foto
2% proti rakovine

Ďakujeme všetkým, ktorí svojimi 2% poporili naše projekty.
fotofotofotofotofoto
Kto sme zisti čo je LPR a ako funguje
Čo robíme Naše aktivity a projekty
Hľadám pomoc Informácie, rady a kontakty
Ako prispieť Dobrovoľník, sponzor
Spolupráca Partnerstvo a spolupráca
lpr Liga proti rakovine bola založená 19. januára 1990 v Bratislave a v tom istom roku bola prijatá za člena Európskej asociácie Líg proti rakovine (ECL) a za člena Medzinárodnej únie proti rakovine (UICC)...
Pokračovať »
Restaurant Day v Lige proti rakovine ...

28.04.2015

Darujeme parochňu

10.04.2015

Narcisový Beh v Košiciach

01.04.2015

VY ste Deň narcisov!

28.03.2015

Linka pomoci _

02/52 96 51 48

Po 09:00-13:00 14:00-16:00
Ut 09:00-13:00 14:00-16:00
St 09:00-13:00 15:00-17:00
Št 09:00-13:00 14:00-16:00
Pi 09:00-13:00 14:00-16:00
So 09:15-12:15 14:00-16:00

Newsletter

Informujte ma o novinkách.
E-mail:



 

Poradňa

Internetová poradňa vznikla ako reakcia na množstvo otázok prichádzajúcich od ľudí, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom vyrovnávajú s diagnózou onkologického ochorenia u seba, svojho blízkeho, príbuzného či priateľa.


Pre Vás, ktorí potrebujete informácie, radu, povzbudenie, pomoc v riešení zložitých situácií, ktoré sa vyskytli vo Vašom živote v súvislosti s diagnózou onkologického ochorenia, alebo sa chcete informovať ohľadom prevencie, sú tu lekári – špecialisti v rôznych oblastiach onkológie, psychológ, sociálna sestra – skúsení odborníci z Linky pomoci , ktorí Vám odpovedia na Vaše otázky v závislosti od ich obsahu a problematiky.

Zodpovedanie otázok môže trvať niekoľko dní, ďakujeme za Vašu trpezlivosť.

 


Opýtajte sa našich odborníkov na problém ktorý Vás trápi

Meno  
Predmet   Váš problém
cap   



Doteraz zodpovedané otázky (9454)

strana 43 z 473 (otázky 841 - 860)
Názov
(meno)
Text Dátum
Cytologia
(iveta)
Dobry den,poprosila by som vas o radu,mam 30 rokov,mam 2 deti,5 rokov a 1 a pol rocneho,minuly rok v januari som bola na cytologickom vysetreni,bola som pol roka po porode a plne som kojila,menstruaciu som este nemala uplne upravenu,vysledok z cyto mi vysiel 3a lsil,aj nejake 2 onkomarkery mi vysli pozitivne,doktor ma hned chcel posielat na operaciu,velmi ma vystrasil,tvaril sa akoby som mala umriet,operacie som sa vsak bala a nechcela som aj koli tomu ze som plne kojila,tak ma doktor poslal na onkogynekologiu kde mi vykonali biopsiu a histologicky nalez bol v poriadku,bez patologickych zmien,tak mi povedal ten doktor na onkogynekologii ze sa nemam bat,ze som zdrava a ze aj ta operacia by sa vykonavala zbytocne,teraz po roku som bola opat na stere a vysledky budu uz o 2 tyzdne,ale moj doktor ma stale strasi,som ako na jhlach aky bude opat vysledok,nemam ziadne problemy,menstruaciu uz mavam pravidelnu,chcem sa opytat ci na tie vysledky nemohlo mat vplyv aj kojenie a to ze som este pol roka po porode nemala uplne zahojeny krcok...doktor ma strasi aj s tym ze ked som mala aj tie onkomarkery pozitivne,tak ze sa z toho moze nieco vyvinut,ako keby sa z toho tesil ked moze pacientky strasit dopredu.dakujem za odpoved.
iveta

