foto
2% proti rakovine

Ďakujeme všetkým, ktorí svojimi 2% poporili naše projekty.
fotofotofotofotofoto
Kto sme zisti čo je LPR a ako funguje
Čo robíme Naše aktivity a projekty
Hľadám pomoc Informácie, rady a kontakty
Ako prispieť Dobrovoľník, sponzor
Spolupráca Partnerstvo a spolupráca
lpr Liga proti rakovine bola založená 19. januára 1990 v Bratislave a v tom istom roku bola prijatá za člena Európskej asociácie Líg proti rakovine (ECL) a za člena Medzinárodnej únie proti rakovine (UICC)...
Pokračovať »
Restaurant Day v Lige proti rakovine ...

28.04.2015

Darujeme parochňu

10.04.2015

Narcisový Beh v Košiciach

01.04.2015

VY ste Deň narcisov!

28.03.2015

Linka pomoci _

02/52 96 51 48

Po 09:00-13:00 14:00-16:00
Ut 09:00-13:00 14:00-16:00
St 09:00-13:00 15:00-17:00
Št 09:00-13:00 14:00-16:00
Pi 09:00-13:00 14:00-16:00
So 09:15-12:15 14:00-16:00

Newsletter

Informujte ma o novinkách.
E-mail:



 

Poradňa

Internetová poradňa vznikla ako reakcia na množstvo otázok prichádzajúcich od ľudí, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom vyrovnávajú s diagnózou onkologického ochorenia u seba, svojho blízkeho, príbuzného či priateľa.


Pre Vás, ktorí potrebujete informácie, radu, povzbudenie, pomoc v riešení zložitých situácií, ktoré sa vyskytli vo Vašom živote v súvislosti s diagnózou onkologického ochorenia, alebo sa chcete informovať ohľadom prevencie, sú tu lekári – špecialisti v rôznych oblastiach onkológie, psychológ, sociálna sestra – skúsení odborníci z Linky pomoci , ktorí Vám odpovedia na Vaše otázky v závislosti od ich obsahu a problematiky.

Zodpovedanie otázok môže trvať niekoľko dní, ďakujeme za Vašu trpezlivosť.

 


Opýtajte sa našich odborníkov na problém ktorý Vás trápi

Meno  
Predmet   Váš problém
cap   



Doteraz zodpovedané otázky (9454)

strana 63 z 473 (otázky 1241 - 1260)
Názov
(meno)
Text Dátum
Rakovina hrubého čreva
(Imrich Kiss)
Dobrý deň pán doktor, dňa 10.1.2012 som absolvoval operáciu hrubého čreva. Diagnoza: Dobre až stredne diferencovaný /grade I-II/ adenokarcinom rektosigmy infiltrujúci subserózu s metastazovaním do RLU/ 2LU z 15LU /vyšetrených. pT3,pN1,pMX . Po operácii som absolvoval 6 mesiacov zabezpečovaciu chemoterapiu. Pred 2 týždňami som absolvoval kontrolnu kolonoskopiu. Pri vyšetrení mi bola odobratá vzorka. Výsledok: Hyperplastické zmeny a tabulárny adenóm s výskytom ,,low grade,,dysplastických zmien. Miestne sú zachytené známky drobnej povchovej erózie. Lekár mi oznamil, že je všetko v poriadku a mám prísť o rok na kontrolu, že sa to bude sledovať. Doma som si to ešte raz prečítal a začal som mať pochybnosti o tom či je všetko v poriadku, ak mám rok čakať na konktolu. Mám obavy či sa mi z ademomu nestane karcinom. Čítal som, že adenom je predkarcinózne štádium. Vzhľadom k mojej diagnóze mam strach aby som niečo nezanedbal.Možno moje obavy sú prehnané, ale budem Vám vďačný keď sa mi k tomu vyjadrite.
Imrich Kiss

