foto
2% proti rakovine

Vaše 2% nám umožňujú pripravovať mnohé programy a projekty, ktoré pomáhajú onkologickým pacientom a ich rodinám.
fotofotofotofotofoto
Kto sme zisti čo je LPR a ako funguje
Čo robíme Naše aktivity a projekty
Hľadám pomoc Informácie, rady a kontakty
Ako prispieť Dobrovoľník, sponzor
Spolupráca Partnerstvo a spolupráca
lpr Liga proti rakovine bola založená 19. januára 1990 v Bratislave a v tom istom roku bola prijatá za člena Európskej asociácie Líg proti rakovine (ECL) a za člena Medzinárodnej únie proti rakovine (UICC)...
Pokračovať »
Náhradný "domov" si pripomína 10 rokov ...

19.09.2014

Nie je "týždňovka" bez animátora

06.08.2014

Kellnerova vakcína - nový liek na ...

30.06.2014

Dobrovoľníci z projektu "Naše mesto" aj ...

18.06.2014

Linka pomoci _

02/52 96 51 48

Po 09:00-13:00 15:00-16:00
Ut 09:00-13:00 14:00-16:00
St 09:00-13:00 15:00-16:30
Št 09:00-13:00 14:00-16:00
Pi 09:00-13:00 14:00-16:00
So 09:15-12:15 14:00-16:00

Newsletter

Informujte ma o novinkách.
E-mail:



 

Poradňa

Internetová poradňa vznikla ako reakcia na množstvo otázok prichádzajúcich od ľudí, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom vyrovnávajú s diagnózou onkologického ochorenia u seba, svojho blízkeho, príbuzného či priateľa.


Pre Vás, ktorí potrebujete informácie, radu, povzbudenie, pomoc v riešení zložitých situácií, ktoré sa vyskytli vo Vašom živote v súvislosti s diagnózou onkologického ochorenia, alebo sa chcete informovať ohľadom prevencie, sú tu lekári – špecialisti v rôznych oblastiach onkológie, psychológ, sociálna sestra – skúsení odborníci z Linky pomoci , ktorí Vám odpovedia na Vaše otázky v závislosti od ich obsahu a problematiky.

Zodpovedanie otázok môže trvať niekoľko dní, ďakujeme za Vašu trpezlivosť.

16.9.2014   OSPRAVEDLŇUJEME SA ZA MOMENTÁLNY VÝPADOK PRI ZODPOVEDANí NIEKTORÝCH VAŠICH OTÁZOK V INTERNETOVEJ PORADNI, V DôSLEDKU NEPRÍTOMNOSTI NIEKTORÝCH ONK. ODBORNÍKOV. OTÁZKY BUDÚ ZODPOVEDANÉ DO KONCA TOHTO TÝŽDŇA.


Opýtajte sa našich odborníkov na problém ktorý Vás trápi

Meno  
Predmet   Váš problém
cap   



Doteraz zodpovedané otázky (8980)

strana 63 z 450 (otázky 1241 - 1260)
Názov
(meno)
Text Dátum
Problemy po laparoskopii zlcnika
(Iveta)
Dobry den. Som tri tyzdne po laparoskopii zlcnika a stale pocitujem bolesti ako pred operaciou. Pred operaciou mi na USG boli zistene 2 kamene velke a 1 maly. Po laparoskopii som bola prekvapena, pretoze som dostala len 2 kamene. Ako som uz spominala, bolesti stale pretrvavali. Preto som znova zasla k lekarovi, kde ma opatovne poslal na USG brucha, a tam sa potvrdilo, ze tie kamene boli 3. Vyjadrenie lekarky USG:"Hepar v obluku, primeranej echogenity a echotextury. St. p. CHE, mieste lozka zlcnika kalcifikacna struktura o velkosti cca 5mm s torzalnym akustickym tienom, intra a extrahepatalne zlcove cesty nedilatovane. Pancreas nezhrubnuty, strednej echogenity, homogennej textury, ductus pancreaticus nerozsireny. Oblicky topoanatomicky ulozene primeranej velkosti i tvaru, parenchym hypoechogenny, trubky 15mm bez loziskovych zmien, CEK kompaktny, bez konkrementov, bez uroztazy. Lien nezvacseny, hypoechogenny, strukturalne nenapadny. Paraaortalne bez patologickej lymphadenopathie." Chcela by som sa poradit, ako mam dalej postupovat a ci je potrebna dalsia operacia, pretoze moj osetrujuci lekar sa k tomu konkretne nevyjadril. Doporucil mi spasmoanalgetika: Pantoprazol 2x denne, setriacu dietu a kontrolu o 7 dni. Som z toho zufala a bojim sa uz budem musiet brat lieky dlhodobo. Za odpoved vopred dakujem.
Iveta

