foto
2% proti rakovine

Vaše 2% nám umožňujú pripravovať mnohé programy a projekty, ktoré pomáhajú onkologickým pacientom a ich rodinám.
fotofotofotofotofoto
Kto sme zisti čo je LPR a ako funguje
Čo robíme Naše aktivity a projekty
Hľadám pomoc Informácie, rady a kontakty
Ako prispieť Dobrovoľník, sponzor
Spolupráca Partnerstvo a spolupráca
lpr Liga proti rakovine bola založená 19. januára 1990 v Bratislave a v tom istom roku bola prijatá za člena Európskej asociácie Líg proti rakovine (ECL) a za člena Medzinárodnej únie proti rakovine (UICC)...
Pokračovať »
V stredu začína výstava "Sme úžasní"

20.10.2014

Náhradný "domov" si pripomína 10 rokov ...

19.09.2014

Nie je "týždňovka" bez animátora

06.08.2014

Kellnerova vakcína - nový liek na ...

30.06.2014

Linka pomoci _

02/52 96 51 48

Po 09:00-13:00 15:00-16:00
Ut 09:00-13:00 14:00-16:00
St 09:00-13:00 15:00-16:30
Št 09:00-13:00 14:00-16:00
Pi 09:00-13:00 14:00-16:00
So 09:15-12:15 14:00-16:00

Newsletter

Informujte ma o novinkách.
E-mail:



 

Poradňa

Internetová poradňa vznikla ako reakcia na množstvo otázok prichádzajúcich od ľudí, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom vyrovnávajú s diagnózou onkologického ochorenia u seba, svojho blízkeho, príbuzného či priateľa.


Pre Vás, ktorí potrebujete informácie, radu, povzbudenie, pomoc v riešení zložitých situácií, ktoré sa vyskytli vo Vašom živote v súvislosti s diagnózou onkologického ochorenia, alebo sa chcete informovať ohľadom prevencie, sú tu lekári – špecialisti v rôznych oblastiach onkológie, psychológ, sociálna sestra – skúsení odborníci z Linky pomoci , ktorí Vám odpovedia na Vaše otázky v závislosti od ich obsahu a problematiky.

Zodpovedanie otázok môže trvať niekoľko dní, ďakujeme za Vašu trpezlivosť.

 


Opýtajte sa našich odborníkov na problém ktorý Vás trápi

Meno  
Predmet   Váš problém
cap   



Doteraz zodpovedané otázky (9006)

strana 220 z 451 (otázky 4381 - 4400)
Názov
(meno)
Text Dátum
Vedlajsie ucinky chemoterapie
(iveta)
Dobry den, moja stara mama (81 rokov| sa lieci pol raka na karcinom prsnika. Berie chemoterapiu 1x ya tri tyzdnne injekcne. Chcela by som sa opytat, ci sa vedlajsie ucinky mozu prejavovat aj problemami s dychanim, dychavicnost, a busenim srdca a tlakom na hrudi. Vysledky z kardio ma dobre, len je stale v strese ze dostane infarkt. Preto dufam, ze ked jej poiem nazor nestranneho lekara, tak mi uveri, ze jej nic take nehrozi:) dakujem.
iveta

ODPOVEĎ  
obry den, v maily neudavate aky typ chemoterapie berie a ake ma pridruzene ochorenia. Skuste sa obratit na osetrujuceho onkologia-on vie posudit mieru toxicity chemoterapie vzhladom na preparat,davku,vek pacienta a pridruzene ochorenia.
2010-01-13
MUDr. Martina Vorobjov Odpoveď od:
Metabolicka liecba
(Lucia)
Dobry den, mohli by ste sa mi prosim vyjadrit k metabolickej liecbe B17, B15, vit C a ostatne, ktora je ponukana pre onkopacientov na zahranicnych klinikach /Madarsko, UK, USA.../ a u nas o nej nikto ani netusi? dakujem .. skopirovala som text pretoze aj man to zaujma ze preco u nas o nej nik netusi... mozte sa prosim k tomu vyjadrit???
Lucia

ODPOVEĎ  
Dobry den, bohuzial, neviem sa ani ja k danej problematike vyjadrit, nestretla som sa s takou liecbou. Vyskusajte sa este spojit s Doc. Valovicovou, bude teraz na linke pomoci piatok 22.1. v od 14 -16hod alebo stredy doobeda na t.c. 02-52965148
2010-01-13
MUDr. Martina Vorobjov Odpoveď od:
Leukocity
(Adriana)
Prosím o radu.Otec úžíva chemoterapiu od novembra.Dnes bol na krv a leukocity sa znížili.Prerušil liečbu.Je nejaký liek na upravu krvi alebo aká vhodna strava na úpravu krvi. S pozdravom
Adriana

