foto
2% proti rakovine

Vaše 2% nám umožňujú pripravovať mnohé programy a projekty, ktoré pomáhajú onkologickým pacientom a ich rodinám.
fotofotofotofotofoto
Kto sme zisti čo je LPR a ako funguje
Čo robíme Naše aktivity a projekty
Hľadám pomoc Informácie, rady a kontakty
Ako prispieť Dobrovoľník, sponzor
Spolupráca Partnerstvo a spolupráca
lpr Liga proti rakovine bola založená 19. januára 1990 v Bratislave a v tom istom roku bola prijatá za člena Európskej asociácie Líg proti rakovine (ECL) a za člena Medzinárodnej únie proti rakovine (UICC)...
Pokračovať »
Nie je "týždňovka" bez animátora

06.08.2014

Kellnerova vakcína - nový liek na ...

30.06.2014

Dobrovoľníci z projektu "Naše mesto" aj ...

18.06.2014

Nový zákon o verejných zbierkach je ...

28.05.2014

Linka pomoci _

02/52 96 51 48

Po 09:00-13:00 15:00-16:00
Ut 09:00-13:00 14:00-16:00
St 09:00-13:00 15:00-16:30
Št 09:00-13:00 14:00-16:00
Pi 09:00-13:00 14:00-16:00
So 09:15-12:15 14:00-16:00

Newsletter

Informujte ma o novinkách.
E-mail:



 

Poradňa

Internetová poradňa vznikla ako reakcia na množstvo otázok prichádzajúcich od ľudí, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom vyrovnávajú s diagnózou onkologického ochorenia u seba, svojho blízkeho, príbuzného či priateľa.


Pre Vás, ktorí potrebujete informácie, radu, povzbudenie, pomoc v riešení zložitých situácií, ktoré sa vyskytli vo Vašom živote v súvislosti s diagnózou onkologického ochorenia, alebo sa chcete informovať ohľadom prevencie, sú tu lekári – špecialisti v rôznych oblastiach onkológie, psychológ, sociálna sestra – skúsení odborníci z Linky pomoci , ktorí Vám odpovedia na Vaše otázky v závislosti od ich obsahu a problematiky.

Zodpovedanie otázok môže trvať niekoľko dní, ďakujeme za Vašu trpezlivosť.

16.9.2014   OSPRAVEDLŇUJEME SA ZA MOMENTÁLNY VÝPADOK PRI ZODPOVEDANí NIEKTORÝCH VAŠICH OTÁZOK V INTERNETOVEJ PORADNI, V DôSLEDKU NEPRÍTOMNOSTI NIEKTORÝCH ONK. ODBORNÍKOV. OTÁZKY BUDÚ ZODPOVEDANÉ DO KONCA TOHTO TÝŽDŇA.


Opýtajte sa našich odborníkov na problém ktorý Vás trápi

Meno  
Predmet   Váš problém
cap   



Doteraz zodpovedané otázky (8973)

strana 42 z 449 (otázky 821 - 840)
Názov
(meno)
Text Dátum
Opuch prsníka
(Mária )
Som po operácii prsníka a 1 lymfatickej uzliny, po chemo a dva a pol mesiaca po ožarovaní. Už mesiac mám prsník opuchnutý, tvrdý, ťažký, pri cvičení ma bolí ruka. Odporúčané studené obklady mi nepomáhajú. Podľa lekárky je to následok ožarovania, ktorý časom zmizne. Mám nečinne čakať?
Mária

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, vhodné by bolo ultrazvukové vyšetrenie prsníkov či sa nejedná o seróm, postoperačnú tekutinu. Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD.
2013-04-25
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Mamogr. vyš. vysledok
(Helena Sabová)
dobry den, prave som sa telefonicky dozvedela vysledom mojho mamografického vyšetrenia: v pravom prsniku mam zahustenie mliecnej zľazy, veľkosti asi 7mm
Helena Sabová

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, vyšetrenie je vhodné doplniť ultrazvukom prsníkov. Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD.
2013-04-24
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Poradenie
(marcel danove)
priateľka ma rakovinu krcka maternice a aj po zahajeni radioterapie a chema jej nador rtale rastie.Viete mi poradit ci je to normalne alebo je slaba liecba? Velmi sa o nu bojim a nechcu mi tam o tom nic povedat.
marcel danove

