foto
2% proti rakovine

Vaše 2% nám umožňujú pripravovať mnohé programy a projekty, ktoré pomáhajú onkologickým pacientom a ich rodinám.
fotofotofotofotofoto
Kto sme zisti čo je LPR a ako funguje
Čo robíme Naše aktivity a projekty
Hľadám pomoc Informácie, rady a kontakty
Ako prispieť Dobrovoľník, sponzor
Spolupráca Partnerstvo a spolupráca
lpr Liga proti rakovine bola založená 19. januára 1990 v Bratislave a v tom istom roku bola prijatá za člena Európskej asociácie Líg proti rakovine (ECL) a za člena Medzinárodnej únie proti rakovine (UICC)...
Pokračovať »
Kellnerova vakcína - nový liek na ...

30.06.2014

Dobrovoľníci z projektu "Naše mesto" aj ...

18.06.2014

Nový zákon o verejných zbierkach je ...

28.05.2014

Zaujímavosti zo sveta zdravotníctva: Nový tomograf ...

21.05.2014

Linka pomoci _

02/52 96 51 48

Po 09:00-13:00 15:00-16:00
Ut 09:00-13:00 14:00-16:00
St 09:00-13:00 15:00-16:30
Št 09:00-13:00 14:00-16:00
Pi 09:00-13:00 14:00-16:00
So 09:15-12:15 14:00-16:00

Newsletter

Informujte ma o novinkách.
E-mail:



 

Poradňa

Internetová poradňa vznikla ako reakcia na množstvo otázok prichádzajúcich od ľudí, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom vyrovnávajú s diagnózou onkologického ochorenia u seba, svojho blízkeho, príbuzného či priateľa.


Pre Vás, ktorí potrebujete informácie, radu, povzbudenie, pomoc v riešení zložitých situácií, ktoré sa vyskytli vo Vašom živote v súvislosti s diagnózou onkologického ochorenia, alebo sa chcete informovať ohľadom prevencie, sú tu lekári – špecialisti v rôznych oblastiach onkológie, psychológ, sociálna sestra – skúsení odborníci z Linky pomoci , ktorí Vám odpovedia na Vaše otázky v závislosti od ich obsahu a problematiky.

Zodpovedanie otázok môže trvať niekoľko dní, ďakujeme za Vašu trpezlivosť.

 


Opýtajte sa našich odborníkov na problém ktorý Vás trápi

Meno  
Predmet   Váš problém
cap   



Doteraz zodpovedané otázky (8901)

strana 63 z 446 (otázky 1241 - 1260)
Názov
(meno)
Text Dátum
Metastázy v hlave
(zuzka)
Dobrý deň prajem, mojej sestre bola v roku 2009 diagnostikovaná rakovina prsníka, po operácii, chemoterapii a ožarovaní sa zdalo, že je všetko v poriadku. Posledný polrok ju pobolievala hlava, aj napriek trojnásobnej návšteve lekára ju neposlali na žiadne vyšetrenie. Minulý mesiac odpadla, bol jej zistený opuch mozgu a metastázy v hlave. Dnes je po operácii na neurológii v Nových Zámkoch s tým, že má čo najskôr začať onkologickú liečbu. V Nových Zámkoch však sa vyjadrili, že keďže nie je nová onkologická pacientka, že sa má liečiť tam, kde doteraz. Vzhľadom na predchádzajúcu liečbu však je dosť podstatným spôsobom narušená jej dôvera k ošetrujúcej lekárke a navyše nemocnica nemá lôžkové oddelenie, tu je možné dochádzať na chemoterapiu iba ambulantne. Moja otázka znie, či je možné, aby sa prihlásila na liečbu do Ústavu sv. Alžbety, kde i ja sama /ako onkologická pacientka/ mám veľmi dobré skúsenosti. Ďakujem
zuzka