ODPOVEĎ  
Ten nález, čo ste uviedli, je t.č. takmer v "norme" ale predpokladám, že došlo k nejakému nedorozumeniu čo sa týka kontroly, spýtajte sa svojho onkológa, či "ste to správne rozumel ". Bola by som rada, keby ste mi napísali odpoveď, prípadne sa spojil telefonicky v utorok medzi 9-13 hod.č.t. 02/52965148- ďakujem, resp. mi napíšte Vaše telefonické číslo.
2013-06-06
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Hysteroskopia a konizacia
(nikol)
Dobrý deň.Od pôrodu-už 10 rokov NADMERNE A čASTO,NEPRAVIDELNE KRVACAM.Podstupila som konizaci(aktivna cervitida,dlaždicovobunkova metaplazia)problemy neustali potom bola hysteroskopia(v cervikalnom kanali viditelne plávajúce časti endocervikalnej sliznice,zvýšená cievna kresba-dlaždicovo bunkova metaplazia)čo je tá Dlaždicovobunkova metaplazia? krvacanie neprestalo dakujem Nika
nikol

ODPOVEĎ  
Metaplázia nie je chorobný proces. Je to proces regenerácie normálnych zdravých buniek na krčku maternice. Nepravidelné krvácani nie je pravdepodobne z krčka maternice, ale môže to spôsobiť funkcia vaječníkov. Váš gynekológ to určite vyrieši.
2013-06-05
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Hrčky na zadnej strane krku
(Tereza)
Dobrý deň , asi pred pol rokom ma začali pobolievať uzliny, v podpazuší a v slabinách, nenahmatala som si žiadnu zväčšenú uzlinu ani ma nebolí konkrétne nejaká, ale akoby celé podpazušie a ťahá sa tá bolesť do ruky a to aj v slabinách a skôr na pravej strane tela, než na ľavej. Neberiem žiadne lieky. Našla som zi na zadnej strane krku asi 1cm veľkú hrčku, pod vlasmi z pravej strany asi 3 cm od chrbtice. a menšiu hrčku o 1cm ďalej bližšie pri uchu. Nebolia ma. Bola som na komplexné vyšetrenie a všetky výsledky sú v poriadku. Lekárka mi povedala, že to mám sledovať a ak by sa niečo zmenilo, mám prísť. Čo si mám o tom myslieť? Mám strach, mám dve malé deti. Mám čakať,alebo naliehať na lekárku, aby ma poslala na nejaké vyšetrenia? Aký je postup? Ďakujem
Tereza

ODPOVEĎ  
Niekedy hrčky zmiznú,ale v prípade že sú tam dlhšie alebo sa menia veľkosťou, bolesťou, poproste pani doktorku buď o punkciu hrčky, alebo jej chirurgické odstránenie - histologizácia sa robí automaticky.Zbavíte sa najpravdepodobnejšie neopodstatneného stresu, čo Vám zo srdca prajem.
2013-06-05
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Interferon
(zuza)
Koncom mesiaca mám nastúpiť na liečbu vysokodávkovým inteferonom, pretože mi diagnostikovali malígny melanóm. Chcem dať predtým ešte pre istotu odstrániť ďalšie podozrivé znamienko. Za akú dlhú dobu po odstránení znamienka môžem nastúpiť na liečbu?
zuza

ODPOVEĎ  
Predpokladám, že Vaše znamienka videl dermatológ, ktorý doporučil liečbu interferónom pre stanovenú diagnózu, preto sa s ním spojte, pretože najpravdepodobnejšie iné znamienka nebude potrebné chirurgicky riešiť a okrem toho budete pod jeho stálym dozorom a kontrola znamienok bude určite súčasťou vyšetrení, ak by boli znamienka " podozrivé" pre dermatológa, určite by Vám bol doporučil ich odstránenie.
2013-06-05
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Vysvetlenie diagnózy
(Katka)
Dobrý deň, prosím o vysvetlenie záveru MR: Viacpočetný patologický proces kostnej drene skeletu zachyteného úseku chrbtice najskôr charakteru MTS. Zadná hrana tela stavca Th7, Th12 neostro konturovaná, pričom patolog.masy mierne prominujú intraspinálne. Bez zretelných MR známok myelopatie. Deformačná spondylóza. Ďakujem
Katka