ODPOVEĎ  
Udali ste veľmi málo údajov o zdravotnom stave Vašej priateľky na to, aby som Vám mohol dať odpoveď na Vaše otázky. Myslím si, že ak Vašu priateľku liečia na špecializovanom onkologickom pracovisku, tak dostáva správnu liečbu. Ak tomu tak nie je, môže požiadať o vyšetrenie a návrh liečby na takomto pracovisku. Je tiež možné, že nemáte správne informácie o zdravotnom stave Vašej priateľky a obávate sa zbytočne.
2013-04-24
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Rakovina prsníka
(gabika V.)
Dobrý vecer.chcem sa opýtať mam rakovinu prsníka som po chemo a ozarovani.neodporúča sa mi otehotniet a nemozem brat nijakú antikoncepciu.ak by som nahodou otehotnela mam nárok na UPT bez poplatku ked som onkologicky pacient .ďakujem
gabika V.

ODPOVEĎ  
Ak nemáte otehotnieť, tak je to potrebné rešpektovať. Môžete používať prezervatív spolu so spermicídnym prípravkom.
2013-04-23
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Problémy s očnicou
(Valentína Királyová)
MR-Záver-expanzívne ložisko pravej orbity extrakonálne v dif.dg.neo povahy, menej pravdepodobný pseudotumor. Ojedinelé drobné hyper S1 lézie centrum semiovale v dif.dg.incip. small vessel dissease. Veku primeraná atrofia mozgu a mozočka.
Valentína Királyová

ODPOVEĎ  
Neviem presne, na čo odpovedať,ale v pravej očnici sa našlo ložisko,ktoré je príčinou niektorých ťažkosti u pacienta, jeho pôvod, ak to bude možné, lekári sa budú snažiť rozdiferencovať a na základe výsledkov navrhnú liečbu primeranú k celkovému zdravotnému stavu pacienta. Informácie vám môžu dať iba lekári , ktorí majú dokumentáciu o pacientovi, ináč ide len o všeobecné nie konkrétne závery, týkajúceho sa pacienta.
2013-04-23
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Hrcka v prsniku
(miska)
dobry den uz asi 3 mesiace mam hrcku v prsniku neboli ma to ....ale mam taky problem ze nezijem momentalne na sk som v zahranici zajtra idem ku consultantke ale neviem co ma caka dakujem
miska

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, s každou novou rastúcou hrčkou je potrebné ísť na lekárske vyšetrenie. Treba si ale aj uvedomiť, že nie každá hrčka je zhubný nádor. Väčšina hrčiek je hormonálneho charakteru. Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD.
2013-04-23
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
HPV pozitívny
(tinka0)
Dobrý deň! Dnes som bola u svojho gynekológa a oznámil mi, že som prekonala HPV a že do konca života budem už HPV pozitívna. Som pozitívna na viacero HPV:(16,18,31,33,35,39,45,51,52,56,58,59,68)a po diskusii s pánom doktorom sme došli k záveru, že by bolo dobre, aby som sa zaočkovala vakcínou silgard proti rakovine křčka maternice...Chcela by som sa spýtať viacerých odborníkov na názor, či je to vhodné riešenie v mojom prípade a tiež, či nie su tam nejaké ryziká? Tiež by som sa chcela spýtať, že či partner nebude mať nejaké potiaže prípadne neskoršie pri aktívnom pohlavnom styku so mnou a či sa to v jeho prípade dá liečiť a akou formou? Vopred Vám za skorú odpoveď ďakujem
tinka0

ODPOVEĎ  
Pravdepodobne ste neporozumela, čo Vám Váš gynekolog povedal. Boli ste testovaná na celú skupinu HPV ktorú ste popísali. To neznamená, že ste infikovaná všetkými typmi, ale len jedným či dvoma z tejto skupiny. Podľa dnešných vedomostí o správaní sa tohoto vírusu, sa viac ako 80% infikovaných žien vírusu zbaví. Ich imunitný systém vírus zlikviduje. Nepíšete, koľko máte rokov, ale je možné sa zaočkovať niektorou vakcínou. Máte k dispozícii dve vakcíny Cervarix a Silgard. Zistite si aké majú rozdiely a potom sa rozhodnite pre jednu. Očkovanie Vás nevylieči z prítomnej infekcie. Ale ak Váš imunitný systém vírus zlikviduje očkovanie Vam zaistí, že sa neinfikujete vírusom proti, ktorému ste sa dali zaočkovať, v budúcnosti. Aj partnerov imunitný systém vírus zlikviduje. V súčasnosti neexistuje na liečbu tohoto vírusu žiadny liek.
2013-04-22
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Uzol v štítnej žľaze
(Danica)
Dobrý deň, prosím o bližšie vysvetlenie USG štítnej žľazy, čo to vlastne znamená: štítna žľaza v obvyklom uložení, parenchym štítnej žľazy hypoechogenny, nehomogennej echoštruktúry, nerovnomerne preriednutej hrubej textúry, z ložizkových zmien izoechogenny uzol v PL veľ. 10x8x16 mm, objem 0,7 ml Res.: nezväčšená štítna žľaza, s USG známk. autoimunit. postihnutia, izoechogenny uzol v PL 0,7 ml. Mám sa obávať alebo to je bežné? Ďakujem a prajem Pekný deň
Danica

