foto
2% proti rakovine

Ďakujeme všetkým, ktorí svojimi 2% poporili naše projekty.
fotofotofotofotofoto
Kto sme zisti čo je LPR a ako funguje
Čo robíme Naše aktivity a projekty
Hľadám pomoc Informácie, rady a kontakty
Ako prispieť Dobrovoľník, sponzor
Spolupráca Partnerstvo a spolupráca
lpr Liga proti rakovine bola založená 19. januára 1990 v Bratislave a v tom istom roku bola prijatá za člena Európskej asociácie Líg proti rakovine (ECL) a za člena Medzinárodnej únie proti rakovine (UICC)...
Pokračovať »
Vpustite do svojej „kuchyne“ cudzieho človeka

28.05.2015

Restaurant Day v Lige proti rakovine ...

28.04.2015

Darujeme parochňu

10.04.2015

Narcisový Beh v Košiciach

01.04.2015

Linka pomoci _

02/52 96 51 48

Po 09:00-13:00 15:00-17:00
Ut 09:00-13:00 14:00-16:00
St 09:00-13:00 15:00-17:00
Št 09:00-13:00 14:00-16:00
Pi 10:00-13:30 14:00-16:00
So 09:15-12:15 14:00-16:00

Newsletter

Informujte ma o novinkách.
E-mail:



 

Poradňa

Internetová poradňa vznikla ako reakcia na množstvo otázok prichádzajúcich od ľudí, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom vyrovnávajú s diagnózou onkologického ochorenia u seba, svojho blízkeho, príbuzného či priateľa.


Pre Vás, ktorí potrebujete informácie, radu, povzbudenie, pomoc v riešení zložitých situácií, ktoré sa vyskytli vo Vašom živote v súvislosti s diagnózou onkologického ochorenia, alebo sa chcete informovať ohľadom prevencie, sú tu lekári – špecialisti v rôznych oblastiach onkológie, psychológ, sociálna sestra – skúsení odborníci z Linky pomoci , ktorí Vám odpovedia na Vaše otázky v závislosti od ich obsahu a problematiky.

Zodpovedanie otázok môže trvať niekoľko dní, ďakujeme za Vašu trpezlivosť.

 


Opýtajte sa našich odborníkov na problém ktorý Vás trápi

Meno  
Predmet   Váš problém
cap   



Doteraz zodpovedané otázky (9503)

strana 43 z 476 (otázky 841 - 860)
Názov
(meno)
Text Dátum
Oválny ružový útvar z konečníka
(Gabriela)
Dobrý deň, prosím o radu, keďže som pred chvíľou uvidela plávať vo WC mise asi 3,5 cm dlhý útvar oválneho pravidelného tvaru ružovej farby. Po stlačení bol mäkký, celý bol aj vnútri rovnakého zloženia. Zvyknem krvácať aj z hemoroidov, niekedy dosť intenzívne, pripomína to močenie, myslím zvukom do misy.. Krvácanie trvá aj niekoľko dní. Keďže beriem lieky na cukrovku stolicu mám väčšinou hnačkovitú, ale keď je hustejšie, tak je stužkovitá, tenká... Bola som na v júni 2013 na virtuálnej endoskopii, kde záver bol nasledovný: virtuálna endoskopia hrubého čreva bez evid. intraluminárnych útvarov. Susp. fixácia pooperačnými zrastmi vľavo v oblasti ľavých parametrií. Hepatomegalia, st.p.CHE. Susp. akcesórna slezina. Gastroenterológ mi povedal, že tá stužkovitá stolica je kvôli zrastom čreva. Mňa momentálne trápi ten ružový valcovitý útvar, ktorý som našla vo WC mise. Dúfam, že som svoje ťažkosti popísala dosť podrobne a vopred ďakujem za odpoveď. Samozrejme, že navštívim aj svojho lekára. Ešte raz ďakujem. Gabriela
Gabriela

