foto
2% proti rakovine

Vaše 2% nám umožňujú pripravovať mnohé programy a projekty, ktoré pomáhajú onkologickým pacientom a ich rodinám.
fotofotofotofotofoto
Kto sme zisti čo je LPR a ako funguje
Čo robíme Naše aktivity a projekty
Hľadám pomoc Informácie, rady a kontakty
Ako prispieť Dobrovoľník, sponzor
Spolupráca Partnerstvo a spolupráca
lpr Liga proti rakovine bola založená 19. januára 1990 v Bratislave a v tom istom roku bola prijatá za člena Európskej asociácie Líg proti rakovine (ECL) a za člena Medzinárodnej únie proti rakovine (UICC)...
Pokračovať »
Deň narcisov: Ďakujeme za vašu pomoc ...

12.04.2014

Deň, keď sú slová zbytočné

31.03.2014

Naša odpoveď na anonymný email

26.03.2014

Aby mohli žiť život na 100%, ...

03.03.2014

Linka pomoci _

02/52 96 51 48

Po 09:00-13:00 15:00-16:00
Ut 09:00-13:00 14:00-16:00
St 09:00-13:00 15:00-16:30
Št 09:00-13:00 14:00-16:00
Pi 09:00-13:00 14:00-16:00
So 09:15-12:15 14:00-16:00

Newsletter

Informujte ma o novinkách.
E-mail:



 

Poradňa

Internetová poradňa vznikla ako reakcia na množstvo otázok prichádzajúcich od ľudí, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom vyrovnávajú s diagnózou onkologického ochorenia u seba, svojho blízkeho, príbuzného či priateľa.


Pre Vás, ktorí potrebujete informácie, radu, povzbudenie, pomoc v riešení zložitých situácií, ktoré sa vyskytli vo Vašom živote v súvislosti s diagnózou onkologického ochorenia, alebo sa chcete informovať ohľadom prevencie, sú tu lekári – špecialisti v rôznych oblastiach onkológie, psychológ, sociálna sestra – skúsení odborníci z Linky pomoci , ktorí Vám odpovedia na Vaše otázky v závislosti od ich obsahu a problematiky.

Zodpovedanie otázky môže trvať niekoľko dní od jej zaslania. Ďakujeme za trpezlivosť.

 

 


Opýtajte sa našich odborníkov na problém ktorý Vás trápi

Meno  
Predmet   Váš problém
cap   



Doteraz zodpovedané otázky (8738)

strana 380 z 437 (otázky 7581 - 7600)
Názov
(meno)
Text Dátum
Hrcka pod bradavkou
(mirec)
dobry ..mam taku malu otazku..nedavno som si nahmatal hrcku pod bradavkou na pravej strane ,,pred tym bola zmacknuta a bolestiva ,,bolest ustupila,, ale aj tak je citlivejsia ako ta lava a je tam mala hrcka
mirec

ODPOVEĎ  
Milý Mirec, myslím, keď by ten nález pretrvával alebo sa zväčšoval, nech sa na to pozrie lekár.
2008-03-27
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Rakovina Jazyka
(Rastislav V.)
Dobri Den, fajcim asi 3roky nie velmi ativne 2-3cigarety denne.No niekedy ovela viac,pred rokom som si vsimol na spicke jazyka mensi flak,no teraz ich mam na spicke jazyka asi styri (su to flaky okolo ktorich sa robi povlak z jazykasu velke asi ako nechet).Myslite ze je to rakovina?Myslite ze mam navstivit odbornu pomoc?Alebo to je len nejaka infekcia alebo nieco ine prosim poradte som naozaj zufaly a neviem co si mam o tom mysliet prosim odpiste
Rastislav V.

