foto
2% proti rakovine

Vaše 2% nám umožňujú pripravovať mnohé programy a projekty, ktoré pomáhajú onkologickým pacientom a ich rodinám.
fotofotofotofotofoto
Kto sme zisti čo je LPR a ako funguje
Čo robíme Naše aktivity a projekty
Hľadám pomoc Informácie, rady a kontakty
Ako prispieť Dobrovoľník, sponzor
Spolupráca Partnerstvo a spolupráca
lpr Liga proti rakovine bola založená 19. januára 1990 v Bratislave a v tom istom roku bola prijatá za člena Európskej asociácie Líg proti rakovine (ECL) a za člena Medzinárodnej únie proti rakovine (UICC)...
Pokračovať »
Orchester Virtuoso nahral pre LPR svoj ...

11.12.2014

Stretnutie psychológov Ligy proti rakovine

01.12.2014

Peniaze zo Dňa narcisov umožnili zakúpiť ...

20.11.2014

Na svete je štvrtá edícia Európskeho ...

23.10.2014

Linka pomoci _

02/52 96 51 48

Po 09:00-13:00 15:00-16:00
Ut 09:00-13:00 14:00-16:00
St 09:00-13:00 14:15-17:00
Št 09:00-13:00 14:00-16:00
Pi 09:00-13:00 14:00-16:00
So 09:15-12:15 14:00-16:00

Newsletter

Informujte ma o novinkách.
E-mail:



 

Poradňa

Internetová poradňa vznikla ako reakcia na množstvo otázok prichádzajúcich od ľudí, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom vyrovnávajú s diagnózou onkologického ochorenia u seba, svojho blízkeho, príbuzného či priateľa.


Pre Vás, ktorí potrebujete informácie, radu, povzbudenie, pomoc v riešení zložitých situácií, ktoré sa vyskytli vo Vašom živote v súvislosti s diagnózou onkologického ochorenia, alebo sa chcete informovať ohľadom prevencie, sú tu lekári – špecialisti v rôznych oblastiach onkológie, psychológ, sociálna sestra – skúsení odborníci z Linky pomoci , ktorí Vám odpovedia na Vaše otázky v závislosti od ich obsahu a problematiky.

Zodpovedanie otázok môže trvať niekoľko dní, ďakujeme za Vašu trpezlivosť.

 


Opýtajte sa našich odborníkov na problém ktorý Vás trápi

Meno  
Predmet   Váš problém
cap   



Doteraz zodpovedané otázky (9146)

strana 380 z 458 (otázky 7581 - 7600)
Názov
(meno)
Text Dátum
Fibroadenom a augmentácia
(nikita)
Dobrý deň. Mám 24 rokov a v roku 2003 mi bol vyoperovaný fibroadenom. Dnes mám 6 fibroadenómov v oboch prsníkoch rôznych veľkostí. Lekárka chce môj stav zatiaľ len raz za pol roka kontrolovať. Mám jedno dieťa a ďalšie neplánujem. Chcela by som si dať odstrániť prsné žľazy s následným vložením silikónových implantátov. Chcela by som Vás požiadať o Váš názor na moje plány. Či je spojené nejaké riziko v spojitosti fibroadenom a augmentácia. Ďakujem veľmi pekne za skorú odpoveď a prajem pekný deň.
nikita