ODPOVEĎ  
K Vášmu nálezu v stolici sa neviem vyjadriť, ale ak by sa nález zopakoval, skúste zobrať útvar do nejakej nádobky, igelitového vrecka a poprosiť Vášho gastroenterológa, aby sa na útvar pozrel, prípadne ak to uzná za vhodné, dá ho vyšetriť.
2014-03-09
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Gerson Therapy
(Lenka)
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, aký máte názor na terapiu, ktorú vymyslel profesor Gerson. Je na nej niečo pravdy? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď. Lenka
Lenka

ODPOVEĎ  
Ide o alternatívnu liečbu, lekári sa snažia liečiť kauzálne pokiaľ je to možné u danej choroby.
2014-03-09
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Prsníky
(Bára)
Dobrý den,prosím o vysvetlenie mamografie-Bilat.výraznejšie vlavo ben.kalcifikáty aj v zhlukoch char.adenozy,v lavej axile tukovogeneratívne Lu,bilat.bez LAP.Doporuč.usg vyš.Dakujem velmi pekne
Bára

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, nález máte bez onkologického ochorenia prsníka. Jedná sa o hormonálne zmeny, ktoré treba sledovať. Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD.
2014-03-07
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Rakovina semennika
(Lucia hagnerova)
Dobry den Pan doktor chcela by som sa opyatat,ze co znamena index mitotickej aktivitu18 mitoz/10 hpf je endovaskolarna a endolymfaticka permeacia?dakujem
Lucia hagnerova

ODPOVEĎ  
Rakovina semenníka - mitotická aktivita Pri hľadaní odpovede na otázku čo znamená index mitotickej aktivity som sa obrátil na urológa, ktorý sa zaoberá touto problematikou. Porovnaním s inými nádormi (napr. neuroendokrinnými) mitotická aktivita svedčí o stupni diferenciácie buniek nádoru. Konkrétne pre nádory semenníka by bolo vhodné, aby ste sa obrátili na patológa, ktorý robil patologické vyšetrenie. S pozdravom Dr. M. Horňák
2014-03-07
Prof. MUDr. Michal Horňák, DrSc. Odpoveď od:
Sono prsníkov
(ada)
Dobrý deň,chcela by som vás poprosiť o Váš názor na záver zo sono prsníkov ktorý mám v náleze:Fibrózna mastopatia obojstranne.BI-RADS2.Ďakujem za odpoveď
ada

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, nález máte v norme. Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD.
2014-03-06
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Krk
(Timea)
Dobrý deň, chcela by som vás poprosiť o zhodnotenie možností, čo by mohlo toto znamenať: na jednej- ľavej časti krku mám asi do 2cm hrčku a nedávno sa mi vytvorila ďalšia pod sánkou, tiež na pravej strane krku. Môj krvný obraz bol v poriadku a aj na ORL mi nič nepovedali, iba že je to v poriadku, že to je mierne zväčšená uzlina. Stále mám však občasné bolestí v krku a toto celé už pretrváva 2mesiace, ďakujem za pomoc.
Timea

ODPOVEĎ  
Ak Vám nález pretrváva 2 mesiace a lekár vás neobjednal na kontrolné vyšetrenie, poproste ho o kontrolné vyšetrenie. Niekedy zväčšené uzliny môžu pretrvávať pomerne veľmi dlho po prekonanej infekcií.
2014-03-06
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Hysterectomia
(Anna)
Dobrý deň! Som 56 ročná onkologická pacientka, po amputácii obidvoch prsníkov,po liečbe chemoterapie a rádioterapie pri prvom prsníku. V súčasnej dobe som na 5 - ročnej hormonálnej liečbe Anastrazolom, ktorý užívam od decembra 2013. Zároveň mi boli diagnostikované leiomyómy: uterus 80x44 deformovaný IM a subseroznými viacerými uzlinami, vzadu na funde uzol do 24mm, distálne nad cervixom subserózny uzol do 30mm, na prednej stene subsrózny uzol do 16mm, vpravo na uterus nasada anizoechog. útvar do 24mm pripomína myomat. uzol /subserózny?/ Adnexalná oblasť bilat. bez cystických zmien. Výsledky z histológie:makropis: A: dva fragmenty šedého tkaniva, B: drobné útržky hnedého tkanivá. Záver patalóga: A: hlien s mikroutržkami endocervikalnej sliznice, B:hlienn drobný fragment sliznice dolného segmentu a mechanicky poškodené útržky /pravdepodobne/ hladkej svaloviny/nereprezentatívna vzorka/. Chcela som sa spýtať, či je naozaj nevyhnutné odstránenie maternice a adnexálnych oblasti, ktoré mi odporúča moja gynekologička, keď nemám žiadne ťažkosti, nekrvácam. Poslednú menštruáciu som mala pred rokom? Odporúča mi to len kvôli prevencii, keďže to úzku súvislosť s prsníkmi. Za odpoveď ďakujem!
Anna

