foto
2% proti rakovine

Ďakujeme všetkým, ktorí svojimi 2% poporili naše projekty.
fotofotofotofotofoto
Kto sme zisti čo je LPR a ako funguje
Čo robíme Naše aktivity a projekty
Hľadám pomoc Informácie, rady a kontakty
Ako prispieť Dobrovoľník, sponzor
Spolupráca Partnerstvo a spolupráca
lpr Liga proti rakovine bola založená 19. januára 1990 v Bratislave a v tom istom roku bola prijatá za člena Európskej asociácie Líg proti rakovine (ECL) a za člena Medzinárodnej únie proti rakovine (UICC)...
Pokračovať »
Tabaková smernica má slovenskú podobu

28.07.2015

Príďte nás pozrieť na festival Pohoda

01.07.2015

Stretnutia milovníkov hudby v Martine

25.06.2015

Ako byť úspešný na pohovore

18.06.2015

Linka pomoci _

02/52 96 51 48

Po 09:00-13:00 14:00-16:00
Ut 09:00-13:00 14:00-16:00
St 09:00-13:00 14:00-16:00
Št 09:00-13:00 15:00-17:00
Pi 09:00-14:00 14:00-16:00
So 09:15-12:15 14:00-16:00

Newsletter

Informujte ma o novinkách.
E-mail:



 

Poradňa

Internetová poradňa vznikla ako reakcia na množstvo otázok prichádzajúcich od ľudí, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom vyrovnávajú s diagnózou onkologického ochorenia u seba, svojho blízkeho, príbuzného či priateľa.


Pre Vás, ktorí potrebujete informácie, radu, povzbudenie, pomoc v riešení zložitých situácií, ktoré sa vyskytli vo Vašom živote v súvislosti s diagnózou onkologického ochorenia, alebo sa chcete informovať ohľadom prevencie, sú tu lekári – špecialisti v rôznych oblastiach onkológie, psychológ, sociálna sestra – skúsení odborníci z Linky pomoci , ktorí Vám odpovedia na Vaše otázky v závislosti od ich obsahu a problematiky.

Poprosíme Vás o väčšiu trpezlivosť pri zodpovedaní otázok v mesiacoch júl a august  z dôvodu čerpania dovoleniek viacerých odborníkov.

Ďakujeme za Vaše pochopenie.

 


Opýtajte sa našich odborníkov na problém ktorý Vás trápi

Meno  
Predmet   Váš problém
cap   



Doteraz zodpovedané otázky (9604)

strana 220 z 481 (otázky 4381 - 4400)
Názov
(meno)
Text Dátum
Hrčka
(Zuzana)
Dobrý deň, včera som si na ľavom prsníku v dolnej časti nahmatala pohyblivú hrčku veľkosti hrášku. Čo by to mohlo byť? Mám 29 rokov.Dakujem
Zuzana

ODPOVEĎ  
Dobrý deň. Nutné je vyšetrenie prsníka, najpravdepodobnejšie vo Vašom veku by to mohol byť nezhubný nádor alebo cysta. Vyšetrenie je nutné na vylúčenie zhubného nádoru.
2010-05-18
Doc. MUDr. Vladimír Bella PhD. Odpoveď od:
Peutz-jeghers syndrom
(Iveta)
Dobry den prajem. Mam zaujem o informacie o tomto ochoreni, moznost liecby, resp. pozitivneho ovplyvnenia priebehu zivota osoby s touto dedicnou diagnozou. Je nejake specializovane zdruzenie na Slovensku, resp. v Cechach kde sa daju ziskavat informacie, Dakujem za porozumenie a zostavam so srdecnym pozdravom. Iveta
Iveta