ODPOVEĎ  
Určite nie je potrebné zúfať si, podľa toho, čo ste poslala e-mailom, lekár vyoperoval celý žlčník a posledný USG nález svedčí pre veľmi malý kalcifikovaný útvar v lôžku, kde ste mala žlčník, ktorý Vám vyoperoval celý. USG nález okolitých orgánov a okolia je v norme. Pravdepodobne pán doktor bude sledovať nález a podľa jeho ďalšieho správania zaujme už konkrétnejšie stanovisko k liečbe. Malé kalcifikáty mávame v organizme v orgánoch, ani o nich nemusíme vedieť, a neznamenajú žiadne veľké nebezpečenstvo pre organizmus, niekedy je možné i diétou upraviť metabolizmus minerálov. 3 týždne po operácií je možné mať ešte bolesti ba i dlhšie, hojenie trvá dlho, pán doktor postupuje veľmi zodpovedne, keď Vám dal kontrolu o 7 dní, a určite Vás bude informovať o ďalšom postupe, ak bude mať konkrétny nález, o ktorý sa bude vedieť oprieť. Prajem Vám, aby to bolo čoskoro a vy nemala zbytočné stresy.
2012-09-25
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Hysterektomia
(Miriam)
dobry den pan doktor Masak, uz som viac krat pisala sem, dakujem za vase odpovede.konizaciu krcka maternice som absolovovala uz 4x, ale nakolko sa stav nezlepsuje je potrebne spravit hysterektomiu,koli stalemu krvacaniu, ktore vraj nie je hormonalneho povodu.predtym mi bolo povedane ze konizacia je postacujuci vykon na odstranenie predrakovinoveho stavu...posledny vysledok bol ca in situ , okraje v zdravom tkanive. ( februar 2012 ) je mozne ze by som to mala aj na inom mieste ako z ktoreho mi to bolo odobrane ? alebo ta konizacia mi na 100% zaruci ze to bolo odobrane vsetko ? teraz mam obavy, lebo ani menzes som asi uz nemala, a uz sa mi to zda cele divne tak ma chyta panika...pritom si poviem ze chodim pravidelne kazde 3 mesiace na kontroly, tak by to malo byt vporiadku ale strach mam uz teraz aj napriek tomu...prvu konizaciu som mala v roku 2006 a potom postupne dalsie 3. poslednu vo februari 2012, a dalsie vysledky z cytologie nemam lebo sa nikdy nepodarilo zobrat ster koli spineniu a krvacaniu... myslite ze sa nemam coho bat ked som bola takto sledovana ? dakujem pekne za vas cas, pekny den...M.
Miriam

ODPOVEĎ  
Neviem presne, na čo sa ma pýtate. Nepoznám stav Vášho krčka maternice, neviem prečo Vám chcú maternicu vyoperovať. Bez toho, aby som videl výsledok histologického vyšetrenia aspoň z poslednej konizácie a bez toho, aby som Vás vyšetril, neviem posúdiť Váš zdravotný stav a odpovedať na Vašu otázku.
2012-09-25
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Vysledky z mamografie
(Eva)
Dobrý večer , mám 41 rokov a bola som na mamografickom vyšetrení a neviem čo znamená, pojem reziduálna žľaza s možnou ložiskovou leziou v nej, záver znie BI RADS 2,3. Ďakujem.
Eva

