foto
2% proti rakovine

Vaše 2% nám umožňujú pripravovať mnohé programy a projekty, ktoré pomáhajú onkologickým pacientom a ich rodinám.
fotofotofotofotofoto
Kto sme zisti čo je LPR a ako funguje
Čo robíme Naše aktivity a projekty
Hľadám pomoc Informácie, rady a kontakty
Ako prispieť Dobrovoľník, sponzor
Spolupráca Partnerstvo a spolupráca
lpr Liga proti rakovine bola založená 19. januára 1990 v Bratislave a v tom istom roku bola prijatá za člena Európskej asociácie Líg proti rakovine (ECL) a za člena Medzinárodnej únie proti rakovine (UICC)...
Pokračovať »
Na svete je štvrtá edícia Európskeho ...

23.10.2014

Tradičný Týždeň proti rakovine bol netradičný

21.10.2014

V stredu začína výstava "Sme úžasní"

20.10.2014

Náhradný "domov" si pripomína 10 rokov ...

19.09.2014

Linka pomoci _

02/52 96 51 48

Po 09:00-13:00 15:00-16:00
Ut 09:00-13:00 14:00-16:00
St 09:00-13:00 15:00-16:30
Št 09:00-13:00 14:00-16:00
Pi 09:00-13:00 14:00-16:00
So 09:15-12:15 14:00-16:00

Newsletter

Informujte ma o novinkách.
E-mail:



 

Poradňa

Internetová poradňa vznikla ako reakcia na množstvo otázok prichádzajúcich od ľudí, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom vyrovnávajú s diagnózou onkologického ochorenia u seba, svojho blízkeho, príbuzného či priateľa.


Pre Vás, ktorí potrebujete informácie, radu, povzbudenie, pomoc v riešení zložitých situácií, ktoré sa vyskytli vo Vašom živote v súvislosti s diagnózou onkologického ochorenia, alebo sa chcete informovať ohľadom prevencie, sú tu lekári – špecialisti v rôznych oblastiach onkológie, psychológ, sociálna sestra – skúsení odborníci z Linky pomoci , ktorí Vám odpovedia na Vaše otázky v závislosti od ich obsahu a problematiky.

Zodpovedanie otázok môže trvať niekoľko dní, ďakujeme za Vašu trpezlivosť.

 


Opýtajte sa našich odborníkov na problém ktorý Vás trápi

Meno  
Predmet   Váš problém
cap   



Doteraz zodpovedané otázky (9051)

strana 42 z 453 (otázky 821 - 840)
Názov
(meno)
Text Dátum
Tumor v predkoleni dolnej končatiny C44.7
(Zlatica Adamcova)
Dobry den, pisem namiesto mojej mamicky, Foltinovej Zuzany, ktorej 30.5.2013 vyoperovali tumor C44.7. Vysledky z histologie su dobre, podarilo sa vsetko vybrat. Som vsak aj s nou prekvapena, ked nam povedali, ze liecbu treba zaistit chemoterapiou a radioterapiou. Mamicka ma uz 76 rokov, ma viacero chorob ako ischem. chorobu srdca, anginu pectoris, vysoky krvny tlak, diabetes len kontroly bez liekov, anemiu, oblicky sledovane pre nezhubne nadory, hypotyreozu, dlho liecena asi 7 rokov na arytmiu srdca liekom Cordarone a z toho poskodene pluca na 50 perc., problemy s chrbticou, malo pohybliva, chronicke bolesti. A preto sa Vas pytam, ci aj vy suhlasite s chemoterapiou a radioterapiou, odpoved by som prosila cim skor, pretoze uz v utorok 18.6.2013 ide na odbery. Dakujem Moja adresa zl.adamcova@gmail.com
Zlatica Adamcova