ODPOVEĎ  
Som viac menej presvedčená, že ak Vám štítnu žľazu vyšetroval endokrinológ , tak Vám i vysvetlil, že v tkanive štítnej žľazy vzniklo autoimunné ochorenie, čoho následkom môže byť i uzlík. Tiež Vám určite vyšetril i hladiny hormónov súvisiacich so štítnou žľazou a doporučil Vám buď kontrolne vyšetrenie o niekoľko mesiacov, prípadne, ak to bolo potrené, ordinoval i hormonálnu liečbu, ktorá je dlhodobá, prípadne trvá i celý život. Uzlíky do 1 cm ak sa nemenia, nevzbudzujú vážne obavy, a tiež len okrajove, vás sa to konkrétne netýka , ochorenia, i onkologické, sú veľmi dobre zvládnuteľné liečebne, až na veľmi malé percento určitého typu onkologického ochorenia v štítnej žľaze. Takže na vašom mieste by som sa zverila a chodila na pravidelné kontrolne vyšetrenia endokrinológovi a riadila sa jeho ordináciou.Je potrebné si ale uvedomiť,že všetko, čo je rozdielne od fyziologického- normálneho nálezu sa považuje za chorobu, niektoré vie súčasná medicína vyliečiť, iné len monitorovať a zmierňovať rýchlosť choroby a žiaľ, niektoré nevie vyliečiť. Predpokladám, že u Vás ovplyvniteľnosť ochorenia bude veľmi dobrá pri zachovaní plnej kvality života.
2013-04-22
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Tehotentvo
(Daniela)
Dobrý deň, mám nezhubný nádor v mozgu, čaká ma ožarovanie. SSom mladá, chcela by som mať deti, pretože žiadne ešte nemám. Nemá ožarovanie vplyv na vajíčka, nedeformuje ich, nedeje sa s vaječníkmi niečo počas ožarovania? Nemám radšej trvať na odobratí vajíčok pred začatím ožarovania? Ďakujem za odpoveď. Daniela
Daniela

ODPOVEĎ  
Vaječníky sú veľmi citlivé na ožarovanie len keď sa priamo ožarujú. Ak Vám budú ožarovať mozog, tak žiarenie sa na vaječníky nedostane a nijako im neublíži a budú naďalej fungovať ako majú.
2013-04-20
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Prosba
(Zuzana)
Dobrý deň, chcem poprosiť o info.Som po operácii adenokarcinómu pľúc(bez metastáz) a po chemoterapii.Rok a pol som bola v úplnej remisii.Pri poslednej kontrole som mala veľmi zvýšené markery(4)Robia mi vyšetrenia, zatial bolo všetko fajn, ale na CT sa ukázalo, že plúca sú bez zmeny-čisté, ale nadoblička na operovanej strane je zväčšená a taktiež aj LU.Ešte ma čakajú ďalšie vyšetrenia.Viem, že sa môže jednať o prebudenú skrytú metastázu, ale chcem vedieť či to môže byť aj niečo iné, resp.či je šanca, že sa to celé nevrátilo.Príznaky popísané v rôznych článkoch nemám, ale má bolesti, ktoré vystrelujú do chrbta alebo do boku hore pod rebro.´ˇDAKUJEM za odpoveď.
Zuzana

