foto
2% proti rakovine

Vaše 2% nám umožňujú pripravovať mnohé programy a projekty, ktoré pomáhajú onkologickým pacientom a ich rodinám.
fotofotofotofotofoto
Kto sme zisti čo je LPR a ako funguje
Čo robíme Naše aktivity a projekty
Hľadám pomoc Informácie, rady a kontakty
Ako prispieť Dobrovoľník, sponzor
Spolupráca Partnerstvo a spolupráca
lpr Liga proti rakovine bola založená 19. januára 1990 v Bratislave a v tom istom roku bola prijatá za člena Európskej asociácie Líg proti rakovine (ECL) a za člena Medzinárodnej únie proti rakovine (UICC)...
Pokračovať »
Peniaze zo Dňa narcisov umožnili zakúpiť ...

20.11.2014

Na svete je štvrtá edícia Európskeho ...

23.10.2014

Tradičný Týždeň proti rakovine bol netradičný

21.10.2014

V stredu začína výstava "Sme úžasní"

20.10.2014

Linka pomoci _

02/52 96 51 48

Po 09:00-13:00 15:00-16:00
Ut 09:00-13:00 14:00-16:00
St 09:00-13:00 15:00-16:30
Št 09:00-13:00 14:00-16:00
Pi 09:00-13:00 14:00-16:00
So 09:15-12:15 14:00-16:00

Newsletter

Informujte ma o novinkách.
E-mail:



 

Poradňa

Internetová poradňa vznikla ako reakcia na množstvo otázok prichádzajúcich od ľudí, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom vyrovnávajú s diagnózou onkologického ochorenia u seba, svojho blízkeho, príbuzného či priateľa.


Pre Vás, ktorí potrebujete informácie, radu, povzbudenie, pomoc v riešení zložitých situácií, ktoré sa vyskytli vo Vašom živote v súvislosti s diagnózou onkologického ochorenia, alebo sa chcete informovať ohľadom prevencie, sú tu lekári – špecialisti v rôznych oblastiach onkológie, psychológ, sociálna sestra – skúsení odborníci z Linky pomoci , ktorí Vám odpovedia na Vaše otázky v závislosti od ich obsahu a problematiky.

Zodpovedanie otázok môže trvať niekoľko dní, ďakujeme za Vašu trpezlivosť.

 


Opýtajte sa našich odborníkov na problém ktorý Vás trápi

Meno  
Predmet   Váš problém
cap   



Doteraz zodpovedané otázky (9089)

strana 380 z 455 (otázky 7581 - 7600)
Názov
(meno)
Text Dátum
Druhé dieťa
(Martina)
Vroku 2007 som dva krát potratila,na základe čoho mi boli vykonané vyšetrenia genetiky,krvi..Dg.záver je D759 Heterozygot MTHFR.Beriem acidum folicum a anopiryn 30mg1xdenne.Odporučenie:parametre v norme,dna potvrdená mthfr-sama o sebe nevie k zvýšeným trombotickým komplikáciam.Bolo mi povedané,že v prípade otehotnenia,si budem musieť pichať injekcie ak som to dobre pochopila,tak do brucha.Moja otázka je,či pri takejto diagnoze mam myslieť na druhé dieťa,či injekcie nepoškodia plod a či môžu nastať komplikácie.Za skorú odpoveď Vám strašne moc Ďakujem!
Martina

ODPOVEĎ  
Je mi ľúto, ale Vaša otázka nie je z oblasti onkológie. Nevenujem sa pôrodnici už 25 rokov, preto Vám neviem zodpovedne odpovedať.
2008-06-17
MUDr. Ladislav Masák CSc. Odpoveď od:
Hrčka
(Michal)
Dobry den. Ako mnoho inych prispevkov a otazok aj moja otazka sa tyka hrcky. Na pravom stehne zo zadnej casti tesne ako konci zadok som si nahmatal hrcku velkosti stredne velkej fazuli. Nahmatal som si ju asi tak pred 3 tyzdnami. Pri dotyku neboli ani kozan na stehne nie je sfarbena. Samozrejme je tu psychicky strach z moznej rakoviny. Kym si si ju neobjavil nic ma neboleleo teraz mozno asi z psychicky reagujem velmi citlivo na kazde jemne pichnutie v nohe. Je mozne ze ide o sppominanu tukovu hrcku alebo by to mohlo byt nieco vaznejsie? Dakujem za odpoved.
Michal

