foto
2% proti rakovine

Ďakujeme všetkým, ktorí svojimi 2% poporili naše projekty.
fotofotofotofotofoto
Kto sme zisti čo je LPR a ako funguje
Čo robíme Naše aktivity a projekty
Hľadám pomoc Informácie, rady a kontakty
Ako prispieť Dobrovoľník, sponzor
Spolupráca Partnerstvo a spolupráca
lpr Liga proti rakovine bola založená 19. januára 1990 v Bratislave a v tom istom roku bola prijatá za člena Európskej asociácie Líg proti rakovine (ECL) a za člena Medzinárodnej únie proti rakovine (UICC)...
Pokračovať »
Vpustite do svojej „kuchyne“ cudzieho človeka

28.05.2015

Restaurant Day v Lige proti rakovine ...

28.04.2015

Darujeme parochňu

10.04.2015

Narcisový Beh v Košiciach

01.04.2015

Linka pomoci _

02/52 96 51 48

Po 09:00-13:00 15:00-17:00
Ut 09:00-13:00 14:00-16:00
St 09:00-13:00 15:00-17:00
Št 09:00-13:00 14:00-16:00
Pi 10:00-13:30 14:00-16:00
So 09:15-12:15 14:00-16:00

Newsletter

Informujte ma o novinkách.
E-mail:



 

Poradňa

Internetová poradňa vznikla ako reakcia na množstvo otázok prichádzajúcich od ľudí, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom vyrovnávajú s diagnózou onkologického ochorenia u seba, svojho blízkeho, príbuzného či priateľa.


Pre Vás, ktorí potrebujete informácie, radu, povzbudenie, pomoc v riešení zložitých situácií, ktoré sa vyskytli vo Vašom živote v súvislosti s diagnózou onkologického ochorenia, alebo sa chcete informovať ohľadom prevencie, sú tu lekári – špecialisti v rôznych oblastiach onkológie, psychológ, sociálna sestra – skúsení odborníci z Linky pomoci , ktorí Vám odpovedia na Vaše otázky v závislosti od ich obsahu a problematiky.

Zodpovedanie otázok môže trvať niekoľko dní, ďakujeme za Vašu trpezlivosť.

 


Opýtajte sa našich odborníkov na problém ktorý Vás trápi

Meno  
Predmet   Váš problém
cap   



Doteraz zodpovedané otázky (9509)

strana 380 z 476 (otázky 7581 - 7600)
Názov
(meno)
Text Dátum
Prosím
(Viera.)
Dobrý den.Chcela by som sa dozvediet niečo o podporných látkach pri rakovine.Mojmu otcovi asi pred dvoma mesiacmi zistili rakovinu pluc a má už metastázy aj na pečeni.Viem že sú nejaké sirupy alebo tabletky ktoré zmenšujú nevolnost po chemoterapii.Ďakujem
Viera.

ODPOVEĎ  
Milá Viera, lekár – chemoterapeut najlepšie vie, ktoré preparáty proti nevoľnosti použiť pri danej chemoterapeutickej schéme. Tých podporných liekov – zvyšovanie obranyschopnosti organizmu je taktiež široké spektrum. Prakticky všetky sú viac alebo menej účinné, ale ani jeden nie je zázračný.
2008-09-21
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Bolest hlavy
(Tomas)
Dobry den. V posledne tri tyzdne ma velmi casto boli hlava a citim v nej tlak, casto pri spankoch a ociach. Mam len 15. Je v tomto veku mozny nador na mozgu?
Tomas

ODPOVEĎ  
Milý Tomáš, bolo by asi vhodné vyšetrenie u Vášho lekára. Interné vyšetrenie, krvný tlak a keď by to pretrvávalo, tak aj neurologické vyšetrenie. Nemusí to byť nič vážneho, možno zápalový proces v čelných dutinách.
2008-09-20
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Hrcka v kozi
(Zuzana)
Dobry den, pred par mesiacmi som si vsimla hrcku pod kozou na vnutornej strane stehna (priemer cca 1cm). Je slabo pigmentovana, aj mi z toho vyrastol tmavy chlpok. Mohli by ste mi poradit o co ide? Dakujem
Zuzana

