foto
2% proti rakovine

Ďakujeme všetkým, ktorí svojimi 2% poporili naše projekty.
fotofotofotofotofoto
Kto sme zisti čo je LPR a ako funguje
Čo robíme Naše aktivity a projekty
Hľadám pomoc Informácie, rady a kontakty
Ako prispieť Dobrovoľník, sponzor
Spolupráca Partnerstvo a spolupráca
lpr Liga proti rakovine bola založená 19. januára 1990 v Bratislave a v tom istom roku bola prijatá za člena Európskej asociácie Líg proti rakovine (ECL) a za člena Medzinárodnej únie proti rakovine (UICC)...
Pokračovať »
Príďte nás pozrieť na festival Pohoda

01.07.2015

Stretnutia milovníkov hudby v Martine

25.06.2015

Ako byť úspešný na pohovore

18.06.2015

Vpustite do svojej „kuchyne“ cudzieho človeka

28.05.2015

Linka pomoci _

02/52 96 51 48

Po 09:00-13:00 14:00-16:00
Ut 09:00-13:00 14:00-16:00
St 09:00-13:00 14:00-16:00
Št 09:00-13:00 14:00-16:00
Pi 09:00-14:00 14:00-16:00
So 09:15-12:15 14:00-16:00

Newsletter

Informujte ma o novinkách.
E-mail:



 

Poradňa

Internetová poradňa vznikla ako reakcia na množstvo otázok prichádzajúcich od ľudí, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom vyrovnávajú s diagnózou onkologického ochorenia u seba, svojho blízkeho, príbuzného či priateľa.


Pre Vás, ktorí potrebujete informácie, radu, povzbudenie, pomoc v riešení zložitých situácií, ktoré sa vyskytli vo Vašom živote v súvislosti s diagnózou onkologického ochorenia, alebo sa chcete informovať ohľadom prevencie, sú tu lekári – špecialisti v rôznych oblastiach onkológie, psychológ, sociálna sestra – skúsení odborníci z Linky pomoci , ktorí Vám odpovedia na Vaše otázky v závislosti od ich obsahu a problematiky.

Poprosíme Vás o väčšiu trpezlivosť pri zodpovedaní otázok v mesiacoch júl a august  z dôvodu čerpania dovoleniek viacerých odborníkov.

Ďakujeme za Vaše pochopenie.

 


Opýtajte sa našich odborníkov na problém ktorý Vás trápi

Meno  
Predmet   Váš problém
cap   



Doteraz zodpovedané otázky (9575)

strana 380 z 479 (otázky 7581 - 7600)
Názov
(meno)
Text Dátum
Zvysene onkomarkery
(natalia)
dobry den,chcela by som vas poprosit o radu- moj manzel ma od roku 2007 zvysene onkomarkery 30.3.07-CA 19-9-43,CA-72-4-35,12 18.6.07-CA 19-9-45,85,CA72-4-3,82 3.10.08-CA19-9-44,73,CA72-4-19,72 min.rok mal poz.helicobactera 300hodnota v krvi,robena fibro-na zaklade ATB liecba,1/2roka dobre potom nastali znova traviace tazkosti/nafuknutie po jedle,tazsie travenie, unava-na zaklade zvys onkomarkerov v r.2007 robena kolonoskopia,CT brucha -neg.,no nadalej trvaju take neurcite traviace tazkosti a tie onkomareri sa drzia.mozu byt zvysene .ak by mal stale helicobactera?neviete mi poradit ake vysetrenia by mal este podstupit?dakujem natalia
natalia

ODPOVEĎ  
Milá Natália, všetky potrebné vyšetrenia ste už absolvovala. Gastroskopia, kolonoskopia, CT brucha. Všetko negatívne. Tie markery – zvýšené hodnoty môžu byť aj v dôsledku prekonanej helicobakter infekcia. Celá tá Vaša situácia, príznaky, obtiaže – s tým by sa mal zaoberať gastro – enterológ špecialista – orientovaný na problémy výživy.
2008-10-03
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Prsia
(Lenka)
Po stlaceni bradavky sa mi obcas objavi kvapka sedozelenej tekutiny . prsia mam citlive na dotik stale .ziadnu hrcku som si nenasla . som 7 rokov po porode .
Lenka