ODPOVEĎ  
Chápem Vás,76 rokov je dosť a v tomto veku nás už trápia rozličné neduhy a i liekov je dosť, ale keď lekári doporučili liečbu, mali iste dobrý dôvod a ja vám ho nedokážem vysvetliť, pretože mi nie je známa jednoznačná histológia a výsledky niektorých vyšetrení. To, že sa chirurgovi podarilo všetko vybrať, je veľké plus pre mamičku a na ordináciu liečby sa opýtajte lekára, ktorý Vám liečbu odporúča a robí krvné odbery prečo sa rozhodol pre danú liečbu, určite Vám to obom vysvetlí.
2013-06-16
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
MMG
(Katarína)
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať: robili mi vyšetrenie MMG a nerozumiem výsledkom. Prosím o vysvetlenie nakoľko ma môj lekár posiela aj na USG prsníkov. Správa z MMG - Koža a podkožie bez patol. zmien. Prechodný typ bilat. s denzným reziduom žľazy ložiskového charakteru bez patol. MK. Zachytené časti axíl voľné. Z: Prechodný typ bilat. BI RADS 0. Ďakujem
Katarína

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, nález na mamografii máte v norme, ultrazvukové vyšetrenie prsníkov sa vykonáva ako doplnková metóda pri žľaznatom type prsníkov. Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD.
2013-06-15
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Ultrazvuk - pŕs ...
(femme)
Dobry den pan primar po mamo prsnikov, so zaverom BIRADS 0 som abslovala USG, ktoreho zaver bol nasledovny: Koza, podkozoe, mamily bpn ... Bilat.centralne akcent. dukty, inak fibroglandularne tkanivo bez poruch architektomiky a susp. echostruktur. AXILY bez patolog. LAP: Zaver: BI-RADS 2 ... ak by som mohla poprosit o objasnenie pojmu - akcent. dukty, je takyto nalez bezny pri uzivani hormonalnej liecby? vopred dakujem.
femme

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, podľa popisu sa jedná o hormonálne zmeny prsníkov. Akcentované dukty sú bežným nálezom pri užévaní hormonálnej liečby. Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD.
2013-06-14
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Rakovina prsníka
(olilinka)
Dobrý deň pán doktor, v januári som vám popísala svoj problém, mám 55 rokov, som po operácii prsníka, diagnóza C50-4, invazívny duktálny karcinóm, lymfatické uzliny neg., som po liečbe chemoterapiou aj rádioterapiou, ukončila som liečbu v auguste min. rok. Momentálne som v remisii. V septembri som dostala zápal prsníka, následne som brala antibiotiká DALACIN, nakoľko zápal neprešiel užívala som ZINNAT. Na poslednej kontrole v apríli som mala CRP 10, čo podľa lekára nie sú hodnoty pre zápal, bola som aj na sono a mamografii, výsledky sú v poriadku. Prsník mám však aj naďalej zatvrdnutý, bolestivý, v mieste jazvy sa mi urobili uzlinky, z ktorých biopsia bola negatívna. Aj bradavku mám bolestivú, niekedy mám pocit akoby mi ju niekto tlačil dnu. Vy ste mi odpovedali, že to môže byť zápal, aké vyšetrenie by som mala podstúpiť, aby sa objasnil „môj problém“ ? Ďakujem, olilinka
olilinka

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, ak sa zápal prsníka vylúčil, tak by sa malo jednať o hormonálne zmeny. Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD.
2013-06-14
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Dasa viliecit
(emilia)
dobry vecer chcela bysom sa opitat lebo mojmu ockovi vioperovali celi zaludok a teras po roku sa metastazoval do pecene a neda sa ani operovat ani chemoterapia ani radioterapia ake tabletki alebo caje by ste nam otporucili a co sa darobit prosim pomoste my dakujem
emilia