ODPOVEĎ  
Vyčkajte výsledky vyšetrení, podľa ktorých sa bude riešiť situácia. Ak nie ste spokojná so svojim gynekológom, môžete si nájsť iného, ktorému budete dôverovať, je to dôležité.
2014-02-14
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Dg. C50.9
(klarka)
Dobry den, som po extirp.nehmatnej lezie laveho prsnika na Fr.vodicom pod MRI + odobrate susp. tkaniva z okolia .Biopsia robena pred operaciou a aj definitivna histologia nedokazala malignitu-presne citujem zo spravy Opis hist. tkanivo v celom rozsahu skleroticke bez loziskovych zmien .Difuzne sklerozujuci parenchym s drobnymi cystami a nespecifickymi chronickymi zapalovymi zmenami. Diagnosticky zaver je uvedeny C50.9 zhubny nador prsnika blizsie nespecifikovany. Pan doktor ma informoval , ze je to negativne, nerozumiem preco diagnosticky zaver ,ktory som presne citovala zo spravy uvadza uvedenu diagnozu. Dopor.dalsia dispenzarizacia na mamolog.ambulancii.Dakujem
klarka

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, hisológia z tkaniva v celom rozsahu sklerotické bez ložiskovych zmien a difuzne sklerozujúci parenchým s drobnými cystami a nešpecifickymi chronickými zápalovými zmenami nekorešponduje s uvedenou diagnózou C50.9, zhubný nádor prsníka bližšie nešpecifikovaný. Sú to rozdielne diagnózy. Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD.
2014-02-14
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
MR vyšetrenie prsníkov.
(Valika)
Dobrý deň, chodím pravidelne na preventívne prehliadky prsníkov mamografiu a USG. Pri kontrole v r.2013 bol vyhodnotený záver vyš. ako BIRADS 2 a doporučená kontrola o rok, ktorú som absolvovala v januári 2014. Po mamografickom a následne sonografickom vyšetrení mi pre nejasný výsledok bolo doporučené vyšetrenie MR, ktorú som absolvovala. Výsledok vyšetrenia: MR vyšetrenie prsníkov natívne a postkontrastne. Obojstranne sú fibrózne transformované reziduá žľazy prechodných prsníkov s ojedinelými mikrocystami, bilat. známky malignity nezisťujeme, v oboch prsníkoch v HLQ vidno drobné intramammárne LU, v DLQ pravého prsníka vidno ľahko zvýraznenú opacifikáciu žľazového lalôčika. Zmeny charakteru TU bilat. nie sú prítomné, koža a podkožie je bez zmien, zachytená časť LU pod axillami je morfologicky v norme. Záver: prechodné prsníky balat. s fibrozne transformovanými reziduami žľazy bez známok malignity. Prosí Vás o vyjadrenie čo znamená uvedený nález. V akom časovom intervale doporučujete kontrolu MMG, USG. Mám 65 r., obrovský stres a strach. V rodine máme zvýšený výskyt Ca prnika /35. ročná setra zomrela na rakovinu prsníka/. Ďakujem za odpoveď, Valika
Valika

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, komplexne podľa všetkých nálezov zhubný nádor prsníka sa neznázornil. Nutné sú kontrolné vyšetrenia a termín závisí od výsledkov mamografie a ultrasonografie, ktoré ste neuviedli. Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD.
2014-02-14
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Rakovina v krku
(Bystro)
Dobrý deň, v prvom rade chcem vyjadriť VEĽKÚ vďaku lpr.sk a všetkým zainteresovaným za ich prácu. Mojej mamine bolo pred 5 mesiacmi diagnostikovaná rakovina štítnej žľazy. Po jej vyoperovaní podstúpila rádioterapiu jódom. Teraz pred mesiacom si na krku nahmatala ďalšie hrčky. Po ďalších vyšetreniach (Sono, CT...) jej boli diagnostikované nádory na hlasivkách, svale, a medzi cystami. V blízkej budúcnosti sa podrobí operácii. Chcem Vás porosiť o odpoveď. Má niekto podobné skúsenosti? Ako môžeme pomôcť mamine? Viete niekto čo je dobré užívať?? Mamina sa nevzdáva je veľký bojovník. Upravila stravu, pije zeleninové šťavy, užíva aj vitamín C, aróniu čiernoplodú... Veľmi pekne ĎAKUJEM za každú odpoveď. Boh s Vami.
Bystro