ODPOVEĎ  
Milá Zuzana, podľa Vášho popisu to nevyzerá nič dramatického. Aby ste ale bola aj Vy kľudná, nech sa na to pozrie kožný lekár.
2008-09-20
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Obavy
(mariana)
Dobrý večer,pred 4 mesiacmi som zistila mierne vťahovanie bradavky a pri stlaceni aj hnedastý výpotok.Absolvovala som mamografiu ,opakovane sono prsníkov s negatívnym výsledkom,ale nič sa nezmenilo,bradavka síce nebolí ,ale stále ma tendenciu sa vťahovať.Som po konizácii a pre diagnozu Ca in situ,ma čaká hyster.abd. Veľmi sa obávam rakoviny prsníka,je možné ,že by sa predchádzajúcimi vyšetreniami neodhalila.Aké vyšetrenie by som mala ešte absolvovať,aby som mala istotu,že je prsník v poriadku.Ďakujem za odpoveď
mariana

ODPOVEĎ  
Milá Mariana, myslím, že by bolo vhodné urobiť cytologický náter z toho hnedastého sekrétu z prsníka. Cytologické vyšetrenie by ukázalo aké bunky sú tam. To Ca in situ – budete po hysterectomii úplne zdravá.
2008-09-19
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Co to moze byt?
(Majo)
Dobry den. Som na tejto stranke prvy krat a som velmi rad, ze som na nu narazil:)Moj problem ktory ma trosku znervoznuje sa tyka zmien, ktore badam na svojom zsravotnom stave asi rok a pol.mozno nejde o nic vazne, ale aj tak som trochu znepokojeny, nakolko otec, babka, dedko mali rakovinu, ktorej podlahli. ale k veci.. mam 29 rokov. Obvodneho lekara som navstivil asi pred rokom a pol, odkedy som sa zacal citit horsie. predtym som asi 6 rokov u lekara nebol, ani pn.proste ak nemusim nejdem..moje problemy zacali asi tym ze som mal caso hnacku, rano som bol na wc aj 2-3 krat po sebe, ale nijak zvlast ma to neobmedzovalo.vahu si drzim, chuti mi jest. hnacka mala bledu farbu a mala divnu konzistenciu, drobila sa a drzala na povrchu. mal som robene nejake vysetrenia, vsetko ok pil som caj z dubovej kory a kadejake samoliecenie a ustupilo to o takych 60 percent.tak som bol spokojny. ale cca pred rokom ma zacalo pobolievat na pravej strane v oblasti pecene, opisal by som to ako taky neurcity tlak a mierna bolest medzi pravou panvovou kostou a miestom kde koncia rebra, tiahne sa to az pod rebra a niekedy az k chrbtu do zadu.citim to nonstop aj ked som v klude.na pravej strane ani nespavam, nakolko je to neprijemne, ako keby som na niecom tvrdom lezal-napr.tenisova lopta.inak som stale ok, jest mi chuti. s tymto problemom som bol u lekarky, bolo robene sono- naznaky hepatopatie, ale to som sa na nete docital, ze je to vlastne vseobecne nazov pre ochorenie pecene. taktiez boli robene pecenove testy, mal som tam nejake hodnoty mierne nad normal a bola mi predpisana lagosa a torvacard.toto uz beriem asi poslednych 9 mesiacov, ale tlak a bolest na pravej strane neprestava. da sa s tym zit, len ma to znepokojuje. onedlho doberiem lieky a idem na kontrolu.asi za tyzden. bude mi znova robene sono a nejake krvne pecenove testy udajne aj nejake ktore mi robene neboli. podla vyjadrenia pani doktorky.tak som zvedavy.samozrejme aby som nezabudol podotknut tak krv mam pocas tohto obdobia roka a pol v poriadku, ziaden problem.stolica sa upravila ako som spominal, ale stale je bleda,drzi sa na povrchu, akoby mierne olejova a je redsia. nesklada sa z jedneho kusu, ale je taka haluskovita.neviem ake slovo by bolo vystiznejsie:)este by som podotkol ze beriem aj lieky na vysoky krvny tlak, tiez od vtedy co som bol pred rokom a pol u lekarky, tak to bolo zistene..o co sa moze podla mojho opisu jednat? nejaka choroba pecene, zlcnika, pankreasu??mam sa obavat niecoho vazneho?alebo je to bezne? zivotospravu som zmenil, prestal som fajcit,snazim sa nejest mastne, nakolko predtym som ho jedol dost.a taktiez sa chcem opytat ci su mozne nejake testy vseobecne, geneticke v suvislosti s rakovinou v mojej rodine nakolko som pomerne mlady clovek.kam sa obratit a tak..vopred dakujem za reakciu.pekny den:)
Majo