ODPOVEĎ  
Milá Lenka, mal by to pozrieť Váš gynekológ. Najpravdepodobnejšie je to hormonálneho pôvodu. Keď by bolo potrebné, tak ten sekrét sa pošle na cytologické vyšetrenie.
2008-10-03
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Bolesť
(Mária)
Pekný deň p.doktor mala by som na vás otázočku..moja maminka má 63.rokov a sťažuje sa na bolesti v hrudníku v mieste hrudnej kosti s vyžarovaním z chrbtice do spomínaného miesta,a tam pociťuje bolesti,zároveň má problémy pri prehĺtaní má pocit že prehĺtáva hlieny...za skorú odpoveď vám vopred veľmi pekne ďakujem..
Mária

ODPOVEĎ  
Milá Mária, to čo píšete sú také úplne všeobecné obtiaže, na základe ktorých sa nedá ani predpokladať, čo to môže byť. Iste by Vás mal vyšetriť lekár.
2008-10-03
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Ovosan
(Anna)
Som preliečená onkologická pacientka a chcem sa spýtať na Váš názor na liek OVOSAN. Ďakujem pekne
Anna

ODPOVEĎ  
Milá Anna, Vaše údaje sú úžasne stručné. Ste po liečbe, ale čo ste mala? Aká diagnóza, aké lokalizácie? Tých všeliakých doplňujúcich a podporných liekov je dnes už úžasné množstvo.
2008-10-03
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Punkcia
(Eva Jánošová)
Dobrý deň, potrebovala by som sa s niekým poradiť. Mám 45 rokov, nahmatala som si hrčku v prsníku, išla som k mojej gynekologičke, ktorá ma poslala na ultrazvuk. Ten som absolvovala u dr.Žužiča v Petržalke. Záver: V pravom prsníku centrálne kalcifikáty vo FIA? t.č. veľkosti 9 mm (to mám každý rok, nezväčšuje sa to, takže to ma neznepokojuje). V ľavom prsníku v MDQ pozorovať usg naznač. solídny hyperechoidný lož. TÚ útvar veťkosti 22x12mm - k upresneniu dop. cielenú PAB. S týmto výsledkom som išla ku gynekologičke, ktorá mi povedala, že sa mám objednať na USG a punkciu na Heydukovej. Tak som tam teraz volala, a objednali ma na 5.11. Neviem, nemalo by sa to riešiť skôr? Ja teda vôbec netuším, čo je ten útvar, pán doktor Žužič mi povedal, že to nemusí byť nádor, ale ja som z toho dosť nervózna, a chcela som to riešiť čo najskôr. Čo si o tom myslíte vy? A poprosila by som Vás, keby ste mi povedali niečo bližšie o tej punkcii, aby som vedela, čo ma to vôbec čaká. Na rakovinu prsníka mi pred 35 rokmi zomrela moja mama (vtedy 33-ročná), a preto mám z toho strach. Chodím každý rok na USG aj na MMG - naposledy som bola v januári, a nič tam nebolo. A teraz zrazu toto. Ďakujem. Evka
Eva Jánošová

