foto
2% proti rakovine

Vaše 2% nám umožňujú pripravovať mnohé programy a projekty, ktoré pomáhajú onkologickým pacientom a ich rodinám.
fotofotofotofotofoto
Kto sme zisti čo je LPR a ako funguje
Čo robíme Naše aktivity a projekty
Hľadám pomoc Informácie, rady a kontakty
Ako prispieť Dobrovoľník, sponzor
Spolupráca Partnerstvo a spolupráca
lpr Liga proti rakovine bola založená 19. januára 1990 v Bratislave a v tom istom roku bola prijatá za člena Európskej asociácie Líg proti rakovine (ECL) a za člena Medzinárodnej únie proti rakovine (UICC)...
Pokračovať »
V stredu začína výstava "Sme úžasní"

20.10.2014

Náhradný "domov" si pripomína 10 rokov ...

19.09.2014

Nie je "týždňovka" bez animátora

06.08.2014

Kellnerova vakcína - nový liek na ...

30.06.2014

Linka pomoci _

02/52 96 51 48

Po 09:00-13:00 15:00-16:00
Ut 09:00-13:00 14:00-16:00
St 09:00-13:00 15:00-16:30
Št 09:00-13:00 14:00-16:00
Pi 09:00-13:00 14:00-16:00
So 09:15-12:15 14:00-16:00

Newsletter

Informujte ma o novinkách.
E-mail:



 

Poradňa

Internetová poradňa vznikla ako reakcia na množstvo otázok prichádzajúcich od ľudí, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom vyrovnávajú s diagnózou onkologického ochorenia u seba, svojho blízkeho, príbuzného či priateľa.


Pre Vás, ktorí potrebujete informácie, radu, povzbudenie, pomoc v riešení zložitých situácií, ktoré sa vyskytli vo Vašom živote v súvislosti s diagnózou onkologického ochorenia, alebo sa chcete informovať ohľadom prevencie, sú tu lekári – špecialisti v rôznych oblastiach onkológie, psychológ, sociálna sestra – skúsení odborníci z Linky pomoci , ktorí Vám odpovedia na Vaše otázky v závislosti od ich obsahu a problematiky.

Zodpovedanie otázok môže trvať niekoľko dní, ďakujeme za Vašu trpezlivosť.

 


Opýtajte sa našich odborníkov na problém ktorý Vás trápi

Meno  
Predmet   Váš problém
cap   



Doteraz zodpovedané otázky (9021)

strana 42 z 452 (otázky 821 - 840)
Názov
(meno)
Text Dátum
Usg prsníka
(Magdaléna)
Dobrý den! Som onkologická pacientka po rakovine prsníka mám odstránený pravý prsník,pred mesiacom som bola na kontrole a všetko bolo v poriadku a minulý týždeň som objavila hrčku na jazvou prsníka a bola som na usg vyšetrení a našli mi tento nález : na hrudnej stene nad mediálnym okrajom OP jazvy v mieste hmatnej rezistencie hlbšie lokalizovaná hypoechogénna formácia heterogénnej štruktúry cca 24x13mm vrastajúca medzi rebrá.Budú mi robiť biopsiu ale len o týždeň chcem vedieť či sa nemám znepokojovať že to už bude neskoro?
Magdaléna

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, presnú diagnózu budeme vedieť až po biopsii hmatnej hrčky. Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD.
2013-05-28
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Rakovina prsníka
(jana)
Dobrý deň, prosím Vás, viete mi vysvetliť pojmy na náleze zo sono prsníka, aká je to diskrétna ložisková porucha architektoniky charakteru izo až hyrerechogénnej lézie veľ. 11x10mm ?
jana

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, výsledok Vášho ultrazvuku nie je jednoznačný. Podľa veku je potrebné doplnenie vyšetrenia, mamografia, opakovanie ultrazvuku prsníkov alebo odobratie vzorky z daného ložiska. Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD.
2013-05-28
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Kúpeĺna liečba
(Peter)
Dobrý deň ja som mal nador na semeniku a po operacii som mal nasledne tri fazy chemoterapii do marca 2012.Medzi tym mi zistili ďalšie diagnózy,t.j ostoeporozu a posunuté platničky.Takže trpím bolesťami v ramenách.Chcel by som sa spýtat či nemam narok na nejakú kúpeľnu liečbu s týmito problémami.Ďakujem
Peter

