foto
2% proti rakovine

Vaše 2% nám umožňujú pripravovať mnohé programy a projekty, ktoré pomáhajú onkologickým pacientom a ich rodinám.
fotofotofotofotofoto
Kto sme zisti čo je LPR a ako funguje
Čo robíme Naše aktivity a projekty
Hľadám pomoc Informácie, rady a kontakty
Ako prispieť Dobrovoľník, sponzor
Spolupráca Partnerstvo a spolupráca
lpr Liga proti rakovine bola založená 19. januára 1990 v Bratislave a v tom istom roku bola prijatá za člena Európskej asociácie Líg proti rakovine (ECL) a za člena Medzinárodnej únie proti rakovine (UICC)...
Pokračovať »
Na svete je štvrtá edícia Európskeho ...

23.10.2014

Tradičný Týždeň proti rakovine bol netradičný

21.10.2014

V stredu začína výstava "Sme úžasní"

20.10.2014

Náhradný "domov" si pripomína 10 rokov ...

19.09.2014

Linka pomoci _

02/52 96 51 48

Po 09:00-13:00 15:00-16:00
Ut 09:00-13:00 14:00-16:00
St 09:00-13:00 15:00-16:30
Št 09:00-13:00 14:00-16:00
Pi 09:00-13:00 14:00-16:00
So 09:15-12:15 14:00-16:00

Newsletter

Informujte ma o novinkách.
E-mail:



 

Poradňa

Internetová poradňa vznikla ako reakcia na množstvo otázok prichádzajúcich od ľudí, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom vyrovnávajú s diagnózou onkologického ochorenia u seba, svojho blízkeho, príbuzného či priateľa.


Pre Vás, ktorí potrebujete informácie, radu, povzbudenie, pomoc v riešení zložitých situácií, ktoré sa vyskytli vo Vašom živote v súvislosti s diagnózou onkologického ochorenia, alebo sa chcete informovať ohľadom prevencie, sú tu lekári – špecialisti v rôznych oblastiach onkológie, psychológ, sociálna sestra – skúsení odborníci z Linky pomoci , ktorí Vám odpovedia na Vaše otázky v závislosti od ich obsahu a problematiky.

Zodpovedanie otázok môže trvať niekoľko dní, ďakujeme za Vašu trpezlivosť.

 


Opýtajte sa našich odborníkov na problém ktorý Vás trápi

Meno  
Predmet   Váš problém
cap   



Doteraz zodpovedané otázky (9026)

strana 220 z 452 (otázky 4381 - 4400)
Názov
(meno)
Text Dátum
Liečba zoladexom C50.4
(mária)
Chcem Vás poprosiť o Váš názor pri liečbe rakoviny prsníka. Mám 47 rokov, bol mi diagnostikovaný stredne diferencovaný, invazívny duktový karcinóm prsníka G2, pT1c N0 M0.Progesteróny - 85%, estrogény - 85%, Ki67 - 20%, p53 - 5%, c-erbB-2: 1+, E- cadherin: pozitívna reakcia (+++). Operácia bola vykonaná v máji 2009, následne rádioterapia - júl 2009 a potom začala liečba anastrozol - 1x denne + 1x mesačne injekcia zoladex a tu sa dostávame k mojej otázke: aká je ideálna doba podávania zoladexu v mojom prípade? Gynekológ tvrdí, že dlhšie ako 6 mesiacov je v mojom prípade zbytočné - ešte pred ochorením mi už vynechávala menštruácia - najdlhšie 4 mesiace. Onkológ zas tvrdí, že liečba zoladexom by mala trvať cca 2 roky, že som ešte mladá a môžem dostať menštruáciu. Vďaka za Váš názor a čas.
mária

ODPOVEĎ  
dobrý deň, určite nie menej ako pol roka, ak ste mávali menštruáciu tak asi 2 roky, ale o všetkom môžu rozhodnúť krvné hormonálne hodnoty v krvi.
2010-01-19
Doc. MUDr. Vladimír Bella PhD. Odpoveď od:
Kyretáž
(Monika)
Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o informáciu, či kyretážou sa dá zistiť aj rakovina vaječníkov alebo iba maternice.Ďakujem
Monika

