foto
2% proti rakovine

Vaše 2% nám umožňujú pripravovať mnohé programy a projekty, ktoré pomáhajú onkologickým pacientom a ich rodinám.
fotofotofotofotofoto
Kto sme zisti čo je LPR a ako funguje
Čo robíme Naše aktivity a projekty
Hľadám pomoc Informácie, rady a kontakty
Ako prispieť Dobrovoľník, sponzor
Spolupráca Partnerstvo a spolupráca
lpr Liga proti rakovine bola založená 19. januára 1990 v Bratislave a v tom istom roku bola prijatá za člena Európskej asociácie Líg proti rakovine (ECL) a za člena Medzinárodnej únie proti rakovine (UICC)...
Pokračovať »
Nie je "týždňovka" bez animátora

06.08.2014

Kellnerova vakcína - nový liek na ...

30.06.2014

Dobrovoľníci z projektu "Naše mesto" aj ...

18.06.2014

Nový zákon o verejných zbierkach je ...

28.05.2014

Linka pomoci _

02/52 96 51 48

Po 09:00-13:00 15:00-16:00
Ut 09:00-13:00 14:00-16:00
St 09:00-13:00 15:00-16:30
Št 09:00-13:00 14:00-16:00
Pi 09:00-13:00 14:00-16:00
So 09:15-12:15 14:00-16:00

Newsletter

Informujte ma o novinkách.
E-mail:



 

Poradňa

Internetová poradňa vznikla ako reakcia na množstvo otázok prichádzajúcich od ľudí, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom vyrovnávajú s diagnózou onkologického ochorenia u seba, svojho blízkeho, príbuzného či priateľa.


Pre Vás, ktorí potrebujete informácie, radu, povzbudenie, pomoc v riešení zložitých situácií, ktoré sa vyskytli vo Vašom živote v súvislosti s diagnózou onkologického ochorenia, alebo sa chcete informovať ohľadom prevencie, sú tu lekári – špecialisti v rôznych oblastiach onkológie, psychológ, sociálna sestra – skúsení odborníci z Linky pomoci , ktorí Vám odpovedia na Vaše otázky v závislosti od ich obsahu a problematiky.

Zodpovedanie otázok môže trvať niekoľko dní, ďakujeme za Vašu trpezlivosť.

 


Opýtajte sa našich odborníkov na problém ktorý Vás trápi

Meno  
Predmet   Váš problém
cap   



Doteraz zodpovedané otázky (8945)

strana 220 z 448 (otázky 4381 - 4400)
Názov
(meno)
Text Dátum
Varikokéla
(Marek)
Dobry den, ja by som sa chcel spytat, mam take tusenie, ze asi mam varikokelu ale niesom si tym isty, som zmetkar, zo vsetkeho si robim velku hlavu. Mam 16 rokov, a nasim sa to hambim povedat, ze nieco som si nahmatal nad lavim semenikom, ako keby hrubsia zilka. Je to normalne, ze si tam mozem nahmatat tu zilku, alebo to je ta Varikokéla (varicocele). Dakujem za odpoved.
Marek

ODPOVEĎ  
Podľa Vášho popisu môže ísť o varikokélu. Choroba môže byť spojená so zníženou fertilitou. Mali by ste navštíviť urológa.
2009-12-30
Prof. MUDr. Michal Horňák DrSc. Odpoveď od:
Prehliadka
(Miriam)
Dobrý večer, chcem vás poprosiť o radu. Mám 27rokov, u gynekologičky na prehliadke som bola len 2 razy.Keď som mala 20 rokov, bola som na prerušeni tehotenstva.Po zákroku som bola na prehliadke len raz.Občas mávam výtoky, dosť silné.Môže to byť spôsobené prerušenim tehotenstva?Hanbím a bojím sa ísť na prehliadku, pretože zákrok som vybavovala cez iného lekára ako u ktorého som zaevidovaná.Nedávno som si nahmatala malú hrčku na malom pysku, neviem ako mám postupovať.Ďakujem
Miriam

