foto
2% proti rakovine

Vaše 2% nám umožňujú pripravovať mnohé programy a projekty, ktoré pomáhajú onkologickým pacientom a ich rodinám.
fotofotofotofotofoto
Kto sme zisti čo je LPR a ako funguje
Čo robíme Naše aktivity a projekty
Hľadám pomoc Informácie, rady a kontakty
Ako prispieť Dobrovoľník, sponzor
Spolupráca Partnerstvo a spolupráca
lpr Liga proti rakovine bola založená 19. januára 1990 v Bratislave a v tom istom roku bola prijatá za člena Európskej asociácie Líg proti rakovine (ECL) a za člena Medzinárodnej únie proti rakovine (UICC)...
Pokračovať »
Peniaze zo Dňa narcisov umožnili zakúpiť ...

20.11.2014

Na svete je štvrtá edícia Európskeho ...

23.10.2014

Tradičný Týždeň proti rakovine bol netradičný

21.10.2014

V stredu začína výstava "Sme úžasní"

20.10.2014

Linka pomoci _

02/52 96 51 48

Po 09:00-13:00 15:00-16:00
Ut 09:00-13:00 14:00-16:00
St 09:00-13:00 15:00-16:30
Št 09:00-13:00 14:00-16:00
Pi 09:00-13:00 14:00-16:00
So 09:15-12:15 14:00-16:00

Newsletter

Informujte ma o novinkách.
E-mail:



 

Poradňa

Internetová poradňa vznikla ako reakcia na množstvo otázok prichádzajúcich od ľudí, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom vyrovnávajú s diagnózou onkologického ochorenia u seba, svojho blízkeho, príbuzného či priateľa.


Pre Vás, ktorí potrebujete informácie, radu, povzbudenie, pomoc v riešení zložitých situácií, ktoré sa vyskytli vo Vašom živote v súvislosti s diagnózou onkologického ochorenia, alebo sa chcete informovať ohľadom prevencie, sú tu lekári – špecialisti v rôznych oblastiach onkológie, psychológ, sociálna sestra – skúsení odborníci z Linky pomoci , ktorí Vám odpovedia na Vaše otázky v závislosti od ich obsahu a problematiky.

Zodpovedanie otázok môže trvať niekoľko dní, ďakujeme za Vašu trpezlivosť.

 


Opýtajte sa našich odborníkov na problém ktorý Vás trápi

Meno  
Predmet   Váš problém
cap   



Doteraz zodpovedané otázky (9089)

strana 63 z 455 (otázky 1241 - 1260)
Názov
(meno)
Text Dátum
Liečba radiojodom
(Maja)
Dobrý deň. Prosím Vás o radu ako sa mám stravovať pred liečbou jódom. Viem, že nemám jesť potraviny, ktoré sú solené soľou, no nie som si istá či môžem jesť napr. zemiaky, ryžu, cestoviny. Kde by som mohla nájsť nejaké recepty ako sa stravovať. ďakujem a prajem pekný deň.
Maja

ODPOVEĎ  
Základom diéty je cca 6 týždňov pred podaním nejesť morské ryby a výrobky z nich /sladkovodné ryby sú povolené/, nepiť minerálky s obsahom jódu, v kuchyni používať na varenie výlučne nejodidovanú soľ, zároveň obmedziť aj konzumáciu výrobkov konzervovaných jodidovanou soľou, alebo výrobkov, pri ktorých výrobe bola použitá jodidovaná soľ. Cca 2 týždne pred podaním obmedziť aj mliečne výrobky. Kedže sú to dosť obmedzujúce podmienky, odporúča sa v tomto čase stravovať sa doma. Potraviny na varenie je celkom vhodné v tom čase nakupovať v obchodoch so zdravou výživou či bioproduktami,kde dbajú na to, aby každý výrobok obsahoval presný zoznam zložiek, ktoré daný výrobok obsahovať má.
2012-11-13
MUDr. Emília Mojtová Odpoveď od:
Duktálny karcinóm in situ
(Janka Hamarová)
Dobrý deň,naliehavo vás prosím o radu ako ďalej pokračovať pri odobratom pozit.nádore mi vyšla takáto hist.:nádor rastie vo forme roztrúsených vývodov s intraluminálnou prop.,jedno z najväčších ložísk má len priemer 5 mm na priemere,postihnuté dukty navzájom nesúvisia,sú medzi sebou oddelené intaktnou strómou.ORAJE CHI.LÉZIE::horný intraduk.prop.karcinómu,laterálny: DCIS cca 7 mm od okraja,dolný:DCIS,mediálny:kancerizácia lolubov IMUNOHIST.VYŠ:ER:pozit.takmer 100%pozit.buniek,stredný stupeň int.,PR:pozit.stav 50%pozit.buniek,stredný a silný st.int.,HER 2: negat.stav,p 53: nagat.E-cadherin:pozit,Ki67:cca 15%pozit.buniekMOLEK.KLAS.:luminálny A podtyp,SENTINEL.LU:obe sú bez známok metastáz HRL:vhlbšíchrezochzach.intradukt.prop.karc.,LRL:negat,DRL:negat,MRL:negat všetky res.okraje bez známok nádorovej infiltrácie Sú v mojom prípade nutné ožarovania alebo stačí nádor sledovať?Ďakujem vám za odpoveď,s pozdravom Hamarová.
Janka Hamarová

