foto
2% proti rakovine

Vaše 2% nám umožňujú pripravovať mnohé programy a projekty, ktoré pomáhajú onkologickým pacientom a ich rodinám.
fotofotofotofotofoto
Kto sme zisti čo je LPR a ako funguje
Čo robíme Naše aktivity a projekty
Hľadám pomoc Informácie, rady a kontakty
Ako prispieť Dobrovoľník, sponzor
Spolupráca Partnerstvo a spolupráca
lpr Liga proti rakovine bola založená 19. januára 1990 v Bratislave a v tom istom roku bola prijatá za člena Európskej asociácie Líg proti rakovine (ECL) a za člena Medzinárodnej únie proti rakovine (UICC)...
Pokračovať »
Peniaze zo Dňa narcisov umožnili zakúpiť ...

20.11.2014

Na svete je štvrtá edícia Európskeho ...

23.10.2014

Tradičný Týždeň proti rakovine bol netradičný

21.10.2014

V stredu začína výstava "Sme úžasní"

20.10.2014

Linka pomoci _

02/52 96 51 48

Po 09:00-13:00 15:00-16:00
Ut 09:00-13:00 14:00-16:00
St 09:00-13:00 15:00-16:30
Št 09:00-13:00 14:00-16:00
Pi 09:00-13:00 14:00-16:00
So 09:15-12:15 14:00-16:00

Newsletter

Informujte ma o novinkách.
E-mail:



 

Poradňa

Internetová poradňa vznikla ako reakcia na množstvo otázok prichádzajúcich od ľudí, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom vyrovnávajú s diagnózou onkologického ochorenia u seba, svojho blízkeho, príbuzného či priateľa.


Pre Vás, ktorí potrebujete informácie, radu, povzbudenie, pomoc v riešení zložitých situácií, ktoré sa vyskytli vo Vašom živote v súvislosti s diagnózou onkologického ochorenia, alebo sa chcete informovať ohľadom prevencie, sú tu lekári – špecialisti v rôznych oblastiach onkológie, psychológ, sociálna sestra – skúsení odborníci z Linky pomoci , ktorí Vám odpovedia na Vaše otázky v závislosti od ich obsahu a problematiky.

Zodpovedanie otázok môže trvať niekoľko dní, ďakujeme za Vašu trpezlivosť.

 


Opýtajte sa našich odborníkov na problém ktorý Vás trápi

Meno  
Predmet   Váš problém
cap   



Doteraz zodpovedané otázky (9095)

strana 67 z 455 (otázky 1321 - 1340)
Názov
(meno)
Text Dátum
Rada
(Ivonia)
Dobrý deň, chcela by som sa poradiť, Moja mama je po amputácii prsníka toho roku v januári, Minulého roku jej v máji diagnostikovali rakovinu prsníka, je po 8 chemoterapiach a 25 ožiarov, ešte teraz chodí na chemoterapie. Onkológ ju poslal na USG brušnej dutiny, na tomto ultrazvuku jej napísali iba nález. Pac. s dg. ca mammae. Hepar zväčšený- v MCL dosahuje 180mm, dif. vyššej echogenity. V oboch lalokoch sa zobrazujú početnejšie, heteroechogénne terčovité ložiskové lézie centrálne hyperechogénne, najväčšia v pravom laloku rozmerov 55x 50mm, v S4 prítomna lézia priemeru 50mm s centrálnym rozpadom. Pankreas nezväčšený, dif. vyššej echogenity, bez lož. zmien. Lien v oblúku, nezväčšený. obličky kontúrované, primeranej veľkosti, bez lož. zmien, bez dilatcie KPS. Paravazálne priestory retroperitonea bez zn. patol. zväčšených LU. Bez voľnej tekutiny v DB MM kontúrovaný anechodénny. Záver- Mnohopočetné mts heparu. Hepatomegália. Lipomatóza pankreasu. Nevedeli by ste mi poradiť alebo napísať ako je to veľmi vážne, o čo sa jedná. mám s toho veľký strach. Lekárka spomínala či by moja mama nechcela skúsiť Alternatívnu medicínu. alebo čo by pomohlo. Za odpoveď veľmi pekne ďakujem.
Ivonia