ODPOVEĎ  
V súčastnosti celosvetove nemáme vyšetrovaciu metódu, ktorá by na 100% dokázala určiť jednoznačne diagnózu, čomu nasvedčuje i vyššie uvedený výsledok získaný pomocou MNR, preto lekár, ktorý vyšetrenie ordinoval, bude musieť doplniť ďalšie vyšetrenia, aby mohol stanoviť diagnózu a navrhnúť liečbu. Budete potrebovať veľa trpezlivosti, pretože niektoré úkony sa nedajú urýchliť.
2013-06-01
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
žlčník
(Anka12)
Dobrý deň, mám 22 rokov a problémy (pravdepodobne) so žlčníkom už 3 roky. Pri poslednej kontrole v gastroenterologickej ambulancii mi bol diagnostikovaný septovaný žlčník. Som trocha znepokojená, pretože vždy keď idem k lekárovi, v súvislosti so žlčníkom je mi diagnostikovaný odlišný problém - pred troma rokmi bol žlčník údajne v poriadku, pred dvoma rokmi to boli údajne žlčníkové kamene, teraz mi zase diagnostikovali septá v cholecyste. Stratila som dôveru k lekárom a mám pocit, že mi nedokážu určiť správnu diagnózu, hoci posledný krát som mala z pani doktorky dobrý a profesionálny pocit. Viem, že žlčníkové kamene a vraj aj septovaný žlčník môžu v konečnom dôsledku viesť až k rakovine žlčníka, ale pani doktorka mi pri poslednej návševe povedala, že sa nemusím znepokojovať, že jedná sa len o vrodenú anomáliu. Chcela som sa opýtať niekoľko otázok - 1. je možné, že si septá v žlčníku predtým nikto nevšimol, hoci som ako dieťa často chodila na sonografické vyšetrenia? 2. Dá sa tento septovaný žlčník spoľahlivo sonograficky diagnostikovať, alebo je možné, že je to v skutočnosti aj horšia diagnóza? 3. V prípade, že sa jedná o septovaný žlčník, je nutné ho sledovať, prípadne vyberať? Bolo mi povedané, že nie, bolesti ak sú, sú slabé a vyskytnú sa len niekedy a inak veľké problémy nemám. Chápem, že som možno trocha paranoidná, ale naozaj ma znervózňuje to, že je mi vždy stanovená iná diagnóza :( Veľmi pekne ďakujem za odpoveď a prajem Vám príjemný deň.
Anka12

ODPOVEĎ  
Začnem od konca... aj keby ste boli "trochu paranoidná", v tomto prípade je to na mieste , pretože sa jedná o ťažkosti ktoré Vás trápia a týkajú sa Vášho zdravia. V medicíne je žiaľ všetko možné- je to tvrdé a t.č. nediskutovateľné konštatovanie, nielen preto, že sme každý iný- jedinečný, ale i prostredie a naše reagovanie naň je rozdielne a v neposlednom rade i citlivosť prístrojov sa mení (zatiaľ k výkonnejším a citlivejším). Ak sa zistí u pacienta niečo, čo nie je v "norme", potom kontrolné vyšetrenia je správne absolvovať podľa odporúčaní lekára. Ak ste stratili dôveru k lekárom na Slovensku /ja určite nie/, máte možnosť v rámci EU vybrať si lekára , ale najskôr sa poraďte so svojou zdravotnou poisťovňou o spoluúčasti peňažného krytia. Dôvera medzi lekárom a pacientom je veľmi dôležitá pre diagnostikovanie /vyšetrenia sa ordinujú na podkladoch ktoré udáva pacient/ a úspešnosť liečby. Manifestácia choroby na určenie diagnózy niekedy trvá dlhšie ,pretože veľakrát sa funkčné zmeny skôr prejavia ako morfologické , preto preventívne prehliadky sú väčšou zárukou že diagnóza sa zistí v čase možností efektívneho liečenia.
2013-05-31
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Nechutenstvo
(zdenka)
dobry den pan doktor.matka je po troch operaciach criev.prosim poradte mi nejake kvapky na chut do jedla.pri kazdom tanieri place.nema na nic chut.velmi sa o nu bojim,lebo ide s vahou dole.velmi pekne vam dakujem.
zdenka

