foto
2% proti rakovine

Vaše 2% nám umožňujú pripravovať mnohé programy a projekty, ktoré pomáhajú onkologickým pacientom a ich rodinám.
fotofotofotofotofoto
Kto sme zisti čo je LPR a ako funguje
Čo robíme Naše aktivity a projekty
Hľadám pomoc Informácie, rady a kontakty
Ako prispieť Dobrovoľník, sponzor
Spolupráca Partnerstvo a spolupráca
lpr Liga proti rakovine bola založená 19. januára 1990 v Bratislave a v tom istom roku bola prijatá za člena Európskej asociácie Líg proti rakovine (ECL) a za člena Medzinárodnej únie proti rakovine (UICC)...
Pokračovať »
Na svete je štvrtá edícia Európskeho ...

23.10.2014

Tradičný Týždeň proti rakovine bol netradičný

21.10.2014

V stredu začína výstava "Sme úžasní"

20.10.2014

Náhradný "domov" si pripomína 10 rokov ...

19.09.2014

Linka pomoci _

02/52 96 51 48

Po 09:00-13:00 15:00-16:00
Ut 09:00-13:00 14:00-16:00
St 09:00-13:00 15:00-16:30
Št 09:00-13:00 14:00-16:00
Pi 09:00-13:00 14:00-16:00
So 09:15-12:15 14:00-16:00

Newsletter

Informujte ma o novinkách.
E-mail:



 

Poradňa

Internetová poradňa vznikla ako reakcia na množstvo otázok prichádzajúcich od ľudí, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom vyrovnávajú s diagnózou onkologického ochorenia u seba, svojho blízkeho, príbuzného či priateľa.


Pre Vás, ktorí potrebujete informácie, radu, povzbudenie, pomoc v riešení zložitých situácií, ktoré sa vyskytli vo Vašom živote v súvislosti s diagnózou onkologického ochorenia, alebo sa chcete informovať ohľadom prevencie, sú tu lekári – špecialisti v rôznych oblastiach onkológie, psychológ, sociálna sestra – skúsení odborníci z Linky pomoci , ktorí Vám odpovedia na Vaše otázky v závislosti od ich obsahu a problematiky.

Zodpovedanie otázok môže trvať niekoľko dní, ďakujeme za Vašu trpezlivosť.

 


Opýtajte sa našich odborníkov na problém ktorý Vás trápi

Meno  
Predmet   Váš problém
cap   



Doteraz zodpovedané otázky (9043)

strana 67 z 453 (otázky 1321 - 1340)
Názov
(meno)
Text Dátum
Fin. prispevky
(Miriama)
Dobry den, prosim Vas o radu. Uz 3 mesiace sa liecim na lymfom, som studentka VS (23 rokov) a momentalny zdravotny stav mi nedovoluje si privyrabat tak ako predtym. Mama dostava na mna rodinne pridavky a uplatnuje si danovy bonus, taktiez dostavam mesacne sirotsky dochodok po otcovi, dokopy to vsak ani len zdaleka nepokryva moje nevyhnutne naklady. Existuju nejake financne prispevky, o ktore by som mohla poziadat? Dakujem pekne za radu a zelam pekny den.
Miriama

ODPOVEĎ  
Je niekoľko foriem pomoci,doporučujem Vám telefonický kontakt, č.tel.02/32249406 denne v ranných hodinách, štvrtok od 9,00 h do 13,00 h na linke pomoci LPR 02/52965148. Baranová
2012-09-11
Anna Baranová Odpoveď od:
Nález v axile
(Daša)
Dobrý den Pán doktor.Prosím Vás o vysvetlenie lekárskeho nálezu ktorý mi našli pred 4 mesiacmi pri sonografii prsníkov a to- v ľavej axile sú oválne reaktívne LU do 12,5mm. Neviem či je to niečo čo treba riešiť ďalej.Posledné 2 týždne ma pobolieva ľavá pazucha,uzlinu ani hrčku som si tam nenahmatala.Tak neviem či to môže mať nejaký súvis s už spomínaným nalezom.Mám vyhľadať lekára a ak áno tak akého?Ďakujem Vám veľmi pekne za odpoveď. S pozdravom Daša
Daša