ODPOVEĎ  
Neviem Vám konkrétne odpovedať, pravdepodobne najjednoduchšia cesta bude, ak sa spojíte so svojím ošetrujúcim lekárom v OÚSA v Bratislave, on Vám poradí, za kým konkrétne máte s nálezom , prípadne so sestrou ísť. Iba konkrétny lekár Vám môže dať súhlas na liečbu.Nemám v úmysle sa zastávať lekára, ktorý ošetroval vašu sestru, ale niekedy diagnostika pri nevyhranených príznakoch je veľmi zložitá.
2012-08-05
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Hrudkovita prostata
(erik baron)
moj stary otec 82rokov ma zvecsenu hrudkovitu prostatu,je mozna operacia v tomto veku
erik baron

ODPOVEĎ  
Predpokladám, že jediným vyšetrením u pacienta bolo tzv. vyšetrenie prstom cez konečník. Týmto diagnostickým postupom odborník (urológ) môže buď 1. vylúčiť rakovinové ochorenie prostaty, 2. môže mať podozrenie na rakovinové ochorenie a 3. môže zistiť rakovinu prostaty. I napriek veku je potrebné pri podozrení na prítomnosť rakoviny vyšetriť tzv. prostatický špecifický antigén- PSA. Výraz "hrudkoviá prostata" nehovorí nič, o akú chorobu môže ísť. Bolo by vhodné, aby pacienta vyšetril urológ. Pri podozrení z rakoviny pri vyšetrení cez konečník vyšetriť PSA. Pri zvýšených hodnotách PSA by sa mala diagnóza rakoviny potvrdiť tzv. biopsiou (odber materiálu z tkaniva prostaty). O operácii možno hovoriť iba po urobení správnej diagnózy. Pri tzv. benígnom ochorení (nerakovinovom) indikáciu k operácii ovplyvňujú príznaky, celkový stav pacienta a prítomné iné choroby. Pri rakovine prostaty vo veku 82 rokov už nie je indikovaná operácia, ale iné spôsoby liečby. S pozdravom Dr. M. Horňák
2012-08-04
Prof. MUDr. Michal Horňák, DrSc. Odpoveď od:
Bolesti semenníkov
(Stano)
Môj 76-ročný švagor má 6 rokov po mozgovej príhode čiastočne ochrnutú pravú stranu tela,nevie zrozumiteľne hovoriť,nevie čítať ani písať.Vyše roka sa sťažuje na krátke prudké bolesti striedavo na oboch semenníkoch.Urológ mu dal urobiť iba krvné rozbory (negatívne).Počul som, že môže ísť o príznak rakoviny semenníkov.Je to pravda?Aké podrobnejšie(presnejšie) vyšetrenie by mal absolvovať?Nie je potrebné CT-vyšetrenie? Za odpoveď vopred ďakujem.
Stano

ODPOVEĎ  
Rakovinu semenníkov možno bezpečne vylúčiť klinickým vyšetrením (pohmatom) a ultrasonografickým vyšetrením obsahu mieška. Počítačová tomografia nie je potrebná.
2012-08-04
Prof. MUDr. Michal Horňák, DrSc. Odpoveď od:
Rakovina hrubewho čreva
(Maria-anna )
Dobry deň, môj otec ma diagnostikovanú rakovinu hrubého čreva, aplikujú mu chemoterapie v cykle každý druhy týždeň cez kaval. ma metastázy na pečeni a pľúcach. V poslednej magnetickej ukázalo, že sú stacionárne, no zistili mu perihepatalny a perisklenicky ascites. Chcem sa opytať, či je to nebezpečne a či je možnosť že sa to stratí. A neviem či je vhodne, aby mu aplikovali ďalšie chemoterapie, či ho to skôr nezničí. Cíti sa veľmi slabý, no chvála Bohu je mobilný. Ďakujem
Maria-anna