ODPOVEĎ  
Dobrý deň prajem, Návrh na kúpeľnú liečbu Vám vypisuje praktický lekár, na základe odporučenia odborného lekára. Teraz sa jedná o to, s ktorou diagnózou by ste chceli požiadať o liečenie. Čo sa Vašej onkologickej diagnózy týka - môžete o liečenie požiadať do 24 mesiacov od operácie, alebo do 24 mesiacov od ukončenia komplexnej liečby. Podmienkou je zdravotný stav bez známok akejkoľvek recidívy. Doklady o zdravotnom stave a návrh praktického lekára odovzdáte Vašej zdravotnej poisťovni, ktorá do 30 dní zašle rozhodnutie. Liečba je plne hradená zdravotnou poisťovňou. S pozdravom Ing. Ďurčová Soňa
2013-05-27
Ing. Soňa Ďurčová Odpoveď od:
Metastázy
(Jojko)
Dobrý deň,manžel má na lebke metastázy,podľa neurolog mu tlačia na mozog.Prejavuje sa to dvojitým videním a trpnutím tváre,úst.Teraz sa mu ale začalo aj zle prehltať, necíti,či už jedlo prehltol,nápoj drží v ústach,lebo nevie,či už prehltol.Má to tak byť,alebo sa takto prejavuje zhoršenie toho tlaku? Mení sa totiž aj jeho správanie,chová sa ako malé dieťa,všetko mu musím vysvetľovať napr.prečo musí jesť,piť,ako si ľahnúť do postele.Ozaj to takto musí byť?
Jojko

ODPOVEĎ  
Neurológ, ktorý vyšetroval manžela, predpokladám, že sa s Vami rozprával o možnosti operácie, prípadne odobratia a vyšetrenia vzorky tkaniva, ktoré môžu ovplyvniť priebeh ochorenia. Ak sa však nádor zväčšuje -rastie, tlačí, dráždi lokality v mozgu zodpovedné za reguláciu jednotlivých funkcií a príznaky sa rozširujú , zvýrazňujú a celkový stav za zhoršuje. V súčastnosti i za určitých okolností sú lekári limitovaní v liečbe, nálezom a možnosťami lekárskej vedy.
2013-05-25
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Sonografia
(Eva)
sestra bola ma mamografii, odporučili jej ešte sonografiu, no nakoľko ju objednali až na august, chcela by som sa spýtať, či pri náleze: prechodný typ žlaza Kožaa, podkožie, mamaily bpn. Zmnožené fibroglandul. tkanivo HQ symetrické bez patol. spikulofor. létií. Bez patolol. zhluku MIK l. sin sýtejšie rezíduum rDO s ovoid. opacitou do 10mm cysta-adenoza. Axily bilat benigne LU. má očakávať niečo vážnejšie, či je to len prevencia. Vopred ďakujem za odpoveď
Eva

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, podľa výsledku sa nejedná o onkologické vyšetrenie. Termín ultrazvuku prsníkov je vhodný. Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD.
2013-05-23
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Prosba o pomoc...
(Petronela )
Dobrý deň, liečim sa na zhubný nádor štítnej žľazy, som po operácii 4/2012 a po rádioterapii, ktorá sa uskutočnila 10/2012. Od tej doby ma prestal môj endokrinolog sledovať. Ako som sa vrátila z radioterapie, namala som žiadnu kontrolu, nakoľko mi opakovane povedal do telefonu, že mám čakať na jeho predvolanie na kontrolu a správu. Čakám už 8 mesiacov. Podľa viac. odborníkov ma mal prekontrolovať už po 3 mesiacoch. Dokonca som mu posiela aj viacero e-mailov, prečo sa tak správa... neodpovedal do dnes. Prosím Vás je to na mieste a kam sa mám obrátiť? Závisí od toho veľa, môj nástup do práce a prisposobenie liečby ostatných ochorení, ktoré sa pridružili. Ďakujem!
Petronela