ODPOVEĎ  
Hrčka na stehne ako ju popisujete môže byť všeličo napr.tukové tkanivo, mazové tkanivo, alebo nezhubný nádorček. Aby ste sa uspokojili, ukážte to Vášmu lekárovi, lebo z Vášho popisu sa nadiaľku nedá o tom viac povedať.
2008-06-16
MUDr. Viliam Ujházy DrSc. Odpoveď od:
Konizácia
(dada)
Dobry den pan doktor, mam 27 rokov, zistili mi CIN II.-III. lekarka ma posiela na konizaciu. Chcem sa opytat ci je lepsie ist na klasicky chirurgicky zakrok (vyrezanie) alebo na spalovanie? Kedze este nemam deti chcem sa opytat ci ich budem moct mat? Dakujem
dada

ODPOVEĎ  
Túto otázku ste mi už položila a tiež som Vám odpovedal. Pri diagnóze CIN II-III je indikovaná konizácia –kde sa odstráni chorá časť krčka maternice a pošle sa na histologické vyšetrenie. Patolog prereže celú odrezanú časť krčka – konus – a prezrie pod mikroskopom a napíše nález – o aký stupeň pred rakovinového stavu sa jedná a či sú okraje konusu rezané v zdravom tkanive – to znamená, či nezostala nejaká časť chorého krčka maternice na mieste. To je dôležité, aby sa vedelo, že sa skutočne odstránil celý pred rakovinový stav. Ak sa liečba vykoná popálením, zmrazením či laserom, tak sa zničia choré bunky, ale nič sa neposiela patologovi, a tak nevieme či náhodou v nejakom úseku krčka maternice už nie je invazívny karcinóm a nevieme, či sa odstránilo všetko choré tkanivo krčka. Z týchto dôvodov sa preferuje vykonať konizácia – odrezaním krčka a nie zničenie povrchu krčka. Konizácia u žien, ktoré ešte chcú rodiť sa vykonáva veľmi šetrne, aby sa odstránila len nevyhnutná časť krčka postihnutá pred rakovinovým stavom. To, že chcete ešte rodiť prizvukujte lekárovi, ktorý Vám bude robiť konizáciu.
2008-06-16
MUDr. Ladislav Masák CSc. Odpoveď od:
Nádor na pravej nadobličke
(katarina)
Dobrý deň! Prosím o možnosti liečenia nádoru pravej nadobličky zistenej na sono a CT. Zaujíma ma, aké predoperačné vyšetrenia musím absolvovať a tiež ma zaujíma asi aký dlhý čas je potrebný na liečenie po operácii. Ako dlho budem musieť byť PN. Ďakujem
katarina

