foto
2% proti rakovine

Ďakujeme všetkým, ktorí svojimi 2% poporili naše projekty.
fotofotofotofotofoto
Kto sme zisti čo je LPR a ako funguje
Čo robíme Naše aktivity a projekty
Hľadám pomoc Informácie, rady a kontakty
Ako prispieť Dobrovoľník, sponzor
Spolupráca Partnerstvo a spolupráca
lpr Liga proti rakovine bola založená 19. januára 1990 v Bratislave a v tom istom roku bola prijatá za člena Európskej asociácie Líg proti rakovine (ECL) a za člena Medzinárodnej únie proti rakovine (UICC)...
Pokračovať »
Tabaková smernica má slovenskú podobu

28.07.2015

Príďte nás pozrieť na festival Pohoda

01.07.2015

Stretnutia milovníkov hudby v Martine

25.06.2015

Ako byť úspešný na pohovore

18.06.2015

Linka pomoci _

02/52 96 51 48

Po 09:00-13:00 14:00-16:00
Ut 09:00-13:00 14:00-16:00
St 09:00-13:00 14:00-16:00
Št 09:00-13:00 15:00-17:00
Pi 09:00-14:00 14:00-16:00
So 09:15-12:15 14:00-16:00

Newsletter

Informujte ma o novinkách.
E-mail:



 

Poradňa

Internetová poradňa vznikla ako reakcia na množstvo otázok prichádzajúcich od ľudí, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom vyrovnávajú s diagnózou onkologického ochorenia u seba, svojho blízkeho, príbuzného či priateľa.


Pre Vás, ktorí potrebujete informácie, radu, povzbudenie, pomoc v riešení zložitých situácií, ktoré sa vyskytli vo Vašom živote v súvislosti s diagnózou onkologického ochorenia, alebo sa chcete informovať ohľadom prevencie, sú tu lekári – špecialisti v rôznych oblastiach onkológie, psychológ, sociálna sestra – skúsení odborníci z Linky pomoci , ktorí Vám odpovedia na Vaše otázky v závislosti od ich obsahu a problematiky.

Poprosíme Vás o väčšiu trpezlivosť pri zodpovedaní otázok v mesiacoch júl a august  z dôvodu čerpania dovoleniek viacerých odborníkov.

Ďakujeme za Vaše pochopenie.

 


Opýtajte sa našich odborníkov na problém ktorý Vás trápi

Meno  
Predmet   Váš problém
cap   



Doteraz zodpovedané otázky (9596)

strana 380 z 480 (otázky 7581 - 7600)
Názov
(meno)
Text Dátum
Hrcka na krku
(Matej)
Dobry den, pan doktor nasiel som si hrcku asi 4 cm nad klucnou kostou. Na dotyk ma trochu boli, ale inak sa necitim byt nijako chory. Mozem s tym nieco mat? dakujem
Matej

ODPOVEĎ  
Milý Matej, ťažk mi je takto diagnostikovať z Vášho subjektívneho popisu, najlepšie by bolo keby sa na to pozrel Váš lekár ak máte pocit, že to naďalej pretrváva. Iste však prosím Vás nemyslite hneď na rakovinu.
2008-10-07
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Uzol v podpazuší
(Andrea S.)
Dobrý deň prajem pán doktor. Mám 23 rokov a počas menštruácie sa mi objavil uzol v podpazuší. Môže mať priemer tak okolo 1cm. Už som taký podobný mala, len menší, aj v prsníku, aj som na sonografii bola, a povedali mi, že to nie je nič vážne. Zatiaľ sa mi vždy po týždni-dvoch stiahol naspäť, ale teraz len rastie a hrozne ma to bolí. Už si ledva viem držať ruku pri tele. Čo to všetko to môže byť? Za vašu odpoveď vopred veľmi pekne ďakujem! Andrea
Andrea S.