ODPOVEĎ  
Konkrétne je mi veľmi ťažko odpovedať, nenapísala ste histologický typ, ale ak ste po totálnej tyreoidektómií- úplné odstránenie tkaniva štítnej žľazy - a po rádioterápii, mal by Vás sledovať v prvom rade onkológ, a možno i endokrinológ v danom zdravotníckom zariadení, kde ste boli operovaná i liečená. Váš predchádzajúci endokrinológ má možnosť len kontroly hladiny "substitučného" hormónu, najpravdepodobnejšie dané vyšetrenia, ktoré môže dať onkológ, by mu zdravotná poisťovňa nemusela akceptovať. Pacienti s onkologickými ochoreniami štítnej žľazy sa väčšinou posielajú endokrinológom v Bratislave do OÚSA,do FN Martin alebo Košice, pretože ochorení je pomerne málo v porovnaní s inými onkologickými ochoreniami. č.t. 02/52965148 je to Linka pomoci a som tu v utorok od 9-do 13 hod. ak by ste potrebovala bližšiu informáciu.
2013-05-22
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Zápal plúc
(Nela )
Dobrý den, Otec /57 r./ bol liečený na Burkittov lymfóm. Je po transplantacii krvotvorných buniek od brata. Už je v domácom liečení, berie lieky. Cíti sa celkom dobre, aj ked je strašne slabý. Na onkologii nás informovali, že otec nemôže vykonávať žiadne ani ľahké fyzické práce, lebo by mohol dostať smrtelny zápal pľúc. Prosím o info, ako by sme mohli minimalizovať všetky riziká, aby tento zápal nedostal. Dakujem pekne za odpoved ! Nela
Nela

ODPOVEĎ  
Otecko má právo cítiť sa slabým ,postupne, ak sa nič zásadného nestane, jeho fyzická sila by sa mala postupne obnovovať. Strava by mala byť pestrá a najmenej 5x denne, pohyb by mal byť tiež primeraný, pretože úplná imobilita by tiež nebola žiaduca , aby si organizmus vytváral,nielen fyzickú kondíciu ale si zvyšoval i funkciu imunitného systému. Neviem akú prácu otecko robil pred ochorením, v akej fyzickej kondícií bol, ale on sám si určite bude vedieť regulovať fyzické zaťaženie i jeho dĺžku, rekonvalescencia trvá rôzne dlho a je individuálna, dávať jednoznačnejšie odpovede Vám dokáže dať iba lekár, ktorý pozná celkový aktuálny zdravotný stav otecka.
2013-05-22
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Informácia
(Mária Ontková)
Dobrý deň.Mám 48 rokov som onkologická pacientka od roku 2009 podstúpila som mastectomiu praveho prsníka vybrala som 6 CHT 3 roky bolo všetko v poriadku. Minulý rok nastala recidíva-metastázy na pľúcach.Nemohla som dýchať tvorila sa mi voda bola som vo Vyšných Hágoch kde mi odstránili výpotok mám za sebou 7 dávok Avastinu a 8 dávok CHT.Teraz som bola na ultrazvuk brucha všetko mám v poriadku a CT vravela pani primárka,že dopadlo pre nás dobre v tom zmysle,že liečba zabrala,lebo metastázy sa nerozšírili sú tak ako boli a niektoré uzlinky čo boli zasiahnuté zmizli takže pokračujem v liečbe preto sa chcem spýtať,či je úplne nemožné,aby som šla k moru do Chorvátska na 6 dní tam sa mi dobre dýcha samozrejme by som na slnko nechodila iba zrána pod stromy a tiež k večeru,keď slniečko už tak nesvieti no a klobúk to je samozrejme ja bez neho nechodím nikdy.Viete pýtam sa,lebo ja by som to potrebovala hlavne po psychickej stránke skoro som sa zrútila,keď sa mi to vrátilo.Prosím ak môžete odpovedzte mi ďakujem.S pozdravom Mária Ontková.
Mária Ontková

