foto
2% proti rakovine

Vaše 2% nám umožňujú pripravovať mnohé programy a projekty, ktoré pomáhajú onkologickým pacientom a ich rodinám.
fotofotofotofotofoto
Kto sme zisti čo je LPR a ako funguje
Čo robíme Naše aktivity a projekty
Hľadám pomoc Informácie, rady a kontakty
Ako prispieť Dobrovoľník, sponzor
Spolupráca Partnerstvo a spolupráca
lpr Liga proti rakovine bola založená 19. januára 1990 v Bratislave a v tom istom roku bola prijatá za člena Európskej asociácie Líg proti rakovine (ECL) a za člena Medzinárodnej únie proti rakovine (UICC)...
Pokračovať »
Kellnerova vakcína - nový liek na ...

30.06.2014

Dobrovoľníci z projektu "Naše mesto" aj ...

18.06.2014

Nový zákon o verejných zbierkach je ...

28.05.2014

Zaujímavosti zo sveta zdravotníctva: Nový tomograf ...

21.05.2014

Linka pomoci _

02/52 96 51 48

Po 09:00-13:00 15:00-16:00
Ut 09:00-13:00 14:00-16:00
St 09:00-13:00 15:00-16:30
Št 09:00-13:00 14:00-16:00
Pi 09:00-13:00 14:00-16:00
So 09:15-12:15 14:00-16:00

Newsletter

Informujte ma o novinkách.
E-mail:



 

Poradňa

Internetová poradňa vznikla ako reakcia na množstvo otázok prichádzajúcich od ľudí, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom vyrovnávajú s diagnózou onkologického ochorenia u seba, svojho blízkeho, príbuzného či priateľa.


Pre Vás, ktorí potrebujete informácie, radu, povzbudenie, pomoc v riešení zložitých situácií, ktoré sa vyskytli vo Vašom živote v súvislosti s diagnózou onkologického ochorenia, alebo sa chcete informovať ohľadom prevencie, sú tu lekári – špecialisti v rôznych oblastiach onkológie, psychológ, sociálna sestra – skúsení odborníci z Linky pomoci , ktorí Vám odpovedia na Vaše otázky v závislosti od ich obsahu a problematiky.

Zodpovedanie otázok môže trvať niekoľko dní, ďakujeme za Vašu trpezlivosť.

 


Opýtajte sa našich odborníkov na problém ktorý Vás trápi

Meno  
Predmet   Váš problém
cap   



Doteraz zodpovedané otázky (8898)

strana 43 z 445 (otázky 841 - 860)
Názov
(meno)
Text Dátum
Polyneuropatia
(peter)
pred pol rokom mi bol vyoperovaný zhubný nádor pľúc ,metastázy som nemala nemám . Absolvoval som štyrikrát chemoterapiu s cisplatinou. asi dva mesiace cítim na chodidlách v oblasti prstov a priečnej klenby mravenčenie a niečo podobné , ako by to bol opuch .Je to vraj polyneuropatia vzniknutá následkom liečby cispaltinou.Ako sa prosím vás lieči toto ochorenie ,je vyliečiteľné , alebo sa to bude už len zhoršovať ? Ďakujem za odpoveď Peter
peter

ODPOVEĎ  
U väčšiny pacientov ťažkosti nadobudnuté vplyvom liečby sa postupne znižujú až môžu úplne vymiznúť, podmienené je to väčšinou od rozsahu postihnutia a od samotného organizmu daného jedinca. Onkológ,neurológ by Vám vedeli konkrétnejšie odpovedať, možno sa budú vedieť vyjadriť bližšie ak absolvujete kontrolne vyšetrenia, pri ktorých zistia vývoj i aktuálny stav polyneuropatie. Nie vždy lekár dokáže pacientovi jednoznačne odpovedať tak, aby ho uspokojil, pretože vplyvy, ktoré na priebeh ochorenia reagujú, sa môžu veľmi rýchlo zmeniť.
2013-03-06
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Nález na pečeni
(marta 64)
Dobrý deň, pri vyšetrení CT srdca/koronografii/bol mi zistený vedľajší nález:V kraniálnej časti pečene sú okrajovo zachytené 2 hypodenzné oválne ložiska -menšie 25 mm, väčšie cca 44 mm-v.s.cysty. Ccela by som poprosiť o vysvetlenie nálezu. popr.či je potrebné sa týmto ďalej zaoberať. Ďakujem
marta 64