ODPOVEĎ  
Kyretážou sa odstráni sliznica z krčka a dutiny maternice a zašle sa na histologické vyšetrenie. Takže sa získajú informácie len o maternici.
2010-01-18
MUDr. Ladislav Masák CSc. Odpoveď od:
Vyrastok na semenniku
(Juraj)
Dobry den.CHcel by som sa poradit ,mam vyrastok na semenniku,ktori je v podstate velky ako samotny semennik.V minulosti bol maly a bol som s tym u urologa,vtedy povedal ze to je normalne.proste v poriadku.Mozno že vekom to tak ma byt apreto som ešte nenavštivil žiadneho odbornika.Predsaj mi však niečo vravi že to nieje v poriadku.Ten vyrastok je nepravidelneho tvaru,pomerne meky a pri pohmate a miernom potlačeni vyžaruje tupa bolest do slabin.Dakujem za pripadnu reakciu k mojmu prispevku.Ešte že mam 45 rokov.
Juraj

ODPOVEĎ  
Podľa Vášho opisu by som neváhal a vyhľadal urológa. Treba sa na to iste pozrieť.
2010-01-18
Prof. MUDr. Michal Horňák DrSc. Odpoveď od:
Karcinóm prsníka
(Ingrid)
Prajem Vám príjemný deň. Chcem Vás poprosiť o Váš názor: akú rolu resp. dôležitosť zohráva veľkosť tumoru pri rozhodovaní o rozsahu operačného zásahu (mastektómia alebo operácia zachovávajúca prsník). Je rozhodujúci aj druh tumoru? Napr. pri invazívnom papilárnom karcinóme by bolo možné uskutočniť operáciu bez mastektómie? Aké všetky podmienky umožňujú zákrok zachovávajúci prsník? Mám výčitky, že som si svoj stav z veľkej miery zapríčinila sama. Bola som operovaná v štádiu IIA. Vďaka za vysvetlenie.
Ingrid

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, bohužiaľ, na túto otázku sa nedá jednoznačne odpovedať. Záleží nielen na veľkosti tumoru, ale i na veľkosti prsníka, podtypu rakoviny prsníka, veku pacientky a výskytu viacerých ložísk v prsníku...
2010-01-18
Doc. MUDr. Vladimír Bella PhD. Odpoveď od:
Opuch palca
(Iveta Drobčiarová)
Dobry den mojej 10 ročnej dcere puchne na pravej ruke palec prešli sme viacerimy sonamy a povedali nam že sa jej zužuju cievky a neprudi tam dostatok krvi tim padom jej spuchne a zmodrie palec.Teraz nas čaka hlbkovy rengen s podanim pichnutia latky do žili kde nam povedali že sa musi na to pripraviť aby nedostala šok po podani latky.Na poslednom sone zistily že tam bude asi hemangion.Prosim Vás o radu čo sa tyka tejto choroby som stoho zufala.DAKUJEM
Iveta Drobčiarová

ODPOVEĎ  
Dobrý deň,ako každá matka i Vy vidite veci horšie ako sú.Lekári podaním kontrasnej látky sledujú stanovenie diagnozy/ hemangiom, alebo iná cievna, tkanivová malformáca/ aby boli schopní zvoliť cielenú liečbu. Pri podaní akejkoľvek látky do organizmu môže nastať alergická rekacia,preto je správne že dcérku pripravujú aby zabránili zbytočným komplikáciam. Prajem Vám skoré vyriešenie aby ste sa mohli spolu tešiť .
2010-01-18
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Zvysene CEA
(Alexander)
Dobrý deň , pán doktor, prosím Vás o radu.Pred rokom som mal zvýšene S-CEA 3.08 ug/l, /norma bola do 2.5/Po mesiaci mi namerali už len 2.58 ug/l.Teraz v januari som absolvoval interné vyšetrenie, udajne bolo všetko v norme až na CEA, kroré mi zasa stúplo na 5.68 ale tentokrát to bolo merané v iných hodnotách ng/ml./TU uvadzajú normu do 3.80/Pred nedávnom som absolvoval kolonoskopiu s negatívnym výsledkom, taktiež som bol vyšetrený na pľúcnom, tu bolo tiež všetko v poriadku.Mám 51 rokov,neviete mi prosím Vás povedať, prečo mávam opakovane zvyšené Cea, signalizuje to nejaké zmeny v mojom tele?Mám strach , lebo všade počúvam, že je to onkomarker a z toho plynie moja obava.Čo by som podľa Vás mal absolvovať aké ďalšie vyšetrenia.Ďakujem pekne.Alexander
Alexander