ODPOVEĎ  
Milá Nikita, váš problém môže spoľahlivo posúdiť jedine Váš lekár. On má spoľahlivé informácie o tých fibroadenómoch v oboch prsníkoch, o presných diagnostických záveroch, o rizikách a aj o možnostiach silikonových transplantátov . A tiež hlavne o indikáciách chirurgického riešenia. Ťažko mi z Vášho stručného popisu robiť záver, nevyšetroval som Vás. Ale porozprávajte sa s Vaším doktorom, uvidíte, že Vám veľa ozrejmí.
2008-06-27
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Biopsia pecene
(Karin)
Prosim o radu resp. vysvetlenie vysledkov biopsie pecene mojej maminky.Lekari sa jednoznacne nevyjadrili a nevieme na com sme.Odporucili nas na nar.onkol. ustav v BA, momentlane cakame na volny termin konzultacie.Mamina ma niekolko nalezov na peceni a preto jej robili CT, magneticku rezonanciu a biopsiu pecene. Zaver z biopsie je nasledovny: Histomorfologicky obraz podporeny imunohistochemickym profilom svedcia pre infiltraciu tkaniva pecene adenokarcinomom, s preferenciou pankreato-biliarneho povodu/zlcove cesty?,pankreas?/. Z inych moznych lokalit do uvahy pripadaju najma pluca a prsna zlaza. Zaver z magnetickej rezonancie je nasledovny:Mnohopocetne solidne loziskove lezie heparu, v.s.mts pri neznamom origu. Retroperitonealna lymfadenopatia. Drobna cysticka struktura v oblasti lavych adnex. Krvne vysledky: GMT:3,29,AST:0,83,1,09, ALT:0,66,0,63,ALP:4,49, AMS:1,14. Markery:AFP:3,36, CEA:0,56, CA 125:26,9, CA 15-3:13,2, CA 19-9:16,4, CA 72-4:1,33. Dakujem velmi za kazdu informaciu resp. radu.
Karin

ODPOVEĎ  
Milá Karin, myslím, že ide o tzv. metastatické ložisko v pečeni. Predpokladaný primárny nádor- pankreas, žlčník? Zrejme to potrebujú dovyšetrovať na NOU v Bratislave. Potom sa rozhodnú čo robiť, akým spôsobom pristupovať k liečbe.
2008-06-27
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Konizácia
(Martina )
Váž.pán doktor,toto je správa od patologa po zákroku,môj lekár je na dovolenke a chcela by som vediet obsah nálezu. Kompletne spracovaný konizát porcia v oblasti junkcie smerom do cervikálneho kanála sú prítomné displastické zmeny povrchového dlaždicobunkového epitelu výrazného stupňa s prechodom do epidermoidného in-situ karcinomu,high-grade SIL/CIS,s tapetovaním početných cervikálnych žliazok a hustou zmiešanov zápalovov celulizáciou v strome sporadicky sa vyskytujú atypické koilocyty čo nevylučuje HPV infekciu.V dvoch excíziách displastické zmeny dosahujú velmi blízko k resekčnému okraju konizátu.Nepatrné čiastky endocervikalnej sliznice a proliferačneho endometria bez atypií.AKá JE MOžNá TERAPIA?Je to veľmi vážne? Za Vašu odpoved Vám dakujem.
Martina

ODPOVEĎ  
Výsledok histologie hovorí, že Vám bola správne a dobre vykonaná konizácia. Mali ste ťažký pred rakovinový stav, ktorý tiež nazývame karcinoma in situ, alebo 0-té štádium karcinómu. NEJDE ešte o invazívny karcinóm. Patolog píše, že okraje sú v zdravom tkanive, to znamená, že sa odstránilo všetko choré tkanivo. Takže by ste mali byť zdravá. Je však nutné chodiť na cytologické vyšetrenia v 6 mesačných intervaloch. Pre mňa je prekvapujúce, že patolog píše, že nález nevylučuje HPV infekciu. Je samozrejmé, že Váš stav zapríčinil tento vírus.
2008-06-26
MUDr. Ladislav Masák CSc. Odpoveď od:
Prosba.
(Diana)
Dobrý deň,mám k Vám veľkú prosbu, sestra bola na magnetickej rezonancii a tam jej zistili:tumor tela a chvosta pankreasu infiltrujúci v.lienalis s regionálnou a paraaortálnou LAP. Viacpočetné MTS v hepare s polysegmentálnou distribúciou MTS v pravej nadobličke. Ošetrujúci lekár jej naordinoval chemoterpiu. Pán doktor prosím o akú chorobu ide, veľmi sa bojím o sestru má 48 rokov a tri deti. Za skorú odpoveď ďakujem a prajem veľa úspechov v živote!
Diana