ODPOVEĎ  
Vo Vašom veku predpokladám správanie ako u zrelej ženy. Navštívte svojho gynekológa a požiadajte o preventívnu prehliadku. Nevidím najmenší dôvod pre akékoľvek obavy.
2009-12-29
MUDr. Ladislav Masák CSc. Odpoveď od:
Pricina vzniku rakoviny krcka maternice
(HIlda)
Dobry den rakovinu krcka maternice sposobuje len Hpv vyrus alebo ju sposobuje aj nieco ine ? dakujem Hilda
HIlda

ODPOVEĎ  
Rakovinu krčka maternice spôsobuje HPV zo skupiny vysokorizikových HPV.
2009-12-29
MUDr. Duňa Hrabinská Odpoveď od:
Bradavice vo vagine
(dominika)
Dobry den . Chcela by som sa Vas opytat na jednu otazku. Nasli mi bradavice vo vnutry vaginy ktore su velmi male doktorka mi povedala ze to netreba riesit a ze vo vnutry posvy sa ani nedaju liecit.Pravdepodobne mi to sposobil vyrus Hpv. Docitala som sa ze vyrusu Hpv sa zbavi 80% zien do 2rokoch .. Ked sa mi strati vyrus stratia sa mi aj bradavice ? Alebo naopak ze mozem mat bradavice a vyrus nemat ? A aka je pravdepodobnost ze mi zmiznu bradavice?... dakujem Dominika
dominika

ODPOVEĎ  
Bez vyšetrenia neviem posúdiť čo máte v pošve. Ak sú to bradavice, tak ich treba liečiť. Nesúhlasím s názorom lekárky, že bradavice netreba liečiť. Myslím si, že sa u Vás nejedná o kondylomy. Požiadajte buď o opakované vysvetlenie Vášho zdravotného stavu od Vašej gynekologičky, alebo požiadajte o vyšetrenie iného gynekológa.
2009-12-29
MUDr. Ladislav Masák CSc. Odpoveď od:
Zapal krcka maternice
(LUdmila)
Dobry den. Chcela by som sa opytat ze co sposobuje zapal krcka maternice. Sposobuju ho kvasinky chlamydie prechladnutie alebo moze byt sposobeny aj vyrusom HPV ? Pri rakovine je najprv krcek iba zapaleny ? dakujem Ludmila
LUdmila

ODPOVEĎ  
HPV nespôsobuje zápal v tom klasickom slova zmysle. Zápal krčka maternice spôsobujú baktérie, kvasinky. Prechladnutie nie je príčinou zápalu ale chlad znižuje obranyschopnosť ženy, a tak prispeje k rozmnoženiu baktérii, ktoré spôsobia zápal krčka maternice i pošvy čo sa prejavuje hnisavým výtokom, pálením a podobne.
2009-12-29
MUDr. Ladislav Masák CSc. Odpoveď od:
C 50, C49
(Richard)
Dobrý deň. Manželke (42r.) bola v marci t.r. diagnostikovaná rakovina prsníka. Po vykonanej kvadratectomii a lymphonodectomii axily bola zahájená chemoterapická liečba, následne rádioterapická liečba. Po absolvovaní 8 chemoterapií a 35 ožiarov. V súčasnosti prebieha hormonálna terapia a je podávaná Zometa. Tento mesiac manželka bola opäť na kontrole a na základe bolestí v Th oblasti jej bola diagnostikované - citujem: ložisko sklerozy nasadajuce na hornu kryciu plochu tela stavca Th 6 velkosti 1,2x1 cm - C49 sarkom.Bola zahájená paliatívna ERT na oblasť MTS Th 6 stavca. Plánované TD: 20,0 Gy,obdeň TD:5,0 Gy.Vzhladom na skutočnost, že pojem sarkomu ako nezrelého metastazujuceho nádoru, moja otazka znie: je tento druh liečby dostatočný? Musím podotknut, ze v POKO Martin su neustále problémy so spolahlivostou ozarovacich prístrojov,manzelka bola niekolkokrát posielaná domov z prave z dovodu ich nefunkcnosti.Mam dovod sa domnievat, ze situacia je velmi vazna, preto sa opat pýtam: je naozaj nutné dodrziavat casový harmonogram liečby, moze odkladanie oziarov z dovodu poruchy negatívne ovplyvnit liečbu, moze mat uvedený sarkom stavca metastázujuce ucinky? Doporučoval by ste aj iny druh terapie? Dakujem.
Richard