ODPOVEĎ  
Jedná sa o autosomálne genetické ochorenie diagnostikované v 94% AMBRY testom. Nálezy - môžu byť charakteristické polypy v žalúdku, v čreve, zvýšená pigmentácia na horných, dolných končatinách, v dutine ústnej a iné príznaky. Mutácia je STK11/LKB1 géne. Možno najodbornejšie kontakty Vám dajú v genetických pracoviskách, prípadne v gastroenterologických ambulanciach FN Antolská Bratislava č.t.02/ 6867 1111 - genetické, Dr. Weismanová 02/59249574. Je potrebné celoživotné sledovanie.
2010-05-18
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Je rakovina nakazliva
(p. Duhova)
Mozete mi prosim odpovedat, ci sa da rakovina nakazit u kadernicky?Ak kadernicka predo mnou umyvala vlasy chorej pacientke a potom mne, bez toho aby dezinfikovala pomocky na cesanie? Ta pani bola chora na rakovinu hrubeho creva a velmi jej zelam uzdravenie.Nemoze sa to nejako preniest na zdravych ludi?Dakujem za odpoved.
p. Duhova

ODPOVEĎ  
Vážená pani Dúhová, rakovina nie je nákazlivaá!!! Kaderníčka ani nik v okolí pacieta s rakovinou nemá robiť žiadnu dezinfekciu po pacientovi.
2010-05-12
Doc. MUDr. Eva Valovičová CSc. Odpoveď od:
HPV
(Soňa)
Dobrý den.Mamina bola na vyšetrení a má výraznu pozitivitu :RLU/CO:801,2 až by ste mi to mohli vysvetliť.V sprievodnom náleze Endo je zakruzkovane II, Ekto III.Ďakujem.
Soňa

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, Soňa.Vaša matka určite bola informovaná o svojom zdravotnom stave. Ak nie, tak sama vyhľadá informácie, ktoré potrebuje. Myslím si, že by sa každý mal starať sám o svoje zdravie, a je naozaj potrebné informovať sa u ošetrujúceho lekára na výsledky vyšetrení, verím, že nebude žiaden problém toto vysvetlenie dostať, ja nemôžem vysvetľovať všetky lekárske správy, verím, že rozumiete. Všetko dobré želám.
2010-05-12
MUDr. Ladislav Masák CSc. Odpoveď od:
Nádor v prsníku
(Sasa)
Pekný deň prajem, rada by som sa spýtala na diganózu mojej 70 ročnej babky, ktorá má už niekoľko rokov nález v prsníku a teraz sa to zhoršuje, v lekárskej správe je uvedené nasledovné: cystoidná okrúhla lézia 8,1mm*6,7mm s hyperechogénnou stenou s dorzálnym tienením a v blízkosti centrálnejšie menšie ložisko rovaného charakteru 2,3mm, obe zodpovedajú korelácii s NM 6/09 kalcifikovaným mliečnym cystám bez veľkostnej dynamiky.Lekár odporúča operáciu, čo si o tom myslíte? ďakujem vopred veľmi pekne za odpoveď!
Sasa

ODPOVEĎ  
Nebolo by zlé vykonať biopsiu z daných nálezov a zistiť diagnózu.
2010-05-12
Doc. MUDr. Vladimír Bella PhD. Odpoveď od:
Maternica aj vaječníky?
(tina)
Dobrý deň,moja otázka sa týka mojej mamy. Má 62 rokov, je na dôchodku, nepracuje.Má problém so "spadnutou" maternicou. Gynekológ jej v minulosti odstránil ambulantne cysty na maternici a odporučil plastiku maternice. Keďže to neriešila, maternica poklesla až tak, že navrhované riešenie je maternicu vyoperovať cez pošvu. Má pomerne silnú osteoporózu, problémy s chrbticou, psychické problémy - depresie - liečené ambulantne u psychiatričky (medikamentózne). Vyoperovanie maternice je už naplánované. Moja otázka sa týka vaječníkov. Názory gynekológov sa totiž líšia. Žiadne problémy s vaječníkmi doteraz ani aktuálne nemá, nemá cysty. Jeden gynekológ odporúča vaječníky laparoskopicky vybrať v rámci operácie maternice (keďže už neplnia svoju funkciu)a laparoskopicky by vajčníky "odpojil" a spolu s maternicou cez pošvu vybral. Druhý však tvrdí, že pokiaľ vaječníky neohrozujú zdravie, nie je nevyhnutné ich vybrať. Mama nie je na tom momentálne fyzicky a psychicky úplne v poriadku, ale vybrať maternicu je už najvyšší čas (tlak na močový mechúr, krv v moči...). Otázka je, či operačný zásah do ďalšieho orgánu- vaječníkov- nie je v tomto momente zbytočný a náročný na ďalšiu rekonvalescenciu. Ďakujem.
tina