ODPOVEĎ  
Milý Majo, to čo píšete – také bolestivé pocity v oblasti pečene, bledá stolica a pečeňové testy prakticky negatívne. Myslel by som skôr na žlčníkové pozadie týchto problémov. Žlčník a slinivka brušná. Ale myslím, že ide len o funkčné problémy a nie nádorové.
2008-09-19
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Prsník
(hela)
Dobrý deň, volám sa Hela, mám 31 rokov, práve som v 28.týždni tehotenstva.Včera večer som si stláčala prsia, ani neviem prečo ma to napadlo, z jedneho mi ide taká žltkastá tekutina,čo je normálne vzhľadom na môj stav, zdruhého mi ide asi z troch tých kanálikov žltkastá tekutina a z jedného taká hnedastá. Mám strach lebo som si naštudovala na nete rôzne veci o rakovine prsníka, tak sa bojím. Je to moje druhé tehotenstvo. prosím o skorú odpoveď, nakoľko som veľmi vyľakaná. Ďakujem za pochopenie.
hela

ODPOVEĎ  
Milá Hela, ak máte pocit, že to nie je normálny "výtok" hormonálneho pôvodu iste zájdite za Vašim gynekológom nech sa na to pozrie. Neplašte sa ale vopred a nemyslite hlavne hneď na rakovinu - môžu to byť iba hormonálne vplyvy.
2008-09-19
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Hrcka
(jano)
vedla praveho semennika som nasiel podlhovastu hrcku.. vytieklo z nej troska hnisu a krvi mozte mi poradit o co sa asi jedna ?
jano

ODPOVEĎ  
Podľa Vášho opisu predpokladám, že hrčka je uložená v koži, lebo z nej vytiekol krvavý hnis. Ak je tomu tak, potom ide o ochorenie kože a teda možno ho porovnať k podobnému lokalizovanému inde na koži. Ak hrčka je pod kožou, tak by ste mali vyhľadať lekára - urológa.
2008-09-18
Prof. MUDr. Michal Horňák DrSc. Odpoveď od:
Karcinóm prsníka
(Alex)
Dobrý deň p. doktor, asi pred mesiacom som si nahmatala malú hrčku v prsníku a takisto pozorujem aj občasné vtiahnutie bradaviek. Môj gynekológ mi odobral krv, s tým, že ak to bude niečo vážne, zavolá mi a odporučil ma na ultrasonografické vyšetrenie, kde som sa musela ísť objednať. Dátum vyšetrenia mi určili až na 03. novembra. Pred 7 rokmi zomrela na rakovinu prsníka sestra mojej maminy. Neviete mi prosím Vás poradiť, na koho by som sa mohla obrátiť, ak sa chcem čím skôr dozvedieť svoju diagnózu? Včasná diagnóza je podľa mňa dôležitá, aby som sa v prípade ochorenia mohla začať čo najskôr liečiť. Ďakujem
Alex