ODPOVEĎ  
Ťažko odpovedať, pretože ste poskytli veľmi málo informácií. Nepredpokladám, že nález, ktorý popisujete t.č. súvisí s nálezom, ktorý bol v štítnej žľaze, konkrétnejšie by som snáď vedela informovať telefonicky 02/52965148, mala by som tu byť 26.2.2014 medzi 14 a 16 hod., prípadne zatelefonujte v pondelok v stredu medzi 9-13 hod, vtedy by tu mali byť lekári. Čo sa týka stravovania , strava by mala byť pestrá /bielkoviny, tuky i uhlohydráty, ovocie , zelenina/ minimálne 5x denne, dostatok spánku i pohybu s prihliadnutím na celkový zdravotný stav.
2014-02-14
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Zaver: FIA 1dx , US BI-RADS 3
(NIKA )
Dobry den , v lekarskej sprave mam : "lahko hypoechogenna lezia s vnutornymi septami priemeru 25x14mm bez dorzalneho ak. tiena" Je to nieco vazne?
NIKA

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, podľa nálezu sa nejedná o onkologické ochorenie Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD.
2014-02-13
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Zaver: FIA 1dx , US BI-RADS 3
(NIKA )
Dobry den , v lekarskej sprave mam : "lahko hypoechogenna lezia s vnutornymi septami priemeru 25x14mm bez dorzalneho ak. tiena" Je to nieco vazne?
NIKA

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, pri takomto nález je vhodná biopsia - odber vzorky.. Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD.
2014-02-13
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Rakovina pery ?
(Jozef)
Dobry den, zubna lekarka ma pozrenie, ze mam na pere nador(zvonka). Poradte mi, kde sa mam obratit, kde by ho vybrali a urobili v pripade potreby hned aj platiku, a material poslali na histologiu. Podla dostupnych informacii, ktore som cital, priznaky zodpovedaju podozreniu zubnej lekarky. Privital by som, keby ste uviedli viacere pracoviska na Slovensku. Dakujem.
Jozef

ODPOVEĎ  
Vo Vašej zdravotnej poisťovni Vám určite poradia najbližšie pracovisko plastickej chirurgie a tak sa vyhnete i finančnej kompenzácií. Pracoviská plastickej chirurgie nájdete i s adresou na internete.
2014-02-12
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Resekcia hrubého čreva
(Majka)
Dobrý deň, chcela by som sa informovať aký má čaká ďalší postup liečby po resekcii hrubého čreva, ak výsledky histologického nálezu sú - reskčné línie bez tumorózneho rastu, endolymfatická a endovaskulárna propagácia tumoru - nespozorovaná, lymfatické uzliny nespozorované, stena čreva bez tumorózneho rastu. Budem musieť postúpiť chemoterapiu resp. radioterapiu. Veľmi sa bojím a neviem následky. Prosím Vás mám nárok aj na liečebný pobyt po tejto operácii. Ďakujem a prajem pekné popoludnie.
Majka

ODPOVEĎ  
Jednoznačnú odpoveď Vám dá iba lekár- onkológ. Z chirurgického hľadiska by ste mali byť zdravý, ale lekár má k dispozícií definitívnu histológiu a pozná i celkový zdravotný stav a podľa všetkých dostupných výsledkov Vám doporučí liečbu, možno zaisťovaciu.Lieky sa vyberajú vždy podľa najnižších vedľajších účinkov, ale žiaľ, každý liek ich má, no verte väčšina ľudí liečbu znáša dobre, zlý chýr sa rýchlejšie a ďalej šíri ako dobrá správa úspešných liečení.
2014-02-12
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Je nutná konizácia?
(Lenka)
Dobrý deň, rada by som sa spýtala na Váš názor ohľadom konizácie. Myslíte si, že pri výsledkoch stredne ťažkej dysplázie CIN2 (HSIL) s HPV 18, ktorý pretrváva 2 roky a bol mi potvrdený aj histologicky, pričom výsledky sa nezlepšili ani po imunologickej liečbe, je lepšie podstúpiť konizáciu teraz? Mám 27 rokov, zatiaľ som nerodila, v najbližšej dobe ani neplánujem a dvaja lekári sa vyjadrili, že asi by to bolo lepšie. Aké je riziko prenosu tohto HPV vírusu pri pôrode z matky na dieťa? Ďakujem.
Lenka

