, môjmu 23 mesačnému synovi som našla na slabinách hrčku vo veľkosti fazuľky - na každej strane jednu.Ihneď som navštívila svoju detskú lekárku, tá syna prehmatala na všetkých uzlinách, či ich nemá dzurené aj na iných miestach tela. Nenašla nič, pre istotu ma objednala na sono. Sono sme dnes absolvovali, no lekárka, čo nám robila sono, iba skontrolovala veľkosti vnútorných orgánov(ktoré sú v poriadku), na slabiny, kde inkriminované hrčky má ani sondou neskontrolovala. Keď som sa jej opýtala, prečo kontroluje vnútorné orgány a nie hrčky kvôli ktorým sme tam, iba sa na mňa vyzývavo pozrela a povedali mi, že čo mohla vidieť to skotrolovala a jej záver bol teda taký, že ak aj má zväčšené uzliny, tak ich sonom nie je možné vidieť. Nález som zaniesla svojej lekárke aj so svojimi pochybnosťami. Dohodli sme sa, že počkáme ešte mesiac, čo sa s hrčkami udeje a ak sa nič nezmení zoberieme synovi krv na rozbor. Už teraz nespávam, čo sa bojím a čakať ďalší mesiac mi pripadá zbytočné. Len by som chcela počuť nejaký iný názor a nie len odsúvať problém na ďalší mesiac. Podotýkam, že syn bol pred 6 mesiacmi očkovaný a cez veľkú noc prekonal ovčie kiahne. Neviem, či to nemohlo spustiť zdurenie. ďakujem
zuzdud

ODPOVEĎ  
Detská pani doktorka ako píšete - pohmatom nezistila zväčšené lymfatické uzliny, pravdepodobne ani vyšetrením sonografickou sondou neboli zistené zväčšené uzliny, preto ich nepopísala pani doktorka, popísala len veľkosť ako vy píšete, neviem posúdiť záver výsledku pokiaľ nečítam kompletný USG nález.Pani doktorka správne postupovala že vám dala kontrolne vyšetrenie, verte keby mala len čo najmenšie opodstatnené podozrenie určite by Vášmu dieťaťu ihneď do-poručila ďalšie vyšetrenia. Tiež si treba uvedomiť, že ten lekár môže iba vtedy robiť záver, ak má objektívny nález, pri neurčitom náleze musí počkať, skontrolovať a až potom robiť závery, pretože by mohol viac ublížiť ako pomôcť. Chápem Vás, že čakanie na niečo, i keď je 5 min., je dlhé, ale žiaľ v živote pri neexaknosti vedy t.č. sa nedá ináč postupovať. Ak Vaše dieťatko dobre papá, je živé, je niekedy dobré, ak sa popasuje aj s nejakými ochoreniami, aby mu dobre "dozrel" imunitný systém. Prípadne zavolajte na č.t. 02/52965148, niektorý utorok, prípadne v piatok 3.8. medzi 9-13 hod.
2012-07-26
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Rakovina prostaty
(lachtan)
Dg: invazívny adenokarcinóm prostaty (cca. 60% objemu mat.), Gleason skore 5+4=9, WHO grade 3-4 high grade, zachytená tiež perineurálna infiltrácia T - C61,9, M 8140/3, PSA pred liečbou 8 Trus: lokálne pokročilý adenokarcinóm prostaty, susp. invázia oboch veziculae seminalis Liečba: Eligard 45 mg - polročne Bicalutamis 50mg 1x1 tbl. Gamagrafia skeletu neg. Je prosím Vás nasadená liečba vhodná? Nebola by efektívnejšia účinná látka degarelix? Správne som pochopila, že hormonálna liečba je účinná len dočasne? Ďakujem za odpoveď.
lachtan