ODPOVEĎ  
Na Vašu otázku nie je možné zodpovedne odpovedať formou internetu, dokáže to s určitým rizikom lekár, ktorý Vás lieči, pretože sú mu dostupné informácie o rozsahu nálezu v pľúcach a Váš celový zdravotný stav. Ak bývate v blízkosti centier LPR v Košiciach, Martine alebo v Bratislave, je možné nás osobne navštíviť a máme i vyhradené hodiny pre psychologov, rehabilitáciu , rekondičné pobyty a ďalšie spoločenské podujatia.
2013-05-21
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Pľúca
(Anna)
Dobrý deň, mám pozitivitu na mykoplazma pneum. IgG zistenú pred 4 rokmi. Neliečili ma a ani som neni sledovaná pneumológom. Na internete som čítala, že po prechodených baktériách vzniká rakovina pľúc. Prosím o odpoveď, či je nejaký spôsob ako sa tejto mykoplazmy zbaviť. Ďakujem.
Anna

ODPOVEĎ  
Dobrý deň. To, že ste mali pozitívny test IgG na mykoplazmu pnem. svedčí len o tom, že ste túto infekciu prekonali v minulosti, čo sa odzrkadlilo vo zvýšených hladinách protilátok IgG. Ak by boli zvýšené aj IgM alebo IgA a mali ste príznaky respiračného ochorenia, svedčilo by to pre súčasné čerstvé zápalové ochorenie. Ak máte t.č. príznaky respiračného ochorenia, tak vám odporúčam vyšetrenie u vášho rajónneho pneumológa.
2013-05-21
MUDr. Elena Kavcová, PhD. Odpoveď od:
Nafukovanie, pichanie v črevách...
(tinka0)
Prečítajte si toto možno pomôže...http://www.planeta-zdravia.sk/ochorenia/traviaci-system
tinka0

ODPOVEĎ  
2013-05-19
Odpoveď od:
Onkologicky pacient
(Lukáš)
Dobrý deň, prosím Vás o pomoc. Moja mamka je onkologický pacient. Momentalne je v roznavskej nemocnici pretoze od rana mala silne bolesti, nevedia jej tie bolesti znizit ziadnymi tabletkami. Mohli by ste nam nejak poradit co mame robit, a ci ju mozme previest do kosic ? dakujem za odpoved
Lukáš

ODPOVEĎ  
Žiaľ, na Vašu všeobecnú otázku sa nedá jednoznačnejšie poradiť, nie je mi známa diagnóza, druh zákroku, liečba , pridružené ochorenia, ale verte, že lekári spravia všetko, aby mamičke znížili bolesť, len nie vždy to ide jednoducho, niekedy je potrebné počkať určitú dobu, aby liek zabral, inokedy je potrebná zmena lieku, prípadne jeho forma a aplikácia. O rozhodnutí zmeny nemocnice nerozhodujú lekári, ale poisťovne, preto sa opýtajte v zdravotnej poisťovni, kde je mamička poistená.
2013-05-18
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Diagnostika rakoviny prsnika v starobe
(Martina)
Dobrý deň. Stará mama vek 89 rokov má hrčku v prsníku. Gynekológ ponukol diagnostiku biopsiou, ultrazvukové vyšetrenie nedalo jednoznačnú odpoveď. Aká je liečba rakoviny v starobe? Ďakujem
Martina

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, biopsia nádoru prsníka je potrebná na potvrdenie diagnózy. Liečba v staršom veku je určite menej agresívna ako u mladších žien. Ak sa dá, prvá metóda voľby liečby je chirurgická liečba. Ak z interného hľadiska je operácia riziková, tak sa dáva hormonálna liečba. Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD.
2013-05-18
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
UROL. SPRÁVA
(Tomáš P)
Dobrý deň, mám 20 rokov chcem sa spýtať na moju diagnozu po chirurgickom zákroku, ktorý som postúpil 10.04.2013, kedy mi v celkovej anestézií bola urobená pravostranná ing. orchiektómia, následne bola zaslaná na histologické vyšetrenie. Záver z histologického vyšetrenia podľa, výsledkov sa jednalo o maligný nádor pravého semenníka, vychádzajúci z germinálnych buniek typu klasického seminónu bez jednoznačnej vaskulárnej inváázie a bez infiltrácie funiculus smermaticus. tomuto nerozumiem) Solidný a alvolárny rast s fibróznymi septami s prominentnými lymfoidnými infiltrátmi vrátane lymfatických folikulov. Resekčný okraj funikulu bez známok nádorovej infiltrácie. Následne som absolvoval vyšetrenie CT kde mi v závere diagnostikovali zmnožené lymfatické uzliny v mezentériu a odporúčenie absolvovať rádioonkologickú liečbu. Ak by som chcel konzultáciu ešte jedného onkourologa akým spôsobom mám postupovať? ďakujem za odpoveď
Tomáš P