ODPOVEĎ  
Vaječníky majú obmedzenú dobu svojej funkcie. To znamená, že v určitom veku, v našich zemepisných podmienkach to je medzi 48 a 52 rokom veku prestávajú vaječníky produkovať ženské hormóny. Žena sa dostáva do menopauzy. Keď vaječníky nefungujú, nemajú prakticky žiadny význam. Avšak v menopauze najčastejšie vzniká karcinóm na vaječníkoch. Takže ak sa má vyoperovať maternica u ženy, u ktorej vaječníky nefungujú, mali by sa vybrať aj vaječníky, aby sa tak predišlo možnej rakovine vaječníkov. Vyoperovanie vaječníkov pri vyoperovaní maternice nie je nijako náročný výkon pre operatéra a ani pre pacientku. Myslím si, že ak Vaša matka musí podstúpiť hysterektómiu, mali by sa vybrať aj vaječníky.
2010-05-11
MUDr. Ladislav Masák CSc. Odpoveď od:
Rakovina prostaty
(anna)
dobry den este by som sa chcela spytat..vsade je uvedene ze radioterapia po radikalnej prostatektomii vyrazne predlzuje zivot.Mojmu otcovy po RP nenasadili ziadnu inu liecbu,je to normalne?? dakujem pekne
anna

ODPOVEĎ  
Liečba rakoviny prostaty po radikálnej prostatektómii sa riadi hladinou prostatického špecifického antigénu, známeho pod skratkou PSA. Vášmu otcovi budú pravidelne sledovať PSA, ktorého hladiny by po operácii mali poklesnúť k nulovým hodnotám. Z týchto dôvodov treba chodiť na pravdelné kontroly. Ďalšia liečba bude potrebná až po zvýšenej hladine PSA.
2010-05-11
Prof. MUDr. Michal Horňák DrSc. Odpoveď od:
Avastin a mezotelióm
(Mia)
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať: môjmu oteckovi diagnostikovali ep. mezotelióm pohrudnice v pokročilejšom štádiu. Operácia nie je možná, rovnako ani rádiacia, kvôli výpotku. Nasadili mu chemo - cisplatina + alimta. Momentálne je ešte len po 2. cykle, no znáša to veľmi zle. Výrazne mu klesá počet bielych aj červených krviniek. Ak sa to nezlepší, budú musieť túto chemoterapiu prerušiť. Mala by v tomto prípade aspoň minimálnu šancu liečba Avastinom? Myslím minimálne - v smere spomalenia rastu? (Viem, že táto diagnóza v pokročilom štádiu nemá šancu na úplné vyliečenie). Ďakujem za odpoveď.
Mia

ODPOVEĎ  
Milá Mia, žiaľ, ochorenie Vášho otecka je,ako sama píšete, v pokročilom stave a žiaľ, ide o onkologické ochorenie, ktoré má veľmi zlú liečiteľnosť. Nie je zatiaľ žiadna terapia úspešná. Ak mu onkopneumológ navrhol Avastin, iste so snahou aspoň pokúsiť sa pozastaviť ochorenie, a zlepšiť kvalitu života. Najlepšie Vám on podľa stavu Vášho otecka, keďže ho pozná najlepšie ako jeho ošetrujúci lekár, zodpovie Vašu otázku. Želám veľa síl.
2010-05-11
Doc. MUDr. Eva Valovičová CSc. Odpoveď od:
Bolesť v lavom prsníku
(Andrea Karnasová)
Pán doktor,stále mám pichlavú bolesť v ľavom prsníku,už ale 1 mesiac,čo to može byť????Mám s tým ísť k doktorovi alebo to prejde?
Andrea Karnasová