ODPOVEĎ  
Vyšetrením USG sa zistila zväčšená pečeň s prítomnosťou metastáz a v slinivke brušnej je prítomné tukové tkanivo. V súčasnosti onkologická liečba veľmi pokročila a je možné meniť lieky, ale každý liek má i vedľajšie účinky, takže Vám môže poradiť iba ošetrujúci lekár, ktorý pozná predchádzajúcu a súčasnú liečbu a je mu známy i celkový zdravotný stav mamičky. Určite Vám vysvetlí, čo je najsprávnejšie a najmúdrejšie robiť v danom stave.
2012-10-14
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
HPV
(Janinka)
Dobry vecer, chcela by som sa spytat, ked som bola minuly rok na cytologiu a vysla mi 2 je to v poriadku, vsak? ..ale teraz mojmu manzelovi lekari diagnostikovali HPV a lieci sa od tohto marca, mal aj bradavice..mala by som zajst ku gynekologovi a dat sa vysetrit aj ja?? a este ma trapi, ako sa mam dostat od mojho gynekologa, ked teraz vacsina novych, ktorych som sa pytala neberie, kedze lebo vraj ide koniec roka a koli poistovniam..ten moj terajsi mi vsak nechce vela vysetreni robit..dakujem. J.
Janinka

ODPOVEĎ  
Váš manžel má kondylomy, ktoré spôsobujú HPV vírusy. Vy by ste mali byť tiež vyšetrená, aby sa zistilo, či tiež nemáte kondylomy v pošve, na krčku maternice, alebo na vonkajších pohlavných orgánoch (vulve). Vo vašom prípade nie je potrebné testovanie na prítomnosť HPV, ale je potrebné prezretie gynekológom a ster z krčka maternice na cytologické vyšetrenie. Musíte si sama zistiť, ako nájsť dobrého gynekológa.
2012-10-13
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
USG prsníkov
(Simona)
Dobrý deň, chcela by som poprosiť o vysvetlenie: mám 16 ročnú dcéru, má jeden prsník viditeľne menší ako druhý aj bradavku a pred rokom si objavila hrčky v menšom prsníku boli sme na ultrazvuku kde mala napísané Parenchým: bilaterálne symetrický hypoechogénny žľaznatý parenchým juvenilného typu. Vľavo v preaxile LU 11x5mm - v norme. Bez ložiskových zmien. Záver: BI RADS 1. KO: USG o 2 roky. Ale hrčky si tam nahmatáva naďalej. Prosím o radu a ďakujem pekne za odpoveď.
Simona

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, podľa vyšetrenia sa jedná o normálny nález v prsníku.
2012-10-13
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Mikrokalcifikáty
(Ria)
Dobrý deň, chcela by som vás poprosiť o radu, mám 38 rokov v roku 2001 som podstúpila zmenšovanie prsníkov zo zdravotných dôvodov a kvôly pozitívnej rodinnej anamnéze (3 otcove sestry mali ca prsníka) som v roku 2010 absolvovala mamografiu a s výsledkom: v pravo centrálne a v HQQ dispergované MIK nesuspektného charakteru, Solitárny MAK vpravo na r HQQ. Po opakovaných mamografiách sa počet a charakter MIK nezmenil. Prosím o vysvetlenie, či by netrebalo urobiť biopsiu poprípade mikrokalcifikáty odstrániť. V niektorých záveroch mám BI RADS 2 a v ďalšom BI RADS 3 čo to vlastne znamená. Ďakujem za odpoveď.
Ria

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, vo Vašom prípade je nutné mamografické vyšetrenie každý rok. Ak sa mikrokalcifikáty nemenia, sú odporúčané len kontrolné vyšetrenia. V prípade zmeny tvaru a počtu mikrokalcifikátov sa vykonáva biopsia. BIRADS 2 a 3 sú závery na kontrolné vyšetrenia, nie odporúčania na biopsiu.
2012-10-13
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Velka potreba
(Sona)
Chcem sa opytat mam problem ked idem na velku potrebu...dlhoo to trva a ide to tazko,niekedy sa mi stava aj to ze nejdem na velku aj 2-3 dni...
Sona