ODPOVEĎ  
Chemoterápia je toho času jediná vedecky opodstatnená liečba na daný druh choroby, nerozumiem vaším pochybnostiam, pretože nepredpokladám, že by lekári dávali liečbu práve Vášmu oteckovi, ak by vedeli predpokladať, že by ho liečba "skôr zničila" ako mu pomáhala stav udržať, prípadne zlepšiť. Ascites je dôsledok samotného ochorenia, hlavne nálezu nádorových buniek v pečeni, nenapísala ste aký veľký je rozsah metastáz a ich uloženie, takže bližšia odpoveď nie je možná. Lekári oteckovi vysvetlili, prečo mu dávajú práve tento druh liečby, ale on sa musí rozhodnúť a dať súhlas pre liečbu, resp. pre jej pokračovanie.
2012-08-03
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Prosba o radu
(Mária)
Opýtať by som sa chcela, či je nutné po chemoterapii/Taxotere, Farmorubicin,Endoxan/ 3 dni brať Medrol tabletky 10 tbl. každé ráno. Na otázku,prečo som dostala Medrol, povedali mi, že je to na žalúdok, a nie je to nutné brať, keď nechcem. Viem, že Medrol má veľa vedľajších účinkov, preto Vás veľmi pekne prosím je to len naozaj na zažívací trakt, alebo má to aj iné účinky?
Mária

ODPOVEĎ  
Ak Vám pán doktor povedal že nie je nutné daný liek brať a nemáte žiadne konkrétne ťažkosti, tak sa s ním dohodnite a oznámte mu, že ho nebudete užívať, lekár by mal vedieť o každej zmene v liečbe, ktorú Vám doporučil.
2012-08-03
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Hyperplázia
(zuzana)
Dobrý deň, v máji som bola na sono prsníkov a toto je záver: vpravo kraniálne je ľahká ložisková hyperplázia, smerom laterokaudálnym prebieha ľahko akcentovaný duktus v okrsku dysplastickej žľazy laterokaudálne. Vľavo kraniálne je drobné ložisko hyperplázie. Axilly voľné. Najskôr som mala pocit napätia v prsníkoch len pred menštruáciou ale teraz asi dva mesiace mám bolesti aj mimo menštruácie najmä v pravom prsníku až pod pazuchou. Na kontrolné sono mám ísť až v decembri. Chcem Vás poprosiť o vysvetlenie sono nálezu a o radu či mám ísť skôr na sono, keď mám bolesti. Nechcem niečo zanedbať. Ďakujem a prajem Vám všetko dobré.
zuzana

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, v prípade takéhoto nálezu by som Vám odporúčal biopsiu- odber tkaniva z prsníka, aby sa s istotou stanovil záver. Povedzte svojmu lekárovi o Vašich ťažkostiach a požiadajte ho o toto vyšetrenie.
2012-08-03
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Rakovina prsnika
(Maria)
dobry vecer,prosim o radu...mam 56 rokov,moja dg je..invazivny duktalny ca prsnika,G2,HER2 negat.ER100%,PR80%,nador 1,8 cm mi bol odstraneny,mala som 20 oziarov,teraz uzivam Anastrozol.nakolko som sa docitala,ze tento druh rakoviny napada pecen,pluca a kosti,chcela by som sa pani doktorky opytat,ci v mojom pripade postupovali spravne,ked mi tieto vysetrenia,ani onkomarkery dosial neurobili,ani pred operaciou ani po nej, som 4 mesiace po operacii,na kontrolu mam ist koncom septembra ,velmi sa bojim,aby sa nieco nezanedbalo.moja otazka znie:po ako dlhom case po operacii sa tieto kontroly maju urobit??? mam sancu vyliecit sa???za odpoved dakujem
Maria