ODPOVEĎ  
V súčasnosti jediný účinný spôsob liečby nádoru naobličky je chirurgické odstránenie nadobličky. Píšete, že nádor Vám diagnostikovali pomocou ultrasonografického vyšetrenia a počítačovej tomografie. Ďalšie vyšetrenia by mali zistiť, či diagnostikovaný nádor je endokrinne aktívny. Ďalej sú potrebné vyšetrenia, ktoré vyžaduje anesteziológ pre celkovú anestéziu. Dĺžka pooperačnej liečby závisí od histologického vyšetrenia odstránenej nadobličky. súčasnosti jediný účinný spôsob liečby nádoru naobličky je chirurgické odstránenie nadobličky. Píšete, že nádor Vám diagnostikovali pomocou ultrasonografického vyšetrenia a počítačovej tomografie. Ďalšie vyšetrenia by mali zistiť, či diagnostikovaný nádor je endokrinne aktívny. Ďalej sú potrebné vyšetrenia, ktoré vyžaduje anesteziológ pre celkovú anestéziu. Dĺžka pooperačnej liečby závisí od histologického vyšetrenia odstránenej nadobličky.
2008-06-16
Prof. MUDr. Michal Horňák DrSc. Odpoveď od:
Hrcka
(Mira )
Dobry den, chcem sa poradit. Pred par dnami som si nahmatala hrcku na hlave za uchom. Na dotyk je to ako keby som sa udrela a spravila sa mi hrca. Tiez posledne dva dni mam zalahnute v uchu, za ktorym mam hrcu. Chcela by som vediet, ci to moze byt nador. dakujem.
Mira

ODPOVEĎ  
Z Vášho popisu sa nedá jednanačne hodnotiť hrčka, ktorú popisujete. Rozhodne to ukážte svojmu lekárovi.
2008-06-16
MUDr. Viliam Ujházy DrSc. Odpoveď od:
Jemná pichlavá bolesť v podpazuší
(julo)
Zhruba dva týždne pociťujem jemnú pichľavú bolesť pod ľavou pazuchou a v posledné tri dni aj pod pravou.Predchádzala tomu podobná bolesť pod pravým kolenom.Čo to môže byť?
julo

ODPOVEĎ  
Jednoznačne sa nedajú posúdiť Vaše pichľavé bolesti. Môžu byť príznakom nejakého zápalu v okolí. Ak to bude pretrvávať, ukážte to svojmu lekárovi.
2008-06-15
MUDr. Viliam Ujházy DrSc. Odpoveď od:
Mozog
(jana)
dobrý deň chcela by som sa spýtať ako sa prejavuje nádor na mozgu. dá sa zistiť aj z obyčajného vyšetrenia krvi?
jana

ODPOVEĎ  
Nádor modzgu sa z vyšetrenia krvi nedá zistiť. Prvé príznaky môžu byť veľmi rozličné, podľa toho ktorá oblasť mozgu je postihnutá. Môžu to byť poruchy hybnosti rúk, alebo nôh, zväčša jednostranné, poruchy reči, poruchy vedomia, bolesti hlavy, atď.
2008-06-14
MUDr. Viliam Ujházy DrSc. Odpoveď od:
Mocovy mechur
(veronika)
dobry den chcela som sa spytat v januari mi odstranili nalez na maternici laserom teraz mam pap testy v poriadku moc bez nalezu krv excelentnu a predsa mam problemy chodim uz 3 tyzden na zachod strasne casto idem a za chvilu mam pocit ze som zase plna uz ma lekari liecia 3 timi antibiotikami bolesti nemam len take steklenie v podbrusku ze uz zas musim ist....kamarat ma nalakal ze ke mam hpv18 je tam moznost rakoviny moc mechura ma pravdu....lekar mi tvrdi ze je to obycajne nachladnutie a mam byt trpezliva
veronika

ODPOVEĎ  
Vaše obavy sú zbytočné. HPV 18 nemá nič spoločné so vznikom karcinómu močového mechúra. Tvrdenie lekára o náleze v moči pravdepodobne predstavuje zápal močových ciest. V takýchto prípadoch býva pozitívna kultivácia moču, liečba je protibakteriálnymi liekmi a ak sa stav po takejto liečbe neupravuje je potrebné cystoskopické vyšetrenie a postup podľa cystoskopického nálezu.
2008-06-14
Prof. MUDr. Michal Horňák DrSc. Odpoveď od:
Rakovina prostaty a cukrovka
(Jarmila)
Chcela by som Vás poprosiť o názor,či je možnosť súvisu externej rádioterapie prostaty+ hormonálnej liečby na vzniku cukrovky.Ďakujem.
Jarmila