ODPOVEĎ  
Milá Eva, PAB znamená punkčná aspiračná biopsia. Z toho útvaru sa tzv. aspiračnou injekčnou striekačkou získa materiál na mikroskopické vyšetrenie. Je to veľmi ľahký ambulantný zákrok. Zo získaného materiálu sa dá stanoviť dosť spoľahlivá diagnóza, ktorá ukáže, čo robiť.
2008-10-03
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Osteoblastom?
(eva)
DOBRY DEN, OBRACIAM SA NA VAS S PROSBOU O RADU. MAM 24 ROKOV, V ROKU 1994 MI BOL ZISTENY BENIGNY NADOR KOSTI - OSTEOBLASTOM DIST. HUMERU. DOTERAZ SA CELY PROCES SLEDUJE, BOLA MI NAVRHNUTA RADIOTERAPIA, KTORU SOM NAKONIEC ODMIETLA V DOSLEDKU RIZIKA ZNEHYBNENIA KONCATINY A NEZHODOVANI SA NAZOROV ROZNYCH LEKAROV V TEJTO PROBLEMATIKE. KAZDY ROK CHODIM NA CT VYSETRENIA..., KDE SA POTVRDZUJE MIERNA PROGRESIA NALEZU V POROVNANI S PREDCHADZAJUCIMI VYSETRENIAMI.CT VYSETRENIM V USEKU DLHOM CCA 145-150 MM SA ZOBRAZUJE ROZSIRENIE HUMERU S NEPRAVIDELNYM ZHRUBNUTIM KORTIKALIS CCA DO 12MM S MENSIMI HYPODENZNYMI NEPRAVIDELNYMI LOZISKAMI. ZHRUBNUTIE RAMENNEJ KOSTI JE MAX. V STREDNEJ TRETINE, V LL ROZMERE DO 28MM. TO SU MOJE POSLEDNE VYSLEDKY Z 5.5.2006, DALSIE VYSLEDKY SU PODOBNEHO CHARAKTERU S PREUKAZANYM RASTOM. BOLESTI MAM LEN OBCASNE, NO NIEKEDY SU AJ INTENZIVNEJSIE, CHCELA BY SOM ZAHAJIT PO TOLKYCH ROKOCH LIECBU, ZATIAL MI ZIADNA NEBOLA NAVRHNUTA, OKREM SPOMINANEJ RADIOTERAPIE, KTORA SA MI NEZDA AKO DOBRE RIESENIE. KAZDY ROK CHODIM NA VYSETRENIA A STALE MI TO RASTIE, BOJIM SA, ABY MI TO NEPRERASTLO DO KLUCNEJ KOSTI A DALEJ DO TELA, KED TO UZ BUDE VELMI OBTIAZNE TO VYBRAT. CO MYSLITE, JE VELMI RISKANTNE NAHRADIT POSKODENU KOST TRANSPLANTATOM, KED JE TO UZ POMALY CELY HUMERUS? NIEJE MOZNOST SA KONTAKTOVAT SO ZAHRANICNYMI ODBORNIKMI, KTORI MAJU MOZNO SKUSENOSTI S TAKYMTO PRIPADOM? ZA RADU VAM VOPRED DAKUJEM
eva

ODPOVEĎ  
Milá Eva, neviem, kde ste vyšetrovaná. Podľa toho, čo píšete ide o vysoko špecifický problém, ktorý môžu posúdiť len vysoko špecializovaní odborníci – ortopédovia. Doporučoval by som Vám kontaktovať buď ústav v Košiciach, Martine alebo Bratislave.
2008-10-03
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Lymfaticke uzliny
(misso)
Dobry den, mam 17 a asi pred dvoam rokomi som si nahmatal jazykom cudny mäkký útvar na lavej vnutornej spodnej strane ustnej dutiny. Od tej doby si davam pozor aj na lymfatické uzliny, ktoré si stále (nielen pri zápalových ochoreniach) nahmatam ľahko asi 6 na krku a 6 tvrdych v slabinach. Ake veľké by mali byt maximálne a aké tvrdé? Na tento problem som sa pýtal aj mojho zubneho lekara, ktory sa mi na to ani nepozrel. Potom som to povedal aj mojej vseobecnej lekarke, kt. mi prerela ustnu dutinu a povedala ze tam nic nevidi, lymfatických uzlín v slabinách sa dotkla a skonštatovala že to môže byť spôsobené hocičím Nalakal ma prispevok o mladom dievcati s pokrocilym stadiom rakoviny lymfatických uzlín. Co si myslite o mojom stave? Alebo som len precitliveny? Ako by som mal postupovať. Ak by som si dal vyrezat napr. nejake materske znamienko z tváre (mam dve, ktoré mi odstávaju od koze), boli by nasledne testy odpovedou aj na tieto otázky? Dakujem
misso

ODPOVEĎ  
Milý Misso, to vyšetrenie dutiny ústnej dvoma lekármi bolo negatívne. Vyšetrili aj tie uzliny v slabinách. A teraz ešte materské znamienka na tvári. Mal by to pozrieť podľa mojho názoru kožný lekár.
2008-10-03
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
KP
(Anastazia)
Môj manžel je po radikalnej operácii prostaty / KP/ 18 mesiacov. Aj keď má doteraz odpovedajúce výsledky -PSA 0,01-0,05 obáva sa možnej recidívy. Aká je pravdepodobnosť recidívy v akom časovom horizonte a aká je perspektíva ďalšej liečby Ďakujem veľmi pekne za odpoveď
Anastazia

