foto
2% proti rakovine

Vaše 2% nám umožňujú pripravovať mnohé programy a projekty, ktoré pomáhajú onkologickým pacientom a ich rodinám.
fotofotofotofotofoto
Kto sme zisti čo je LPR a ako funguje
Čo robíme Naše aktivity a projekty
Hľadám pomoc Informácie, rady a kontakty
Ako prispieť Dobrovoľník, sponzor
Spolupráca Partnerstvo a spolupráca
lpr Liga proti rakovine bola založená 19. januára 1990 v Bratislave a v tom istom roku bola prijatá za člena Európskej asociácie Líg proti rakovine (ECL) a za člena Medzinárodnej únie proti rakovine (UICC)...
Pokračovať »
Deň narcisov: Ďakujeme za vašu pomoc ...

12.04.2014

Deň, keď sú slová zbytočné

31.03.2014

Naša odpoveď na anonymný email

26.03.2014

Aby mohli žiť život na 100%, ...

03.03.2014

Linka pomoci _

02/52 96 51 48

Po 09:00-13:00 15:00-16:00
Ut 09:00-13:00 14:00-16:00
St 09:00-13:00 15:00-16:30
Št 09:00-13:00 14:00-16:00
Pi 09:00-13:00 14:00-16:00
So 09:15-12:15 14:00-16:00

Newsletter

Informujte ma o novinkách.
E-mail:



 

Poradňa

Internetová poradňa vznikla ako reakcia na množstvo otázok prichádzajúcich od ľudí, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom vyrovnávajú s diagnózou onkologického ochorenia u seba, svojho blízkeho, príbuzného či priateľa.


Pre Vás, ktorí potrebujete informácie, radu, povzbudenie, pomoc v riešení zložitých situácií, ktoré sa vyskytli vo Vašom živote v súvislosti s diagnózou onkologického ochorenia, alebo sa chcete informovať ohľadom prevencie, sú tu lekári – špecialisti v rôznych oblastiach onkológie, psychológ, sociálna sestra – skúsení odborníci z Linky pomoci , ktorí Vám odpovedia na Vaše otázky v závislosti od ich obsahu a problematiky.

Zodpovedanie otázky môže trvať niekoľko dní od jej zaslania. Ďakujeme za trpezlivosť.

 

 


Opýtajte sa našich odborníkov na problém ktorý Vás trápi

Meno  
Predmet   Váš problém
cap   



Doteraz zodpovedané otázky (8739)

strana 42 z 437 (otázky 821 - 840)
Názov
(meno)
Text Dátum
Socialna pomoc
(zana)
chcela by som sa obratit tentokrat na odbornika v oblasti socialnych veci. Po diagnostikovani rakoviny som na PN. Caka ma operacia. Po 10 dnoch na PN mi zacne vyplacat davky socialna poistovna, ak sa nemylim. Chcela by som sa informovat, ci mam narok na nejake ine prispevky zo strany socialnej poistovne, pripadne zdravotnej poistovne, narok na preplacanie cestovneho a podobne. Ak ano, kedy a za kym konkretne treba ist, koho treba kontaktovat. Dakujem za radu.
zana