ODPOVEĎ  
Milá Adriana, ak sa počas chemoterapie zhorší príjem stravy, pri ktoromkoľvek onkologickom ochorení, včítane leukémie je potrebné výživu udržať.Závisí od toho aké má otecko problémy so stravovaním.Špeciálna dieta alebo druh stravy pre leukémie neexistuje. Ak má nechutenstvo treba podávať v malých dávkach a často čokoľvek čo mu chutí, ak sú problémy pre bolestivú ústnu dutinu je potrebné podávať tekutú alebo kašovitú stravu a pridať prídavky doplnkovej tekutej výživy, ktoré môže predpísať chemoterapeut. Treba však výživu jenoznačne udržiavať, inak sa nedá pokračovať v chemoterapii- Prajem všetko najlepši a úspech pri živení otecka.
2010-01-12
Doc. MUDr. Eva Valovičová CSc. Odpoveď od:
DG N879
(zuzana)
DOBRY DEN.DIAGNOTIKOVALI MI N879,MALA SOM CYTOLOGICKY NALEZ HG SIL.POVIETE MI PROSIM,CO TO ZNAMENA?VOPRED PEKNE DAKUJEM.
zuzana

ODPOVEĎ  
Cytologický nález HG SIL je označenie pred rakovinového stavu. Cytologické vyšetrenie však má aj falošne pozitívne výsledky. Z toho dôvodu by sa mal potvrdiť, alebo vyvrátiť táto diagnóza ďalšími vyšetreniami. Tými sú kolposkpia a vyštiknutie kúska tkaniva z krčka maternice na histologické vyšetrenie. Túto otázku by ste ale mali položiť svojmu gynekológovi.
2010-01-12
MUDr. Ladislav Masák CSc. Odpoveď od:
Nádor?
(Marika)
Dobry den,chcem sa spytat na utvar,ktory mam v ustnej dutine,ktory je zrasteny s krcnou mandlou a podnebnym oblukom,viem o tom uz sest rokov,nemeni tvar,ani velkost,mozno,ze tam je aj dlhsie.V detstve som mavala caste anginy,teraz byvam menej chora,ale po vypiti nejakeho bublinkoveho napoja,alebo zo studeneho vzduchu ma bolieva hrdlo,obcas ma bolievaju aj usi...je mozne,ze to moze byt aj nejaky zapalovy stav mandli,alebo sa moze jednat o nador-z coho mam priserny strach a nedokazem koli tomu plnohodnotne zit...viem,ze by to mal vidiet lekar,len ten panicky strach..Vopred dakujem za odpoved
Marika

ODPOVEĎ  
Dobry den, jediné čo Vám môžem poradiť, aby ste vyhľadali otorinolaryngologa,prekonajte strach. Cakanim a odkladanim navstevy lekara nic nevyriesite.
2010-01-12
MUDr. Martina Vorobjov Odpoveď od:
ďakujem za odpoveď
(Zuzana)
Dobrý večer pán doktor Masák. Chcela by som sa vás spýtať pár otázok. V máji 2009 mi bola robená konizácia krčka maternice. Mám 30rokov a som bezdetná. Bola som na kontrole po štyroch mesiacoch a výsledky z cytológie mi vyšli medzi 1-2negatív. Nebol mi však opakovane robený test na HPV. Chcem sa spýtať, či po takomto výsledku som už zdravá, alebo môj zdravotný stav sa môže znovu zhoršiť. Som vydatá, mám stáleho partnera. Tento výsledok mi oznámila sestrička po telefóne, takže som sa nemala koho spýtať na tieto veci. Ešte som sa chcela spýtať čo znamená endocervikálny okraj bez dysplastických zmien toto bolo napísané vo výsledkoch biopsie. Veľmi pekne vám ďakujem za odpoveď na moje otázky.
Zuzana