ODPOVEĎ  
Histologicky išlo o tzv. seminóm, doteraz ďalejneliečený. Klasická liečba seminómu spočíva v odstránení semenníka(po histologickom vyšetrením semenníka sa zistí druh nádoru; u pacienta išlo o seminóm). Klasická liečba seminómu spočíva v liečbe rádioterapiou (žiarením) na oblasť tzv. regionálnych lymfatických uzlín, ktoré sú uložené v retroperitoneálnom priestore v oblasti veľkých ciev. Z opisu vyšetrenia CT ma prekvapil nález, že sú pozitívne lymfatické uzliny v mezentériu a neopisuje sa oblasť regionálnych lymfatických ciev. Rozhodne treba konzultovať výsledok CT vyšetrenia. Stav vyžaduje rádioterapiu oblasti regionálnych lymfatických uzlín , alebo po vyriešení nálezu na mezenterických lymfatických uzlinách treba zvážiť primárnu liečbu chemoterapiou. (Pacient nerozumel nasledujúcemu nálezu: bez jednoznačnej vaskulárnej invázie a bez infiltrácie funiculus spermaticus: Bez vaskulárnej invázie znamená, že sa nenašlo prerastanie nádoru do ciev; bez infiltrácie funiculus spermaticus - nenašiel sa nádor v anatomickom útvare, v ktorom prebieha výživa do semenníka. Teda nádor neprerastal spomínané štruktúry.) S pozdravom Dr. M. Horňák
2013-05-17
Prof. MUDr. Michal Horňák, DrSc. Odpoveď od:
Stipanie v hrdle
(tinka0)
Dobry den, Chcela by som sa spytat...mam caste palenie v krku a hrdle, kaslat nekaslem, len ma stipe hlavne, ak mam suchy vzduch v izbe dosledku (zapnuteho radiatoru)a pri prehltani citim v krcnej jamke ako keby mi tam stale nieco stalo a neda sa to ani prehltnut...vedeli by ste mi poradit, co to moze byt? pre info. v juni budem mat opraciu krcnych mandli, nakolko uz nefunguju a musia ist von...za skoru odpoved Vam vopred dakujem...
tinka0

ODPOVEĎ  
Termín na operáciu krčných mandlí Vám mohol doporučiť krčný lekár po dôkladnom vyšetrení a stanovení diagnózy a vašom súhlase, z čoho vyplýva, že ste bola poučená o diagnóze a náleze v krku . Ak Vám nie je niečo dosť jasné, spýtajte sa krčného lekára a ten Vám určite poradí, možno sa bude jednať len o suchý vzduch v miestnosti, čo nie je problém odstrániť.
2013-05-17
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
HPV 16,18
(tinka0)
Dobrý deň, Vie mi niekto poradiť? Bola som na gynekolog. výšetrení a zistili mi, že som infikovaná vírusom HPV a na 13 z ních som pozitývna, medzi nimi je aj vírus 18,16...Mala som obrovské bolesti, doktor mi povedal,že som prekonala HPV a že do konca života budem pozitívna...po diskusii s doktorom som navrhla očkovanie CERVARIXOM a on mi ho odporúčil aby som si ho zakúpila...už som jedno očkovanie absolvovala...otázka znie, či ma toto očkovanie uchráni pred chorobou ako je rakovina krčku maternice nakoľko som bola očkovana až po prekonaní tohoto vírusu, a tiež by som chcela vedieť, čo sa da robiť v mojom prípade? PS:(mám aj slabú imunitu a beriem na ňu tabletky silný extrakt z hlivy ustričnej). PAP výsledok bol PAP 2/3...Ďakujem Vám za skorú odpoveď...
tinka0