ODPOVEĎ  
Doporučujem Vám telefon.kontakt na linke pomoci LPR č.t.02/52965148 resp.osobne,ak ste z blízkeho okolia, vždy vo štvrtok v čase od 9,00h do 13,00 h. Baranová
2012-12-15
Anna Baranová Odpoveď od:
Rakovina krcka maternice
(zana)
Dobry den prajem, mam 37 rokov, som bezdetna, som vyse mesiaca po konizacii so zaverom infiltrujuci adenokarcinom endocervixu,velkost nadoru min. 5mm, hlbka invazie viac ako 3 mm, skutocna hlbka ivazie nebolo mozno z konizacneho materialu posudit, stadium pT1a2, Stage IA2.Cystoskopia a rektoskopia boli v poriadku. V januari mi budu robit radikalnu abdominalnu hysterektomiu, s tym, ze onkogynekolog do preoperacneho zaznamu uviedol predpokl. stadium IB1. Lekar ma informoval, ze vajecniky mi ponechaju. Citala som nasledne odborny clanok na stranke http://www.radioterapia.szm.com/info/sexualita_zeny.pdf. Chcela som sa informovat, ci je spravny postup ak mi lekari ponechaju vajecniky, lebo som sa v uvedenom clanku docitala, ze ak bude potrebna radioterapia alebo chemoterapia, tak vajecniky svoju funkciu stratia. Je teda spravne, ak mi chcu ponechat vajecniky? Lekar mi nevedel povedat, ci bude potrebna RT resp. CHT, to posudia az ked budu mat histologicke vysledky organov po operacii. Zaroven by som sa chcela informovat, ci je abdominalna hysterektomia v mojom pripade dobre rozhodnutie lekara, kedze viem,ze sa vykonavaju aj laparoskopicky asistovane hysterektomie a tie su menej zatazujuce. Zatial dakujem za nazor
zana

ODPOVEĎ  
Vzhľadom na Váš vek je rozumné vaječníky ponechať. Počas operácie je možné vaječníky prišiť nad panvu, teda do miesta mimo ožarovacie pole, ak by bola po operácii potrebná rádioterapia, a tak vaječníky uchrániť zničenia ich funkcie ožarovaním. Abdominálna radikálna hysterektomia je správny operačný postup.
2012-12-15
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Prosim o radu
(jaroslava)
Dobry večer.Chcela by som vas poprosiť o radu.Som rok po remisii.Prekonala som rakovinu prsnika.Prsnik mi nevzali.Mala som chemoterapie cielene na nador,na zmenšenie.Potom operacia a dašie 4 chemoterapie zaisťovacie.V septembri som bola posledny krat na odber krvi na onkomarkery.Bola v poriadku.Asi v polovici otobra som začala mať kašel suchy a draždivy.Tak ma najprv liečil obvodny lekar Fromilinom.Potom som prišla na kontrolu a mala som sedimentaciu.okolo 70.Tak som išla na rtg pluc a zistili mi zapal pluc.ked mi po dvoch tyždnoch nezabrali antibiotika a ja som sa išla zadusiť.tak ma poslalina CT pluc.A potom som išla s vysledkom na plucne a odtial na onkologiu.Vraj mam metastazy na plucach.Som uplne zufala,lebo neviem ako si možu byt taki isti.A rozhodli sa že mi daju chemoterapiu taku,čo som mala naposledy,kedže som na rok mala pokoj.Neviem si poradit a dosť sa bojim,že sa pomylia v chemoterapii nebude cielena na to čo ma.Neviem s kym sa poradiť,a prosim vas,či by ste mi nenapisali svoj nazor. Dakujem
jaroslava

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, vďaka za Váš E-mail. Veľmi chápem vaše obavy, ale ak Vám zistili, že na pľúcach sú metastázy (dá sa to podľa obrazu CT , onkomarkerov a iných vyšetrení ) tak určenie stratégie liečby patrí do rúk klinického onkológa. Na to, akú konkrétnu liečbu u vás treba zvoliť, je potrebné poznať viac faktorov, medziiným aj počet MTS, prípadne genotypizáciu tumoru, váš výkonnostný stav, a iné. Myslím si, že váš onkológ všetko zvážil a treba mu dôverovať. Ak by ste chceli konzultovať vyššie pracoviská a to jeden z onkologických ústavov (podľa miesta bydliska, teda buď Bratislava alebo Košice), myslím si, že váš onkológ nebude proti, ak ho o to požiadate.
2012-12-14
MUDr. Elena Kavcová, PhD. Odpoveď od:
Exsttirpácia znamienka
(Michaela)
Dobry den, vyberali mi znamienko na hrudniku, ako diagnozu mam uvedene:D22.5.Histologicke vysetrenie:melanocyt.névus s ťažkou dyspláziou.Pan doktor mi povedal, ze keby sme to neskor vyberali,mohlo by to byt problematicek.Moja otazka znie:co znamena:ťažká dysplázia?Mám si robit starosti, resp.navstivit nejakeho dalsieho lekara?Onkologa?Dakujem.
Michaela