ODPOVEĎ  
U Vašej sestry ide o rakovinu podžalúdkovej žľazy s metastázami v pečeni a ostatných orgánoch. Nakoľko nádor sa už rozšíril do iných orgánov prichádza do úvahy systémová liečba chemoterapiou. O prognóze choroby by Vás najlepšie informovali ošetrujúci lekári.
2008-07-07
Prof. MUDr. Michal Horňák DrSc. Odpoveď od:
Ovosan
(Vladimír)
Prosím o Váš názor na prípravok Ovosan. Odporúča sa ako prevencia, ale aj pre onkologických pacientov. Prečo je taký drahý? Ako onkologický pacient žijem z invalidného dôchodku. Nemohla by pacientom prispievať napr. Liga proti rakovine? Alebo pre nich u zdrav. poisťovní vybaviť prispievanie?
Vladimír

ODPOVEĎ  
Milý Vladimír, ovosan patrí do skupiny prípravkov, ktoré rakovinu neliečia, ale podporujú celkový stav a obranyschopnosť organizmu. Takýchto prípravkov je veľa a všetky sú dosť nákladné a nie sú hradené zdravotnými poisťovňami, nielen u nás, ale i v iných štátoch. Individuálne prispievanie na lieky by bolo veľmi zložité a keďže každým rokom pribúda 24 000 nových prípadov, je dosť ťažké, vyhovieť spravodlivo každému. Liga proti rakovine vyčleňuje veľké sumy peňazí na množstvo rôznych projektov, ktoré slúžia pacientom a ich rodinám, aby zmiernili ťažké bremeno choroby, úhrada liekov do nich nie je z pochopiteľných príčin zahrnutá. V prípade finančnej núdze poskytujeme jednorázovú finančnú výpomoc onkologickým pacientom. Ak by ste mali o takúto výpomoc, ozvite sa nám na náš sekretariát.
2008-09-16
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Vys. prsnikov
(Lenka)
Chcem vedieť rozbor lek. vyšetrenia nechapem. Prsna zlaza primeranej echogenity, zrnitej echotextury, fertilneho typu, zahustena a denznejsia hlavne v LQ, diff. pritomne ostrovceky dysplazie, bez evid. loziskovej lezie vpravo, vlavo v DLQ c.5 pozorovat ostro ohranicenu ovalnu hypoechogennu solidnu leziu velkosti 12X8mm , vyvody su nerozsirene, axilly obojstranne volne ja to potrebujem prelozit do laickej reci dakujem
Lenka

ODPOVEĎ  
Milá Lenka, záver a klinická interpretácia USG a mamografického nálezu je možná jedine pre vyšetrujúceho lekára. On Vás pozná, on pozná palpačný nález a jedine on môže urobiť spoľahlivý a správny klinický záver. Nebojte sa ho požiadať o vysvetlenie. Máte na to nárok.
2008-06-26
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Rakovina kosti
(Maja)
Dobrý deň, chcela by sa spýtať na možnosti liečby a percento úspešnosti pri rakovine kosti.
Maja

ODPOVEĎ  
Milá Maja, z vašej správy nie je jasné o aký druh rakoviny kostí ide, sú rôzne v rôznych vekových skupinách, sú primárne aj metastatické, takže Vám nemôžem dať presnú informáciu ani radu.
2008-06-26
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Rakovina prostaty
(Jarmila)
Dobrý deň,pán docent!Dostala som od Vás jednoznačnú odpoveď,že vznik cukrovky nesúvisí s ožarovaním prostaty.Ale manžel, aj 3 ďalší pacienti tesne pred začiatkom ožarovania mali hodnoty glukózy úplne v poriadku a až na konci ožarovania dostali cukrovku.Nie je možnosť poškodenia podžalúdkovej žľazy a tým porušená tvorba inzulínu?Prosím Vás, ubezpečte nás aj v tomto./Tí ostatní pacienti to boli len náhodní,ktorí s ním čakávali na ožarovanie.Možno z 5 boli 3 s ktorými sa bavil mali podobné problémy -vznik cukrovky v priebehu 5 týždňov/.Ďakujem za odpoveď.S pozdravom Jarmila L.
Jarmila