ODPOVEĎ  
Milá Andrea, môže to byť hormonálneho pôvodu alebo nejaký zápal. Ak by to však dlhšie neprechádzalo tak by bolo dobré keby sa na to pozrel lekár aj pre Vaše upokojenie. Hlavne nemyslite hneď na rakovinu.
2008-10-07
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Ožarovanie - doplnok stravy
(katarína)
Dobrý deň manžel mal operovaný zhubný nádor na mozgu, od 1.10. začal liečbu - ožarovanie, chemoterapia tabletková, Temodal. Užíval týždeň predtým doplnok stravy - mladý jačmeň a chlorellu. Dočítala som sa na internete, že mladý jačmeň nie je vhodný pri ožarovaní. Nerozumiem , keď píšu o jeho veľmi dobrých účinkoch a hlavne v zložení je výborný. Môže ublížiť užívanie mladého jačmeňa, alebo nejako ovplyvniť ožarovanie? Ďakujem za skorú odpoveď
katarína

ODPOVEĎ  
Milá Katarína, budem priamy, nemám predstavu, ako by mohol byť mladý jačmeň v kontradikcii s ožarovaním.
2008-10-07
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Rakovina prsníka
(Miroslava)
dobrý deň,v januari mi vyoperovali zhubný nádor typu lobulárny karcinóm,vybrali mi 9 uzlin z podpazušia,v troch boli metastazy,absolvovala som 6 chemoterapii a25x2 ožarovania,ruku mám dost nefunkčnú,ako ďalej pokračovat v liečbe?žiaĺ ide o pravý prsník,teda aj o pravú ruku
Miroslava

ODPOVEĎ  
Milá Miroslava, ako prevencia vzniku opuchu tej pravej ruky by bolo dobré podstúpiť rehabilitáciu alebo aspoň špeciálne cvičenia. Cvičenia si môžete nájsť aj na našej stránke v brožúrke Lymfedém hornej končatiny, ktorú nájdete v sekcii Aktivity a projekty > Publikačná činnosť.
2008-10-07
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
štítna žľaza
(Denisa)
Dobrý deň, rada by som sa spýtala na Váš názor na punkciu štítnej žľazy a možné riziká tohto vyšetrenia. Podľa sono a krvných odberov má diagnostikovanú strumu cysticu ldx et nodosa lsin. (1 uzol cca 1,5 x 1,5 cm s dvomi cystami) TSH, T3, T4, protilátky aj CEA v norme; len Tg pozitivne anityr. (Tg 210ug/l). Sono sa mi robilo v rozpati 3 mesiacov - bez zmien, uzliny bez nalezu. Je podla Vas nevyhnutna punkcia alebo (samozrejme na moje riziko) sledovat a v pripade zmeny urobit punkciu. Punkcie sa obavam najma z dovodu vplyvu na uzol, ci sa to z dovodu invazivneho zasahu "nezvrhne". Vopred Vam dakujem za odpoved. Denisa
Denisa

ODPOVEĎ  
Milá Denisa, punkcia nie je žiadne nebezpečie rozsevu. Je to na celom svete používaná metóda, jemná, nebolestivá a prakticky nekrvavá.
2008-10-06
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Neznama hrcka na lavom semenniku
(david)
pan doktor potrebujem vasu radu, s priatelkou som sa nedavno santil a ona ma nechtiac velmi buchla do smennikov,ale nie stylom kopnutie ale stylom pritlacenie nohou resp kolenom,ja som osoba ktora prevazne ma strach zo vsetkych zlych zmien v mojom tele ci uz injekcia alebo hocico proste som bojko,pri nahodnej kontrole semennikov som si vsimol ze na lavom ktory ma boli od toho incidentu je mensia hrcka smerom ako sa miesok ukoncuje pod penisom,domnievam sa ze je to nejaky kanalik ktory vedie priamo do ludskeho tela no neviem, na pravom semenniku som postrehol podobnu vyvyseninu no v mensej forme tj normal asi,mozte mi poradit ci to mam len buchnute kedze mam mat po com alebo mam navstivit urologa a ide o nieco velmi vazne a mam sa strachovat ? dakujem za skoru odpoved
david

