foto
2% proti rakovine

Vaše 2% nám umožňujú pripravovať mnohé programy a projekty, ktoré pomáhajú onkologickým pacientom a ich rodinám.
fotofotofotofotofoto
Kto sme zisti čo je LPR a ako funguje
Čo robíme Naše aktivity a projekty
Hľadám pomoc Informácie, rady a kontakty
Ako prispieť Dobrovoľník, sponzor
Spolupráca Partnerstvo a spolupráca
lpr Liga proti rakovine bola založená 19. januára 1990 v Bratislave a v tom istom roku bola prijatá za člena Európskej asociácie Líg proti rakovine (ECL) a za člena Medzinárodnej únie proti rakovine (UICC)...
Pokračovať »
4. február- Svetový deň boja proti ...

03.02.2015

Ako si požiadať o príspevok zo ...

22.01.2015

Dospeli sme...

19.01.2015

Zimný onko - kardio tábor 2015

13.01.2015

Linka pomoci _

02/52 96 51 48

Po 09:00-13:00 15:00-16:00
Ut 09:00-13:00 14:00-16:00
St 09:00-13:00 14:15-17:00
Št 09:00-13:00 14:00-16:00
Pi 09:00-13:00 14:00-16:00
So 09:15-12:15 14:00-16:00

Newsletter

Informujte ma o novinkách.
E-mail:



 

Poradňa

Internetová poradňa vznikla ako reakcia na množstvo otázok prichádzajúcich od ľudí, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom vyrovnávajú s diagnózou onkologického ochorenia u seba, svojho blízkeho, príbuzného či priateľa.


Pre Vás, ktorí potrebujete informácie, radu, povzbudenie, pomoc v riešení zložitých situácií, ktoré sa vyskytli vo Vašom živote v súvislosti s diagnózou onkologického ochorenia, alebo sa chcete informovať ohľadom prevencie, sú tu lekári – špecialisti v rôznych oblastiach onkológie, psychológ, sociálna sestra – skúsení odborníci z Linky pomoci , ktorí Vám odpovedia na Vaše otázky v závislosti od ich obsahu a problematiky.

Zodpovedanie otázok môže trvať niekoľko dní, ďakujeme za Vašu trpezlivosť.

 


Opýtajte sa našich odborníkov na problém ktorý Vás trápi

Meno  
Predmet   Váš problém
cap   



Doteraz zodpovedané otázky (9286)

strana 380 z 465 (otázky 7581 - 7600)
Názov
(meno)
Text Dátum
Bolesti
(Jana T.)
Dobrý deň! Mojej maminke našli asi pred 4rokmi hrčku na prsníku. Podstúpila v BA operáciu, potom chemoterapiu a následne aj ožarovanie. V dnešnej dobe má všetky výsledky v poriadku. Len ju strašne trápia bolesti ruky z ktorej jej vybrali lymfatické uzliny pri operácii prsníka. Má ukrutné bolesti, kŕče, v ruke nič neudrží. Bolí to stále, ale niekedy, no minimálne raz za den dostane takú bodavú bolesť až jej príde zle. Tie bolesti má už tak od pol roka po operácii. Jej doktorka tvrdí, že to bude bolieť stále že čo chce nech je rada, že je. Tak by som sa chcela na Vás obrátiť s otázkou, či je to normálne, či by som jej nemala vybaviť nejaké komplet vyšetrenie, alebo čo. Som bezradná, chcem jej pomôcť, nech sa netrápi a neviem ako. Ďakujem za odpoveď. S pozdravom Jana
Jana T.

ODPOVEĎ  
Nachádzate sa vo veľmi zložitej situácií, je ťažké pozerať sa na utrpenie a bolesť najbližších. Operácia s odobratím lymfatických uzlín je veľký zásah do organizmu. Ako iste viete lymfatické uzliny sú veľmi dôležité pre organizmus, a po takom zákroku ako opisujete sa môže vyskytnúť tzv slonia ruka, čo je opuchnutie ruky z nahromadených tekutín a nečistôt. A toto môže byť spojené s bolesťou. Ak však máte nejaké pochybnosti o ošetrovaní Vašej mamičky môže požiadať o konzultáciu iného lekára vo Vašom okrese alebo v iných okresoch, podľa fyzických možností Vašej maminky. Držím Vám a Vašej mamičke päste a želám veľa sily a zdravia.
2008-07-31
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Plastika krčka maternice
(Žaneta)
Dobrý deň, mám dve deti, posledný pôrod bol pred 18 mesiacmi. V oboch prípadoch sa mi roztrhla hrádza , po poslednom pôrode mi robili aj kyretáž. Začali mi problémy s výtokom, tak ma lekárka vyšetrila a oznámila mi, že je potrebná plastika krčka maternice, pretože je poškodený.Mám si predstaviť hodiny v tvare ručičiek medzi 12 a 1. Chcem sa spýtať, či je to vážne ochorenie, či ma môže nejako ohroziť, a v prípade zákroku ako dlho trvá hospitalizácia. ďakujem za odpoveď.
Žaneta

