foto
2% proti rakovine

Ďakujeme všetkým, ktorí svojimi 2% poporili naše projekty.
fotofotofotofotofoto
Kto sme zisti čo je LPR a ako funguje
Čo robíme Naše aktivity a projekty
Hľadám pomoc Informácie, rady a kontakty
Ako prispieť Dobrovoľník, sponzor
Spolupráca Partnerstvo a spolupráca
lpr Liga proti rakovine bola založená 19. januára 1990 v Bratislave a v tom istom roku bola prijatá za člena Európskej asociácie Líg proti rakovine (ECL) a za člena Medzinárodnej únie proti rakovine (UICC)...
Pokračovať »
Stretnutia milovníkov hudby v Martine

25.06.2015

Ako byť úspešný na pohovore

18.06.2015

Vpustite do svojej „kuchyne“ cudzieho človeka

28.05.2015

Restaurant Day v Lige proti rakovine ...

28.04.2015

Linka pomoci _

02/52 96 51 48

Po 09:00-13:00 15:00-17:00
Ut 09:00-13:00 14:00-16:00
St 09:00-13:00 15:00-17:00
Št 09:00-13:00 14:00-16:00
Pi 09:00-13:00 14:00-16:00
So 09:15-12:15 14:00-16:00

Newsletter

Informujte ma o novinkách.
E-mail:



 

Poradňa

Internetová poradňa vznikla ako reakcia na množstvo otázok prichádzajúcich od ľudí, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom vyrovnávajú s diagnózou onkologického ochorenia u seba, svojho blízkeho, príbuzného či priateľa.


Pre Vás, ktorí potrebujete informácie, radu, povzbudenie, pomoc v riešení zložitých situácií, ktoré sa vyskytli vo Vašom živote v súvislosti s diagnózou onkologického ochorenia, alebo sa chcete informovať ohľadom prevencie, sú tu lekári – špecialisti v rôznych oblastiach onkológie, psychológ, sociálna sestra – skúsení odborníci z Linky pomoci , ktorí Vám odpovedia na Vaše otázky v závislosti od ich obsahu a problematiky.

Poprosíme Vás o väčšiu trpezlivosť pri zodpovedaní otázok v mesiacoch júl a august  z dôvodu čerpania dovoleniek viacerých odborníkov.

Ďakujeme za Vaše pochopenie.

 


Opýtajte sa našich odborníkov na problém ktorý Vás trápi

Meno  
Predmet   Váš problém
cap   



Doteraz zodpovedané otázky (9575)

strana 220 z 479 (otázky 4381 - 4400)
Názov
(meno)
Text Dátum
Rakovina
(marika)
dobry den, mojmu dedkovi nasli predmet v brusnej dutine, kolonoskopia ukazala, ze ma creva uplne ciste, ale musi to ist von. Po operacii sa zistilo, ze je to nador, ktory mu zasahoval aj do creva, z ktoreho mu vybrali 70cm. Ako je mozne, ze to kolonoskopia neukazala? A este by som chcela vediet, nador mu vybrali, ostatne organy mal bez metastaz. Je mozne, ze sa tie metastazy vytvoria aj po vybrati nadora? Vysledky histologie stale nie su, ale lekar predpoveda, ze je to zhubny nador, co to znamena?bude sa mu to dalej sirit?dakujem pekne
marika

ODPOVEĎ  
Dobrý deň. V celom svete v súčastnosti nie je vyšetrovacia metóda, na ktorú by sa dalo 100% spoľahnúť. Musíte počkať na výsledok histológie, od ktorého závisí druh a spôsob liečby.
2010-05-07
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Metaplazia
(trixie)
Dobry deň.Pred mesiacom mi pani doktorka spravila cytoster,vysledky-metaplazia a ťažky zapal,vyter z pošvy bol negativny.povedala že je to virusoveho povodu.´Mám sa niečoho obávať
trixie