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, nález je potrebné doplniť ultrazvukom, aby bolo možné sa presnejšie k nálezu vyjadriť. Hovorte s Vašim lekárom, keď Vás vyšetruje, musí Vám vysvetliť i nález i to, aké vyšetrenie bude nasledovať.
2012-09-24
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Desmoid
(lucia)
Dobrý deň, v máji 2012 som si našla hrčku pri pupku. Začiatkom júla mi ju chirurgicky odstránili a dg. je abdominálny desmoid. Bolo mi vysvetlené, že nádor je nezhubný, ale môže sa opakovať -to je všetko. Na internete som však čítala, že je to veľmi vzácny nádor, niekedy sa lieči operačne, niekedy chemo a niekedy ožarovaním. Problém u mňa nastal po pôrode cisárskym rezom. Chirurg mi však povedal, že s cisarskym to nemá nič spoločné. Chcem sa opýtať, či je na Slovensku k tejto dg. nejaká odborná literatúra a čo vlastne ďalej, ako sa to ďalej rieši? Budem čakať, kým narastie nová hrčka? Od operácie mávam krvavý výtok v strede ciklu a tak sa trochu obávam, či to nemá nejaký súvis. Neviem na koho sa obrátiť, aby som vedela čo ďalej, čo môžem očakávať .... je na Slovensku niekto s touto dg? Bolo by možné sa prostredníctvom ligy nejako s týmto človekom skontaktovať? Ďakujem za odpoveď. lucia
lucia

ODPOVEĎ  
Chápem Vás, že máte strach, žiaľ v čase internetu je to "normálne", že informácie, ktoré získate, sú všeobecné a keď si neviete niektoré veci vysvetliť a dať do súvisu, strach rastie. V prvom rade je potrebné si uvedomiť že každý z nás je jedinečný a on môže byť práve ten, ktorý zareaguje rozdielne od ostatných. Desmoid je nádor, ktorý vzniká z fibrózneho tkaniva, vzniknuté nádory nezvyknú mať malígny charakter a preto ak ich chirurg odstránil kompletne, pacient by mal byť zdravý k príslušnej diagnóze. Ak gynekológ mal Váš nález k dispozícii, mal právo sa vyjadriť, že Váš nález nemá žiadnu súvislosť s cisárskym rezom. Histologické vyšetrenie desmoidu potvrdilo, že sa jedná o nezhubný nádor a ak bol vybraný kompletne, nebolo potrené ordinovať iné liečby. Opakovanie nádorov toho istého charakteru môže byť, ale nemusí byť u daného jedinca. Nádora ktoré sa objavia niekoľko rokov od vzniku prvého ochorenia sa už počítajú ako nové nálezy, a i liečebný postup sa prispôsobí danej situácií. Gynekológ by mal byť ten lekár, ku ktorému by ste mali ísť a povedať mu o krvavom výtoku. O najnovšej literatúre z daného odboru dostanete v zdravotníckom knihkupectve najaktuálnejšie informácie. Informácie o diagnózach u jednotlivých pacientov podliehajú prísnemu tajomstvu, to Vám nepovie žiaden lekár bez súhlasu daného pacienta.Prajem Vám, aby ste nemali žiadne zbytočné starosti a tešii ste sa životu s Vaším dieťatkom.
2012-09-21
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Gynekolog
(Martina)
Dobry den Chcem sa s Vami poradit nasla som si hrcku medzi nohamy na stehne blizko pri posvy myslim ze ste ma pochopili (ako je okraj nohaviciek) ked ju hmatam tak sa nepohybuje a je pod kozou a mam ju uz asi druhy mesiac a ked stacim, tak citit mensiu bolest, a ani nerastie, raz mi zmyzla ale sa znovu objavila. chcem navstivit lekara (gynekologa)ale chcem aj vasu radu co to vlastne moze byt? Za odpoved vopred dakujem
Martina

ODPOVEĎ  
Nie som si celkom istý, či som pochopil, kde je miesto výskytu Vašej hrčky. Myslím si preto, že by ste mali navštíviť svojho gynekológa, ktorý Vás vyšetrí a problém vyrieši.
2012-09-20
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Glioblastoma multiforme
(Jarmila)
Dobrý deň, manžel má diagnozu 71.9 a obvodná lekárka mu doporučila brať wobenzym 3x3 tabl. denne + pirabene 2 1 0. Prosím o radu, nakoľko mu pirabene vysadili po operácii mozgu na neurologickom oddelení na Kramároch. Za odpoved dakujem J.S.
Jarmila