ODPOVEĎ  
Dobrý deň pri nasledujúcej prehliadke Vám určite odoberú krv na markery, kontrola je naplánovaná v primeranom čase. Dôverujte svojim lekárom, postup je štandardný a i pre Vás je najlepšie nestresovať sa zbytočnými obavami. Ak ich máte, skúste sa porozprávať o postupe so svojím lekárom, aby ste vedeli presnejšie, čo Vás kedy čaká, čo sa bude kontrolovať, aby ste mohli byť pokojnejšia. Želám všetko dobré.
2012-08-03
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Uzlinka pod pazuchou blízko prsníka
(Iveta Brezániová)
Dobrý deň, prosím Vás o radu, pod pazuchou som si nahmatala uzlinku veľkosti šošovičky, nebolestivá, s kožou pohyblivá, neviem čo to je. Mám to už asi 3-4 týždne a nezväčšuje sa to. Ďakujem veeľmi pekne.
Iveta Brezániová

ODPOVEĎ  
Dobrý deň najpravdepodobnejšie to bude cysta, ateróm. Vhodné je lekárske vyšetrenie, navštívte teda lekára.
2012-08-02
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Rakovina prsníka
(Zuzana B.)
Dobrý večer, prosím Vás o radu. Starej mame (70 rokov) diagnostikovali rakovinu prsníka (pravého) pri ktorom odobrali aj lymfatické uzliny z pravej ruky. Diagnóza: Koža a podkožie nezhrubnuté, mamily bpn, vpravo v DLQ v mieste hmatnej rezistencie pozorovať TU ložisko malíg. char. veľkosti 24 mm, na rLQQ až v HLQ vpravo podobné ložisko veľkosti 10 mm, vysoko v preaxile ložisko malíg. char. do 10 mm. V pravej axile zväčšené LU d 10mm. Bilat. prítomné fibroglandulárne rezíduum pri oneskorenej involúcii, vľavo bez diferencovanteľných TU zmien mal. char. V ľavej axile bez LAP. BIRADS 5. V čase nálezu boli pľúca bez rakovinového nálezu. V čase od odstránenia prsníka 23.05.2012 až do začiatku brania chemoterapie t. j 29.06.2012 sa na CT vyšetrení objavil na plucach malý rakovinový nález. Do akej miery to zhoršuje vyliečenie? Dá sa to vôbec vyliečiť ak to je zachytené v skorom štádiu a zabrániť rozšíreniu? Chemoterapií ma predpísaných 8 + následné ožarovanie.Je možné že sa bude nález na pľúcach napriek chemoterapii a ožarovaniu rozširovať ( v rámci pľúc, alebo ďaľích orgánov?). Veľmi pekne ďakujem za odpoveď
Zuzana B.

ODPOVEĎ  
Rakovina prsníka je síce zhubne ochorenie, ale je v sučasnosti liečiteľné. U vašej starej mamy však vzhľadom na to, že píšete aj o náleze na pľúcach je - predpokladám, t.č. toto ochorenie už s metastázou v pľúcach, teda v pokročilom štádiu IV. Prognóza ochorenia zavisí však aj od mikromorfologického typu rakoviny prsníka, a taktiež či sú ložiská aj inde okrem pľúc. Štádium ochorenia, typ rakoviny ale aj vek a pridružené ochorenia sa podieľajú na tom, aká stratégia liečby sa indikuje. Túto vždy vedie onkológ spolu s inými odborníkmi, a preto vám odporúčam, aby ste sa s touto otázkou obrátili na onkológa, ktorý tuto liečbu vedie a on (ona) vám určite všetko vysvetlí, nakoľko pozná všetky okolnosti, o ktorých som sa zmienila a to: histologický typ rakoviny so zistením receptorov (HER2 pozit, negat,) , štádium ochorenia, ale aj pridružené ochorenia a výkonnostný stav vašej starej mamy. Verím, že vaša a starej mamina spolupráca s onkológom bude viesť k tomu najlepšiemu výsledku, ktorý sa dá v tejto situácii dosiahnuť.
2012-08-01
MUDr. Elena Kavcová, PhD. Odpoveď od:
Prosím o radu
(Denisa Bernáthová)
Dobrý den prajem,pred týždnom som bola operovaná na tumor prsníka.Dneska prišli výsledky z histologie: -fibrocystické zmeny(cysty,sklerozujuca adenoza,typická duktálna hyperplázia) -ložiskovo columnar cell change v malom rozsahu s cytologickou atypiou -fokálne v teréne vyššie uvedených zmien prítomné kalcifikáty -v 3 excíziách zachytené drobné ložiská lobular(intraepitheal) neoplasia(LIN 1 až 2 v trojstupnovom gradingu),v maximálnom rozsahu cca 2x3mm -bez evidentných invazívnych nádorových zmien. prosím o vysvetlenie nálezu,som bezradná,neviem čo ma čaká.
Denisa Bernáthová