ODPOVEĎ  
Bez toho,aby som poznal celkový Váš zdravotný stav a bez gynekologického vyšetrenia nie je možné odpovedať na Vaše otázky. Ak sa skutočne jedná o myomy, tak sú malé a nemusela by sa maternica odstrániť. Lekárka Vás nahovára na operáciu pravdepodobne kvôli odstráneniu vaječníkov než maternice.Váš stav je potrebné hodnotiť komplexne a to môže len lekár, ktorý pozná Váš zdravotný stav podrobne.
2014-03-06
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Expanzivna lezia vo foramen intervertebrale
(S.V.)
Dobry den, velmi pekne Vas prosim o vysvetlenie nalezu mojho otca po MR krcnej miechy - vo foramen intervertebrale C6-7 a C7-Th1 vpravo sa nachadza expanzivne sa spravajuca v T2 sekvencii hyperintenzivna a v T1 hypointenzivna lezia, nepravidelneho tvaru, lahko nehomogennej vnutornej intenzity signalu v T2 sekvencii s naznacenymi vnutornymi septami, velkosti LL28xCC29mm. Sposobuje lahke rozsirenie foramen intervertebrale. Neviem, co to je lezia a septy, ci mam cakat najhorsie, alebo to moze byt aj nieco menej vazne, prosim Vas o vysvetlenie... Este ideme na jednu MR s podanim kontrastnej latky o 3 tyzdne. Velmi pekne dakujem.
S.V.

ODPOVEĎ  
Ide o nález- ložisko, ktoré sa v danom priestore nemá čo nachádzať. Aby lekári sa dopátrali jednoznačnejšieho nálezu a pôvodu "lézie", doporučili vyšetrenie pomocou kontrastnej látky a možno na jeho základe budú schopní sa priblížiť k diagnóze a následnej liečbe. Je potrebné počítať s tým, že že v súčastnosti nemáme vyšetrovacie metódy, ktoré by 100% určili diagnózu, preto možno bude potrebné doplniť i o ďalšie vyšetrenia.
2014-03-06
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Expanzivna lezia vo foramen intervertebrale
(S.V.)
Dobry den, velmi pekne Vas prosim o vysvetlenie nalezu mojho otca po MR krcnej miechy - vo foramen intervertebrale C6-7 a C7-Th1 vpravo sa nachadza expanzivne sa spravajuca v T2 sekvencii hyperintenzivna a v T1 hypointenzivna lezia, nepravidelneho tvaru, lahko nehomogennej vnutornej intenzity signalu v T2 sekvencii s naznacenymi vnutornymi septami, velkosti LL28xCC29mm. Sposobuje lahke rozsirenie foramen intervertebrale. Neviem, co to je lezia a septy, ci mam cakat najhorsie, alebo to moze byt aj nieco menej vazne, prosim Vas o vysvetlenie... Este ideme na jednu MR s podanim kontrastnej latky o 3 tyzdne. Velmi pekne dakujem.
S.V.