ODPOVEĎ  
Prognóza karcinómu prostaty po radikálnej prostatektómii závisí od viacerých faktorov: charakteristiky nádoru (Gleasonovo skóre odstráneného nádoru, hladín PSA pred operáciou, rozsahu nádoru v prostate (štádia), veku pacienta, sprevádzajúcich chorôb atď. Podľa súčasných výsledkov PSA možno predpokladať, že nádor bol odstránený. K recidívam môže dôjsť, ale je známe, že karcinóm prostaty je nádor, ktorý patrí medzi pomaly rastúce malignity. Sledovanie recidívy pomocou PSA je spoľahlivý postup informácie o biologickej povahe nádoru. Presne nemožno však predpokladať či vôbec recidíva vznikne, alebo v akom časovom odstupe po operácii.U Vášho manžela doterajšie výsledky sú však priaznivé.
2008-10-02
Prof. MUDr. Michal Horňák DrSc. Odpoveď od:
Potomok
(katyka a bruno)
S partnerom sme sa rozhodli pre potomka, ale v našich rodinách sa vyskytli nádorové ochorenia, môj otec mal rakovinu obličky a partnerova matka rakovinu prsníka.Chcem sa spýtať či by sme sa nemali dať geneticky vyšetriť, či nemáme predispozície na tieto ochorenia a či by mohli ovplyvnilť vývoj plodu.
katyka a bruno

ODPOVEĎ  
Milá Katyka a Bruno, ani u rakoviny obličky, ani u prsníka sa nezistili priame génové dedičné faktory. Prajem Vám šťastný rodinný život.
2008-10-14
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Diagonoza
(monča)
Dobrý den chcela by som vás poprosit o radu: bola som na USG prsníka a p.Dr.napísala benígny nález -BI RADS 2 DOPORUčUJE MI KONTROLU O 3 MESIACE EVENT.MAMARNU PORADNU. Prosím o bližšie vysvetlenie.dakujem pekne
monča

ODPOVEĎ  
Milá Monča, záver toho nálezu BIRADS-2 je formulované: benigná lézia – len bežné pravidelné kontroly. Môžete byť kľudná.
2008-10-14
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Bradavice v okoly poh.organov
(nika)
Som v 32tyzdni tehotenstva.Asi v 20t mi vyrastli okolo posvy a analneho otvoru male bradavice,ktore nebolia,nesvrbia.Moja osetrujuca lekarka sa vyjadrila,ze to je v tehotenstve bezne a po porode to zmizne.Prosim vas o radu,lebo na internete som sa dozvedela,ze to je vazne ochorenie.Mam 20 rokov a pohlavne zijem aj som zila iba s jednym sex.partnerom...Vetky krvne testy mam v poriatku.Moze to poskodit babatko?A ja mozem dostat rakovinu?Za informacie vam vopred dakujem
nika

ODPOVEĎ  
Bez vyšetrenie nemôžem posúdiť o aké výrastky u Vás ide. Nie všetky výrastky okolo vchodu do pošvy a konečníka spôsobuje ľudský papilomavírus – HPV. HPV poznáme dve skupiny jednu – ktorá spôsobuje predrakovinové stavy a rakovinu a druhá skupina –ktorá spôsobuje bradavice – kondylómy – nie rakovinu. Niekedy je potrebné kondylomy v gravidite liečiť inokedy nie. Bez vyšetrenia sa to nedá posúdiť. Dôverujte Vašej lekárke.
2008-10-02
MUDr. Ladislav Masák CSc. Odpoveď od:
Hrčka v trieslach
(Maca)
Vážený pán doktor, dnes som si v trieslach na pravej strane nahmatala bolestivú hrčku s priemerom cca 8mm. Je nepohyblivá. Niekoľko dní prd týmto zistením som mala tupé bolesti v oblasti pravého bedrového kĺbu. Chcela by som vediet Váš názor. Ďakujem
Maca