ODPOVEĎ  
S najväčšou pravdepodobnosťou Vami opisovaný postup nebol príčinou vzniku "hrčky" v ľavom semenníku. Ten Vás iba upozornil na prítomnosť hrčky. Ak je hrčka mimo semenník na úrovni jeho horného pólu ide pravdepodobne o tzv. spermatocele. Stav spravidla vyžaduje operáciu až pri väčšom objeme. Napriek tomu si myslím, že by ste sa mali ukázať urológovi.
2008-10-06
Prof. MUDr. Michal Horňák DrSc. Odpoveď od:
Uzliny na krku
(Evka)
dobrý deň pán doktor,už cca rok,možno aj dlhšie mám mierne zväčšené uzliny na krku,je ich viacero,ale najviac pod sánkou...chodila som s tým po doktoroch ale nič mi nezistili,akurát že som v minulosti prekonala mononukleózu o ktorej som ani nevedela ale na USG mi pani doktorka povedala že niektorím sa uzliny zmenšia a zmiznú po mononukleóze až po dlhšom čase...je to pravda??občas mám stavy,že sa obávam že by mohlo ísť o rakovinu kedže sú nebolestivé,iba vtedy ak som chorá alebo mám opar tak sa mierne zväčšia a sú citlivé na dotyk ale keď som zdravá tak nebolia a od vtedy čo som si ich nahmatala sa nezväčšili vôbec tak neviem či sa mám obávať a naliehať na iné vyšetrenia.Vopred Vám Ďakujem za odpoveď
Evka

ODPOVEĎ  
Milá Evka, podľa toho, čo píšete je tu vidieť súvis zmien týchto uzlín v závislosti na rôznych zápalových procesoch. To by svedčilo pre nie nádorový charakter. Skôr teda zápalový.
2008-10-14
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Zvýšená hodnota SCC markera - doplnenie nálezu
(Katarína)
Dobrý deň pán MUDr. Siracký, 12.9. som Vám písala ohľadom zvýšenej hodnoty SCC markera (odpoveď zo dňa 18.9.). Nemám žiadny nález na vaječníkoch ani na prsníkoch a výsledok cytológie vyšiel na 1. O približne 2 mesiace mám prísť ku svojmu gynekológovi na kontrolný odber. Dočítala som sa, že zvýšené SCC može ešte poukazovať na hlavu, krk, pažerák... Mohli by ste mi prosím poradiť, ako mám postupovať? Znamená SCC 3, že mám prítomné nádorové ochorenie? Subjektívne nepociťujem žiadne ťažkosti - jedine dlhodobo bojujem so streptokokovým zápaľom, ale keďže som alergik, neodporúčajú mi vyberať mandle, ktoré sú zdrojom. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. S pozdravom, Katarína
Katarína

ODPOVEĎ  
Milá Katarína, SCCA – hraničná hodnota je 1,5. Hlava, krk, pažerák, pľúca, maternica. Pre určité podozrenie, ale myslím nestačí len SCCA. Tento marker signalizuje niečo plocho – bunkového. To niečo nemusí byť ani zďaleka karcinóm. Určite by bolo potrebné aj ďalšie markery – orgánovo orientované. Podľa klinického vyšetrenia.
2008-10-06
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Carcinoma in situ
(Ema)
Prajem pekný deň, a zároveň prosím o zhodnotenie mojej situácie a prípadný Váš názor na ďalšiu liečbu. Neovládam lekárske odborné termíny a dúfam že sa vyjadrím zrozumiteľne. Mám 45 rokov. Pred 10 rokmi v r. 1998 som podstúpila konizáciu krčka maternice. V marci 2004 pre „špatné výsledky sterov a biopsie mi vykonali hysterektómiu maternice. Odstránili mi aj vaječníky. V júni 2004 sa mi dostala do rúk správa – výsledky z patológie: carcinoma in citu – stredná až ťažká dysplázia. Po mojej otázke gynekológovi, čo to vlastne znamená, ani neviem ako vlastne som sa ostihla na onkológii a podstúpila brachyterapiu vagíny. V marci po opreácii a to asi nebolo treba. Pochopila som to až neskôr, že zrejme mi bola nedostatočne odstránená postihnutá časť a lekár si výsledky pooperačnej správy asi ani do konca neprečítal. Až moja otázka ho viedla k ďalšej liečbe. Teraz v júli , pri pravidelnej kontrole mi výsledky sterov znova vyšli na carcinoma in situ – ťažká dysplázia. Absolvovala som biopsiu a teraz čakám na výsledky. Ani vo sne by ma nebolo nenapadlo, že aj po odstránení maternice môžem mať ešte zlé výsledky. Ak vyjdú pozitívne výsledky na carcinoma in citu akú ďalšiu liečbu by ste mi doporučili? Čítala som Vaše vyjadrenia, že carcinoma in situ je liečiteľná – je tomu skutočne tak? Ďakujem Vám za Váš názor a za Vašu neskutočnú obetu a pomoc ľuďom, ktorí to skutočne potrebujú.
Ema