ODPOVEĎ  
Otecko má ísť na vyšetrenie pomocou kontrastnej látky, z čoho vyplýva, že nález z NMR nebol natoľko presvedčivý, že ho musia doplniť a i potom pravdepodobne bude potrebné robiť ešte doplňujúce vyšetrenia, aby sa dopracovalo ku konkrétnejšiemu záveru. V súčastnosti nie je dostupná vyšetrovacia metóda, aby sa dalo na jej výsledok 100% spoľahňúť, preto by bolo predčasné hovoriť o niečom, čo nie je jasné a tým si robiť predčasné starosti. Všeobecný význam pre septum je priehradka a lézia je nález. Ak lekár bude mať konkrétnejšie nálezy, oteckovi povie o diagnóze a prípadnej liečbe.
2014-03-06
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Cytologia
(Silvia Dorcikova)
Dobry den prosim vas moc o odpoved. Cytologia mi bola dnes urobena 3 dni pred zaciatkom menstruacie, napriek tomu ze som namietala, lebo na internete som sa docitala ze to moze skreslovat vysledky. Ide o to, ze v auguste mi po cca 3 tyzdnovej chorobe vysli vysledky cytologie 3a, blizsie neviem, ze tam boli nejake zmeny...a este pritomnost hpv. Preliecena ako sa tu spomina som nebola.Pri rozsirenom teste hpv v novembri /malo vyjst vysokorizikovy alebo nizkorizikovy/ vysledok bol uplne negativny, cize nemam ziadne hpv. Ja uz tomu vobec nerozumiem, nechcem sa dopredu stresovat, ale sa bojim ze tie vysledky nebudu dobre vzhladom na tu menstruaciu. prosim vas moc o odpoved, a ako postupovat. Moj gynekolog mi povedal ze ked budu vysledky zle musim na konizaciu, dakujem vopred za odpoved
Silvia Dorcikova

ODPOVEĎ  
Dobrý deň.Máte nepresné a pomýlené informácie o svojom zdravotnom stave a o výsledkoch. Požiadajte svojho gynekológa o podrobné vysvetlenie.
2014-03-05
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Znamienko
(Andrea )
Od prvého roku života mám materské znamienko na čele .Teraz mi je 39 a dala som si ho vyšetriť a potrebujem vysvetliť a viac priblížiť vyjadrenie lekára -oválna makula,v centre mierne infiltrovaná,priemeru 14x10. Čo to pre mňa znamená . Neviem sa rozhodnúť či ho dať odstrániť ,či je to nutné ak je znamienko v kľude a bez zmien . Za odpoveď ďakujem
Andrea

ODPOVEĎ  
Z toho, čo ste mi napísali, ani ja nie som múdra, pre veľmi všeobecný nález, ale v prípade ak Vás vyšetril kožný lekár a doporučil chirurgické odstránenie, tak by som sa mu podrobila, pretože tvár je exponované miesto napr. na slnečné lúče.
2014-03-04
MUDr. Peter Hurta Odpoveď od:
Urbaník
(milan )
Dobrý deň.Bol mi diagnostikovaný ct vyšetrením benígna afekcia,chcem sa spýtať čo to je a aké sú možnosti liečby,poprípade ako sa proti tomu brániť.Ďakujem
milan

ODPOVEĎ  
Vaša otázka je úplne vytiahnutá z kontextu- benígna afekcia? Kde, aké sú príznaky,nič konkrétnejšie nepíšete, preto Vám len odporučím sa s dôverou obrátiť na lekára, ktorý Vás na vyšetrenie odoslal.
2014-03-04
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Kúpele po operácii obličky
(Laura )
dobrý deň , v novembri 2013 mi operovali obličku kvôli karcinómu . nádor mi odstránili a ponechali obličku. Toho času som po kontrole onkourologom a bez akejkoľvek ďalšej liečby tj. iba sledovaná. Je vhodné pre mňa absolvovať kúpele a ak áno tak kedy po operácii? A musí mi kúpele schváliť onkourológ alebo stačí ak mi návrh napíše obvodný lekár ? vopred ďakujem za vaše odpovede
Laura