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, záleží aj od veku pacientky a iných pridružených ochorení, čo určite Váš lekár berie do úvahy. Nebojte sa preto konzultovať Vaše otázky priamo s ním. Prajem všetko dobré.
2012-11-13
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Očistenie organizmu
(Andrea)
Chcela by som sa spýtať na otázku prevencie onkologického ochorenia: ako funguje organizmus pri zbavovaní sa škodlivín - konkrétne parabénov a škodlivých, potenciálne karcinogénných látok v strave (dusičnany, dustitany, benzoany, aspartam, atď.). Po ich vysadení sa telo týchto látok kompletne zbaví a je organizmus úplne vyčistený alebo v tele zostávajú natrvalo a s každým ďalším požitím sa ich množstvo v tele už len zvyšuje? ďakujem...
Andrea

ODPOVEĎ  
Zdá sa, že dnes je žiaľ takmer nemožné kúpiť si potravinu, ktorá by nebola nejakým spôsobom prifarbená, prichutená či zakonzervovaná a veľa krát o obsahu ani netušíme. V podstate garancia by bola asi iba vtedy, ak by sme si ju sami dopestovali ,čo žiaľ, vačšinou nie je možné. Dusitany a dusičnany sú často pridávané do mäsových výrobkov- párky, klobásy, šunka, slanina a tie potom vytvárajú v tele vysoko karcinogénne nitrozlúčeniny. Na druhej strane, nie je ani dokázané , že ak sa budeme stravovať presne podľa pokynov zdravej výživy, tak nemôžeme ochorieť na rakovinu. A rovnako neexistujú pokyny ako, kedy , a ako dlho si dopriať detoxikačné kúry, ktorých recepty , prípadne i preparáty na to určené nájdete na internete neuveriteľne veľa. Podľa mňa si treba hlavne uvedomiť ,že črevá sú základným kameňom imunity. Preto je dôležité si ich ochraňovať, dávať si pozor, čo jeme a koľko toho jeme, dopriať telu veľa pohybovej aktivity, aby sme zabezpečili správnu činnosť našich čriev a tým stabilný imunitný systém.
2012-11-13
MUDr. Emília Mojtová Odpoveď od:
Užívanie benzodiazepínov
(Jana)
Dobrý deň, Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či dlhodobé užívanie benzodiazepínov (Lexaurin - 1,5 mg) môže spôsobiť vznik rakoviny? (podľa niektorých teórií by benzénové jadro malo výrazné zvyšovať riziko). Ďakujem Vám za odpoveď.
Jana