ODPOVEĎ  
Ak mamička nebrala inú liečbu, bola len operovaná- síce 3x - s najväčšou pravdepodobnosťmamička sa potrebuje postupne psychicky vysporiadať s ochorením a strachu z toho, čo vyvolá jedlo po konzumácií. Mamička by potrebovala zodpovedať na otázky, ktoré ju trápia, môže to urobiť lekár, prípadne psychológ. Všeobecne by malo platiť- mamičke podávať jedlo napr. v 2-hodinových intervaloch v malých dávkach, zabezpečiť pestrú stravu a pripravovať jej to, na čo má aspoň trošku chuť. Ak sa nič nezmení, postupná úprava by mohla prísť o nejakú dobu - možno mesiac i dlhšie je to individuálne. Liga proti rakovine vydala brožúrku "Ako sa správne stravovať", "Rakovina hrubého čreva" i ostatné, ktoré sú uvedené na internetovej stránke LPR. Ak zašlete Vašu adresu, Liga proti rakovine Vám ich bezpletne zašle.
2013-05-30
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Metaplázia
(alena)
Dobrý deň, už dlhšiu dobu mám problém s miernym krvácaním, resp. špinením po styku. Budem mať 32 rokov, ešte som nerodila a minulý rok som mala mimomaternicové tehotenstvo. Momentálne sa nám cca ¾ roka nedarí opäť otehotnieť, boli mi robené už aj rôzne vyšetrenia vrátane hormonálneho profilu ... mala by som mať všetko v norme, iba prolaktín bol mierne zvýšený, ale aj ten po opakovanom vyšetrení mal hodnoty tesne nad hornou hranicou. Bola mi zistená „ranka na krčku maternice“, následne mi bola robená cytológia LBC, kde mi bolo zistené nasledovné: masívna metaplázia, bez intraepitelových zmien a malignity, PAP II - kontrola o 6 mesiacov, resp. po kolposkopii, a ešte HPV virus negat. Včera som absolvovala kolposkopiu, výsledky o 14 dní ... Mohla by som Vás poprosiť o vysvetlenie čo je to metaplázia, z čoho vznikla, či môže mať súvis s tou rankou na krčku maternice? Mám sa obávať tých výsledkov z kolposkopie, čo môžem očakávať a aký býva ďalší postup? Je možné ranku na krčku nejako preliečiť, alebo hrozí aj operácia? Ak hej o aký druh operácie ide a za aký čas po takejto operácii by som nemohla tehotnieť? Vopred Vám veľmi pekne ďakujem za objasnenie!
alena

ODPOVEĎ  
Metaplázia je normálny regeneračný proces buniek na krčku maternice. Ak máte test na HPV negatívny - teda nie ste infikovaná ľudským papiloma vírusom, tak nemôžete mať ani predrakovinový stav. Neviem prečo Vás poslali na kolposkopiu. Nevidím na ňu dôvod. Podľa údajov, ktoré ste mi poslali, máte krčok maternice zdravý. Ranka na krčku maternice nie je choroba, je to len umiestnenie buniek z kanála krčka maternice na jeho povrch v oblasti vchodu do kanála krčka maternice. Alebo Vás poslali na kolposkopiu pre nález, ktorý Vám nepovedali, alebo ste ho prepočuli, keď Vám gynekolog vysvetľoval, prečo Vás na kolposkopiu posiela.
2013-05-30
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Mamografia prsnikov
(Henrieta)
Dobry den, Chcem Vas poprosit o vysvetelenie popisu mamografie, nakolko moja gynekologicka pride az o mesiac a som zmatena z popisu: Nehomogenne rezidualne fibroglandulárne tkanivo miestami vyssej denzity bilat., bez evidentnych spikuliformnych lezii a patomorfologickych MK v zhlukoch. MAK i nesusp. MK bilat. Koza nezhrubnuta, podkozie volne, axilly bez LAP. Bez jednoznacnych MMG znakov malignity. MAK i nesusp. MK bilat. Birads 0. Odporucane doplnit USG. Nakolko mam ist este aj na sono, tak mam z toho obavy. Velmi pekne Vam dakujem za odpoved a vysvetlenie.
Henrieta

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, podľa výsledkov sa nejedná o zhubné ochorenie, ale je potrebné doplnenie ultrazvukom prsníka. Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD.
2013-05-29
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Rakovina prsníka
(Tatiana L. )
Dobrý deň, rada by som sa spýtala, či sa dá rakovina prsníka vyliečiť aj inak ako chemoterapiou. Či sa musi chemoterapia podstupiť alebo nie. dakujem
Tatiana L.