ODPOVEĎ  
Na vyšetrenie by ste mali ísť, pravdepodobne sa jedná o hormonálne zmeny v prsníkoch.
2010-05-11
Doc. MUDr. Vladimír Bella PhD. Odpoveď od:
Orálny sex pri HPV, predrakovin.stave III.a
(Peter)
Dobrý deň, je možný orálny sex, t.j. jazykom partnera do pošvy partnerky, ak má partnerka potvrdený HPV vírus a predrakovinový stav IIIa.?Partnerka absolvovala konizáciu, je 7 týždňov od operácie a chceli by sme znova normálne sexuálne žiť, avšak nevieme či danú metódu môžme používať alebo ju máme z nášho sexuálneho života vylúčiť. Ja som silný fajčiar. Môže to zhoršiť daný stav partnerky? Taktiež sa chcem spýtať či môže partnerka ísť do bazéna, termálneho kúpaliska. ďakujem za odpoveď.
Peter

ODPOVEĎ  
HPV infekcia je veľmi častou banálnou infekciou, ktorá vo vysokom percente vymizne spontánne bez toho, aby zanechala nejaké zdravotné ťažkosti. Ak ste doteraz praktikovali orálny sex so svojou partnerkou, tak sám vidíte, že to na Vašom zdravotnom stave nezanechalo žiadne následky. Z literatúry vieme, že v hrdle môže HPV spôsobiť vznik bradavičiek - tzv. papilomatozu – tú spôsobujú HPV z nízko rizikovej skupiny – ktoré vytvárajú bradavice – kondylómy a nie rakovinu. Čo existuje ľudstvo, existuje aj HPV infekcia a sme tu, ľudstvo na túto infekciu nevymrelo. Ak Vaša partnerka absolvovala konizáciu, tak ak bol konus rezaný v zdravom tkanive, tak sa odstránil všetok predrakovinový stav aj s vírusom. Píšete, že partnerka má nález IIIa – to je cytologický výsledok, ktorý nemusí byť spôsobený HPV, ale nejakou inou infekciou. V medicíne je ešte veľa neprebádaného a myslím si, že tak je tomu aj v oblasti vplyvu HPV na mužský aj ženský organizmus. Myslím si, že by sme z tohto vírusu nemali robiť veľkého strašiaka. Či sa môže Vaša partnerka kúpať v termálnom kúpalisku musí povedať jej gynekológ podľa toho či sa jej krčok po konizácii zahojil.
2010-05-11
MUDr. Ladislav Masák CSc. Odpoveď od:
Operácia je nutná?
(Silvia z BB)
Dobrý deň, vo februáry tohoto roku diagnostikovali mojmu svokrovi nádor na hrubom čreve. Absolvoval ožiare a chemoterapiu súčasne. Teraz čaka na MR vyšetrenie a má si dohodnúť termín operácie. Vzhľadom na to že ložisko je nízko a vývod bude mať s veľkou pravdepodobnosťou trvalý, obáva sa tejto operácie a nechce sa dať operovať. Je operácia nútná? Ak áno,ako mu to máme vysvetliť? On stále tvrdí,že po ožiaroch mu je lepšie a s vývodom chodiť nechce...Ďakujem Silvia...
Silvia z BB

ODPOVEĎ  
Dobrý deň. Poznám veľmi veľa ľudí, ktorí chodia s vývodom niekoľko desaťročí a sú zdraví, pretože sa dali operovať včas. Vývod je síce určitá komplikácia v živote, ale nie taká, aby človek zbytočne riskoval oddialenie operácie a nežiadúce komplikácie, ktoré cielene nerozpisujem, aby som nenarobila zbytočnú paniku, pretože sa nemusia vyskytnúť. Vo všeobecnom živote a i v zdraví platí zásada čo je "zlé" treba odstrániť, a čím skôr, tým menej komplikácií vzniká. Prajem Vám odvahu a čo najmenej komplikácií.
2010-05-11
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Hrca pri posve
(Zuzu)
Dobry den p. Doktor,chcem sa Vas opytat.Vcera som si nahmatala taku vacsiu hrcu pri vchode do posvy.Je makka a dost velka.Som z toho znepokojena.Co by to mohlo byt?Na nete som citala nieco o Bartoloniho zlaze,moze to byt ono?Lebo ked som sa sprchovala,tak som si to stlacala a zacala mi vytekat mazlava tekutina.Dakujem Vam pekne za odpoved a zelam vela uspechov celemu kolektivu.,
Zuzu