ODPOVEĎ  
Milá Jarmila, osobne nemám žiadne vedomosti o možnom vzniku cukrovky po liečbe žiarením. Ak máte naozaj pochybnnosti, skpúste sa poradiť so skúsenými rádioterapeutmi, ktorí sú iste lepšie informovaní.
2008-06-26
Prof. MUDr. Michal Horňák DrSc. Odpoveď od:
Poradte mi
(wewe-d)
posledny mesiac ma strasne bolieva pod pravym rebrom a spravila sa mi hrca mozte mi poradit co to moze byt?dakujem
wewe-d

ODPOVEĎ  
Z Vášho stručného popisu sa je naozaj veľmi ťažko vyjadriť konkrétnejšie o čo by mohlo ísť. Ak sa mení bolesť tak radšej zájdite k svojmu doktorovi, ktorý Vás iste nasmeruje ďalej. Mohli ste sa však iba niekde buchnúť a ani sám o tom neviete. Nemyslite preto hneď na najhoršie.
2008-06-25
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Rakovina krcka?
(Andrej Horak)
Dobry vecer, moja zena ma vysledok cytologie LSIL s doporucenim kontroly o tri mesiace. Staci to, nezanedba sa nieco? Este pred rokom mala PAP II. Je ten LSIL sposobeny vzdy HPV? Hladame clanky o sposobe prenosu a nechapeme, sme si na 100% verni, ineho partnera sme nemali, dodrzujeme hygienu.Bradavice nemame nikde. Skutocne nechapeme, kde sme k infekcii prisli.
Andrej Horak

ODPOVEĎ  
Pri cytologickom náleze LSIL by sa mala vykonať expertná kolposkopia, ale aj cytologia o 3 mesiace je akceptovateľný postup. Netrápte sa hľadaním cesty infekcie. Žena sa infikuje najčastejšie počas jej prvých sexuálnych kontaktov. Vírus pretrváva v pošve ale nie je aktívny a aktivizuje sa až po čase. Súčasný nález HSIL u manželky neznamená, že ste sa niektorý z vás infikoval v dobe od poslednej negatívnej cytologie. Myslím si, že si môžete dôverovať.
2008-06-25
MUDr. Ladislav Masák CSc. Odpoveď od:
LIMFATICKE UZLINY
(ANETA )
milý pán doktor. chcela by som sa poradiť.Mam 4-ročneho syna a začali sa mu tvoriť limfatické uzliny v záhlavý.na pravej aj lavej strane ma dve.aký to môže mať pôvod? lekarka mu dala antibiotiká. ale aj tak mám strach. idem na dovolenku pri more kôli jeho alergii.neviem ako to bude reagovať tam. čo ak sa mu to zhorší.ako mám pokračovať na dovolenke aj po nej?
ANETA

ODPOVEĎ  
Milá Aneta, tá lokalizácia tých uzlín v záhlaví mi pripadá netypická. Samozrejme v prvom rade myslíme na zuby, mandle. Ale to reagujú skôr podčeľustné uzliny. Záhlavie je vzadu na krku. Keď sa vrátite z dovolenky nech sa na to znovu pozrie Vaša lekárka.
2008-06-25
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Problémy s prsníkmi
(evita)
Dobrý deň pán doktor, chcela by som poprosiť o Váš názor.Ako 21 ročná som si vyhmatala hrčku v pravom prsníku. Bola som v sledovaní gynekológa. Porodila som 23 ročná, tú hrčku som si dala extirpovať po 4 rokoch od nálezu. Výsledok bol fibroadenóm. Po piatich rokoch sa mi na tom istom mieste vytvoril fibradenóm znovu (takisto to bolo potvrdené histológiou).Pravidelne chodim na sono kontroly prsníkov.Teraz mi našli fibroadenóm v ľavom prsníku vo veľkosti 8mm a niekoľko jednoduchých cyst v oboch prsníkoch. Podľa radiologičky je nález bežný a doporučuje kontrolu raz ročne. Môj gynekológ je toho istého názoru. Som zdravotná sestra s vysokoškolským vzdelaním a po všetkých odborných informáciach s tohoto odboru mám strach s progresie. Znepokojujú ma cysty, ktoré môj gynekológ odmietá liečiť nejakým hormonálnym prípravkom. Aký je Váš názor na opakované extirpácie fibroadenómov a liečbu cýst. Veľmi pekne dakujem za odpoveď.
evita