ODPOVEĎ  
Ak máte dostatočne pestrú stravu so zastúpením všetkých základných zložiek, vrátane vlákniny, jete 4-5 x denne, prijímate dostatok tekutín, máte dostatok pohybu a daný stav trvá dlhšie , navštívte svojho obvodného lekára, prípadne gastroenterológa.
2012-10-13
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Karcinóm prostaty s metastázami do kostí
(Marian)
Dobrý deň! Môjmu otcovi, ktorý má 61 rokov a nikdy predtým nebol vážnejšie chorý, prednedávnom diagnostifikovali karcinóm prostaty. Bol už aj na biopsií s výsledkom Gleasonovho skóre 8. S veľmi veľkou pravdepodobnosťou prenikla rakovina aj do jeho kostí. Teraz ešte čaká na scintigrafiu kostí. Dostal hormonálnu injekciu na potlačenie rastu karcinómu prostaty. Má však veľké bolestiˇuž teraz. Bolia ho kosti, schudol, nevie zodvihnúť ruku, bolia ho pľúca atď. Je to veľká trauma pre neho, ale aj pre celú rodinu. Vždy sme držali spolu a veľmi nám záleží jeden na druhom. Chcel by som sa opýtať, čo robiť, aby sa toľko nemusel trpieť, bežne tabletky na utíšenie bolesti nezaberajú. Scintigrafia ho čaká až o 3 týždne, tým pádom jeho urológ ešte nenavrhol liečbu. Viem, že existujú nejaké nové tabletky proti bolestiam pri metastázach, a že sa za ne platí poisťovni - mohol by som sa dozvedieť, ako sa volajú. Ďakujem za odpoveď.
Marian

ODPOVEĎ  
Liekov proti bolesti je veľký výber, najlepšie poradí oteckov onkológ, prípadne neurológ, je potrebné si uvedomiť, že každý liek má vedľajší účinok a preto by mal rozhodovať o ňom lekár, ktorý pozná celkový zdravotný stav otecka, bez odborného posúdenia a naordinovania lieku by ste mohli napáchať viac zla ako dobra.Skúste otecka podporiť i psychicky, prípadne u psychológa, poradiť Vám ho môže oteckov urológ.
2012-10-13
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Rakovina prsníka
(Monika)
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či existuje nejaké vyšetrenie kde by sa dalo zistiť či by sa aj u mňa objavila rakovina prsníka./v rodine ma moja mama 53 ročná , otec mojej may mal tiež rakovin prsníka , a v rodine maminej mamy sa tiež asi v dvoch prípadoch rakovina objavila/.
Monika

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, vo Vašom prípade je vhodné genetické vyšetrenie u Vašej matky a starého otca.
2012-10-12
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Obličky
(Sylvia)
pred necelými dvoma mesiacmi mi zomrela maminka na karcinóm obličky,dva mesiace po zistení ochorenia,masívnu hematúriu mala od februára 2012 a liečil ju urológ štyri mesiace ATB, namiesto toho aby ju polslal na vyšetrenie a zistil príčinu,USG obličky ktoré vykonal v ambulancii, opakovane hodnotil nádor ako malú cystičku,preto sa pytam ako mohol takto postupovať a takto nezodpovedne pristupovať!?Mojej mamičke to život už ale nevráti a ja velmi trpím a chýba mi Ďakujem
Sylvia

ODPOVEĎ  
Hematúria (krvavý moč) je závažný príznak, najmä u starších pacientov. Hematúria sa nelieči, predovšetkým sa musí diagnostikovať jej príčina. V súčasnosti je USG vyšetrenie obličiek prvým diagnostickým postupom pri hematúrii. Kedže ultrasonografický nález cysty obličky nemohol vysvetliť príčinu masívnej hematúrie mali nasledovať ďalšie diagnostické postupy. O ďalších diagnostických postupoch sa nezmieňujete. Kedy a ako sa zistilo, že u Vašej pani matky bola príčinou smrti rakovina obličky. S pozdravom Dr. M. Horňák
2012-10-12
Prof. MUDr. Michal Horňák, DrSc. Odpoveď od:
Nalez na prsniku
(jasmina)
Dobrý deň, asi tak pred tromi rokmi mi na preventívnej prehliadke našli hrčku, označené ako BIRADS3. Na kontrole som bola po pol roku, odporúčili mi ju dať odstrániť. Nebola som teraz nijako inak vyšetrovaná, len sonom. Zašla som do Onko ustavu sv. Alzbety v Bratislave. Tam mi bolo povedané, že to nie je nález na vyoperovanie. O rok som tam bola na kontrole (vždy som tam bola okolo 4.dna cyklu), pricom mi hrcku na sone nebolo vidiet a ani som si ju nedokazala nahmatat. Lekarke som vysvetlila, ze si ju viem pravidelne nahmatat a nie raz ma to v tom mieste bolieva. Povedala, ze sa mi to urcite len zda (pochopila som to tak, ze akoze to je psychika). Odvtedy ubehol rok, hrcku si viem stale nahmatat, obcas ma boli ta oblast, kde je hrcka. V papieroch mam napisane, ze mam prist na kontrolu podla potreby. Ako moze hrcka na par dni zmiznut a potom sa zase objavit? Mam sa nahlasit na pravidelnu kontrolu po roku ked mi vtedy na sone nebolo nic vidiet?
jasmina