ODPOVEĎ  
Na Vašu otázku možno jednoznačne odpovedať, že liečba rakoviny prostaty žiarením spojená s hormonálnou liečbou nemôže sa podielať na vzniku cukrovky.
2008-06-13
Prof. MUDr. Michal Horňák DrSc. Odpoveď od:
Zväčšená uzlina
(sisa)
Pán doktor,prosím o radu.Na pravej strane krku mám zväčšenú uzlinu.Krčný lekár mi po rôntgene dutín a odobratí sterov z nosa a hrdla /nagatívne/nasadil liečbu Xyzal 1xd a Rhinocort 2xd striekať do nosa.Upozornila som ho, že mám alergiu na jarné včasné rastliny, ale o tomto čase už problémy nemávam.Po mesiaci mám prísť na kontrolu.Užívam to týždeň, ale žiadna zmena.Cítim sa dobre po zdravotnej stránke.Myslíte, že tá zväčšená uzlina môže byť aj niečo horšie?Neviem či si mám ísť dať odobrať krv,alebo počkať ten mesiac. Ďakujem za radu.
sisa

ODPOVEĎ  
Ak sa zväčšená uzlina nemení, choďte to ukázať lekárovi aj skôr ako o mesiac.
2008-06-13
MUDr. Viliam Ujházy DrSc. Odpoveď od:
Prsníky
(Alena)
Pan doktor, diagnostikovali mi akútny zápal lu po zapuchou 1,7x4mm a papilárnu cystu na prsníku. Je pravda ze tento druh cysty moze byt neskor zhubny? Zvazia o pol roka ci ho vyberu. Moze do pol roka but rakovinovy? Dakujem pekne za odpoved.
Alena

ODPOVEĎ  
Ak papilárnu cystu vo Vašom prsníku dobre zdiagnostikovali, je potrebné opakované kontrolovanie práve preto, že sa cysta niekedy môže zrhnúť na rakovinovú. Nemusíte sa strachovať, ale choďte na vyšetrenia tak ako Vás objednávajú.
2008-06-13
MUDr. Viliam Ujházy DrSc. Odpoveď od:
Nechápem
(Slávka)
Dobrý deň! Som uplne zmetená z informácii, ktoré mi dnes povedal po telefonickom rozhovole môj gynekológ..Pred 10 dňami som bola na bežnej preventívnej /u mňa pravidelnej/prehliadke,ku ktorej patrila i cytológia..Dnes som si mala zavolať a pan dr. mi povedal niečo takéto SAT 2 - 3A,PAP 2 - 3 suspekne, mám prísť na kontrolu o 6 mesiacov..A keďže sa môj menzes prve dni začína čiernou krvou/hustým výtokom/, tak si mám prísť pre recept na NORETISTERON..Vraj sa mi krvácanie tym upravý.Teraz som si o tomto lieku čítala na internete a až ma mrazí z nežiaducich účinkov. Je to správne brať na čierne krvacanie počas prvých dňoch tento hormón, pomôže mi a upravý sa tým krvácanie?A čo tie výsledky, ktoré som napísala, dokážete mi podľa nich niečo o tom napísať?Teraz mám pol roka žiť v strachu, že vo mne bujnie rakovina?Ďakujem za aspoň malú radu...
Slávka

