foto
OnkOlympiáda 2015

Prvýkrát na Slovensku - OnkOlympiáda 2015
fotofotofotofotofoto
Kto sme zisti čo je LPR a ako funguje
Čo robíme Naše aktivity a projekty
Hľadám pomoc Informácie, rady a kontakty
Ako prispieť Dobrovoľník, sponzor
Spolupráca Partnerstvo a spolupráca
lpr Liga proti rakovine bola založená 19. januára 1990 v Bratislave a v tom istom roku bola prijatá za člena Európskej asociácie Líg proti rakovine (ECL) a za člena Medzinárodnej únie proti rakovine (UICC)...
Pokračovať »
Svetový deň proti rakovine – 4. ...

04.02.2016

Zimný onko tábor pre deti 2016

14.01.2016

Kalendár príbehov, ktoré sme prežili s ...

21.12.2015

Postoj WHO k zisteniam IARC o ...

27.10.2015

Linka pomoci _

02/52 96 51 48

Po 09:00-13:00 15:00-17:00
Ut 09:00-13:00 14:00-16:00
St 09:00-13:00 14:00-16:00
Št 09:00-13:00 14:00-16:00
Pi 09:00-15:00 15:00-16:00
So 09:00-12:00 14:00-16:00

Newsletter

Informujte ma o novinkách.
E-mail:



 

Poradňa

Internetová poradňa vznikla ako reakcia na množstvo otázok prichádzajúcich od ľudí, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom vyrovnávajú s diagnózou onkologického ochorenia u seba, svojho blízkeho, príbuzného či priateľa.


Pre Vás, ktorí potrebujete informácie, radu, povzbudenie, pomoc v riešení zložitých situácií, ktoré sa vyskytli vo Vašom živote v súvislosti s diagnózou onkologického ochorenia, alebo sa chcete informovať ohľadom prevencie, sú tu lekári – špecialisti v rôznych oblastiach onkológie, psychológ, diétna sestra – skúsení odborníci z Linky pomoci , ktorí Vám odpovedia na Vaše otázky v závislosti od ich obsahu a problematiky.

Poprosíme Vás o väčšiu trpezlivosť pri zodpovedaní otázok  z dôvodu čerpania dovoleniek viacerých odborníkov.

Ďakujeme za Vaše pochopenie.

 


Opýtajte sa našich odborníkov na problém ktorý Vás trápi

Meno  
Predmet   Váš problém
cap   



Doteraz zodpovedané otázky (9853)

strana 380 z 493 (otázky 7581 - 7600)
Názov
(meno)
Text Dátum
Hrcka pod bradavkou
(terka)
dobry podvecer.moj gynekolog mi nasiel hrcku nad bradavkou.zatial je to vraj dobre,ale mna ta hrcka boli a stipe.je to v poriadku?
terka

ODPOVEĎ  
Milá Terka, ak máte pocit,že od vyšetrenia sa to zhoršuje resp. sa bolesť mení, radšej ho opätovne kontaktujte najmä ak by problémy pretrvávali. Nemyslím, že je to niečo vážne ale pre istotu aj Vaše ukľudnenie.
2008-12-03
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Hrcky
(Jan)
Dobry den! Chcel by som sa opytat co mozu znamenat hrcky na semenovode. Asi tak v 16 rokoch som si nahmatal prvy krat, ze na lavom semenovode mam hrcky po celej jeho dlzke v miesku az po semenik. Zaujimave je to ze sa to da nahmatat len vtedy ked stojim, v lezme nic nenahmatam. Ked lezim ako keby tomu nic nebolo. Dakujem za odpoved.
Jan