ODPOVEĎ  
Milá Alex, neviem kde bývate, tak Vás ťažko môžem niekde nasmerovať. To krvné vyšetrenie myslím nie je až tak dôležité skôr tá USG. Ten Váš gynekológ tam pri vyšetrení niečo hmatal? Čo Vám povedal? Myslím, že keď Vám dali termín až na 3.novembra asi ten záver Vášho gynekológa nebol taký alarmujúci.
2008-09-18
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Nádor v kolene v kosti.
(Jozef.)
Pán doktor prosím o radu a o vysvetlenie čo mojej manželke vlastne je. Ma nádor v kolene priamo v kosti. Ako moc je to vážne? Tu su výsledky MR: prítomný tumorozny útvar v oblasti mediálneho kondylu pravého femuru,parciálne zasahuje aj do later.kondylu sa zobrazuje v t2 sekv.prevažne hypointenzívny s hyperintenzívnymi cystickymi okrskami prevažne v periférii,v t1 hypointenzivny, poskontrastne dochádza k nehomogennemu enhancementu,okrajovo sa sytia cysticke zložky tumoru,prítomný defekt kortikalis na zadnej stene femuru s periostalnou reakciou,pričom postkontrastne sa na zadnej stene femuru sytia aj priľahlé mäkké časti. Veľkosť je 53x30x53mm.Na medialnej stene je prítomný hypointenzívny lem-mediálna stena tumoru je okrajovo kalcifikovana. ZÁVER: TU je v distalnej časti pravého femuru s nehomogennym postkontrastnym enhancementom-dif.dg. chondromyxoidny fibrom,maligny fibrozny histiocytom kostna forma vzhľadom na vek menej pravdepodobný veľkobunkovy tumor. Dopor. histologizaciu útvaru. Manželka ma 28rokov. Pred pár dňami prišla z operácie kde jej ten nádor z kosti vybrali a bude cakat na výsledky z histólogizacie. Môže to byť rakovina? A ortoped jej to vybral len z kosti ale do kĺbu nešiel. Môže byť problém aj mimo tej kosti? Ortoped dal diagnózu D16. Čo najlepšie a čo najhorsie mozme cakat? Veľmi pekne ďakujem.
Jozef.

ODPOVEĎ  
Milý Jozef, Treba mať histologickú diagnózu až potom sa dá hovoriť o prognóze a spôsobe komplexnej liečby.
2008-09-18
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Cervarix alebo Silgard
(Zora Petrincova)
Dobry den, prosim o radu. Mam 12-rocnu dceru a uvazujem o jej zaockovani proti rakovine krcka maternice.Rozpravala som sa o tom aj s jej detskou lekarkou, ktora to taktiez doporucila s tym,ze pre nu navrhuje vakcinu Cervarix, s odovodnenui, ze tato vakcina ma celozivotnu imunizaciu. Vzhakladom k tomu, ze som sa zatial o celozivot. imunizacii ani u jednej z vakcim v odbornej lit. nedocitala,rada by som si precitala Vas nazor na to, ktoru z vakcin mam dat dcere pichnut. Za Vasu odbornu odpovet Vam dakujem.
Zora Petrincova

ODPOVEĎ  
Každá vec má svoje kladné aj záporné stránky, tak isto aj každý liek má svoje pozitíva i negatíva. Z doterajších štúdií s očkovacími látkami – zhodnotené je obdobie 6,4 roka – sa zdá, že Cervarix má lepšie parametre. Po celú túto dobu si protilátky proti HPV 16 aj 18 udržujú stále vysoké hladiny, čo dáva predpoklad celoživotnej imunity – či to tak skutočne bude ešte uvidíme. U Cervarixu je čiastočná ochrana proti HPV 45 a 31. U Silgardu je po tejto dobe už veľmi nízka hladina protilátok proti HPV 18 a nemá žiadnu ochranu proti HPV 45 a veľmi nízku proti HPV 31. Ja by som odporučil očkovať Cervarixom. Je to môj osobný názor.
2008-09-18
MUDr. Ladislav Masák CSc. Odpoveď od:
Nutná histerektomia?
(Maca35)
Dakujem za odpoved pán doktor ,okraje konusu sú v zdravom tkanive tak mi to povedal moj gynekolog,ale nemoze mi zaručit že sa to vyliečilo konizáciou,poznam 2 kamaratky ,ktoré navštevuju toho isteho gynekologa a mali taku istu diagnozu ako ja a poslal ich na histerektomiu.Vobec neviem čo mám spravit a na koho sa obratit.Chcela by som sa spýtat či by som sa nemohla objednat u vás na konzultáciu alebo na ineho gynekologa.Spmenula som mu aj vaše meno a povedal mi že mi poviete tiež to isté,chcem verit mojmu gynekologovi ale akosi sa mi nechce.Mam len 35 rokov a bojim sa dalšej operacie,ale nechcem nič zanedbat,som z toho zufala.Dakujem velmi pekne za odpoved
Maca35