ODPOVEĎ  
Keď si prečítate príbalový leták ktoréhokoľvek lieku tak Vás zamrazí z nežiaducich účinkov. Lieky sa neužívajú z dlhej chvíle miesto cukríkov, ale užívajú sa na uzdravenie. Keď sa lieky užívajú na správnu diagnózu v správnych dávkach ide o liek, ktorého blahodarné účinky vysoko prevyšujú nežiaduce. Neviem čo je SAT 2-3, to ste asi zle rozumela. Cytologia PAP 2-3 je nález len s veľmi miernymi zmenami, najpravdepodobnejšie spôsobený nejakou miernou infekciou, preto je veľmi správne, že Vás lekár pozval o 6 mesiacov na kontrolu. Poznačte si termín vyšetrenia do kalendára, aby ste na vyšetrenie nezabudli a dovtedy zabudnite na gynekológa. O potrebnosti užívať Norethisteron sa porozprávajte so svojím gynekológom.
2008-06-13
MUDr. Ladislav Masák CSc. Odpoveď od:
Obličky
(Mária)
V obličke hyperechogénne ložisko o priemere 0,4 cm s jemnou akustickou stopou. Bez dilatácie centrálneho echokomplexu. Prosím o vyslvetlenie. Je nutná operácia? Ďakujem
Mária

ODPOVEĎ  
"Hyperechogénne ložisko 0,4 cm v obličke s jemnou akustickou stopou" je výsledok ultrasonografického vyšetrenia, pri ktorom sa našlo v obličke buď zvápenatené ložisko alebo kameň. Z opisu sa nedá povedať, či ložisko je v dutých močových cestách alebo v tkanive obličky. "Bez dilatácie echokomplexu" znamená, že v dutých priestoroch obličky nie je kamienok uložený tak, aby zabraňoval odtoku moču.
2008-06-13
Prof. MUDr. Michal Horňák DrSc. Odpoveď od:
Hrcky
(Zuzana)
Dobry den, prosim vas moze te mi poradit. Stvrty krat behom piatich mesiacov sa mi spravila hrcka alebo uzlina neviem presne co to je. Zo zaciatku je to iba mala hrcka ale behom par dni zacne rast a velmi boli. Doktor mi povedal, ze to je zapal. Ono to aj tak vyzera, lebo je to cervene a po antibiotikach to akoby praskne a vytvori sa tam hnis. Vzdy to mam na roznych miestach tela. Neviem ci to je daky virus ale chcem aby sa to uz skoncilo.Dakujem
Zuzana

ODPOVEĎ  
Milá Zuzana, nepíšete kde sa Vám tie zväčšené uzliny objavujú. Podľa lokalizácie treba potom pátrať po niakom infekčnom ložisku v okolí. Krk, zuby, mandle, prsníky, gynekologická lokalizácia? Niekde asi je nejaké ložisko infekcie.
2008-06-12
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Dedicnost
(Iva)
Dobry den Pan Doktor, chcem sa opytat, raz uz som pysala s prosbou o radu a teraz pisem opätovne,, predtym sa to tykalo mojej maminky ktora ma rakovinu vajecnikov,, je to ako ste napisal dost vazne a teraz je to vsetko uz len otazka casu,, samozrejme vsetci dufame ze este jej ostava aspon par dni bez bolesti a pri vedomi ale zatial je to velmi zle.. Moja momentalna otazka je o tom nakolko moja stara mama (mamina mama) zomrela na rakovinu prsnika a to uz vo veku 40 rokov, moja maminka mala v 46 diagnostikovanu tuto zakernu chorobu a to teda na vajecnikov, nakolko ja mam vsetky crty co sa maminky tyka, som uplne akoby som jej z oka vypadla aj postavou aj vsetkym moznym kazdy jej predchadzajuci zdravotny problem som ziskala aj ja,, npr uz aj ked to spomeniem tak krcove zily a podobne, vlastne vsetkym cim trpela kedy ona mam aj ja a zacinam sa obavat toho ze mna postretne rovnaky osud ako moju staru mamu a teraz aj moju maminku, je to v jednej linii a tyka sa to zenskych veci, na Vasej stranke som citala o genetickom vysetreni a chcem sa opytat ci mam pravo na take vysetrenie nakolko naozaj vsetky crty ktore sprevadzali maminku aj za mlada mam aj ja,, neviem ci je to vhodne spomenut ale npr aj menstruaciu dostala trosku v neskorsom veku ako je obvykle a to az v 16rokoch a ja presne tak isto ,, ked pride k lekarovi na preventivnu prehliadku moc nepochodim nakolko neviem ci to beru na lahku vahu ale proste dake odbornejsie vysetrenia na mne nerobili, naposledy u zenskej lekarky bola moja cytologia II povedala ze je to v poriadku a chce aby som sa dala ockovat proti rakovine krcka maternice comu ja moc neverim ale samozrejme clovek sa chyta vsetkeho potom.. moja psychicka stranka je velmi zla neviem aku pomoc by som mala vyhladat , som s maminkou stale v narodnom onkologickom centre travim tam vela casu niekedy aj cele dni a vidim tam vyvesene cisla ale neviem presne ako mam reagovat ked tam zatelefonujem ,, vidim tam aj ostatnych pacientov ktory su v rovnakom stave niekedy aj v horsom viem ze mnohe rodiny prezivaju bolest ale ja citim ze to nezvladam a uz aj koli mojej buducnosti a strachu o moje zdravie,, ako mam postupovat v pripade toho genetickeho vysetrenia a opakovane sa pytam ci by som mala na to narok nakolko som sa dozvedela ze aj prsnik aj vajecniky su na seba dost nadvezujuce a dedo (maminkyn otec) takisto zomrel na rakovinu a tiez v relativne mladom veku 57rokov.. a dalsia moja otazka je ze ako sa postupuje v pripade ze by bolo vykonane geneticke vysetrenie a bola by zistena pritomnoust toho genu.. za odpoved Vam uz dopredu nesmierne dakujem..
Iva