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, reaktívne lymfatické uzliny sú jednoducho povedané - zápalové. Ich príčina môže byť a býva rôzna, ak máte ťažkosti, tak treba zájsť na vyšetrenie k svojmu všeobecnému lekárovi.
2012-09-10
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Bazaliom
(Michal)
Dobrý deň, na ušnici mám malý vred, ktorý sa nevie zahojiť. Tak som išiel k pani kožnej doktorke a vraj je to bazaliom, nie je histologicky potvrdený. Dala mi krém Aldaru. Po 6 týždňoch mám prísť na kontrolu. Pozrel som si internet, a Aldaru niektorí zavrhujú iní nie. Tak som zmetený. Píšem preto, že či mám prijať tú liečbu, alebo mám skúsiť iného lekára. Čo mi navrhujete? Ďakujem.
Michal

ODPOVEĎ  
Chápem Vás, že máte obavy, pretože na priložených letáčikoch je toľko informácií o vedľajších účinkoch lieku, že sa vám do toho nechce, napriek tomu čo farmaceutické firmy napíšu siahodlhé informácie o negatívnych účinkoch lieku, aby nemohli byť žalované, žiaľ t.č. inú lepšiu možnosť firmy neposkytujú a lekár vždy volí liek, ktorý má priniesť pacientovi väčší úžitok- v prípade manifestácie vedľajších účinkov, vždy je možné liečbu prerušiť. Častým problémom v poslednom období je nedôvera lekárovi a od toho sa odvíja nesprávna spolupráca, a nedostatočná komunikácia, čo je v neprospech oboch zainteresovaných.Okrem toho, ani jeden z popísaných vedľajších účinkov sa nemusí u vás prejaviť.
2012-09-10
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Paket LU v ľavej axile
(Lucia)
Dobrý večer.31.8.2012 som Vám písala o náleze LU v ľavej uzline a Vy ste mi doporučil onkologické vyšetrenie.Zatiaľ som absolvovala to hematologické,výsledky budem mať budúci týždeň,ale pani doktorka mi doporučila len sledovanie.Mám aj tak vyhľadať onkologa?Alebo počkať na výsledky a čo bude v správe z hematologie?Moc ďakujem.Lucia
Lucia

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, môže to byť aj z hematologickej príčiny, takže hematológa vyhľadajte. Je nutné zistiť diagnózu ochorenia.
2012-09-07
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
MASTOPATIA BILAT FA V LAVO
(JANA)
DOBRY DEN CHCELA BY SOM POPROSIT O VYSVETLENIE MOJA DCERA MA 16 ROKOV A PRED ROKOM BOLA OPEROVANA BOLO MI POVEDANE ZE TO BOL NEZHUBNY NADOR TERAZ PO ROKU MA TEN ISTY PROBLEM LEKARI UVIEDLI DIAGNOZU MASTOPATIA
JANA

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, mastopatia sú hormonálne zmeny prsníkov. Mastopatia sa neoperuje, treba len chodiť na pravidelné kontroly, a ak sú prsníky i bolestivé, bolesť je možné liečiť. Poraďte sa viac s ošetrujúcim lekárom. Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD.
2012-09-07
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
CA prostaty
(Vladimíra)
Dobrý deň, môjmu otcovi (69 r.) bol v novembri 2010 diagnostikovaný adenokarcinom prostaty GS 8 , hodnota PSA 41. T3N0-1M0, následne bola aplikovaná hormonálna liečba po dobu 6 mesiacov. Pokles PSA na 4.5. V júli 2011 začal s rádioterapiou 36x. Po ukončení rádioterapie 11/2011 PSA 0,63. Po rádioterapii bez liečby len kontroly v 3-mesačných intervaloch. V marci 2012 PSA zvýšené na 1,01 a pri poslednej kontrole teraz v septembri PSA 2,51. Lekár nenavrhol žiaden liečebný postup len kontrolu o tri mesiace s konštatovaním že je všetko v poriadku. Je nárast PSA signálom postupujúceho ochorenia? Nemalo by sa začať s nejakou liečbou? Aké bývajú prognózy v takto pokročilých štádiách. Otec sa inak cíti dobre je aktívny nemá žiadne problémy. Ďakujem za odpoveď.
Vladimíra