ODPOVEĎ  
Podľa Vášho opisu, ak hrčky vymiznú v horizontálnej polohe s najväčšou pravdepodobnosťou ide o tzv. varicocele. Choroba býva iba na ľavej strane. Ide o rozšírené žily odivádzajúce krv zo semenníka. Žiaľ nepíšete, koľko máte teraz rokov. Varicocele u niektorých mužov býva spojená s poruchou fertility (pre zníženú životnosť spermií). Ak ste vo fertilnom veku, mali by ste vyhľadať urológa.
2008-12-03
Prof. MUDr. Michal Horňák DrSc. Odpoveď od:
Hrčky na krku - nádor?
(Miriam)
Dobrý deň, chcela by som poprosiť o radu týkajúceho sa môjho problému. V máji tohto roku som si vzadu na krku uprostred, tesne pod líniou vlasov pri sprchovaní našla nebolestivú hrčku. Asi po týždni (10dňoch) zmizla, neskôr sa mi objavila hrčka v predu uprostred, nad štítnou žľazou, táto hrčka bola bolestivá. Odvtedy sa mi pravidelne stáva, že nahmatám na krku nejakú novú hrčku (1-2x do mesiaca). Teraz sa mi vytvorila hrčka na lebečnej kosti tesne za uchom a ďalšiu hrčku mám vzadu na krku, kúsok pod líniou vlasov, asi 3-4 cm šikmo od ucha. Všetky hrčky boli nebolestivé, mali max. do 1cm, vždy po pár dňoch zmizli. Vyšetrenia krvi ako KO, biochémia, pečeň. testy,ASLO, CRP, toxoplazmoza, toxokaroza, borelioza boli negativne, vyšetrenia štítnej žľazy v poriadku, zvýšené som mala akurát hodnoty, ktoré svedčia o prekonanej infekčnej mononukleoze, CMV a chlamýdiovej infekcii. Výtery hrdla, nosa boli negatívne. V podstate sa cítim OK, nemám teploty, nočné potenie raz za čas, unavená bývam iba vtedy, ak spím 3-4 hodiny za noc (som na materskej, niekedy do noci pracujem za PC), nechudnem. Som alergik, často mávam bolesti v krku (aj 3-4x do mesiaca) a zvyknú sa mi vzadu v hrdle robiť také malé akoby hnisavé bodky. Rada by som vedela, či môže tie neustále vznikajúce hrčky svedčiť o niečom vážnom, napr. rakovine. Hovorím si, že je to v poriadku, ale potom sa objaví ďalšia hrčka, trápim sa a bojím sa o svoj život, hlavne kvôli dcérke. Doporučili by ste mi ešte nejaké vyšetrenia, či je potrebné urobiť rozbor hrčky? Vraj sa to robí len pri veľkých hrčkách, tie moje majú len do 1cm. Ďakujem za odpoveď, prajem krásne Vianoce a obdivujem, že v čase, kedy svetom vládnu peniaze, sa nájdu lekári, ktorí nezištne pomáhajú, resp. radia pacientom bez nároku na odmenu. Máte môj obdiv, úctu. Ešte raz ďakujem.
Miriam

ODPOVEĎ  
Milá Miriam, to, že tie hrčky vznikajú a zanikajú spontánne by mohlo svedčiť na ich nejaký zápalový pôvod – prekonaná mononukleóza, chlamýdie. Keby bolo podozrenie na nejaké systémové nádorové ochorenie, tie zväčšené uzliny - hrčky by sa nestrácali spontánne. Ja myslím, že ste v dobrých rukách - ste skutočne kompletne vyšetrovaná. Verím, že sa tie Vaše problémy doriešia.
2008-12-03
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Flak
(Paťka)
Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať čo by asi tak mohol byť flak pri krčku maternice a z čoho by to tak mohlo vznikat. čakam na výsledky citologie ale zaujimalo by ma to. ďakujem
Paťka

ODPOVEĎ  
Nehnevajte sa ale to by som musela byť Nie jasnovidec, aby som Vám dal jednoznačnú odpoveď. Počkajte na výsledok cytológie a odpoveď na Vašu otázku Vám dá Váš gynekológ, ktorý Váš fľak pri krčku maternice videl.
2008-12-02
MUDr. Ladislav Masák CSc. Odpoveď od:
Otázka
(hana)
prajem pekný večer,ja by som sa chcela spýtať čo znamená cysta pravej maxilárnej dutiny, syn SM tento názov sa objavil v popise z vyšetrenia MRI dakujem
hana