ODPOVEĎ  
Nepíšete, či máte i ďalšie znamienka, ale najviac skúseností majú lekári dermato-onkológovia v NOÚ a v OÚSA v Bratislave, ak by ste sa rozhodli ich vyhľadať, zoberte si so sebou výsledok histologického vyšetrenia. Dysplázia znamená, že bunky už neboli zdravé, že boli chorobne zmenené a mali sklon ešte viac sa chorobne meniť a chovať. Ak máte 20 rokov a máte viac materských znamienok, vyšetrenie u dermatológa by mala preplácať poisťovňa v rámci preventívnych prehliadok raz do roka.
2012-12-13
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Operovať?
(Gabriela)
Prosím o radu, otcovi(70r.) po operácii s diag. C18.1-Ca colonis crassi apendicis low grade retroperitonei zistili na CT:v inguinách sa diferencuje niekoľko drobných LU, najväčšie dosahujú v osi 2 cm. Lekár zvažuje operáciu,je potrebná? Otec sa lieči na hypertenziu, dávnejšie mal infarkt, má zväčšené srdce, ostatné výsledky sú v poriadku.Ďakujem.
Gabriela

ODPOVEĎ  
Predpokladám, že lekár chce vybrať lymfatickú uzlinu a dať ju histologizovať, aby zistil príčinu jej zväčšenia a mohol zahájiť cielenú liečbu, čo by malo pre prognózu ochorenia byť prínosom. Vybranie lymfatickej uzliny je oveľa menej náročné na organizmus v porovnaní s predchádzajúcou operáciou, lekár by Vám nenavrhoval diagnostiku ani liečbu, o ktorej by vedel, že by nemohla priniesť pozitívum pre otecka. Nechajte si v "kocke" vysvetliť, prečo a čo by zákrok priniesol-nezabúdajte prosím pritom, že lekári majú veľa práce a vie ju zhodnotiť len ten, kto pracuje v odbore, vopred Vám ďakujem a prajem veľa sily oteckovi i Vám.
2012-12-13
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Bunečnatý fibroadenóm
(EVa)
Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Bol mi diagnostikovaný bunečnatý fibroadenóm o velkosti cca 1x1 cm. Chcem sa opýtať, ci je moznost, a aká pravdepodobnost, ze sa moze zmeniť hrcka na zhubnu ? velmi sa toho obavam. A neviem sa rozhodnut, co dalej. Ci hrcku vybrat alebo dalej kontrolovat. lekár nechal rozhodnutie na mne. Dakujem za Vasu odpoved .
EVa

ODPOVEĎ  
Zabudla ste napísať lokalizáciu fibroadenómu a ako bol diagnostikovaný a tiež kedy- časove bude robená kontrola, ale predpokladám že keby Vás nález mal ohroziť, lekár by Vám určite doporučil operáciu čo najskôr.
2012-12-12
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Citol.vyšetrenie gynek.
(Zuzana )
Prosím si vyhadriť k záveru cyt.vyšetrenia,spracované met.LBC metapláza vrátane nezrelej mikrobilálny obraz:Döderlein Hormon.stav:je v súlade anamnézou Záver:ASC-US/PAP II-IIIa / v roku 1997 bola som operovaná na nádor slinnej žlazy, lymf.uzl. C11, 32 x ožiare, 6x týždeň chemoterápia,podľa Vás horeuvedené výsledky sú uspokojivé? Ďakujem pekne za odpoveď.
Zuzana