ODPOVEĎ  
Podľa Vášho opisu charakteristiky nádoru ide o tzv. lokálne pokročilý karcinóm prostaty bez metáztaz v kostiach. Bola mu nasadená hormonálny liečba. Nie je možné sa vyjadriť, či je účinnejšia liečba Eligardom alebo Degarelixom. V oboch prípadoch ide o hormonálnu liečbu. Spravidla sa nerobia štúdie, pri ktorých sa navzájom provnávajú liečebné výsledky. Pri oboch postupoch ide o hormonálnu liečbu. Sú autori, ktorí pri tomto druhu nádoru kombinujú hormonálnu liečbu s liečbou žiarením. Nepíšete vek pacienta. S pozdravom Dr. M. Horňák
2012-07-26
Prof. MUDr. Michal Horňák, DrSc. Odpoveď od:
Astrocytom II progresia - glioblastoma multiforme
(Maja)
Obraciam sa na Vas s prosbou o radu v liecbe mojej maminky 54 r. vlavo T-P-O sa aktualne definuje v porovnani s vys z MMR 1.3 2012 velkostna progresia zostatkoveho TU nepravidelneho tvaru s lalocnatou konturaciou, pricom v najvacsom rozmere v axialnom merani dosahuje 45 mm, zasahuje az do subkortikularnej oblasti do urovne trepanacneho kanalu , obkolesuje a deformuje occipitalny roh postrannej komory vlavo, so suspektnou intraventrikularnou progresiou,. postkontrastne vyrazny inhomogenny enhancement najvyraznejsi v periferii. v COR meraniach T1VO postkontrastne dosahuje v cc rozmere az 55 mm pritomny perifokalny edem II. stupna presahujuci uz 6 cm s postradiacnymi zmenami charakteru leukodystrofie kt. je evidentna kontralateralne v pravej hemisfere, v centrum semiovale a pozdlz BK vpravo. presun stredovych struktur kontralateralne doprava v merani axialnej rovine do 6mm v urovni cela media postrannych komor F vlavo parasagitalne tesne nad F rohom postrannej komory dalsie lozisko lalocnateho tvaru velkosti 21x 12x 15 mm (CC x AP x LL) identickej charakteristiky s deformaciou F rohu postrannej komory, jej kaudalnym posunom. v tesnom susedstve posterioralnejsie dalsie mensie lozisko s enhancementom dosahuje velkosti do 5 mm .. intratentorialne bez nalezu loziskovych zmien a patologickeho enhancementu. zaver: Velkostna progresia nalezu zbytkoveho TU F-T-O vlavo so suspektnou intraventrikularnou progresiou (histologicky fibrilarny astrocytom. grade II) F vlavo zachytene dalsie 2 loziska popisanej velkosti. postradiacne zmeny a edem 2 stupna s pretlakom stredovych stuktur kontralateralne na 6 mm urovni cela media postrannych komor. Pacientka po op TU glioveho histologicky astrocytom grade II s min. residuom na kontrolnom mmr mierna progresia dop. PET kt ukazov. v mieste residua zvysenu aktivitu v zmysle vysokozhubneho TU a na naslednom kontrolnom mmr po RAT zvyraznenie velkosti TU s min exp. ucinkami ako aj nove lozisko F1 sin. v zmysle gliomatozy HDG HGG glioblastoma multiforme .. u pacientky sa aj po vysadeni kortikoterapie zhorsil stav v zmysle hemiparezy a poruchy reci . z neurologickeho hladiska je indikacia operacneho riesenia otazna nakolko sa vytvorili nove loziska, rovnako intenzita rastu je v poslednych mesiacoch vyrazna. pacientka je po RAT a do uvahy ako posledna moznost pripada chemoterapia no chir. zmensenie TU loziska nema opodstatnenie nakolko su vytvorene aj loziska nove F1 sin. mozna ak nebude mozne aplikovat chemoterapiu bez rehistologizacie je len histologizacie t novo na vysledky vysetreni su pre dg HGG jednoznacne a nema vyznam zatazovat pacientku operacnym zakrokom. ..ja som zdravotna sestra a odzaciatku sledujem maminkin stav .. v maji 2010 jej boli diagnostikovane metastazy T P a F a tuto diagnozu stanovili mylne na zaklade viacnasobneho poctu TU. v dec 2012 bola operovana .. a TU bol histologicky urceny ako Astrocytom II. Tie dalsie 2 nalezy ktore sa zobrazili pri prvej MMR sa striedavo zobrazovali a nezobrazovali na kont. MMR .. tzn .. nie vzdy sa ukazali alebo sa len prejavili slabym rozmazanim na mmr.. no ja viem ze ten nador F1 vlavo tam uz bol v maji 2010 takisto ako ako ten 5mm v T casti. Mame sa rozhodnut ci trvame na operacii. Ak zmensenie TU nema opodstatnenie kvoli tymto 2 nalezom ktore mylne tvrdia ze su nove tak potom ta operacia opodstatnenie ma pretoze tie 2 dalsie nadory su stare uz 2 roky a nijak sa nemenia. Prosim Vas ziadam Vas o posudenie tohoto stavu a radu ci mame alebo nemame ju dat operovat. Operacia by sa musela uskutocnit v uplnej narkoze .. s predpokladom ze strati rec .. no ta uz sa skoro stratila. prosim poradte mi ci mame alebo nemame operovat .. a popripade prognozu bez a s operaciou. Dakujem velmi pekne za skoru odpoved. Maja
Maja