ODPOVEĎ  
Ak Vám môže niekto odborne poradiť, tak to bude iba ošetrujúci lekár, ktorý pozná nielen rozsah, ale i podstatu ochorenia a celkový zdravotný stav Vášho otecka.
2013-06-13
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Pobyt v zahraničí
(matasima81)
Dobrý deň. Som onkologický pacient na zabezpečovacej liečbe rakoviny prsníka (v roku 2010 som absolvovala operáciu, chemoterapiu aj ožiare), teraz beriem Lucrin injekcie a tabletky Tamoxifén. Chcela by som vycestovať do Karibiku na dovolenku na 9 dní (plavba loďou - výlety na niektoré ostrovy v Karibiku). Mohla by som mať nejaké zdravotné ťažkosti čo sa týka mojej choroby? Ďakujem. Martina
matasima81

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, ak nebudete chodiť na priame slnko cez obdobie od 11-15 hod, tak budete mať také isté zdravotné ťažkosti ako máte doma. Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD.
2013-06-13
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Hysterektómia?
(EvaS)
Dobrý deň, mám 42 rokov, 2 deti. Pri preventívnom cytologickom vyšetrení som mala výsledok PAP 3-4, HGSIL. Podrobila som sa konizácii krčka maternice, výsledok z histológie je CIS, lekár mi povedal, že zasahuje za okraj. Navrhol mi hysterektómiu, s tým že ak budú vaječníky v poriadku, tak mi ich nechajú. Mám vraj aj druhú možnosť - môžem byť sledovaná v onkogynekologickej poradni. Neviem sa rozhodnúť, čo je pre mňa lepšie. Je možné, že by sa mi zdravotný stav zlepšil a nemusela by som podstúpiť operáciu? Alebo neriskovať a dať sa operovať? Viete mi poradiť? Ďakujem
EvaS

ODPOVEĎ  
Vo vašom prípade vidím 3 možné riešenia: 1. najskôr po 4 mesiacoch vykonať cytológiu. Je možné, že konus bol u vás rezaný presne v hranici, kde bol CIS a hojace procesy po konizácii vyhojili aj CIS. Ak by bola cytológia aj test na HPV negatívny, nemuselo by sa už robiť nič, len budete chodiť poctivo na cytologické kontroly prvé dva roky v 6 mesačných intervaloch. 2. vykonať tzv rekonizáciu - odrezať ešte časť krčka maternice, aby sa odstránilo všetko choré tkanivo (CIS) tak, aby boli okraje už v zdravom tkanive. 3. posledné - krajné riešenie vzhľadom na váš nález a vek je hysterektómia s ponechaním vaječníkov.
2013-06-12
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Incidentalom
(evka)
Dobry den,pan doktor na lavej obličke my zistili pritomne ložisko homogenne velkosti29x30x36mm.Nativne denzity-13HU.Postrokontrasne denzity33HU,na odloženych skenoch denzity OHU.Hormonalne inaktivny a po pol roku kontrolneho CT bez rastovej aktivity.Chcela by som sa spytať ako sa lieci takyto druh nalezu ked my kontrolu dali az o 2 roky a ja som schudla uz 12 kg a nemozem na tej lavej strane ležat a pocitujem tupu bolest a palenie v oblasti lavej strany čo my moja doktorka vyvratila že to neboli ale ja viem svoje a este by som chcela sa spytat preco sa to nemoze vyoperovať uz teraz pri naleze?Dakujem
evka