ODPOVEĎ  
Ordinácia odborného lekára - neurológa je prvoradá, tak ju akceptujte, predpokladám, že ste pani doktorku o ordinácii neurológa zabudli informovať. Vždy informujte každého lekára o všetkých liekoch i výživových doplnkoch ktoré mienite manželovi dať, pretože môžu mať nežiadúce účinky.
2012-09-20
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Rakovina pluc - detaily
(Marcela)
Jedná sa nemalobunkový karcinóm pľúc- epidermoidný, stupeň zhubnosti sa z materiálu nedalo zistiť Jedná sa o IV. klinické štádium choroby, to znamená nádor nie je operovateľný Veľkosť nádoru je 64x51mm, prerastá do rebier Okrem primárneho nádoru sú na CT aj iné ložiská choroby veľkosti 10, 16, 24 mm na oboch stranách pľúc V iných orgánoch nádor nebol zistený, ani v kostiach, s výnimkou prerastania do rebier. Otec dostal štandardnú chemoterapiu /DDP+ Gemzar/- 3 cykly, pri kontrole nastalo skôr zhoršenie v oblasti primárneho nádoru, iné ložiská sa zmenšili Pre vzostup zápalových markerov som ordinoval antibiotiká, aj kvôli opakovaným horúčnatým stavom a podozreniu na zápalové zmeny v mase primárneho nádoru pri CT. Po preliečení plánujeme aplikovať rádioterapiu na oblasť nádoru prerastajúceho do rebier /to spôsobuje bolesti/, bude analgetiká užívať pravidelne. Otecko má vyššie hodnoty trombocytov, už v minulosti bol sledovaný pre esenciálnu trombocytémiu- tj. zvýšené hladiny trombocytov neznámej príčiny, pre prognózu toto v súčasnosti nie je rozhodujúce Na boľavý kĺb so začervenaním sa musím pozrieť pri kontrole O prognóze sa neviem vyjadriť, je to však ochorenie ťažké, zatiaľ málo ovplyvniteľné liečbou. V takýchto prípadoch pri vhodnom výkonnostnom stave prechádzame na liečbu inými cytostatikami, výsledný efekt nikdy nie je istý PROSIM VAS, PORADTE, ZE CI V TOMTO PRIPADE MOZE OTECKO BRAT ALOEA VERA. Ci poskodi ci pomoze. (Lebo jeho onkolog nevie). Dakujem pekne.
Marcela

ODPOVEĎ  
MEDICÍNSKE využitie liekov aj v onkológii spočíva v tom, že tieto lieky prešli dlhým skúšaním a tiež overovaním v klinických štúdiách zväčša multicentrických - vo viacerých krajinách sveta. Ako mi je známe použitie aloe vera u onkologických pacientov a zvlášť pri karcinóme pľúc nebolo takto overené a teda nemáme dôkaz založený na vedeckom podklade , že by aloe vera vedelo vyliečiť rakovinu pľúc. Ak by bola takto dokázaná jeho efektivita, už dávno by sme ho využívali v chemoterapii rakoviny pľúc. Výrobcovia aloe vera tvrdia, že povzbudzuje imunitu, ale tiež som nečítala vedecke štúdie v spojení s rakovinou pľúc. Tiež mi nie je známe, či pri užívaní cytostatík- chemoterapie nemá určité interakcie s liekmi napr. ako ho má grapefruit alebo šťava z grapefruitu.
2012-09-19
MUDr. Elena Kavcová, PhD. Odpoveď od:
Pagetov nador prsnika
(lenka)
Dobry vecer, mam v okoli bradavky zopar malych okruhlych akoby suchych miest. Obcas (hlavne pred menstruaciou) je mozne z niektorych akoby vytlacit kozny maz. Samozrejme, zacala som googlit, a hned ma vystrasila pagetova choroba bradavky. A teraz si s tym neviem rady. Na gynekologiu chodim pravidelne, vysetruje mi aj prsniky, aj na sono som bola, nalez negativny. Myslite, ze ak by tam Ca bola, rozpoznal by to lekar aj bez biopsie?
lenka