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, podľa Vášho popisu a výsledkov sa pravdepodobne jedná o hormonálne zmeny v prsníku. Kontroly prsníkov sa robia raz ročne - vyšetrenie u lekára a následne na ultrazvuku u žien pod 40 rokov.
2012-10-12
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Anemia pocas chemoterapie
(Daniela)
Dobry den, chcela by som sa spytat ako pomoct, ked pocas chemoterapie dojde k velkemu znizeniu poctu erytrocytov. Pacientka ma nedostatok kyslika, nedokaze sa hybat, kedze ma velke problemy s dychanim. dokazem dopomoct zvyseniu poctu eryttrocytov pomocou stravy napriklad? alebo vyzivovymi doplnkami ci vitaminmi?ako? dakujem za odpoved
Daniela

ODPOVEĎ  
Lekári upozornia na vedľajšie účinky liekov, prípadne ako im predísť, prípadne ak vzniknú, ako organizmu pomôcť čo najskôr dostať sa do čo najoptimálnejšieho stavu, aby kvalita života bola zachovaná. Strava by mala byť pestrá po každej stránke, organizmus potrebuje každú základnú zložku: bielkoviny /mäso, pečienku,strukoviny../, tuky i uhlohydráty, dostatok ovocia, zeleniny rozvrhnutých do 4-5 porcií denne, preto ak by bolo jednej zložky viac, organizmus si základnú zložku zoberie. Neviem, či Vaša známa nemá i iné ochorenia, preto je potrebné stravu vždy prispôsobiť k danej situácií a tu pomôžu najviac dobrými radami diétne sestry v nemocniciach, i strava v nemocnici je prispôsobená k aktuálnemu zdravotnému stavu, preto je múdre ju kopírovať i doma.Pri zachovaní pestrej stravy pacientka dostane všetky základné zložky i vitamíny i minerály. Dúfam, že lekár je oboznámený s nedostatkom kyslíka, sťaženého dýchania a obmedzeného pohybu.Prajem Vám, aby sa Vaša dobrá snaha vrátila i Vám.
2012-10-11
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Prehliadka
(Kristina)
Dobrý deň,mam 20 rokov a chcela by som sa opytat,kedy mam zacat chodit na preventivne prehliadky ku gynekologovi? dakujem
Kristina

ODPOVEĎ  
Na preventívnu gynekologickú prehliadku má žena nárok od svojich 18 rokov. Cytologický skríning začína od veku 23 rokov.
2012-10-11
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Cievy
(Jana)
Dobrý deň, už roky užívam detralex, ktorý je pre mňa finančne náročny a preto sa chcem spýtať, či liek Mobivenal, je skutočný to isté ako Detralex, ktorý je lacnejší o 6 eur. Ďakujem
Jana

