foto
2% proti rakovine

Vaše 2% nám umožňujú pripravovať mnohé programy a projekty, ktoré pomáhajú onkologickým pacientom a ich rodinám.
fotofotofotofotofoto
Kto sme zisti čo je LPR a ako funguje
Čo robíme Naše aktivity a projekty
Hľadám pomoc Informácie, rady a kontakty
Ako prispieť Dobrovoľník, sponzor
Spolupráca Partnerstvo a spolupráca
lpr Liga proti rakovine bola založená 19. januára 1990 v Bratislave a v tom istom roku bola prijatá za člena Európskej asociácie Líg proti rakovine (ECL) a za člena Medzinárodnej únie proti rakovine (UICC)...
Pokračovať »
Darujeme parochňu

10.04.2015

Narcisový Beh v Košiciach

01.04.2015

VY ste Deň narcisov!

28.03.2015

Darujte 2% z vašich daní na ...

05.03.2015

Linka pomoci _

02/52 96 51 48

Po 09:00-13:00 14:00-16:00
Ut 09:00-13:00 14:00-16:00
St 09:00-13:00 14:15-17:00
Št 09:00-13:00 14:00-16:00
Pi 09:00-13:00 14:00-16:00
So 09:15-12:15 14:00-16:00

Newsletter

Informujte ma o novinkách.
E-mail:



 

Poradňa

Internetová poradňa vznikla ako reakcia na množstvo otázok prichádzajúcich od ľudí, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom vyrovnávajú s diagnózou onkologického ochorenia u seba, svojho blízkeho, príbuzného či priateľa.


Pre Vás, ktorí potrebujete informácie, radu, povzbudenie, pomoc v riešení zložitých situácií, ktoré sa vyskytli vo Vašom živote v súvislosti s diagnózou onkologického ochorenia, alebo sa chcete informovať ohľadom prevencie, sú tu lekári – špecialisti v rôznych oblastiach onkológie, psychológ, sociálna sestra – skúsení odborníci z Linky pomoci , ktorí Vám odpovedia na Vaše otázky v závislosti od ich obsahu a problematiky.

Zodpovedanie otázok môže trvať niekoľko dní, ďakujeme za Vašu trpezlivosť.

 


Opýtajte sa našich odborníkov na problém ktorý Vás trápi

Meno  
Predmet   Váš problém
cap   



Doteraz zodpovedané otázky (9429)

strana 220 z 472 (otázky 4381 - 4400)
Názov
(meno)
Text Dátum
Veľmi vás prosím o radu
(Katarína)
dobrý deň, dočítala som sa, ze ockovanie trva pol roka; ockuje sa 3 krat a medzi kazdym je dvojmesacna pauza.Moja mama to uz hodnu chvilu odklada, ale ja som z toho nervozna, pretoze sa chcem dat zaockovat este ako panna. Je pravda, ze pocas tohto pol rocného očkovania nemôžem mať pohlavný styk?
Katarína

ODPOVEĎ  
Očkovanie je v intervale prvá injekcia, o mesiac druhá injekcia a 6 mesiacov po prvej injekcii tretia – posledná injekcia. Môžete mať počas doby očkovania pohlavný styk. Všetko dobré.
2010-04-06
MUDr. Ladislav Masák CSc. Odpoveď od:
Zdrave dieťa
(lýdia gašpieriková)
prosím poraďte, moja dcéra má 32 rokov má 4ročneho syna druhé tehotenstvo jej prerušili v 6týždni ,vraj prestalo dieťatko rásť.Má krvnú skupinu 0,Rh neg.O ďalšie tehotenstvo sa bojí ,aby sa dieťatko nenarodilo poškodené.Ďakujem za odpoveď a Váš čas.mamina
lýdia gašpieriková