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, podľa popisu to nevypadá na Morbus Paget. Lekár, gynekológ pri podozrení na Morbus Paget odosiela pacienta na onkologické vyšetrenie.
2012-09-19
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Hyperechogénny TU ľavej obličky
(Lucia)
Dobrý deň,ćhcela by som Vás opýtať, čo znamená tento výsledok z magnetickej rezonancie: Obličky primeranej veľkosti, uloženia a ostrých kontúr, bez známok dilatácie vývodného systému. Vľavo na rozhraní strednej a dolnej tretiny je ostro ohraničené oválne ložisko veľkosti 24x18x24mm, ktoré minimálne vyklenuje kontúru obličky, je v T2 hyperint., T1 hypoint., obsahuje hrubé (>1mm) po podaní kontrastu enhancujúce septá. Nález zodp. komplikovanej cystickej lézii spadajúcej do Bosniak III kategórie. Záver: Komplikované cystické ložisko s enhanc. hrubými septami Bosniak III kat. na ľ.obličke. Viete mi povedať, či sa v tomto momente už jedná o rakovinu alebo je tam iba riziko, že sa to zmení na rakovinu? Ďakujem
Lucia

ODPOVEĎ  
Z výsledku magnetickej rezonancie nie je možné urobiť presný diagnostický záver. K spresneniu je potrebná operačná revízia.
2012-09-19
Prof. MUDr. Michal Horňák, DrSc. Odpoveď od:
C 53.1
(KATARINA)
Dobrý ďeň,som onkologická pacientka už 1,5 roka. Mám 38 rokov a som po radikálnej hysterektomii (apríl 2011). operovali ma v NOU v BA na klenovej ul., tu chodím aj na kontroly každé tri mesiace. Chcem sa opýtať, či je kontrola v poriadku nakoľko pri kontrole podstupujem len gynekologickú prehliadku palpačne a sonom. Nieje mi celkom jasné či takáto kontrola je postačujúca a či by som pri takejto kontrole nemala mať skontrolované aj onkomarkery. Možem o taketo vyšetrenie onkomarkeru poprosit aj mojho gynekologa v mieste bydliska? Mám totiž v sebe pocit, že niečo nieje v poriadku. ďakujem Vám za Váš čas a odpoveď
KATARINA

ODPOVEĎ  
Stanovovanie onkomarkerov by malo byť súčasťou kontroly po liečbe gynekologického karcinómu. Myslím si, že keby ste o to požiadali pri kontrole na NOU, tak Vám vyhovejú a príslušné onkomarkery, ktoré sa vyberajú podľa histologického nálezu nádoru, Vám vyšetria.
2012-09-18
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Po operácii
(Marcela)
Dobrý deň..so po operácii veječníkov a maternice,všetko mi bolo odoperované a teraz po 12 dnoch po operácii ma pri vstávaní z postele strašne bolí na pravej strane podbruška.Prosím Vás ,je tá bolesť normálna?pri chodení,ani sedeni ma nič nebolí..Dakujem
Marcela

ODPOVEĎ  
Žiaľ, nie je možné od môjho počítača zistiť, prečo Vás niečo bolí. Navštívte gynekológa, ktorý Vás operoval, prípadne svojho gynekologa, ktorý Vás vyšetrí a zistí príčinu Vášho dyskomfortu a navrhne riešenie, je to jediná možnosť, bez vyšetrenia a kompletnej dokumentácie Vám nemám ako poradiť.
2012-09-18
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Fytosoja forte a Ca mammae
(andrea z bratislavy)
Dobry deň, som po operácii prsníka v 03/2010 (quadrantectomia mammae I.dx), od 08/2010 beriem Tamoxifen, do hysterektómie som brala injekčne á3 mesiace aj lucrin. V 01/2011 som podstúpila hysterektómiu, našťastie bez pozitívneho nálezu. Po tejto druhej operácii som po porade so svojim onkogynekológom a aj gynekológom (teda 2 rôznymi lekármi)začala užívať fytosóju forte. Ale teraz som počula, že ak beriem po operácii tamoxifén, fytosóju vraj smiem, nakoľko je kontraindikovaná. Je to pravda? Momentálne som teda fytosóju forte vysadila a neviem, ako sa mám zachovať. Naozaj sa ju neodporúča užívať, prípadne mi poradíte, či ju môžem nahradiť niečím iným, prírodným? Vopred ďakujem za odpoveď.
andrea z bratislavy