ODPOVEĎ  
Myslím, že Vás chápem i Vašu bezmocnosť zdravotníka, sama som tým prešla v 70.tych rokoch. Diagnostika i liečebné postupy odvtedy urobili veľký pokrok, ale na Vašu otázku i napriek tomu nedokážem odpovedať, čo je správnejšie, či nechať mamičku odísť bez zásahu a zmierniť iba príznaky zhoršujúce život, alebo zabojovať a dúfať že to lepšie skončí ako si my zdravotníci predstavujeme následkom našich ťažkých skúseností. Prajem Vám správne rozhodnutie, ale verte, že akokoľvek sa rozhodnete, vždy bude niečo vo Vás hlodať, či Vaše rozhodnutie bolo v danej chvíli najsprávnejšie, ale človek sa s tým akosi musí naučiť žiť, nakoľko budúcnosť v zmysle "čo by bolo,keby.." nik z nás predpovedať nevie. A ďalšie bremeno, ktoré budete musieť odniesť, je Vaše povolanie, pretože všetci v rodine od Vás čakajú že práve Vy budete i pre nich oporou a niesť bremeno rozhodnutia, čiže rozumiem o to viac náročnosti situácie, v ktorej ste. Zo srdca Vám prajem veľa psychických i fyzických síl. Prognózu mamičke najlepšie stanoví jej lekár, vidí, ako sa jej vodí pri liečbe a má k dispozícii všetky údaje. Preto skúste k rozhodnutiu využiť práve tieto odporúčania.
2012-07-25
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Bolesti brucha
(gabika)
Dobry den,chcela by som sa poradit.mesiac a pol chodim po vysetreniach.zacalo to bolestami zaludka s krcami.potom mi opuchalo brucho asi tak ako v stvrtom mesiaci tehotenstva.tlaci mi to na vsetko v bruchu az do krizov.absolvovala som gastroskopiu,rtg zaludka v trendlenburgovej polohe,sigmoidoskopia do 35cm negativna,3krat sono celeho brucha,sono na urologii,3krat na gynekologii,ct brucha =hepar nat.primeranej denzity,zvacseny v oblasti laveho laloka,v s2 drobne hypodenzne lozisko do priemeru 3mm-vzhladom na velkost nemozno objektivne zmerat denzitu.v okoli velkych ciev retroperitonea niekolko lu do 11mm,ojedinela lu v mesenteriu do 9mm.mala panva-sirsia hypodenznejsia cast uteru v oblasti krcku a ciastocne tela-vhodne doplnit gyn.vysetrenie-tvs,v pravej stene vaginy-labium-pretrvava ohranicena hypodenzna kolekcia velkosti 2cm ,priemernej denzity26hu.ptoza colon transv.-okrajovo zasahuje az do oblasti malej panvy,nepravidelnejsia kontrastna napln ilea s lokalne naznacenou stenou.s tymto vysledkom som isla na gynek.doktor ma poslal na urologiu kde mi robili cystoskopiu.vsetky vysetreni a su negativne okrem ct.gynekolog mi zobral krv na fwm ko,crp,chlamidie trachomat.,ca 125-marker endometriozy.teraz cakam na vysledky 9.8 mi povie vysledky,ak bude vsetko negativne planovanie lAPAROSKOPIE.ZAVER: BOLESTIVY SYNDR BRUCHA VO VYDIFF.,TZ PORT VAG CERV UTERI,CERVICITIS CHRONICA S EXACERBACIAMI SUSP.,CYSTICIS SUBACUTA ?BERIEM LOGEST ASI TRI ROKY KOLI NEPREVIDELNEJ MENSTRUACII,DOTERAZ SOM MALA S BRUCHOM POKOJ AZ TERAZ.CHCELA BY SOM VEDIET VAS NAZOR NA MOJE PROBLEMY ,mam stale bolesti DAKUJEM VELMI PEKNE A PRAJEM PEKNY DEN
gabika