ODPOVEĎ  
Nemusíte sa obávať prenosu HPV na dieťa. My sme sa určite mnohí narodili našim mamám, ktoré boli infikované HPV, len sa to vredy nevedelo. Ani dnes sa netestujú tehotné na prítomnosť tohoto vírusu. Čo sa týka Vás a konizácie: ak chodíte pravidelne na kontroly k vzdelanému gynekologovi, môžete zostať zatiaľ bez konizácie. Je však pravdou, že so zvyšujúcim sa vekom sa znižuje šanca spontánneho vymiznutia predrakovinového stavu. Rozhodnutie je na Vás.
2014-02-11
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Uzliny
(ZuzanaB)
Dobrý deň Všimla som si,že môj 5 ročný syn má výrazné uzliny v oblasti slabín.naša detská lekárka tvrdí,že to nič nie je,ja však mám obavy,lebo mi pred rokom diagnostikovali rakovinu krčka maternice v pokročilom štádiu po tom,čo mi niekoľko mesiacov liečili obyčajný zápal.Môžete mi poradiť čo mám robiť aby sme niečo nezanedbali? Ďakujem.
ZuzanaB

ODPOVEĎ  
Aby ste vylúčila možno zbytočný stres, choďte do Vašej zdravotnej poisťovne a poradia Vám, kde by ste mohli ísť na kontrolné vyšetrenie so synom, ktoré sa nachádza v blízkosti Vášho bydliska. Žiaľ, ani dnes nemáme vyšetrovacie metódy, na ktoré sa dá 100% spoľahnúť, preto sa stáva , že diagnóza nie je ihneď jednoznačne stanovená.
2014-02-10
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Adenokarcinóm prostaty
(Jozef)
Dobrý deň prajem, na svoju predchádzajúcu otázku som dostal odpoveď od p. prof. Horňáka dňa 18. 1. t. r., po absolvovaní MRI vyšetrenia dopĺňam ďalšie informácie a prosím ešte raz o radu: Výsledok z MRI hovorí: Vyšetrenie: MR – Malá panva Popis vyšetrenia: Malá panva: T2tra, T2kor, sag Tl tra + Gadovist iv – dynamické merania Stav po radikálnej prostatektómii. T. č. pozorovať v oblasti vesicouretrálnej anastomózy v strednej časti (na čísle 12 v litotomickej pozíciii) opacifikujúcu sa léziu s výrazným pokontrastným enhancement v arteriálnej fáze, kde táto lézia dosahuje veľkosti 6,2 mm, je okrúhleho tvaru. Iné lézie v oblasti uretry, v oblasti lôžka po prostatektómii, v oblasti semenných vačkov a v malej panve neprítomné. Nedetekujem zväčšené LU. Záver: Stav po radikálnej prostatektómii. Podozrivá drobnoložisková lézia v oblasti vesicouretrálnej junkcie, ktorá vykazuje po i.v. podaní kontrastnej látky pri dynamickom meraní signifikantnú intenzívnu pokontrastnú aktivitu už vo včasnej arteriálnej fáze – rozmer lézie ako v popise. Táto lézia môže svedčiť pre miesto recidívy zákl. procesu. Iné podozrivé ložiskové lézie v oblasti malej panvy, v lôžku po prostatektómii nenachádzam. V malej panve (proximálne po úroveň bifurkácie aorty) bez detekcie zväčšných LU. Keď dovolíte, moje otázky teda sú: Čo znamená tento nález? Dá sa to chirurgicky odstrániť z tela, aby to neprerástlo do nádoru? Alebo – aký je najvhodnejší ďalší postup z hľadiska zachovania zdravia (a života)? Ešte čakať (podľa Vašej predchádzajúcej rady), alebo podstúpiť hormonálnu liečbu? Mala by chirurgická kastrácia nejaké výhody oproti chemickej kastrácii? Ďakujem Jozef
Jozef