ODPOVEĎ  
Bez vyšetrenia neviem odpovedať na Vaše otázky. Tie môže najkompetentnejšie zodpovedať Vaša gynekologička. Všeobecne môžem napísať, že po pôrode sa niekedy môže krčok viac natrhnúť a zhojí sa tak, že je viac inokedy menej deformovaný. Samotný tvar, alebo deformácia krčka nie je ochorením a ak nerobí žiadne problémy, tak nie je dôvod na jeho chirurgickú korekciu. Krčok maternice sa predsa nevystavuje na obdiv. Niekedy takýto krčkok maternice môže byť zdrojom častých výtokov – nie zápalového pôvodu a niekedy môžu byť cievky na takomto krčku fragilné a spôsobujú krvácanie po každom pohlavnom styku. Ak má žena takéto ťažkosti, tak sa odporučí plastika krčka maternice. Jedná sa o krátky a jednoduchý operačný výkon s krátkou hospitalizáciou 1-3 dni.
2008-07-30
MUDr. Ladislav Masák CSc. Odpoveď od:
Vedľajšie účinky liečby
(Zuzana z Banskej Bystrice)
Dobrý deň, od januára sa liečim po decembrovej operácii karcinómu prsníka. Podstúpila som chemoterapiu ( vypadali mi vlasy a už opäť narástli ), rádioterapiu a momentálne som po siedmej dávke Herceptinu.Liečbu znášam pomerne dobre, ale asi 10 dní mám kožné problémy - praskliny na bruškách prstov na rukách a zhrubnuté a zažltnuté nechty na nohách. Kožná lekárka mi nasadila Batrafen a liečivý lak na nechty a zobrala mi vzorky kože na mykózu, výsledky ešte nemám. Zaujíma ma,či sú takéto kožné problémy bežné pri liečbe rakoviny ( je to vedĺajší účinok lieku ? ), ako mám upraviť stravovanie, alebo je dôvod niekde inde? Mykózy som nemávala. Odporúčate ešte nejaké iné vyšetrenia alebo lieky, resp. výživové doplnky ? Ďakujem vopred za odpoveď a želám veľa zdravia.
Zuzana z Banskej Bystrice

ODPOVEĎ  
Počas chemoterapie je Vaša odolnosť voči infekciám oslabená a môžu sa objaviť komplikácie aj kožné - Vaša kožná lekárka Vám iste pomôže. Inak je treba, aby ste mali plnohodnotnú pestrú stravu najmä s veľa ovocím a zelaninou. Ak by ste mali záujem pozrite si v sekcii Aktivity a projekty > Publikačná činnosť brožúrky Ako sa správne stravovať, alebo Chemoterapia a Vy príp. nám pošlite Vašu adresu a zašleme Vám ich poštou.
2008-07-30
MUDr. Viliam Ujházy DrSc. Odpoveď od:
Prosba
(akavenska)
poprosim vas o radu...moja dcera je hematologisky sledovana už 4 roky pre 10-nasobne zvysene hodnoty de.-dimerov bolievaju ju nohy od kolien dole byva často slaba a unavena v poslednej dobe ma hormonalne problemy a ma aj vela znamienok čo jej odporucaju vybrat znamy lekár z Viedne odporučil aby sme našli špecialistu čo všetko zosuladi a bol by ochotny sa zaoberať že je to vážne otec im umrel na melanon kože len ako 38 ročny poprosim vas na koho by som sa mala obratiť--každi nas len odsuva že mame čakať čo bude....chápete to..?? načo čakať kym to v tele prepukne niečo čo nevedia a len rukami zalamuju??kde prosim by ste odporučili aby sme šli..dakujem velmi pekne
akavenska