ODPOVEĎ  
Incidentalom sa nazýva nádor, ktorý sa zistil náhodným vyšetrením pri počítačovej tomografii (CT), alebo aj inom zobrazujúcom vyšetrení (napr. ultrasonografickom). Vyšetrenie CT sa po 6 mesiacoch opakovalo a našiel sa ten istý nález ako pri prvom vyšetrení, čo znamená, že v priebehu 6 mesiacov nádor sa nezväčšil. Takýto postup - označovaný ako aktívne sledovanie sa používa u starších pacientov a u pacientov, ktorí majú pridružené choroby, ktoré by mohli predstavovať riziko pri operácii. Ak máte skutočne bolesti a schudli ste o 12 kg, informujte o tom lekárku. Ak tieto príznaky nemáte, tak operácia nádoru, ktorého veľkosť sa nemení, nemusí sa urobiť hneď, s operáciou možno vyčkať. Zabudli ste napísať Váš vek a tiež ste sa nezmienili o tom, či nemáte komplikujúce ochorenia. S pozdravom Dr. Horňák
2013-06-12
Prof. MUDr. Michal Horňák, DrSc. Odpoveď od:
Ukončenie liečby
(Ján)
Dobrý deň. Manželka sa liečila od novembra 2009 na onkologii do marca 2013. Bola bez operácie, liečila sa iba chemoterapiami. V marci 2013 sme prišli na objednanú liečbu chemoterapiou, kde mi bolo povedané, že manželke nemajú dať akú liečbu, lebo je alergická na látky podávané v chemoterapii, ktoré potvrdil alergológ. Tým od marca 2013 manželka nemá žiadnu liečbu na onkológii, nakoľko nám ošetrujúca lekárka povedala, že manželka sa má liečiť už iba v mieste bydliska. Teraz sa stretávame s problémami pri predpise liekov pre onkologických pacientov (napr. podpora výživovými doplnkami, atď.). Preto by som sa chcel informovať, čo treba v tejto veci podniknúť, aby sme mali odporučenie od onkológa. Manželka je už imobilná na základe stanovenej liečby a rastúcich nádorov.
Ján

ODPOVEĎ  
Asi najjednoduhšie bude navštíviť manželkinu zdravotnú poisťovňu v mieste bydliska s prepúšťacou zprávou od onkologa a oni by vám mali dať najkonkrétnejšiu a najmenej komplikovanú odpoveď. Po prípade sa skúste obrátiť telefonicky na pani Ďurčovú na linke pomoci Ligy proti rakovine na tel.č. 02/52 96 51 48 vždy vo štvrtok medzi 09:00-13:00 hod, verím, že Vás najlepšie usmerní.
2013-06-11
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Adenokarcinóm
(terka)
Dobrý deň,chcem Vás poprosiť o radu. Manžel má adenokarcinóm v brušnej dutine(zúžená priechodnosť čriev). Teraz je po 1. dávkach chemoterapie - absolvoval ju tri dni za sebou. Od druhého dňa ho začalo čkať, je to neznesiteľné. Viem, že ide o vedľajší účinok, ale trvá to už 11 dní, vyskúšali sme už kadečo, ale nič nezaberá, nepomáha. Chytá ho to približne každú hodinu a začína ho to už psychicky poznačovať. Môžete nám poradiť? Ďakujem!
terka

ODPOVEĎ  
S kontaktujte sa s jeho onkológom, ktorý podával chemoterápiu a určite Vám pomôže, jednak bude informovaný a samozrejme má prístup k zdravotnej dokumentácií.
2013-06-11
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Sliznica žalúdka
(Ulrika)
Dobrý deň, mám 37 rokov, chcela by som sa spýtať, minulý rok v marci mi bol diagnostikovaný Helicobacter pylori a gastritída s intestiálnou metapláziou bez dysplázie. Po dobratí trojkombinácie ATB bol záver Gastritída bez intestiálnej metaplázie bez dysplázie s HP pozitívny. Tento rok v marci som vybrala štvorkombináciu antibiotík. Dnes som bola na kontrole a záver bol Atypický, iritujúci povrch sliznice žalúdka s malinovitým povrchom. Prosím vás je to predrakovinový stav alebo rakovina? Včera mi na preventívnej prehliadke brali krv a všetko bolo o.k. Dá sa zo základného krvného obrazu niečo zistiť? Môžem sa ešte spýtať, aké by bolo dobré doplniť vitamíny po toľkých ATB? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď, veľmi sa bojím, že výsledky nebudú dobré.
Ulrika