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, terapia je správna, po ráditerapii bude opakovane kontrolované vyšetrenie kostí a podľa výsledku sa bude pokračovať ev. v inej terapii.
2009-12-29
Doc. MUDr. Vladimír Bella PhD. Odpoveď od:
Fibroadenom
(Antónia)
Dobry den,USG vysetrenim mi bola zistena fibroadenoza prsnika (fokálna lézia HLQ 1.dx.- ben.index, dif.dg.:FA,BIRADS 3).Kontrolu mam absolvovat o 3 mesiace.Chcem sa spytat,aka je pravdepodobnost operacie a ci mozem uzivat hormonalnu antikoncepciu.Dakujem
Antónia

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, operácia nie je nutná, antikoncepciu môžete brať. Kontrola o 3 mesiace je nutná.
2009-12-29
Doc. MUDr. Vladimír Bella PhD. Odpoveď od:
Anechogenne ložiská
(Alena)
Dobrý deň.Mam 30 rokov, bola som na ultrazvuku prsníkov. Trochu sa znepokojujem kvôli výsledku. Mám v oboch prsníkoch prítomné početné anechogenné ložiská veľ. do 8mm.Prsníky sú prechodného typu s pravidelnou štruktúrou mliečnej žľazy.Kalcifikácie neprítomné.Mliekovody nie sú rozšírené.Koža nieje zhrubnutá,podkožie je voľné.LU v axillách nie sú zvečšené. Záver: Cysty v oboch prsníkoch. Mám prísť na kontrolu o rok. Môže z týchto cýst vzniknúť rakovina? Ďakujem za odpoveď. Ešte raz vám ďakujem
Alena

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, ultrazvukový nález prsníkov máte úplne v norme.
2009-12-29
Doc. MUDr. Vladimír Bella PhD. Odpoveď od:
CT mozok 40ml Optiray 300 i.v.
(Lubo)
Neurokranium je normalne,supra i infratentorialne t.č.nevidno ložiskových,štruktuálnych alebo expanzivnych zmien.KS,subarachnoidálne priestory a bazalne cysterny su bez dislokácie,deformacie a patolog.obsahu.Po k.l. je nález idem. Prosim o vysvetlenie vysledku z CT.
Lubo

ODPOVEĎ  
Pán Ľubo, z Vášho popisu Vám môžem vysvetliť iba pojem "Idem" čo znamená -stav nezmenený.Ostatné Vám musí vysvetliť Váš ošetrujúci lekár, ktorý má i iné informácie o Vás/ klinický stacv, liečba, celkový priebeh. So želaním všetkého najlepšieho
2009-12-29
Doc. MUDr. Eva Valovičová CSc. Odpoveď od:
Lymf.uzlina
(helena)
Dobry den! Chcela by som poprosit Vas nazor.Som po extirpácii LU na krku vlavo 30.6.09. Histol:B 09-7844-7846.MTS collo 1.sin-spinocelularny karcinom. ORL.MTS colli 1.sin-spinocel Ca-13.07.2009,náledne pátranie po origu. Pandeskopické vysetrenie:vzorka sliznic zo zadnej komisury bez patologickych zmien,fragmenty sliznice nosohltana a dlazicovobunkového epitelu bez dysplastickych zmien. CT vys,dna 21.8.09-Ojedinele submandibularne LU do 7 mm.Orofacalna oblast v CT obraze bez expanzivnych zmien.Záver:V CT obraze sa v oblasti OF, v hrudniku ani v DB jednoznacne TU infiltrativny proces nezorazil. Loziskovo zmenené ováriá s kalcifikátmi I.sin. PET CT dna 5.11.09:orofaryngu vlavo sa nachadza lozisko zvyseneho metabolizmu glukozy vo viabilnom tkanive, velkosti 1,51x1,28 cm pri negativnom CZ obraze. MR vys.dna 2.12.2009-mierne zhrubnutie makkeho podnebia, vlavo vytvarajuce asymetriu oproti pravej strane s minimalnymi signalovymi zmenami,bez expanzívneho a infiltrativneho na okolie dif.dg.anatomicky variant,zapalove zmeny, nemozno vylucit TU infiltraciu. V ostatnych lokalitach zobrazenej casti faringu, laryngu a krku bez jednoznacnych patolog,expanzivnych a strukturelnych zmien.Bez znamok krcnej lymfadenopatie. Teraz zvazuju RAT. Som zufala ,ze od operacii je 6 mesiacov a este stale nic sa nestalo. Teraz prvy krát my robili onkomarkery. S-SOC :0,50,S-CYFRA 21-1: 1,8,S-CA 72-4 :1,1 ,S-CA125:11,3 ,S CA 19-9: 4,7, S CA 15-3: 7,1 , S CEA: 3 .
helena