ODPOVEĎ  
Prognóza a liečba karcinómu prostaty sa riadi prirodzenou povahou nádorov prostaty (prirodzeným chovaním), napr. hodnotou prostatického špecifického antigénu a Gleasonovým skóre nádoru. Dňa 18. januára 2014 som Vám odporučil postup, ktorý sa v súčasnosti používa pri nádoroch s Gleasonovým skóre menším ako 6 (u Vás 3 + 2). Vaša posledná magnetická rezonancia(zobrazovací vyšetrovací postup) nesvedčí o skutočnosti, či nález predstavuje progresiu nádoru.Podľa doterajšieho chovania nádor vyžaduje pravidelné sledovanie PSA a liečbu indikovať až pri výstupe hodnôt PSA minimálne nad 10 ng/ml. S ohľadom na doterajšiu liečbu (radikálna prostatektómia a rádioterapia) prichádza pri vzostupe PSA nad 10ng/ml do úvahy hormonálna liečba intermitentá - prerušovaná. S ohľadom na doterajšie chovanie nádoru ide o neagresívny nádor, ktorý vôbec nemusí progredovať. V odpovedi z 18. januára som vám uviedol práce zahraničných autorov, ktorí sa zaoberajú touto problematikou. Priateľské pozdravy Dr. M. Horňák
2014-02-09
Prof. MUDr. Michal Horňák, DrSc. Odpoveď od:
Mamografia
(keramy)
pan doktor, dakujem velmi pekne za odpoved. chcela by som sa spytat, ci mam v klude cakat este ten rok, alebo mam iniciovat dalsie vysetrenie, resp. konzultaciu vysledku. este raz vam dakujem a prajem vsetko dobre dobry den, bola som na mmg a vysledky drobne kalcifikaty, LU do 22 mm, oneskorena involucia BI RADS II - III vysledok . sono o rok - je ro postacujuce? dakujem velmi pekne keramy ODPOVEĎ Dobrý deň, termín záleží od podrobnejšieho popisu kalcifikátov ako i popisu uzliny, z toho, čo ste mi zaslali, Vám neviem konkrétnejšie odpovedať. Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD.
keramy

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, pre výsledok : LU do 22 mm, oneskorena involucia BI RADS II - III , by bolo vhodné vyšetrenie ultrazvukom do pol roka. Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD.
2014-02-08
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Odstranená cysta
(martina)
Dobrý deň odstranili mi cystu na vaječniku a výsledok histologie: borderline serozny/fokalne mucinozny?/ papilarny cystadenom vaječnika. Bola mi navrhnutá radikalna operacia. Mam 40 rokov a je nutná taka radikalná liečba? Ake sú riziká nepodstúpenie operácie? V prípade operácie je u tohto druhu ochorenia možné úplné vyliečenie?
martina

ODPOVEĎ  
Nepíšete z čoho pozostáva radikálna operácia. Vzhľadom k tomu, že nevieme, v akom stave je zvyšok vaječníka, kde bola cysta, bolo by vhodné ho celý odstrániť. Je potrebné zhodnotiť stav druhého vaječníka. Tieto typy nádorov - tzv. hraničnej malignity majú dobrú prognózu.
2014-02-08
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Hrča na lebke
(kristian čura)
Dobrý deň, mám takú hrčku asi o priemere centimeter na centimeter hore na temene hlavy, je dôvod s tým chodiť k lekárovi? Nebolí a je tvrdá ako kosť. Neviem či je tam dlho, ale všimol som si ju len asi pred troma mesiacmi.
kristian čura

ODPOVEĎ  
Váš obvodný lekár posúdi, keď hrčku vyšetrí a navrhne, čo s ňou ďalej robiť.Bez vyšetrenia Vám nik cez internet neporadí, o akú hrčku sa jedná, takže áno, navštívte lekára a zbavíte sa i zbytočných stresov a neistoty.
2014-02-08
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
CA KM
(KATI)
Liečim sa rok na nádor CA Krčka maternice, mám za sebou aj radiologickú liečbu, st. IIb-IIIa pred pár dňami som bola na CT, ktoré ukázalo TU v rozmere 4x5cm, ktorý sa nemení niekolko mesiacov. Onkomarkery sú v poriadku, neboli vykázané, iné odchýlky MR neukázala. Lekárka mi nasadila tzv. zaisťovaciu liečbu. Niekolko týždňov užívam Graviolu a začala som jesť marhulové jadierka. Zároveň očistú kúru...chcem sa opýtať, či je možné, aby nádor úplne zmizol? Aká je prognoza, ked mám ešte chemo raz za 3 týždne, topoketanom ( neviem, či som to dobre napísala ) a čo môžem ešte spraviť pre zlepšenie ?
KATI