ODPOVEĎ  
Ja by som doporučila cielene ešte ultrasonografické vyšetrenie , kedže pri CT koronarografii bola zachytená asi nie celá pečeň, tiež by bolo vhodné nález porovnať aj s nejakým Vašim ultrasonografickým vyšetrením brucha z minulosti. Možno tam už tie cysty tiež boli a porovnala by sa len ich veľkosť, či sú veľkostne stacionárne.
2013-03-05
MUDr. Emília Mojtová Odpoveď od:
Cielená liečba
(Roman)
Dobrý deň, prosím Váds o radu. Otcovi diagnostikovali rakovinu pľúc. Metaztázami má napadnutú aj pečeň a taktiež kosti v oblasti chrbtice a hrudníka. Absolvoval asi sedem cyklov chemoterapie. Kôli početnému napadnutiu kotí a oslabenému organizmu lekári zatiaľ neodporúčajú ožarovanie, čo si myslím je správne. Na potláčanie odbúravania kostí berie Biofosfonáty. Existuje tzv. Cielená liečba prostredníctvom injekcií, ktorá je považovaná za účinnejšiu bez vedľajších účinkov v porovnaní s Biofosfonátmi. Chcel by som sa spýtať či môže otec namiesto biosfosfonátov (tabliet) užívať cielenú liečbu? Je táto liečba nejak limitovaná ? Myslím tým, či je tohoto lieku nedostatok, alebo sa predpisuje len pacientom, ktorí sú už vo veľmi pokročilom štádiu ochorenia. Táto liečba nie je hradená poisťovňou čo ale nie je prekážkou pokiaľ to môže otcovi skvalitniť život. Prosím vás o info. Ďakujem.
Roman

ODPOVEĎ  
Neviem presne, čo konkrétne myslíte pod cielenou liečbou, najsprávnejšia bude informácia u lekára onkológa, ktorý ak bude vidieť čo i len náznak skvalitnenia života, určite Vám poradí ,prípadne doporučí zmenu preparátu, ale musí vedieť aspoň jeho názov. Je potrebné si uvedomiť, že zdravotné poisťovne preplácajú lieky , ktoré prešli kontrolou ŠUKL/ ústav pre kontrolu liečiv/ prinesú očakávaný , osvedčený , preverený aspoň čiastočný efekt pre pacienta.
2013-03-05
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Hrcka nad prsnikom
(Beata)
Dobry den,mam 28 rokov a nasla som si hrcku nad prsnikom.Je hned vedla hrudnej kosti asi 8cm pod klucnou kostou.Ma asi 2-3cm,ked na nu zatlacim,tak preskakuje zo strany na stranu,ale dalej sa s nou hybat neda.Mamine pred 3 mes. diagnostikovali CA prsnika.Bola som na sone,tam mi povedali,ze nic zle nevidia a to bolo vsetko.Od vtedy ubehli 2mes.,stale je tam a ked na nu chvilu tlacim,potom ma pobolieva cely prsnik.Co to moze byt?Mam to nechat tak?
Beata

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, pravdepodobne sa jedná o hormonálne zmeny, keďže sa sonografickým vyšetrením nenašiel nádor v prsníku. Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD.
2013-03-04
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Vhodnosť postupu
(kamka7)
dobrý večer, po absolvovaní 5 r. liečby Tamoxifenom (rak. prsníka) mi bola nasadená liečba Letrovenou /Letrozolom. Pritom mám estrog. rec. negatívne a len prog. 75 % aktivita. je to korektné, ak sa v letákoch píše že ich možno použť len v prípade ak sú estr. pozitívne????
kamka7

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, pozitivita sa berie od 1%. Nakoľko tamoxifen fungoval,je predpoklad, že bude aj Letrozol. Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD.
2013-03-04
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Co znamena v medicine
(Mariana)
Dobry den, Bola som na RDG brus.organov Viete co znamena LAP a volna efuzia v DB nepreukazana
Mariana

ODPOVEĎ  
LAP- znamenajú zvačšené lymfatické uzliny v dutine brušnej pri ultrasonografickom vyšetrení a voľná efúzia v DB- znamená voľná tekutina v dutine brušnej. Keďže bola nepreukázaná, to znamená , že je to v poriadku.
2013-03-04
MUDr. Emília Mojtová Odpoveď od:
Prostata PSA 92
(Jojko)
Manžel absolvoval 6 chemoterapii s taxotere.Teraz mu trpne ľavá časť tváre- líce, jazyk,na ľavé ucho zle počuje a trpne mu aj pravá noha v členku.Je to normálne po tejto liečbe a čo treba robiť na na zmiernenie týchto problemov?
Jojko