ODPOVEĎ  
Najpravdepodobnejšie ide o naplnenie Bartolinskej žľazy. Navštívte svojho gynekológa.
2010-05-10
MUDr. Ladislav Masák CSc. Odpoveď od:
Rakovina LU?
(Peter)
Dobrý deň, mám 19 rokov a cca pred mesiacom mi diagnostikovali embryonálny karcinóm na semenníku, absolvoval som orchiektómiu, našťastie to bolo v ranom štádiu bez angioinvázie, a lekár navrhol len prísne sledovanie AFP a HCG, a každé tri mesiace CT vyšetrenie pľúc a retroperitonea. Markery som mal pred aj po zákroku v norme. No v období čakania na výsledok histológie (2 týždne) som si viac začal všímať svoje telo, a nahmatal som si hrčku asi vo veľkosti menšej fazule na krku, pár centimetrov od ohryzku na pravej strane. Lekárom na urológii som to nespomenul, totiž, neviem či tento môj "problém" nepramení z prílišného strachu. Každopádne, chcel by som sa spýtať, ak by šlo o rakovinu lymfatických uzlín, zistili by to pomocou spomínaného CT vyšetrenia pľúc, resp. retroperitonea? To totiž vyšlo negatívne, bez zväčšených LU v týchto častiach tela. Nemám pocit, že by sa tá hrčka zväčšovala, ani na sebe nepozorujem príznaky Hodgkinovej choroby, o ktorých som sa dočítal prostredníctvom internetu (strata hmotnosti, nechuť do jedla, nadmerné potenie, únava). Vopred ďakujem
Peter

ODPOVEĎ  
Je prirodzené, že človek po prekonaní niečoho negatívneho sa začne viac pozorovať a sledovať. Je múdre informovať svojho lekára o všetkom, hrčky do 1 cm nebývajú "nebezpečné" pre orgaznizmus, ale aby ste sa zbavili zbytočného strachu, navštívte svojho obvodného lekára, ktorý po doplnení údajov a vyšetrení najpravdepodobnejšie zistí príčinu a doporučí vám ako ďalej postupovať. Najpravdepodobnejšie zväčšenie LU môže zapríčíniť zápalové ochorenie, napr. v dutine ústnej, ušiach alebo v inej lokalizácií v oblasti hlavy , krku. Prajem Vám všetko dobré, hlavne málo komplikácií.
2010-05-10
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Rakovina krcka maternice
(Lubomir)
prosim vas potrebujem poradit moja mamina ma rakovinu krcka maternice a rad by som vedel najlepsi sposob na vyliecenie,nevedeli by ste mi poradit nejakeho ludoveho liecitela v okoli stredneho slovenska???
Lubomir

ODPOVEĎ  
Vážený pán Ľubomír. Ja sedím v nemom úžase nad Vašou otázkou. Chcete odo mňa, aby som Vám dal adresu nejakého šarlatána? Dúfam, že Vaša matka je v starostlivosti nejakého špecializovaného onkologického pracoviska. Tam jej poskytnú liečbu na úrovni dnešnej medicíny. Takzvaní ľudoví liečitelia môžu onkologickému pacientovi len poškodiť tým, že sa oddiali účinná liečba.
2010-05-10
MUDr. Ladislav Masák CSc. Odpoveď od:
Pruh?
(Mišena)
Manžel (37 r.)má pravdepodobne pruh v trieslach. Na pravej strane nad pohlavným orgánom - v ochlpení má hrču - vydutinu veľkú asi 15x6 cm. Zdá sa mi, že to má na oboch stranách ale nechce mi to ukázať. (Ako dieťa bol operovaný) Má to tam asi rok, k lekárovi nepôjde za žiadnu cenu.Zaujímalo by ma, ako to môže ohroziť jeho ďalšie zdravie- ovplyvniť iné funkcie (napr. s močením, prostatou, semenníkmi, sexom... Mám sa vraj starať o svoje zdravie, ale predsalen by ma zaujímalo aj to jeho. Ďakujem za odpoveď
Mišena