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, liečba záleží od mnohých prognostických faktorov - vek, fyzická kondícia, ochorenia ako i iné faktory zo zhubného nádoru. Liečba sa vykonáva kombináciou niektorých liečebných postupov: chirurgia, chemoterapia, hormonálna liečba, ožiarenie. Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD.
2013-05-29
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Zas prsník
(Sofia)
Doc.MUDr.Bella. 11.4.2013. ste mi odpísali na moje otázky za čo velmi pekne ďakujem.Odporúčali ste biopsiu,ktorú mi nespravili lebo pri cyste netreba.kontrola 2014.Prajem Vám pekný deň.
Sofia

ODPOVEĎ  
2013-05-29
Odpoveď od:
Menštruačné krvácanie
(Ľubica)
Dobrý deň. Je abnormálne, keď vo veku 50 rokov som začala mať nepravidelnú menštruáciu, ktorá mi vynechala 7 mesiacov a teraz som zrazu začala krvácať silnejšie ako pred vynechaním? Trvá to asi 7 dní. Pravidelne chodím na prevenciu. Venujem sa cvičeniu i joge. Je možné, aby aj po vynechaní menštruácie po niekoľkých mesiacoch došlo k opätovnému obnoveniu cyklu, alebo je to už skôr vážny problém? Nechcem podliehať panike. Ďakujem.
Ľubica

ODPOVEĎ  
Nie je dôvod podliehať panike. Tým sa nič nevyrieši. Krvácanie v období menopauzy sa musí vyšetriť. Navštívte svojho gynekológa. Bude potrebné vykonať kyretáž na zistenie stavu sliznice v maternici a tým sa zistí aj príčina krvácania.
2013-05-29
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Maligny melanom
(zuzik)
Pekny den prajem, mamine diagnostikovali maligny melanom pred rokom, znamienko jej vtedy vybrali a tento rok jej museli odstanit aj lymfaticke uzliny lebo mala bolesti a vraj kvoli prevencie... Aj stitnu zlazu jej vybrali lebo ju mala zvacsanu - ale tam bol vysledok negativny.... tu je jej diagnoza presne: Jani+Alb.+JuI .prijem materi5.lu poobede 15 .4.2OL3 tukovolymfaticke tkanivo s hmatnyrni uzlovitymi rezistenciami, najvAcia priemeru 6cm, bielo ruZowej farby L-2,LU: 3-28. Zaver: PravA axila - V tukovorn tkanive najdenych 27 llmfatickych uzlin, z toho v dvoch vyrazne zvidSenych zasti-hnute metastazy maligneho melanomu tvorene epiteloidnyni i vretenilirni bunkami. Imunohistochemicky profil tumoru - SIOO+, HMB- 45 fok6lne+, Melan Ar, Vimentin fok6lne+, AE1/3-, LCA-. Dg. z6ver: Topologia Morfologia MKCHO MKCHO MKCH1O c77 .2 M- 8720/3 C43.5 ------------------------------------------------------------------ Teraz sa ma rozhodnut aku liecbu chce podstupit, ci intravenoznu chemoterapiu, alebo formou tabletiek... Má 67 rokov a je zdrava (okrem tejto diagnozy), je vitálna... Mohli by ste mi prosim napisat ktoru liecbu doporucujete? Ake mate skusenosti? A aké má vyhliadky, ci sa dá vyliecit ?? Dakujem velmi pekne, s pozdravom, Zuzana
zuzik