ODPOVEĎ  
Keby sa jednalo o rakovinu, lekár by vám bol navrhol najpravdepodbnejšie chirurgické riešenie. Nepíšete, o aké výsledky z akých vyšetrení sa bojíte -gastroeneterolog ku ktorému chodíte a robí vyšetrenia Vás určite bude pozývať na kontrolne vyšetrenia a bude Vás informovať o výsledkoch a navrhne, ak to bude aktuálne, i liečbu , tiež Vás poinformuje o zložení stravy, ale ak Vám nezakázal nič konzumovať, v takom prípade si doprajte čo najpestrejšiu stravu, aky boli zastúpené bielkoviny, tuky i uhlohydráty, ovocie , zelenina , príjem by mal byť aspoň v 5 denných dávkach a určite organizmus dostane všetko potrené, čo si vyžaduje pre svoj optimálny zdravotný stav.
2013-06-11
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Nádor u starkej
(Lucia)
Dobrý deň, mojej starej mame diagnostikovali nádor na podžaludkovej zľaze, ktorý tam už pravdepodobne má niekoľko rokov. Nakoľko už má 89 a nádor je rozsiahly, odstraniť sa nedá. Mňa skôr zaujíma, či je tento typ ochorenia dedičný, ako ochorenie zistiť, diagnostikovať.... Ďakujem
Lucia

ODPOVEĎ  
Riziko dedičnosti rakoviny sa pohybuje okolo 5 % a zvyšuje ho začiatok ochorenia u pokrvných príbuzných pred 50 rokom života. S vekom nám ubúda obranyschopnosť organizmu, preto vo vyššom veku sa ochorenia objavujú častejšie , preto sa nejedná o viazanie na dedičnosť. Podľa vedeckých výskumov, každý z nás má rakovinové bunky v tele a my môžeme prispieť k spusteniu nádorového rastu našimi zlými stravovacími návykmi, fajčením, nevyhovujúcim prostredím..... Nádor je všeobecný pojem , neznamená ešte, že sa jedná o rakovinové ochorenie, to býva diagnostikované až po jeho zložitom dokázaní. V živote človeka sú dôležité pravidelné preventívne prehliadky, pretože ak sa diagnóza zistí skôr, je liečiteľnejšia až vyliečiteľná, menej zaťaží stresom lekára i rodinu, ale i finančne zdravotnú poisťovňu.
2013-06-10
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Rodinná anamnéza
(Tatárová Věra)
Veľmi pekne chcem poprosiť o radu, ohľadne mojej rodiny. Sme s manželom onkolog. pacienti. V r.2001 - 2002 som bola operovaná a následne liečená / chemo a rditerapia/ zhubný nádor mandle a limf. uzliny. Manžel v r.2010 - 2011, operácia, chemo a rdioterapia, opäť zhubný nádor mandle a slinnej žlazy. Sme stále pod lek. kontrolou, zatiaľ bez recid. Môj otec zomrel ako 49 ročný na rakovinu pľúc, maička mala zhubný nádor v oblasti krku a čelusti. Veľmi sa bojím o moje 3 deti, ktoré majú svoje rodiny a deti. Akým spôsobom by som im pomohla preventívne riešiť túto našu hroznú rod. anamnézu. Vopred Vám ďakujem! Matka, ktorá sa bojí o svoje deti V.T.
Tatárová Věra

ODPOVEĎ  
Najsprávnejšie bude sa poradiť s Vaším i manželovým onkológom /neviem, či to bol krčný alebo zubný lekár/, pretože pozná histologickú anamnézu, váš vek, bydlisko a mnoho iných nevyhnutných informácií. Jednotlivé ochorenia v rodine ešte nemusia znamenať hrozbu onkologického ochorenia u Vašich detí, ale musí tam byť podrobné odborné vyšetrenie, aby Vám lekár vedel poradiť, prípadne usmerniť ako ďalej postupovať. Prajem len dobré zdravotné správy pre Vás i Vašich potomkov.
2013-06-08
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Adenom hypofyzy
(Mária)
Dobry deň, nedavno my diagnostikovali susp. pikoadenom hypofyzy. je to prosim Vas nebezpecne?
Mária