ODPOVEĎ  
V medicíne bohužiaľ takmer nič nefunguje na 100%. Je to preto, že nikto z nás nemá svoju kópiu ( okrem jedno-vaječných dvojčiat), každý sme iný. Môžete prísť ku mne na konzultáciu. Objednajte sa na č. tel. 02/ 59249292
2008-09-18
MUDr. Ladislav Masák CSc. Odpoveď od:
Hrcka na krku
(Monika)
Dobrý deň, rozhodla som sa Vám napísať, lebo mám veľké obavy o svojho 17-ročného brata. Pred niekoľkými dňami si vyhmatal hrčku veľkosti orechu na pravej strane hrdla pod mandľami. Hrcka je nebolestivá, ale už mu začala vadiť aj pri bežných činnostiach. Prosím poraďte mi aké vyšetrenia sú potrebné a u akých lekároch, nakoľko mám strach z toho najhoršieho a veľmi sa bojím, že by sa niečo zanedbalo, alebo bolo príliš neskoro. Na výsledky krvi čakáme, ale neviem či sa stačí len na tie spoliehať. ORL lekár určil, že "asi" zapal lymf. uzlin, ale ani sám nevie. Toľko a teraz v neistote čakáme čo bude ďalej a tá neistota a strach, to je strašné. Preto Vám prosím ako postupovať, aby sme mohli byť kľudný, že sa nejedná o rakovinu alebo iné závažné ochorenie. Monika
Monika

ODPOVEĎ  
Milá Monika, váš brat je v rukách odborníka, ktorý podľa vyšetrení môže posúdiť o čo ide a rozhodne o ďalších opatreniach pre zistenie príčiny. Netreba hneď myslieť na rakovinu. Ak bude potrebné mal by to posúdiť odborný lekár ORL.
2008-09-18
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
USG prsníkov
(Andrea)
Pri ultrazvuku prsníkov mi doktorka napísalatakúto správu:v HLQ, blízko r- HQQ sa na povrchu žľazového telesa zobrazuje porucha echoštruktúry,udala velkost a že je hypoechogénna bez patolog. dorzálneho echa. Mohli by ste mi vysvetliť čo to znamená?ďakujem
Andrea

ODPOVEĎ  
Milá Andrea, uvedený nález treba ozrejmiť, neviem odkiaľ píšete. Ak ste z Bratislavy, môžete sa obrátiť na Dr. Bellu v Onkologickom ústave Sv. Alžbety na Heydukovej ulici. Dohovoril som sa s ním, že môžete prísť 26. septembra do jeho ambulancie. Ak by ste nemohli, zavolajte mu na č. tel. 02/59249608 a dohovorte si iný termín.
2008-09-17
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Nádej umiera posledná
(Katarína Gajdošová)
Dobrý deň! Píšem za zúfalú mamičku 10 ročného dievčatka, ktoré majú zajtra prepustiť, z Detskej onkológie v Košiciach, domov umrieť. Jej mamička ma požiadala, aby som cez internet poprosila o pomoc ľudí, ktorí by možno ešte vedeli pomôcť. Preto Vás prosím o pomoc. Pošlem faxom alebo ináč prepúšťaciu správu aj fotky dievčatka. (Ja doma nemám fax ani skener.)ĎAKUJEME!!!
Katarína Gajdošová