ODPOVEĎ  
Neviem sa vyjadriť k liečbe ktorú ste doteraz podstúpili. Som presvedčený o tom, že by Vás rádioterapeut neožaroval keby to nebolo indikované. Keby som videl všetky Vaše prepúšťacie správy a presné znenie histologického výsledku z Vašej operácie bolo by možné posúdiť liečebný postup, ktorý ste absolvovali. Ľudský papilomavírus spôsobuje zmeny v zmysle pred rakovinového stavu a rakoviny najmä na tzv epidermoidných bunkách. Tieto bunky pokrývajú krčok maternice, celú pošvu, vonkajšie rodidlá ženy a okolie konečníka. Preto pred rakovinové stavy a karcinóm môžu vzniknúť v týchto oblastiach. Tým Vám chcem vysvetliť, že odstránením maternice s krčkom ste sa nezbavili možnosti rakoviny pošvy, vonkajších rodidiel a okolia konečníka ak u Vás pretrváva infekcia vysoko rizikovým typom ľudského papilomavírusu. Je pravdou, že ochorenie v štádiu carcinoma in situ vieme liečiť takmer na 100%. Ja by som Vám odporučil. aby ste svoj zdravotný stav konzultovala na špecializovanom onkogynekologickom pracovisku ako je napr. ústav kde pracujem – Onkologický ústav sv. Alžbety na Heydukovej ulici v Bratislave. Náš ústav má celoslovenskú pôsobnosť.
2008-10-06
MUDr. Ladislav Masák CSc. Odpoveď od:
Regresia
(Ivana)
Dobry den.Ide o 54 rocneho muza s ca hypofaryngolaryngis cum MTS do LU po RAT a 6 cykloch CHT Taxotere , na poslednom kontrolnom CT regresia nálezu-centralne prevazne hypodenzny tu proces, postkontrastne dochadza k vysyteniu steny lezie, zmensenie LU, okolo 1 cm.V plane je opak. histolog. vysetrenie, ak bude pozit., zvazuje sa rozsiahla operacia, alebo dalsia chemoterapia-asi 4 cykly. Aky postup by bol podla Vas vhodnejsi? Dakujem.
Ivana

ODPOVEĎ  
Milá Ivana, chápem, že hľadáte čo najlepšiu liečbu avšak verte, že z Vášho popisu neviem zodpovedne sa vyjadriť. Najlepšie a jedine Váš ošetrujúci lekár môže posúdiť, čo by v danom prípade bolo najlepšie riešenie. Musíte mu veriť, iste aj on pristupuje zodpovedne k liečbe keď sa rozhoduje o 2 možnostiach postupu. Nebojte sa s ním o tom poradiť.
2008-10-06
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Bolesť okolia kľúčnej kosti
(JAnka)
Dobrý deň, chcela by som sa poradiť. V posledné dni, hoci s predtávkami mávam bolesti podpazušia ku ktorým sa pridružila bolesť v okolí kľúčnej kosti. Tá bolesť okolo kľúčnej kosti je dosť intenzívna. Viete mi prosím poradiť, čo to spôsobuje? Prešla som si niečo na internete a tam strašia s rakovinou. ďakujem.
JAnka

ODPOVEĎ  
Milá Janka, to je taká príliš všeobecná charakteristika – bolesť kľúčnej kosti a podpazušia. A už vôbec neviem prečo myslíte hneď na rakovinu. Mohli ste si aj natiahnuť sval, alebo nejaký zápal...čokoľvek. Treba ak to bude ďalej pretrvávať, aby sa na to pozrel Váš lekár.
2008-10-06
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Usg
(Jozefina)
DObry pan doktor,chcela by som sa vas opytat ci ma vsetko v poriadku lebo ja sa nevyznam vtom.co znamena USG nalez ako pri B M D :/BIRADS2/ dakujem za odpoved
Jozefina