ODPOVEĎ  
Verím, že Vaša dcéra je dobre informovaná a určite sa poradila s odborníkmi ohľadne ďalšej tehotnosti. Určite nepotrebuje moju radu. Napokon, údaje, ktoré ste mi poskytli, nepostačujú, aby som vedel, prečo skončila neúspechom predchádzajúca gravidita, sú potrebné komplexné výsledky vyšetrení.
2010-04-06
MUDr. Ladislav Masák CSc. Odpoveď od:
Prsníky
(Erika )
Dobrý deň. Mám 42 rokov, dvakrát ma operovali na obidva prsníky, mala som tam niekoľko fibroadenómov,naposledy v októbri v minulom roku.Teraz som bola na mamografii: mám neredukujúci typ prsníka, bolo nutné doplniť USG na ktorom mi boli zistené v oboch prsníkoch hypoechogénne dobre ohraničené ložisko bez dorzálneho zatienenia 9x4 mm, obdobné ložisko 11x6 mm je aj v druhom prsníku.Chcem sa opýtať,či sa jedná o fibroadenómy, a či to bude treba chirurgicky odstrániť.Ešte by ma zaujímalo,ako je to možné že od poslednej USG ( august 2009 )za pomerne krátky čas sa mi tam znova vytvorili nové ložiská.Ďakujem.
Erika

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, vznik ako i rýchlosť rastu fibroadenómov nie je známa. Pri novovzniknutých nádoroch sa vykonáva ich biospia. Pri potvrdení fibroadenómu sa nádory sledujú alebo vyberajú. Pri raste alebo zmene tvaru sa chirurgicky odstraňujú.
2010-04-06
Doc. MUDr. Vladimír Bella PhD. Odpoveď od:
C18.5 -gyn. vyšetrenie
(Lola)
Dobrý deň,som onkopacient s dgC18.5 a na poslednej gyn. prev. prehliadke mi gynekolog dal pre onkologa následujúce vyjadrenie o vysvetlenie ktorého chcem poprosiť. Vag.SONO: uterus v AVFL, veľkosti7x3,5x3 cm nemogennej štruktúry,subserozny uzol na prednej stene-bez progresie, 26mm,endometrium6/2mm,Duglasov priestor bez tekutiny Z:Nodus myomatosus ROMA index,CEA,CA15-3,beta HCG DSpecula:MOPVI Pl: uterus v AVFL/3mobilný, tuhý, hladkého povrchu. Andexa bez palpačnej rezistencie, parametria a Douglas voľné. Z:Amenorrchoe,Uterus myomatosus, Klimax?.Vaginosis
Lola

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, nález hovorí, že máte myom na maternici, ktorý má stále rovnakú veľkosť. Nebojte sa vždy pýtať Vášho lekára na vysvetlenie akéhokoľvek záveru vyšetrenia a o Vašich výsledkoch.
2010-04-06
MUDr. Ladislav Masák CSc. Odpoveď od:
Stravovanie pred operaciou
(Zuzana K.)
Dobry den, mame zistili nadory na oboch vajecnikoch, v bruchu sa jej tvori tekutina, priblizne o tyzden nastupuje do nemnocnice a na operaciu. Chcela by som Vas poprosit o radu - je pred operaciou vhodne dodrziavat nejaku specialnu dietu? Ona si nastudovala knihy o vyzive, uplne vylucila maso, mlieko, je hlavne surovu a varenu zeleninu, celozrnne cestoviny a chlieb, pije surove zeleninove stavy, no naraz moze jest iba male mnozstva, lebo ascites jej tlaci na organy v brusnej dutine. Bojime sa, aby prilis nezoslabla a operaciu zvladla. Ake su prosim Vase skusenosti v tejto oblasti? Za odpoved vopred dakujem.
Zuzana K.

ODPOVEĎ  
Milá pani Zuzana, žiaľ rakovina vaječníka je ťažké ochorenie, ktoré nemáva dlho závažnejšie príznaky a preto sa zisťuje v pokročilom stave, o čom svedčí i prítomnosť tekutiny u mamičky v bruchu. Žiaľ žiadna dieta na tento typ rakoviny nie je. Mamička pred operáciou má zrejme i v dôsledku bezbielkovinovej diéty /nejedla mäso,.../ nízky obsah bielkovín v krvi, čo tiež podporuje výpotok v bruchu, resp. môžu byť i opuchy nôh a celého podkožia. Mala by pred operáciou jesť bielkoviny, ak jej nechutí mäso, aspoň vajíčka a mlieko, mliečne výrobky, ktoré sú potrebné i pre narušenú imunitu/ protilátky sa tvoria z bielkovín/ a pre možnosť operačného zákroku aby sa rana dobre hojila a bola chránená pred infekciou.Pred operáciou v príprave iste mamičke budú musieť dodávať albumin/základná bielkovina udržujúca plazmu v cievach aby táto neodchádzala do dutín a podkožia/ a iné látky infúziami, ktoré jej dodajú na základe výsledkov laboratórnych vyšetrení.Ak môže jesť, určite jej podávajte v nejakej forme vaječný bielok 1-2 vajcia denne do polievok, pudingov,... a mliečne kokteily/.Prajem všetko najlepšie!
2010-04-06
Doc. MUDr. Eva Valovičová CSc. Odpoveď od:
Liečba bolesti
(Janka)
Dobrý deň. Chcela by som poprosiť o Váš názor, hoci moja diagnóza nie je onkologická , ale onkológ ju predpisuje. Mám spadnutú priečnu klenbu na nohe a mám tzv. oštepársky lakeť. Ortopéd mi predpísal ožiare céziom na onkológii. Dva ožiare som "vybrala" pred 2 týž. a ďalšie dva mám dobrať po 15.4. Ba dokonca mi bolo povedané, vraj bude stačiť už len 1, lebo tam nemá kto robiť.Chcem sa teda spýtať, či daná "terapia" bude mať vôbec nejaký význam, keďže ožiare som mala predpísané 4 a vo frekvencii obdeň.Ďakujem
Janka