ODPOVEĎ  
Milá pani Katarína, prosím ozvite sa nám na sekretariát na tel. c. 02/52921735. Aspoň finančne Vám iste vieme pomôcť.
2008-09-17
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Manžel
( Zaletová)
Dobrý deň,prosím Vás o radu. Môj manžel mal v r. 1994 nádor na pravom líci v ústach. Ten mu vyoperovali a potom ožarovali.Až do minulého roka roka nemal žiadne ťažkosti onkolog. charakteru. v r. 2007 sa mu objavil nádor na ľavej strane úst dolu. Aj ten bol vyoperovaný /vybratá časť mäkkého tkaniva a časť kosti/a ožarovaný. Toho roku má ďalší nádor na tej istej strane, pre zmenu - hore /vo vnútri úst/. Bol trikrát operovaný, aj veľmi razantne, avšak sa nepodarilo vybrať ho celý, lebo je blízko pri hlavných cievach.Už ho nemožno ďalej operovať ani ožarovať /vyčerpané maximum/. Bola mu nasadená chemoterapia, doteraz absolvoval tri krát, vždy po mesiaci. Lekárka onkologička sa vyjadrila, že sa to ani tak nevylieči, nanajvýš zastaví rast nádoru. Ide o skvamocelulárny karcinóm. Chcela by som vedieť o tomto nádore viac a tiež prosím o Váš názor, ako by sa ešte dalo manželovi pomôcť. Je to skvelý človek, statočne znáša, čo mu osud nadelil. Zaslúži si žiť. Ďakujem a prajem veľa zdravia všetkým Vám, čo sa podieľate na tejto poradni
Zaletová

ODPOVEĎ  
Milá pani Zaletová, u Vášho manžela ako píšete ide o recidivujúci karcinóm po operáciách a ožarovaní. Tá súčasná chemoterapia ako Vám Vaša doktorka povedala zablokuje ďalšie delenie nádorových buniek a môže sa dosiahnuť ten stav, že nádor sa síce nevylieči ale pacient môže žiť s nádorom.
2008-09-17
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Bolesti v prsniku
(Edita)
Dobry den, chcela by som sa opytat na Vas nazor. Mam 20 rokov. Koncom augusta som zasla za lekarom, lebo ma dlhsie pobolievali prsia a nasla som si aj hrcku v pravom prsniku, ktorou som si nebola ista. Lekar podla pohmatu povedal, ze by mohlo ist o fibrom a poslal ma na sonografiu, kde mi oba prsniky aj podpazusie dokladne prezreli, aj oblast, kde bola hrcka - nahmatala ju aj lekarka, ktora robila sono, ale udajne tam mam iba normalne zlazy, vsetko je v poriadku a stavba prsnikov je normalna. Teraz vsak uz dlhsiu dobu - asi 2 tyzdne pocitujem mierne ale neprijemne bolesti v prsnikoch, hlavne v pravom-ale vacsinou na viacerych miestach - aj tam, kde bola hrcka (ale odkedy ma upokojili, ze je v poriadku, uz som ju nenasla a ani ziadne ine), v lavom iba naznakovo. Je to taka tahava, bodava bolest a co je zvlastne, pocitujem ju vecer po zlozeni podprsenky a intenzivne rano po zobudeni, cez den mam iba trocha citlivejsie prsniky, tahavu bolest ale necitim. Neviem, ci je to sposobene tym, ze som pribrala (mam velke prsia aj bez toho) a ukazalo sa to aj na prsiach, alebo je to tym, ze som na konci augusta presla na dalsie balenie antikoncepcnych tabletiek bez 7-dnovej pauzy (kvoli dovolenke)a upravi sa to po najblizsej menstruacii alebo je to nieco vaznejsie, napr. rakovina prsnikovej zlazy... Pred menstruaciou mavam bolestive prsniky, ale nie je to uplne bolest tohto typu. Vopred Vam dakujem za odpoved.
Edita