ODPOVEĎ  
Podľa Vášho stručného popisu by som Vám odporúčal kožné znamienka ukázať kožnému lekárovi a poproste Vášho lekára, aby ju poslal k endokrinológovi. Odtiaľ by som asi začal. Neviem z ktorého ste mesta, ak by ste mali problém napriek tomu s neochotou doktorov ozvite sa nám. Ale máte právo na zmenu doktora ak ste nespokojná. Veľmi Vám prajem, aby ste našli už len ústretových doktorov. A trvajte na tom endokrinológovi.
2008-07-30
MUDr. Viliam Ujházy DrSc. Odpoveď od:
Testis
(Milos)
Dobrý deň, mám 20 rokov a už dlhšiu dobu pozorujem v ľavom scrote nejaké útvary. Študujem prvý rok medicínu a z anatómie viem, že môže ísť asi aj o inversiu testis. Ako môžem samovyšetrením zistiť, či ide o ductus deferens a funiculus spermaticus alebo nejaký novotvar??? Je to možné? Za odpoveď ďakujem.
Milos

ODPOVEĎ  
Neviem si predstaviť čo považujete za inverziu testis? I napriek štúdiu medicíny by bolo vhodné, aby ste navštívili urológa.
2008-07-30
Prof. MUDr. Michal Horňák DrSc. Odpoveď od:
Rakovina prsníka
(Mgr. Beáta Virbová)
Príjemný dobrý deň,26.6.2008 mi opreovalipravý prsník,kde vhornej častia smerom k podpazušiu mi vybrali 10 uzlín,zktorých 2 boli pozitívne nálezy v priemere 0,75cm ani jedna lymfatická uzlina nebola pozitívna už som aj nastúpila hemoterapiu mám za sebou 1 dávku ,chcem sa opýtať či môžem brať napr.vobenzin alebo niečo iné čo by ste mi poradili. S pozdravom Virbová
Mgr. Beáta Virbová

ODPOVEĎ  
Wobenzym by ste mohli pri chemoterapii užívať, ale keď budete mať pestrú plnohodnotnu stravu s jabĺčkami, to Vám nahradí drahý wobenzym.
2008-07-30
MUDr. Viliam Ujházy DrSc. Odpoveď od:
Mikrokalcifikáty
(Zdena)
Dobrý deň, mám dotaz na vás,sedem rokov dozadu mi zistili cysty v prsníkoch, nakoľko moja matka prekonala pred tromi rokmi operáciu prsníka, mala nádor, prešla aj chemoterapiou aj ožarovaním, začali ma sledovať pravidelne, vlani bol mamograf v poriadku, mimo tých cýst tam nebolo nič, ale teraz v júny v ľavom prsníku sa ukázali kalcifikáty, netuším či mikto, alebo makro, a mám si dohodnúť termín operácie, čoho sa týka moja otázka? Či nie je mimo operácie iná možnosť liečby, a ak operácia, čo vlastne obnáša. Vlani mi vyberali z maternice myóm, predvlani zase štítnu žľazu,už je toho na mňa aj dosť, ďakujem, mám 41 rokov a jedno dieťa 12 ročné
Zdena

ODPOVEĎ  
Najistejší postup je chirurgický zákrok. Nemusíte sa obávať, dnes pri takomto stave vyberie len minimálna časť prsníka.
2008-07-30
MUDr. Viliam Ujházy DrSc. Odpoveď od:
Fibroadenoza prsnika a solarium
(Petra Ber)
dobry den, chcela by som sa opytat ci solarium a teda opalovanie sa v solariu (samozrejme nie v prehnanych davkach) moze nejako skodit na fibroadenoza prsnika. jednu hrcku mi vybrali no dalsiu tam nechali z dovodu ze by mohli poskodit nejake zlazy. dakujem za vasu odpoved
Petra Ber

ODPOVEĎ  
Opatrné solarium by nemalo škodiť, ale ak môžete radšej sa mu vyhýbajte.
2008-07-30
MUDr. Viliam Ujházy DrSc. Odpoveď od:
15 este raz
(Jano P)
Dobry den pan doktor no tka ja vam tie priznaky upresnim . Mavam boelsti zaludka pocit akoby hrce v krku obcas ma pali zaha a v stolici mi zostavaju vecsie kusky potravy cele a obcas mam pocit ze ma pali konecnik .Bruch ma uz boli asi mesiac a pol bol som aj dvakrat u doktorky dalal mi lieky Helicid Costi wermorax a este cosi nevedeli by ste mi povedat co mi asi moze byt ? dakujem za odpoved
Jano P