ODPOVEĎ  
Liečba "ceziom" u podobných diagnóz, aká bola diagnostikovaná i u Vás, sa robí na onkológii iba pre koncentráciu drahých prístrojov pracujúcich na podobnom princípe. Mali by ste informovať svojho ortopéda o liekoch, ktoré Vám predpisuje iný lekár za cieľom stlmenia bolesti a tiež o počte a výške dávok "z ožiarov", on pozná rozsah nálezu a v prípade potreby Vám môže poradiť inú alternatívnu liečbu, prípadne v inom pracovisku, kde majú dostatočný počet pracovníkov.
2010-04-05
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Stravovanie po zavedení vývodu.
(Palo)
Manželka bola pred dvoma rokmi operovaná /rak.nádor tela maternice/.Po dvoch rokoch prišlo k recidíve ochorenia.Po liečbe chemoterapiou nedošlo k zmenám,stav sa zhoršil.Prišli problémy so stolicou a po vyšetrení na chir. odd.bola stanovená diagnóza:Ide o desimináciu základného ochorenia/ca endometria s generalizáciou ad periferiam, s prerastaním do prednej steny rekta a zužujúci lumen rekta. Následne manželke bol zavedený vývod. Po operácii však nastali problémy so stravovaním.Akekoľvek malé množstvo prijatej stravy vyvoláva kŕčovité bolesti v črevách.Prosím o radu ako začať so stravovaním v tomto prípade. Ešte dodám, že takmer tri týždne pred operáciou manželka nič nejedla. Ďakujem za radu. S úctou. Palo
Palo

ODPOVEĎ  
V prvom rade jesť v častejších intervaloch/ min. 8 dávok denne/ v menšom množstve s dobrým prežutím-"pôst" vedie ku zvýšenej plynatosti. Strava má byť pestrá s obsahom zeleniny, ovocia, chudého mäsa neúdeného, uhlohydráty i tuky nemajú chýbať.Dostatočný príjem tekutín -plnohodnotných, vylúčiť alkohol a dráždivé potraviny pre manželku. Balastné látky - pšeničné klíčky zahusťujú stolicu- nahrubo pomleteé obilie pomáha k pravidelnému odchodu stolice. LPR vydala brožúrky Ako sa správne stravovať, Rakovina hrubého čreva kde je popísané ako najjednoduchšie žiť s vývodom čreva- brožúrky by mali byť dostupné v každej onkologickej ambulancii, prípadne v LPR v Bratislave na Brestovej 6, alebo je možné si ich stiahnuť na stránke LPR v sekcii Aktivity a projekty >> Publikácie a letáky. Všetko dobré.
2010-04-04
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
HPV po konizácii
(Aninka)
Dobry vecer pan doktor. Som po konizacii krcka maternice. Diagnostikovali mi pritomonost HPV16 (mala som ho v sebe asi 3 mesiace, kym som isla na zakrok). S mojim sucasnym partnerom sme mali pohlavny styk aj pred operaciou, cize ten virus ma pravdepodobne tiez. Mozeme mat nadalej spolu sex bez rizika prenosu HPV spat na mna? Ako sa ma dat vysetrit muz? A ked mu to potvrdia, ako sa toho moze zbavit (okrem silnej imunity...)? Pokial je to neliecitelne, tak je to zacyklene a ked s nim budem mat pohlavny styk, musim ist opat na konizaciu?!?!?! dakujem velmi pekne za odpoved. Aninka
Aninka