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, fytosoja a tamoxifen sa môžu brať, navzájom si neprekážajú.
2012-09-18
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Hrča
(anna)
dobry večer Vam prajem.Mala by som na Vas prosbu mam pod kolenom hrču velkosti slepačieho vajca,mam strach,či to može byť aj niečo važne,neviem k akemu lekarovi by som mala isť mam opuchnute aj koleno citim tlak od kolena dole ajbolesť.Za radu Vam velmi pekne dakujem.
anna

ODPOVEĎ  
V prvom rade navštívte svojho obvodného lekára, ten po vyšetrení Vás doporučí k príslušnému odbornému lekárovi. Na konkrétnejšiu informáciu by som potrebovala viac údajov napr. ako dlho tumor rástol, aký charakter má bolesť, ktorú pociťujete.. Najideálnejšie je však vyhľadať lekára, ktorý Vás môže vyšetriť, takto získané závery sú v každom prípade objektívnejšie ako "hádanie" cez internet bez možnosti vyšetrenia.
2012-09-17
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Darovanie kostnej drene
(Petra Sekerková)
Dobrý deň! Chcela by som sa opýtať či je možné darovať kostnú dreň pokiaľ mám nadmerne zvýšené ASLO v krvi.
Petra Sekerková

ODPOVEĎ  
Najkonkrétnejšie informácie Vám poskytnú v NOU Bratislava Klenová č.1 č.t.02/59378111, pýtajte si lekára z oddelenia pre transplantáciu kostnej drene.
2012-09-15
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Elektrosmog
(Manfred)
Dobry den, chcem sa opytat, moze wifi a ziarenie z BTS stanic a pod. sposobovat rakovinu?
Manfred

ODPOVEĎ  
V odbornej spoločnosti sú t.č. protichodné názory, pravdepodobne až dlhšie obdobie a hlbšie prebádanie dá objektívnejšie výsledky. Žiaľ, musíme si uvedomiť, že každý z nás je jedinečný a 100% jednoznačná odpoveď asi nebude.Prostredie na naše zdravie určite vplýva a čím je menej prirodzené, dalo by sa povedať, tým viac sa mu musí organizmus prispôsobovať a unavuje sa ním. Na Vašu otázku však jednoznačná odpoveď v tomto momente asi neexistuje, no rozhodne urobíte i pre seba najlepšie, ak sa tým nebudete stresovať a budete spokojne fungovať v prostredí, ktoré aktuálne máte/máme.
2012-09-14
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Operácia prsníka
(Alžbeta)
Dobrý deň..8.2011 bola som operovana na prsnik .Patológické vyšetrenie je-Duktálny karcinom in situ ,diagnoza C50.1,Grading 3.Našťastie podarilo sa vybrat nádor v celku.Stale chodim na kontrolne vyšetrenia USG,vysledky zatial sú dobré podla onkologa.Chcela by som vediet dokedy trva liecba po takej operacii a ci mam narok na kupelnu liecbu hradenu s poistovnou.Ďakujem za odpoveď.
Alžbeta

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, akú liečbu beriete? Máte nárok na kupeľnu liečbu hradenú poisťovňou.
2012-09-13
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Priatel
(Barbara Lucká)
Dobrý deň, mojmu partnerovi zistili nador v semenniku, vybrali mu ho a teraz absolvuje chemoterapiu.Po prvej CHT ma zacal uplne odmietat aaj moju pomoc.Vobec ma nechce vidiet a ani vidiet.Nemozem ho prist ani len navstivit.Predtym sme boli spolu stale.Neviem co mam robit som zufala ze nemozem pomahat niekomu na kom mi tak velmi zalezi.
Barbara Lucká