ODPOVEĎ  
Z toho, čo ste napísali, vyšetrenia boli takmer komplexné a je nevyhnutné počkať na výsledky z gynekologického vyšetrenia a na ich podklade Vám lekár odporučí ako vyšetrovací alebo liečebný postup, iný záver by bolo len neopodstatnené špekulovanie, ktoré k ničomu nevedie. Prajem Vám aby čo najskôr bola stanovená diagnóza a mohlo sa začať s liečbou.
2012-07-25
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Uzliny v slabinách
(Janka)
Dobrý deň, rada by som sa Vás opýtala na uzliny v slabinách, ktoré pretrvávajú min. 6 mesiacov. V decembri som trpela bolesťami podbruška (jeden lekár potvrdil zápal vaječníkov, druhý lekár ho vylúčil, no brala som atb, ale myslím si išlo o dôsledok stresu). Tieto bolesti pomaly ustúpili až po 4 mesiacoch, po užívaní kolostra a probiotík. Uzliny však pretrvávajú. V apríli som bola na ultrazvuku, najväčšia uzlina má 8mm, na ľavej strane max. 5mm. Povedali mi, že sú zmnožené, ale nie zväčšené, prítomné na oboch stranách. Hmatné sú len 3 uzliny na pravej strane, sú tvrdé, nebolestivé, nepohyblivé, okrúhly tvar. Mám 23 rokov, 49 kg, 168 cm. Sú tieto uzliny nebezpečné? Je potrebné hemat. vyšetrenie? Za odpoveď ďakujem.
Janka

ODPOVEĎ  
Neviem ,kto Vám vyšetril LU so záverom, okrúhle, tvrdé, nebolestivé ,nepohyblivé, pretože ak tento záver urobil lekár so skúsenosťami, tak Vám určite zároveň odporučil ďalšiu kontrolu nielen vyšetrenie pohmatom, ale i opakovanie USG vyšetrenia. Ak máte záujem o bližšie vysvetlenie, zavolajte na č.t.02/52965148 od 9-13h okrem štvrtka. V utorky tu bývam pravidelne,iba ak by sa niečo mimoriadne udialo, budú Vás informovať.
2012-07-25
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Fibroadenom
(Simona)
Dobrý deň - rada by som sa opýtala, či používanie guličkového antiperspirantu proti poteniu Driclor( so zložením: alkohol,aluminium chlorid hexahydrate, agua) môže ovplyvniť - zhoršiť stav fibroadenomov. Som sledovana pravidelne každých 6 mesiacov - zatiaľ sa ich stav nijako nemenil. Ďakujem pekne za odpoveď
Simona