ODPOVEĎ  
Predpokladám, že Váš manžel predtým, ako sa začal liečiť chemoterapiou taxánmi, dostával hormonálnu liečbu, ktorá sa po rokoch stala neúčinnou a vytvoril sa tzv. kastračne rezistentný karcinóm prostaty. Ak pacient sa dostane do štádia, v ktorom prestáva reagovať na hormonálnu liečbu, ďalší liečebný postup predstavuje chemoterapia. Je známe, že najvhodnejším liekom u týchto pacientov je chemoteraapia taxánmi. Ide o skupinu liečiv, ktorá donedávna bola jedinou účinnou u týchto pacientov. Žiaľ, liečba taxánmi je spojená s vedľajšími účinkami, čoho dôkazom je aj účinok taxánov u Vášho manžela. Lekári nemajú k dispozícii žiadne faktory, ktoré by signalizovali, že u pacienta dôjde k vzniku vedľajších účinkov. Možno teda povedať, že manžela liečili tým najvhodnejším, čo je v súčasnosti k dispozícii. Vo svete sa stále pokračuje vo výskume a hľadajú sa spôsoby, ktorými by sa dal zvládnuť aj kastračne rezistentný karcinóm prostaty. Záverom možno povedať, že liečba kastračne rezistentného karcinómu bola podaná správne, žiaľ sa nedalo predpovedať, či vzniknú vedľajšie účinky. Vyriešenie vedľajších účinkov sa iste postarajú onkológovia, ktorí riadili chemoterapiu. S pozdravom Dr. M. Horňák
2013-03-04
Prof. MUDr. Michal Horňák, DrSc. Odpoveď od:
SOS
(simona)
Môjmu takmer 86 ročnému otcovi pred mesiacom diagnostikovali karcinóm pažeráka (v hrudníkovej časti). Operáciu lekári nedoporučujú, pretože by ju nemusel prežiť, alebo by nezvládol pooperačný stav. Chemoterapia je preňho veľmi agresívna, zostáva rádioterapia, na ktorú je vraj ešte čas. Aby mu uľahčili stav, doporučujú zaviesť stent, čo je len mechanická pomoc. Potravu prijíma kašovitú, nezvracia, problémy pri prehltaní nemá, sťažuje sa ale večer tak 2-3 hodiny po jedle, ze mu je nevoľno.(nebýva to denne) Neviem čo presne cíti,ako mu je. Zatiaľ sme nedoká- zali povedať a ani nevieme ako, jemu a ani mame, o čo ide. Tak sa pýtam, čo môže preňho urobiť medicína ?
simona

ODPOVEĎ  
Život prináša so sebou veľmi veľa zložitých a ťažkých situácií, už vek otecka je dosť vysoký, aby mal ťažkosti prichádzajúce vekom, nie to ešte karcinom pažeráka, ktorý je neoperabilný, chemoterápia tiež pre vedľajšie účinky nie je vhodná, lekári určite po zrelej úvahe usúdili na možnosť stentu a radioterápie, ktoré mu v daných podmienkach môžu zachovať akú takú kvalitu života, vyčerpali všetky možnosti liečby, ktoré sú v dnešnej medicíne možné. Praktické rady pravdepodobne "pokusné" môžu byť zisťovanie, či príčinou danej nevoľnosti nie je väčšie množstvo jedla večer, ležiaca poloha krátko po príjme jedla, prípadne rozdelenie množstva stravy na menšie dávky. Praktickejšie rady Vám poskytnú skôr zdravotné sestry, prípadne opatrovateľky, ktoré chodia do rodín. Chápem Vás s milosrdným utajením choroby rodičom, pretože iba Vy dokážete danú situáciu objektívne zhodnotiť.
2013-03-03
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Rakovina hrubého čreva
(Lydie)
Dobrý deň, manžel bol operovaný 9.6.2012 - rakovina hrubého čreva. Pred operáciou bol ožarovaný aj bral chemoterapie. Po operácii berie chemoterapie , zaliečovacie. Cíti sa dobre, chutí mu jesť až príliš. Má však jeden veĽký problém s ktorým si nevieme poradiť. Má stále nutkanie na stolicu, stolica je riedka, nie vždy sa mu ju podarí udržať. Občas mu nekontrolovateľne uniká. Je už s toho nervozny. Neviem ako by som mu mohla pomôcť. Je tento stav normálny, zlepší sa to niekedy, akú stravu by mal jesť, aby sa stolica zahustila. Čo máme podniknúť ? Môžete nám pomôcť. Ďakujem
Lydie