ODPOVEĎ  
SUSP. znamená iba podozrenie na danú diagnózu, lekár určite bude robiť ďalšie vyšetrenia a podľa záveru Vám navrhne buď kontrolné vyšetrenia, alebo liečbu, rozpisovať sa o niečom, čo ešte nie je diagnostikované, nemá podstatný zmysel.
2013-06-07
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Candida
(Jan R.)
Mám rozsiahlu candidozu na pravom hornom podnebi a potom mi vystreluje bolest do pravej strany hlavy -uživam nizoral ale moc nepomáha som po TKD momentalne mám GVHD kože a sliznic. Čo mi poradite na zničenie candidy
Jan R.

ODPOVEĎ  
Nenapísal ste, ako dlho užívate nizoral a ďalšie údaje, ale Vaše pochybnosti o účinnosti liečby tlmočte lekárovi, ktorý Vám ho predpísal a určite Vám cielenejšie pomôže ako ja , buď lokálnym alebo celo organizmovým preliečením.
2013-06-07
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Info o štítnej žlaze
(Alžbeta)
Dobrý deň prajem,chcela by som vedieť čo znamená v pravom laloku sú menšie anechogénne cystické okrúhle ložiská veľkosti do4mm,vľavom laloku je jedno vačšie okrúhle anechogénne cystické ložisko veľkosti 7x9 mm ,aj s dvomi okrajovými kalcifikátmi veľkosti 1.5 mm ložisko má naznačenú vaskularizáciu
Alžbeta

ODPOVEĎ  
Ak Vám USG nerobil endokrinológ, určite Vás k nemu pošlú, budete v jeho celoživotnej opatere- kontrolne vyšetrenia zo začiatku diagnostikovania budú v kratších intervaloch, neskôr tak polročných, skontroluje Vám hormóny, ktoré produkuje štítna žľaza a kompletným vyšetrením /vrátane punkcie/ sa rozhodne buď pre kontrolné vyšetrenia, prípadne medikamentóznu liečbu až možnosť operačného zákroku. V súčastnosti liečba ochorení štítnej žľazy je veľmi dobre zvládateľná nie len pre pacienta, ale i lekára- takže žiaden strach, musí to dobre dopadnúť.
2013-06-06
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Porucha zraku
(Soňa)
Dobrý deň, potrebovala by som radu,či je normálne,aby môj muž 2 táždne po skončení ožarovania brucha/ má Hodgkina NS IIB/ ,prestával vidieť.Jedno oko má celé akoby zahmlené a nevidí na neho, na druhé vidí trochu lepšie,vidí dvojmo a stav sa zhoršuje doslova z hodiny na hodinu.onkologička ho poslala na očné, ale tam nič nenašli.Ďakujem
Soňa