ODPOVEĎ  
Milá Jozefína, USG – je ultra sonografické vyšetrenie. BIRADS-2 – je „benigný“ nález (benigný znamená nie je zhubný) a len bežné pravidelné kontroly. Nič zlého.
2008-10-06
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Duktový karcinóm in situ
(Marta)
Dobrý deň, Vážený pán doktor,v decembri r.2007 sa mi začala vťahovať bradavka a z toho dôvodu som požiadala o mamografické vyšetrenie. Pri zväčšenej projekcii bol diagnostický záver: bilat.žľaza charakteru neprav.involúcie s asymetriou 1.dex centrálne v porovnaní s predch.snímkami progresia opacity 1.dex v USG vyš.prsníkov:4 hypoech.zóny do 10mm v centr.obl. dif. dg. mult.mal.TU seu adenóza? MK 1.dex laterálne atyp.novozistené VM? USG idem v oblasti MK nepozorovať. Doporučené MRI a a core cut. MRI prinieslo : Vpravo retroareolárne / IMA 27-32/ sa zobrazuje patol.konfig.žľazy s naznač.zbiehaním veľkosti cca 20x17mm, s retrakciou mamily, vykazuje vysoký stupeň prolif.aktivity/ s TIC typ III/ suspekt.vzhľadu. V dynamickej pokontrastnej štúdii však dochádza k difúznemu heterogénneu enhacementu reziduálneho fibroglanulárneho tkaniva v CQ a v LQ na ploche cca 65-70 x55 x30-35mm,s vysokou proliferačnou aktivitou / TIC typ III/vo všetkých meraných oblastiach. Vľavo v CQ sa zobrazujú dva mierne dilat.dukty vyplnené zahusteným obsahom, pričom v dynamickej pokontrast.štúdii sa v nich vo vzdialenosti cca 4.5 cm od mamilly vysycujú drobné oválne lézie s nižším stupňom prolif.aktivity-možné drobné papilómy/ IMA 35 7x5mm a IMA 28-30 10x5mm. Na r. LQ /IMA / je drobná lézia 7*5mm s nižším st.prol.-možná prolif.intrammamár.LU. V zobraz.rozsahu axíl sú bilat. tukovo degen.LU a axil 1.dex. sú okrúhlejšie LU do 10mm. Záver: Atyp. ložisko s naznač. zbiehaím 1.dex.retroareolárne s vys.st.prolif.akt.-susp. al. TU. Difúzna infiltrácia rezid.žľazy v CQ a v LQ vysokoprolif.procesom - EIC ? DCIS ?- doplniť biopsiu. Makroskopický nález core cat: šedobelavé útržky,ZK Mikroskopický: Valčekovité punkčné vzorky z prs. s regres.zmenami, epiteliózou, papilomatózou, duktektáziami, zachytené lož. v prie. 3 mm so stredne ťažkými až ťažkými dysplastickými zmenami s komedo nekrózami. V sériových rezoch zachytené dve mikroskop.ložiská s výraznejšou dezmopláziou s prolif.vývodmi ,prevažne tubulovou rchitektúrou, stredne ťažkými atypiami a dysplastickými zmenami, mitózami. V sériových rezoch hemangio-alebo lymfangiovaskulová propagácia neprítomná. Iunohistochemické vyš.: estrog.80%, Proges-80%, Ki 67: 40% , p53: 60% , c-erbB-2: 3+ , E-Cadherin: 3 +, HER 1+/negatívne/ VPNI: 8-9 bodov Záver: Ide o dukt.carcin.in situ prsníka G/G3/ DCIS G2/G3/ s rizikom recidívy 50%. V sériových rezoch zachytené 2 mikroskop.dezmoplast.ložiská s prolif.dysplastic. a atypickými vývodmi-môže ísť už o dobre diferenc.invazívny karcinóm. Jednoznačné vyjadrenie k invázii je možné len z väčš.materiálu. Ďalš.makroskop.nález: šedohnedé útržky , ZK Mikroskopický: zachytené jedno 6 mm ložisko mikropapil.až papilovou archit.,naznačenou aj apokrinnými zmenami, s miernymi až stredneťažkými dysplastickými zmenami budnik G1 až G2 non high grade zmeny, anizonukleózou, s fragmentovanými zhrubnutým chromatínom. Komedo nekrózy nie sú prítomné. Vzdiale.ložiska 6mm, od resekčne línie pod 1mm, histolog.klasif.G1/G2 VPNI: 7-8 bodov Sériové rezy bez znakov malignity. Pooperačná histológia priniesla: Makroskopický: excízia tuku a parenchýmu priemeru 4cm, so solídnym ložiskom 14mm. Makrosk.resekčný voľný okraj 10mm. Ostatné tkanivo bez pozoruhodnosítí. III.-IV.ložisko. Mikrosk.nákez . IN situ dukt.carcin. van Nuys gr. I/low grade/ VPNI. 4b.-doporučená š.ex a ďalší z toho istého dňa: akroskop. excízia tuku a pranch. prieeru 3cm-bez náp. infiltrat.zmien. Exc: I-II. Mikroskop. nále.a záver.. V dodanom radikalizovanom tkanive prsníka zachytené v časti duktov ložiská DCIS/ low grade/ max. priem 3mm. VPNI. nebolo uvedené. Po operácii som absolvovala ožarovanie v celkov.dávke 50,0Gy. Teraz mi bol doporučený Tamoxifén. Chcela by som Vás poprosiť o radu, či na základe uvedených výsledkov je pre mňa Tamoxifén vhodný ?/výsledky imunohistochemické som uviedla vyšši/. Čítala som, že liečba Letrozolom má nižšie vedľ.účinky ako liečba Tamoxifénom.Ak mám HER 1 +/negatívne/ je pre mňa táto liečba vhodná? Aký máte názor pri mojej diagnóze na liečbu TRASTUZUMABOM?. Keď porovnávam výsledky core cat a pooperačnej histológie, zdá sa mi ako keby konečná histol.nepotvrdila v plnom rozsahu výsledky core cat. Vnímam to dobre? Z môjho pohľadu sa mi to zdá ako veľká diferenciácia. Veľmi Vás prosím o Váš názor k mojim otázkam a celkove k prognostickým ukazovateľom v mojej diagnóze. Potrebujem byť zorientovaná, poznať skutočnosť,nevedomosť ma ubíja . Veľmi pekne Vám ďakujem za Váš čas a odpoveď. S úctou Marta
Marta