ODPOVEĎ  
Kúpeľná liečba po odstránení nádoru z obličky nie je indikovaná. Adekvátnu liečbu predstavuje pravidelné sledovanie. Od kúpeľnej liečby nemožno očakávať zlepšenie lokálneho nálezu. S pozdravom Dr. M. Horňák
2014-03-04
Prof. MUDr. Michal Horňák, DrSc. Odpoveď od:
Prsníky
(Jana)
Dobrý den, chcela by som sa spýtať, či existuje nejaká možnosť na zmenšenie prsníkov, ale nie operačne, ale napr. vo forme tabletiek, cvičenie som skúšala, aj masáže, ale žial nepomohlo.Ďakujem
Jana

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, neexistuje nijaká možnosť na zmenšenie prsníkov okrem operačného postupu. Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD.
2014-03-04
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Synovialny sarkom u detí
(Alena Kleinova)
Mám 12 ročnú dcéru ktorej diagnostikovali synoviálny sarkom pod pazuchou a je po operácii zo stopky ostali okraje nie celkom vybraté nádor bol väčši ako 5 cm čo znamená že začala s chemoterapiou a potom ožiarovanie. No nič o tejto diag. neviem neviete poradiť nejakú literatúru. Ďakujem
Alena Kleinova

ODPOVEĎ  
Ide o zhubný nádor z mäkkého tkaniva, lekár Vás bude určite priebežne informovať o priebehu ochorenia na podklade konkrétnych kontrólnych nálezov, ktoré sa môžu líšiť od pacienta k pacientovi, pretože každý z nás je iný a reakcie na liečbu môžu byť rozdielne. Na interpretáciu teoretických vedomostí je potrebné mať i veľa skúseností, preto ak je niečo, čo sa veľmi od teórie líši, potom o liečbe rozhodujú viacerí lekári. Neviem Vám poradiť najnovšiu u nás dostupnú literatúru, to Vám skôr poradí lekár, ktorý Vašu dcérku lieči, prípadne v špecializovanom odbornom knihkupectve.
2014-03-03
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Doplnky výživy-podpora pri liečbe rakoviny
(Ing. Vladimír Niederland)
Dobrý deň. Prosím o Vašu informáciu, či je látka z plodov "Graviola" používaná (uznávaná) ako podpora pri liečbe rakoviny. Nemáte. prosím, pozitívne informácie o klinickom výskume tejto rastliny pre onkologické ochorenia? Ak by Vás to nezaťažovalo ešte napísať - sú nejaké fytolátky používané pri liečbe rakoviny? Vopred ďakujem za odpoveď. S pozdravom Ing. Vladimír Niederland
Ing. Vladimír Niederland

ODPOVEĎ  
Pán inžinier, Vaše meno mi pripomína jedného z mojich výborných pedagógov, ktorému som bola celý môj doteraz prežitý život veľmi vďačná. Ak je človek čo i len priemerne zdravý, dodržiava správnu životosprávu- pestrá strava s dostatkom bielkovín, uhlohydrátov, tukov , ovocia, zeleniny v 5 denných intervaloch, má primeraný pohyb, oddych, čiastočne eliminuje stresy, jeho imunitný systém by sa mal udržať v takej pohotovosti, že nemusí užívať žiadne iné podporné látky, pretože náš metabolizmus je natoľko prispôsobivý, že si vyberie to, čo potrebuje. Inak ho len dezorientujeme.Literatúry je veľmi veľa, žiaľ, len tú pravosť dnes overiť je veľmi zložité. Pravdepodobne som Vás sklamala, ale napísala som Vám, čomu som bola učená a tiež ma tomuto naučili dlhoročné skúsenosti.
2014-03-03
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Sucha
(lela)
Dobry den na pravom pysku sa mi spravila hrcka je to bolestive ako pri vrede co to moze bit
lela