ODPOVEĎ  
Neviem, čo máte na mysli, čoho sa máte či nemáte obávať. Prosím, nazývajme veci správnym menom, potom si budeme rozumieť. Metaplázia je normálny proces na krčku maternice. Nejedná sa o žiadne ochorenie. Zápal je zápal spôsobený baktériami, ktorý sa lieči antibiotikami. Neviem prečo bol výter z pošvy negatívny. Buď sa mýlili na cytologii alebo v mikrobiologickom laboratóriu.
2010-05-07
MUDr. Ladislav Masák CSc. Odpoveď od:
Pap IIIa. Lisl
(Lenka)
dobrý deň, chcela by som sa spýtať mám HPV vírus a lekár mi robil daľšie vyšetrenia, z tých mi vyšlo PAP IIIa a nejaký stupeň Lisl, po troch mesiacoch som šla znovu na vyšetrenie a zasa mi vyšlo pap IIIa lisl, viem že vírusu HPV sa už nezbavím ale chcela som vedieť či je možne ked pojdem o pol roka na kontrolu aby mi vyšla dobrá cytologia lebo lekár mi povedal že ak som hpv pozitvna musí byť dobrá cytologia aby mi nerobili žiadny zákrok na krčku, Je možne dobrou imunitou tento Lisl stupeň zlepšiť?
Lenka

ODPOVEĎ  
Nemáte správne informácie o správaní sa HPV. Týmto vírusom sa počas života infikuje viac ako 80% žien ale viac ako 90% týchto infikovaných žien sa vírusu zbaví bez toho, aby vedeli, že boli infikované a bez toho, aby im vírus spôsobil nejaké zdravotné zmeny!!! Takže aj vy sa môžete vírusu zbaviť. Aj LSIL – čo je najľahší stupeň predrakovinového stavu vymizne spontánne u viac ako 90% mladých žien, preto LSIL nie je indikáciou pre konizáciu. Buďte trpezlivá a pravidelne absolvujte cytologické vyšetrenie eventuálne kolposkopiu.
2010-05-06
MUDr. Ladislav Masák CSc. Odpoveď od:
Konizacia a očkovanie
(Vanda)
Vážený pán primár. Pred dvoma týždňami som bola na konizácii. Moje výsledky z histológie sú:ektrópium cervikálnej sliznice so segmentálnou povrchovou epidermoidnou metapláziou s obrazom H-SIL, ťažká dysplázia, CIN III. Endocervikálny okraj cirkumferentne bez dysplastických zmien! Fragmenty endocervikálnej sliznice bez podstatnejšieho nálezu. To, že to bola až ťažká displázia ma veľmi vystrašilo,nakoľko mám dve malé deti. Som teraz po konizácii zdravá? Na kontrolu mám prísť o tri mesiace, mal by byť cytologický výsledok v poriadku? Pred konizáciou som mala aj HR-HPV 16. Moj obvodný gynekológ mi teraz odporúča očkovanie, mam 30 rokov, môj onkogynekológ mi to neodporúča, vzhľadom k tomu, že infekcia, vyvolaná vírusom HPV u mňa už vypukla. Aký je Váš názor, pán primár? Ďakujem vopred za Váš cenný čas a Vašu odpoveď.
Vanda

ODPOVEĎ  
Konizáciou Vám odstránili kompletne celý predrakovinový stav – okraje konusu sú rezané v zdravom tkanive a aj kyretáž zvyšku kanála krčka maternice je negatívna. To znamená, že ste zdravá. Do budúcnosti sa však môžete znovu infikovať HPV. Infekcia HPV 16 u Vás mohla spôsobiť vznik nejakej hladiny protilátok, ale tá je veľmi nízka a neochráni Vás pred možnou opakovanou infekciou. Ak sa zaočkujete, budete chránená pre HPV 16 aj 18, ktoré spôsobujú asi 70% karcinómov krčka maternice. Ale aj po zaočkovaní musíte pravidelne chodiť na cytologické vyšetrenia.
2010-05-06
MUDr. Ladislav Masák CSc. Odpoveď od:
COD-TEA
(Erika)
Dobry den, chcem Vas poprosit o radu,resp. nazor. Mojej mame pred tyzdnom potvrdili zhubny nador na prsniku. S velkou pravdepodobnostou ide o zaciatocne stadium. Biopsiu a CT absolvovala tento tyzden, takze este nevieme, o ktore stadium ide. Mame bolo poradene, aby uzivala caj Cod-Tea o Dr. Tamasa Davida. Moja otazka znie, ci mate skusenost s tymto cajom, ci ma skutocne tak pozitivne ucinky na organizmus. A tiez, co sa tyka Wobenzymu - odporucate ho svojim pacientom pocas liecby? Vopred dakujem za Vasu odpoved.
Erika