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, onkomarkery slúžia na monitorovanie počas a po liečbe onkologických ochorení, nie na ich diagnostikovanie, tiež treba zohľadniť i laboratorne odchylky , čo mali možnosť zhodnotiť i odborní lekári u ktorých ste bol na na kompletnejších vyšetreniach a tie dopadli negatívne pre vyšetrované podozrivé orgány-zažívací trakt, pĺúca.Ak v budúcnosti sa podrobíte preventívnym prehliadkam diagnostikovanie ochorení nielen onkologických sa dá zachytiť skôr a tým i ich liečba býva úspešnejšia. Prajem Vám všetko dobré a hlavne pevné zdravie.
2010-01-17
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Ako postupovat?
(michal janosik)
chcem sa opytat.mam 30rokov.matka aj otec mi zomreli na rakovinu.otec mal problem na zaludku matka na plucach.chcem sa opytat ci mam narok na neake podrobnejsie vysetrenie ohladom onkologickych chorôb?dakujem
michal janosik

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, opatrnosť je vždy správna, nie však vždy sa treba obávať že i u nás vznikne niektoré z onkologických ochorení ktoré sa vyskytli v rodine, hoci každý z nás si nesie v sebe výbavu pre vznik tohoto ochorenia. Zvýšená obava môže byť ak u rodičov ochorenie bolo diagnostikované pred 50. rokom ich života, vo Vaších návykoch napr zlé stravovacie návyky, fajčenie, zvýšený príjem alkoholu, zvýšený stress, práca v rizikových pracoviskách, prípadne znečistené prostredie atď. prípadne ak máte nejaké ťažkosti zažívacieho alebo dýchacieho aparátu. Odborný lekár v rámci preventívnej prehliadky Vás môže cielenejšie usmerniť.
2010-01-15
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Semeník
(Viera)
môj 15 rocny syn mal uraz,pri ktorom si roztrhol jeden semeník.kedze na pohotovosti ho hned neoperovali,nasledujuci den lekar naordinoval antibiotika.Stale sa caka, ci odumrie,alebo nie.Chcem sa spytat,ci odobratie sememnika ovplyvní plodnost, alebo hormony a dokedy mozem cakat s operaciou. druhy semenik je v poriadku.
Viera

ODPOVEĎ  
tupé poranenie orgánov obsahu mieška sa spravidla vyšetruje ultrasonograficky a podľa nálezu sa robí buď akútna revízia obsahu mieška, alebo sa pacient pozoruje. Ak nález v miešku pretrváva je vhodná operačná revízia a liečba podľa nálezu. Odstránením jedného zo semenníkov sa neporuší fertilita (schopnosť plodiť), ani sa nezníži hormonálna činnosť.
2010-01-15
Prof. MUDr. Michal Horňák DrSc. Odpoveď od:
Karcinóm prostaty
(Anna)
Dobrý deň Chcem Vás poprosiť o Váš názor. Otcovi zistili v decembri minulého roku karcinóm prostaty PSA 5,6 s výsledkami z biopsie A P1 acinárny adenokarcinóm Gleason skore 6(3+3 karcinóm tvorí asi 80% z objemu vyšetreného tkaniva B P2 Gleason skore 6(3+3 40% C P3 Gleason skore 7(3+4 30% D P4 tkanivo prostaty s mierne hyperplastickými žliazkami a lymfocytárnou celulizáciou strómy E Ľ1 -7(3+4 60% F L2 -6(3+3 30% G Ľ3 -6(3+3 30% H Ľ4 -6(3+3 60% makroopis: pravý lalok A-10mm, B-15mm, C-13mm, D 12mm ľavý lalok E-13mm, F-10mm, G 10mm, H- 10mm Boli sme u dvoch lekárov v priebehu jedného mesiaca a každý určil inú diagnózu je to možné ako sa teraz mámerozhodnúť, ako ďalej? Jeden lekár určil diagnózu T2, N0, M0 tj. ako viete lokalizovaný nález . A ten druhý lekár určil diagnózu klinický veľmi lokálne pokročilý nález výsledky z osteoskenu boli dobré aCT vyšetrenie : bez známok infiltrácie okolia prostaty, obojstranná LAP, vľavo jedna v.s.patolog.LU.Prosím poraďte .S pozdravom Anna.
Anna