ODPOVEĎ  
Dobrý deň,vyšetrenia PET aCT sa zhodujú na malom ložisku s veľkosťou do 1,5cm v oblasti mäkkého podnebia vľavo.Ložisko sa nerozširuje do okolia.Všetky ostatné nálezy vo Vašom organizme sú v medziach normy.Výsledky markerov sú tiež v norme-markery slúžia na sledovanie choroby, nie na jej zistenie, preto boli načasovené správne.RAT sa zdá tiež najoptimálnejšia, pretože sa dá lokalizovať na postihnuté miesto,pretože pri celotelových vyšetreniach Vám v súčasnosti nenašli iné podozrivé ložiská.
2009-12-30
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Zvlastne pocity
(STANISLAV)
dobry den ja mam problem z pravym semennikom,opuchuje mi ak zazivam neaky stres a niekedy aj castejsie,opuchne na dvojnasobne a zvysi sa nervozita mam 40rokov a tato abnormalita sa opakuje uz viac ako 2roky bol som aj na vysetreni na urologii a nic mi nenasli ziaden nalez a zvlastne na tom je ze ked som bol na vysetreni tak prave vtedy mi neopuchol ten semennik a neviem co mam robit a kde hladat odbornu pomoc.O tejto stranke som sa dozvedel z reklamy vo vlaku a preto som Vas oslovil dakujem vopred za Vasu pomoc.
STANISLAV

ODPOVEĎ  
neviem, či som dobre rozumel Vášmu výrazu "opuchovanie" semenníka. Ide o občasné zväčšovanie semenníka (vajíčka), alebo sa zväčší celá polovica mieška? Prvý prípad si neviem vysvetliť a pri druhom môže ísť o tzv. pruh (kýlu). Ak sa Vám zväčší celá polovica mieška v stoji alebo pri námahe, tak vyhľadajte chirurga. Ak ide iba o občasné zväčšovanie semenníka tak to patrí do sféry urológa.
2009-12-28
Prof. MUDr. Michal Horňák DrSc. Odpoveď od:
Sono prsníkov
(rika)
Dobrý deň. Mám 37 rokov a prvý krát ma moja lekárka ma poslala na preventívnu prehliadku na sono prsníkov bola som 21.12.2009.Chcela by som vás poprosiť o priblíženie mojho nálezu ,nakoľko tomu ako laik nerozumiem.Moja lekárka pracuje až od polovice januára a mám strašný strach čo to znamená ten lekár čo mi to robil mi nič bližšie k tomu nepovedal len mi dal spravu a povedal ,že mám prísť o pol roka. USG mammae bilat: Obojstranne obraz tukovej involucie mliečnej žlazy s výraznejšou fibroznou kresbou. Vpravo na rozhraní med.drobná hypoechogenná štruktúra veľ.9x5mm ,vľavo v rovnakej lokalizácii podobná veľkosť 5mm.Koža norm.hrúbky,axialy sú voľné.ZáVER: USG nález v.s.benígnej formácie na rozhraní med.kvv. v s.FA/FL? ADENOZA? kontrola o 6 mesiacov. Ďakujem vám veľmi pekne za odpoveď. A prajem všetko dobré v roku 2010 hlavne veľa zdravia,šťastia,lásky a božieho požehnania . Dovidenia.
rika