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, tieto lieky neuškodia pacientovi, ale pri zhubnom nádore prsníka výrazne nepomôžu.
2010-05-06
Doc. MUDr. Vladimír Bella PhD. Odpoveď od:
Karcinóm pažeráka
(Mirka )
Dobrý deň.Chcela by som Vás poprosiť o radu.Otec sa lieči na karcinóm pažeráka T3N1M0.Vybral 30 dávok rádioterapie a 5 dávok chemoterapie.Teraz má ísť na kontrolné CT a následne zvážia lekári operáciu.Jeho onkológ,je z Banskej Bystrice,mu povedal, že by bol rád keby ho operovali v Národnom onkologickom ústave v Bratislave.Mal mu tam dohodnúť konzultácie u docenta Pinďáka.Včera mu otec telefonoval,no povedal mu, že sa tam nedovolal, vlastne nič nevybavil a vraj aby tam otec išiel len tak na skúšku, podotýkam, že je to od nás 300 km.Myslím si,že je to trochu zvláštny prístup a preto sa chcem spýtať, či je možnosť dohodnúť nejaké konzultácie aj mimo tohto onkológa. A ešte či môžme skúsiť aj v nejakých iných zariadeniach, nielen v NOU.Za odpoveď a čas vopred ďakujem.S pozdravom Zánová
Mirka

ODPOVEĎ  
Onkológ Vám poradil lekára a pracovisko, kde majú najbohatšie skúsenosti s podobným ťažkým a zložitým liečebným postupom zistenej diagnózy u Vášho otecka. Nie vždy sa podarí telefonicky spojiť, pretože chirurg môže operovať, vyšetrovať, byť na vizite....Telefonné číslo do NOÚ Bratislava, Klenová l je 02/59378 111. Operácie onkologických pacientov robia v každom nemocničnom zariadení, ale v prípade očakávania zložitejších operácií sa odporúčajú špecializovanenjšie pracoviská.
2010-05-06
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Bradavice na genitálách
(Mária)
Dobrý deň, som onkologická pacientka(karcinóm prsníka). Po prvej chemoterapii sa mi v genitálnej oblasti objavili bradavice. Na odstraňovanie gynekológ používa dusík a po druhej cemoterapii i krém Wartec, nakoľko sa mi neustále bradavice objavujú. Zdá sa že ide o výrazné zníženie imunity a uvedený vírus sa u mňa prejavil následkom chemoterapie, nakoľko s manželom neudržiavam pohlavný styk. Dá sa uvedený vírus z bradavíc preniesť aj dotykom rúk resp. iným kontaktom ako pohlavným? Myslím teraz, keď som infikovaná. Je perspektíva, že po ukončení chemoterapie sa bradavice budú ľahšie odstraňovať ako počas nej? Ďakujem.
Mária

ODPOVEĎ  
Prenos infekcie sa deje kontaktom kože s bradavicami. Je samozrejmé, že po kontakte Vašich rúk s oblasťou, kde máte bradavice, si ruky poriadne umývate. Ako to bude prebiehať po ukončení chemoterapie, žiaľ, nie je možné predpovedať. Želám všetko dobré.
2010-05-06
MUDr. Ladislav Masák CSc. Odpoveď od:
Stav po brachyterapii prostaty
(evka)
Manželovi zistili v 8/2009 C61, Gleason skore 6(3+3) T2c s vysokým vstupným PSA - 26,69. Liečba hormonálna (bicalutagen 50 mg, Lucrin Depot 11,25mg, rádioterapia 25x2Gy, brachyterapia v 4/2010. Tri týždne po operácii manžel pociťuje značné problémy pri močení (nepriechodnosť močovej rúry, slabý alebo žiadny prúd, moč zvolna vyteká, a to zvlášť v nočných hodinách (3-5x za noc)), má pocit značne zväčšenej prostaty, sedenie na rovnej ploche je bolestivé. Pretože o takýchto príznakoch sme neboli pred operáciou informovaní prosím o vyjadrenie, či je treba navštíviť okamžite urológa, onkológa, alebo je tento stav normálny a má sa liečiť iba podávaním analgetík? Ďakujem.
evka