ODPOVEĎ  
Vykonali Vám test na prítomnosť 13-tich typov HPV, ktoré môžu spôsobiť rakovinu krčka maternice. Pozitivita tohoto testu znamená, že ste infikovaná jedným a možno i viacerými typmi HPV. Týmto vírusom sa počas svojho života infikuje viac ako 80% žien, ale viac ako 80% týchto žien sa vírusu zbaví bez toho, aby o tom, že boli infikované, vedeli a bez toho, aby im vírus spôsobil nejaké zdravotné ťažkosti. Takže nie je pravdou, že sa vírusu už nikdy nezbavíte, ale aj takáto možnosť existuje. Imunitný systém ženy je ten, ktorý vylúči vírus z tela. Ak máte poruchu imunity, môže to trvať dlhšie, ale nie je to vylúčené. Môžete požiadať imunológa o testovanie Vášho imunitného systému. Ak sa zistí jeho porucha, bude Vás liečiť. Hliva ústricová nič nevyrieši. Očkovanie proti HPV nelieči prítomnú infekciu HPV. Dnes na HPV totiž nemáme liek. Očkovanie Vás však ochráni pred možnou opakovanou infekciou HPV 16 a 18,proti ktorým je Cervarix a ktoré sú najagresívnejšie typy. Takže ak Váš imunitný systém zlikviduje HPV, tak budete chránená pred možnou opakovanou infekciou tými typmi HPV, proti ktorým ste očkovaná. Je tu ešte jeden háčik: Vy neviete akým typom HPV ste infikovaná. Či je to HPV 16 alebo 18 alebo niektorý iný typ z tých možných 13-tich. Myslím si, že by bolo vyhodením Vašich peňazí, keby ste požiadali o vyšetrenie toho, ktorým typom HPV ste infikovaná, pretože aj takéto testy existujú. Tieto testy si žena musí zaplatiť. Nepíšete koľko máte rokov, ale myslím si, že sa nemusíte trápiť z momentálnej prítomnosti HPV, pretože patríte do veľkej skupiny 80% normálnych žien infikovaných HPV. S veľkou pravdepodobnosťou vírus z Vášho tela zmizne. Dôležité je, aby ste pravidelne chodili na gynekologické preventívne prehliadky, ktorých súčasťou je cytologické vyšetrenie. Cytologickým vyšetrením sa zistí včas, či HPV spôsobuje zmeny na bunkách krčka maternice. Tieto zmeny vieme diagnostikovať a liečiť, a tak zabránime tomu, aby vznikla rakovina krčka maternice.
2013-05-17
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Karcinom prostaty
(Suková Irena)
V r. 2010 (13.05.) bol manželovi, ktorý má teraz 74 rokov, diagnostikovaný biopsiou 12 core karcinom prostaty ( vpravo v jednej vzorke scin CaP -iba fokus cca 15 žliazok ( 1 mm) Glesson 6 (3+3), bez ivázie , PSA:5,92. Manžel zvolil metódu aktívneho pozorovania.Jeho PSA sa pohybovalo od tej doby od 4,14 do 6,2, posledné mal 5,22 (2012). Dnes mu bolo zistené PSA 9,02 ( 14.05.2013). Manžela trápi nespavosť a bolesti brucha po jedle, s tým je spojené chudnutie( asi 5 kíl) Aké ďalšie kroky zvoliť? Obraciame sa na Vás tretíkrát a boli by sme vďační, keby ste nám opäť poradili.Vopred ďakujeme a prajeme Vám pevné zdravie.
Suková Irena