ODPOVEĎ  
Ide o generickú náhradu, zložením je takmer to isté, iba množstvá jednotlivých zložiek sú rozdielne, preto informujte svojho lekára ktorý Vám predpísal Detralex, aby vedel o zmene, prípadne vám zmení ordináciu.
2012-10-10
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Llla, LSIL
(B)
Dobrý deň, chcem Vás poprosiť o radu. Mám 21 rokov, stáleho partnera, ešte som nebola tehotná a nejaký čas ešte nechcem byť, každoročne chodím na preventívne prehliadky, vrátane cytologických odberov, ktoré mi vychádzali na hodnotu ll., až doposiaľ kedy bol výsledok cytológie llla, LSIL, na základe čoho mi bola odobratá vzorka na HPV- čakám na výsledky. Doktor mi povedal, že ak sa potvrdí HPV, predpíše mi Indol3C a za pol roka prídem opäť na cytológiu s tým, že ak sa to zhorší pôjdem na konizáciu. Keď som sa ho opýtala, či by som nemala ísť na kolposkopické vyšetrenie, povedal že je to zbytočné, taktiež to povedal aj o vyšetrení u imunológa. Mimo toho dlhodobo beriem antibiotiká (Penbene) kvôli vysokej hodnote ASO, má to nejaký vplyv na výsledok cytológie? Mala by som ísť na kolposkopiu, aj napriek odmietnutiu lekára? Existujú nejaké lieky, príp. doplnky stravy, ktoré by pomohli môj stav zlepšiť? Môžem brať antikoncepciu a naďalej mať styk s priateľom, hoci ak sa potvrdí HPV vírus je isté, že aj on je ním nakazený a neprekáža, že sa ním opakovane vystavujem? Môžem sa dať ešte zaočkovať vakcínou, ak áno, ktorá je lepšia – Silgard, Cervarix (lekár mi odporučil Silgard) ? Aký je správny postup liečby? A posledná otázka, je možné ísť ku Vám na konzultáciu, v prípade zhoršenia stavu? Ďakujem veľmi, veľmi pekne vopred za odpoveď. Som celkom vystrašená a nechápem, ako je možné mať takéto zlé výsledky v mojom mladom veku, napriek starostlivosti a sexuálnej stálosti.
B

ODPOVEĎ  
Nebuďte vystrašená. Nie je na to dôvod. Ste vo veku, keď je takmer 60% vašich rovesníčok infikovaných týmto vírusom. Pri cytológii LSIL ( ak je to pravda), pretože 20%-25% výsledkov cytológie môže byť falošne pozitívna či negatívna), je zbytočné testovanie na prítomnosť HPV. Teda ak máte LSIL, tak Vám to spôsobil HPV. Správny postup vo vašom veku je cytologická kontrola o 6 mesiacov. Ja neodporúčam užívať Indol, je to drahá potravina, ktorá sa predáva v lekárni. Je pravda, že jeho užívanie vám neublíži, ale ani nepomôže. Žite naďalej so svojim partnerom ako doposiaľ. On je tiež infikovaný, to je pravda, ale je veľký predpoklad, že obe vaše mladé organizmy sa vírusu spontánne zbavia. Po vyriešení súčasnej situácie sa môžete dať zaočkovať. Ak to bude potrebné, môžete prísť ku mne na konzultáciu - vyšetrenie. Je potrebné sa objednať tel.č. 02/32249292.Takže hlavu hore, ste normálna mladá žena a tak si svoju mladosť užívajte plnými dúškami.
2012-10-10
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Bolest hlavy
(Lea)
dobry den prajem, mam jednu otazku. Otcova sestra zomrela vo veku 42 rokov na rakovinu, ako prvotnu mala rakovinu mozgu, to ochorela v 33 rokoch. Do akej miery je toto dedicne? Mala by som sa obavat? Obcas sa mi stane, tak 1 - 2 krat do mesiaca, ze sa mi zatoci hlava tak na 5 - 10 minut, ale vzdy to hned prejde. Teraz ma uz asi 4 den pobolieva hlava, nic tragicke, netreba ani tabletku od bolesti. Mam 29 rokov, inak som celkovo zdrava, akurat beriem Euthyrox 25 na znizenu funkciu stitnej zlazy. Viem, ze som mozno paranoidna, ale rada by som poznala vas nazor. dakujem pekne a prajem pekny den!
Lea