ODPOVEĎ  
Cytologický nález máte v norme, takže ste zdravá. Nevidím dôvod pre testovanie na HPV. Škoda, že nepíšete aký bol histologický nález z konizácie. Píšete len časť tohto nálezu, a to, že endocervikálny okraj je bez dysplastických zmien – to znamená, že okraj konusu v mieste kanálika krčka bol rezaný v zdravom tkanive. Mňa by zaujímalo, či sa vôbec nejaký pred rakovinový stav nachádzal na Vašom krčku maternice. To je len pre moju zvedavosť. Dôležité je, že ste zdravá. Znamená to samozrejme, že musíte chodiť na pravidelné cytologické vyšetrenia ako každá zdravá žena.
2010-01-13
MUDr. Ladislav Masák CSc. Odpoveď od:
Rakovina hrtana
(Eva Majchráková)
Otec má veľkobunkový nádor hrtana GII.nakoľko pre vek 77 rokov a zdravotný stav nebola možná operácia, absolvoval chemoterapiu, následne radikálnu aktinoterapiu -33 krát.Po akej dobe sa môže aktinoterapia opakovať ?
Eva Majchráková

ODPOVEĎ  
Dobry den, indikacie tzv.II.serie RAT su prisne vymedzene, ako aj davka ktoru je mozne aplikovat(je redukovana vzhladom na vysku predchadzajucej davky,je nutne akceptovat toleracne davky zdravych tkaniv: II.seriu je mozne aplikovat v pripade progresie nadoroveho ochorenia a je nutne dodrzat aj casovy odstup od I.serie. V maily neudavate stadium ochorenia.
2010-01-13
MUDr. Martina Vorobjov Odpoveď od:
Tumor pelvis minoris
(Viktoria)
Dobry den p.doktor, potratila som v 8tt, a bol mi nahodne zisteny nejaky tumor, citujem lek.spravu: pri TVS nahodne zisteny tumor v oblasi malej panvy susp vzhladu s pozit CA 125 ( 77,5 na druhy den kontrolny 55,9). TAS: Uterus RVF, norm.velkosti, spetus, endometrius 7 mm, bez zn. rezudii, nad uterom cysticky utvar 90x64x82 mm s centralnou stukturou zmiesanej echogenity velkosti 58x60, cirkulacia na urovni puzdra tumoru: RI:0,429,CD bez volnej kvapaliny. Lekar hovoril, ze je to ohranicene, je to nad maternicou a je to pohyblive. Prosim ide v tomto pripade o zhubny nador? V najblizsom case idem na laparoskopiu. dakujem za skoru odpoved
Viktoria

ODPOVEĎ  
Laparoskopiu Vám vykonajú preto, aby sa zistilo čo je to za útvar. Nepredpokladám zhubný nádor, ten nevzniká za krátky čas. Vy ste mali určite vykonaný ultrazvuk na začiatku gravidity a tento útvar tam nebol. Chápem Váš stres , ale buďte trpezlivá. Po laparoskopii budeme múdrejší.
2010-01-12
MUDr. Ladislav Masák CSc. Odpoveď od:
Nalez vys.
(martina k.)
Dobry den, tak ako mnoho inych predomnou, i ja by som Vas chcela velmi poprosit o erudovanu odpoved. Som 29 r. zena, v minulosti sledovana pre cysty v oboch prsnikoch, nic zavazne, vzdy zaver BIRARDS 2. t.c. som po USG prsnikov, kde komentar jecitujem: "fibroglandul. zl. s interdukt.cystamido 10 mm. Vlavo v LHQ sa zobrazuje hypoech.lo6isko vretenoviteho tvaru, hladkych kontur v elkost 7 mm, podobne lozisko je v druhom prsniku , obe loz. v.s. FiA. BIRADS3" Mam obavy co to pre mna znamena, musim este podotknut, ze som gravidna, zacinam 2. trimester.Co teraz? Dakujem za odpoved.
martina k.

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, podľa výsledku to vyzerá na nezhubný nádor - fibroadenóm. Určite je potrebná kontrola pomocou ultrazvuku o 3 mesiace a podľa nálezu postupovať ďalej.
2010-01-12
Doc. MUDr. Vladimír Bella PhD. Odpoveď od:
Onkologický pacient a pobyt pri mori
(Adela)
Dobrý deň. Moja mama mala v júnu 2009 amputáciu prsníka( mala zhubné nádory a v oblasti podpasužia metastázy), v októbri jej bola ukončená liečba chemoterapiou. Teraz podstupuje hormonálnu liečbu( vo fomre tebliet). Chcela by som ju v lete zobrať na dovolenku k moru. Je to v jej zdravotnom stave vhodné respektíve sa u onkologických pacientov neodporúča pobyt pri mori a tým i na slnku? Ďakujem za odpoveď.
Adela