ODPOVEĎ  
Milá Hana, cysta maxilárnej dutiny – v tej dutine je útvar vyplnený tekutinou. Je to pravdepodobne v dôsledku prekonaných zápalov. Váš krčný lekár zhodnotí, čo a či s tým niečo robiť. Nie je to nádor.
2008-12-02
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Prosba o radu
(Tóthová)
Dobrý večer Pán doktor, chcela by som Vás poprosiť o radu. Mojmu otcovi pred rokom diagnostikovali C490 Maligny fibrozny histiocytom. Už rok navštevujeme onkologicku ambulanciu v krajskom meste, kde nás Pán doktor posiela stále dookola na CT a sono vyšetrenie a nijako ho nelieči, žiadnou chemoterapiou ani ožarovaním. Chcela som sa poradiť ako by som sa mohla dostať na onkologiu do Bratislavy, aké doporučenie k tomu potrebujem, ktorého lekára by som mala vyhľadať a poradiť sa s ním, či je liečba, ktorú mu poskytujú dostatočná. Bojím sa, že týmto prístupom strácame zbytočný čas pre potrebnú liečbu. Môj otecko je ročník 1936. Posledné sono vyšetrenie ukázalo mnohopočetne zväčšené LU v oblasti hilu heparu až pakety LU. Za radu vopred veľmi pekne ďakujem. Tóthová
Tóthová

ODPOVEĎ  
Milá pani Tóthová, na konzultáciu do Bratislavy určite by bolo vhodné ísť, podľa toho čo píšete. Je potrebné mať odporúčanie od Vášho praktického lekára na vyšetrenie na Onkologický ústav sv. Alžbety – prim. MUDr. Sorkovská. Doniesť všetky doterajšie vyšetrenia a čo bolo už robené. Neviem ako ste ďaleko od Bratislavy, bolo by vhodné sa telefonicky ohlásiť.
2008-12-02
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
?
(XXX)
Dobry den nahmatal som si v smeniku take hrcky, vedla vajec co je to prosim vas ??
XXX

ODPOVEĎ  
Za hrčkami vedľa semenníkov môžu stáť početné neškodné, ale aj závažné choroby (dokonca aj choroby, ktoré môžu skrátiť život). Vyhľadajte preto radšej urológa.
2008-12-02
Prof. MUDr. Michal Horňák DrSc. Odpoveď od:
CEA
(Iris)
Dobrý deň, posledný rok som často unavená,kľby bolia po športe, tak som zašla na int.amb.na vyšetrenie, CEA 6,3 po dvoch týždňoch 7,3 po mesiaci 5.8, zápalové markery a protilátky štítnej žľazy zvýšené, ostatné hodnoty v norme.Absolvovala som kolonoskopiu negat., vyšetrenie u endokrinológa negat zvýšené protilátky sledovať raz za rok.Gastroskopiu nerobili lebo nemám žalúdočné ťažkosti. Gyn.vyš. cysta na pravom vaječníku aj MR potvrdila, ale podľa p. Dr. to nesúvisí s CEA. Záver: Tak ste zdravá, o mesiac kontrola CEA, Mala by som absolvovať ďalšie vyšetrenia? Ďakujem za radu
Iris