ODPOVEĎ  
Milá Evita, opakovaná histológia fibroadenómov je spoľahlivý výsledok a zdôvodňuje len kontroly. Tie cysty, keď sa zväčšujú alebo vykazujú nejaké nepravidelnosti na USG sa potom zvyknú punkciovať a obsah cytologicky vyšetriť. Myslím, že Váš gynekológ uvažuje správne.
2008-07-01
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Diagnoza PAP IV
(Renata)
Dobry den , chtela bych se zeptat co znamena diagnoza PAP IV je to rakovina mam se neceho obavat je me 25 let zjistili me to vcera za tri tydny jdu na malou operaci musim na to porad myslet .... Dekujem za odpoved
Renata

ODPOVEĎ  
Cytologický nález PAP IV ( ide o starú klasifikáciu) hovorí o pravdepodobnom karcinóme. Takýto cytologický nález ešte sám o sebe by nemal byť indikáciou na konizáciu - na ktorú Vás pozvali. Zvlášť keď je výsledok cytologie z laboratoria, ktoré ešte nepoužíva súčasnú klasifikáciu, tak asi i výsledky nie sú najspoľahlivejšie. Mali by ste absolvovať expertnú kolposkopiu a excíziu z krčka maternice na histologické vyšetrenie. Podľa výsledku tejto biopsie sa určuje ďalší liečebný postup. V niektorých prípadoch môže byť i nález PAP IV nesprávne zhodnotený a zbytočne sa vykoná konizácia. Konizácia u žien, ktoré ešte nerodili by sa mala starostlivo zvážiť.
2008-07-01
MUDr. Ladislav Masák CSc. Odpoveď od:
Krvacanie z konecnika
(daniel)
dobry den pan doktor, mam 32 rokov a uz nejaky cas problemy s konecnikom... obcas sa stane, ze v stolici a na toal.p. najdem krv... pripisoval som to hemoroidom a ked problemy pretrvavali, isiel som na vysetrenie. na chirurgii skonstatovali, ze mam trhlinky v okoli konecnika. doporucili mi test na OK,ktory prave realizujem. chcem sa spytat, nieje zbytocne ho robit, ked aj tak zjavne krv v stolici je? myslim si, ze test bude preto pozitivny. stolicu mam teraz kasovitu, pretoze som v strese z toho vsetkeho... velmi sa bojim, a neviem sa na nic sustredit... som prosto padavka:)) dakujem
daniel

ODPOVEĎ  
Pán Daniel, nestresujte sa, buďte kľudný, nechajte si urobiť test na Okultné krvácanie, lekár to potrebuje vedieť a bude vedieť z toho urobiť záver.
2008-06-25
MUDr. Viliam Ujházy DrSc. Odpoveď od:
Mikrokalcifikáty
(Mária)
Dobrý deň, pán doktor, chcela by som sa informovať čo to znamená BIRADS 2. Diagnostikovali mi stacionárne nesusp.MK vpravo retrorolárne, Lu preaxilárne vpravo. Minimálna dysplázia v HLQ.P1. Na SONO: Bilat. obraz prechodnej prsn ej žlazy s akcentovanou reziduálnoužlazou v typyckých lokalitách, zobrazený parenchým bilaterálne prítomné nepočetné cysty, viac v pravo.HMQ 1. sin bez vizualizovateľšných ložiskových zmien a atýpii. Chodím na kontroly pravidelne nakoľko som cystická, ale mikrokalcifikátoch sa začalo hovoriť až teraz v januári. Udajne z mikrokalcifikátov vzniká rakovina.Môžete mi to prosím Vás vysvetliť. Vopred ďakujem
Mária