ODPOVEĎ  
Z príznakov, ktoré popisujete je naozaj ťažko jednoznačne povedať čo Vám je. Najlepšie by bolo, keby Vás Váš lekár poslal na vyšetrenie ku gastronterologovi.
2008-07-30
MUDr. Viliam Ujházy DrSc. Odpoveď od:
Cysta a zväčšený vaječník
(kvetoslava)
Dobrý deň prosím o info, či zitená cysta, vraj malých rozmerov a zväčšený vaječník môžu byť symptómami rakoviny. Aká je asi pravdepodobnosť, že to tak je? ďalšie vyšetrenia ma len čakajú, toto bolo zistené pri prehliadke. ďakujem. Strach je silnejší ako zdravý rozum
kvetoslava

ODPOVEĎ  
Aj keď je to niekedy ťažké, počkajte si na výsledky vyšetrení a zbytočne nehľadajte čo by bolo keby. Až tie Vám objasnia situáciu. Nemá význam dohadovať sa – tak sa medicína nedá robiť, čo verím, že uznáte.Prajem Vám,aby výsledky boli pre Vás čo možno najlepšie.
2008-07-30
MUDr. Ladislav Masák CSc. Odpoveď od:
Uzliny,opuch, mandle, teploty
(Zuzana)
Dobry Den, chcela by som sa spytat. Mam 28 rokov. Uz od novembra minuleho roku sa trapim so zvysenymi teplotami od 37-37,5 non-stop. Tiez mam miernu bolest v hrdle od tejto doby. Bol mi zisteny betahemolyticky streptokok skupiny C z vyteru hrdla, na ktoreho som bola preliecena antibiotikami viac krat, ale liecba nezabrala. Mandle mam v dost zlom stave, cize lekari uvazuju aj o ich vybrati.Som s tym uz viacmenej zmierena. Aj ked som silna alergicka a moja alergologicka ma velmi odhovara od ich vybratia.Cakam este na imunologicke vysledky. Starosti mi skor sposobuju zvacsene uzliny, ktore mam v slabinach..za posledny rok mi ich dost pribudlo.Najskor boli len na jednej strane, teraz uz na obidvoch. Na krku mam stabilne zvacsene uzliny po prekonanej mononukleoze (rok 2000)Tiez mi posledny mesiac zacalo opuchat prave lytko a mam v nom bolesti, nikdy predtym som take nieco nezazila.Chcela by som sa spytat, mozu tieto symptomy (uzliny v slabinach, opuchy lytka) suvisiet so streptokokovou infekciou v tele? popripade s chronickym zapalom mandli? Alebo sa mam obavat aj niecoho horsieho?
Zuzana

ODPOVEĎ  
Uzliny na krku sú veľmi pravdepodobne po zápaloch mandlí. Treba ale zistiť príčinu zváčšených uzlín v slabinách. Ukážte to Vášmu lekárovi, možno by bolo treba jednu z uzlín v slabinách vybrať a vyšetriť.
2008-07-29
MUDr. Viliam Ujházy DrSc. Odpoveď od:
Tumor cholecysty
(Maťa)
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať,teda skôr poradiť ohľadom mojej babičky(82), kt. má diagnózu K80 Colica biliaris, Tumor cholecystae Cholecystolithasis, ICHS.Art.hypertenzia, Meta ad hepatim, Pancreatitis fibrosa. Bola v nemocnici, ale nesúhlasila s operáciou nakoľko sme si mysleli, že vzhľadom na jej vek ju nebudeme zbytočne trápiť. 04. 07. bola prepustená a odvtedy sa doma trápime. A vyzerá to tak, že tá operácia by bola asi lepším riešením, takže k moje otázke. Myslíte si, že je ešte možné po takom čase ju operovať, alebo je to už naozaj zbytočné? Má veľké bolesti, zvracia, neje,nemá stolicu, má horúčky a strašne trpí. Poraďte prosím, čo by sme mali robiť? ďakujem vopred za odpoveď.
Maťa