ODPOVEĎ  
Dobrý deň ďalšie postupy záležia aj od predchádzajúcej mamografie a sonografie. Pravdepodobne bude nasledovať len sledovanie.
2012-08-01
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Pečeň
(Silvia Ondrejková)
Dobrý deň. Moja mame dignostikovali rakovinu prsnika pred 6 rokmi. Aj napriek intenzívnej liečbe sa ale jej stav začal výrazne zhoršovať v poslednom čase a choroba sa rozšírila do kostí a pečene. Pred dvoma týždńami jej pokožka úple ožltla a rovnako aj jej očné bielka, jej telo sa nedokáže odvodniť aj napriek infúziam ktoré jej každý deň v nemocnici dávajú. Voda tlačí na žalúdok a nedovoluje jej prijímať žiadnu potravu. Je ešte niečo čo sa dá pre ńu urobiť?
Silvia Ondrejková

ODPOVEĎ  
Ak vznikol ikterus- ožltnutie kože i očných bielkov, zdravotný stav je vážny, čo Vám určite povedali i lekári a určite robia všetko - vrátane infúzií - aby Vašej mamičke uľahčili zložitý priebeh choroby podľa jej aktuálneho zdravotného stavu, ktorý dokážu iba oni monitorovať i liečebne.
2012-08-01
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Recidíva ?
(Janka)
Po komplikovanom tehotenstve(napr.niekoľko mesačná bolesť zubov,zápal zubov až okostnice z dôvodu osmičky, ktorá sa nemala kam prerezať)som z dôvodu preemklapsie cisárskym rezom porodila zdravé bábätko.V marci som ale môjmu 6-mesačnému synčekovi našla pod ľavou axilou guľu vo veľkosti slivky.Ráno tam nebolo nič a večer toto. Nebol očkovaný proti TBC, bolo realizované CT vyšetrenie, podľa CT sa malo jednať o tumor. O dva dni ho operovali, útvar sa podarilo odstrániť celý, podľa histológie sa jednalo o fibrózny hamartóm. Všetky vyšetrenia mal v poriadku akurát vzadu na hlavičky má hemamgion(dúfam, že som to napísala správne). Teraz má 10 mesiacov a pred 3 týždňami som mu našla rovno pod operačnou jazvou zase guličku vo veľkosti hrášku. Samozrejme, že sme stav konzultovali a boli osobne na detskej onkológii. Podľa sona sa môže jednať o pooperačné zmeny?recidívu?LU? Teraz máme útvar sledovať, v prípade rastu konzultovať. Na kontrolu máme ísť o 2 týždne. Čaká nás ďalšie sono, pani doktorka nás upozornila na to, že do úvahy pripadá ďalšia operácia. Útvar zatiaľ nerastie, ráno je vždy oveľa menší ako večer. Je možné, ak by sa opätovne jednalo o nádor, že by menil svoju veľkosť? Zvykne sa fibrózny hamartón opakovať? Máme sa pripraviť na to, že budú musieť synčeka opakovane operovať? Musel by brať chemoterapiu pri recidíve tohto druhu nádoru? Synček je inak krásne bábätko, prospieva úplne super, ručičku si ale dosť zaťažuje, pretože štvornožkuje, ale tomu sa nedá zábraniť. Vopred Vám ďakujem za odpoveď, ak keď viem, že pokiaľ nevidíte výsledky asi je pre Vás veľmi ťažké odpovedať. Ešte raz ďakujem.
Janka