ODPOVEĎ  
Dobrý deň. Nestarajte sa o zacyklenie. Žite so svojim partnerom v monogamnom zväzku a pravidelne absolvujte gynekologické vyšetrenie ako Vám odporučí Váš gynekológ. Škoda, že nepíšete aký bol histologický nález z konizácie, ktorú Vám vykonali.
2010-04-04
MUDr. Ladislav Masák CSc. Odpoveď od:
CT pľúc
(Anna)
Dobrý deň, pred 3r.som mala kruté bolesti v ľavom ramene asi 3mesiace.Mám bolesti kĺbov,imunol.deficit a niekoľko mesiacov opuchnuté celé telo, problém s obuvou.Nič mi nezistili,som bez akejkoľvek liečby.V rodina sa vyskytla vo zvýšenej miere ca pľúc a chcela by som preto Vás poprosiť o info,či je možné CT ako samoplatca.Ďakujem za odpoveď
Anna

ODPOVEĎ  
V súčastnej dobe sú dostupné pre samoplatcov takmer všetky vyšetrenia v súkromných zdravotníckych zariadeniach.Vyšetrenia typu CT by sa mali ordinivať iba v odôvodnených prípadoch a to iba po určitom slede vyšetrení, ktoré sú pre organizmus menej zaťažujúce.Z príznakov, ktoré píšete, by Vás najskôr mal vyšetriť obvodný lekár, prípadne ortopéd, reumatológ.
2010-04-04
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Rokovina hrubeho creva
(Nikola Koszegyova)
Moj priatel ma v poslednej dobe nie uplne ale ciastocne priznaky rakoviny hrubeho creva. Ma bolesti brucha,vetry a celkom tenku stolicu . . Na hmotnosti zatial neubuda a ani nechut do jedla nema a ani krv v stolici,iba sem tam hlieny a ma len 28rokov. Nieje obezny a ani nefajci a stravu mame celkom pestru tak sa chcem informovat ci taketo priznaky sedia len na rokovinu,alebo moze mat len podrazdeny zaludok alebo creva? A stolica ma bledu az kavovu farbu. Bola by som vdacna za radu lebo pracujeme v zahranici a taky lahky pristup k doktorovi tu nieje .
Nikola Koszegyova

ODPOVEĎ  
Príznaky, ktoré popisujete, nemusia znamenať prítomnosť rakoviny hrubého čreva. V jeho veku iba zriedka býva diagnostikovaná rakovina v hrubom čreve. Príznaky ktoré popisujete si však vyžadujú hlbšie- detailnejšie odborné vyšetrenie, na základe ktorého bude doporučená zmena v stravovacích návykoch, prípadne bude navrhnutá liečba.
2010-04-04
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Hrca
(anna)
Dobry den,chcem sa opytat,pred 1 dnom som si objavila na lavej casti hlavy taky vecsi opuch ktory je bolestivy.mozte mi poradit?
anna

ODPOVEĎ  
Žiaľ, jednoznačnejšiu odpoveď Vám môže dať iba lekár po doplnení si anamnestických údajov a lokálneho vyšetrenia. Najpravdepodobnejšie nález nič "vážne" nebude znamenať, no navštívte svojho lekára.
2010-04-04
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Výtok z prsníka
(Mária O.)
Dobrý deň, už niekoľko rokov mám výtok z pravého prsníka. Pravidelne mi lekár urobí USG a mamografické vyšetrenie. Na základe nálezu po mamografickom vyšetrení/BIRAD 3/ chodím na kontroly častejšie/raz za 3 mesiace/. Asi týždeň po poslednom USG vyšetrení vo februári 2010 som dostala zápal prsníka, ktorý som liečila antibiotikami Amoksiklav a niečo cefalosporínové. Cytologické vyšetrenie steru z prsníka potvrdilo prítomnosť zápalových buniek aj po mesiaci. Momentálne čakám na výsledok kultivačného vyšetrenia steru na prítomnosť anaeróbnych baktérií. Prítomnosť aeróbnych baktérií sa nepreukázala. Okrem toho čakám na výsledky rozboru krvi - hormonálne vyšetrenie, biochémia možno aj onkomarkery / nie som si istá/. Čo ma momentálne najviac trápi je to, že do zápalu som mala sekrét hustejší a nazelenalý. Po zápale sa zmenil na redší oranžovej až červenej farby. V posedných dňoch ma prsník mierne pobolieva. Môj lekár uvažoval o duktografickom vyšetrení, ale keď som po ňom pátrala, tak som sa skôr dozvedela, že je dosť riskantné. Myslím tým, že málo preúkazné a navyše môže zhoršiť môj stav. Dočítala som sa o magnetickej impedancii, ale tú tiež niektorí odborníci spochybňujú ako "výstrelok módy". Ešte sa snažím dostať na vyšetrenie priamou digitálnou mamografiou v Martine. Magnetická rezonancia u mňa zatiaľ neprichádza do úvahy vzhľadom na klastrofóbiu. Milý pán doktor, poraďte, ktorým smerom by som sa mala uberať. Ďakujem za každú radu.
Mária O.