ODPOVEĎ  
Ako píšete ide o karcinóm prostaty s PSA 5,6 ng/ml, Gleasonovým skóre 7 (3+4), s pozitívnym nálezom na lymfatických uzlinách a negatívnym nálezom na kostiach. Čo sa týka diagnózy, či ide o lokalizovaný alebo lokálne pokročilý karcinóm, lekári vychádzali z výsleldkov tzv. digitálneho rektálneho vyšetrenie. Jeden z nich považoval nález za ohraničený na prostatu, druhý za nádor prekračujúci hranice prostaty. Nález na CT svedčí skôr pre nádor prekračujúci hranice orgánu. Nepíšete o veku Vášho pána otca. Výber liečby sa riadi aj vekom pacienta a sprievodnými chorobami. O výbere vhodnej liečby musí rozhodnúť ošetrujúci lekár. S ohľadom na pozitívne lymfatické uzliny by bolo vhodné nález liečiť ako lokálne pokročilý (kombinovaná liečba adrogénovej deprivácie s liečbou žiarením).
2010-01-15
Prof. MUDr. Michal Horňák DrSc. Odpoveď od:
Rakovina krcka maternice
(marcakova monika)
dobry den mam 40 rokov 30.11. 2009 som bola na konizacii,ked mi prisli vysledky ,lekar mi povedal,ze budem musiet ist na rekonizaciu,ale az v marci sa mam ist objednat .pytala som sa ci to nie je neskoro,ale povedal ze to sa tak rychlo nesiri, no moj zensky lekar povedalze take veci sa riesia hned.vysledky som mala nasledovne-vaginalny okraj konizatu je bez patologickeho nalezu.povrch konizatuje kryty hyperplastickym planocelularnym epitelom. v junkci su erozie a u jednej casti loziska stredne tazko displastickeho planocelularneho epitelu-cin 2 lozisko dysplastickeho epitelu zasahuje cez endocervikalny okraj konizatu.utrzky polypoznej cervikalnej sliznice.chcela som sa spytat ci nie je neskoro na rekonizaciu az v marci pretoze som aj cely mesiac krvacala teraz sa to upravilo ale mam neprijemne bolesti krizov ktore sa mo po menzese zhorsili dakujem
marcakova monika

ODPOVEĎ  
Nález na Vašom krčku maternice Vám nemôže robiť žiadne ťažkosti, žiadne bolesti. Problémy, ktoré uvádzate majú inú príčinu, pravdepodobne aj psychickú. Nález CIN 2 je stredne ťažký pred rakovinový stav. To že nie je okraj rezaný v zdravom tkanive je možné riešiť sledovaním cytológie - keď bude cytologický nález negatívny, znamená to, že konus bol rezaný práve na hranici so zdravým tkanivom a pri hojení krčka po konizácii vymizol aj malý úsek ťažkej dysplázie. Alebo je možné situáciu riešiť rekonizáciou. Časový interval nehrá úlohu. Zo stredne ťažkého pred rakovinového stavu môže vzniknúť rakovina aj za niekoľko rokov, takže sa nemusíte obávať z presunutia rekonizácie na marec. Skôr si myslím, že lekár chce v marci skontrolovať cytologiu a ak bude negatívna, nebudete musieť absolvovať rekonizáciu. Myslím si, že to je právny postup.
2010-01-15
MUDr. Ladislav Masák CSc. Odpoveď od:
Pečeň
(Marika)
Dobrý deň!Chcela by som spítať že na pečeni mám 4 ložiská v hepare majú charakter hemangionov, dalšie v 7.segmente má skôr charakter adenomu.Prosím Vás to vsetko čo znamená? A je to vážné?
Marika