ODPOVEĎ  
Tumor, nádor je iba význam všeobecný pre zhubné i nezhubné ochorenia, potom sa bližšie špecifikujú: hemangiomy, fibrózne tumory, pokiaľ nemajú histologicky zistenú malígnu zložku tak sú nezhubné. Pani doktorka sa správne postavila k nálezu nielen pozorovaním nálezu, ale i kontrolnym vyšetrením, kde podľa nálezu rozhodne o doplňujúcom vyšetrení a rozhodne sa pre ďalší postup/pozorovanie, prípadne doporučí reoperáciu. Hemangiomy vo väčšine prípadov sami "zmiznú" vekom. Keď synček prospieva a usilovne štvornožkuje, je predpoklad, že nemá žiadne ťažkosti a preto sa spolu tešte zo života. To Vám zo srdca prajem.
2012-07-31
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Pomoc pri stravovani
(lubica)
Pred 7 rokmi som bola liecena operativne, chemoterapiou a radioterapiou na rakovinu prsníka.Priebezne som bola kontrolovana a vzdy bolo vsetko v poriadku. Teraz sa objavila recidiva vo forme lalocnateho infiltratu na hrudnej kosti a gamagrafiou sa zistili metastazy v krizovej casti, v rebrach.Bolo mi povedane, ze sa to operacne liecit neda, tak teraz chodim tyzdenne na chemoterapie, kde mi podavaju TAXAL a kazdy 3 tyzden HERCEPTIN.Rada by som zmenila stravovacie navyky. Mam moznost jest kozi syr a mlieko. Chcem sa spytat, ci je vhodna ich konzumácia v priebehu chemoterapie a taktiez ovocné a zeleninové stavy. Prosim Vas o radu, lebo je vela rozporuplnych nazorov a neviem, ktory je spravny. Za odpoved vopred dakujem
lubica

ODPOVEĎ  
Verím Vám že tých doporučení o najsprávnejšom stravovaní je veľmi veľa, ale mal by zvíťaziť zdravý "sedliacky" rozum našich predkov, jesť sezónne, ovocie, zeleninu, zaistiť organizmu prísun v dostatočnom množstve: bielkovín, cukrov i tukov, dostatok pohybu , odpočinku, odbúrať zbytočné stresy, takže kozí syr a mlieko/ ktoré boli prirodzenými produktami v našej lokalite/ sú určite vítané vo Vašom stravnom režime. LPR vydala brožúrku Ako sa správne stravovať, mala by byť dostupná v čakárňach pre onkologických pacientov, prípadne v recepciach LPR Košice, Martin, Bratislava, prípadne si napíšte i s udaním adresy a bude Vám zaslaná.
2012-07-31
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Rakovina hrubého čreva
(mária)
dobrý deň, manžel jepo operácii a pred ukončením šiesteho cyklu chemoterapie a onkomarker CEA stúpol na 19,52 je možné že ešte posledný cyklus môže zabrať alebo to značí, že chemoterapia nezabrala
mária

ODPOVEĎ  
Neviem, aká vysoká hladina CEA bola pred posledným vyšetrením, neviem výsledky iných kontrolných vyšetrení,preto k efektu CHT neviem zaujať stanovisko, ale určite vďačne Vám to vysvetlí ošetrujúci lekár, a ak bude potrebné, navrhne doplnenie liečby jedným z ďalších možných chemoterapeutík.
2012-07-31
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Hrcka napravej strane brucha pod pupkom
(Silvia)
Nahmatala som si asi 2 cm hrcku na pravej strane brucha pod pupkom. Mam strach..nakolko z jednej takej hrcky na prsiach bol melanom v pripade mojho otca.Aj ja som po chirurgickom odstaneni melanom in situ..uz 9 rokov. Moze to bt nieco podobne aj u mna?..alebo je to tukova hrcka...pri dotyku boli,...nie je tam ziadne materske znamienko
Silvia