ODPOVEĎ  
Nie ste paranoidná, Vaše "obavy" sú prirodzené pre každého rozmýšľajúceho človeka. V prvom rade povedzte o bolestiach hlavy a svoje obavy Vášmu endokrinológovi, ak by ste k nemu mala ísť na kontrolu o dlhší čas vyhľadajte svojho obvodného lekára, ktorý má záznamy o chorobe Vašej tety, možno Vám poradí. Je možné, že vaše problémy súvisia i s menštruačným cyklom, bude rozumné vaše ťažkosti povedať lekárovi, aby ste sa zbavila zbytočného stresu, predpokladám tak ako Vy, že to nič vážne nie je a to Vám i zo srdca prajem. Ak by ste chceli, môžete sa s nami kontaktovať na tel.č. 02/52965148.
2012-10-10
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Termálné vody
(Marcela)
dobrý deň, je vhodné pre onko pacienta kúpanie sa v termáloch? Som po operacii CA prsníka po RT 3 mes a beriem Tamoxifen.
Marcela

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, pre onkologického pacienta je kúpanie sa v termáloch v poriadku, ale s mierou.
2012-10-09
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Rakovina prs a lymfatickych uzlin
(zuzana hermanova)
Dobry den ...ani neviem ako napisat co ma trapi nikdy som to nerobila ale som zufala...uz dva roky sa trapim s rakovinov ...je to dlhy pripad ale chcem len v kratkosti ..mam mastectomiu obydvoch prs..absolvovala som chemotheraphiu and radiotheraphiu ..pocas jedneho roka som mala 9 operacii a posledna bola lymfiaticke uzliny ...moj problem je mam strasne bolesti po radiotheraphii stale mi tvrdia ze je to normalne ale dostala som dvakrat tak silnu radio ako som mala ..tie bolesti sa nedaju vydrzat nic mi nezabera a zacinam si mysliet ze by bolo lepsie byt mrtva ako trpiet tuto bolest ...po poslednej operacii lymfatickych uzlin sa to vsetko este zhorsilo ..dostala som silny zapal ale vtych bolestaich co som mala som si ani neuvedomila co sa deje a prislo som za minutu dvanast ..odlezala som si 9 dni v nemocnici na infusiach s antibiotikami kazde 4 hodiny 2000mg...chcem poradit prosim vas ta bolest sa vazne neda vydrzat s ja uz nevladzem takto zit ..na ct som bola cista takze predpokladam ze metastaze mi nesposobuju tuto bolest ...je mozne ze radotheraphia mi mohla sposobit toto co trpim a ako sa mozem branit proti tomu ..som ochotna spravit cokolvek len nech sa mi aspon na hodinu ulavi od bolesti ..dakujem
zuzana hermanova

ODPOVEĎ  
Každý má hranicu cítenia bolesti inú,preto ak Vám nevie poradiť a pomôcť Váš onkológ, poproste ho, aby Vás poslal do Ambulancie bolesti, ktorá je najbližšia k Vášmu bydlisku, prajem Vám čo najrýchlejšie ústupu bolestí.
2012-10-09
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Osteosarcoma femoris l.sin
(Jana)
Dobrý deň, manželovi ( 37 rokov)amputovali v auguste 2012 nohu nad kolenom z dôvodu osteosarkomu, pred amputáciou nohy bral venozne chemoterapiu a po amputácii teraz 5.10.2012 skončil 3-dňový 5.cyklus chemoterapie. Má ísť na šiesty o dva týždne, ale je zničený,slabý a nechce už ísť, môže to poškodiť? Celé telo má čisté z CT a MRI, no na pľúcach má 14 nodulácii,lézií o veľkosti 3-4 mm. Povedali nám,že to nevedia identifikovať, až od 1 cm,je to pravda? Bojím sa, že to sú metastázy, ak by boli dajú sa chemoterapiou alebo nejako zničiť?Manžel už chce sa učiť chodiť na liečení, zosilnieť, potom ísť na PET vyšetrenie, no to potrvá 2 mesiace, môže sa za ten čas zhoršiť jeho zdravotný stav?Ďakujem za odpoveď.
Jana