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, ultrazvukový nález máte v norme. Môže sa jednať o hormonálne zmeny alebo o nezhubné nádory v prsníku , a preto je nutná kontrola o pol roka.
2009-12-28
Doc. MUDr. Vladimír Bella PhD. Odpoveď od:
Ovarialny karcinom
(daniela)
Dobrý deň, chcem sa opýtať, či môžem dostať rakovinu ovariálneho karcinómu-(matka sa lieči na ca prsníka),pri operácii mi odstránili obidve ovária prevent. (boli bez malignity).Ďakujem za odpoveď.
daniela

ODPOVEĎ  
Na Vašu otázku nie je možné odpovedať tak stručne ako ste stručne otázku položili. Samozrejme nemôžete ochorieť na rakovinu orgánu, ktorý nemáte. Keď nemáte vaječníky, tak nemôžete ochorieť na rakovinu vaječníkov. Genetická zmena, ktorá kóduje vznik rakoviny vaječníkov je rovnaká aj pri rakovine pobrušnice, čo je blana vystielajúca dutinu brušnú - tento typ rakoviny sa nazýva malígny mesoteliom. Jedná sa však o zriedkavý nádor.
2009-12-26
MUDr. Ladislav Masák CSc. Odpoveď od:
Rakovina a deprsia
(Mária)
Prajem pekný vianočný večer, chcem Vás poprosiť o radu, ako bojovať proti depresii a strachu? 10. augusta som si mimovoľne nahmatala hrčku pod pravým pazuším, ukázalo sa, že je to zhubná metastáza, ktorú mi aj s uzlinami 20. augusta vyoperovali. Potom nasledoval kolotoč zisťovania kde je zdrojový nádor. Mamografia ani CT nič neukázali, až mag.rezonancia a následne pracné hľadanie na sono v oblasti pravého prsníka potvrdili malinký 8 mm veľký nádor. Nasledovala operácia v októbri, po ktorej histológia ukázala, že nádor je ešte ďalej rozptýlený, ako sa predpokladalo.30. movembra ma opäť operovali a zobrali mi celý prsník. Po operácii, asi po dvoch hodinách po prebudení sa z narkózy ma začala rana veľmi páliť, napínalo ma na zvracanie, o tri hodiny potom sestra zistila, že banky s krvou sú takmer do polovice plné. Prežila som hodiny v bolestiach, pri sústavnom napínaní a čakaní, až sa lekári uvoľnia na operáciu (mali ťažkú operáciu brucha), pričom ma anesteziologička informovala, že ma opäť musia otvoriť. Žiadny lekár sa po celý čas neukázal a ja som dostala nepredstaviteľný strach, že končím. Nikdy som takú beznádej a osamelosť necítila. Ešte aj na operačnom sále večer som sa strašne bála a nikto mi nepovedal nič, ani ma neupokojil. Viem, že som celkom vyslabnutá chytila lekára, ktorý sa konečne objavil za ruku, ale on iba stroho oznámil...že o chvíľu začneme...Ako som sa potom dozvedela v prsníku mi praskla cievka, ktorá zapríčinila krvácanie. Prebrala som sa na izbe- nasledovala transfúzia, plazma a do rána starostlivosť sestier. Všetko potom prebiehalo štandardne, nič ma mimoriadne nebolelo a nezvracala som. Dnes som už takmer 3 týždne doma, ale zničujúci strach, že zomriem vo mne zostal. Histológia potvrdila - že miesto po operácii už nevykazuje známky nádoru, no ja mm stále bolesti žalúdka, stavy úzkosti, zle spím a bojím sa, že svojím správaním si privodím pokračovanie ochornia. Neviem čo mám robiť. začiatkom januára idem na onkológiu s výsledkami, aby sme sa s onkológom dohodli na ďalšom postupe. Ešte musím spomenúť, že v auguste 2008 mi diagnostikovali Polycytémiu rubra vera, viac ako rok som si - až do operácii pichala Roferon Alfa a začiatky - resp. zvykanie si naň neboli ľahké. Ešte som si z nemocničného šoku priniesla strach z akejkoľvek bolesti - čo predtým nebolo-hoci zdravotne mám toho už čosi za sebou. Veľmi Vás prosím, poraďte mi, ako sa depresii ubrániť - viem, že tento stav mi očakávanú liečbu určite nezlepší. Ďakujem Vám a prajem Vám i chorým veľa síl a vytrvalosti. Mária
Mária