ODPOVEĎ  
Pravdepodobne najkonkrétnejšie Vám odpovie onkológ, ku ktorému chodí manžel, daný stav je pravdepodobne následkom rádioterapie, niekedy sa upraví v krátkej dobe, inokedy to trvá dlhšie a v ojedinelých prípadoch zostáva bez zmeny. Dráždivé črevo je možné čiastočne ovplyvniť zložením,množstvom stravy /menej v kratších časových intervaloch/. LPR vydala brožúrky "Ako sa správne stravovať", "Chemoterapia a VY", "Rakovina hrubého čreva", mali by byť dostupné v onkologických čakárňach, prípadne je možné ich poslať i poštou ak nám poskytnete Vašu adresu.Je potrebné si uvedomiť, že rady sú všeobecné a každý z nás môže rozdielne reagovať, preto naše pozorovania a následné opatrenia bývajú najefektívnejšie.
2013-03-02
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Konizácia technikou LEEP
(Jankaat)
Prosím o radu gynekológa, onkogynekológa Mám už 2 deti, po prvom pôrode sa mi zhoršila cytológia, bola už s nálezom CIN I, opakovane som sa liečila na výtoky, robili mi aj HPV ster, výsledok bol hranične riziková.Potom som otehotnela 2krát, počas tehotnosti som sa stále liečila na tie isté výtoky, PH vždy dobré, výtery bez nálezu. Po tomto druhom pôrode som zmenila gynekológa, ktorý používa aj kolposkopiu,kamerový systém na vyšetrenie kŕčka, videl tam zmeny, celé zahlienené, kŕčok nebolo ani vidno, poslal ma na zákrok konizáciu kŕčka maternice,vraj kľudne po ňom,môžem mať ešte deti,ale zobrali mi 2,5 cm, ostal mi 0,5 centimetrový kŕčok,tehotnosť je tu už veľmi riziková, a to ma dosť mrzí,poraďte mi, sú tu nejaké možnosti ako dieťatko donosiť? a aj histológia vyšla nejasne, vyšla CIN 1, vzorka bola dotrhaná, zle sa skúmala, s tým, že nebolo vidno zdravé tkanivo, a zmeny môžu byť aj väčšie, záver bol treba sledovať.Doslovne:Rozsiahla erózia v endocervixe,s ložiskom CIN 1,vyšší typ nemožno vylúčiť,ale charakter termických zmien to vylučuje,/ a aktívna chronická cervicitída. Urobili mi aj plastiku, sleduje sa to horšie, a teraz chcú aby som išla na reoperáciu, vyzerá to tak, že nebolo odstránené všetko poškodené tkanivo, zas tam badajú malinké zmeny. A tu je ten problém, ak by tu bola ešte nejaká možnosť donosiť dieťatko, zvažujem,že by som na ten zákrok nešla, mám len 27 rokov,ale aj strach, aby som nemala horší nález, odporúčate mi zákrok? cytológiu mám teraz CIN 2.
Jankaat

ODPOVEĎ  
Bez vyšetrenia sa ťažko odpovedá na Vaše otázky. Teoreticky aj s krátkym krčkom maternice je možné otehotnieť a donosiť zdravé dieťa. Je tu však riziko predčasného pôrodu. Nemusí sa to však stať. Nikto Vám to ale nemôže zaručiť. Sú ženy, ktoré nemali nikdy vykonaný žiadny zákrok na krčku maternice a predčasne porodia a naopak aj po konizácii ženy donosia dieťa a rodia v termíne pôrodu.
2013-03-02
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Dotaz k situácii pacienta po operácii
(Ján Šúry)
28.2.bola operovaná moja 66 roč.sestra :tumor sygmy cca 25 cm od rekta.Dnes 2.3. sa mi podarilo s ňou telef.skontaktovať,je veľmi slabá.Má podstúpiť chemoterapiu.Chcem sa opýtať na prognózu ďalšieho priebehu liečenia,ako to bude s dĺžkou rehabilitácie.
Ján Šúry