ODPOVEĎ  
Mala by ste navštíviť lekára,bez vyšetrenia nie je možné zaujať akékoľvek jednoznačnejšie stanovisko.
2012-07-31
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Zvacsena uzlina
(jakub)
Dobry den mam 17 rokov, uz asi rok mam zvacsene 2 uzliny na krku jedna ma okolo 1,5 cm a 2. asi 1 cm, nebolia, su tak primerane makke, a da sa s nimi hybat, neskor som si vsimol ze mam aj 2 uzliny v okoli slabin ale tie su asi 1 cm velka a tiez nebolia, a da sa s nimi pohybovat. Ked som bol u lekarki povedala mi ze to nic nieje? Nemoze to byt rakoviny lym. uzlin. Mala ju moja prababka aj moja babka ju ma teraz. Mohol som to zdedit? Dakujem za odpoved
jakub

ODPOVEĎ  
Iba veľmi malé % je dedičné a rakovina lymfatických uzlín je pre lekára veľmi všeobecný pojem, takže na otázku dedičnosti sa nedá jednoznačne odpovedať. Okrem toho neviem, či ste neprekonal napr. infekt ,čoho dôsledkom by mohli byť zväčšené lymfatické uzliny, preto ak by Vám nález neustupoval, prípadne lymfatické uzliny sa zväčšovali, boleli...vyhľadajte znova toho istého lekára, ktorý Vás vyšetroval po prvý krát, a nezabudnite uviesť presné diagnózy chorôb, ktoré sa vyskytli u Vašich pokrvných príbuzných , ináč nie je možné niektoré veci uzavrieť.
2012-07-30
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Zmenené cysty
(Edita)
Dobrý deň,bola som po polroku na kontrole,početné cysty 6mm najv.v HLQ perimammilárne vel.10mm s hustejším obsahom niektore sú septované podkožie nie je yhrubnuté,v axilách LU vel. do 15mm,centralne fibroticky zmenené,známky zvyraznenej vaskulacie nevidím BI-RADS kat.3 predpokladám benígne zmeny
Edita

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, pri takomto výsledky sú nutné ultrasonografické kontroly.
2012-07-30
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Ložisko na prsníku
(Natália Š.)
Prosim o vyjadrenie k dnesnemu USG vysetreniu: Koža, podkožie nie su zhrubnute, axily su volne, bez patologickych zmien LU. V HLQQ je bilat.este male rezidium žlazového tkaniva, inak je v prevahe tukove tkanivo.Na rozhrani LQQ vpravo hypoechodénne mierne laločnaté ložisko veľkosti 13,5 mm, zadná stena stena je diferencovatrlná, dorzálne echo nie je výraznejšie ovplyvnené, v tesnej blízkosti ložiska mediálne zhluk cystických zmien v celkovej velkosti 14 mm. dopurucenie: tenkoihlová biopsia hypoechogénneho ložiska vpravo Záver:pokračujúca involúcia,sledované ložisko vpravo s miernou progresiou rastu, cysticke zmeny v sledovaní Nález bol zistený 1.krát v januári 2012, teraz hore popísaný nález.je potrebná biopsia tkaniva? Ďakujem
Natália Š.