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, antirespiranty nemôžu ovplyvniť - zhoršiť stav fibroadenómov.
2012-07-24
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Infekcia
(rudo)
dobry den prosim vas ked sa pozrem na nebo tak vidim ako vo mne migruju bunky a nie jedna potom su pospajane do kopy je toho vela toxoplazmu mi nezistili no mam sklbe mi svalstvom oci mam krvave hlava ma boli ale silno som bezradny mozem mat hocico no najviac sa bojim svalovca :(( co mam robit
rudo

ODPOVEĎ  
Navštívte svojho obvodného lekára, ten po dôkladnom vyšetrení Vám určite poradí, prípadne navrhne liečbu alebo Vás odošle k odbornému lekárovi. Podľa toho, čo píšte, žiaľ, nie je možné nič konkrétne viac povedať, usúdiť, poradiť.
2012-07-23
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Otázka
(Božena Iškyová)
V ľavom prsniku som zistila tvrdu hrčku, a mám sem tam pichľavú bolesť, čítala somže to môže byť cysta, lebo rakovina prsnika nebolí, tak som čítala na internete , názor odborníka, môžte mi k tomu niečo povedať? Ďakejem! email: bozena.iskyova@centrum.sk
Božena Iškyová

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, určite je potrebné lekárske vyšetrenie. Nie je to zákon,že čo bolí, nie je rakovina, i keď to tak zvyčajne býva, určite to nemusí byť pravidlo a vyšetrenie lekárom je jediný spoľahlivý spôsob zistiť povahu nálezu.
2012-07-23
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Krvacanie po onkostere
(Beata)
Pan primar, ja navstevujen onkogynekologa a uz davno som ho poziadala o kolposkopicke vysetrenie krcka. Povedal mi, ze ma 40 rocnu prax a vie co ma robit. Krcok mi natrel jodom a vykonal biopsiu. Vo februari bol vysledok z histologie - zapalove zmeny. Teraz som si bola pre vysledok z cytologie a je to horsie. H SIL a HR HPV. PO odbere nespinim, ale silno krvacam. Uz som Vam pisala viackrat. Som onkologicka pacientka 22 rokov. Uz som rakovinu krcka mala. Bola som liecena len radioterapiou. Myslim ze 75 Gy. Raz Vasa odpoved znela, ze moj pripad nie je jednoduchy. Takze pre mna nie je ziadne riesenie len zomriet na rakovinu? Prosim Vas mozem prist k Vam na konzultaciu a na kolposkopiu. Srdecne dakujem.
Beata

ODPOVEĎ  
Môžete prísť. Objednajte sa na tel. č. 02/32249292.
2012-07-23
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Mmg
(lara)
dobry den prosim o vysvetlenie vysledkov mmg bilat denynejsia rezidualna zlaza najma centralne retroareolarne a v LHQ vlavo dve opacity do 5-6 mm s benignimy MMG charakteristikami ,bez spikulifornych lezii a patomorfolog. MK v zhlukoch ,axily bez LAP zaver > bez znamok malignity v MMG obraze benigne zmeny 1.sin.,dop, pravid.prevent MMG kontroly.dakujem za pomoc a vysvetlenie danych vysledkov lara
lara