ODPOVEĎ  
Len ďalšie vyšetrenia môžu verifikovať presnú príčinu zväčšenia nadobličky a LU a preto vám odporúčame ďalej spolupracovať s vašim onkológom na ďaších vyšetreniach a potom príslušnej liečbe.
2013-04-19
MUDr. Elena Kavcová, PhD. Odpoveď od:
Pecen
(romana)
Dobry den, neviem ako zacat, tak zacnem po poriadku.mojej mamine pred dvoma rokmi vyoeprovali nador z prsnika. vsetko bolo v poriadku, len zaciatkom tohto roka jej zistili metatazy na peceni. podstupuje chemo, uz od januara, to ze pri nej trpi nemusim ani pisat.len sa jej velmi tvori voda v bruchu, tak mala tabletky na odvodnenie,zo zaciatku pomohli,ale uz ani nezaberaju.lekar navrhol, aby si to dala vybrat ihlou, len sa toho dost boji. chcela by som vediet,ci jej to vobec pomoze. teda ja si myslim ze sa jej urcite ulavi, kvoli bruchu nemoze pomaly ani chodit, len by som chcela vediet, ci je to velmi bolestive? mam o nu strach. dakujem velmi pekne za odpoved
romana

ODPOVEĎ  
Dobrý deň. "voda" z dutiny brušnej sa vyberá i ihlou, lekári techniku zvládajú veľmi dobre a pacientom sa veľmi uľaví, avšak je predpoklad že "voda" v bruchu sa znova postupne objaví , všetko je závislé na rozsahu ochorenia a účinnosti liečby.Prajem Vám obom veľa psychických síl.
2013-04-18
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Deň melanómu 2013
(jana)
Dobrý deň, prosila by som Vás o informáciu, kedy bude tento rok možné dať si skontrolovať svoje znamienka. Ďakujem.
jana

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, Deň melanómu v tento rok pripadá na 15.5.2013. Zoznam participujúcich lekárov nájdete i tu: http://www.daylong.sk/fileadmin/daylong-sk/News/2013-05-10-Euro_Melanoma_Day.pdf. S pozdravom, Lucia Budáčová
2013-04-18
Mgr. Lucia Budáčová Odpoveď od:
Narok
(Brona)
Dobry den, chcela by som sa spytat, na co vsetko ak vobec mame narok v pripade onkologickeho ochorenia 8 rocneho dievcatka - je z vacsej casti leziaci pacient, moze prejst na velmi kratku vzdialenost a sediet len minimalne, prevazat sa moze iba v lahu. Priznaky ochorenia zacali zaciatkom decembra 2012, diagnostika trvala cca 3 mesiace, momentalne prebieha liecba - chemoterapia + hormony, bola jej diagnostikovana Histiocytoza z Langerhansovych buniek - eozinofilny granulom, ktory jej napadol 3 stavce, su poskodene.Cakaju nas coskoro kontrolne vysetrenia, podla toho sa posudi, co bude dalej. Do skoly chodit nemoze, ja - matka som momentalne na materskej dovolenke s 2 a pol rocnym synom, na ktoreho poberam rodicovsky prispevok. Dakujem za vycerpavajucu odpoved.
Brona

ODPOVEĎ  
Na základe Vašich informácií nie je možné jednoznačne povedať, na aké konkrétne sociálne dávky máte nárok. Základným vstupným kritériom je ohodnotenie zdravotného stavu dieťaťa - v prípade ak sa jedná o ťažké zdravotné postihnutie - t.j. postihnutie s mierou funkčnej poruchy viac ako 50 %,sa individuálne posudzujú sociálne dôsledky tohto postihnutia a navrhujú sa vhodné podmienky kompenzácie, t.j.konkrétne finančné príspevky. Mieru funkčného postihnutia posudzuje posudkový lekár UPSVR. Vychádzajúc z opisu zdravotného stavu dieťaťa je predpoklad, že dcéra spĺňa podmienku ZŤP , v tom prípade by bol vhodnou formou príspevok na opatrovanie - je ho možné poberať aj vtedy, ak je osoba vykonávajúca opatrovanie zároveň aj poberateľom rodičovského príspevku. Ďalej je možné - po posúdení zdravotného stavu dcéry a vyjadrenia posudkového lekára požiadať aj o peňažný príspevok na kompenzáciu zvýšených výdavkov - súvisiacich s hygienou, stravovaním a dopravou. Možné sú aj iné príspevky - nakoľko je táto oblasť veľmi široká, bolo by najlepšie keby ste ma mohli telefonicky alebo osobne kontaktovať na Linke pomoci LPR tel. 02/52965148 každý štvrtok od 16.5. v čase od 9 - 13 hod. Budem Vám môcť podrobnejšie poradiť. S pozdravom Ing. Soňa Ďurčová
2013-04-18
Ing. Soňa Ďurčová Odpoveď od:
Chutove pohariky
(milan liptovsky hradok)
dobry den bol som na operacii mandli kde mi zistili zhubny nador, mal som chemoterapie a ozarovali mi hrdlo a po oziaroch som stratil chut a necitim ani sladku ani kyslu a ani slanu chut a pri niektorych jedlach ma stipe v ustnej dutine a chcel by som sa opytat kedy tento stav prejde a budem znova citit chut jedla za odpoved dakujem
milan liptovsky hradok