ODPOVEĎ  
Milá Marta, z celého Vášho rozsiahleho listu som sa nedozvedel koľko máte rokov a rozsah prevedeného chirurgického zákroku – exstirpácia, kvadrantektómia, alebo mastektómia? Axilárne lymfatické uzliny vybraté? Negatívne? Všetky tie Vaše výsledky by nasvedčovali na taký úplne hraničný nález – na hranici. Ak už aj bolo trochu za „ hranicou“, tak je to úplne „ low grade“ , HER-1 ( negat.). To všetko je veľmi dobrá prognóza. Bola ste aj ožiarená. Ten Tamoxifen je veľmi dobrý a myslím úplne dostačujúci.
2008-10-06
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Prosim poradte mi
(Zuzana)
Dobry den!asi pred dvoma tyzdnami som bola na cytologicke vysetrenie a na vysledkoch som mala napisane ASC US a PAP II-III.Co to znamena?
Zuzana

ODPOVEĎ  
Túto otázku by ste mali položiť svojmu gynekológovi. ASCUS je nález malých zmien na bunkách krčka maternice. Cytologický laborant, ktorý hodnotil Váš ster nemohol s čistým svedomím posúdiť ako negatívny, ale zmeny sú menimálne, preto ich nemohol hodnotiť ako pred rakovinový stav. Je potrebné zopakovať cytologický ster o 4-6 mesiacov.
2008-10-06
MUDr. Ladislav Masák CSc. Odpoveď od:
Nešpecifikovaná dysplázia krčka matenice
(Daniela Uhríková)
Dobrý deň, prosím Vás o radu. Podrobila som sa biopsie čoho záver patologa znie: citujem: cervikálny hlien,lamely dlaždicobunkového epitelu a nesúvislé čiastky zápalovo celulizovanej endocervikálnej sliznice s dlaždicobunkovou metapláziou a úsekmi dysplastických zmien stredného stupňa /HG SIL/ s výskytom koilocytov. Z tohto záveru ma lekár doporučil na operáciu: vysoká konizácia a kyretáž zbytku kanála krčka. Lekár ma upozornil, že pri tomto zákroku nie je isté, že sa podarí odstrániť všetko čo tam nemá byť, vzhľadom k tomu, že je to aj v kanáliku/?.:/ Prvá jeho alternatíva bola či "nevybrať maternicu". Potom "vraj" vzhľadom na môj vek 45r. a ešte pravidelnu menses doporučil vyššie uvedené. Moja otázka teda znie: Nie je lepšie vyoperovať hneď maternicu keď je tu riziko, že po konizácií sa neodstráni všetko a bude tak-či-tak nutná ďalšia operácia? Ďakujem za odpoveď. Daniela Uhríková
Daniela Uhríková

ODPOVEĎ  
Myslím si, že je správne vykonať konizáciu. Patológ detailne vyšetrí a popíše celý konus. Potom budeme vedieť aký stupeň pred rakovinového stavu bude v konuse, budeme vedieť či je odstránený celý pred rakovinový stav – teda či okraje konusu sú v zdravom tkanive. Z kyretáže zvyšku kanála cervixu budeme vedieť či tam ešte boli bunky pred rakovinového stavu. Na základe takýchto informácii je potom možné sa rozhodovať či konizácia je dostatočný operačný výkon, alebo je vhodné vykonať hysterektomiu – odstránenie maternice.