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, pri takomto náleze sa odporúča jednoznačne biopsia, aby sa mohol stanoviť jasný nález.
2012-07-30
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Onko-urológia
(Julia Pastirova)
Dobrý deň, asi pred rokom diagnostikovali otcovi nádor na oboch obličkách - cca apríl 2011, na operáciu sa dostal až 19.6.2012, kde mu odstránili nádor z jednej obličky. Po operácii sme čakali mesiac na výsledok z histológie, kde lekár oznámil, že sa jedná o zhubný nádor (Grawitzov tumor). Žiadne bližšie informácie sme od neho nedostali, len to, že operovaná bude aj druhá oblička a o ďalšom postupe sa "zase niekedy" s otcom porozpráva (neurčil termín ďalšej návštevy, nevysvetlil podrobnosti, prognózu postupu choroby). Prístup lekára sa mi zdá viac ako benevolentný z hľadiska toho, že ide predsa o vážne ochorenie. Môžete mi prosím poradiť, či v takomto prípade má lekár pacienta informovať viac, do podrobností o ďalšom priebehu liečenia? Poprosila by som vás taktiež o kontakt na špecialistu onko-urológa, s ktorým by sme mohli zdravotný stav konzultovať? Ďakujem vopred.
Julia Pastirova

ODPOVEĎ  
Aby bolo možné presnejšie odpovedať, reba zaslať ďalšie údaje o pacientovi: vek pacienta, celkový zdravotný stav, pridružené choroby. Údaje o nádoroch: Veľkosť odstráneného nádoru, bola ponechaná oblička?, veľkosť nádoru v druhej obličke? Po získaní týchto údajov možno sa vyjadriť o postupe. Odporučovať kontakt na špecialistu od Bratislavy do Košíc nie je potrebné. Operácie na obličkách ovládajú naši urológovia. Chirurg, ktorý odstránil nádor z obličky má skúsenosti, že vie postupovať v situácii, ktorú opisujete u Vášho otca. Bolo by vhodné, aby ste vyhľadali chirurga a požiadali ho opísanie postupu, ktorý plánuje u Vášho otca. Ak urobil takú závažnú operáciu iste to urobí. Operačné postupy ovplyvňuje veľa faktorov a Vy ste nespomenuli žiaden z nich. Faktory najlepšie pozná operujúci chirurg a iste Vám to vysvetlí. Hore opisované údaje obsahuje prepúšťacia správa po prvej operácii.
2012-07-28
Prof. MUDr. Michal Horňák, DrSc. Odpoveď od:
Hľadám Lymfológa
(robert decsi)
Dobrý deň. V roku 2002 mi odoperovali znamienko na lavej ruke, na ktorom histologia vykazala melanom. Od vtedy kazdorocne chodim na preventivne kontroly. Tento rok mi opuchlo podpazusie a zdurily sa uzliny na lavej ruke. Bolo vykonane vysetrenie CT, PET-CT,Cytologia, kde bol najdeny presne neidentifikovatelny nalez, ktorym nedokazali vyvratit ci uzliny su napadnute melanomom, alebo nie. Dna 29.6.2012 mi preto vyoperovali vsetky lymf.uzliny v lavom axile. Prepustali ma vsak s upozornenim, ze mi hrozi Lymfedem, nakolko tok lymfy bol naruseny. Zakupil som si uz aj kompresnu bandaz a cvicim 1-2x denne cviky podla odporucani v nemocnici NOU. Avsak napriek tomu by som sa rad porozpraval s odbornikom, lymfologom, ktory by mohol zhodnotit moj aktualny stav a navrhnut dalsi postup, ak je potrebny. Mam sice nastudovane informacie z brozur a internetu, ale myslim ze osobna konzultacia by mi pomohla. Mohli by ste mi prosim poradit na koho by som sa mohol obratit? Dakujem
robert decsi

ODPOVEĎ  
V NOU je pani docentka MUDR Husarovičová PhD, ktorá pracuje i ambulantne a má č.t.02/59378175, ona je i lekárkou, ktorá školí všetkých lymfologóv na Slovensku.
2012-07-27
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
1 << 52 < 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 > 74 >> 446
Facebook