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, pani Mária. Máte za sebou mimoriadne náročné obdobie, ktoré prináša so sebou nielen strach o svoje telo, liečbu tela a fyzického problému, ale aj silne zasahuje psychické prežívanie. Bohužiaľ oznámenie onkologického ochorenia prináša som sebou vari jedno z najsilnejších zasiahnutí do emocionálneho prežívania človeka. Podľa toho, čo píšete, ste si už počas radikálnej operačnej liečby prežili veľmi silnú záťaž na organizmus celkovo. Napriek tomu, že podľa Vás chýbal lekárom akýsi ľudský faktor pri Vaše liečbe, verím, že lekári urobili všetko čo bolo v ich silách, aby Váša operačná a pooperačná liečba prebehla čo najlepšie. No človek nielen len telo, ale aj duša, ktorá prežíva a spracuva nielen negatívne, ale aj pozitívne zážitky. Teraz v čase medzi operáciou a liečbou onkologického ochorenia sa Vám znásobilo prežívanie emocií a strach a beznádej, ktoré opisujete sú bohužiaľ prirodzeným prežívaním u človeka, ktorý sa musí začať "pasovať" s ťažkým ochorení. Tak ako prežívame a spracúvame radostné zážitky, tak prežívame aj tie nepríjemné a boľavé. U vás sú emócie ešte aj znásobené tým, že sú sviatky a koniec roka, teda obdobie, v ktrom väčšina ľudí hodnotí a bilancuje a s nádejou očakáva, že nový rok bude lepší. Vás budúci rok čaká náročná liečba a z toho pramenia ďalšie obavy a strach. K tomu, aby človek zvádol nepríjemné potrebuje veriť, čo však určite viete, ale možno sa pýtate ako veriť tomu, že všetko dopadne dobre? K tomu potrebuje silu. Mať v sebe silu na to, že to dokážete, že dokážete veriť a zvládnuť všetko, čo Vás čaká. Na to aby, sa Vám to podarilo, potrebuje mať pozitívne zážitky a obyčajné drobné radosti, ktoré nielen chorým, ale aj zdravým ľuďom dávajú silu ísť ďalej. Skuste každý deň prežiť niečo pekné, všetko vrámci vlastných možností, možno stačí pekná knižka, krátka prechádzka, stretnutie s ľuďmi, ktorých máte rada. To všetko sú obyčajné veci, ktoré ale dokážu urobiť náš život pekným a neobyčajným. Prajem Vám veľa sily na Vašej ceste a veľa pozitívnych a krásnych zážitkov.
2009-12-26
Mgr. Zdenka Árvayová Odpoveď od:
Dobrý deň!
(Michaela)
Chem sa spýtať či je možné mať pohlavný styk, počas troch očkovaní alebo treba čakať niaku dobu ďakujem za odpoveď
Michaela

ODPOVEĎ  
Pohlavný styk môžete mať aj v čase očkovania. Nemali by ste však otehotnieť. V prípade tehotnosti sa očkovanie dokončí až po pôrode.
2009-12-26
MUDr. Ladislav Masák CSc. Odpoveď od:
Fibrom
(monika)
dobry den mam 30 rokov. pred mesiacom mi vybrali z prsnika fibrom. vysledky boli vporiadku. priblizne pod miestom kde mam teraz jazvu mam nadotyk akoby stvrdnute a mierne vyvysene miesto. chcem sa spytat co by to mohlo znamenat. dakujem Vam vopred za odpoved. monika
monika

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, pravdepodobne sa jedná o pooperačné zmeny. Ak to pretrváva, navštívte svojho gynekológa alebo lekára, ktorý Vás operoval..
2009-12-26
Doc. MUDr. Vladimír Bella PhD. Odpoveď od:
Nádor mandle
(alexandra)
dobrý den pan doktor,velmi sa trapim pre utvar,ktorý mam v ustnej dutine zrastený s krčnou mandlou a ma taky nerovný hluzovitý povrch,viem o tom už velmi dlho,asi sest rokov,ma velkost dva cm a nezvačšuje sa,občas pocitujem bolest uši,mavam časte bolesti hrdla,najma rano,aj ked vypijem nejaký studený bublinkový napoj,v detstve som mavala časte anginy,mam strašný strach,že mam rakovinu,až taký,že sa bojim ist na krčne vyšetrenie,pretože ma aj často šrabka v krku,čo vyvolava zachvat kašlu,iné tažkosti nemam
alexandra