ODPOVEĎ  
Bez podrobného poznania vášho ochorenia nie je možné odpovedať na Vaše otázky. Neviem ako nádor vyzeral pred liečbou, neviem presne typ nádoru a jeho grading. Neviem akú dávku rádioterapie ste dostali, akú chemoterapiu ste dostali v akých dávkach a podobne. Na Vaše otázky Vám najlepšie odpovie lekár, ktorý Vás lieči. On pozná podrobne Váš celkový zdravotný stav.
2014-02-08
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Epiteloidný sarkóm
(apocalyptica)
Dobrý deň,prosím Vás o radu-mojej švagrinej/42 rokov/ bol diagnostikovaný epiteloidný sarkóm makkých tkanív.Začalo sa to nádorom na stehne,ten narástol za po roka na velkosť cca 10 cm.Posledná MR /jan.2014/preukázala rozšírenie do plúc a kostí.Už mesiac je len ležiaca /na onkológii/tlmia jej bolesti a čaká ju druhá chemoterapia.Aký je Váš názor,na jej zdr.stav - prípadne umiestnenie do nejakej špecializovanej kliniky napr. v Brne?
apocalyptica

ODPOVEĎ  
Vaša informácia nie je pre mňa dostatočne podrobná, aby som vedela konkrétnejšie odpovedať, určite i na Slovensku Vaša švagriná dostane takú liečbu, akú by dostala i v Brne. Možno Vám poradia bližšie v zdravotnej poisťovni ak im doložíte zdravotnú dokumentáciu, a tiež Vás poinformujú o financovaní.
2014-02-07
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Fibrom tibia
(monika)
Dobry den. 6rocnej dcere nasli na dolnej tretine tibie neosifikujuci fibrom velkosti 13mm x 6mm pri magnetickej rezonancii. Bojim sa ci netreba vziat nejaku vzorku aby bolo iste ze sa jedna o nezhubny nador.ci mri dokaze presne zistit ci je benigny alebo maligny a ci sa nemoze sirit do tela. Alebo ci je lepsie chirurgicky ho odstranit. Dakujem Za odpoved
monika

ODPOVEĎ  
Konkrétnu odpoveď Vám dokáže dať len lekár, ktorý Vás na vyšetrenie poslal, ale ak nález popísali ako fibróm, jedná sa o nemalígny nádor. Dnes je možné niektoré nádory pomerne presne diagnostikovať a predpokladám, že dcérka bude pravidelne kontrolovaná a lekár Vás bude usmerňovať.
2014-02-07
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Cysta
(sebo)
chcem sa len opýtať je vážna cysta 14x9mm ?
sebo

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, je nevyhnutné, aby ste ním poskytli viac informácií, aby bolo možné zodpovedať na Vašu otázku. Nepíšete ani najzákladnejšiu informáciu - kde sa cysta nachádza. Bez toho nie je možné odpovedať.
2014-02-07
Mgr. Lucia Budáčová Odpoveď od:
Myeloproliferatívne ochorenie typu ET
(Dušan)
Dobrý deň, prosím o radu, robili mi punkciu kostnej drene a povedali, že mam myeloproliferatívne ochorenie typu ET. Je to ochorenie kmeňových buniek ale nádorové? Odporučili mi Thromboreduktín ktorý stojí 360€ a nič neprepláca poisťovňa a o náhradný liek sa mam prísť spýtať o 3 týždne. Čo mám robiť? Ďakujem veľmi pekne.
Dušan

ODPOVEĎ  
Dúfam, že ste bol na vyšetrení u hematológa a ten by Vám mal podľa výsledkov vysvetliť postup liečby i platenie za lieky, prípadne choďte do Vašej zdravotnej poisťovne sa spýtať, či je možné daný liek preplatiť.
2014-02-07
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Je to vážne?
(martina)
dobrý den, mojem mamke bola urcená diagnoza: tumor ovarii 1.dx.-neo ovarii susp.,ascites.,Uterus fibromyomatosus.,Hyperplasio endometrii lovalis. Je to vážne? v pláne je hospitalizácia a operácia. velmi sa o nu bojím. . .
martina

ODPOVEĎ  
Napísali ste mi, že je podozrenie na rakovinu vaječníkov. Viac informácii nemám. Po operácii bude viac informácií o zdravotnom stave Vašej matky, ktoré Vám povie jej ošetrujúci lekár.
2014-02-07
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
1 << 32 < 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 > 54 >> 473
Facebook