ODPOVEĎ  
Milý Rastislav, podľa Vášho popisu nemyslím že by to bola rakovina, ale najlepšie by bolo aby to vyšetril lekár.
2008-03-27
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Info
(lenka)
Dobry vecer,rada by som sa opytala,ci odporucate tri mesiace po radioterapii krcka lymfodrenaznu masaz,ci nie je nebezpecne mat pomer s partnerom a ake su skusenosti z hladiska uplneho vyliecenia a recidivy pri tejto diagnoze. Bol to nalez v stadiu II.b,nebol operabilny, momentalne je negativny cytoster, SCC marker 1.3,krcok vyzera len min.poskodeny,magnet.rez. este nebola, tiez ma zaujima Vas nazor na liek indonal v mojom pripade. vdaka za info
lenka

ODPOVEĎ  
Každý z nás je jedinečný originál, tak aj každá pacientka má individuálny priebeh ochorenia. Nie je možné dávať všeobecne platiace odporúčania, ktoré odo mňa žiadate. Na tieto otázky Vám najlepšie zodpovie onkogynekológ, ktorý Vás liečil a ku ktorému určite chodíte po liečbe na kontroly. Lymfodrenáž nie je nebezpečná, ak je potrebná. Pohlavný styk môže povoliť lekár, ktorý Vás kontroluje. Všeobecne sa pohlavný styk po liečbe odporúča, jednak preto, aby ste sa vrátila do spôsobu života ako pred liečbou, jednak aj preto, lebo po radioterapii má pošva tendenciu k zúženiu, a potom nastáva problém jednak so stykom, ale aj s možnosťou vyšetrenia krčka maternice a odhalenia možnej recidívy ochorenia. K indonalu - je to potravina bez efektu, ktorý udávajú v reklame. Indonal nebol testovaný ako liek, neboli dokázané jeho liečebné účinky, preto nie je v lekárňach na predpis. Ľudia nie sú pravdivo informovaní o tejto potravine a platia vysoké sumy peňazí.
2008-03-28
MUDr. Ladislav Masák CSc. Odpoveď od:
Hypoechogenna uzlina
(maryja)
chcem sa opytat na termin hypoechogennej uzliny.....liecim sa na rak.stitnej zlazy a neviem, co znamena tento termin....? Dakujem
maryja

ODPOVEĎ  
Milá Mária, termín hypoechogenný uzol je veľmi všeobecný pojem a môže znamenať široké spektrum zmien. Váš lekár ktorý Vám robil USG by mal rozhodnúť čo ďalej či ev. nerobiť punkciu tohto uzla.
2008-03-28
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
RADA - hrčka
(Andrea)
Dobrý deň mám 31 rokov, 2deti. Obidve deti som dojčila asi 4 mesiace. Teraz keď som prestala dojčiť, nahmatala som si na, skoro až nad prsníkom hrčku,ktorá ma občas bolí. Už pred 2. otehotnením ma to miesto bolelo. Myslela som si, že je to len dočasné. Je nutné ísť k lekárovi?Niekde som sa dočítala, že nádory na prsníku nebývajú bolestivé.Budem čakať na Vašu radu.Ďakujem
Andrea

ODPOVEĎ  
Milá Andrea, neviem z Vášho popisu iste určiť o akú môže ísť hrčku. Určite choďte na vyšetrenie lekárovi aj pre Vaše ukľudnenie aj keď to môže byť aj hormonálna záležitosť po dojčení.
2008-03-27
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Cysta na obličke
(Martina)
Dobrý deň. Urológ mi zistil(UZ) cystu na lavej obličke 14mm v hornom kvadrante.Nakoľko mám len 21 rokov chcela by som poradiť ohľadne ďalšieho postupu liečby.Mám navštíviť nefrológa? Som z BA.Ďakujem.
Martina