ODPOVEĎ  
Milá Alexandra, strach pred zistením skutočnosti je to najhoršie čo robíte. Stres vám znižuje imunitu.Za každých okolností navštívte otolaryngológa, nemusí to byť hneď onkologické ochorenie. Ak sta mala časté angíny môže ísť i o zápalový stav. So želaním všetkého najlepšieho a dodania si odvahy čo najskôr Váše problémi riešiť
2009-12-26
Doc. MUDr. Eva Valovičová CSc. Odpoveď od:
Opakovana mastitida
(zuzana)
dobry den pad doktor, chcela by som vas poziadat o radu ohladom opakovanych zapalov prsnika. pri prvej dcere, kt. som kojila 19 mes som prekonala asi 4 zapaly prsnika, vacsinou praveho, prvy bol cca v 2 mesiaci, s vysokymi teplotami a zimnicou. bol prelieceny atb (unasin), aj zvysne boli vzdy preliecene atb, nenechala som ich uz dospiet do tohto stadia. pri synovi momentalne prekonavam uz 3 zapal a to ma iba 9 mesiacov, vsetky mi zatial presli po aplikacii vinnych zabalov do 4 dni, su bez teplot. zvlastne je, ze sa zacnu vzdy bolestou bradavky, ktora prejde do bolesti prsnika, pri sati, spustani a dotyku smerom k mliekovodom v podpazusi. vznikaju bez zjavnej priciny a nahle, nemam ani naliate prsia, ani hrcky, syn ma nehryzie (dcerka ma dost hryzla a spociatku sa mi tvorili hrcky.) momentalne vsetci trochu soplime (moraxella zo skolky), ale minuly zapal sme boli zdravi a aj tak som ho dostala. synceka kojim casto, asi 4-5x denne (pred a po spani) a vela krat v noci. mozu opakovane zapaly zvysit riziko rakoviny prsnika? ako sa im vyhnut a ako ich liecit, ked uz vzniknu? moja teoria je, ze mam zuzene mliekovody, moze byt pricinou toto? (mam dost bolestivy spustaci reflex). po zapale mam prsnik makky, ziadne hrcky v nom nie su. chcela by som syna kojit rok a pol ako dcerku, vzhladom na jeho velmi zlu reakciu na vakcinaciu bcg a hexu, po ktorych sa mu zapalila uzlina (4x cistena) a 3 mesiace bral atb (klacid plus benemicin), myslim si, ze mm potrebuje aj fyzicky aj psychicky, najma v tomto obdobi. prosim poradte mi, dakujem za vas cas a zelam krasne sviatky zuzana
zuzana