ODPOVEĎ  
Predpokladám, že už samotný Lexaurin je užívaný pod dozorom lekára a je to liek, ktorý je odskúšaný dlhé roky, takže lekár, ktorý ordinuje daný liek, má nielen informácie farmaceutickej firmy, ale má i dlhoročné informácie o hlavnom účinku a tiež i o jeho vedľajších účinkoch. Benzém bol zaradený do skupiny karcenogenných látok, ale iné chemické zlúčeniny nemusia znamenať riziko a okrem toho každý z nás je jedinečný a reaguje rozdielne na podnety zvonku.
2012-11-13
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Rakovina pankreasu
(Anna Kratka)
Dobry den. V aprili 2011 mi bola diagnostikovana rakovina pankreasu s metastazami vv peceni. Od juna 2011 so bola liecena chemoterapiou az doteraz. Nador sa vyrazne zmensil, ma velkost maleho orecha, ale metastazy v peceni utesene rastu. Da sa rast metastaz zbrzdit aj inak ako chemoterapiou?. Asi pred mesiacom som sa dozvedela, ze v lekarskej sprave je napisane - nador na pankrease a s velkou pravdepodobnostou metastazy v peceni. Moze ist teda v mojom pripade teoreticky aj o nieco ine ako metastazy? Prosim o odpoved. Mozno mam este nejaku malilinku nadej......Dakujem.
Anna Kratka

ODPOVEĎ  
Chemoterápia je liečba,ktorá pôsobí nielen na primárny nádor ale i na metastázy, v prípade že liečebný efekt nie je dostatočný, lekári po spoločnej konzultácií zmenia chemoteraupeutikum, pretože počas liečby nádorové bunky sa môžu zmeniť a na predchádzajúcu liečbu už nereagujú. Ak by som Vám mala konkrétne odpovedať, musela by som mať kompletnú dokumentáciu. V medicíme je všetko možné, pretože každý z nás je jedinečný a reakcia je tiež jedinečná.
2012-11-12
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Kolposkopické vyšetrenie
(S)
Dobrý deň, najprv by som Vám veľmi rada poďakovala za Vašu prácu, rady a čas, ktoré venujete tejto stránke, a zároveň Vás prosím o radu. Pri výsledku cytológie IIIa, LSIL a pozitívnemu výsledku na vysokorizikové HPV - RLU/CO 2,72, robený testom HC2.. som žiadala doktora o kolposkopické vyšetrenie, ktoré mi zamietol, s tým, že je to zbytočné, pretože som ešte nerodila a tým pádom mám zmeny vo vnútri krčka a nie poškodenia na povrchu. Súhlasíte s týmto postupom alebo mám toto vyšetrenie absolvovať u lekára, ktorý ho vykonáva? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.
S

ODPOVEĎ  
Požiadajte o kolposkopické vyšetrenie. Cytologický výsledok je orientačné vyšetrenie a je vhodné ho doplniť kvalifikovaným kolposkopickým vyšetrením.
2012-11-12
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Príznak sing comb
(aninka)
Dobrý deň. Má m dg,M.Crohn. Som po liečbe Budenofalkom, Teraz užívam Pentassu a Imuran. Na MSCT enteroklýza mám pomerne dlhú časť terminálneho ilea výrazne zhrubnutú,infiltrovanú stenu šírky6mm, zmeny pokračujú na oblasť Bauhinskej chlopne a priľahlú časť céka. Okolitý perikolický tuk s početnou neovaskularizáciou v okolí - príznak sing comb. Početné LU v okolí do 13 mm.
aninka

ODPOVEĎ  
Ak sa chcete poradiť ohľadom Vášho zdravotného stavu, prosím, konkretizujte, čo presne Vás zaujíma, nakoľko nie je z Vášho príspevku jasná otázka. Predpokladám však,že najlepšie a najkonkrétnejšie Vám poradí Váš gastroenterológ.
2012-11-12
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Klin.dg. C56
(tajfun 99)
Dobrý deň, prosím poraďte mi ,ako pomôcť manželke s dg. C56 , ktorá nevie prijímať stravu ( všetko ihneď vyzvracia , neudrží v sebe ani nápoje ).Tento stav u nej trvá od 15.08.2012.V nemocnici dostávala Fragmin 5000Iu s.c,Verospiron,Furon,Novalgin,Degan a vôbec to nezaberalo. Momentálne ju prepustili po druhej chemoterapii do domáceho liečenia.
tajfun 99