ODPOVEĎ  
cysta obličky v priemere 14 mm v hornom kvadrante ľavej obličky nevyžaduje žiadnu liečbu. Chorobou sa nezaoberá nefrológ, ale urológ.Stačia pravidelné kontroly každé 2-3 roky.
2008-03-27
Prof. MUDr. Michal Horňák DrSc. Odpoveď od:
Fibroadenom
(Monika)
Dobry den pan doktor chcela by som od vas poradit.Pred dvoma rokmi mi zistili na sonografii prsnika fibroadenom vo velkosti 44mmx20mmx10mm.Teraz som bola na kontrolnom sone a mala som to zvecene o 4mm.Mam stoho strach nikto mi nevie poradit.Rozhodujem sa ze ci si to mam dat vybrat.Prosim vas poradte mi. Dakujem
Monika

ODPOVEĎ  
Milá Monika, najlepšie by bolo ten firoadenom vyoperovať. Budete to mať vonku a budete mať aj exaktnú histologickú diagnózu. Nebudete už na to myslieť a strachovať sa.
2008-03-27
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Plastika cervix
(Tina)
Vážený pán doktor, mám odporučenú plastiku krčka maternice.Mám dve deti, prvý pôrod forceps pre hypoxiu,následne kyretáž, zápaly prsníkov, druhý bol bezproblémový.Nemám ešte žiadne výsledky (stery,kultivácie), ale môj lekár ma informoval, že jediným riešením bude spomínaná plastika.Pozerala som spätne Vaše odpovede, kde uvádzate, že plastika je už zastaralá. Krčok mám bolestivý, mám výtoky.Veľmi prosím o Váš názor.Taktiež by som sa chcela opýtať na hyperplaziu (nález zo sona prsníka).Kontrolné sono mám o 3 mesiace. Viem, že to znamená množenie buniek..?Moc tomu nerozumiem... Ako často by malo byť robené kontrolné sono?
Tina

ODPOVEĎ  
Bez gynekologického vyšetrenia neviem posúdiť dôvod pre vykonanie plastiky krčka maternice. Ani nález na prsníkoch nie je možné komentovať z údajov, ktoré ste napísali. Poraďte sa s lekárom, ktorý hodnotil nálezy na prsníkoch.
2008-03-27
MUDr. Ladislav Masák CSc. Odpoveď od:
Genitálne bradavice - materstvo
(Alena 29)
Dobrý deň, mám 29 rokov a pri konečníku som si objavila pravdepodobne gen.bradavicu. Som z toho zhrozená, pretože sme s manželom 9 rokov a čítala som,že sa tento druh HPV prenáša výlučne pohl.stykom. Navyše máme 4 mes. dieťa. Mohla som počas tehotenstva na neho niečo preniesť? Aká je možnoť liečby,keďže dojčím a Indonal alebo Wartec sa v tomto období nesmie používať. Ďakujem.
Alena 29