ODPOVEĎ  
Ako iste viete, metóda sa praktizuje u nás iba na jednom pracovisku. Málo urológov má s ňou osobné skúsenosti. Všetky opísané príznaky komplikácií som čítal o brachyterapii aj v literatúre. Ako ich konkrétne riešiť by Vám najpresnejšie poradili kolegovia, ktorí liečbu aplikovali. Ide o serióznych pracovníkov, ktorí Vám isto poradia.
2010-05-06
Prof. MUDr. Michal Horňák DrSc. Odpoveď od:
Biopsia
(Martina)
Dobry den, chcela by som poprosit o informaciu, co znamena vysledok z biopsie. Bola som na opakovanom kyrete kvoli missed ab. a zaver patologa - makropopis je: "utržky šedobelaveho tkaniva" a zaver patologa:"regresívne zmenené súčasti plodového vajca, klky bez hyperplázie trofoblastu". Neviete mi niekto napisat "tak laicky" pre neodbornika, co to znamena? K mojmu gynekologovi idem az o niekolko dni a neviem, ci sa mam bat:-( znie to tak zle...DAKUJEM vopred
Martina

ODPOVEĎ  
Dobrý deň. Neznie to zle. Je to len potvrdenie toho, že sa odstránili zvyšky plodového vajca. Histológia potvrdzuje, že ste boli tehotná.
2010-05-05
MUDr. Ladislav Masák CSc. Odpoveď od:
Hormón gastrín
(Tatiana)
dobrý deň, mamička podstupuje už niekoľko mesiacov rôzne druhy vyšetrení, znovu má ísť na dovyšetrenie do nemocnice.Zatiaľ jej zistili napadnutú hlavu na slinivke,rakovinu nie bežnú , ktorú spôsobuje zlý zažívací hormón gastrín. Zatiaľ jej navrhujú horm. liečbu (somatostatýn), inú liečbu nemôže pre nepriaznivý zdravotný stav podstúpiť. Podľa nejakého p. prof. ktorý ju operoval na chirurgii (brali jej 3 vzorky)v Prahe, kde sa aj zatiaľ lieči resp. zatiaľ vôbec nelieči, sú uzliny tak napadnuté, že liečba nepomôže.Chcem mamičke pomôcť, no pre veľkú vzdialenosť to nie je dosť možné. Viete mi povedať, či na Slovensku rieši nejaký odborník tento druh rakoviny, resp. na koho by som sa mohla obrátiť, a ako by sa to dalo riešiť.Ďakujem za aúkoľvek informáciu k danej téme.S pozdravom Tatiana
Tatiana

ODPOVEĎ  
Žiaľ na Vašu otázku Vám pre nedostatok informácií nedokážem jednoznačne odpovedať. Somatostatínom sa i v SR liečilo. Spojte sa s lekármi v Prahe, ktorí ošetrujú mamičku a spýtajte sa jednoznačne, čo v danej situácii môžete pre mamičku urobiť, pretože nie vždy je múdre prerušiť už začaté vyšetrovanie a presun na iné pracovisko, kde by mnohé vyšetrenia museli zopakovať a tým by sa mohol oddialiť i začiatok liečby. Všetko dobré.
2010-05-05
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Hnis a krv v moci
(daniela)
Dobry den, chcem sa opytat, mam 24 rokov a prednedavnom som zacala aktivny sexualny zivot, ale po necelych dvoch tyzdnoch som zacala mat problemy.A ja teraz neviem ci aj preto, alebo z prechladnutia, alebo jedno ku druhemu. Nikdy predtym som take problemy nemala. Mala som strasne bolesti pri malej potrebe, chodila som casto na WC a mala som rezak. Bola som s tym u lekara a zistili mi krv a hnis v moci. Preto sa chcem opytat,ci to moze byt zmenou v tele ked som zacala sexualny zivot alebo z prechladnutia? Tiez mi mnohi hovoria, ze ked som uz raz toto mala, ze sa to uz bude casto opakovat. Je to pravda? Ak ano, ako mozem tomu zabranit?
daniela