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, ak Vám sekrét prsníka pretrváva, treba ho najskôr preliečiť, ak sa dokázala zápalová zložka. Určite by som doporučoval duktografiu, ktorá vôbec nie je riskantná a pri sekrécii z prsníka je veľmi dôležitou diagnostickou metódou.
2010-04-04
Doc. MUDr. Vladimír Bella PhD. Odpoveď od:
Anaplastický karcinóm štítnej žľazy
(Henrieta)
Dobrý deň, moja mama sa od 4. mája 2009 lieči najprv na non-Hodgkinov lymfom, ale keď v decembri 7 CHET nezabrali tak teraz posledná verzia, ale ešte stále nepotvrdená je, že má anaplastický karcinóm štítnej žľay. Keďže sa jej veľmi zle prehĺta, veľmi ju to bolí a nič nechce jesť, prosím Vás o radu, čo by jej mohlo pomôcť aspoň troška zmieriť bolesti v krku a nič naozaj toto ochorenie má takú zlú prognózu? Veľmi pekne ďakujem.
Henrieta

ODPOVEĎ  
Musíte počkať na výsledok histologie- ten je smerodajný pre typ liečby. Anaplastický karcinóm má najhoršiu prognózu zo všetkých vyskytujúcich karcinomov v štítnej žĺaze, avšak cielená liečba môže zlepšiť kvalitu života.Skúste mamičke dávať kašovitú, rozmixovanú, prípadne tekutú stravu, v menších, ale častejších denných intervaloch. Dbajte, aby mala dostatočný príjem tekutín- prípadne lekár môže predpísať NUTRI- DRINK.Všetko dobré.
2010-04-03
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Otazka
(Nicol)
Dobry vecer.Prosim Vas,chcela by som vediet či existuje aj v Košiciach nejaky klub alebo združenie ONKO pacientov a kde.je mi doma smutno.Dakujem pekne.
Nicol

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, milá Nicol. Liga proti rakovine má svoju pobočku i v Košiciace, kde veľmi dobre funguje košické Centrum pomoci LPR pre onkologických pacientov. Kontakt na toto centrum spolu s programom centra si môžete nájsť i na našej stránke v sekcii Aktivity a projekty >> Centrá pomoci >> Centrum pomoci Košice. Kontaktné údaje sú nasledujúce: Adresa: Paulínyho 63, Košice Telefón: 055/685 35 46 Kontaktná osoba: MUDr. Oľga Nagyová Telefón: 055/643 81 27 Mobil: 0907 232 257 Všetko dobré Vám želám.
2010-04-01
Mgr. Lucia Budáčová Odpoveď od:
Grawitzov nádor
(Anna)
Dobrý deň,pred rokom som podstúpila nefrektómiu s celým močovodom pre Grawitzov nádor.Z histológie mi prišli nasledujúce výsledky.:Svetlobunkový karcinóm,bez infiltrácie poeriurenálneho tuku,ale so šírením v renálnej véne,žilný pahýľ voľný,atrofia nadobličky, LU bez mts, sínusová histiocytóza.Zaujímalo by ma,čo sa dá z takéhoto výsledku vyčítať, čo to pre mňa znamená do budúcna. Môžem sa tešiť z úplnehé vyliečenia alebo nie? Už rok užívam beta glukán na podporu imunity.Rok po operácii som bola na PET CT a výsledok dopadol dobre.Ďakujem za odpoveď a želám všetko dobré.
Anna