2008-10-06
MUDr. Ladislav Masák CSc. Odpoveď od:
Operacia prsnika
(Tana)
Dobry den, chcem Vas poprosit o informaciu, aka je predpokladana doba praceneschopnosti po operacii prsnika. Diagnoza C50.4 susp. Dakujem velmi pekne za odpoved.
Tana

ODPOVEĎ  
Milá Tana, práceneschopnosť po operácii prsníka závisí od rozsahu chirurgického zákroku a hlavne od histologického nálezu. Od rozsahu nádorového procesu, situácie axilárnych lymfatických uzlín a rozsahu ďalších liečebných prístupov. Ak by ste prípadne potrebovali vedieť podrobnosti obráťte sa na našu sociálnu sestru p. Baranovú na Linke pomoci.
2008-10-06
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Familiarna polypektomia
(Alena MI)
Dobry den.Pisem ohladom mojho 63 rocneho otca, o ktoreho mam velky strach.1.10.2008mu zistili pri KSK susp.maligna infiltracia ceka a polypoza transverza-st.p.viacnasobnej polypektomii.Bol odoslany na pozorovanie na 2 dni na int.oddelenie.Kedze neviem,co bude pre Vas potrebne na to,aby ste mi pomohol v mojom trapeni odpisem ,Vam prepustaciu spravu.St.p.EPE-infiltracia v obl.Bauhinskej chlopne v.s maligna,odobrata excizia na histologiu č.1.-stopkaty polyp ceaka in situ -prisadnuty polyp transverza EPE histologia č.2. -prisadnuty polyp transverza in situ.-2 stopkate polypy kolon desc.EPE,jeden z nich na hustologiu.-2stopkate polypy sigmatu in situ.Esencialna arter.hypertenziaWHO1.-co to je?Dyslipidemia v labor. obraze.Hypermetria levis o.utr..Presbyopia.BPH1.Robili mu vela vysetreni a 9.10.2008 bude hospital. na chirurg.oddeleni. USG vysetrenie: slabsi prehlad,plyn.Pecen je bez evident.loziskovych zmien,primeranej echogenity,cholecysta,dct.choledochus veny portae su v norme,pankreas nevidno,prava oblicka je v norme,vlavo je jedna simplexna cysta.Aka to je cysta? Moze sa rakovina vdaka tej cyste dostat aj do obliciek?EKG.vys:SR100/min PQdo 0,16 QRS do 0,10 QTdo 0,40 ST bez denivelTploche aVL inak pozit.normotyp.Co to znamena? Viem,ze moj list je pisany velmi laicky,ale neviem,co to pre neho znamena.Diagnoza je tusim 9N.Napiste mi prosim o co ide a ci po operacii bude musiet brat ozarovanie,alebo chemoterapiu.Tiez by ma zaujimalo,ci bude musiet mat po operacii aj vyvod.Lekarka mi povedala,ze ma po operacii velku sancu na uzdravenie,ale po precitani prispevkov,ktore su tu stracam nadej.Este som zabudla dodat,ze ma rakovinu hr.creva zomrela otcova mama.Viem,ze musime byt vysetreni aj my,jeho deti a tiez aj nase.Aka je pravdepodobnost,ze sa to rozsiri aj na pecen?Za Vasu pravdivu odpoved, Vam vopred dakujem.Alena MI
Alena MI