ODPOVEĎ  
Liečba štítnej žľazy sa nemôže dávať do súvislosti s predrakovinovým stavom. Len snáď absolvovanie chemoterapie môže oslabiť imunitný systém a môže sa prejaviť prítomnosť HPV infekcie na bunkách krčka maternice, čo môže spôsobiť predrakovinový stav. Myslím si, že by sa mala urobiť kontrolná cytológia o 4-6 mesiacov, prípadne vykonať kolposkopia.
2012-12-11
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Kniha
(Veronika Galková)
Dobrý deň, som študentkou UKF Nitra a mojou bakalarskou temou je Socialny pracovnik a jeho uloha v detskom hospici. Na odporucanie mojej skolitelky by som sa chcela spytat na knihu Zbubne nadory v detskom veku. medzi knihami na stiahnutie som ju nenasla, nemate v plane ju sem ponuknut?
Veronika Galková

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, brožúrku "Zhubné nádory v detskom veku" momentálne nemáme, chceli by sme ju revidovať v priebehu tohto roka. Ak by ste mali záujem o staršiu verziu, vieme Vám poskytnúť, je však potrebné zaslať na seba e-mailovú adresu. Môžete ma kontaktovať na budacova@lpr.sk. S pozdravom, Mgr. Lucia Budáčová projektový manažér LPR
2012-12-11
Mgr. Lucia Budáčová Odpoveď od:
Konizacia
(Nika)
Dobry den p doktor, som objednana na konizaciu. Mam 32 rokov, este som nerodila, preto sa chcem informovat, ci je operacia potrebna. Koloskopiu mi ale nerobili. Moje vysledky su zle: PAPIIIb, HPV-HR 16+51+58 pozit. dokazana expresia onkogenov E6, E8. Zatial sa nam otehotniet nedarilo, vraj by zakrok mohol pomoct aj po tejto stranke. Zalezi mi na vasom nazore, ci je operacia potrebna. Dakujem
Nika

ODPOVEĎ  
Mali by ste absolvovať kolposkopiu na potvrdenie alebo vylúčenie predrakovinového stavu pred indikáciou ku konizácii. Niekedy pozorujeme otehotnenie po konizácii u žien, ktoré dlho nemohli otehotnieť.
2012-12-10
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Konizacia
(Emma)
Dobry den obraciam sa nas s velkou prosbou o pomoc a najma poradenie mojej situacii. Mam 20 rokov, zijem v monogamnom vztahu a v auguste mi na zalade cytosteru nasli zmeny na bunkach krcka maternise -lsil. Nepovedali mi o tom a tak som az6.11 isla na excziu z korej mi vyslo CIN II-III . Som teda po Konizacii ktoru mi robili 29.11. vysledok: v oblasti prechodu do kanala vykazuje povrchovy dlazdicovy epitel zmeny stredneho stupna (cin 2-3) a koilocytarne zmeny v suvislosti s moznou HPV infekciou. Dysplazie neddosahuju tusom znacene okraje konizatu. Mam viacero otazok: co znamenaju tie koilocytarne zmeny? a ta mozna HPV to znamena ze mam v sbee ten Hpv virus? co sa tyka pohl. styku cakame tych 6 tyzdnov ale je mozne zeby ma partner nakazil? da sa to nejako liecit unho? alebo amme pockat kym ma budu ockovat silgardom? 2.otazka stale spinim/krvacam menstruacii mam dostat 13.12 ale niesom si ista ci ju dostanem pretoze doktor mi hovoril ze mi aj vycistil maternicu.. neviem ci je to obre snazim sa lezat, pripadne sedim, som iba doma, po byte chodim len po jedlo a hygien. potreby. je to normalne ze mi ide cervena krv? aj ked az tak vela nie?( v nemocnici som mala len take ruzovkaste) alebo to moze byt predcasa mesntruacia? takto silnejsie spinim/krvacam treti den 3.otazka mam brat nejake lieky? moj gynekolog mi dal cyclo 3 fort ale este aj v lekarni na mna pozreli ze naco mi to je . beriem len ascorutin na krvacanie robim dobre? alebo mam si este kupit nieco na hojenie ran? velmi pekne vam dakujem!!
Emma