ODPOVEĎ  
Mám radosť spolu s Vami, že vyštrenia PET i CT dopadli dobre, nenašli sa žiadne nové detegovatelné ložiská svedčiace na prítomnosť ochorenia. V súčastnosti paleta liekov je veľmi široká a účinná a ak sa ochorenie zachytí včas, možnosť vyliečenia je možná. Prajem Vám to zo srdca.
2010-04-01
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Bolesti
(Zuzana)
Dobrý deň, pán doktor,mám 44 rokov, som 8 rokov po hysterektomii s ponechaním vaječníkov. V období, keď by som mala mať menzes a ovuláciu mám dosť nepríjemné bolesti vaječníkov i prsníkov, ktoré trvajú aj 10 dní. Takže menzes i ovulácia - 20 dní v mesiaci mám bolesti. Gynekológ mi vysvetlil, že vaječníky sa teraz viac namáhajú, preto to tak intenzívne pociťujem. Existuje nejaký prírodný liek na zlepšenie môjho stavu ? Ďakujem pekne za radu.
Zuzana

ODPOVEĎ  
Dobrý deň. Bez poznania Vášho celkového zdravotného stavu a vyšetrenia neviem posúdiť Váš zdravotný stav ani navrhnúť liečbu. Ideálne je konzultovať priamo s Vaším ošetrujúcim lekárom, nakoľko má prístup k všetkým potrebným informáciám získaných s vyšetrenia.
2010-04-01
MUDr. Ladislav Masák CSc. Odpoveď od:
Vakcína Ceravix
(Linda)
Dobrý deň,rozhodla som sa zaočkovať sa proti vírusu HPV. Moj lekar mi doporucil vakcínu Ceravix.Precitala som si o vakcine vsetko dostupne na nete ale nenasla som jednu informaciu, a to, ze odkedy zacina vakcina posobit resp. odkedy som chranena. Priznam sa, ze moj priatel je nakazeny virusom HPV avsak nie druhom ktory sposobujem rakovinu krcku maternice.Ma tzv. morfy pri koreni penisu ktore mu urolog vypalil tekutym dusikom. Zatial neviem ci uspesne, ci znova sa neobjavia. Dnes som bola u svojho gynekologa ktory ma pozeral aj mikroskopom a povedal, ze nie som infikovana HPV virusom.Som si vedoma inkubacnej doby 1-3 mesiace, sme spolu uz dlhsie cize malo by sa to uz u mna prejavit ak by som bola nakazena. Je treba dodrzat nejake obdobie po zaockovani, aby som si bola ista, ze vakcina zaucinkovala a ockovanie nebolo zbytocne? Dakujem pekne za odpoved a tesim sa, ze si vo svojom "volnom case" najdete cas a chut riesit nase problemy.
Linda

ODPOVEĎ  
Po absolvovaní kompletného očkovania, teda troch injekcií, ste chránená pred infekciou proti tým typom HPV, proti ktorým je očkovacia látka za predpokladu, že nie ste niektorým z týchto HPV infikovaná. Očkovacia látka totiž nelieči už prítomnú infekciu. Ale aj ak je žena infikovaná HPV, tak je pravdepodobné, že jej imunitný systém vírus zlikviduje a hladiny protilátok vzniknuté po zaočkovaní chránia ženu pred možnou opakovanou infekciou.
2010-03-31
MUDr. Ladislav Masák CSc. Odpoveď od:
D 61
(Mária)
Pri preventívnej prehliadke v januári 2010 u urológa sa zistilo manželovi zvýšené PSA-S celkový 12.90 a PSA- S voľný 1,28. Po doporučení absolvoval v marci biopsiu prostaty, kde prišli výsledky v rezoch 1-11 sú popri hyperplastických adenomatóznych žliazkach prítomné i úseky nádorovej žliazkovej infiltrácie drobnoacinárnymadenokarcinomoo Gleason G 3+4 vo vz 5 a 6i s disociovanou črtourastu v stróme.Doplňujúce imunovyš. vz. 1-3 vykazuje negat. HMWCK a difúznu cytopl.+ P504S v neoplast. žliazkach karcinómu.12 až 14 su prevahou adenomatózne hyperplastických žliazok s mikroložiskami acinárneho adenokarcinómu. V máji by sa mal podrobiť operačnému zákroku. Chcem sa spýtať nebola by vhodnejšia liečba brachyterapiou? Ak áno kde sa o tom informovať bližšie. Koľko približne trvá liečba pri danej operácii a je vôbec možný návrat do zamestnania? Má 52 rokov a jeho otec zomrel na túto Dg.Ďakujem za nádejnú odpoveď
Mária