ODPOVEĎ  
Milá Maca, veľmi rád by som sa Vám k tomu vyjadril ale ťažko je takto cez internet stanoviť nejakú bližšiu diagnózu. Iste to ale nepodceňte a navštívte Vášho gynekológa. Verím, že to bude iba nejaká zdúreninka.
2008-10-02
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Hrcka na krku
(Tomas)
Dobry den(mám 16 rokov), ja som Vám asi pred troma mesiacmi písal, že som približne 3 mesiace fajcil a zacalo ma boliet hrdlo. Ja som sa konkretne pytal ci mozem mat rakovinu hrtana.Vy ze rakovina hrtana je rokmi fajcenia sposobena, takze vraveli ste ze nie. Isiel som vtedy(jun)k obvodnemu doktorovi a nasadil mi antibiotika. Nezabrali. A mimochodom mi vtedy robil aj vyter do nosa a tusim do hrdla. Nic mi nenasli. A teraz v septembri som zasa zasiel k lekarovi a poslal ma ku krcnemu a ten mi spravil niaky iny viter, ale tiez do hrdla. Najprv mal podozrenie, ze mam nieco s mandlami, ale ked prisli vysledky testov, tak tam nic nebolo. Odporucil ma zasa spat k obvodnemu, ze nech mi spravi odber z krvi. Tam mi tiez nic nenasli, a teraz ked som dobral tie antibiotika(bral som aj kloktadlo tantum verde), tak mi to moc nepomohlo. A den po skonmceni s kloktanim sa mi vytvorila taka bolestiva hrcka na lavej strane nad hrtanom pod bradou. Neviem co dalej. Ci to je nador. Vopred dakujem za odpoved.
Tomas

ODPOVEĎ  
Milý Tomáš, nemyslím, že je to nádor. Najskôr reaktívne zväčšené uzliny v dôsledku zápalových procesov. Váš lekár musí posúdiť čo ďalej.
2008-10-02
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Mamografia
(Lola)
Dobrý deň,prajem.Chcela by som poprosit o vysvetlenie tohto mamografického nálezu:Sýty parenchým žľazy centrálne a v HLQ bez zreteľných ložiskových TU tieňov,bez patolog.MK.Vľavo v preaxile drobný tieň LU do 4 mm.V axillách viaceré LU /BIRADS 0/.Čo to znamená v ľudskej reči?
Lola

ODPOVEĎ  
Milá Lola, BIRADS - 0 znamená, že je potrebné ďalšie dovyšetrovanie. Váš lekár by Vám mal teraz po tomto vyšetrení povedať čo treba ďalej vyšetrovať.
2008-10-02
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Nález v urinálnom kanáli
(soňa)
dobrý deň. mám 51 rokov, poslednú menštruáciu som mala pred dvomi rokmi. Chodím na všetky preventívne gynekologické prehliadky, vždy doteraz OK. pred mesiacom som mala slabučké krvácanie, vlastne len špinenie do nohavičiek, ako čajová lyžička, 3 dni. Potom týždeň nič, a zase pár kvapiek. Hneď som bola na gynekológii, pri vyšetrení pohmatom bolo všetko v poriadku. Cez víkend som bola na pohotovosti pre pálivé bolesti v podbrušku, vyšetrili mi moč, leukocyty 70 + baktérie. Kontrola po antibiotikách bola leukocyty 7, baktérie 0. Bolesti mi neprešli, cítila som sa ako nafúknutá, tak mi urobili dnes USG malej panvy. (Vo februári som mala toto USG negatívne.). Dnes mi niečo zistili : TVS uteeus v norme v oblasti cervik kanála i dolnej časti cava susp echá. Metrorrhagia postelim, objedn. na frakt. kyretáž na 28.10.08. mám sa obávať zlých vecí? a nemala by som sa pokúsiť posúriť operáciu? Alebo ešte rýchlo žiadať vyšetrenie močového mechúra? Stále ma v podbrušku šklbe a páli. Veľmi pekne ďakujem. Soňa.
soňa

ODPOVEĎ  
U vás sa musí vykonať kyretáž dutiny maternice – to je veľmi dôležité. Neviem prečo na taký malý operačný výkon čakáte mesiac. Ak ste z okolia Bratislavy môžete prísť na niektorú ambulanciu Onkologického ústavu sv.Alžbety na Heydukovej ulici a dohodneme skorší termín kyretáže. Bolo by vhodné vykonať aj bakteriologické vyšetrenie Vášho moču či tam nie je infekcia.
2008-10-02
MUDr. Ladislav Masák CSc. Odpoveď od:
Stúpanie PSA
(Ivan)
Som 1,5 roka po RAPE.Stav hladiny PSA po operácii bol 0,01 a teraz je 0,05.Je, ako mi bolo povedané, nízka a zatiaľ nesvedčí o zlyhavaní či recidíve. Čo ma však znepokojuje, z hladiska prognózy, je tendencia jej zvyšovania.Je zvyšovanie hladiny PSA trvalý jav resp. dá sa zvrátiť či ovplyniť v prospech lepšej prognózy dožitia. Mám 63 rokov. Veľa vďaky za odpoveď
Ivan