ODPOVEĎ  
Bez prítomnosti HPV vírusu sa nevytvorí dysplázia,preto ak ste mali CIN 2, tak to spôsobil HPV vírus. Dnes nevieme tento vírus liečiť - ani u žien ani u mužov. Musíme sa spoliehať na imunitný systém, ktorý vírus zlikviduje. Po konizácii sa pravdepodobne odstránil i vírus. Vy ste veľmi mladá, takže je veľký predpoklad, že sa vírusu zbavíte. Očkovanie nelieči prítomnú infekciu vírusom. Je to však prevencia pred možnou opakovanou infekciou vírusmi, proti ktorým sa zaočkujete. Príčinu pokračujúceho špinenie môže odhaliť len gynekológ, ktorý vás vyšetrí.
2012-12-10
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Rakovina jater
(Jiřina Rolníková)
Dobrý den,mamince před měsícem našli nádor na játrech a ve žlučovích cestách.Chemoterapii zatím nemohou dávat kvuli špatným jaterním testům.chtěla jsem se zeptat jak máme postupovat aby se testy spravily.a zda existují leky proti bolesti dostala od lékaře tramal,ale ten vůbec nezabírá Děkuji
Jiřina Rolníková

ODPOVEĎ  
Neviem Vám jednoznačne poradiť ako postupovať,nepoznám rozsah poškodenia pečene, ani ktoré testy sú zvýšené, so stravou by Vám mala poradiť diétna sestra z nemocnice, kde bola mamička operovaná. Všeobecnými radami by som možno viac poškodila ako pomohla.V nemocnici, kde bola operovaná mamička, by Vám tiež mali vedieť poradiť, kde sa najbližšie nachádza ambulancia pre bolesť, je to vysoko špecializované pracovisko. Ak bývate v Bratislave prípadne v jej blízkosti, najpravdepodobnejšie a najodbornejšie by Vám poradili v NOÚ alebo v OÚSA.
2012-12-09
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Onkomarkry
(Renáta)
Prosím o radu, mám onkomarkry CEA 13,8 a CA 33,7 již 8 let, podstoupila jsem řadu vyšetření a vše negativní. Můžou být takové hodnoty i bez malignity?
Renáta

ODPOVEĎ  
Onkomarkery by mali byť vyšetrované až po diagnostikovaní onkologického ochorenia, mali by pomôcť monitorovať úspešnosť liečby, pretože ich zvýšené hodnoty nemusia byť podmienené prítomnosťou onkologického ochorenia . Vzhľadom k tomu, že nepoznám príčinu, prečo Vám boli robené, aké máte ťažkosti , ani aký máte vek, preto cielenejšiu odpoveď žiadajte od lekára, ktorý Vám dal robiť vyššie uvedené vyšetrenia.
2012-12-08
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Prosba o kontakt
(Hela)
Dobrý večer, mám problémy podobného rázu , ako pán Peter,ktorý Vám písal 12.5.2012 /Štítna žľaza./ Chcem Vás poprosiť, či by ste mi na neho nedali kontakt. Veľmi pekne ďakujem kontakt na mňa je: helkah@imafexbb.sk Tento kontakt prosím neuverejňujte na Vašu stránku Ďakujem
Hela

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, žiaľ, nakoľko poradňa je anonymná a zadávateľ danej otázky nám na seba nezanechal kontakt, nemáme Vám ho ako poskytnúť. S pozdravom, Lucia Budáčová
2012-12-05
Mgr. Lucia Budáčová Odpoveď od:
Onkocytoster
(karin sabo)
Dobrý čo znamená ak je v mojej správe uvedené onkocytoster cervix č 8,na všetko som sa pýtala len toto mi vypadlo,dakujem
karin sabo