ODPOVEĎ  
Podľa Vášho opisu ide skutočne o pruh. Jediná účinná liečba pruhu je operačná. Operácia sa robí na chirurgických oddeleniach.
2010-05-10
Prof. MUDr. Michal Horňák DrSc. Odpoveď od:
BI RADS 4a
(Miška)
Dobry den, chcela by som sa spytat na spravu zo sona: fertilna prsna zlaza obojstranne, vpravo na f-LQQ je ostro ohranicene hypoechogenne lozisko velkosti 8*4*6mm char Fia-PAB, obojstranne prit ojedinele cysty do 6mm, axily bez LAP. Zaver: BI RADS 4a. Robili mi hned aj punkciu ale som strasne nervozna vysledky budu najskor o dva tyzdne. Mam 24 rokov, mama bola liecena 2x na rakovinu prsnika, jedna jej sestra to zomrela a druha je liecena teraz druhy krat. preto mam strach...vopred dakujem
Miška

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, podľa záveru vyšetrenia by sa malo jednať o nezhubný nádor prsníka - fibroadenóm.
2010-05-10
Doc. MUDr. Vladimír Bella PhD. Odpoveď od:
Hrčka na stehne
(Alena)
Dobrý deň, včera som si na vnútornej strane stehna v blízkosti triesla našla tvrdú pohyblivú nebolestivú hrčku. Čo by to mohlo podľa Vás byť? V minulom roku som mala vyoperovaný bazaliom na nose, teraz mám recidívu. Mohlo by to súvisieť? Ďakujem za odpoveď.
Alena

ODPOVEĎ  
Basaliomy vznikajú na miestach opakovane vystavených slniečku. Nový nález preto nemusí byť recidíva. Snažte sa vždy niečo nosiť na hlave aby Vaša tvár bola tienená pred slniečkom. Hrčka na vnútornej strane stehna môže mať viacej príčín, zápal, fibróm, lipóm, preto najmúdrejšie bude, ak navštívite svojho lekára, ktorý po doplnení si údajov a vyšetrení Vám určite poradí, ako ďalej postupovať.
2010-05-10
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Rakovina prostaty
(anna)
chcem sa spytat ci je normalne ze po operacii radikalna prostatektomia,rakovina prostaty ja mozne aby otec nedostal po tejto operacii ziadne dalsie tabletky,ani chemoterapiu ,nic?citala som ze liecebne postupy po tejto operacii su vzdy bud tabletky ale oziare a tak.Tak ako je mozne ze doktor mojmu otcovy len povedal ze je zdravy clovek a poslal ho domov.Nalez na lymfatickych uzlinach nemal. dakujem
anna