ODPOVEĎ  
Milá Mária, som presvedčený, že Váš vyšetrujúci lekár Vám povedal súhru a záver tohoto vyšetrenia. On Vás pozná, on pozná všetky súvislosti a preto jedine on môže spoľahlivo interpretovať všetky tie nálezové detaily. Nebojte sa s ním porozprávať.Tie mikrokalcifikáty a vznik rakoviny, to sú nepodložené teórie, nič také sa nedá tvrdiť.
2008-06-25
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
HORMONáLNA LIEčBA
(JANO)
Vážený pán profesor,nachádzam sa v druhej fáze hormonálnej liečby prostaty carcino.Bol mi nasadený preparát Systen 50 /estrgen/.Stúpajúce PSA. V prípade neúčinnosti tohto preparátu,aká je možná ďalšia terapia? Vďaka
JANO

ODPOVEĎ  
Ak by som sa mal vyjadriť o liečbe potreboval by som mať nasledujúce údaje: kedy ste sa začali liečiť hormonálnou liečbou, aké lieky ste brali, aké bolo vtedy prvé PSA a ako PSA pokleslío. Ako sa menila liečba a aké je teraz PSA.
2008-06-25
Prof. MUDr. Michal Horňák DrSc. Odpoveď od:
Vysvetlenie
(Mária)
Dobrý deň p.doktor. Prosím Vás o vysvetlenie BI-RADS5 malígny dvojj.nález. Ďakujem, ostávam s pozdravom.Mária
Mária

ODPOVEĎ  
Milá Mária, ten Váš mammografický nález jednoznačne znamená, že treba pokračovať- ďalšie diagnostické prístupy aby sa získala definitívna a jednoznačné diagnóza.
2008-06-25
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Znamienko
(Nika)
Dobrý deň! Chcem sa spýtať, nad kolenom mám znamienko o priemere 1.5 mm, po okrajoch je svetlohnedé a v strede je čierne. Trochu sa mi zdá, že ten čierny stred sa rozširuje aj na to pôvodne svetlohnedé okolie. Chcem sa spýtať, či je aj take malinké znamienko nebezpečné, či s tým treba niečo robiť alebo si ho mám len sledovať, či sa nezväčšuje celé. (Tento rok mi už vyberali tri znamienka, boli dysplastické).Ďakujem za odpoveď.
Nika