ODPOVEĎ  
Milá Alena, tie doterajšie histologické výsledky z tých polypov sú všetky „in situ.“ To znamená ešte predrakovinný stav, tak na hranici. Pri takomto náleze je dostatočný chirurgický zákrok. A samozrejme histologické vyšetrenie celého operačného preparátu. Ak aj celý operačný preparát bude „in situ“ nie je potrebná ani chemoterapia ani ožarovanie. Tá cysta na obličke nesúvisí s týmto črevným nálezom.
2008-10-05
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Vyhľadávanie
(Toth)
Vaša poradnaje velkym prisnosom. S ohladom na velke mnozstvo otazok a odpovedi, ako aj problematiky mi velmi chyba vyhladavanie klucovych slov. Myslim, ze by vyhladavanie v poradni pomohlo uzivatelom ako aj Vas by odlahcilo od odpovedania na uz zodpovedane temy.
Toth

ODPOVEĎ  
Dobrý deň prajem, ďakujeme Vám za odporúčanie. Iste budeme uvažovať o implementácii Vášho nápadu. Veríme, že v krátkom čase budete môcť využiť aj hľadanie podľa kľúčových slov.
2008-10-05
PhDr. Gabriela Horváthová Odpoveď od:
Varikokéla
(Zuzana V.)
Dobrý deň, môj priateľ má varikokélu a ja by som chcela vedieť akú prácu by nemal robiť a na čo si dávať pozor, aby sa to nezhoršilo. Môže vykonávať ťažkú prácu, dvíhať ťažké veci? Žiadam Vás o radu. Ďakujem.
Zuzana V.

ODPOVEĎ  
Varikokéla je choboda ciev, ktoré odvádzajú krv z mieška. Spravidla varikokéla je iba na ľaveej strane, vpravo je iba takzv. sekundárna a extrémmne vzácna. Varikokélu nemôže ovplyvniť telesná námaha. Predpokladá sa však, že prítomnosť varikokély môže asi u poloviny pacientov ovplyvniť kvalitu pohlavných buniek (spermií) a spôsobiť poruchy fertility (plodnosti). Z týchto dôvodov sa odporúča varikokélu operovať, aby jej nositelia nemali zníženú kvalitu spermií a aby boli fertilní. Bolo by vhodné, aby Váš priateľ vyhľadal urológa.
2008-10-05
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Hrcka
(Tomáš)
Dobrý deň..ja by som sa chcel infomovať.Mám taký problém,že na pravom semeníku mám hrčku(má priemer asi tak 2cm).Som si to spozoroval už davnejšie.Ale bola menšia a mala tú istú veľkosť.Keď som bol malý tak som bol operovaný(niečo také že do mieška mi tiekla tekutina a mal som ho vačši ako druhy)a preto som si myslel že táto hrčka je z toho.Ale teraz som si všimol že ta hrčka je vačšia.A preto by som sa chcel informovať, že čo to môže byť.Že aké vážne to môže byť.Ale aj tak by som s tým mal zájsť k urológovi si myslím..za odpoveď vopred Ďakujem pán doktor...
Tomáš

ODPOVEĎ  
V detstve operácia na miešku mohla zmeniť topografické pomery a preto by bolo vhodné ultrasonografické vyšetrenie, aby sa s určitosťou vylúčilo závažné ochorenie. Bolo by vhodné vyhľadať urológa.
2008-10-04
Prof. MUDr. Michal Horňák DrSc. Odpoveď od:
1 << 369 < 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 > 391 >> 480
Facebook