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, najlepšie asi bude, ak zatelefonujete na Linku pomoci v pondelky alebo piatky popoludní, kedy je na Linke pomoci psychológ a o Vašej situácii sa porozprávate. Zvládanie onkologického ochorenia môže mať rôzny priebeh u jednotlivých pacientov, môže to byť fáza, ktorou Váš priateľ prechádza a ktorá bude vyžadovať istý čas, kým sa on sám vysporiada s tým, s čím sa musí, príjme realitu, a potom, verím, bude s Vami i komunikovať a pustí Vás do svojej blízkosti. Diagnóza CA semenníka môže byť navyše pre neho veľmi chúlostivou záležitosťou, ktorá priamo narúša pocit jeho identity, jeho sebaobrazu, sebavedomia, jeho predstavy o budúcnosti. Skúste zatelefonovať a porozprávať sa o Vašom probléme, verím, že to bude lepšia možnosť, ako dávať Vám rady cez internet, keď o Vašom priateľovi neviem viac, neviem, akú má povahu, ako spolu bežne komunikujete a podobne. Tel. číslo linky pomoci je 02/52 96 51 48 a psychológa zastihnete každý pondelok a piatok od 14:00-16:00. S pozdravom, Lucia Budáčová
2012-09-12
Mgr. Lucia Budáčová Odpoveď od:
Fin. prispevky
(Miriama)
Dobry den, prosim Vas o radu. Uz 3 mesiace sa liecim na lymfom, som studentka VS (23 rokov) a momentalny zdravotny stav mi nedovoluje si privyrabat tak ako predtym. Mama dostava na mna rodinne pridavky a uplatnuje si danovy bonus, taktiez dostavam mesacne sirotsky dochodok po otcovi, dokopy to vsak ani len zdaleka nepokryva moje nevyhnutne naklady. Existuju nejake financne prispevky, o ktore by som mohla poziadat? Dakujem pekne za radu a zelam pekny den.
Miriama

ODPOVEĎ  
Je niekoľko foriem pomoci,doporučujem Vám telefonický kontakt, č.tel.02/32249406 denne v ranných hodinách, štvrtok od 9,00 h do 13,00 h na linke pomoci LPR 02/52965148. Baranová
2012-09-11
Anna Baranová Odpoveď od:
Nález v axile
(Daša)
Dobrý den Pán doktor.Prosím Vás o vysvetlenie lekárskeho nálezu ktorý mi našli pred 4 mesiacmi pri sonografii prsníkov a to- v ľavej axile sú oválne reaktívne LU do 12,5mm. Neviem či je to niečo čo treba riešiť ďalej.Posledné 2 týždne ma pobolieva ľavá pazucha,uzlinu ani hrčku som si tam nenahmatala.Tak neviem či to môže mať nejaký súvis s už spomínaným nalezom.Mám vyhľadať lekára a ak áno tak akého?Ďakujem Vám veľmi pekne za odpoveď. S pozdravom Daša
Daša

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, reaktívne lymfatické uzliny sú jednoducho povedané - zápalové. Ich príčina môže byť a býva rôzna, ak máte ťažkosti, tak treba zájsť na vyšetrenie k svojmu všeobecnému lekárovi.
2012-09-10
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Bazaliom
(Michal)
Dobrý deň, na ušnici mám malý vred, ktorý sa nevie zahojiť. Tak som išiel k pani kožnej doktorke a vraj je to bazaliom, nie je histologicky potvrdený. Dala mi krém Aldaru. Po 6 týždňoch mám prísť na kontrolu. Pozrel som si internet, a Aldaru niektorí zavrhujú iní nie. Tak som zmetený. Píšem preto, že či mám prijať tú liečbu, alebo mám skúsiť iného lekára. Čo mi navrhujete? Ďakujem.
Michal

ODPOVEĎ  
Chápem Vás, že máte obavy, pretože na priložených letáčikoch je toľko informácií o vedľajších účinkoch lieku, že sa vám do toho nechce, napriek tomu čo farmaceutické firmy napíšu siahodlhé informácie o negatívnych účinkoch lieku, aby nemohli byť žalované, žiaľ t.č. inú lepšiu možnosť firmy neposkytujú a lekár vždy volí liek, ktorý má priniesť pacientovi väčší úžitok- v prípade manifestácie vedľajších účinkov, vždy je možné liečbu prerušiť. Častým problémom v poslednom období je nedôvera lekárovi a od toho sa odvíja nesprávna spolupráca, a nedostatočná komunikácia, čo je v neprospech oboch zainteresovaných.Okrem toho, ani jeden z popísaných vedľajších účinkov sa nemusí u vás prejaviť.
2012-09-10
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
1 << 52 < 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 > 74 >> 450
Facebook