ODPOVEĎ  
Moja rada je: nesledujte sa sama, ale choďte to ukázať kožnému lekárovi. Čím skôr tým sa budete kratšie znepokojovať.
2008-06-24
MUDr. Viliam Ujházy DrSc. Odpoveď od:
Hrubé črevo
(Gabika)
Obraciam sa na Vašu poradňu, nakoľko začínam byť zúfalá a mám strach čo je so mnou. Moje problémy sa začali pred 3 rokmi (dávam si príznaky do súvislosti a predpokladám, že sa jedná o jednu a tú istú diagnózu). V r. 2005 som mala 4 mesiace hnačku. Nie s častým nutkaním na stolicu, na toaletu som išla v podstate len raz - vždy pravidelne ráno, ale stolica bola úplne riedka až vodnatá, bez prímesi krvi či hlienov. K lekárovi som išla asi po mesiaci, absolvovala som viacero vyšetrení vrátane infektologických,biochem. rozboru krvi, všetko v poriadku, p. doktorka doporučovala ešte kolonoskopiu. Ale hnačka postupne prešla a na kolonoskopiu som nešla. Vyše roka som bola ok, ale po roku ma začalo pobolievať brucho - v oblasti okolo pupka, ale skôr napravo, občas až v pravom boku a v krížoch (v pravej časti). Išlo skôr o tupú, prerušovanú ale neustávajúcu bolesť. Nie výraznú, chodila som normálne do práce. Skúšala som diétu, jeden deň aj hladovku, ale bez zmeny. Bola som na gynekologickom vyšetrení, na sono brušných orgánov, vyšetrenie krvi, moču, všetko v poriadku, mierne znížená hladina erytrocytov a znížený hematokrit. Po cca. 3-4 mesiacoch bolesť postupne zmizla. Objavila sa znova presne po roku, t.j. v marci tohto roku. Na začiatku presne tie isté príznaky - bolesť napravo od pupka, pobolievanie v pravom boku a v krížoch. Po cca. 3 týždňoch som išla opäť k lekárke. Praktická lekárka ma poslala na gynekologické vyšetrenie. Práve v tom čase sme celá rodina dostali chrípku, takže som tri dni preležala doma s vysokými horúčkami. Po 3 dňoch som nastúpila do práce. Zhruba od tohto času som začala mať ďalšie problémy. Bolesť v pravom podbruší neustala, ale presúvala sa postupne nižšie. A odvtedy mám stále (vlastne už 4 mesiace) zvýšenú teplotu. Cca. týždeň po chrípke som teda išla na gynekologické vyšetrenie a na základe lokalizácie bolesti a zvýšenej teploty p. doktorka vyslovila podozrenie na zápal pravého vaječníka. Na sono vyšetrení nebolo nič viditeľné, len mierne zväčšený pravý vaječník (ale v norme). Predpísala mi antibiotiká. Zároveň mi odobrali krv na vyšetrenie zápalového markera, ktorý bol ale v poriadku. Tiež iné výsledky, ktoré by mohli potvrdiť zápal, boli v poriadku. Dokonca som mala leukópeniu (2,78, ukázala sa ako prechodná, v ďalších rozboroch krvi už to bolo v poriadku). Po liečbe antibiotikami teplota ani bolesť neustúpili. Praktická lekárka ma poslala na vyšetrenie k chirurgovi, či sa nejedná o chronický zápal apendixu. Chirurg mi v podstate nič nepovedal, len v správe uviedol, že sa jedná skôr o gynekologický problém. U gynekologičky som bola ešte 2x, zakaždým tvrdila, že z jej pohľadu je všetko ok. Následne ma praktická lekárka poslala na sono brušných orgánov - všetko v poriadku, rádiológ doporučil vyšetrenie hrubého čreva kontrastnou látkou so zameraním na ileocekálnu oblasť. Kontrastná látka však dlhodobo nebola k dispozícii v našej nemocnici ani v okolitých okresoch. Medzitým sa objavili ďalšie prejavy - zvýšená teplota pretrváva až dodnes, pridružili sa bolesti kostí a svalov, niekedy nemôžem v noci spať, lebo ma bolí ľavé plece alebo pravé koleno, prípadne členky, ráno niekedy nemôžem našlapovať na päty, lebo pri dostúpení ma bolia. K tomu únava, stuhnutosť, zvýšená spavosť atď. (únavu som pociťovala už dávnejšie, pripisovala som ju práci a stresu). Na dolných končatinách sa mi z času na čas objavia zatvrdnuté hrčky, sú bolestivé na dotyk a po čase (po cca. týždni zmiznú). Lekárka mi povedala, že nevie čo je to. Len na základe informácií z internetu uvažujem, či by sa nemohlo jednať o tromboflebitídy, ktoré "môžu byť prejavom iného vážneho ochorenia". Medzitým mi urobili podrobné vyšetrenie krvi snáď na všetky možné ochorenia, Crohnovu chorobu, ulceróznu kolitídu, poruchy imunity, infekčné ochorenia (napr. mononukleózu), boreliózu, hepatitídu ...atď., reumatoidné faktory, myslím, že aj na onkomarkery, sama neviem presne na čo všetko, ale jediným pozitívnym výsledkom bola zvýšená amyláza (3 oproti norme do 1,67). Medzičasom mi laparoskopicky vybrali apendix, ale nebol príčinou mojich ťažkostí, histológia nepotvrdila zápal, údajne tam neboli ani zrasty. Po čase mi opäť brali krv - amyláza už len 2,02. Nič, čo by potvrdzovalo zápal alebo infekciu.Znížený hematokrit a erytrocyty -len mierne. Tieto dve hodnoty mi stále kolíšu medzi normou a mierne nižšou hladinou. Bola som na gastrofibroskopii, ale so žalúdkom problémy nemám, čakám na výsledok z hist. Bola som na reumatológii, reumatológ bolesti kostí a svalov považuje za druhotné, súvisiace s iným ochorením. Tiež iritáciu pankreasu (na základe zvýšenej amylázy) považujú lekári len za sprievodný jav iného ochorenia. Problémy neustupujú, v poslednej dobe fungujem len vďaka analgetikám. V pravom podbrušku, takmer úplne dole si niekedy nahmatám vypuklinu - myslím, že je to črevo, cítim v ňom prelievanie a plyny, keď si to miesto postláčam, akoby som z neho plyny vytlačila a dočasne vypuklina zmizne. Hnačku nemám, stolica len raz denne, pravidelne ráno, trochu redšia. Robili mi test na okultné krvácanie, negatívny. Som objednaná na irigografiu, nakoľko prakt. lekár skonštatoval, že práve do tejto poslednej časti hrubého čreva by mohol byť problém dostať sa s kolonoskopom. Kolonoskopia ma zrejme neminie, ale najskôr chcú vyskúšať vyšetrenie kontrastnou látkou.Nemám ešte výsedky všetkých vyšetrení, možno potom budem múdrejšia, napriek tomu by som strašne rada počula Váš názor, lebo psychicky už svoj stav veľmi zle znášam a mám obavy z najhoršieho. Čakacie doby na každé vyšetrenie sú dlhé, tiež čakanie na výsledky, obávam sa, že kým lekári zistia čo je so mnou, bude už neskoro. Čiže zhrniem - mám bolesti v pravom podbrušku, v oblasti kde by malo byť uložené slepé črevo,apendix už nemám, niekedy bolesť cítim aj vyššie - v úrovni pupka, vpravo, prípadne v pravom boku. Mám 4 mesiace zvýšenú teplotu, ktoré kolíše medzi 37,1 až 37,6, nie vyššie. Na nohách (najmä okolo kolien) sa mi objavujú - a miznú - začervenalé zatvrdliny, bolestivé na dotyk. Bolia ma svaly a kosti. Moja otázka: Môžu byť uvedené "sprievodné" problémy prejavom nádoru v tráviacom trakte? Môže sa takto prejavovať ochorenie pankreasu, alebo zvýšená amyláza v tomto prípade nie je dôležitá (žiaden lekár sa nad ňou totiž doteraz nepozastavil). Môže ísť prípadne o zápal, hoci vyšetrenia krvi zápal vylučujú? Aké vyšetrenie by ste ešte doporučovali? Ďakujem veľmi pekne za ochotu a Váš čas, oceňujem možnosť kontaktovať odborníkov aj týmto spôsobom. Pokiaľ je to možné, pošlite mi odpoveď na moju e-mailovú adresu.
Gabika