ODPOVEĎ  
Neviem kde sa stala chyba, ale sme Vám odpovedali ihneď v deň doručenia E mailu,preto sa nedokážem ani ospravedlniť.Človek ktorý nezažil a neprešiel tým čím Váš manžel v 37 roku života ho len veľmi ťažko dokáže pochopiť, preto budete musieť VY mať veľa síl duševných i fyzických, aby ste ho vedela podporiť. Je potrebné vysvetliť že liečbu je potrené dobrať pokiaľ lekár nedoporučí zmenu v dávke , prípadne lieku, pretože liečba sa dáva na podklade už vyskúšaných liečení u iných pacientov s rovnakou diagnózou, a hlavne keď nevedia jednoznačne zhodnotiť nález v pľúcach.V súčastnosti liečba onkologických ochorení urobila veľký pokrok paleta liekov je veľká a preto sa môže i meniť. Musíte mu vysvetliť že všetko má svoj čas , rehabilitácia i zosilnenie, viem to pochopiť že mladý človek tak uvažuje, ale žiaľ niektoré veci sa t.č. urýchliť nedajú, pretože i účinky liečby trvajú určitý čas, pokiaľ sa prejavia, a len potom je možné robiť kontrolne vyšetrenia, v jeho prípade plánovaná PET. Skúste manžela zamestnať niečím, k čomu mal vzťah pred ochorením, pôjde to pomaly, ale pri vytrvalosti určite z času na čas zabudne i na ochorenie. Myslite i na seba, tiež si odpočiňte, aby ste mali dostatok síl, čo vám zo srdca prajem.
2012-10-09
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Prsníky- nález
(Mária)
Dobrý deň, som 42 ročná žena, - mám v rodine pozitívnu anamnézu, moja matka má v tomto roku diagnostikovaný invazívny duktálny karcinóm G1, pT2, pNx, pMx pred 3 mesiacmi. Ja som dnes absolvovala vyšetrenie prsníkov (sono+mamografia) s takýmto nálezom: Denzný, sýty žľazový parenchým bilaterálne, v ktorom sa bilat, črtajú hladko kontúrované opacity početnejšie vľavo do veľkosti 21 mm. Patolog. mikrokalcifikáty nie sú prítomné, ojedinelé benígne Mk. Koža nie je zhrubnutá, podkožná vrstva primeran, axily sú bez ložiskovej patológie. Doplnené usg vyšetrenie: -pravidelne usporiadaný žľazový parenchým, sonograficky pretrvávajú cystické lézie bilat. do 20 mm vľavo, vpravo centrálne sú akcentované duktálne vývody a hypoechog. opacita veľk. 8,6*5,3 komunikujúca s priľahlým duktom-dif. dg. zahustený cystoid. Axily-bez patologicky zväčšených LU. Záver: Cystická mastopatia bilat., akcentované duktálne vývody centrálne vpravo, hutná dif. dg. cystická duktektázia centr. vpravo. BI RADS 3. USG o 1/2 roka. Chcela by som poprosiť o vysvetlenie tohto nálezu s ohľadom na rodinnú anamnézu, čo to pre mňa znamená. Vopred ďakujem za odpoveď.
Mária

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, podľa výsledkov sa jedná o hormonálne zmeny a sú nutné pravidelné preventívne vyšetrenia.
2012-10-08
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Lézia
(Zuzana)
Dobrý deň, v 5/2009 mi bola robená konizácia krčka maternice. Do 9/2011 boli všetky kontrolná vyšetrenia PAP1. Dnes na kontrolnom vyšetrení som si prečítala - portio valcovité s TZ, s drobnou léziou na hornej pere, odber OC. Nerozumiem tomu. Mám sa znepokojovať, že OC bude zlá? Čo je to prosím Vás lézia na hornej pere? Veľmi pekne Vám ďakujem za vysvetlenie.
Zuzana

ODPOVEĎ  
Lézia na krčku maternice sa rozumie určitý obraz. Nehovorí však o tom či dobrý či nedobrý. Neznepokojujte sa a vyčkajte výsledok cytológie.
2012-10-08
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
HPV
(Andrea)
Dobrý deň, mám 24 rokov a mám HPV vysoko rizikový stupeň. Môj gynekológ neodporučil žiadnu liečbu, len opakovanie testu na prítomnosť HPV o 6 mesiacov. Ak bude tento test opäť pozitívny, aký postup by mal nasledovať? Vopred veľmi pekne ďakujem na odpoveď.
Andrea

ODPOVEĎ  
Nie je dôležité vo vašom veku, či ste infikovaná HPV. Dôležitý je výsledok cytológie. HPV dnes nevieme liečiť. Vo vašom prípade je dôležitý výsledok cytológie. Prípadne požiadajte o kolposkopické vyšetrenie stavu vášho krčka maternice.
2012-10-08
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
1 << 56 < 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 > 78 >> 455
Facebook