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, podľa výsledku sa nejedná o onkologické ochorenie prsníkov.
2012-07-23
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
žiadosť o objasnenie
(Monika)
Dobrý deň ! Mojmu ockovi zistili rakovinu čriev ( potvrdil sa 3 stupeň ochorenia ). Podstúpil chemoterapiu a rádioterapiu. Pred 2 týždňami mu odoperovali ( odobrali ) chorý kus čreva, ktorý dali ďalej na vyšetrenie, aby vedeli pokračovať v liečbe. Keď prišli výsledky lekár mu povedal, že rakovina sa nenašla, jednoducho zmizla. Moja otázka znie: je možné, aby také závažné ochorenie ( rakovina v 3 štádiu ochorenia )len tak ľahko zmizlo ? Veď to nie je nádcha. Čo si máme o tom myslieť? Popri liečbe užíval výživové doplnky. Ďakujem za odpoveď
Monika

ODPOVEĎ  
Ak máte záujem, zatelefonujte na T.č.02/52965148, alebo nás navštívte v Bratislave na Brestovej č.6, sa mozrejme že donesiete dokumentáciu, aby sme vám mohli zodpovedať cielene otázky - chýbajú základné informácie napr. časový postup diagnostikovania, aká liečba a kedy bola robená. Je i tá možnosť, že vo vyoperovanej časti čreva neboli nájdené rakovinové bunky.
2012-07-22
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
štrnásťročná
(Janiela)
Dobrý deň. Mojej štrnásťročnej dcére sme našli v ľavom prsníku hmatateľnú hrčku. Výsledok usg znie:echogénny žľ. parenchýn retroareolárne, na rozhraní LQ v hlbke 11mm hypoecho formácia 11,6x8,6mm splýva s anecho formáciou 6,3 mm a 4,6mm splývajú v ložisko 14,1x8mm prítomné hyperecho formácie v oblasti. Je objednaná na operáciu. Chcem sa spýtať,či je nutná operácia, do akej miery sa mám obávať histológie, následkov do budúcnosti, nakoľko je ešte veľmi mladá. Ďakujem pekne za odpoveď.
Janiela

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, na zhubný nádor to nevypadá. Jedná sa pravdepodobne o nezhubný nádor. Počkajte na výsledky histológie, ale nie je potrebné stresovať sa ani sa báť.
2012-07-22
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Otázka
(aninka)
prosím, zistili mi M.Crohn. V histologickom náleze je topologia MKCHO C18.9 je to onkologické ochorenie ?
aninka

ODPOVEĎ  
Veľmi nerada by som Vás dezinformovala, pretože nepoznám dôležité údaje, aby bola moja informácia jednoznačnejšia, to dokáže iba ošetrujúci lekár, ktorý Vám navrhne možnú najúčinnejšiu liečbu. C18.9 podľa MKCH znamená, že sa jedná o zhubný nádor kolónu bez špecifikácie./MKCH=Medzinárodná klasifikácia chorôb/
2012-07-22
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Hemangiom na spodnej pere
(gabriela)
Dobrý večer.Môj synovec má obrovsky hemangiom na spodnej pere a chodí na onkologiu ku p.Mudr..Galovej.Bol už liečený skoro všetkým.Hemangiom je tak veľký ,že má previsy a tečú mu sliny a on o tom nevie ,lebo to necíti.Má 13 rokov a lekári nám hovorili ,e sa vstreba,ale nastal opak.Prosím poradte mi
gabriela

ODPOVEĎ  
Bez osobného kontaktu neviem jednoznačne odpovedať, ale poraďte sa s pani MUDR.Galovou, či by konzultácia s plastickým chirurgom niečo neobjasnila , prípadne radikálnejšie nezasiahla.
2012-07-21
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Kortex oblicky
(Dagmar)
Lahko redukovana hrubka kortexu pravej oblicky-co to je?ako mam tomu rozumiet-po vysetreni CT brucha a panvy
Dagmar