ODPOVEĎ  
Aj pri takom vysokom veku je operácia možná. Ak má babička veľké bolesti, treba vyšetriť brucho, napr. sonografiou, ale najistejšie sa zistí chirurgicky rozsah nádoru a to, či sa dá odstrániť celý.Pri uvažovaní aký postup zvoliť je však dôležitý nález metastáz (druhotných ložísk) v pečeni. Potom je možné uvažovať o ožarovaní, alebo chemoterapii a tíšení bolestí. Ošetrujúci lekár by mal rozhodnúť tak, aby babička netrpela.
2008-07-29
MUDr. Viliam Ujházy DrSc. Odpoveď od:
Výsledky
(Diana)
Dobrý deň, veľmi pekne ďakujem za skoré odpovede na otázky pán doktor a posielam Vám výsledky po konizácii ako ste chceli vedieť: porcio kompletne cirkumferentne vyšetrené v 13 blokoch,epitel zachovaný takmer v celom rozsahu konizátu(denudovaný v cca 10% povrchu),dlaždicový epitel exocervixu je bez dysplatických zmien, v sliznici endocervixu je však zachytený drobný úsek dlažicovej metapláze s HG dyspláziou dlaždicového epitelu na úrovni CIN II/CIN III s vnáraním sa dysplastického epitelu do krýpt endocervikálnych žliazok, bez nálezu stromálnej nádorovej invázie. Endocervikálny aj exocervikálny resekčný okraj sú bez dysplastických buniek. Fragmenty endometria vyvinutého sekrečného typu bez atypie.Ďakujem Vám za seba aj za sestru!
Diana

ODPOVEĎ  
V tomto prípade sa podarilo odstrániť pred rakovinový stav, ktorý bol skrytý pred zrakom lekárov v kanáliku krčka maternice. Je nutné spoliehať sa len na výsledok cytologie odobratej z kanálika krčka maternice.
2008-07-29
MUDr. Ladislav Masák CSc. Odpoveď od:
Mikroadenom
(Adriana)
Dobry den pan doktor, mam 28 rokov a teraz mi zdiagnostikovali mikro-pikoadenom hypofyzy 3 mm. mam prolaktin v profile zvyseny max na 33. uzivam Norprolak. Co mozem do buducna od mojej Dg ocakavat? maju tbl nejaky efekt na tumor alebo sa len tym znizije hladina prolaktinu? Liecba je dozivotna? kolko rokov sa dozivaju pacienti s touto dg vo vseobecnosti? Velmi pekne dakujem za odpoved.
Adriana

ODPOVEĎ  
Milá Adriana, Vaša otázka je veľmi špecifická a po pravde si netrúfam takto sa vyjadriť bez konkrétnych výsledkov. Myslím ,že najlepšie a najspolahlivejšie by k Vám vedel pristupovať Váš lekár, ktorý Vás a Váš stav pozná. Skúste sa s ním porozprávať. Viete, nedá sa hovoriť o diagnóze a prognóze do budúcna vo všeobecnosti. Každý človek sme individualita a tak aj priebeh ochorenia je u každého veľmi individuálny. Prajem Vám všetko dobré.
2008-07-29
MUDr. Ján Siracký DrSc. Odpoveď od:
Stolica
(Janka)
Dobrý deň, pán doktor, dnes som bola 2x na toalete a s hrôzou som zistila, že má inú farbu ako obvykle - 1x bola tmavozelená a 2x až skoro čierna. Viete mi, prosím Vás, povedať, čo mám za problém? Pretože inak sa cítim celkom fajn - len občasné pichnutia v brušnej dutine. Bola som pred pol rokom liečená na helicobacter pi/ylari (neviem ako sa to píše). Ďakujem :)
Janka

ODPOVEĎ  
Stolica je zfarbená podľa toho čo ste jedli (nie náhodou čokoládu?). Nemusíte sa hneď vystrašiť. Ak by ste mali ťažkosti s bruchom, dobre bude aj po čase opakovane vyšetriť prítomnosť Helicobacter pylori.
2008-07-29
MUDr. Viliam Ujházy DrSc. Odpoveď od:
Dysplazia krcka maternice
(Lucia)
po prev.27.2.08 OC PAP II/II-IIIa, ASCUS, HPV HR negat. bola opakovana OC 10.7.08. OC PAP II/IIIa, LSIL. Kult.kompl.+chlam., mykopl.,ureapl.negat. som bola odporucena do NOU k Mudr.Sadovskemu, CSc. na konzultaciu.Objednana som na 23.10.Preventivne po odporucani gynekologickou som nasadila Indonal.Asi neostava ako vyckat do terminu,mozem este nieco spravit? dakujem
Lucia