ODPOVEĎ  
Milá Edita, tieto bolesti prsníkov sú najčastejšie hormonálneho pôvodu. Najlepšie a jedine to môže hodnotiť a spoľahlivo diagnostikovať len Váš gynekológ.
2008-09-16
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Leiomyosarkóm
(Miriam)
Dobrý deň pán doktor, mojej svokre (68rokov) bola pred 3týždňami vyoperovaná maternica- z dôvodu prolapsu. Na histológii našli v tele maternice leiomyosarkóm. Z tohto dôvodu jej odporučili i operatívne odstránenie vaječníkov. Rozhodnutie ponechali na nej, má sa sama rozhodnúť, či zákrok podstúpi. Zaujímalo by ma, či je možné odstrániť vaječníky len s lokálnou anestéziou, nakoľko svokre nie je odporučená úplná narkóza kvôli možným zdravotným komplikáciám. Čo by ste jej poradili Vy? Aká je prognóza? Ohrozuje ju toto ochorenie veľmi na živote? Bojíme sa o ňu, dostupných informácií je málo, nevieme jej poradiť. Veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď, želám krásny deň, s pozdravom Miriam S.
Miriam

ODPOVEĎ  
Vašej svokre v jej veku už vaječníky neprodukujú hormóny. Pri diagnóze leiomyosarkomu nie je potrebné odstrániť vaječníky. Myslím že by bolo správne, aby liečba vašej svokry bola konzultovaná na špecializovanom onkologickom ústave.
2008-09-16
MUDr. Ladislav Masák CSc. Odpoveď od:
Ožarovanie
(Natália)
Dobrý deň, mám ísť na externé ožarovanie brušnej dutiny v oblasti malej panvy. Čítala som o možných vedľajších účinkoch. Je nejaká možnosť, ako ich zmieriť? Úprava stravy, diéta, podporné lieky? Aká je starostlivosť o pokožku v ožarovanej oblasti? Sú nejaké krémy, ktoré by ju mohli chrániť? Ďakujem za odpoveď
Natália

ODPOVEĎ  
Milá Natália, tie vedľajšie príznaky súvisiace s ožarovaním dutiny brušnej – malej panve sú veľmi individuálne. Môžu byť ale nemusia a nebývajú búrlivé. Váš lekár - onkológ- rádiológ Vám určite všetky drobné problémy vysvetlí až sa vyskytnú.
2008-09-16
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Hodgkin
(Silvia)
Dobrý deň. pred 17 som bola liečená na Hodkinovu chorobu - odvtedy chodím ročne na kontroly - naposledy v septembri 2008- výsledky sú v poriadku. Som v 10 týždni tehotenstva (mám už jedného syna 10 r.) a môj gynekológ mi navrhuje prerušenie tehotenstva. Poradte mi prosím, naozaj je nutné prerušiť tehotenstvo, aké sú riziká, a zaujíma ma tiež, či ženy s podobnou diagnózou môžu plánovať rodinu, deti? Ďakujem
Silvia

ODPOVEĎ  
Milá Silvia, píšete – pred 17 rokmi ste mala Hodgkina a máte aj 10- ročného syna. To znamená, že po liečby ste už mala jeden pôrod? 17 rokov je už skutočne dlhý interval. Všetky kontrolné výsledky sú negatívne. Teraz ste v 10 týždni tehotenstva. Tehotenstvo a pôrod po prekonanej liečbe takého závažného ochorenia ako je Hodgkin je určité aj keď skutočne veľmi malé riziko.
2008-09-16
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Reakcia koze na oziare
(barbora)
dobry den.prekonala som hodgkinov lymfom, posledny oziar som absolvovala pre troma dnami. pocas celej doby liecby som mala na pokozke len miernu reakciu v podobe scervenania.dnes som si ale vsimla, ze pri krku sa mi urobili nemokvajuce chrasty, ktore mierne palia. pocas ozarovania som na prikaz doktorky pouzivala na osetrovanie koze puder, po skonceni mi poradila pouzivat neparfemovany telovy krem.bojim sa, ze sa to zhorsi.co mam podla vas na oziarenu kozu pouzivat?dakujem velmi pekne za informacie
barbora

ODPOVEĎ  
Milá Barbora, verte mi, že špeciálne kožné zmeny sa nedajú korešpondenčne diagnostikovať a ani liečiť. To musí jedine Váš lekár posúdiť, lebo ozaj to treba vidieť.
2008-09-15
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
1 << 369 < 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 > 391 >> 476
Facebook