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, riziko vzniku rakoviny prsníkov nemáte. Nakoľko mávate časté zápaly prsníkov, bolo by vhodné imunologické vyšetrenie.
2009-12-26
Doc. MUDr. Vladimír Bella PhD. Odpoveď od:
Ca pľúc
(Simona Čmelíková)
Dobrý deň. Chcela by som sa s Vami poradit o zdravotnom stave mojho manzela. Pocas zivota bol velmi silny fajciar, fajcil od dvanastich a pocas poslednych desiatich rokov aj dve krabicky denne. Teraz ma 46 rokov a bola mu zistena rakovina pluc. Bolo mu najprv vykonane PET vysetrenie, na zaklade ktoreho sa na dany karcinom prislo. Potom nasledne absolvoval bronchoskopiu, kde mu odobrali kusok tkaniva toho nadoru na histologizaciu, z ktorej vysledky Vam tu pisem - NSCLC I.sin T4N1M0-1 IIIb-IV. No vsak a tu je ten problem. Byvame na vychode Slovenska v Humennom a tu som sa stretla s naozaj obrovskou neochotou lekarou. Kedze tu nie su taki odbornici na danu problematiku, tak nam aj jeho obvodna lekarka, ale aj jeho onkologicka odporucila celkove plucno - onkologicke vysetrenie na specializovanej pneumo - onkologickej ambulancii, kde by sa jeho stavu rozumeli ovela lepsie, ako tam. Lebo ved ani liecba sa este ani nezacala a to ma znepokojuje, aby sme zbytocne nestracali cas.Dokonca nikto nám nechce povedať v akom je to stave a kolko nam vydrzi. Manzel ma velke problemy s dychanim, stale len kasle a z toho ho aj napina. Stale chrci a od zaciatku schudol 8 kg. Jest chce, ale len malo a v malom mnozstve. Jeho onkologicka vravi, ze mohla by ho liecit, ale radsej to chce nechat na specializovanejsich odbornikov. Poradila nam specializovane pleumologicke oddelenie vo Fakultnej nemocnici v Ružinove - Bratislava / MUDr.Peter Kasan, MUDr.Mária Černá CSc./ alebo onko - pneumologicke oddelenie Vysokošpecializovanej nemocnice tuberkulozy a respiracnych ochoreni v Nitre na Zobore / Doc.MUDr.Peter Beržinec CSc. Doc.MUDr.Ján Plutinský CSc./. Zatial dostava iba podporne lieky a lieky na utlmenie kasla a bolesti. Poradte mi prosim, na ktore pracovisko sa obratit, kde by mu lepsie pomohli, mne je to jedno, aj ked je to velka dialka, citala som o oddeleniach v tychto nemocniciach, ze su najmodernejsie na Slovensku, tak hadam by mi ho vyliecili. Tak sa prosim vyjadrite, kde pracuju odbornejsi lekari, kde ho mam zaviest. A vlastne, preco mi odporucili prave tieto dve nemocnice, su naozaj tak odborne ? Aky mate vy nazor ?Vopred Vam dakujem za odpovede s zelam Vam pokojne prezitie vianocnych sviatkov a co najlepsi vstup do noveho roka a najma vela uspesne vyliecenych pacientov. Simona Čmelíková.
Simona Čmelíková

ODPOVEĎ  
Milá Pani Simona, skutočne Vám poradili dve najšpecialinizovanejšie pľúcne opracoviská pre dg.ochorenie Vášho manžela. Roozhodnite sa čo najskôr, podľa toho ako Vám to vyhovuje obe sú skutočne dobré a aste urobia čo sa dá.Treba však uvedomiť si, že ide už zrejma o pokročilý stav. So želaním všetkého najlepšieho Vám i manželovi
2009-12-26
Doc. MUDr. Eva Valovičová CSc. Odpoveď od:
Operacia stitnej zlazy
(anna)
Dobry den chcela by som poprosit o radu.V rodine mojho manzela zistili nejeky gen,ktory mutuje rakovinu stitnej zlazy.Moji synovia boli na vzsetrenie u endokrinologa lebo aj im testy ukazali ze ten gen v sebe maju a mladsiemu ,ktory ma 17 rokov zistil lekar uzlinku.Posiela ho na operaciu a ja chcem vediet ci to nebude mat po operacii nejake nasledky na jeho dalsi vyvoj.A tiez starsieho syna posiela na operaciu ale ten ma zatial vsetko ok.Ale vraj pre istotu.Poradye co mam robit
anna

ODPOVEĎ  
Milá Anna, viem si predstaviť ako sa bojíte o synov.Je dobre že boli dôkladne vyšetrený i po genetickej stránke. Pre Vášho 17r. syna nebude mať operácia, ak je potrebná ásledky pre jeho ďalší vývoj.Ak sa zistí skoré štádiu dg. karcínomu štítnej žľazy je to veľmi výhodné a odstránenú časť žľazy vo fuinkcii nahradia liekami - hormónom štítnej žľazy. Je výborné i že i druhý syn bude sledovaný a ak by došlo k vývoju choroby bude včas urobený potrebný liečebný zásah. Držím palce a prajem všetko najlepšie.
2009-12-25
Doc. MUDr. Eva Valovičová CSc. Odpoveď od:
1 << 209 < 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 > 231 >> 448
Facebook