ODPOVEĎ  
CEA je onkomarke a ako takýto laboratórny parameter neslúži na diagnoastiku rakoviny, ale na sledovanie vývoja choroby pri jej liečbe. Jeho kolísanie v tak krátkych obdobiach ako ste uviedla je nezmyselné. Nikdy sa nemajú markery kontrolovaťv takýchto krátkych obdobiach ani pri kontrole liečby, keďže trvá určitý čas kým sa môžu ich koncentrácie zmeniť. Nielen že ide o ekonomicky náročné vyšetrenia ale pre ich správne využitie platia odborné zásady. Ich kolísanie v krátkych časových intervaloch odráža iba chybu metódy , hydratáciu Vášho organizmu pri jednotlivých odberoch a ďalšie faktory.
2008-12-01
Doc. MUDr. Eva Valovičová CSc. Odpoveď od:
Konizácia
(Simona)
V júli 08 som bola na ročnej prehliadke a ster PAP vyšiel II-III. V auguste mi lekár urobil HPV na 16 a 18 kmeň. Podľa slov lekárara výsledky sú hraničné- rizikové. Moc dobre tomu nerozumiem. V oktobri sme robili nový ster PAP a vyšiel opäť II.-III. Odporúčania z laboratória boli- opakovať ster po 4 -6 mesiacoch a urobiť kolposkopiu. Môj lekár kolkosopiu nerobí a nedal mi nijaké odporúčania. Lekár mi pokiaľ neplánujem otehotnieť, mám 38 rokov a dieťa, odporúča konizáciu.Mám z akejkoľvek operácie obavy zvlášť keď sa cítim skutočne dobre a nemám žiadne iné badateľné gyn. problémy. Po rozhovore sme sa dohodli ster opakovať v januári. Momentálne z vlastnej iniciatívy beriem lieky na podporu imunitného systému s antioxidačnými účinkami.Zaujímalo by ma kde by som si kolkoskopiu mohla dať robiť- som z trenčianskeho kraja, aká dlhá PN je po konizácii a či z hľadiska naťahovania času prihliadnuc k výsledkom sterov príliš neriskujem.
Simona