ODPOVEĎ  
Vyšetrujúci lekár konštatoval, že hrúbka kôry pravej obličky je ľahko stenčená. Z tohto nálezu sa nedajú robiť žiadne závery. Vhodné by bolo tzv. nefrologické vyšetrenie. S pozdravom Dr. Horňák
2012-07-19
Prof. MUDr. Michal Horňák, DrSc. Odpoveď od:
Prostata PSA
(jan)
Dobry den, pán profesor chcel by som sa spytať ako je to z užívním Finajeltu.Mám 60 rokov liečim sa na BPS. Podstúpil som už 2x biopsiu prostaty z negatívnym výslekom kde hladina sPSA bola 7,5, ref.hod 0.00-3.50., s-fPSA 1,52.,fPSA/PSA 0,20., šedá zona 0.10-0.25. Teraz po 4 mesačnom užívaní Finajeltu mám hodnoty sPSA 4.32., ref hod 0.00-3.50., s-fPSA 0.83, fPSA/PSA 0.19 šeda zona 0.10-0.25 . Hodnoty PSA sa zlepšili , ale je pravda že tieto hodnoty treba po užívaní týchto liekov nasobiť 2-mi? To znamená , že moje PSA sa oproti poslednému vyšetreniu zvýšili? Ďakujem za odpoveď.
jan

ODPOVEĎ  
Finajelt je obchodný názov tzv. inhibítoru 5-alfa reduktázy, ktorý sa používa pri liečbe benígnej prostatickej hyperplázie. Prípravok znižuje koncentráciu prostatického špecifického antigénu (PSA)o 50 %, ak sa užíval viac ako 6 mesiacov. Váš predpoklad je správny. Niektorí autori odporučili prípravok tiež pre prevenciu karcinómu prostaty. Nakoľko nie sú známe výsledky štúdii zaoberajúcich sa prevenciou, prípravok sa v súčasnosti neodporúča ani pri prevencii karcinómu prostaty. Zvýšené hodnoty PSA nespôsobuje iba karcinóm prostaty, ale aj nerakovinové ochorenia ako je napríklad benígna prostatická hyperplázia, alebo zápal prostatickej žľazy. Nepíšete o objeme prostatickej žľazy, ktorý môže byť spôsobený benígnou prostatickou hyperpláziou, resp. o možnosti zápalového procesu. Je možné sa pokúsiť o protibakteriálnu liečbu a sledovať odpoveď na protizápalovú liečbu. V sledovaní hodnôt PSA treba pokračovať. S pozdravom Dr. Horňák
2012-07-19
Prof. MUDr. Michal Horňák, DrSc. Odpoveď od:
Štítna žľaza
(Gabriela)
Dobrý deň.Prosím Vás, aký euthyrox by som mala užívať pri znížení štítnej žľazy? Mám takéto hodnoty: s-TSH=6.06 mU/l s-aTG=51.16 kIU/l s-aTPO=2462.20 kIU/l Ostatné hodnoty mám v norme. Dlhodobo mi padajú vlasy a "brní" mi v hlave, tak si myslím, či nemám slabé lieky. Ďakujem
Gabriela

ODPOVEĎ  
Určite chodíte k endokrinológovi / nenapísali ste ako dlho a kedy bolo posledné vyšetrenie /a ak je to endokrinológ, ktorý atestoval v našej republike, môžete mu veriť,v prípade nastavovania výšky hladiny Euthyroxu Vás bude pozývať na kontrolky v kratších intervaloch, avšak v dostatočne dlhých, aby hladina lieku sa ustálila, pretože vždy trvá určitý čas aby sa organizmus dosýtil liekom. Choroba sa navonok manifestuje už v rozvinutej fáze, aby došlo k úprave, vyliečenie trvá vždy určitú dobu. Dúfam, že mu vždy poviete všetky vaše ťažkosti, ktoré pretrvávajú, i nové ktoré sa objavili počas liečby. Ak i napriek tomu nie ste spokojná, môže Vám poradiť Vaša lokálna zdravotná poisťovňa, na koho sa môžete ďalej obrátiť.
2012-07-18
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Vysvetlenie histol. nálezu
(Jarmila)
Dobrý deň, prosím Vás, mohli by ste mi vysvetliť aký nádor je adenokarcinóm intestinálneho typu stredene diferencovaný, G2 s infiltráciou celej steny a metastazujúci do perikolických lymfat. uzlín 11/3+ ? A ešte by som chcela vedieť, či podávaním chemoterapie môžu metastázy aj zmiznúť?Ďakujem za zodpovedanie otázok.
Jarmila