ODPOVEĎ  
Neviem Vám jednoznačne odpovedať, pretože by som mala mať viac informácií, nielen o rozsahu nádoru, ale i o celkovom zdravotnom stave, možno by sme Vám vedeli poradiť, ak by ste zavolal medzi 9-13 hod. v pondelok , utorok ,stredu alebo v piatok na naše t.č. 02/52965148.
2012-11-12
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
CML - ZTP?
(Anonym)
Dobrý deň, bol som diagnostikovaný s chronickou myeloidnou leukémiou, a rád by som vedel či mám nárok na preukaz zdravotne postihnutého, čiastočný invalidný dôchodok, alebo podobné zvýhodnenie. Podľa tabuľky na http://www.lymfom.sk/?id=142 som si odvodil že moja miera poklesu schopnosti zárobkovej činnosti sa môže rôzniť, v mojom prípade predpokladám, niekde medzi 10 až 40 percent - zatiaľ nemám posudok, a sám si netrúfam na presnejší odhad. Aj tak by som však odcenil informácie, za akých podmienok nadobúdam právo na niektoré z vyššie spomínaných zvýhodnení. Ďakujem.
Anonym

ODPOVEĎ  
Doporučujem Vám telefonickú konzultáciu na linke pomoci LPR, vždy vo štvrtok od 9,00 h do 13,00 h telef.02/52965148, tam podrobnejšie rozoberieme možnosti vzhľadom k Vášmu zdravotnému stavu. Baranová
2012-11-11
Anna Baranová Odpoveď od:
Diagnoza
(věra olbrechtova)
dysplazia cervicis uteri gr
věra olbrechtova

ODPOVEĎ  
Prosíme o zadanie komplexnejšej otázky, nakoľko nevieme, na čo presne sa chcete informovať. Inak Vám otázka nemôže byť zodpovedaná. Ďakujeme za porozumenie.
2012-11-09
Mgr. Lucia Budáčová Odpoveď od:
Hrčka na ramene
(Mia)
Dobry den, nasla som si malu hrcku na ramene v blizkosti podpazusia, na dotyk je dost tvrda, ale vobec neboli. Nasla som si ju cca pred mesiacom, ale nevylucujem, ze by tam nemohla byt uz dlhsie, pretoze vobec nevystupuje na povrch a hmatatelna je az vtedy, ked mierne pritlacim. Moj prakticky lekar ma odporucil na chirurgiu v pripade, ze by sa hrcka zvacsovala alebo by zacala boliet. Predsa by som si ju vsak rada nechala nejakym sposobom vysetrit, ale neviem, na akeho lekara by som sa mala obratit, resp. moja otazka je, ci naozaj jedine riesenie je chirurgicke odstranenie, navyse nemam pocit, ze by sa ta hrcka zvacsovala a taktiez ma stale vobec neboli, takze nie som si ista, ci mam naozaj len cakat? Vopred dakujem za Vasu radu.
Mia

ODPOVEĎ  
Váš praktický lekár Vám dal správne odporúčanie, pretože videl nález a pravdepodobne ho i pohmatom vyšetril a predpokladá, že sa jedná o nezhubný nádor, napr. môže sa jednať o fibróm,adenóm, potnú žliazku, tukový nádor ... - jedine chirurgické vybranie a histologizácia môže ozrejmiť podstatu nádoru. Ak nechcete byť v strese, navštívte chirurga.
2012-11-09
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
3a
(Janka)
Prajem pekný deň, mohli by ste mi prosím odpovedať, čo znamená po cytologickom vyšetrení 3a,môj doktor mi povedal, že mám ísť až o pol roka na ďalšie vyšetrenie, ale zase druhý naznačil,že keď sú 3a, vraj je potrebná operácia krčka. Zase iní tvrdia, že nepoznajú po cytologickom vyšetrení označenie 3a. Som v rozpakoch, vedeli by ste mi to presne špecifikovať o čo vlastne ide?. Vopred ďakujem za vašu odpoveď.
Janka

ODPOVEĎ  
Cytologický výsledok formulovaný ako 3a je podľa starej klasifikácie. Nemal by sa už používať, pretože sa požíva iná klasifikácia podľa Bethesda. Výsledok 3a znamená, že cytologický laborant videl drobné zmeny na bunkách, ktoré sú najčastejšie spôsobené zápalom, preto je správny postup zopakovať cytologické vyšetrenie o 6 mesiacov.
2012-11-09
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Hnedy vytok
(slavenka)
Chcela by som sa opýtat, objavil sa mi hnedy vytok-ťahavy,ako pri ovulacii.31.10.2012 nastala menštruacia, cyklus mávam 26 dnovy.a 8.11. som bola na preventivnej prehliadke u gynekologa a večer som dostala taky vytok. Može to byt príznak ovulacie?
slavenka