ODPOVEĎ  
Dobrý deň. Výber liečby medzi radikálnou operáciou a rádioterapiou ovplyvňujú celkový zdravotný stav a prítomnosť vedľajších ochorení. Stav by vyžadoval zopakovať v súčasnosti PSA a biopsiu prostaty. Radikálna operácia sa u nás zriedkavo indikuje po 70-tke. Nie je indikovaná, ak biopsia odhalí Gleason 6. Ďalší postup nie je jednotný. Sú autori, ktorí by ešte vyčkali s hormonálnou liečbou, ale sú autori, ktorí by hormonálnu liečbu podali. Ak pacient začne s hormonálnou liečbou, lieči sa buď LHRH agonistami alebo LHRH antagonistami. Hormonálnu liečbu podáva urológ, ktorý sleduje hodnoty PSA. Opäť sú dve možnosti: po priaznivej odpovedi (znížení PSA) môže sa u pacienta po niekoľkých mesiacoch liečba prerušiť alebo môže sa v liečbe trvale pokračovať. V prvom prípade hovoríme o tzv. intermitentnej androgénovej blokáde, v druhom ide o trvalú androgénovú blokádu. Príčiny spomínaných ťažkostí nesúvisia s karcinómom prostaty. S pozdravom Dr. M. Horňák
2013-05-16
Prof. MUDr. Michal Horňák, DrSc. Odpoveď od:
Prosba o info
(katka)
Dobry vecer.Mam 32 rokov,2 male deti a hroznu skusenost z detstva,ktora ovplyvnuje moj zivot.Moja matka zomrela 39r ocna na ca prsnika v roku 1994 a mne teraz pri sono prehliadke zistili 3mm cystu v pravom prsniku.Nemam fobiu,len sa chcem uistit,ze je to naozaj cysta.Pracujem v nemocnici a viem,aka dolezita je skora a presna diagnostika.Chcela by som sa dostat niekam do BA,lebo mesto,v ktorom byvam je roky zname nie dobrou dg a terapiou.Poradte mi prosim,vopred dakujem.
katka

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, môžete skúsiť na Onkologický ústav sv. Alžbety, Mamologické odd. tel 02/32249608 a je vhodné genetické vyšettrenie vo Vašej rodine. Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD.
2013-05-16
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Hrcka
(jana)
dobry den. pred par dnami som si nasla na lavom predlakti malu hrcku pod kozou. nie je viditelna ale hmatatelna a pohybuje sa. nikdy pretym som si take nieco nenasla na tele. co to moze byt. dakujem za.odpoved.
jana

ODPOVEĎ  
Všeobecne možno povedať, že pokiaľ je hrčka pohyblivá oproti spodine, nezväčšuje sa , nebolí, nemala by pre Vás znamenať nič "zlé". Bližšiu informáciu Vám môže dať lekár, ktorý Vás vyšetrí /všeobecný lekár, prípadne chirurg./
2013-05-16
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Vitamín C
(Rado)
Dobrý deň, môj kamarát má nádor a chcel by vyskúšať terapiu vyššími dávkami vitamínom C podávaním intravenózne. http://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_C_megadosage Viete nám prosím poradiť, kde by si mohol dať aplikovať infúzny roztok ? Ďakujem.
Rado

ODPOVEĎ  
Organizmus si ponechá iba takú výšku hladiny vo vode rozpustných vitamínov, aká je preň nevyhnutá, prebytok sa vylúči z organizmu: C vitamín patrí do skupiny vo vode rozpustných vitamínov . Ak pacienti potrebujú ambulantnú pomoc,socialne sestry v nemocniciach vedia poradiť, kam a na koho sa dá konkrétne ohlásiť.
2013-05-16
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Plastika prsníka
(Mária 17)
Dobrý den, pán doktor.Som 17 -rok po CA pravého prsníka, ktorý mi po 3 operácii odstránili celý, brala som chemoterapie, rádioterapie... Teraz som bola na kontrole,zatiaľ je všetko v poriadku, neberiem už lieky. Môj onkolog mi navrhol jeho plastiku,prosím Vás, vedeli by ste mi poradiť, ako postupovať, na koho sa mám obrátiť,kde by mi to spravili, prípadne, koľko by som si musela hradiť sama, alebo či to prepláca VZP ? Ďakujem.
Mária 17

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, operácia záleži na Vašom rozhodnutí. V dnešnej dobe sa vykonávajú rekonštrukčné operácie prsníkov vo väčšom rozsahu ako v minulosti, aj po odstránení prsníka. Vhodné je lekárske vyšetrenie u plastického chirurga, ktorý Vás oboznámi s možnosťami rekonštrukcie aj o eventuálnych rizikách. Operáciu prepláca poisťovňa. Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD.
2013-05-16
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
1 << 31 < 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 > 53 >> 452
Facebook