ODPOVEĎ  
Pani doktorka určite doplní i ďalšie odborné vyšetrenia a na základe ich výsledkov Vás bude informovať a zmene liečby. M. Hodgkin patrí v súčastnosti k veľmi dobre liečiteľným ochoreniam.
2013-06-06
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Rakovina hrubého čreva
(Imrich Kiss)
Dobrý deň pán doktor, dňa 10.1.2012 som absolvoval operáciu hrubého čreva. Diagnoza: Dobre až stredne diferencovaný /grade I-II/ adenokarcinom rektosigmy infiltrujúci subserózu s metastazovaním do RLU/ 2LU z 15LU /vyšetrených. pT3,pN1,pMX . Po operácii som absolvoval 6 mesiacov zabezpečovaciu chemoterapiu. Pred 2 týždňami som absolvoval kontrolnu kolonoskopiu. Pri vyšetrení mi bola odobratá vzorka. Výsledok: Hyperplastické zmeny a tabulárny adenóm s výskytom ,,low grade,,dysplastických zmien. Miestne sú zachytené známky drobnej povchovej erózie. Lekár mi oznamil, že je všetko v poriadku a mám prísť o rok na kontrolu, že sa to bude sledovať. Doma som si to ešte raz prečítal a začal som mať pochybnosti o tom či je všetko v poriadku, ak mám rok čakať na konktolu. Mám obavy či sa mi z ademomu nestane karcinom. Čítal som, že adenom je predkarcinózne štádium. Vzhľadom k mojej diagnóze mam strach aby som niečo nezanedbal.Možno moje obavy sú prehnané, ale budem Vám vďačný keď sa mi k tomu vyjadrite.
Imrich Kiss

ODPOVEĎ  
Ten nález, čo ste uviedli, je t.č. takmer v "norme" ale predpokladám, že došlo k nejakému nedorozumeniu čo sa týka kontroly, spýtajte sa svojho onkológa, či "ste to správne rozumel ". Bola by som rada, keby ste mi napísali odpoveď, prípadne sa spojil telefonicky v utorok medzi 9-13 hod.č.t. 02/52965148- ďakujem, resp. mi napíšte Vaše telefonické číslo.
2013-06-06
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Hysteroskopia a konizacia
(nikol)
Dobrý deň.Od pôrodu-už 10 rokov NADMERNE A čASTO,NEPRAVIDELNE KRVACAM.Podstupila som konizaci(aktivna cervitida,dlaždicovobunkova metaplazia)problemy neustali potom bola hysteroskopia(v cervikalnom kanali viditelne plávajúce časti endocervikalnej sliznice,zvýšená cievna kresba-dlaždicovo bunkova metaplazia)čo je tá Dlaždicovobunkova metaplazia? krvacanie neprestalo dakujem Nika
nikol

ODPOVEĎ  
Metaplázia nie je chorobný proces. Je to proces regenerácie normálnych zdravých buniek na krčku maternice. Nepravidelné krvácani nie je pravdepodobne z krčka maternice, ale môže to spôsobiť funkcia vaječníkov. Váš gynekológ to určite vyrieši.
2013-06-05
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Hrčky na zadnej strane krku
(Tereza)
Dobrý deň , asi pred pol rokom ma začali pobolievať uzliny, v podpazuší a v slabinách, nenahmatala som si žiadnu zväčšenú uzlinu ani ma nebolí konkrétne nejaká, ale akoby celé podpazušie a ťahá sa tá bolesť do ruky a to aj v slabinách a skôr na pravej strane tela, než na ľavej. Neberiem žiadne lieky. Našla som zi na zadnej strane krku asi 1cm veľkú hrčku, pod vlasmi z pravej strany asi 3 cm od chrbtice. a menšiu hrčku o 1cm ďalej bližšie pri uchu. Nebolia ma. Bola som na komplexné vyšetrenie a všetky výsledky sú v poriadku. Lekárka mi povedala, že to mám sledovať a ak by sa niečo zmenilo, mám prísť. Čo si mám o tom myslieť? Mám strach, mám dve malé deti. Mám čakať,alebo naliehať na lekárku, aby ma poslala na nejaké vyšetrenia? Aký je postup? Ďakujem
Tereza

ODPOVEĎ  
Niekedy hrčky zmiznú,ale v prípade že sú tam dlhšie alebo sa menia veľkosťou, bolesťou, poproste pani doktorku buď o punkciu hrčky, alebo jej chirurgické odstránenie - histologizácia sa robí automaticky.Zbavíte sa najpravdepodobnejšie neopodstatneného stresu, čo Vám zo srdca prajem.
2013-06-05
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
1 << 31 < 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 > 53 >> 453
Facebook