ODPOVEĎ  
Bez vyšetrenia sa neviem vyjadriť k príčine výtoku.Môže to byť v dôsledku gynekologického vyšetrenia. Najlepšie je požiadať o vysvetlenie Vášho gynekológa. On Vás pozná a bude vedieť odpovedať.
2012-11-09
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Nezhubný nádor prsníka
(Alena)
Dobrý deň, mám vykonané všetky potrebné vyšetrenia, biopsiu aj sono prsníka. Diagnostikovali mi nezhubný nádor prsníka, ktorý je ale nehmatný a odporúčané je vykonať extirpaciu pod Frankeho vodičom. Mohli by ste mi prosím odporučiť, akú kliniku mám kontaktovať? Ďakujem za odpoveď.
Alena

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, doporučujem chirurgické oddelenie, kde vykonávajú viac chirurgických zákrokov prsníka.
2012-11-08
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Opakovaná cytológia
(Peťka)
Prajem pekný deň, opakovane mi zistili po cytológii 3a. Teraz neviem, či to je zápalového charakteru alebo niečo vážnejšie. Môj doktor mi nič nepredpísal. Na opakované vyšetrenie mám ísť o 6 mesiacov. Chcela by som sa ešte opýtať, či je dobre užívať Indol 3c alebo púpalku lekársku.
Peťka

ODPOVEĎ  
Cytologický výsledok 3a je najčastejšie spôsobený zápalom. Je správne,že ste boli pozvaná na kontrolné cytologické vyšetrenie o 6 mesiacov.Spomínané preparáty Vám neublížia, ale myslím si, že ani nepomôžu.
2012-11-08
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
čo to je ?
(nikky592)
Dobry den. Chcela by som sa spatat, co znamena "submentalne hmatna rezistenica 5mm, voľne pohyblivá" a "Lap submandib ularis susp." .. Aké je riziko, že je to rakovina ?
nikky592

ODPOVEĎ  
Rakovina by sa najpravdepodobnejšie mala vylúčiť, pretože ide iba o 5 mm útvar - pohyblivý oproti spodine. Nenapísali ste, aká je jeho rezistencia, ani odbornosť lekára, ktorý stanovil diagnózu. Pri bližšej špecifikácií lokality by sa mohlo uvažovať o lymfatickej uzline, "hrčke" fibromatóznej tukovej. Preto je správne opýtať sa konkrétneho lekára, ktorý stanovil diagnózu.
2012-11-08
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Diagnoza c 50
(Daniela)
Dobrý den chcela by som sa opýtat som po operácii zhubnéo nádoru v prsníku mám nastúpit na ožarovanie ktore bude trvat 6 týždnov užívam tamoxifen a ci budem mat nárok na nejaku kúpelnú liečbu alebo ako dlho trvá pn a ci budem moct vykonávat pracu ako čašnička akolko použvam lavu ruku a na lavej strane bola vykonávaná operacia prípadne ci môžem požiadat o invalidny príspevok dakujem
Daniela

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, do práce môžete ísť vtedy, ak sa budete cítiť dobre a ste schopná zvládnuť svoju robotu. Na kupeľnú liečbu máte nárok.
2012-11-08
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Pap test LSIL
(Martina)
Dobry den Chcela by som sa opytat co znamena vysledok cytologie lSIL P16 a Ki67, HPV - stredna pozitivita. Moj PAP test bol vzdy negativny. Od Februara 2012 som bola 2 krat na opakovanom cytologickom vysetreni. NAjprv bol PAP ASCUS a teraz LSIL. HPV vysledok je stredne pozitivny. Na buduci tyzden som objednana na kolposkopiu. Chcela by som sa opytat, ake je riziko rakoviny v mojom pripade. Mam 35 rokov a som bezdetna. V blizkej dobe by som chcela otehotniet. Vopred dakujem.
Martina