ODPOVEĎ  
Liečba sa ordinuje za cieľom zastavenia šírenia choroby v prípade možnosti i vyliečenia, vždy záleží od histologického typu, jej rozšírenia a v neposlednom rade i od celkového zdravotného stavu pacienta i reakcie na liečbu. V súčastnosti onkológovia majú možnosť pomerne dobrého monitorovania úspešnosti liečby a v prípade potreby škála liekov je dosť veľká, aby ju mohli zmeniť, aby liečba bola čo najefektívnejšia. Som presvedčená, že lekár Vám vysvetlil podstatu histológie a rozšírenia choroby, bez toho by nemohol indikovať liečbu. Bez dôvery k lekárovi o úspešnosti liečby sa nedá hovoriť. Nemyslíte, že lekárom sa veľmi zle pracuje, keď ich neustále podozrievate, že Vás zle alebo nedostatočne liečia,prečo práve vy by ste mal byť ten, ktorému by ten lekár nemal podať správnu a dostatočnú liečbu na základe najnovších vedeckých poznatkov a neinformoval vás správne o Vašej chorobe. Na ospravedlnenie z mojej strany iba to, že v každej pošte je pochybnosť - určite v každej profesií sa nájdu "mrchy" ale tie sú len ojedinelé a žiaľ, tie sú vždy pertraktované a slušná, ťažká práca lekárov je potom dehonestovaná.
2012-07-18
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Grawitzov nador
(ladislav)
Mal som Grawitzov nador, po nom sa objavili neoperovatelne metastazy na plucach. Tieto metastazy sa liečili biologickou liečbou Sutentom. Po troch mesiacoch sa liečba ukazala učinna, metastazy sa zmenšili. Bohužial, neskor nastupili vedlajšie učinky lieby, ktore ma oslabili, o. i. sa mi znizila cinnost štitnej žlazy. Metastazy začali opat rast a tak moja lekarka rozhodla o zmene lieku. Teraz berem Votrient. Metastazy sa zacali opat zmensovat, no opat sa znizila cinnnost štitnej žlazy. Biologicka liečba je postavena na silnom imunitnom systeme a znižena činnosť štitnej žlazy znižuje celkovu imunitu organizmu. Preto sa obavam, ze metastazy mi zacnu opat rast. Lekari preferuju pri nadorovych ochoreniach zniženu funkciu štitnej žlazy. Lenže biologicka liečba je pomerne mlada a v mojom pripade je jej uspech postaveny na silnom imunitnom systeme. Môžem od endokrinologičky požadovať, aby mi hormon TSH udržovala v normalnej hodnote?
ladislav

ODPOVEĎ  
Neviem presne, akú vysokú hladinu TSH myslíte a tým aj hypothyreosu . Priznám sa Vám, že neviem o jednoznačnom vyžadovaní udržiavania zníženej funkcie štítnej žľazy počas biologickej liečby, v tom Vám poradí iba onkológ, ktorý Vám túto liečbu podáva,on Vám môže vysvetliť, čo je pre Vás väčším benefitom , prípadne rizikom a na základe toho Vy sa musíte rozhodnúť, čomu dáte prednosť. Lekári ordinujú liečbu, aby čo najviac pacientovi pomohli, mali by to prekonzultovať s pacientom a po pacientovom písomnom súhlase budú podávať liečbu, ktorú si pacient praje. Žiaľ, sú to hraničné prípady, kedy spolurozhodovanie sa nedá obísť.
2012-07-17
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
1 << 56 < 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 > 78 >> 449
Facebook