ODPOVEĎ  
Odpoveď na hormonálnu liečbu a rádioterapiu je stále výborná. Myslím si, že lekár postupuje veľmi rozumne podľa súčasných názorov. Nie je potrebná žiadna liečba, iba pravidelné kontrolné vyšetrenie PSA a pri jeho výstupe nad 10 ng/ml a ešte i viac treba pokračovať v hormonálnej liečbe. Zmena liečby prichádza do úvahy až potom, ak prestane nádor odpovedať na hormonálnu liečbu. S pozdravom Dr. M. Horňák
2012-09-07
Prof. MUDr. Michal Horňák, DrSc. Odpoveď od:
Dlhodobo zväčšené lymfatické uzliny
(Ján)
Dobrý deň, v máji tohto roka som si nahmatal na krku viacero zväčšených lymfatických uzlín, ktoré sú na dotyk tvrdé a nebolestivé. Od obvodného lekára som šiel na USG vyšetrenie krku na ktorom bol potvrdený výskyt viacero týchto uzlín a to v rôznych veľkostiach (4-8mm, 10-11mm, 19x7mm, pričom jedna dosahovala veľkosť až 26x7mm).Pri laboratórnom vyšetrení mi boli zistené pozitívne anti-EBNA IgG a anti toxoplazma IgG.Ovodný lekár sa teda domnieva, že je to iba doznievajúca reakcia. Mňa však trápi strach, pretože na internete som sa dočítal, že LU väčšie ako 15-20mm, ktoré sú na dotyk tvrdé a nebolestivé bývajú často prvým príznakom výskytu rakoviny. Chcem sa preto spýtať, či je môj strach opodstatnený a ak áno, tak aké ďalšie kroky by som mal podniknúť. V krátkej budúcnosti ma čaká ešte ďalšie hematologické vyšetrenie v súvislosti s lymfatickými uzlinami(netuším však čo všetko sa pri takomto vyšetrení u pacienta zisťuje). Za odpoveď vopred veľmi pekne ďakujem.
Ján

ODPOVEĎ  
Hematologické vyšetrenie bude určite prínosom pre zistenie príčiny zväčšených lymfatických uzlín, prípadne určí, akým smerom majú byť orientované ďalšie vyšetrenia. Poznala som veľa pacientov, ktorí mali zväčšené lymfatické uzliny po prekonaných infekčných ochoreniach počas celého dlhého života, ani po opakovaných vyšetreniach sa nenašli žiadne zmeny, ktoré by nasvedčovali pre vývoj zhubného ochorenia,boli nútení s nimi žiť. Nebojte sa dnešných vyšetrení, nie sú fyzicky náročné,skôr čakanie na ich výsledky môže traumatizujúce, ale žiaľ, tomu sa nedá vyhnúť.Prajem Vám, aby sa našla príčina i dobrá liečba čo najskôr .
2012-09-06
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Liečba a hormonálna liečba
(sona)
Dobrý deň, veľmi pekne chcem poprosiť o radu. Mám 34 rokov. Od 2/2012 som onkologická pacientka po operácii zhubného nádoru prsníka s výsledkom"duktolobulárny ca ľavého prsníka, G3,pT1cN/0/6/MO, HR:ER/PR 50%, HER2:0. Bolo mi odobrané 6 uzlín ale tie boli všetky negatívne- bez nálezu. Následne som v období 3-5/2012 mala chemoterapiu /4 cykly/, rádioterapiu vp očte 25+7 ožiarov a teraz by som mala absolvovať ešte 4 cykly chemoterapie staxánom. Počas rádioterapie mi bola zahájená hormonálna liečba /lukrin - injekčne/. Túto však veľmi zle znášam /silné migrény, návaly, nespavosť/ a v priebehu posledných 4 týždnov ma veľmi bolia kosti/hlavne rebrá a nohy/ a klby, k večeru mi robí problém vôbec ísť po schodoch alebo sa trochu prejsť. Môže to byť spôsobené práve hormonálnou liečbou? Je to nejaký bežne pozorovaný príznak? Je hormonálna liečba v mojom prípade nevyhnutná? /viem že je to asi bežný štandardný postup ale zvyšuje sa nejako zásadne riziko vzniku nádoru ak by som hormonálnu liečbu odmietla?/ Ďakujem za odpoveď Soňa
sona