ODPOVEĎ  
Najkompletnejšiu odpoveď Vám môže dať iba lekár- dermatológ, ktorý konkrétnu liečbu navrhol- určite Vás najodbornejšie a najskúsenejšie poinformuje, pokiaľ mu to dané možnosti dovolia. Reakcia na liečbu môže byť veľmi individuálna , preto sa robia kontrolné vyšetrenia počas i po liečbe, aby lekár vedel zareagovať na momentálnu situáciu na podklade poznatkov získaných na podklade dlhodobe pozorovaných reakcií, ktoré boli vedecky spracované. V súčastnosti sa mnohé onkologické ochorenia dajú úspešnejšie liečiť i vyliečiť ako mnohé iné ochorenia.
2013-05-29
MUDr. Ján Siracký, DrSc. Odpoveď od:
Usg prsníka
(Magdaléna)
Dobrý den! Som onkologická pacientka po rakovine prsníka mám odstránený pravý prsník,pred mesiacom som bola na kontrole a všetko bolo v poriadku a minulý týždeň som objavila hrčku na jazvou prsníka a bola som na usg vyšetrení a našli mi tento nález : na hrudnej stene nad mediálnym okrajom OP jazvy v mieste hmatnej rezistencie hlbšie lokalizovaná hypoechogénna formácia heterogénnej štruktúry cca 24x13mm vrastajúca medzi rebrá.Budú mi robiť biopsiu ale len o týždeň chcem vedieť či sa nemám znepokojovať že to už bude neskoro?
Magdaléna

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, presnú diagnózu budeme vedieť až po biopsii hmatnej hrčky. Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD.
2013-05-28
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Rakovina prsníka
(jana)
Dobrý deň, prosím Vás, viete mi vysvetliť pojmy na náleze zo sono prsníka, aká je to diskrétna ložisková porucha architektoniky charakteru izo až hyrerechogénnej lézie veľ. 11x10mm ?
jana

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, výsledok Vášho ultrazvuku nie je jednoznačný. Podľa veku je potrebné doplnenie vyšetrenia, mamografia, opakovanie ultrazvuku prsníkov alebo odobratie vzorky z daného ložiska. Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD.
2013-05-28
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Kúpeĺna liečba
(Peter)
Dobrý deň ja som mal nador na semeniku a po operacii som mal nasledne tri fazy chemoterapii do marca 2012.Medzi tym mi zistili ďalšie diagnózy,t.j ostoeporozu a posunuté platničky.Takže trpím bolesťami v ramenách.Chcel by som sa spýtat či nemam narok na nejakú kúpeľnu liečbu s týmito problémami.Ďakujem
Peter

ODPOVEĎ  
Dobrý deň prajem, Návrh na kúpeľnú liečbu Vám vypisuje praktický lekár, na základe odporučenia odborného lekára. Teraz sa jedná o to, s ktorou diagnózou by ste chceli požiadať o liečenie. Čo sa Vašej onkologickej diagnózy týka - môžete o liečenie požiadať do 24 mesiacov od operácie, alebo do 24 mesiacov od ukončenia komplexnej liečby. Podmienkou je zdravotný stav bez známok akejkoľvek recidívy. Doklady o zdravotnom stave a návrh praktického lekára odovzdáte Vašej zdravotnej poisťovni, ktorá do 30 dní zašle rozhodnutie. Liečba je plne hradená zdravotnou poisťovňou. S pozdravom Ing. Ďurčová Soňa
2013-05-27
Ing. Soňa Ďurčová Odpoveď od:
Metastázy
(Jojko)
Dobrý deň,manžel má na lebke metastázy,podľa neurolog mu tlačia na mozog.Prejavuje sa to dvojitým videním a trpnutím tváre,úst.Teraz sa mu ale začalo aj zle prehltať, necíti,či už jedlo prehltol,nápoj drží v ústach,lebo nevie,či už prehltol.Má to tak byť,alebo sa takto prejavuje zhoršenie toho tlaku? Mení sa totiž aj jeho správanie,chová sa ako malé dieťa,všetko mu musím vysvetľovať napr.prečo musí jesť,piť,ako si ľahnúť do postele.Ozaj to takto musí byť?
Jojko

ODPOVEĎ  
Neurológ, ktorý vyšetroval manžela, predpokladám, že sa s Vami rozprával o možnosti operácie, prípadne odobratia a vyšetrenia vzorky tkaniva, ktoré môžu ovplyvniť priebeh ochorenia. Ak sa však nádor zväčšuje -rastie, tlačí, dráždi lokality v mozgu zodpovedné za reguláciu jednotlivých funkcií a príznaky sa rozširujú , zvýrazňujú a celkový stav za zhoršuje. V súčastnosti i za určitých okolností sú lekári limitovaní v liečbe, nálezom a možnosťami lekárskej vedy.
2013-05-25
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Sonografia
(Eva)
sestra bola ma mamografii, odporučili jej ešte sonografiu, no nakoľko ju objednali až na august, chcela by som sa spýtať, či pri náleze: prechodný typ žlaza Kožaa, podkožie, mamaily bpn. Zmnožené fibroglandul. tkanivo HQ symetrické bez patol. spikulofor. létií. Bez patolol. zhluku MIK l. sin sýtejšie rezíduum rDO s ovoid. opacitou do 10mm cysta-adenoza. Axily bilat benigne LU. má očakávať niečo vážnejšie, či je to len prevencia. Vopred ďakujem za odpoveď
Eva