ODPOVEĎ  
Prosím napíšte hodnoty PSA po radikálnej prostatektómii aj s dátumom, keď sa vyšetrenie robilo. Tiež by pomohol údaj o Gleasonovom skóre z operačného preparátu. Rozhodne bude rozhodujúci ďalší výsledok PSA.
2008-10-02
Prof. MUDr. Michal Horňák DrSc. Odpoveď od:
Hrčka v prsníku
(Peter Hikaník)
Nahmatal som si akoby tukovú hrčku v pravom prsníku. Nahmatal som si i ďalšie (asi 5).Chcel by som sa opýtať, ku ktorému odbornému doktorovi sa mám ísť. Keď som bol na liečení v TR.Tepliciach, tak mi lekár povedal, že sú to tukové...Ale ten v prsníku som vtedy ešte nemal. Ako malé dieťa som v 1 prsníku mal trochu mlieka, museli mi ho rozrezať..Veľmi pekne ďakujem za radu.
Peter Hikaník

ODPOVEĎ  
Milý Peter, doporučenie by Vám mal dať Váš ošetrujúci lekár a tiež Vám iste poradí kde by bolo najlepšie ísť. Neviem ako to máte u Vás v meste, ale ak by aj tam nebol odborník máte nárok na vyšetrenie aj v Bratislave. Ale ako vravím, podstatné je doporučenie Vášho lekára. Iste sa poraďte s ním.
2008-10-02
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Krv v stolici
(peter)
dobry den, chcem Vas poprosit o radu, mam 28 rokov a v poslednu dobu sa mi objavuje krv na papieri po velkej potrebe...v stolici som ju nezbadal,je svetlocervena, ako z rany, ine problemy nemam, stravujem sa zdravo, mam pravidelny pohyb...asi tyzden si davam mast proti hemeroidom, zatial nezabrala...myslite, ze moze ist aj daco zavaznejsie? dakujem...
peter

ODPOVEĎ  
Milý Peter, mal by to iste vyšetriť lekár - chirurg.Neviem či ste boli vyšetrený alebo ste si masť sám naordinoval. Môže ísť kľudne o tie hemoroidy alebo prasklinku v oblasti konečníka. Je to ťažko bez vyšetrenia takto posúdiť.
2008-10-02
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Slezina
(Beáta)
chcela by som sa poradiť chorobe sleziny. Bola som na vyšetrení CT a doktorka mi našla na slezine tmavý flak veľkosti 50haliernika.Môže to byť cista? pred necelím mesiacom som prekonala zápal plúc, može to s tým súvisieť? Ďakujem Beáta
Beáta

ODPOVEĎ  
Milá Beáta, z Vášho veľmi stručného popisu neviem povedať diagnosticky či by mohlo ísť o cystu ani o súvislosť so zápapalom pľúc. Iste Vaša doktorka ktorá popis CT videla Vám musí vedieť zodpovedať o čo presnejšie ide. NEbojte sa jej popýtať.
2008-10-01
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Strach
(martina)
Dobrý deň, chcem sa spýtať, čo znamená záznam z ultrazvuku: zväčšené lymfatické uzliny do 14 mm s hyperechogénnym centrom ( ide o lavú axilu )Mávam zvýšené teploty už dlhší čas, cítim sa unavená a na krku mám zväčšené asi dve uzliny, ktoré sa mi stratia a opatovne objavujú. Mám negat krčné, plúcne, gynek.,gastro, zubné vyšetrenia aj infekcné choroby. Nemôže ísť o nejaké závažnejšie ochorenie lymf. uzlín. Ďakujem za skorú odpoved.
martina

ODPOVEĎ  
Milá Martina, viete je veľký problém vyjadriť sa k tak priamej otázke - či môže ísť o závažnejšie ochorenie - najmä z Vašich pár riadkov opisu. Ja by som ak uzliny naďalej pretrvávajú iste konzuloval tieto veci s Vaším ošetrujúcim doktorom. Iste by mal hľadať príčinu týchto zväčšených lymfatických uzlín.
2008-10-01
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
1 << 369 < 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 > 391 >> 479
Facebook