ODPOVEĎ  
Dobrý deň. Príznaky zápalu, ako ich popisujete, sa liečia protibakteriálnou liečbou. Po úspešnej liečbe spravidla nedochádza k recidíve. Recidíva choroby vyžaduje urologické vyšetrenie, výskyt recidív však nie je častý.
2010-05-11
Prof. MUDr. Michal Horňák DrSc. Odpoveď od:
Biologická liečba
(Ajla)
Môj manžel bol v auguste operovaný na hrubé čerevo. Zhubný nádor s metastázami na pečeni. Každý druhý týžden chodí na trojdnovú chemoterapiu, ktorá celkom dobre zaberá až nato, že má takmer všetky žily na rukách spálené. Hrozí mu kaval čo je pre pacienta obmedzujúce. Chcem sa spýtať kto má nárok na biologickú liečbu.
Ajla

ODPOVEĎ  
Milá pani Alja, žiaľ, na Vašu otázku Vám môže dať odpoveď iba ošetrujúci onkológ, nakoľko má táto liečba určité presne definované indikácie - čiže podľa typu choroby a jej štádia, resp. ďalších zdravotných podmienok pacienta, a to pozná iba on. Možno na základe zdravotnej dokumentácie - stavu pacienta - Vám túto otázku zodpovie i jeho zdravotná poisťovňa. pozdravom dr.Valovičová
2010-05-04
Doc. MUDr. Eva Valovičová CSc. Odpoveď od:
Rakovina hypopharingu
(Mària)
Dobry den prajem, mojej mamicke diagnostikovali v roku 2OO8 neoperatelnu rakovinu hypopharingu. Po paliativnej chemoterapii a radioterapii sa jej zdravotny stav natolko "zlepsil" a stabilizoval, ze do dnesneho dna zije stale sama, je sebastatocnà a hlavne statocnà, lebo mà velku vieru v dnesnej medicine; Ma 72 rokov a vela optimizmu. Ja som ovela viac pesimistickà a màm velky strach o znovuobjavenie choroby. Pràve preto sa obraciam na Vàs o radu. V poslednych dvoch mesiacoch mamicka ma v hltane nahromadene huste hlieny, ktore zabranuju prehltanie vacsich kuskov jedla.Nevie ich ani prehltnut ani vykaslat, zacne ju dusit a len velmi tazko sa jej podari vyplut jedlo aj s velkym mnozstvom hlienov. Musi jest velmi pomali a malilinke kusky.Zriedkakedy hlavne rano ako zàzrakom tie hlieny v hrdle nema a vtedy bez problemov vie jest. Pred mesiacom bola na kontrole aj u krcneho lekàra, aj scanner jej urobili, krvne vysetrenia, vsetko bolo v norme. Prave preto si nevieme vysvetlit pritomnost tych hhustych hlienov pocas jedenia. Bola by som velmi vdacnà keby ste sa vyjadrili k tomuto problemu. Za Vasu odpoved Vàm velmi pekne dakujem. S pozdravom Mària PS chcela by som upresnit, ze pri zisteni choroby mamicka uz vobec nevedela jest ani pit, pocas osmich mesiacoch mala gastsrostomiu. Len po liecbe sa jej stav natolko zlepsilo ze znovu vedela sama jest;
Mària

ODPOVEĎ  
Milá pani Mária, obdivujem Vašu mamičku a prajem jej, aby naďalej bojovala tak, ako doteraz so skutočne veľmi nepríjemnou onkologickou chorobou. Ak mamička bola nedávno kompletne prešetrená z hľadiska stavu onkologickej choroby a výskledky sú dobré- choroba neprogredujeje, príčina zahlienenia môže byť iná. Mamička otolaryngológovi popísala stav zahlienenia tak ako Vy píšete? Ak áno, iba on je kompetentný dovyšetrovať príčinu a pomôcť jej s týmto nepríjemným stavom, resp., ak nenájde príčinu pošle ju k pľúcnemu lekárovi. Príčinu treba zistiť a zahlienenie podľa nej liečiť. Možno mamička o tomto stave ošetrujúcemu lekárovi nehovorila, keďže je taká trpezlivá, v tom prípade je potrebné mu o ťažkostiach určite povedať. Prajem všetko najlepšie a srdečne Vás obe zdravím.
2010-05-04
Doc. MUDr. Eva Valovičová CSc. Odpoveď od:
Mioma na maternici
(Gabriela V.)
Dobrý deň, chcela by som sa opytat na dobu liečby,po chirurgickom zákroku odstránenia maternice, nakoľko tam mám myom.Operácia ma ešte len čaká. Maternicu mám zväčšenú 98x76mm. Za odpoved Vám vopred veľmi pekne dakujem.
Gabriela V.