ODPOVEĎ  
Ľutujem, že ešte sú na Slovensku cytologické laboratoriá, ktoré nepoužívajú Bethesda klasifikáciu cytologických nálezov. Nález PAP 2-3 je zavádzajúci. Buď je výsledok PAP 2 alebo PAP 3. Váš lekár správne vykonal test na HPV, ktorý je indikovaný pri náleze (ASCUS-podľa Bethesda klasifikácie) ktorý je veľmi zhruba ako PAP 3. Výsledok HPV nemôže byť udaný ako hranične rizikový – taký výsledok ja nepoznám. Dnes by sa mal vykonať tzv HC2 test, ktorého výsledok sa udáva ako prítomné vysoko rizikové typy HPV, alebo neprítomné vysoko rizikové typy HPV. Neviem sa orientovať vo výsledku, ktorý uvádzate. Zásadne však výsledok cytologie PAP 2-3 nie je indikáciou ku konizácii. Buď sa bude opakovať cytologia o 4-6 mesiacov, alebo sa má vykonať kolposkopia. Kto v trenčianskom kraji vykonáva kolposkopiu sa musíte spýtať svojho gynekológa, alebo primára gynekologicko-pôrodníckeho odd. v Trenčíne. Nebojte sa, rakovina nevzniká z večera do rána. Vývoj cez pred rakovinové stavy trvá viac ako 10 rokov. Imunitný systém si najlepšie podporíte jedením dostatku čerstvého ovocia a zeleniny, ktorá je chutnejšia a lacnejšia ako produkty kupované v lekárni pochybného účinku.
2008-12-01
MUDr. Ladislav Masák CSc. Odpoveď od:
Hysterektómia
(Svitlana)
Dobrý deň. V roku 2005 mi bola vykonaná pravostranná kvadrantektómia a EA pre TU 3,5x2,5cm, histol. prevažne nízko diferencovaný karcinóm mliečnej žľazy Gr III. Angioinvázia nezistená. Vyš. 22 LU negat.pT2pNo Mo št.II Prognostické faktory: premenopauzálna pacientka. ER: 95%.- PR: 95% p53 negat., c-erbB-2:2+., bcl-2 protein: pozit., Ki-67: 15 Vzala som liečbu 6 kúr adj.CHT podľa schémy FAC-rádioterapia a po jej ukončení adj.HT: Tamoxifen (5 rokov) +-Zoladex (2 roky). Už pri poslednej dávke chemoterapie v januári 2006 mi nastali menštruačné problémy a podstúpila som kyret, s h.n.: dysfunkčné, polypózne, proliferačné, korporálne endometrium s cystickou a simplexnou hyperpláziou žliaz v polypoch. Po začatí liečby Zoladexom som prestala menštruovať. Druhý kyret som podstúpila v júni 2007 pre dg.Hyperplazio endometrii s h.n.: cervikálne žliazky, mikroútržky atrofic. korporálnych žliaz, hlien a krvné zrazeniny. Tretí kyret bol v marci 2008 na maternici mi našli myóm s h.n. : cervikálna sliznica a hlien, útržky korporálnych žliaz, excízie z cervixu: Atrof. planocelulárny epitel v zastihnutej junkcii, erózie a polyp. a papilárne formovaná cervikálna sliznica na časti povrchu excízií. Štvrtý kyret som podstúpila v novembri 2008 s dg.Metrorrhagia st.p (maternicu som mala zväčšenú na 19) s h.n.: cervik. sliznica a útržok korporálneho polypu so simplexnou hyperpláziou žliaz – bez atypií epitelu. Sekrečné endometrium. V apríli 2008 som dobrala Zoladex a pokračovala v liečbe Tamoxifenom do 4.10 2008, tento mi na onkológii vysadili s tým, že podstúpim kyret (štvrtý) a pokračovať v liečbe budem podľa výsledkov histológie. 6.10.2008 dva dni po vynechaní Tamoxifenu som po dva a pol roku pauzy dostala menštruáciu. 23.10.2008 som podstúpila štvrtý zákrok na gynekológii, ktorého výsledok som popísala vyššie. O dva týždne po zákroku som dostala už druhú, ale na rozdiel od prvej veľmi silnú menštruáciu, ktorá trvala 8 dní...neviem či to bolo spôsobené zákrokom. Gynekológ mi na podklade histológie a celkových problémov navrhol úvahu o odstránení maternice s ponechaním vaječníkov, ak by sa mi ešte raz zopakoval kyret. Na onkológii mi bolo povedané, že liečba Tamoxifenom je naďalej z dôvodu zväčšovania maternice vylúčená a ďalšia liečba na II. líniu - inhibítor aromatázy prichádza do úvahy, len v prípade postmenopauzálneho statusu, čo si mám premyslieť - keďže som začala menštruovať a následne mi bolo na onkológii navrhnuté odstránenie maternice aj oboch vaječníkov. Mám 44 rokov, neviem či si mám dať odstrániť maternicu aj s oboma vaječníkmi ( a už vôbec neviem či sa dá fungovať aj bez vaječníkov normálne) alebo či je možné aspoň jeden vaječník ponechať alebo či predsa existuje nejaké riešenie môjho problému bez operácie. Taktiež by som chcela vedieť, či existuje nejaký iný liek namiesto Tamoxifenu, ktorý by som mohla užívať. Doteraz som bez liekov, markery som počas celého obdobia mala v norme. Prosím poraďte, čo mám robiť?
Svitlana

ODPOVEĎ  
Vy sa nemôžete porovnávať so ženami rovnakého veku, ktoré sú zdravé. Vy ste absolvovali liečbu rakoviny prsníka, kde Váš nádor bol zo skupiny agresívnejších nádorov. Vy ste užívali lieky, antiestrogeny, ktoré Vám mali zrušiť pôsobenie estrogénov. Vy nesmiete mať estrogény. Vy sa musíte estrogénov zbaviť, preto by sa u vás mala vykonať hysterektómia s odstránením obidvoch vaječníkov. To sa malo vykonať už skôr a nemuseli ste možno absolvovať kyretáže.
2008-12-01
MUDr. Ladislav Masák CSc. Odpoveď od:
Vyrastky a krvavy vytok
(Dominika)
Objavili sa mi vyrastky a 2den mam krvavy vytok. Menstruacia mi skoncila pred 2tyzdnami. U gynekologicky som bola pred 5rokmi a bojim sa ist knej,ze mi bude nadavat. Moze ist o pokrocile stadium rakoviny maternice? Dakujem za odpoved
Dominika