ODPOVEĎ  
Regenerácia buniek či tkaniva je individuálna od niekoľkých týždňov a žiaľ u niekoho rok i viac. Jedlá, po ktorých cítite štípanie, vyraďte na určitú dobu - napr. mesiac a potom začnite postupne prijímať po jednotlivých jedlách, aby ste vedel zistiť , ktoré jedlo vám robí daný problém a vylúčiť ho znova na nejaké obdobie. Minerále vody s "bublinkami" CO2 by ste tiež mali t.č. vylúčiť .Prajem Vám veľa trpezlivosti a aby sa čo najskôr obnovila funkcia chuťových pohárikov.
2013-04-17
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Karcinom pažeráka
(sylvia)
dobrý deň, chcela by som len vysvetlenie, manžel má rakovinu pažeráka, momentálne absolvuje ožarovanie a predoperačnú chemoterapiu. Bolo nám povedané, že po ukončení ho čaká 3-4týždne pauza a potom operácia. Môžete mi prosím vysvetliť, prečo tá pouza, nemôže sa ten nádor v tom čase zväčšiť, či nebodaj vytvoriť metastázy? ďakujem za všetky informácie
sylvia

ODPOVEĎ  
Lekári naordinovali liečbu za cieľom zmenšenia a ohraničenia nádorového tkaniva. Doba čakania na operáciu je potrebná, aby lekári vedeli posúdiť účinok liečby a došlo k regenerácií zdravých buniek,potom chirurgický zákrok je možné robiť s vyššou efektivitou a s menším predpokladom pooperačných komplikácií. Musíte veriť lekárom, že chcú pacientovi pomôcť a nie ublížiť, určite robia podľa nadobudnutých vedomostí, i pre nich je to veľké zadosťučinenie, ak liečba postupuje efektívne. Žiaľ, v medicíne sa môže všetko stať , pretože každý má nález iný, inak reaguje , robí to práve jedinečnosť každého z nás.
2013-04-16
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Hrčka na krku
(Elizabeth)
Dobrý deň, už 5 rokov mám asi 2cm pod uchom hrčku vo veľkosti hrášku, nebolí ma a nepohybuje sa. Pred 3 mesiacmi sa mi urobila ďalšia hrčka tam, kde končí krk /nad kľúčnou kosťou/ tiež vo veľkosti hrášku, nebolí ma a keď na ňu zatlačím, tak sa trochu pohne a keď ju pustím, tak sa vráti na pôvodné miesto. Obe hrčky sa občas zväčšia alebo zmenšia. Prosím Vás, čo by to mohlo byť? Mohla by to byť aj rakovina, aj keď zatiaľ nestrácam hmotnosť? Ďakujem za radu. S pozdravom
Elizabeth

ODPOVEĎ  
Vznik hrčky môže mať rôzne príčiny, ale aby ste netrpela zbytočným stresom, navštívte svojho obvodného lekára, ktorý po vyšetrení Vás určite poinformuje čo najobjektívnejšie, či bude len pozorovať zmenu "hrčiek" alebo Vás pošle na doplňujúce vyšetrenia a podľa výsledkov zvolí ďalší postup.
2013-04-16
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Kontraindikacia
(Dagmar)
Som po operaci prsnika -loburalny karcinom-uzivam tamoxifen a lucrin depot injekcie,mozem zaroven uzivat Condrosulf na klby/kokxatroza 2,stupen/?Pripadne mohla by som sa zaujimat o inu liecbu?Myslim kupelnu v Piestanonoch,elektroliecbu?Karcinom prsnika bol v pociatocnom stadiiu bez metastaz v uzlinach a nezistenych vzdialenych m.,nemala som radioterapiu ani chemoterapiu,bol radikalne odstraneny pravy prsnik-pred rokom a pred pol rokom aj lavy prsnik s okamzitym vlozenim implantatu.Chcela som ist na rekonstrukciu praveho prsnika,teraz trochu vaham koli mojej kokxatroze,aby sa nieco neskomplikovalo.Pytam sa na viacero naraz.Zaujima ma Vas nazor a hlavne ,ci mozem uzivat Condrosulf,citim miernu bolest pod pravym rebrom-mohol mi podrazdit zlcnik,al.pecen?Mam51 r6kov,dakujem
Dagmar