ODPOVEĎ  
Veľmi správne rozmýšľate o genetickom vyšetrení. Skutočne ak má žena príbuzné, ktoré v mladom veku ochoreli na rakovinu prsníka a vaječníkov, môže ísť o genetickú predispozíciu na takéto ochorenia. Požiadajte svoju gynekologičku/gynekológa o informáciu, kde je najbližšie genetické oddelenie podľa Vášho bydliska/ resp. si pozrite kontakty aj na stránke Ligy proti rakovine v sekcii Užitočné informácie a rady/ a požiadajte ich o takéto vyšetrenie. Ak sa zistí u ženy, že má vysoké riziko, že ochorie na rakovinu prsníkov, alebo vaječníkov, tak by žena mala chodiť na preventívne prehliadky častejšie ako bežná populácia žien. Niekedy sa žene odporučí vykonať odstránenie prsníkov a vaječníkov vo veku keď si odrodí a už nechce viac detí. Malo by to byť vo veku medzi 30 až 35 rokov. Je to veľmi závažné rozhodnutie u mladej ženy, aby si nechala odstrániť zdravé prsníky a vaječníky, preto sa takéto operácie vykonávajú veľmi zriedka.
2008-06-12
MUDr. Ladislav Masák CSc. Odpoveď od:
Karcinóm tela maternice
(Maja)
Vážený pán doktor, som po radikálnej hysterektómii-Wertheim, karc. endometria, štádium 1C (incipientné prerastanie do 2. polovice myometria), LU a všetko ostatné bez nálezu, mám ísť na konz. vyš. či je potrebná zabezpečovacia terapia, môžete mi prosím napísať, v čom spočíva táto terapia a či ide skôr o rádioterapiu a v akom rozsahu? Ďakujem.
Maja