ODPOVEĎ  
Milá Dominika, žiadna ani pravdepodobná diagnóza sa nedá stanoviť cez internet. Bezpodmienečne potrebujete gynekologické vyšetrenie. Hlavne sa nebojte ísť k gynelológovi a nemyslite na najhoršie. Nemáte dôvod.
2008-12-01
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Dukdektazie
(Eva)
Dobrý deň čítala som odpoveď na list p. Iky o chorobe prsníka Duktektazie. V mojom prípade je pri tejto chorobe aj výtok hnedej tekutiny z prsníka.Aj v tomto prípade postačí sledovanie a kontrolné vyšetrenia ? Je častý výtok počas 4 mesiacov dôvod aby som sa žiadala na špeciálne vyšetrenie. Ako 42 ročná som mala operačne odstranené vaječníky a viac ako 10 rokov som použivala hormonálne náplaste a pod. Za skorú odpoveď vopred ďakujem. S pozdravom Eva Zabudla som uviesť, že po prvý krát som mala vytok z prsníka po nárazovej robote s motykou. Pre dažď sme sa veľmi ponahľali s kopaním zemiakov. Ja pracujem manuálne veľmi zriedka a vtedy sme to prehnali. Až vtedy som bola u lekára a ten mi povedal o chorobe. Za skorú odpoveď ďakujem.
Eva

ODPOVEĎ  
Milá Eva, na Vašu otázku nie je možné odpovedať bez riadho vyšetrenia. Niektoré závery si ozaj netrúfame takto cez internet Vám radiť. Odporúčam Vám vyhladať lekára- prsníková ambulnaci, gynekológ .
2008-12-01
Doc. MUDr. Eva Valovičová CSc. Odpoveď od:
Vyrážky
(Juro)
Dobrý deň, chcel by som sa Vás opýtať na vyrážky, ktoré sú na koži nad penisom , sú bledoružovej či slabočervenkastej farby. Po ich stlačení boli akoby začervenené. Skúšal som použiť na ne Canesten, ne nepomohlo. Mám ich tam už pár tyždňov.Viete mi prosím pomôcť?
Juro

ODPOVEĎ  
Podľa Vášho opisu ani pri najväčšej snahe si neviem predstaviť o akú chorobu ide. Pomoc nájdete u lekára, najlepšie kožného.
2008-12-01
Prof. MUDr. Michal Horňák DrSc. Odpoveď od:
Nádor v pravej obličke
(Katarína)
Vážený pán profesor Horňák ! Skôr, než Vám položím svoju otázku, chcem sa Vám veľmi pekne poďakovať za odpoveď, ktorú ste mi napísali dňa 27.11.08 - dali ste mi nádej a to je pre zúfalého človeka veľmi veľa. Je mojou chybou, že som Vám nenapísala viac konkrétností ohľadom manželovej diagnózy. Chcem to napraviť. Manžel sa o nádore na pravej obličke dozvedel len náhodou pri CT brucha.Nasledovalo MR vyšetrenie - jeho záver:Tumor horného pólu pravej obličky - v.s. renal cell carcinoma.Meria 3,9 x 2,8 x 2,6 cm. Ložisko sa šíri mierne do perirenálneho priestoru, neprerastá cez Gerotovú fasciu a neprerastá do sinu, ani do ciev v oblasti sinu pravej obličky. Malé ložisko patol.signálu v subkapsulárnej oblasti labium ant. ľavej obličky - dif. dg. atypická cysta, iný tumor skôr benigného charakteru.Viacpočetné parenchýmové cysty obooch obličiek od 0,5 do 2,4 cm. Malé nodulárne ložisko v ľavej nadobličke - skô benigného charakteru - dif. dg. adenóm, nemá typický charakter MTS. Čo sa týka tej metódy "vypalovaním", o ktorej som Vám písala, jedná sa presnejšie o rádiofrekvenčnú abláciu tumoru. Chcela by som sa Vás opýtať, aké sú výhody, resp. nevýhody tejto metódy oproti iným metódam a aké má môj manžel šance prežitia resp. vyliečenia v porovnaní s inými pacientami, ktorí mali nádor obličky podobného rozsahu, keďže predpokladám, že máte bohaté skúsenosti s liečbou podobných ochorení.Ďakujem. Katarína z Popradu.
Katarína