ODPOVEĎ  
Ak ste HPV negatívna, znamená to, že nemôžete mať žiadny pred rakovinový stav a ste zdravá. Myslím si, že čakacia doba na odborné vyšetrenie v trvaní 5 mesiacov je neakceptovateľná. Najskôr sa jedná o nejaké nedorozumenie. Je možné požiadať o odborné vyšetrenie aj na inom pracovisku. Indonal je potravina, ktorá sa predáva v lekárni. Netuším načo Vám ho odporučili. Najčastejším bludom je, že túto potravinu odporúčajú na liečbu HPV, čo je hlúposť a Vy nie ste týmto vírusom infikovaná.
2008-07-29
MUDr. Ladislav Masák CSc. Odpoveď od:
Papilomavirus
(janka)
Dobrý den! Chcem sa spytat, co to znamena, ked mi gynekolog povie, ze z cytologie mam dvojku. Viem ze to nie je nic vazne. Ale znamena to ze som sa nakazila tym papilomavirusom a ze ho mam v tele alebo co to znamena? Dakujem krasne za odpoved
janka

ODPOVEĎ  
Túto otázku ste mali položiť svojmu gynekológovi. Cytologický nález PAP 2 je normálny nález. To znamená, že ste zdravá a nemáte ľudský papilomavírus.
2008-07-29
MUDr. Ladislav Masák CSc. Odpoveď od:
Hrcky pod kozou
(Robert)
Dobry den,mam 35 r. a asi pred desiatimi rokmi som si nasiel na predlakti v hlbke podkozneho tuku hrcku. Do dnes sa mi pocet hrciek zvacsil hlavne na rukach a sem tam aj na tele.Niektorych velkost sa nemeni,ine sa pomaly zvacsuju.Neviem si vysvetlit o co ide,akeho specialistu s niecim takymto navstivit a ako sa da tvorba novych hrciek zastavit,pripadne odstranit.Nejedna sa o zhubne nalezy? Prosim o radu,pripadne vysvetlenie ochorenia. Dakujem Vam velmi pekne.
Robert

ODPOVEĎ  
Podľa Vášho popisu ide o nerakovinové nádorky, najlepšie urobíte, keď to ukážete lekárovi a on rozhodne, či Vás pošle k chirurgovi.
2008-07-29
MUDr. Viliam Ujházy DrSc. Odpoveď od:
Hrčka na chrbte
(Miroslav)
Dobrý deň, mam 46 rokov a asi pred 2 rokmi, možno dávnejšie, som zistil, že na chrbte mám dve hrčky. Tieto na vonok nie je vidno a taktiež ma nebolia. Viem, že by som mal navštíviť lekára, ale aj tak sa Vás spýtam, čo od toho môžem očakávať a či to môže niečo iné ako rakovina. Ďakujem.
Miroslav

ODPOVEĎ  
Môže to byť a s veľmi veľkou pravdepodobnosťou je to aj niečo iné ako rakovina. Napr. nevinné nezhubné (nerakovinové) nádorky z potných žliaz, alebo z väziva. Ukážte to bez strachu lekárovi. Nemyslite hneď na najhoršie, nemáte dôvod.
2008-07-29
MUDr. Viliam Ujházy DrSc. Odpoveď od:
C71
(Peter Vik)
Dobrý večer, mám 43rokov a pred tri a pol rokom mi bol diagnostikovaný neoperovateľný tumor v oblasti mozgového kmeňa. Podstúpil som rádioterapiu, pri ktorej som dostal dávku 60 Gy(30x 2Gy). Liečbu som ukončil začiatkom apríla 2005. Môj stav bol sledovaný MR vyšetreniami, ktoré konštatovali mierne regresiu alebo stangnáciu nálezu.Po poslednom MR vyšetrení ( dva týždne dozadu)mi bolo oznámené, že nádor sa opäť aktivoval a jediným riešením je opätovné ožarovanie. Pri prvom ožarovaní (rok 2005) mi bolo povedané, že mozog môže byť ožiarený dávkou max.100 Gy Rád by som sa informoval, či je moja informácia o max. dávke správna a či z odstupom času troch rokov môže byť mozog ožiarený tou istou dávkou (60 Gy) alebo len rozdielom do max. dávky. Ďakujem .
Peter Vik

ODPOVEĎ  
Reiradiácia mozgového tkaniva je možná s časovým odstupom od prvej aplikácie rádioterapie minimálne 6, najčastejšie 12 a viac mesiacov. Aplikovaná dávka je nižšia ako pri prvom ožarovaní, najčastejšie 30.0Gy, v jednotlivej dávke 1.8-2.0/frakcia. Veľkosť dávky závisí od ožarovacieho objemu, blízkosti kritických štruktúr v oblasti ožarovacieho objemu.
2008-07-28
MUDr. Viliam Ujházy DrSc. Odpoveď od:
1 << 369 < 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 > 391 >> 465
Facebook