ODPOVEĎ  
Na Vašu otázku sa nedá konkrétnejšie odpovedať, dokáže to pravdepodne iba lekár, ktorý Vašu pani sestru lieči a sú mu dostupné všetky potrebné údaje. Ak bude Vaša sestra súhlasiť, lekár Vás môže osobne informovať, možno ju budete i Vy vedieť psychicky i fyzicky podporiť na základe poskytnutých informácií.
2013-03-02
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
FIbroadenom
(Kristina)
Dobry den.Chcela by som sa opytat.Nasli mi asi pred 4 mesiacmi v prsniku fibroadenom velkosti 8mm.Brali mi z neho aj vzorku ale vysledok je v poriadku.Ale posledne dni jak keby ma v tom mieste kde to mam pichalo alebo palilo.Taky nejaky pocit mam.Je to v poriadku?Teraz som bola aj prechladnuta a dost som kaslala.Nemoze to byt aj s toho?Dakujem pekne za odpoved a prajem este pekny vikend.
Kristina

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, Vaše ťažkosti sú najskôr z hormonálnych zmien v prsníku. Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD.
2013-03-02
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Hrcka
(klara)
dobre rano ... priatelovi sa objavila tvrda hrcka pri konecniku asi 3cm , stipe a ma to cervenkaste .. co poradite ?
klara

ODPOVEĎ  
Môže to byť nejaký zapálený, trombotizovaný hemoroid, ale určite to treba dať pozrieť chirurgovi, možno bude nutná aj nejaká jeho intervencia.
2013-03-02
MUDr. Emília Mojtová Odpoveď od:
Rakovina prsníka u mužov
(Martina)
Dobrý deň, hľadala som na internete , ale nenašla som velmi málo informácii o rakovine prsníka. Môj priatel si našiel hrčku na prsníku, ide na ultrazvuk a potom ak tam bude neviem čo..tak pôjde na mamografiu. Chcela by som sa spýtať, aká je úspešnosť liečby rakoviny prsníka u mužov. Bojím sa o priatela, chcem mať informácie, aby som nebola taká vyľakaná pri ňom a bola mu oporou. Vopred ďakujem za odpoveď Martina
Martina

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, rakovina u mužov je menej časté ochorenie. V prípade, že nebude negatívny nález prsníkov ultrasonografickým vyšetrením, vykoná sa aj mamografia. Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD.
2013-02-28
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Ca prsníka
(Daniela)
Dobrý deň,pracujem ako zdrav.sestra na POKO,kde riedim/bez odsávacieho boxu/ a podávam CHET,ochorela som na Ca prsníka mucinozno-invaz.ca mohlo moje prac.prostredie a vplyv karcinogénov a mutagénov byť spúšťačom mojej choroby? Ďakujem
Daniela

ODPOVEĎ  
Veľmi otvorene Vám píšem ako zdravotník zdravotníkovi, všetko záleží od nás ľudí, pretože jednoznačne sa nedá potvrdiť ani vyvrátiť, čo bolo spúšťačom Vášho ochorenia, oponovať sa dá neskutočne veľa argumentami, či alebo nie CHT-eraupeutiká iniciovali ochorenie. Poznám pracovníkov, ktorým rizikové pracovné prostredie bolo uznané v rámci pracovného lekárstva ako choroba z povolania, ale tým, že museli čeliť súdnym nepríjemným pojednávaniam zo strany zamestnávateľa, možno sa stali viac opatrnejší a musia dokladovať niekedy až nepochopiteľné veci. V prvom rade Vy budete musieť mať vytrvalosť a zozbierať informácie, nielen z rodinnej anamnézy, kde všade a ako dlho ste pracovala, s akými CHT- eraupeutikami ste prišla do styku. Skúste sa spojiť s ambulantným lekárom z Pracovného lekárstva v Bratislave na Kramároch- Limbová 5.
2013-02-28
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Tamoxifen Ebewe
(Lucia)
Dobrý deň, mám 45 rokov, som po liecčbe CHT, operácii nádoru, ožarovaní a bola mi nasadená liečba Tamoxifenom "Ebewe" 20 mg 1 tabletka denne 5 rokov. Vzhľadom na dĺžku doby užívania lieku, by som sa chcela opýtať, či máte skúsenosti s pacientkami, ktoré by počas liečby nezaznamenali na sebe nežiadúce účinky. V písomnej informácii pre užívateľa lieku je pri nežiadúcich účinkoch popísané, že liek "môže" vyvolať konkrétne nežiadúce účinky. Ďakujem za Váš názor.
Lucia