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, pri takýchto obtiažach je nutné sa poradiť so svojím ošetrujúcim lekárom. Zmieňte sa mu o všetkých Vašich problémoch spojených s liečbou, on Vám navrhne alternatívu a určite aspoň čiastočné riešenie problému, ja bez kompletnej dokumentácie, anamnézy, poznania priebehu ochorenia a vyšetrenia Vám neviem konkrétne odpovedať, môže to len Váš lekár.
2012-09-05
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Metastázy
(Natália)
Pekný dobrý deň, som po operácií ľavého prsníka a metastáz v ľavom podpazuší v roku 2008, momentálne som na HOR liečbe a teraz asi 3 mesiace pociťujem taku netypickú bolesť v oblasti ľavej lopatky, je to skôr také pálenie až trpnutie, ktoré prechádza do bolesti.Vrátilo sa to? Môže to byť niečo na kostiach? Ďakujem za odpoveď.
Natália

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, nutné je zistiť príčinu bolesti v ľavej lopatke pri rakovine prsníka, nakoľko to môžu byť príčiny typu nenádorových zmien v chrbtici, ale môžu byť zapríčinené aj metastázou. Vyšetrenie je potrebné. Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD.
2012-09-05
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Ganoderma lucidum - červená huba Reishi
(Mária)
Dobrý deň, manžel je onkologický pacient - rakovina hrtana, je po operácii, časť hrtana bola odstránená spolu s jednou LU, bohužiaľ aj po operácii boli výsledky z histológie pozitívne, momentálne začal s rádioterapiou a chemoterapiou. Chcem sa spýtať, veľa som čítala o priaznivých účinkoch čínskej červenej huby Reishi (Ganoderma lucidum) - údajne má brániť v raste rakovinových buniek + zmierňuje nepriaznivé účinky pri RAT a CHT a má mnohé iné pozitívne účinky na organizmus. Prosím o názor, resp. či sú nejaké dokázané výsledky aj v SR, alebo ide len o reklamný ťah a tiež či a čo je vôbec vhodné dávať pacientom pri RAT a CHT ako podpornú liečbu. Ďakujem
Mária

ODPOVEĎ  
Výživových doplnkov na trhu je neskutočne veľa a zatiaľ iba Bio Bran je výrobok registrovaný Úradom verejného zdravotníctva SR, ale i tam sa píše "že je v súčastnosti považovaný za pravdepodobne najsilnejší prírodný imunostimulant." Väčšina lekárov sa však zhodne v tom, že ak je možné zaistiť pestrú stravu 5 x denne, nie sú potrebné výživové doplnky. Najlepšie by Vám poradil lekár, ktorý manžela yšetril a pozná jeho celkový zdravotný stav i možnosť príjmu potravy.
2012-09-04
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Prevent.prehliadka
(lucka)
Dobry den.chcela by som sa opytat,ako to je vlastne s preventivkami...chodim viac rokov na gynekologiu,ale ani raz mi neboli vysetrene(prehmatane)prsniky,(stazuju sa aj viacere pacientky)prosim vas,je taketo vysetrenie v naplni prace lekarov,alebo je to ich dobra vôla ?Vsade sa pise o nutnosti preventivnych prehliadok ,ale tomu,co predvadza gynekolog,ktoreho navstevujem aj ja, sa neda povedat preventivka!!!(trva 5-8minut ). Myslim,ze bude viacere zeny zaujimat,na co maju narok pri prev.prehliadke.dakujem.
lucka