ODPOVEĎ  
Nie je dôvod pre stres. Neužívajte uvedené preparáty. Drobná bradavica sa najúčinnejšie odstráni zoškrabnutím skalpelom. Nie je to bolestivé a so skvelým kozmetickým efektom. Navštívte svojho gynekológa a požiadajte ho o takéto odstránenie.
2008-03-27
MUDr. Ladislav Masák CSc. Odpoveď od:
Hrčka v prsníku
(borča)
Dobrý deň pán doktor. Potrebovala by som od Vás radu ohľadom nasledovnej veci. Mám 28 rokov dňa 02.01.2007 som absolvovala sono vyšetrenie prsníkov, kde mi bola nájdená hrčka v ľavom prsníku. Doktor to popísal nasledovne: zobrazuje sa relat.dobre ohraničená ovoidná hypoechogóna izoechgénna lézia O/5,9x10,2mmv axiálnej rovine resp.O/6,1x11mm v sagit.rovine. Za léziou nie sú výraznejšie refrakčné tiene. V sono obraze lézia spĺňa kritéria beningnity. LU bilat.negat. Na základe tohto mi lekár povedal, že sa nemám obávať, že to nie je nič vážne, ale že mi v mesici apríl 2007 urobí biopsiu.Po absolvovaní biopsie som sa dozvedela výsledok že odber vzorky bol nreprezentatívny, pretože ložisko je veľmi malé a vzorku sa nepodarilo odobrať. Tak ma lekár objednal znova na sono prsníkov na kontrolu na november výsledky sono ukázali že nastalo po pol roku zväčšenie o 3,5mm doktor ma ubezpečil, že to nie je nič vážne, že že to zväčšenie može byť spôsobené aj tým, ako on ako doktor umiestni tu sondu, povedal mi že sa nemám znepokojovať, ale že ma o pol roka teda na máj 2008 objedná znova na punkciu.Pán doktor prosím Vás poradte mi, či mám znova podstupiť tú biópsiu alebo si mám hrčku nechať pozorovať. Od známych som počula, že biopsia je nebezpečná a že neustále pichanie do prsníka mi môže najskôr spôsobiť rakovinu. Aký je Váš názor na biopsiu. Viete medzi ľuďmi "laikmi" je názor že bipsia narobí viac zla ako dobra prosím Vás o radu. Mám ísť na tú biopsiu alebo to stačí v mojom prípade iba sledovať každé 3 mesiace. Alebo si mám dať hrčku chirurgicky odstrániť.Ešte som nebola tehotná, tak neviem má aj to vplyv na vybratie hrčky.ďakujem za odpoveď.Tým že mi odpoviete mi veˇmi pomôžete.
borča

ODPOVEĎ  
Milá Barbora, vaši lekári zrejme chcú mať histológiu aj keď ten nález nevyvoláva nejaké silné podozrenie. Neviem, či by nebolo najlepšie chirurgicky extirpovať ten nádorček na histologické vyšetrenie. To je len taký úplne malý chirurgický zákrok.
2008-03-27
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Hrcka
(Simona)
Dobry den prajem,asi tak pred tromi tyzdnami som mala zapalene hrdlo a nadchu odvtedy mam na bokoch hrdla hlavne na pravom nemiznucu hrcku neviem ci to neni mandla ale uz neboli je skor cervenej farby so siv.flakmi,mohli by ste mi prosim vas poradit co by to mohlo byt? za odpoved Dakujem
Simona

ODPOVEĎ  
Milá Simona, myslím že by bolo najlepšie keby to vyšetril lekára, aby to bolo spoľahlivé a aj vy sa upokojili a bola si istá.
2008-03-27
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Bolesť prsníka
(Iveta)
Dobrý večer.Mám 42 rokov a par dni a zvlašt noci ma boli , picha v lavom prsniku smerom k podpazušiu. Prebudzam sa velmi spotena, velmi tažko sa mi vstava.Na mamografii som bola v auguste.Može to byt niečo vážne? V rodine som s rakovinonou obklopena :(. Dakujem
Iveta

ODPOVEĎ  
Milá Iveta, ten bolestivý prsník by mal vyšetriť lekár. To nočné potenie môže už by v súvise s Vašim vekom- 42 rokov- možno začiatok prechodu.
2008-03-26
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Mam sa obavat?
(Pato)
Dobry den, minule som si prehmataval semenniky a na obidvoch semennikoch mam na spodnom konci take akoby uzlinky(ale su makka na dotyk).A tiež ma asi pred tyždnom začalo trochu pobolievat v pravej slabine mal by som to nejako riešiť? Semenniky su rovnako velke akurat lavy je trochu nižšie ako pravý.
Pato