ODPOVEĎ  
Náhodné zistenie nádoru obličky je v súčasnosti veľmi častý spôsob ako sa diagnostikuje nádor obličky. Tento nádor má aj osobitný názov, tzv. incidentalom. Ide o nádory s veľmi dobrou prognózou. Ostatné, Vami opisované vlastnosti nádoru neovplyvňujú prognózu. O výsledkoch nádorov obličky liečených rádiofrekvenčnou abláciou tumoru som sa v literatúre nestretol a nemám o nej bohužiaľ vedomosti.
2008-11-30
Prof. MUDr. Michal Horňák DrSc. Odpoveď od:
Môže to byť nebezpečné?
(Mária)
Dobrý deň pán doktor. Chcela by som Vás poprosiť o radu. Už asi od marca 08 mam bôbkovitú stolicu. Asi len 2-3 krat od tohto obdobia až do dnes bola normalna. V juni som mala problemy so zazivanim, nastivila som gastro, kde mi na zaklade endoskopie a po odobrati vzoriek z tkaniva zaludka zistili pritomnost helikobaktera.Preliecila som to v oktobri 7 dnovou liecbou. Na kontrole som este nebola, ale citim sa lepsie. Znepokojujem sa len kvoli tej stolici, lebo jem vela vlakniny, bielkovin, vela pijem.Bojím sa, ci nemám náhodou nieco s crevami, ale nechudnem, nemam ziadne zacpy a ani ziadne bolesti nepocitujem. Dakujem Vám za radu
Mária

ODPOVEĎ  
Pani Mária, predpokladám že čoskoro pojdete na kontrolu Vášmu gastroenterologovi.Povedzte mu Vaše ťažkosti so stolicou, určite Vám ich pomože vysvetliť, prípadne doplní ďalšie vyšetrenie. Prajem aby sa rýchlo upravili Vaše ťažkosti
2008-11-30
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Zvecseny lavy semennik
(miro)
Dobry den pisem vam uz po 2 krat chcel by som vediet vas nazor:uz dlhsiu dobu asi 4 mam zvecs.lavy semennik asi HYDROKELA som v zahranici a nemam moznost lekarskeho visetrenia semennik vo velkosti a tvar stredneho zemiaka ,hore je zhluk velkych ciev ktore vedu smerom do brucha mam strach lebo je dost velky a v poslednom case mam slabe bolesti v pdbrusku na lavej strane a k tomu som ejakuoval aj s krvou a z nezvicajnym dost zapachajucim vyronom.prosim o blizsie vysvetlenie ide o rakovinu?Dakujem budem cakat.
miro

ODPOVEĎ  
Zväčšenú polovicu mieška môže spôsobiť aj hydrokéla, ale hydrokéla môže byť druhotná, pri iných chorobách, medzi inými aj pri rakovine . Mal by ste navštíviť lekára i napriek tomu, že sa t. č. zdržujete v cudzine.
2008-11-29
Prof. MUDr. Michal Horňák DrSc. Odpoveď od:
Pichanie v prsníku
(Anna)
Dobry den chcela by som sa opytat, co moze sposobovat pichanie v mojom lavom prsniku. Picha to z vnútra za bradavkou, ale niekde az pri rebrach. Pocitujem to aj pri hlbsom nadychu. Nepomaha mi velmi ani ked sa uvolnim. Za zodpovedanie vopred dakujem
Anna