ODPOVEĎ  
Prsníky by si mala každá žena vyšetrovať sama. Ona si ich najlepšie pozná a spozoruje nejakú zmenu najskôr. V súčasnosti chceme diagnostikovať taký malý nádorček v prsníku, ktorý sa nedá ani nahmatať. To je možné dnes jedine kvalitným mamografickým vyšetrením. Ak sa odstráni takýto nehmatný nádor, sú najlepšie výsledky liečby v zmysle úplného uzdravenia. Takže dôležité je, aby ženy chodili pravidelne na mamografiu - vykonáva sa u žien nad 40 rokov. Mladším ženám sa vykonáva ultrazvukové vyšetrenie. Samozrejme, ak si žena nahmatá útvar v prsníku aj v mladšom veku ako 40 rokov, po ultrazvuku sa vykoná mamografia. V náplni preventívnej gynekologickej prehliadky je pohmatové vyšetrenie prsníkov, ale v skutočnosti už nie je aktuálne a je dôležité absolvovať mamografiu/sonografiu. Lekár totiž nie je schopný nahmatať taký malý nádor, ktorý odhalí mamografia. Pri preventívnej gynekologickej prehliadke je najdôležitejšie a najefektívnejšie vykonať ster z krčka maternice na cytologické vyšetrenie! Záverom mi nedá nenapísať, že ak nie je žena spokojná s prácou svojho lekára (aj gynekológa) môže ho vymeniť.
2012-09-04
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Hrcka v bruchu
(Majka)
Dobry den, uz asi 10 rokov mam tvrdu hrcku velkosi asi 1 cm v strede brucha v okoli maternice. Hrcka neboli, je ako keby ohranicena a nie je viditelna, da sa nahmatat. Predpokladam, ze ide o tukovu hrcku. Viete mi povedat, ci moze ist aj o nieco ine a ci by to mohol byt problem pri tehotenstve? Dakujem za odpoved.
Majka

ODPOVEĎ  
Skutočne nie je možné odpovedať na Vašu otázku. To by sme mohli zatvoriť všetky ambulancie a cez Internet stanovovať diagnózy a odosielať pacientov priamo do nemocníc na liečenie. Sama uznáte, že to je nereálne. Váš lekár, ktorý pozná Váš zdravotný stav, môže odpovedať na Vašu otázku, bez vyšetrenia to skutočne nie je možné.
2012-09-03
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Dlhodobo zlá cytológia -> rekonizácia?
(ZF)
Dobrý deň, pán doktor Masák, rada by som sa na Vás obrátila s otázkou, či by v mojom prípade nebolo vhodné prekonzultovať všetko s iným lekárom a prípadne dohodnúť sa na inom postupe. Cca v 2008 mi boli zistené zmeny na krčku, CIN I, postupne CIN II. chodila som na cytológiu každé tri-štyri mesiace. Lekár sa rozhodol, že pôjdem na konizáciu, tú som podstúpila v 5/2009. Po zákroku boli výsledky vporiadku, hovorili, že som zdravá. Po pol roku na kontrole však zistili, že cytológia je zase zlá, dokonca horšia ako predtým. odvtedy (cca 3,5 roka) ma pozorujú každé 3 mesiace, výnimočne každý polrok. výsledky sa vraj vždy mierne zhoršia, naposledy vraveli, že H SIL, najvyššie hodnoty. Plus robili aj test na HPV vírus, mám niekoľko typov, z toho všetky sú tie "rakovinové". Takmer po každej takejto kontrole mi už šli dávať termín na konizáciu, ale keď som povedala, že už som raz bola, tak len povedali že "aha, tak to potom ešte počkáme, lebo už potom by ste nemali deti". Pre mňa nevýhoda je, že zakaždým je tam iný lekár a vlastne nikto o mne nevie poriadne všetko. Nikto sa tým veľmi nezaoberá, mám pocit, že "kým nemám nádor ako futbalová lopta, niesom pre nich zaujímavá". Nechcem nikoho uraziť ani raniť, je to len môj dojem. Zaujímavé je aj to, že keď som prišla na hocijaký odber (po konizácii), lekári mi vždy povedali, že som zrejme úplne zdravá, lebo na pohľad tam nič nevidia, krčok je krásny hladký. Zakaždým však boli výsledky zlé. Nikto sa tým ale nezaoberal, iba naposledy - pred pol rokom som bola objednaná na kolposkopiu, tešila som sa, že konečne sa na mňa pozrú poriadne, ale lekár mi povedal, že mi nezoberie vzorku, lebo tam nič zlé nevidí. že "to" budem mať asi niekde hlbšie. že to nemá zmysel, aby mi zobral vzorku. Ale ďalší postup nepovedal, iba sestrička mi potom povedala, že asi nech prídem po pol roku zase na cytológiu. Neviem, či je takýto postup v poriadku, rada by som mala pocit, že tí lekári sa snažia mi nejak pomôcť, no bohužiaľ ten pocit nemám. V týchto dňoch by som sa mala objednať na spomínanú kontrolu, no neviem, či nemám skúsiť zmeniť lekára, alebo či naďalej chodiť tam, kam chodím. Ďakujem, ZF
ZF