ODPOVEĎ  
Cez Internet sa nedá vyšetrovať, preto musíte navštíviť svojho gynekológa, ktorý Vás vyšetrí a ak bude potrebné, bude Vás aj liečiť.
2014-03-02
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Prosba o vysvetlenie
(Braňo)
Príjemný deň. Dovolil by som si Vás touto cestou veľmi pekne poprosiť o vysvetlenie správy, resp. výsledkov vyšetrenia mozgu magnetickou rezonanciou. Na uvedené vyšetrenie má odporučil neurológ, nakoľko má dlhšiu dobu bolieva pravá strana hlavy. Môže sa podľa výsledkov jednať o niečo vážne? Vopred veľmi pekne ďakujem. Mozog: T2 tse sag, T2 tse tra, T1 se tra, T2 flair tra, DWI Kortikálne neuroštruktúry mozgu supratentoriálne, infratentoriálne sú bez ložiskových patomorfologických zmien. Pons cerebi, meznecephalon, predĺžená miecha bpn. Bazálne ganglia bez signálovej patológie. Hippokampálne laloky mozgu bpn. Biela mozgová hmota hemisfér mozgu, mozgového kmeňa, cerebella, predĺženej miechy je bez demyelinizačných path. Zmien. Drobná solitárna nešpecifická bielohmotná lézia demyelizačnej povahy v subkortikálnej bielej hmote F/P vľavo / UBO / veľkosti 1mm. PC uhly voľné, bez ložiskových path. zmien organickej tu-povahy. Vnútorné zvukovody symetrické, normálnej šírky, bez intrameatálnych ložiskových lézií tu povahy. Semicirkulárne kanáliky bpn. Pyramídy spánkových kostí normálne pneumatizované, bez deštrukcie. Komorový systém mozgu v strednej rovine, symetrický, bez známok stredočiarového presunu. Záver: Kortikálne neuroštruktúry mozgu supratentoriálne, infratentoriálne sú bez ložiskových patomorfologických zmien. Biela mozgová hmota hemisfér mozgu, mozgového kmeňa, cerebella, predĺženej miechy je bez demyelinizačných path. Zmien. Len drobná solitárna nešpecifická bielohmotná lézia demyelizačnej povahy v subkortikálnej bielej hmote F/P vľavo / UBO / veľkosti 1mm.
Braňo

ODPOVEĎ  
Nálezy v mozgu, i keď sú malé a nezhubné, môžu človeku veľmi strpčovať život , nielen ich lokalizáciou, ale i tým, že mozog máme v uzavretom priestore a príznaky, ktoré máme, môžu byť veľmi intenzívne napriek ich malému nálezu, práve takému ako je u Vás. Je pravdepodobné, že lekár Vás bude sledovať a podľa príznakov i liečiť.
2014-03-01
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Liečebne
(Tomáš)
Dobrý deň prajem. Chcem prestať s fajčením. Nechcem absolvovať už tie hodinové kury kde do Vás púštaju prúd. Chcel by som dáky dvojtýždňový pobyt niekde v liečebni. Viete mi poradiť prosím dobrú liečebňu kde sa zaoberajú aj fajčením? Vopred dakujem
Tomáš

ODPOVEĎ  
Žiaľ, o žiadnej liečebni pre zanechanie fajčenia neviem. Existujú poradne na odvykanie od fajčenia pri regionálnych úradoch verejného zdravotníctva, skúste zavolať na váš Regionálny úrad VZ event. aj do ich poradne zdravia podľa miesta vášho bydliska.
2014-03-01
MUDr. Elena Kavcová, PhD. Odpoveď od:
Mrtve more
(Eva)
Dobrý deň,chcela by som sa spýtať či môžem íst na dovolenku k mrtvemu moru.Liečim sa na rakovinu štítnej žĺazy.Moje posledné výsledky sú TSH 0,34mIU/1,fT4 16,68 pml/1,Tg pod 0,17.Záver : Bifokálny papilárny karcinóm štítnej žľazy T1N1Mx,v remisii. Ďakujem
Eva

ODPOVEĎ  
Podľa toho, čo ste napísali, t.č. ochorenie štítnej žľazy by malo byť v poriadku. Nepoznám Vaše iné ochorenia ak ich náhodou máte, ale žiaľ, nepoznám ani termín kontrolneho vyšetrenia súvisiaceho s ochorením štítnej žľazy, preto sa radšej spýtajte svojho endokrinológa - predpokladám že to môžete vykonať i telefonicky.
2014-02-28
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
1 << 32 < 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 > 54 >> 476
Facebook