ODPOVEĎ  
Pani Anna, môže ísť o čokoľvek, napríklad to môže byť aj z pľúc. Ťažko je bez vyšetrenia stanoviť diagnózu. Doporučujem Vám návštevu lekára,ktorý po vyšetrení a zistení presnejších informácií a nálezov Vás určite správne usmerní k ďalšiemu vyšetreniu prípadne k liečbe.Prajem rýchle vyriešenie ťažkostí.
2008-11-28
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
USG prsníkov
(Jana)
Dobrý deň, pán doktor, chcem sa poradiť ale hlavne potrebujem vysvetlenie čo mám napísane na sprave z USG prsníkov. Koža a podkožie v norme. Fibroglandulárna komponenta v obvyklej distribúcií a veku primeraného objemu. M.I.dx. nález bez zmeny-viac početné cystické lézie a retromamilárne duktektázie M.I.sin: V HLQ v rozsahu 16 mm viac početné a cystoidné lézie, ohraničené, pomerne homogénne, bez patolog. dorzálneho echa. axil v norme Záver: Cysty a duktektázie v pravon prsníku - bez zmeny Vľavo v HLQ cysty a cystoidné lézie v rozsahu asi 16 mm. Dopor. USG a MMG - iba v ML proj. bilat. o 3 mesiace. Ak Vas možem požiadať o vysvetlenie či mám veľky problem, alebo sa dá niečo robiť skôr ako o tri mesiace. Ci je to v norme a možem si pomôcť s užívaním liekov a vitamínov. Za ochotu ďakujem Jana.
Jana

ODPOVEĎ  
Pani Janka, doporučená kontrola o 3 mesiace je primeraná Vášmu nálezu.Imunitu organizmu možete vždy podporiť príjmom vitamínov- vo forme ovocia i zeleniny v 5 denných dávkach,obmedzením alkoholu, fajčenia,mastných jedál, primeranej fyzickej i psychickej záťaži.Je možné opýtať sa na vyšetrenie hormonov, prípadne USG štítnej žľazy. Prajem Vám rýchle vyriešenie Vaších problemov
2008-11-27
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Prsnik
(KATKA75)
mamka ma 72 a zistili jej karcinom prsnika. po mmg a usg vysetreni citujem:...vpravo na c. 8 tuha, nepresne ohranicena lezia cca 4 cm, ostatny nalez v prsnikoch negat., Axilarne, supraklavikularne LU bez palpacnej LAP. Nalez BI-RADS 5 doporucene POKO s OP riesenim, koniec citatu. Prosim vas, co nasleduje po odstraneni prsnika, a aka je nasledovna liecba...?
KATKA75

ODPOVEĎ  
Pani Katka, nález u mamičky podľa popisu znamená iba abnormalitu,ktorá iba može byť rakovinou.Preto je správne keď mamička pojde na odporúčaný chirurgický zákrok. Iba výsledok histoligického vyšetrenia bude podkladom pre následnú liečbu, ktorú mamičke vysvetlí lekár v POKO. Prajem Vám čo najmenenj starostí, pretože dnes rakovinu dokážu i vyliečiť.
2008-11-27
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Preventivne vysetrenie
(petra)
dobry den,mam 19 rokov a bola som na prvej gynekologickej prehliadke spolu s USG prsnikov.chcem sa spytat,co znamena zapis:bilateralne pritomny hyperechogenny parenchym bez suspektnych loziskovych zmien. a potom este co znamena BI-RADS 1. lekar povedal, ze je to v poriadku, ale chcem rozumiet tomu co je na papieri.dakujem.
petra

ODPOVEĎ  
Milá Petra, BI-RADS – 1 - záver je – normálny nález – len bežné pravidelné kontroly. Nič podozrivého.
2008-11-27
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
1 << 369 < 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 > 391 >> 493
Facebook