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, pobyt pri mori môžu absolvovať i ľudia s onkologickou diagnózou, avšak vždy po konzultácií so svojom onkológom, ktorý je oboznámený s celým priebehom ochorenia a momentálnym zdravotným stavom. Priame slnko nie je vhodné ani pre zdravých ľudí, pre možnosť zvýšeného výskytu kožnej rakoviny.
2010-01-12
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Strumoma nodosa
(Pipasíková Jana)
manželovi diagnostikovali na pravom laloku štítnej žľazy uzol veľkosti 4x3 cm dobre ohraničený.Funkcia štítnej žľazy zachovaná.Hormóny a protilátky štítnej žľazy v norme.Lekár doporučil operačný zákrok ako jediný spôsob liečby.Je iná možnosť ako operácia?
Pipasíková Jana

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, vzhľadom k tomu, že v oblasti krku prebiehajú dôležité nervy, cievy, časť zažívaciedho, dýchacieho systému, priestor je malý- úzky, uzol 4x3 cm môže byť nežiaducou príčinou útlaku napriek tomu, že hladina hormónou a protilátok je v medziach normy.Nezmienila ste sa, či manželovi bola robená punkcia, ktorá tiež môže byť rozhodujúcim faktorom pre plánovanú operáciu.Predpokladám že manžel bol u endokrinológa. Prajem Vám obom všetko dobré.
2010-01-11
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
štitna žľaza
(anka)
Dobrý deň.Chcem sa poradiť.Sestra môjho manžela bola pred 6-timi rokmi operovaná na štítnu žľazu,nakoľko mala rakovinu.Pri vyšetrení zistili,že je to dedičné a tak museli surodenci,teda aj môj manžel ísť na genetické výšetrenie.A bola mu zistena mutacia genuRET.To isté bolo zistené genetickým vyšetrením aj mojom synom 17 a 22 ročným.Navyše mladšiemu zistili uzlík na štítnej žľaze.Preto by som chcela vediet ci mám im dať štítnu žľazu vyoperovať alebo nie.Lekár mi operáciu odporúča ale ja mam strach ako budu "fungovať" ďalej.Manžel je po operácii.Ďakujem
anka

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, lekár Vám doporučil riešenie ktoré t.č. je najvhodnejšie pre Vaších synov.Substitučno- supresívna liečba hormónami štítnej žľazy v súčastnosti je taká dobrá, že kvalita života je plne zachovaná.Ľudia s rovnakou diagnozou majú plnohodnotný život, až na to, že berú celý život hormóny a chodia na pravidelné prehliadky k endokrinológovi. Prajem Vám všetkým všetko dobré.
2010-01-11
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Hrčka v jazyku
(petra)
Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu . Asi pred 2 rokmi som sppozorovala na jazyku hrčku alebo uzlinku približne v strede pozdlž jazyka cca 0,5 cm, nie je to bolestivé. Upozornila som na to i lekara, ktory mi to prehmatal a povedal že to mam len sledovať. Inak som zdravá žiadne iné ochorenia ani príznaky sa u mňa nevyskytli. Prosím poradte mi či može isť o vážnejšie ochorenie a či sa mám vypýtať na nejaké vyšetrenie. S pozdravom ĎAKUJEM
petra

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, v priebehu dvoch rokov nemeniaca sa hrčka, najpravdepodobnejšie neznamená nič vážne.Pri najbližšej návšteve zubného lekára- preventívna prehliadka - upozornite ho na hrčku a budete ju spoločne sledovať. Prajem Vám všetko dobré.
2010-01-11
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Hrcka
(majka)
Pan doktor mam 19rokova mam malu hrcku na spankovej kosti je to taka mala gulicka na vonok ju nevidno no na dotyk je velmi bolestiva.A mozno to sposobuje moje caste bolesti hlavy pri oboch spankovych kostiach.Neviem co to moze byt.Prosim poradte.Dakujem
majka