ODPOVEĎ  
Žiaľ, vôbec netuším, čo má táto formulácia znamenať. Musíte sa spýtať svojho gynekológa.
2012-12-05
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Vysvetlenie rtg pľúc
(Monika)
Dobrý deň. V rámci preventívnej prehliadky som bola na rtg pľúc. Mám 27 rokov, som nefajčiarka a pracujem v rizikovom prostredí oddelenie epidemiológie. Popis rtg pľúc je: Pulmo:parenchým zachovanej transparencie, bránice klenuté, pravá kopulovite konfigurovaná, naznačene vyššie postavená, ľavá iba naznačená,f.c. uhly voľné, sumačne zatienené-prsníky, pravý frenicokard.uhol otupený, hily bilat. čiastočne prekryté tieňom srdca, ľavý hutnejší, poľgulovite konfigurovaný - zvýraznená hilová cievna stopka, hily bilat. s ľahkou hyperemiou a akcentovaním bronchovaskulárnej kresby vybiehajúcej perihilozne a parakardiálne bilat. precip. l.dx., perihilózne drobné oválne kalcifikáty, vpravo zvýraznená interlobárna švarta, bazálne bilat. makké oválne tiene-v.s. mamilly. Cor:pretrváva prom. pulm. oblúčika, CPI: 8,5:27,5, bez známok kardiálnej dekomp. Záver: Ľahká hyperemia hilov s akcentáciou perihiloznej a parakardiálnej BV kresby precip. l. dx. Mám sa niečoho obávať,alebo je daný nález v poriadku? Mávam aj pálčivé bolesti pri srdci, krvný tlak 110/60 ale pulzy 90 až 100 za minútu? Ďakujem.
Monika

ODPOVEĎ  
Doporučujem Vám, aby Vás vyšetril a taktiež videl a posúdil rtg nález pneumológ podľa miesta bydliska, prípade konzultoval aj kardiológa.
2012-12-05
MUDr. Elena Kavcová, PhD. Odpoveď od:
Cytologia
(evita)
po cytologii 3a 3b, HPV neg.Imunocytolia v poriadku - (august t.r.)som bola na kontrolnom odbere-momentalne cakam na vysledok.(LBC)Gynekolog mi vizualne prezrel krcok aj kolposkopom citujem:su tam zmeny,ale nevidim ten nalez az taky katastroficky-pockame cytologiu)v pripade,ak bude vysledok z cytologie opatovne nepriaznivy,posle ma na konizaciu.spytala som sa ho na expertnu kolposkopiu-avsak vzhladom na moj vek (45 rokov) on odporuca hned konizaciu,nakolko by nemuseli byt odobrate vzorky z tych miest,ktore su postihnute a pri konizacii je vyrezane cele tkanivo.Snazim sa doverovat svojmu lekarovi,ale predsa by ma zaujimal nazor Vas,ako odbornika,ktory sa venuje onkologii.Dakujem s prianim pekneho dna.
evita

ODPOVEĎ  
Nie je možné robiť závery bez výsledkov vyšetrení. Nie je možné robiť závery z nejakej slovnej dojmológie lekára. Vyčkajte výsledok cytologického vyšetrenia, po ktorom je možné vysloviť názor o ďalšom postupe.
2012-12-05
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Biopsia vysledky
(Ivana)
Dobry den pan Dr Masak. Ja som Vam pisala asi pred dvoma tyzdnami, bola som na kolposkopii a cakala som na vysledky, ktore uz mam. Chcela by som sa Vas opytat, ci je naozaj nutna konizacia na zaklade mojich vysledkov. Mam 35 rokov a som bezdetna. Vysledok je nasledovny: 2 vzorky endocervikalnej sliznice s vyraznou chronickou cervicidou, kryte nezrelym metaplastickym epitelom, ktory proliferuje aj do endocervikalnych zliaz a vykazuje dysplasticke zmeny CIN1 fokalne aj CIN 2. (*N) IHCH:p16+, Ki67 pozitivita v dolnej tretine epitelialnej listy.Lekar mi odporucil konizaciu, na ktoru som objednana vo Februari 2013. Chcela by som vediet aky je Vas nazor na moj vysledok a pripadne ist k Vam na konzultaciu. Dakujem pekne.
Ivana