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, podľa výsledku sa nejedná o onkologické vyšetrenie. Termín ultrazvuku prsníkov je vhodný. Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD.
2013-05-23
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Prosba o pomoc...
(Petronela )
Dobrý deň, liečim sa na zhubný nádor štítnej žľazy, som po operácii 4/2012 a po rádioterapii, ktorá sa uskutočnila 10/2012. Od tej doby ma prestal môj endokrinolog sledovať. Ako som sa vrátila z radioterapie, namala som žiadnu kontrolu, nakoľko mi opakovane povedal do telefonu, že mám čakať na jeho predvolanie na kontrolu a správu. Čakám už 8 mesiacov. Podľa viac. odborníkov ma mal prekontrolovať už po 3 mesiacoch. Dokonca som mu posiela aj viacero e-mailov, prečo sa tak správa... neodpovedal do dnes. Prosím Vás je to na mieste a kam sa mám obrátiť? Závisí od toho veľa, môj nástup do práce a prisposobenie liečby ostatných ochorení, ktoré sa pridružili. Ďakujem!
Petronela

ODPOVEĎ  
Konkrétne je mi veľmi ťažko odpovedať, nenapísala ste histologický typ, ale ak ste po totálnej tyreoidektómií- úplné odstránenie tkaniva štítnej žľazy - a po rádioterápii, mal by Vás sledovať v prvom rade onkológ, a možno i endokrinológ v danom zdravotníckom zariadení, kde ste boli operovaná i liečená. Váš predchádzajúci endokrinológ má možnosť len kontroly hladiny "substitučného" hormónu, najpravdepodobnejšie dané vyšetrenia, ktoré môže dať onkológ, by mu zdravotná poisťovňa nemusela akceptovať. Pacienti s onkologickými ochoreniami štítnej žľazy sa väčšinou posielajú endokrinológom v Bratislave do OÚSA,do FN Martin alebo Košice, pretože ochorení je pomerne málo v porovnaní s inými onkologickými ochoreniami. č.t. 02/52965148 je to Linka pomoci a som tu v utorok od 9-do 13 hod. ak by ste potrebovala bližšiu informáciu.
2013-05-22
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Zápal plúc
(Nela )
Dobrý den, Otec /57 r./ bol liečený na Burkittov lymfóm. Je po transplantacii krvotvorných buniek od brata. Už je v domácom liečení, berie lieky. Cíti sa celkom dobre, aj ked je strašne slabý. Na onkologii nás informovali, že otec nemôže vykonávať žiadne ani ľahké fyzické práce, lebo by mohol dostať smrtelny zápal pľúc. Prosím o info, ako by sme mohli minimalizovať všetky riziká, aby tento zápal nedostal. Dakujem pekne za odpoved ! Nela
Nela

ODPOVEĎ  
Otecko má právo cítiť sa slabým ,postupne, ak sa nič zásadného nestane, jeho fyzická sila by sa mala postupne obnovovať. Strava by mala byť pestrá a najmenej 5x denne, pohyb by mal byť tiež primeraný, pretože úplná imobilita by tiež nebola žiaduca , aby si organizmus vytváral,nielen fyzickú kondíciu ale si zvyšoval i funkciu imunitného systému. Neviem akú prácu otecko robil pred ochorením, v akej fyzickej kondícií bol, ale on sám si určite bude vedieť regulovať fyzické zaťaženie i jeho dĺžku, rekonvalescencia trvá rôzne dlho a je individuálna, dávať jednoznačnejšie odpovede Vám dokáže dať iba lekár, ktorý pozná celkový aktuálny zdravotný stav otecka.
2013-05-22
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
1 << 52 < 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 > 74 >> 473
Facebook