ODPOVEĎ  
Neviem presne, akú odpoveď odo mňa čakáte.. Všeobecne sa akceptuje práceneschopnosť po takejto operácii bez komplikácii asi 6 týždňov. Všetko dobré.
2010-05-04
MUDr. Ladislav Masák CSc. Odpoveď od:
MUDr. Bella, dilatovaný dukt a akcesórna žľaza
(Silvia)
Dobrý deň, mám 43 rokov a pred 2,5 rokmi mi pri preventívnom MMG vyšetrení bolo zistené, že v ľavom prsníku mám akcesórnu žľazu o veľkosti 2cm. Pred pol rokom pri preventívnom USG vyšetrení bol tento nález potvrdený a uvádza sa ďalší - citujem "segment. dilat. dukt 3,5mm, retroaleorálne 1.sin." Stačí tieto zmeny len pravidelne sledovať alebo sú potrebné aj nejaké ďalšie vyšetrenia? Nie sú to prekancerózne stavy? Ďakujem za Vašu odpoveď a čas.
Silvia

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, zmeny na ultrasonografickom vyšetrení sú takého rázu, že je nutné ich len sledovať. Prekanceróza to nie je.
2010-05-04
Doc. MUDr. Vladimír Bella PhD. Odpoveď od:
Rakovina preníka - prežívanie
(jana B)
Dobrý deň. Veľmi si vážim , že si nájdete čas na odpovede v tejto poradni. Preto by som sa aj ja chcela o niečom poradiť. Som/ 40r./ pol roka po operácii/ ablácii/, pre invazivný lobulárny karcinóm prsníka, ER 80%, PR70%, HER 3poz, T1N0M0, v liečbe Tamoxifénom a Herceptínom. Prosím Vás, aká je moja prognóza. Je možné aj vyliečenie? Alebo dlhodobé prežívanie? Viete, keď čítam o "prežívaní" včasnej rakoviny prsníka píše sa aj o "dlhodobom" prežívaní..čo lekári považujú 5 rokov, tak s toho nie som práve šťastná. Viem, je to úspech, že sa mám šancu dožiť 5 rokov a možno čosi viac...ale mojich vnúčat asi nie a keď tak len ako bábätiek. Prosím máte pacientky ktoré sú dlhodobo / aj 20 rokov/ v poriadku s podobným nálezom? Ja som takú nikde nestretla.. Na onkológii stretávam ženy ktorým sa to vracia.... Viem , že pán dr. Bella tiež pracuje na OUSA a tak vie koľko žien umiera na túto pliagu... v konečnom dôsledku možno aj 95% všetkých liečených neprežije 10 rokov. Je to smutné ale je to tak. Ak mám dáke obavy či otázky moja lekárka na OUSA nekomunikuje s nami pacientkami... Keď sa jej pýtam na výsledky vždy povie...nechajte to na nás. Ako si máme vybudovať vsťah a dôveru v ošetrujúceho lekára, keď sa s nami nerozpráva? ĎAKUJEM
jana B

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, prežívanie 5 rokov je štatistické, ktoré sa používa dlhé roky v onkológii. Pred niekoľkými rokmi 5 rokov prežitia bolo veľa. Teraz v začiatočných štádiách ochorenia a pri terajšej liečbe prežívanie je často aj dlhodobé, hlavne u rakoviny prsníkov. Niekedy sa síce ochorenie vrati, alebo postihne aj druhý prsník, ale prognózy dlhodobého prežitia sú omnoho výraznejšie ako pred pár rokmi.
2010-05-04
Doc. MUDr. Vladimír Bella PhD. Odpoveď od:
Abstinenčne priznaky fajčenia, psychika + nizky krvny tlak
(Helena)
dobry den, dnes je 5.den môjho nefajčiarskeho života.Zdravotny stav mam dost labilny nakolko mam 158cm/39kg, verim že priberiem, zároven mam závrate, tlak a bolest na hrudniku,nevolnost,občasny kašel, trpim nizkym tlakom, chcem sa opytat či abstinecia fajčenia môže spôsobovat tažkosti s krvnym tlakom a spominanymi problemami,všetky vyšetrenia su v poriadku,doporučili ma len na psychiatricku liečbu kvôli hmotnosti. Dakujem za odpoved a dúfam, že mi Vaša rada pomôže prekonat toto tažke obdobie
Helena