ODPOVEĎ  
V štádiu Ic karcinómu tela maternice je indikovaná pooperačná radioterapia – ožarovanie oblasti malej panvy u ženy. Neviem prečo Vám vykonali radikálnu hysterektomiu podľa Wertheima. Prekvapuje ma aj, že s Vami lekári po výsledku histologického vyšetrenia nerozprávali a nevysvetlili Vám rozsah Vášho ochorenia a potrebu ďalšej liečby. Zaujímalo by ma kde Vás liečia
2008-06-12
MUDr. Ladislav Masák CSc. Odpoveď od:
CIN2
(Janka)
dobry den,pred 3tyzdnami som bola na preventivnej prehliadke kde mi zisitili ze mam nejaku CIN2,a odporucaju ma na konizaciu.Ccem sa spytat je to rakovina?da sa to vyliecit?a dasa ak by mi to odstranili este proti tomuto zaockovat?Neviete kolko by mi to stalo cele to vysetrenie na slovensku,pretoze pracujem v anglicku ,tu si hradim aj poistne,ale radsej by som sa dala liecit na slovensku,V novembri mi bol robeny ster a mala som super vysledky a 3mesiace na to uz tam je IN2.Kde by to bolo lepsie robit to liecenie v anglicku alebo na slovensku?dakujem
Janka

ODPOVEĎ  
Je neštandardné, že Vám odobrali ster na cytologické vyšetrenie po 6 mesiacoch, keď v novembri bola cytologia v poriadku. Diagnóza CIN 2 je výsledok histologického vyšetrenia z vyštiknutého kúska tkaniva z krčka maternice a ide vlastne o stredne ťažký stupeň pred rakovinového stavu. Nepíšete však, že Vám vyštikli kúsok z krčka maternice. V prípade, že skutočne máte CIN 2, tak sa má vykonať konizácia. Kde liečbu chcete absolvovať záleží na Vás.
2008-06-12
MUDr. Ladislav Masák CSc. Odpoveď od:
Rakovina pankreasu?
(peter)
dobry den už mesiac ma pobolievalo brucho a chrbat mam v stolici nestravenu potravu a schudol som 6kg za mesiac dnes som bol u lekara na gastroskopii no vsetko je v norme a za 7 dni mam prist na vyšetrenie pankreasu a 2 krat som bol preliečeny na helicobakter pylori takže mam rakovinu
peter

ODPOVEĎ  
Milý Peter, je správne, že podstupujete tieto rôzne vyšetrenia aby sa vysvetlili Vaše obtiaže. Helicobakter vôbec neznamená rakovinu a spravidla sa antibiotikami vylieči.
2008-06-11
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Rakovina hrtana
(adriana)
Dobry den, chcela by som sa informovat, ci je este nejaka moznost zmiernit opuchy tvare - otec ma rakovinu hrtana, tracheostomiu, po dvoch radioterapiach a chemoterapii - liecba bola "prerusena", nakolko krvacal z oblasti tracheostomie, resp.hrtana, zle vysledky krvi a pod. Ma tiez zavedenu sondu do zaludka. Opuch tvare je pravdepodobne sposobeny stazou lymfy, skusali sme vsetko mozne - studene obklady, cajove obklady, caje, wobenzym - stav sa nezlepsuje. Dakujem za akukolvek radu.
adriana

ODPOVEĎ  
Milá Adriana, radi by sme Vám pomohli, obráťte sa preto na pani prim. Dr. Husarovičovú z Národného onkologického ústavu (e-mail eva.husarovicova@nou.sk), ktoré by Vám mohla poradiť, ako v tomto prípade skúsiť riešiť lymfy. My sme ju už o Vašom probléme informovali.
2008-06-11
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Nález na pľúcach
(Darina)
Pán doktor Siracký, ďakujem Vám veľmi pekne za radu. Ešte by som sa chcela spýtať, či tento nález /gombík na aorte/ môže spôsobovať manželovi kašeľ, nakoľko manžel hodne často kašle. Spirometriu mal negatívnu. Ďakujem pekne.
Darina

ODPOVEĎ  
Milá Darina, myslím, že ten kašel sa nedá pripísať tomu nálezu na aorte. Taký chronický kašel môže byť skôr alebo chronický infekt alebo chronická srdcová slabosť so spomalenou krvnou cirkuláciou v pľúcach.
2008-06-11
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
1 << 369 < 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 > 391 >> 455
Facebook