ODPOVEĎ  
Ak nález na oboch semenníkoch je symetrický, tak pravdepodobne ide o hmatné nadsemenníky. Pretrvávajúce bolesti v slabine môžu spôsobovať rôzne choroby. Nižšie uložený ľavý semenník je fyziologický (normálny) nález.
2008-03-26
Prof. MUDr. Michal Horňák DrSc. Odpoveď od:
Ca prsníka
(Mária)
Dobrý deň, mojej mamine 57 r. diagnostikovali ca praveho prsníka, bola jej odobraná cast prsnika a nasledne sa podrobila radioterapii.Teraz berie Tamoxifen.Ale co je problem, ma velke bolesti praveho ramenneho klbu a nemoze hybat pravym ramenom.Kostna scintigrafia je negativna.Tri mesiace chodi ortopedovi, ktory jej daval koxtral, flugalin aj obstreky a nic nepomaha. Este jej aj vznikol opuch v okoli klbu aj v ramene. Treraz chodi na rehabilitacie, ale stale sa nic nezlepsilo.Ani onkologicka sa k tomu nevie vyjadrit.Moze to suvisiet aj s lymfatickym systemom, pretoze jej odstranili lymfatické uzliny? Mozete nam prosim poradit? A este som sa chcela opytat, ked je horna hranica onkomarkerov 26 a mamina ma 28, co to znamena? Dakujem
Mária

ODPOVEĎ  
Milá Mária, vaša mamička je zrejme v dobrých rukách Vašich lekárov. Má všetky dostupné vyšetrenia urobené. Tá rehabilitácia by mala byť úspešná. Nepíšete o aký onkomarker sa jedná. Tých marderov je asi 70. Predpokladám že ide o marker 153 - kde je horná hranica 30.
2008-03-26
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Tumor
(Katarína)
Aký je rozdiel medzi tumorom a karcinómom?
Katarína

ODPOVEĎ  
Milá Katarína, tumor je všeobecný termín, ktorý vystihuje aj nezhubné aj zhubné nádory a aj nie nádorové zmeny. Karcinóm je nádor zo slizníc rôzneho stupňa zrelosti a aj biologického chovania.
2008-03-26
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Hvp
(miska)
prosim vas vysvetlite mi co je to virus hvp a ako sa da liecit a aka je to choroba
miska

ODPOVEĎ  
Odpovede na Vaše otázky nájdete, ak si prečítate moje predchádzajúce odpovede na tejto stránke. Nehnevajte sa za stručnosť, ale sú to veľmi všeobecné informácie, ktoré som už viac krát popísal.
2008-03-26
MUDr. Ladislav Masák CSc. Odpoveď od:
Diagnoza DCIS mliecnj zlazy
(Janette)
Dobry den pan doktor,pred par dnami zistili rakovinu prsnika u mojej mamtky a opis vzorky z biopsie bola taká: parenchým mliecn.zlazy s niekoľkými ložiskami in situ duktalneho karcinómu prevažne papilarnymi štruktúrami bez nálezu komedo štruktúr, Jednoznačné známky infiltrativne komponenty v tomto materiálu nenachazame Zaver: DCSI mliečnej zlazy, High Grade bez nekroz Momentálne čaká na termín operácie. Ja by som mala na vás par otázok a to, či tento typ je invazivny alebo neinvazivny a nerozumiem tomu čo to je vlastne papilarnej štruktúry a čo to znamená High grade ? Nádor je v ľavom prsníku , aká je prognóza u takého typu všeobecne. Vašu odpoveď dopredu ďakujem.
Janette

ODPOVEĎ  
Milá Janette, termín „in situ” je taký “vysoký stupeň – High grade“ predrakovinových zmien. Je potrebná radikálnejšia operácia, či nie sú aj inde podobné ložiská. Celý operačný preparát sa potom podrobne histologicky vyšetrí. Papilárna štruktúra je termín pre formu žľazových útvarov. To je všeobecný termín. Ak sa nejde nič viac len “in situ” tak je prognóza veľmi dobrá.
2008-03-28
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Semenniky
(Jakub)
Dobry den ... Chcel by som sa opytat,ci je normalne,ze mam pravy semennik vacsi a o nieco vyssie ako lavy.Dost ma to vystrasilo,ale nepocitujem ziadnu bolest.
Jakub