ODPOVEĎ  
Dobrý deň. Liečba rakoviny prostaty po radikálnej prostatektómii sa riadi hladinou prostatického špecifického antigénu, známeho pod skratkou PSA. Vášmu otcovi budú pravidelne sledovať PSA, ktorého hladiny by po operácii mali poklesnúť k nulovým hodnotám. Z týchto dôvodov treba chodiť na pravidelné kontroly. Ďalšia liečba bude potrebná až po zvýšenej hladine PSA.
2010-05-10
Prof. MUDr. Michal Horňák DrSc. Odpoveď od:
Otázka
(Inga)
Dobrý deň, chcela by som poprosiť o radu. Naša mamina bojuje od minulého roka s nádorovým ochorením pľúc, aj napriek tomu, že po celý život je nefajčiarkou, nakoľko u nej zlyhala chemoterapia, lieči sa Tarcevou,ktorá sa zatiaľ javí ako efektívna vo vzťahu k markerom a rtg.Avšak na poslednom vyšetrení tomografom, boj aj záver, ktorý znel:" V kostnom okne pozorovať osteoplastické ložišká v skelete rebra vpravo v zadnej axilárnej čiare, a v stavcoch Th aj L chrbtice, pri porovnaní s prinesenou obrazovou dokumentáciou v progresii." Chcela som sa opýtať, že čo to vlastne znamená, či to znamená že sa jej to rozširuje?Aj napriek efektívnej liečbe Tarcevou? A ešte by som sa chcela opýtať, ako pomôcť mamine, pretože celé liečenie nezvláda moc dobre,hlavne po psychickej stránke,aj keď sa snažíme všetci okolo zo všetkých síl. Stále je apatická,z ničoho sa neraduje,všetko vidí len v čiernych farbách,stále hovorí o smrti,ľutuje sa...ak vymýšľame spoločný program všetko odmieta...moja otázka znie:Je možnosť nejakej psychosociálnej pomoci? Alebo existujú nejaké v Bratislave svojpomocné skupiny, kluby ľudí kde sa ľudia stretávajú a navzájom sa vedia podporiť?Myslím si,že toto by bola možnosť ako pomôcť našej mame...Pretože chorý človek má pocit,že zdravý mu asi nerozumie,aspoň mám z toho niekedy taký pocit. Veľmi pekne Vám ďakujem za vysvetlenie ako aj za ochotu a pomoc... Pekný deň Inga.
Inga

ODPOVEĎ  
Dobrý deň. Žiaľ, progresia znamená rozšírenie alebo zväčšenie nálezu. Psychosicialnu pomoc poskytuje i Liga proti rakovine telefonicky, alebo osobné návštevy, ktoré nemusia byť vopred ohlasované. V pondelok, medzi 14-16hoh. pani Mgr. Križanová a v piatok 14-16 hod. pani Mgr. Arvayová. Neváhajte využiť tieto služby - t.č. 02/52 96 51 48. Všetko dobré Vám želám.
2010-05-10
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Onkogynekológia
(Silvia z BB)
dobrý deň, v januáry tohoto roku mi pod narkózou brali vzorku endocervikálnej sliznice na histologické vyšetrenie. Výsledok bol:materiál obsahuje endocervikálnu sliznicu s rozsiahlymi úsekmi dlaždicovobunkovej metaplázie a drobné fragmenty dlaždicovobunkového epitelu s výrazným stupňom dysplázie, high grade SIL, CIN II-III,známky invázie v rozsahu zaslaného materiálu neboli prítomné. Dg.:N87,2 po 3 mesiacoch mi zobrali kontrólny cytoster z exo aj endo cervixu, kde bol takýto nález: ekto PAP II !,ASCUS, metaplázia - PAP IIIa-IIIb/LG/HGSIL/, atypické holé jadrá, metaplázia, leukocyty.Dg.:87,1 Doporučili bioptické vyšetrenie a poslali ma na Onkogynekológiu. Nik mi nechce nič povedať,len že po vyšetrení u onkogynekológa budeme múdrejší. Mám sa na základe doterajších výsledkov obávať? Za skorú odpoveď vopred ďakujem a ostávam s pozdravom
Silvia z BB

ODPOVEĎ  
Všetci, ktorí Vám radili, aby ste počkali na vyšetrenie u onkogynekológa, mali absolútnu pravdu. Pre mňa však histologia CIN III znamená jednoznačnú indikáciu na konizáciu. CIN III je najťažší predrakovinový stav, za ktorým už nasleduje invazívny karcinóm a tam sa určite nechcete prepracovať. Teda verím, onkogynekológom navrhnutý postup budete bez váhania nasledovať. Želám Vám všetko dobré.
2010-05-10
MUDr. Ladislav Masák CSc. Odpoveď od:
1 << 209 < 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 > 231 >> 481
Facebook