ODPOVEĎ  
Chápem Vás, že nie ste spokojná, aj keď vidieť, že Vám dostupní lekári chcú pomôcť a vyšetrili ozaj všetko. Tu je rada na diaľku dosť ťažká. Pokúste sa zmeniť stravu na takú ako je pri pankreatitíde (2-3) týždne, potom ďalšie týždne tzv.bezzvyškovu stravu - bez strukovín, zeleniny. Uvidíte, čo to urobí. Rakovina zpravidla nemá výrazné príznaky, o ktorých píšete (hnačky, zvýšená teplota). Myslím ale, že počkajte ešte na tie naplánované vyšetrovania a keď sa nič nezistí, požiadajte lekára, aby Vás poslal na diagnostický pobyt, do niektorej Vám blízkej nemocnice vyššieho typu.
2008-06-24
MUDr. Viliam Ujházy DrSc. Odpoveď od:
HPV a tehotensvo
(Stanislava Kolodzejova)
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či je alebo nieje vhodné otehotnieť ak mam vysokorizikove HPV. Mám 24 a chcela by som dieťa, no obavám sa komplikácií.Vopred vám Ďakujem.
Stanislava Kolodzejova

ODPOVEĎ  
Už som Vám odpovedal, že prítomnosť HPV nie je choroba. Môžete otehotnieť.
2008-06-24
MUDr. Ladislav Masák CSc. Odpoveď od:
1 << 369 < 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 > 391 >> 458
Facebook