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, menované lieky môžete používať. Kúpeľnú liečbu môžete využiť. Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD.
2013-04-16
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Pleurodéza
(michaelahralova@seznam.cz)
Dobrý den, jsem po operaci primárního perotoneálního karcinomu. Nádor byl odstraněn kompletně, absolvovala jsem 8 cyklů chemoterapie (karboplatina), došlo k časné recidivě ovšem pouze ve formě maligního pleurálního výpotku. Dostávám druhou kůru chemoterapie (cisplatina), doporučují mi pleurodézu. Makroskopické metastázy neprokázány. Je pleurodéza vhodné řešení? Jaké mohou být komplikace? Jaká může být prognóza onemocnění? Děkuji Michaela
michaelahralova@seznam.cz

ODPOVEĎ  
Lekári liečebnými metódami vždy sledujú vyliečenie, prípadne spomalenie ochorenia, alebo zlepšenie kvality života.Nepredvídateľné komplikácie sa vždy môžu vyskytnúť,ale vždy sa zvažuje možnosť liečby, ktorá je prínosom pre pacienta v danej situácií, preto musíte veriť lekárom/rozhodujú vždy viacerí/ že vybrali pre Vás najmenej rizikovú a najvhodnejšiu liečbu. Bližšie informácie Vám môžu zas len dať lekári ktorí Vás liečia a majú prístup k celej zdravotnej dokumentácií. Prajem Vám i lekárom aby liečba bola čo najefektívnejšia.
2013-04-15
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Rakovina mocoveho mechura
(Eva)
Manzelovi operovali nador mocoveho mechura -low grade,non invasive, po styroch týzdnoch od operacie mu bol podany BCG roztok.Chcela by som sa spytat,ci mu možem kupit nejake enzymy alebo ine preparaty na prirodnej baze napr.graviola,amygdalin,DIM,indonal, alebo co by ste vy odporucali,betulin na mocovy mechur.Dakujem
Eva

ODPOVEĎ  
Nádor močového mechúra, low grade, non invasive. U Vášho manžela ide o nádor, ktorý vyrastá zo sliznice močového mechúra. V minulosti sa tento nádor označoval ako "povrchový", teraz sa označuje ako "nádor neinfiltrujúci svalovinu močového mechúra". Prirodzenú povahu tohto nádoru charakterizujú tzv. recidívy nádoru, t.j. tvorba nových nádorov v močovom mechúri. Z tohto dôvodu bude dostávať aj tzv. instilácie BCG roztoku do mechúra. Podstatné sú opakované pravidelné cystoskopické kontroly, aby sa zistila včasná recidíva a ak by bola prítomná, aby sa včas odstránila. V medicínskej literatúre som sa nestretol s prácami, ktoré by hodnotili Vami spomínané preparáty a tiež osobne nemám s nimi žiadne skúsenosti. Sledovanie spočíva v profylaxii nádorov, ktorú som vyššie opísal. S pozdravom M. Horňák
2013-04-15
Prof. MUDr. Michal Horňák, DrSc. Odpoveď od:
Mammografia
(Ingrid)
Dobrý deň!Bola som na mammografickom vyšetrení,kde mi zistili v ľavej axile neostro ohraničenú,nepravidelnú opacitu 20,0x15,0mm,bez hniezda MK,asymetrickú.Bola som aj na sonografickom vyšetrení,kde mi nenašli nič,a mám íst na sono o mesiac aj so snímkami MMG.Je to možné,že tam nič nemám,alebo len na sonografií nevideli.dakujem vopred
Ingrid

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, podľa výsledku z mamografie sa jednalo o zväčšenú lymfatickú uzlinu. Mohla to byť reaktívna lymfatická uzlina, a preto nemusela byť zistená na ultrazvukovom vyšetrení. Kontrola sonografie o 1 mesiac je vhodná. Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD.
2013-04-14
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
1 << 31 < 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 > 53 >> 449
Facebook