ODPOVEĎ  
Vaše otázky: Nie je vhodnejšia liečba brachyterapiou ako radikálnou prostatektómiou? Koľko trvá liečba? Pri náleze, ktorý ste opísala u Vášho manžela je vhodnejšia chirurgická liečba - radikálna prostatektómia.Brachyterapia sa robí v Onkologickom ústave sv. Alžbety v Bratislave, Heydukova 10. Vami opísaný nález nie je vhodný na liečbu brachyterapiou. Dĺžku rekonvalescencie určujú mnohé faktory, vyplývajúce z operačného nálezu, prípadne z pooperačných komplikácií. Pooperačný priebeh choroby vyžaduje pravidelné kontroly. Všetko dobré želám.
2010-03-31
Prof. MUDr. Michal Horňák DrSc. Odpoveď od:
Cytologia
(Martina)
Dobry den.Mam 30 a som HPV pozitivna.Pravidelne podla pokynov lekara chodim kazdych 6 mesiacov na vysetrenia.Vzdy mi urobi ster a posle na rozbor.Moje vysledky boli naposledy v norme.Ide vraj o cytologicke vysetrenie.Avsak nerozumiem o aku skalu vysledkov ide.Je od 1 do 13.Zatial co kazdy udava cytologiu 1,2,3.Lekar mi vzdy vysvetli vysledky, ale nerozumiem tej skale 1 -13.
Martina

ODPOVEĎ  
Ani ja nerozumiem škále 1-13. Môžem sa len domnievať, že ide o vyšetrenie prítomnosti HPV. Test, ktorý sa používa, testuje prítomnosť trinástich vírusov z vysoko rizikovej skupiny vírusov. To je asi ten údaj, že ste infikovaná niektorým z 13 vysoko rizikových HPV. Dovolím si jednu poznámku – nerozumiem tomu, prečo svojho gynekológa nepožiadate, aby Vám vysvetlil Vaše výsledky tak, aby ste tomu rozumeli? Takto žijete v neistote a dohadoch o svojom zdravotnom stave a to je zbytočné..nemyslíte? Nebojte sa informovať sa na všetko potrebné, Váš lekár je ten najpovolanejší, aby Vás uistil a dal Vám všetky potrebné informácie o Vašom zdravotnom stave.
2010-03-31
MUDr. Ladislav Masák CSc. Odpoveď od:
HSIL cin II
(IVANA)
Dobrý večer, chcem sa spýtať:nález z cytologie bol Cytológia:III? ENDO II,EKTO III,seter uspokojivý ,po tomto náleze ma poslali do ongol.amb. tu mi urobili odber na histologiju-vysledok:HSIL cinII.Na správe pre operačnu ambul. je napísane:ak som to dobre prelúštila:UPU-PADIIIa-b,HPV-HR pozt.HSIL-CIN III.Po vyzdvyhnutí výsletkov mi pani dokt.oznámyla je to na operáciu-najskôr do dvoch mesiecov-nie je to až také vážne pôjde len o časť krčka.Po prečítaní niektorých Vaších odpovedí som si neni celkom istá či nebude lepšie odstrániť všetko:mám 40 rokov,1 dieťa a nechystám sa už rodiť.Chodim pravidelne 1x ročne na prehliadky,nikdy som nemala žiadne gynekologické problémy.Termín operácie mám na15.4.2010.Ďakujem za skoru odpoveď.Ivana
IVANA

ODPOVEĎ  
Pri diagnostikovaní nálezu na Vašom krčku maternice sa postupovalo naprosto správne a správne Vám aj odporučili konizáciu. Konizácia môže byť aj definitívnou liečbou v prípade, že na krčku nebude horší nález ako z vykonanej biopsie a ak okraje konusu budú v zdravom tkanive. Zhrniem: postup ktorý Vám navrhli je správny a odporúčam Vám ho tak aj absolvovať. Každý orgán v našom tele má svoj význam a ak ho nie je potrebné odstrániť tak by sme ho mali nechať na svojom mieste.
2010-03-30
MUDr. Ladislav Masák CSc. Odpoveď od:
1 << 209 < 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 > 231 >> 472
Facebook