ODPOVEĎ  
Myslím si, že by ste mali požiadať o vyšetrenie na špecializovanom onkogynekologickom pracovisku. Budete poznať názor odborníka špecialistu na Váš problém. Po konizácii sa môže sliznica z povrchu krčka vtiahnuť do kanála krčka a potom je povrch krčka úplne v poriadku. V takýchto prípadoch kolposkopia nemá výpovednú hodnotu a musíme sa spoliehať na cytológiu, ktorá sa odoberá, v podstate naslepo, z kanála cervixu. Ak sú tieto cytológie opakovane nepriaznivé, nezostáva nič iné len vykonať konizáciu na preverenie si stavu v kanále krčka a priľahlom okolí. U žien, ktoré nerodili sa má vykonať taká konizácia, pri ktorej sa odstráni čo najmenej tkaniva z krčka. Aj po rekonizácii, ba dokonca i po amputácii celého krčka maternice, žena môže otehotnieť aj porodiť zdravé donosené dieťa. V takýchto prípadoch však je potrebné počítať s možným predčasným pôrodom a žena musí byť v kvalitnej starostlivosti počas celej gravidity.
2012-09-03
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Posledná nádej
(Marián)
Vážená pani Dr, vážený pán Dr. chcel by som sa spýtať na účinky sódy bikarbóny. Podľa jedného talianského lekára vraj táto výrazne pomáha pri liečbe rakoviny. Stav môjho otca je po odbornom posúdení dr. - onkológa pôsobiacého v NsP Topoľčanoch nevyliečiteľný, teda paliatívny po progresii ochorenia v 4. štádiu st. ochorenia chcel by som samozrejme skúsiť každú aj tu poslednú šancu - určite ma chápete? Keďže nie som lekár tak na druhej strane mám strach či mu uvedená látka nemôže nejak poškodiť. Prosím poradte, naozaj sa nechcem vzdať bez boja. Momentálne mi ostáva už len modlitba a prosby a možno sóda bikarbóna. Otec mal rakovinu ustnej dutiny, nasledne to chytilo Lymfatické uzliny a metastázovalo to do celého tela. Čas je krátky prosím o urychlénu odpoveď prípadne radu, ako mu pomôcť.
Marián

ODPOVEĎ  
Lieky, ktoré sa t.č. používajú na liečbu sú "odskúšané" na tisíckach pacientov a z toho sú urobené závery výberu lieku pre daný- konkrétny druh ochorenia. Nechcem Vám brať nádej, ale keby to tak bolo, farmaceutické firmy by určite sódu bikarbónu pre jej ľahký prístup používali v liekoch pre rakovinové ochorenia. Pán doktor Vás informoval o štádiu ochorenia, a predpokladám, že navrhol i možnosť paliatívnej liečby i liečby na skvalitnenie života otecka.Vám prajem dobré a pevné fyzické i psychické zdravie.
2012-09-03
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
žaludok.
(rastik)
dobry den prajem,chcela by som Vas poprosiť o radu,pre mojho syna,ma37rokov.pred10rokmi mal rakovinu semenika bol zhubny tumor,to muvyoperovaly aj uzlyny na tej strane nemal metastazy chodi pravidelne na kontroly.teras mavelke problemy zo žaludkom nechutenstvo slabosť,schudol.netoleruje fyzicku pracu.bol na vyšetreni,gastro žaludka madobre ma mať dietu.krvne vyšetrenia ma dobre, chcela by somVas poprosiť či tomožu byť tie ťažkosti ztej rakoviny akelieky vytaminy by moholuživať.keť nemože b12.dakujem VAM pekne za odpoved.
rastik