ODPOVEĎ  
Milá Majka, hrčka na spánkovej oblasti môže byť nezhubný tukový nádor, alebo Ganglion/ šľachový/ ktorý nalieha na nerv a preto bolí. Treba ísť k chirurgovi a dať to vybrať.
2010-01-10
Doc. MUDr. Eva Valovičová CSc. Odpoveď od:
LU-
(helena)
Dobry den! Na lavej strane tváre som mala hrcu, robili mi exstirpaciu. Hist.vys.-B/09-7844-matastaza nizko diferencovaneho karcinomu v limfatickej uzline a dve drobne LU bez neoplastickych zmien.Vysetrovali ma CT,PET CT,MR. PET CT objavili lozisko so zvysenym metabolizmom glukozy vo viabilnom tkanive v oblasti orofaryngu velkosti 1,51x 1,28 cm pri negativnom CT obraze. MR-záver:Mierne zhrubnutie makkeho podnebia, vlavo vytvarajuce asymetriu oproti pravej strane , s minimálnymi signalovymi zmenami,bez expanzívneho a infiltrativneho efektu na okolie, dif.dg.anatomicky variant, zapalove zmeny, nemozno vylucit TU infiltráciu. V ostatnych lokalitacsh zobrazenej casti faryngu a krku bez jednoznacnych palolog.expanzívnych a struktualnych zmien.Bez známok krcnej lymfadenopatie. Onkolog posiela ma do Onk.ústavu v Bratislave,sv.Alzbety na Heydukovej ulici.2x ma tam poslali,ale stale mi chybali nejaké vysledky. Chcela by som dostat radu,alebo vyjadrenie.Vopred Vám dakujem!
helena

ODPOVEĎ  
Milá Helena, urobiť diferenciálnu diagnózu vo Vašom prípade nie je jednoduché.Ako z popisu vidím, snaha je jednoznačná, absolvovala ste i PET a teraz to vyžaduje odborníkov, ktorí Vás odsledujú -takíto sú na OUSA v Bratislave.Treba vyčkať a podstúpiť potrebné vyšetrenia na dodiagnostikovanie.Iste si Vás ponechali v starostlivosti.Môžem Vám poradiť iba trpezlivosť, čo iste nie je jednoduché, ale iste odborníci nič nezanedbajú. Želám všetko najlepšie.
2010-01-10
Doc. MUDr. Eva Valovičová CSc. Odpoveď od:
HPV a hormonalna liecba
(Dusana)
Dobry den, moze sa v posve pri uzivani HRT vytvarat "priaznive" prostredie pre HPV virusy?, je to asi rovnake ako ako pri uzivani hormonalnej antikoncepcie?, ak by to tak bolo, tak radsej HRT nebudem uzivat.Pytam sa preto, lebo uz mam potvrdeny HPV 16, a mala som aj zhorsenu cytologiu. Viem, ze mi mozu pribudnut aj dalsie virusy, posilnujem si imunitu spravnou zivotospravou,- preventivne si kazdy mesiac vkladam do posvy cipky Lactovag na posilnenie vag. flory. Nemam ziadny dyskomfort, uzivam probiotika, sladkosti som vyradila z mojho jedalnička, nefajcim, s partnerom sme si verni, co este mozem urobit preto, aby som sa zbavila tych virusov?:)).....za odpoved Vam vopred dakujem.
Dusana

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, keď žijete tak ako píšete, tak sa s veľkou pravdepodobnosťou vírusu zbavíte. Hormonálna substitučná liečba sa užíva ak majú ženy nejaké menopauzálne ťažkosti. Ak ich už nemáte tak hormóny neužívajte. Ak ich máte, tak by ich vysadenie zhoršilo kvalitu Vášho života. To však musíte posúdiť len Vy sama. Dôležité je chodiť pravidelne na cytologické vyšetrenie.
2010-01-09
MUDr. Ladislav Masák CSc. Odpoveď od:
Karcinóm prostaty
(Novák)
Mám 60 rokov. Absolvoval som v 08-09.2009 radioterapiu na karcinom prostaty s PSA 8,4, gleason 2(1+1), ale prehodnotený na T3aN0M0 (preto bolo rozhodnuté o radioterapii namiesto brachyterapie). Okrem toho som pod injekciami Eligard zatiaľ od januára 2009 do apríla 2010. Momentálne PSA 0,5. Je táto liečba v poriadku? Okrem toho, že som pribral asi 7 kg, sa cítim dobre. Môžem primerane športovať? Ako je to s vplyvom mora? Je možné ísť k moru na dovolenku? Počul som, že pri rakovine sa stav môže rapídne zhoršiť.
Novák