ODPOVEĎ  
Vzájomná poloha pravého a ľavého semenníka je správna. Pravý semenník býva uložený vyššie ako ľavý. Príčin asymetrie veľkosti semenníkov je viac. Bolo by vhodné, aby ste navštívili urológa.
2008-03-28
Prof. MUDr. Michal Horňák DrSc. Odpoveď od:
Hlien
(soňa)
Dakujem vam Pán Doktor Siracký za Vašu odpoved ohladne pritomnosti hlienu v stolici,pripadne niekedy aj trochu po otreti na papieri/ot. z 25.3, odpo dnes 28.3/ Viete, mam uz 40 rokov a tak si viac vsimam veci co sa zdravia tyka nez kedysi,tak neviem ci som to mavala i predtym. Pisete ze to je otazkou zial crevnej sliznice takze to nemusi byt nic abnormalne a moze to byt sposobene stravovacimi navykmi-viete mi poradit,ci mam nieco specialne zo stravy vylucit,ci naopak viac pridat,alebo si to jednoducho vobec nevsimat? Dakujem pekne a priejmny zbytok dna prajem :)
soňa

ODPOVEĎ  
Milá Soňa, máme takú dobrú brožúru o výžive pre pacientov, problémy výživy a funkcia čreva a také podrobnosti. Pošleme Vám ju, keď nám pošlete adresu alebo si ju môžete stiahnuť aj na našej stránke v sekcii Aktivity a projekty > Publikačná činnosť.
2008-03-28
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
STRACH z rakoviny
(Janett)
Vážení pán/i/ doktor/i/. Čitam tu niektoré príspevky aj Vase odpovede/zial,neda sa precitat vsetko.../ Velmi si vazim ze stihate popri praci este aj takuto zasluznu cinnost... A Tak vas poprosim aj ja o reakciu: odkedy som pred vyse dvoma rokmi zbadala krv pri stolici a vsade naokolo je to sama rakovina, mam samozrejme velky strach z tejto choroby-zvlast teda hrubeho creva a konecnika,lebo toho je najviac okolo.Som zatial sice len styridsiatnicka,ale mam v okoli znamu podstatne mladsiu/35/ a uz prekonala CA sigmy aj chemoterapiu... Ja som s tym krvacanim samozrejme bola aj na kolonoskopii-boli to -vtom case uz len male hemoroidy vklude,co sa mi z casu na cas ozvu krvacanim,ale napriek tomu mam neustaly strach ist na stolicu ci tam nieco podozrive nezbadam.lebo predsa,uz to budu pomaly 2 roky,co som absolvovala kolonoskopiu a sem tam spozorujem v stolici aj hlien/farbu urcit samozrejme neviem/a obcas mam problemy s naduvanim a pobolievanim no proste mam od istej doby strach a sa pozorujem a mam este vacsi strach a ma to obtazuje a dokonca som pocula-citala,ze rakovina sa da aj preniest/teda z cloveka na cloveka?/ ak clovek trpi imunodeficitom/co ja trpim/. Pan doktor, pekne vas prosim, mam mat strach z tejto zakernej choroby ked som absolvovala kolonoskopiu pred necelyma dvoma rokmi?Alebo nemusim sa bat? Mala by som absolvovat kolonoskopiu zas ked som bola 2 roky dozadu v tomto ohlade vporiadku?A ak ano,od koho mam pytat ziadanku? dakujem za vysvetlenia mojich otazok aj za vasu trpezlivost a cas. Prajem vsetko dobre.J
Janett

ODPOVEĎ  
Milá Janett, Pred dvoma rokmi ste bola na kolonoskopii a nález bol zrejme negatívny. Tak ďalšia kolonoskopia vzhľadom na negatívny nález a aj o mladú vekovú kategóriu nie je nijak urgentná. Čo s tými krvácajúcimi hemoroidmi? Nie je potrebné chirurgické riešenie?
2008-03-26
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
1 << 369 < 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 > 391 >> 437
Facebook