ODPOVEĎ  
Podľa výsledkov štúdií, u žien, ktoré ešte nerodili s prítomnosťou stredne ťažkej dysplázie, je možné postupovať konzervatívne, teda nerobiť konizáciu, ale ženu sledovať každých 6 mesiacov cytologicky a kolposkopicky. Zásadný predpoklad pre takýto postup je disciplinovaná žena, ktorá sľúbi, že skutočne bude pravidelne chodiť na kontroly podľa určenia gynekológa.
2012-12-04
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Bolest kolena alebo co to je
(viktoria)
Dobry den chcem sa opytat ked casto sportujem,lyzujem mavam bolest klbov Niekedy bolesť aj opuch kĺbov, neskôr aj napríklad slabosť. Vela chodím pesi a pred par dňami, v piatok som isla na stanicu a ponahlala som dost a bolest sa zvyšila aj hlava sa zakrutila. bojim sa, aby nebolo niečo vazne co to moze byt dakujem. viktoria
viktoria

ODPOVEĎ  
Najsprávnejšie by bolo, ak by ste navštívila vášho obvodného lekára, ktorý sa oboznámi s Vaším vekom, prípadne ochoreniami, aké máte a podľa výsledkov Vás pošle reumatológovi, prípadne ortopédovi, alebo i neurológovi, prípadne vyrieši všetko sám. Na konkrétnejšiu radu je potrené mať viac informácií.
2012-12-03
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Tamoxifen
(Andrea)
Dobry den prajem, moj problem sa tyka pre mna dost spornej liecby TAmoxifenom. V roku 2006 mi bol diagnostikovaný medularny karcinom-ako 28 rocnej. Po prvej operacii nastala druha, robena subkutanna mastektomia a vybrate vsetky lymfaticke uzliny, po druhej operacii bolo vsetko negativne. podstupila som 6 cyklov chemoterapie a preto, ze som bola HER2 pozitivna aj 9 tyzdnovu liecbu herceptinom. Hormonalnu liecbu tamoxifenom sme po mojom nesuhlase odlozili, kvoli tomu, ze som planovala deti. V sucasnosti mam 2 krasnych syncekov:-) Moja pani doktorka sa na mna obratila s vecou, ze by bolo vhodne zacat liecbu tamoxifenom,aj napriek tomu, ze vo februari 2013 to uz bude 5 rokov od ukoncenia chemoterapie. Mam velke obavy, aby sa liecba tamoxifenom nepodpisala na zlzch gynekologickych vysledkoch, co sa tyka endometria atd...Teraz som v poriadku, aj po gynekologickej stranke aj po onkologickej. Chcela som si dat zaviest vnutromaternicove teliesko-nehormonalne, ale gynekolog mi ho neodporuca, pokial by som zacala liecbu tamoxifenom. Nevidel by dobre uterus.Dakujem za odpoved, pekny den
Andrea

ODPOVEĎ  
Počas liečby Tamoxifenom sa sleduje výška sliznice dutiny maternice. Tamoxifen má vplyv na rast tejto sliznice. Ak gynekológ, ktorý Vás sleduje, si neželá, aby ste mali zavedené teliesko, treba to rešpektovať.
2012-12-03
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Beňačková
(judita)
Dobrý den.chcela by som sa opýtať.som onkopacientkou absolvovala som dve serie chemoterapie a ozarovanie.keďže mi uz začali rast vlasy a chcem sa vrátiť do práce neviem ci mozem použiť farbu na vlasy nakoľko mi uz rastu sedíve vlasy.ďakujem
judita

ODPOVEĎ  
Konkrétnu odpoveď Vám dá Váš onkológ, ktorému sú známe niektoré informácie, ale pravdepodobné je, že dostanete súhlas.
2012-12-03
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
1 << 31 < 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 > 53 >> 437
Facebook