ODPOVEĎ  
Váš nádor je s veľmi nízkym rizikom a liečba je dostatočná. Môžete ísť na dovolenku k moru.
2010-01-09
Prof. MUDr. Michal Horňák DrSc. Odpoveď od:
2 hrcky na podnebnom obluku
(Maros)
Dobry den. Na podnebnom obluku mam 2 vyrazky nedaleko mandle. mam ich tam uz rok. mam pocit ze sa zvatsuju. su to ako take 2 male vyrazky. bol som u 3 orl jeden mi povedal ze to nic nieje, druhy mi povedal tiez a treti ze to asi budu folikuli. Kedze sa nevedia dohodnut mam obavu co to moze byt. neboli to ale mam stale problemy s hrdlom na jazyku mam stale mapy po stranach jazyka mam take biele ciary. co mam spravit aby mi tie vyrazky co mam v ustach zmyzli? vyrazky maju okruhli tvar. ale mam pocit ze vedla jednej zacina rast dalsia.. malicka hned tesne vedla nej.. co mam spravit na ake vysetrenie mam ist ked mi orl lekari nevedia povedat co to je a tvrdia ze sa nemam sledovat?? ja to tam nechcem proste mat. co mam spravit
Maros

ODPOVEĎ  
Milý Maroš, ak 3 otolaryngovia to posúdili ako nezávažné- foloiculus je súčasťou lymfatického systému ktorý sa nachádza na celom oblúku - teda nejde o nádor, ale zdurenie tohto lymf. systému. Ak Vás to veľmi stresuje žiadajte sa na konzultáciu na niektorú z ORL kliník FN.Môže ísť o zápal niekde v oblasti, ktorú tento okruh "stráži". Prajem všetkop najlepšie!
2010-01-08
Doc. MUDr. Eva Valovičová CSc. Odpoveď od:
Cystoidná lézia
(Gabriela)
Dobrý deň,mám 34 rokov a po vyšetrení na Mag.reson.mi zistili na mozgu cystoidnú léziu v oblasti corpus pineale susp.pineálna cysta 8mm x 5mm.Mám na Vás veľkú prosbu,mohli by ste mi napísať čo to vlastne znamená,je to nebezpečné?Pravidelne navštevujem neurologickú ambulanciu kôli migrénam,ktoré mávam 4-5krát do mesiaca.Raz ročne musím na očné vyšetrenie-perimeter.DAKUJEM
Gabriela

ODPOVEĎ  
Milá Gabriela, cysta v corpus pineále- mozgový prívesok- neurohormonálna mozgová žľaza- neznamená nádor, ale dutinku v tejto časti mozgu. Je dôležité, že ste v sledovaní neurológa, ktorý Vám najlepšie iste vysvetlí, aký by mal byť liečebný postup.Správne sleduje vývoj cysty, ktorá mohla byť i vrodená, alebo úrazová, resp. inej etiológie. Prajem Vám všetko najlepšie a hlavne dôveru v lekára, ktorý Vás zrejme už dlhodobo lieči a iste sa snaží tento nález konzultovať i s inými odborníkmi.
2010-01-08
Doc. MUDr. Eva Valovičová CSc. Odpoveď od:
Ako postupovat?
(Linda Wiego)
Prosim pradte mi, ci mam tu v USA navstivit lekara. Situacia: cca pred rokom som mala cytologiu ASCUS, o tri mesiace zasa ASCUS, potom som bola u onkogynekologa, vykonal kolposkopiu a stery. Tu je sprava: Cytologicke vysetrenie: Metaplazia, reakt. zmeny, hyperl. rez. bb. (2X PAP IIa), MOP II. Vyšetrenie HPV a chlamydii: Negat. Info o kultiv. vysledku: Entrococcus faecalis., Corynebact. spp. Staphylococcus spp. (Predpisane lieky: Taroflox 10x400mg, Macmiror complex 500 ). Spravu som opisala detailne, skutocne je tam PAP IIa. Lieky som vyuzivala, kedze som v zahranici nedodrzim kontrolu pol roka. Vratim sa az v juni. Porosim, staci az potom navstivit onkogyn. alebo mam hladat tu. Financie a jazyk nie su problem, ak mi hrozi rakovina, lekara vyhladam aj tu. Ziadne subjektivne problemy nepocitujem (ani vytok, ani krvacanie mimo cyklu), mam 45r.
Linda Wiego

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, podľa Vašej správy ste zdravá, nie je dôvod máť obavy z choroby. Cytologia II je normálny nález. Nemáte prítomnú infekciu HPV, tak nemôžete mať ani žiadny predrakovinový stav. Zápal, ktorý bol spôsobený baktériami, ktoré ste opísali, Vám vyliečili liekmi, ktoré ste užívali. Nevidím žiadny dôvod pre Vaše obavy.
2010-01-08
MUDr. Ladislav Masák CSc. Odpoveď od:
1 << 209 < 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 > 231 >> 451
Facebook