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, vedľajšie účinky pri liečbe tamoxifenom sa vyskytujú v minimálnej miere. Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD.
2013-02-28
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
MOzog pri základnom ochorení CA mammae.
(Miroslava)
Dobrý deň. V roku 2009 u mojej mamy zistili rakovinu prsnika. V januári 2012 jej zistili nezhubný nádor na mozgu, ktorý jej aj operovali. V novembri 2012 nastala progresia základného ochorenia, t.j. sa potvrdilo metastázovanie do nadobličky, pľúc,pečene. Chemoterapia jej je podávaná od januára 2013. Momentálne absolvovala MR vyšetrenie mozgu so záverom: mnohopočetné cystické metastázy v hemisférach mozgu v ľavom thalame, v mozgovom kmeni v úrovni pons cerebri vľavo a v ľavom cerebrálnom pedunkule, cystická metastáza v pravej hemisfére mozočka, mts.ložiská v ľavej hemisfére mozočka. Znamená to, že nádor prsníka metastázoval do mozgu, alebo sú to nezhubné cysty? dakujem za odpoved.
Miroslava

ODPOVEĎ  
Nenapísali ste zásadné informácie, o aký nezhubný nádor v mozgu sa jednalo, akého charakteru sú metastázy v jednotlivých orgánoch, aké ochorenia mamička prekonala...Najodbornejšie Vám odpovie lekár -onkológ a tiež iba vtedy, ak bude mať dostatok podkladov z anamnézy a z vyšetrení, ktoré Vám boli urobené.
2013-02-27
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Cystoidná lézia
(Adam)
Dobrý deň, našli mi cystoidnú léziu v prostate. O čo ide? Citujem z Nálezu "Malá panva: MM hkadkostenný. Prostata nezväčšená, v centrálnej zóne dobre ohraničená anechofénna, hladkostenná lézia, veľkosť 8 x 7 x 10mm, bez zn. patol. vaskularizácie. Cavum Douglasi volné, bez patologickej efúzie." Ďakujem.
Adam

ODPOVEĎ  
USG nález anechogénnej hladkostennej lézie, veľkosti 8x7x10 mm bez zn. patologickej vaskularizácie nevyžaduje liečbu. Vhodné sú pravidelné ultrasonografické kontroly (l-krát ročne). S pozdravom Dr. M. Horňák
2013-02-27
Prof. MUDr. Michal Horňák, DrSc. Odpoveď od:
Štítna žľaza
(Maja)
Prepáčte, že znova sa opakujem mojou otázkou ku krvným testom po odstránení štítnej žľazy, moja otázka z 21.2.2013.Hodnota TG 0,1 ng/ml je nízka alebo svedčí o recidíve.Ďakujem za odpoveď.
Maja

ODPOVEĎ  
Hodnota je nízka, je to úplne v poriadku ,tak ako Vám to povedali na kontrole, nemusíte sa vôbec obávať.
2013-02-26
MUDr. Emília Mojtová Odpoveď od:
Prosba
(Veronika )
Chcem vás poprosiť o vaše stanovisko. Pred necelým mesiacom som mala v oku odstranovaný maligny melanom radioožarovaním. Dnes som nastupila do prace. Neviem ake su vaše skusenosti z tejto diagnozy. Bojim sa aby som si neubližila. Pracujem s deťmi ako učiteľka. A doma tiež deti. Takže neviem ako by som mala pokračovať. Kontrolu mam o tri mesiace. Inak sa necitim zle. Len sa obavam či to nebude pre mna vyčerpavajuce a či to nevplyva
Veronika

ODPOVEĎ  
Ak máte nejaké pochybnosti, bude najmúdrejšie sa obrátiť na dermatológa, prípadne rádioteraupeuta, ktorí Vás liečili i napriek tomu, že máte kontrolu o 3 mesiace,určite Vám vyhovejú a konkrétnejšie odpovedia na Vaše otázky. Napíšte si ich na papier,pretože pri rozprave môžete zabudnúť na to najdôležitejšie, čo Vás trápi. V súčasnej zložitej situácií správne rozhodnutie je veľmi ťažké, preto ak niečo konkrétne podniknete, skúste si to zvážiť z každej strany- prajem vám aby ste sa správne rozhodla pre seba.V Bratislave, v Martine, v Košiciach sú pracoviská LPR kde je možný osobný, telefonicky kontakt s lekárom, psychológom a tiež so sociálnou sestrou.
2013-02-25
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
1 << 32 < 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 > 54 >> 445
Facebook