ODPOVEĎ  
Nie celkom jasné sú mi niektoré Vaše otázky, preto ak Vám nezodpoviem tak, aby ste tomu rozumela, môžete sa spojiť s nami telefonicky č.t. 02/52965148, prípadne nás osobne navštíviť na Brestovej č.6. Podľa toho, čo ste napísali, rakovina semenníka by mala byť vyliečená, takže Váš syn by mal byť z tohoto hľadiska zdravý.Nenapísali ste, koľko kg schudol a za akú dobu.Pre syna je dobré, že gastroenterologické i krvné vyšetrenie dopadlo dobre. Nie je mi celkom jasné, prečo mu bola navrhnutá diéta, ale keď bola odporučená lekárom v danom odbore, nech ju Váš syn dodržiava, pravdepodobne bola chyba v nesprávnom stravovaní. Ak by sa stav nezlepšil do najbližšej kontroly u lekára, nech ho presne informuje o daných problémoch a som presvedčená, že nájdu správne riešenie.
2012-09-03
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Príznaky
(Chiara)
Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o pomoc s mojím "problémom". Mám 20 rokov a príznaky, kt. neskôr uvediem, mám už od neviem kedy. Neviem kedy som si ich začala všímať a tiež neviem či sa to zhoršuje. Problém píšem v úvodzovkách, pretože neviem či tieto príznaky aj niečo znamenajú. Mám tzv. vpadnuté bradavky a v ich strede (hlavne v období menštruácie)sa mi v ich strede objavuje biela tuhá tekutina. V okolí bradavky pozorujem vyrážky, ktoré však nie sú stále. Tiež pozorujem v okolí bradavky malé akoby bodky,alebo jamky. Neviem to dobre identifitkovať, nakoľko je to veľmi tažko rozpoznateľné. Prosím o radu, či je potrebné ísť s týmito mojimi príznakmi aj za odborníkom. za odpoveď vopred ďakujem s pozdravom Chiara
Chiara

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, najpravdepodobnejšie sa jedná o hormonálne zmeny, vhodné je gynekologické vyšetrenie.
2012-09-02
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Myom
(marta2010)
Dobrý den,2.roky som po liečbe rakoviny prsníka momentalne beriem hormonálnu liečbu Luckryn a Tamoxiflen 20mg.V MPsa mi zobrazuje heterogenne ložisko vel.30mm tesne naliehajuce na maternicu,myom.Chcem sa spytat čo dalej?Nemali by sa zmenit lieky,ako dlho sa ešte musia užívat?Dakujem.
marta2010

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, postup záleží od iných gynekologických chorôb, od Vášho veku ako i rastu myómu, konkrétnejšie Vám môže liečbu upraviť/navrhnúť len Váš ošetrujúci lekár, jemu sú dostupné všetky tieto i ostatné podstatné údaje o Vás a Vašom zdravotnom stave.
2012-09-02
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Karcinóm pľúc
(Zolo)
Dobrý deň. Môj otec má veľkob. nádor na pľúcach, už aj kostné metastázy. Chemoterapiu dostal len 2 krát, samozrejme, že zbytočne. Chcem sa opýtať, je správne, že mu nebol naordinovaný žiadny liek na cielenú liečbu a napr. aj nový liek na kostné metastázy? Otec bol prepustený z nemocnice so zlými krvnými hodnotami s tým, že ho máme doopatrovať doma, alebo v ODCH. Obvodný lekár mi ukázal v počítači, že nový liek existuje, len je tam doplatok. Pre koho je potom ten nový liek, len pre prominentov? Myslel som si, že onkológ by mal predĺžiť život pacienta, pokiaľ sú na to dostupné prostriedky a nie ho úmyselne skracovať. No realita je iná. Pomáha sa len tým ľuďom, ktorým sa chce. Som sklamaný.Taká je u Nás starostlivosť o ľudí, ktorí niečo pre túto republiku urobili, platili dane a zničili si zdravie. Ďakujem za odpoveď.
Zolo