ODPOVEĎ  
Milá pani Helena, veľmi Vám držím palce, aby ste protifajčiarsku kúru vydržala.Dala ste sa na ňu zrejme pod odborným vedením. Nepíšete o nej bližšie, či užívate aj nejaké lieky, alebo sa len sama snažíte. Abstinenčné príznaky môžu byť veľmi rôzne, môže ísť i o pokles TK. Ak ste kompletne vyšetrená a všetko vyšlo s negatívnymi výsledkami, iste ide o abstinenčné príznaky. Neviem, či Vaša telesná hmotnosť bola vždy taká nízka, alebo bola snaha o nejaké redukčné diety. Iste psychologické vyšetrenie by Vám mohlo byť osožné. Ostávam s pozdravom a želaním vydražať pri nefajčení po prekonaní abstinenčných príznakov.
2010-05-04
Doc. MUDr. Eva Valovičová CSc. Odpoveď od:
Mala hrčka
(Milos Dronzek)
Dobrý deň, chcel by som sa opýtať dnes mi chirurgický vybrali malú hrčku (cca 1,2 cm) blízko pri kotniku. Výskedky prídu o 2 týždne, mam problémy z nadváhou . Mam 16 rokov a velmi sa bojim. Mohla byt hrcka spôsobená namahaním?alebo prosim o radu. Dakujem.
Milos Dronzek

ODPOVEĎ  
Milý Milan,viem že do získania histologického výsledku po vybratí "hrčky" nad kotníkom máte obavy, čo bude ďalej. Popis "hrčka" je veľmi všeobecný, ani chirurg, ktorý ju odstraňoval, sa iste presne nevedel vyjadriť, o čo ide, alebo ste sa možno ani jeho nespýtali. Môže ísť o tukový nádorček, alebo nádorček zo šľachy- tzv. ganglion -usudzujem podľa miesta lokalizácie. To sú všetko neonkologické- benígne utvary. Je málo pravdepodibné, že súvisia s nadváhou, ale ak ju máte v 16 rokoch, treba niečo s ňou robiť.Nepíšete, aký stupeň nadváhy máte, ale treba sa poradiť s lekárom, ak nejde o endorinologickú príčinu /čo je asi málo pravdepodobné/, patríte zrejme do tej skupiny mládeže, ktorá nemá správny životný štýl, stravovanie, chýbanie dostaočnej fyzickej aktivity a pod. Toto sa dá veľmi dobre upraviť, keďže veľkú časť zohráva práve Vaše vlastné chcenie a úsilie. Želám Vám všetko dobré.
2010-05-04
Doc. MUDr. Eva Valovičová CSc. Odpoveď od:
Neobvyklé dlhé hrubé črevo
(Valika)
Dobrý večer.Chcela by som sa spítať na neobvyklé dlhé hrubé črevo čo sa s tým dá robiť? Ďakujem.
Valika

ODPOVEĎ  
Neviem, čo presne myslíte po pojmom" neobvykle dlhé hrubé črevo" ale najoptimálnejšiu odpoveď Vám určite dá ten, kto Vám zistil danú skutočnosť, preto sa na neho obráťte s plnou dôverou.
2010-05-03
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
žlčnikove polypy a kamienky,
(Valika)
Dobrý večer Pán doktor-ka. Chcela by som sa Vás opítať čo sú to žlčnikové polypy a kamienky a čo sa s nimi dá robiť? Je to predrakovinový stav? Ďakujem
Valika

ODPOVEĎ  
Tak ako v predchádzajúcej, tak i vtejto otázke obráťte sa na toho, kto Vám danú diagnózu zistil, pretože polyp i kamienok môžu mať rôzne zloženie, podľa ktorého sa upresní ďalší liečebný postup.
2010-05-03
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
1 << 209 < 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 > 231 >> 479
Facebook