ODPOVEĎ  
Cytologické výsledky ASCUS aj LSIL sú vyjadrením najjemnejších odchýlok od normy. Je správne, že ste boli poslaná na kolposkopické vyšetrenie. Tam sa zistí, či máte nejaké zmeny buniek na krčku maternice. Nebuďte vystrašená, nejde o rakovinu. V pokoji vyčkajte výsledok kolposkopického vyšetrenia.
2012-11-08
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Strava - jedenie
(Anna )
prosím o radu pre onkologického pacienta. Je to Šimonko vo februári bude mať 3 roky. Rodičia majú problém do neho niečo dostať, jediné čo papá je slané tyčinky, detské piškóty, občas si dá detskú kašu, ale iba bez kakaa, jednoťáčika. Tento rok, prípadne budúci by mal absolvovať, vybratie komorky, cez ktorú príjímal chemoterapiu. Pije ešte nutridrinky, ktoré mu chutia, tiež. Zúbky, má už skoro všetky okrem pár stoličiek. Polievky jedával počas brania chemoterapie, teraz už nechce ani tie. Je vôbec problém niečo iné ako som napísala do ňho dostať. Vyskúšala som mu uvariť ryžovú kašu s jabĺčkami všetko bolo rozvarené na kašu, ale nechcel to. Prosím o radu pre rodičov, ako a čo by mali vyskúšať. Už sú zúfalí a nevedia ako ho presvedčiť o používaní zúbkov a že každé jedlo má svoju chuť...Pri učení je zvedaví a šikovný. Baví ho všetko nové. Ale jedlo medzi to neparí. Ak by Ste si našli čas a odpovedali mi, bola by som nesmierne rada. Poslala by som to hneď bratovi /otcovi malého Šimonka/
Anna

ODPOVEĎ  
Príčinou nedostatočného prísunu živín v období choroby je nielen vlastné nádorové ochorenie, no tiež následná liečba , v tomto prípade chemoterapia. Keď sa počas chemoterapie zjaví u dieťaťa nechutenstvo, doporučuje sa podávať mu šťavy vo väčšom množstve, dbať na zvýšený prívod tekutín aj niekoľko dní pred podaním cytostatík a ešte niekoľko dní po ňom. Na podporu chuti do jedla skúste ponúkať dieťaťu jeho obľúbené jedlá, ak si ich praje, ale radšej vylúčte potraviny s nízkou výživnou hodnotou, ako sú napr. sladkosti. Aj tu platí, že vyvážená, plnohodnotná a energeticky dostatočná strava so správnym pomerom základných nutričných zložiek - bielkovín, tukov, sacharidov, vitamínov, minerálnych látok, stopových prvkov a vlákniny - je nevyhnutnou podmienkou optimálneho priebehu liečby a významne prispieva k zlepšeniu celkového zdravotného stavu. Jedným z možných spôsobov, ako obnoviť plnohodnotný príjem energie a živín sú prípravky enterálnej klinickej výživy uspôsobené na popíjanie - sipping. Ide o prípravky typu spomínaného nutridrinku , ktoré sa dodávajú do lekární v rôznych príchutiach. Ide o kompletnú a vyváženú tekutú stravu uspôsobenú na okamžité použitie ako nápoj. Popíjanie prípravkov enterálnej klinickej výživy pomôže čiastočne obnoviť plnohodnotný príjem energie a živín v ich optimálnom pomere.
2012-11-07
MUDr. Emília Mojtová Odpoveď od:
Priebežná involúcia
(Veronika S.)
Dobrý deň.Môj gynekológ ma poslal na screeningové vyšetrenie,sono prsníkov.Toto je výsledok:Bilat.obraz priebežnej involúcie s diskrétnym i dysplastickými zmenami v centrálnom žľazovom rezíduu charakteru nerovnomernosti šírky duktov,vpravo retroareolarne drobná cysta cca 6mm.Axil.výbežky:vpravo s lipomatózne LU veľ.do cca 15x8mm.Prosím Vás vedeli by ste mmi napísať,čo to znamená.Mám 3 deti a 38 rokov.Bojím sa!Ďakujem.
Veronika S.

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, nález máte v norme, nemusíte sa báť. Pre Váš lepší pokoj a vyhnutie sa zbytočnému stresu, pýtajte sa vždy na vysvetlenie Vašich výsledkov i Vášho lekára. Želám všetko dobré.
2012-11-07
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
1 << 52 < 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 > 74 >> 455
Facebook