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, sme radi, že ste sa nám zdôverili s vašimi pocitmi a aj s otázkami, ale aj konštatovaniami, ktoré vás trápia. Veľmi si vážime, že máte záujem o svojho otca a chceli by ste mu pomôcť. Žiaľ, na začiatku vám však musíme povedať, že rakovina pľúc u vášho otca je zachytená už s metastázami do kostí a to je pokročilé ochorenie, teda diagnostikované už v poslednom- IV. štádiu tohto zhubného ochorenia. Čo sa týka využitia cielenej - teda myslíte pravdepodobne biologickej - liečby u karcinómu pľúc, táto má účinok v presne definovaných indikáciách a to u nemalobunkových typoch nádoru, najmä u adenokarcinómu (nie tak u veľkobunkového typu). Dnes sa dokonca zisťujú molekulárne parametre prítomné v nádore pacienta, teda či sú prítomné určité receptory na nádorových bunkách alebo nie sú a ak sú prítomné (EGFR+) tak sa ordinuje táto liečba, lebo vtedy je účinná a preto sa jej hovorí cielená. Ani táto liečba však nevylieči pacienta, len mu predĺži život a aj kvalita života je lepšia. Píšete o nejakom novom lieku a ja neviem, aký liek myslíte, takže vám neviem s tým poradiť. Myslím si však, že každý lekár využíva všetky indikované lieky, ktoré by mohli predĺžiť život pacienta alebo ho skvalitniť. Lekár musí zvážiť všetky faktory ochorenia, keď ordinuje akýkoľvek liek a to typ nádoru, výkonnostný stav pacienta s jeho pridruženými ochoreniami, vek pacienta, ako aj štádium ochorenia, ktoré ja z vášho E-mailu nepoznám . Preto ak máte pochybnosti, nebojte sa opýtať onkológa a požiadajte ho o vysvetlenie vašich konkrétnych otázok. Myslím si, že vám všetko vysvetlí. Každý pacient aj onkologický má nárok na patrične indikovanú liečbu.
2012-09-02
MUDr. Elena Kavcová, PhD. Odpoveď od:
Metastázy
(helena)
Dobrý deň, chcem sa spýtať, pacientka 55 ročná, 2 roky po operácii IDC, teraz mnohočetné metastázy na plúcach, po užívaní chemoterapie sa trocha zmenšili, ale na kontrolnom CT sa zobrazila na operovanom prsníku okrajovo mohutná expanzia. Neviem, čo si mám z toho vybrať, je stav veľmi vážny, aká je podľa Vás prognóza, lekári sú zdržanliví, keď sa pýtam. Ďakujem pekne za odpoveď a prajem Vám veľa úspechov.
helena

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, ak sa vytvoril nový zhubný nádor a dokonca rastie, je vhodné zmeniť chemoterapiu.
2012-08-31
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Paket LU v ľavej axile
(Lucia)
Dobrý deň.Chcela by som poprosiť o preloženie lekárskej správy.V axile zvačšené LU,vpravo oválne ohraničené veľ. do 11x4mm,vľavo vytvárajú pakety,sú aj okrúhle,silno hypoechogénne,výraznejšie vaskularizované,veľ. do 11mm,paket veľ. 3cm-možu byť reaktívne.Doktorka mi len povedala,že tie vľavo sa jej nepáčia a že si mám nájsť dobrého hematologa.Ale čo vlastne signalizujú tie uzliny vľavo?Moc ďakujem.
Lucia

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, vo Vašom prípade je nutné onkologické vyšetrenie. Navštívte lekára-onkológa, ktorý Vás vyšetrí a zhodnotí výsledky.
2012-08-31
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
1 << 56 < 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 > 78 >> 453
Facebook