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, obráťte sa na gastroenterologa, prípadne na hepatologa, ktorý Vás podľa podrobnejšieho nálezu usmerní v ďalšom postupe či Vás bude sledovať alebo i cielene liečiť, čo závisí nielen od lokalizácie ale aj veľkosti útvarov.Adenom znamená zmnoženie adenomatózneho, hemagiom cievneho charakteru.
2010-01-15
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Výsledky z vyšetrení
(Jarmila ,)
Prajem dobrý deň ,chem sa poradiť ohľadne môjho vyšetrenia MG a USG prsníkov.Na uvedenom vyšetrení mi napísali nasledovné výsledky :na rozhraní HQ nepravidelná,dobre ohraničená ložisková lézia 12x9 mm a USG:vľavo na rozhraní HQ v hlbke tesne nad pektorálnym svalom nepravidelné cystické ložisko septované aj so zahusteným obsahom.kontrola o 3 mesiace.Je kontrola nutná už o 3 mesiace,alebo sa mám aj znepokojovať ďakujem
Jarmila ,

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, celkový výsledok po vyšetrení mamografiou a ultrasonografiou je neistý, a preto je určite nutná kontrola o 3 mesiace.
2010-01-15
Doc. MUDr. Vladimír Bella PhD. Odpoveď od:
Negatívna kolposkopia + HPV vírus
(Mimi)
Dobrý deň, chcela by som sa poradit. Pri nedávnej gynekologickej prehliadke mi zistili opakovane ASCUS, metaplázia, Doderleim, susp. HPV. Takýto istý výsledok som mala aj pred rokom. Na základe týchto výsledkov mi odobrali vzorku na HPV vírus. Prisli mi výsledky - pozitívne na vysokorizikové HPV vírusy. (Na otázku ci tam boli aj 14 a 18 mi bolo odpovedané,že ano). Na základe pozitivity HPV - uskutocnená kolposkopia - záver: lekárka nevidela pod mikroskopom ziadne zmeny. Odporúcala mi dat sa zaockovat pre prípadné infikovanie v budúcnosti a kontrola CYTO o 3 mesiace. Vraj ma takto bude sledovat stále kazdé 3 mesiace, ak by vysledky boli horsie potom odporuca konizaciu. Chcem sa spýtat, ci takýto postup je v poriadku, kedze chodit kazde tri mesiace na kontrolu a cakat na vysledky je dost stresujuce. A zjavne moj imunitny system HPV virus nevie uz 2. rok "zneskodnit". Nespochybnujem odbornost mojej osetrujucej lekarky, len som chcela vediet nazor aj ineho odbornika. Dakujem.
Mimi

ODPOVEĎ  
Cytologický nález ASCUS je najčastejšie spôsobený infekciou. To že takýto nález u Vás pretrváva nič neznamená - veď sa nezhoršuje. To, že ste infikovaná HPV nie je nič mimoriadne, veď s HPV sa stretne v živote viac ako 80% žien. Vy neviete ako dlho ste infikovaná. ( HPV 14 nie je, najagresívnejšie sú HPV 16 a 18). Nemá význam chodiť na cytologiu po 3 mesiacoch. Súhlasím s Vami, že je to stresujúce. Postačujú cytologické kontroly po 6 mesiacoch. S očkovaním by som počkal až keď bude cytologia negatívna. Očkovanie totiž nemá žiadne liečebné účinky v zmysle zbavenia sa prítomnej HPV infekcie. Žite ako zdravá žena, zabudnite na HPV, ale pravidelne absolvujte cytologiu v 6 mesačných intervaloch.
2010-01-18
MUDr. Ladislav Masák CSc. Odpoveď od:
Transplantácia
(D)
Dobrý deň, aké je riziko pri transplantácii kmeňových buniek u dospelého človeka? Je možné pri diagnóze ewing sarcoma mať darcu týchto buniek? Ako táto transplantácia prebieha? Vopred veľmi pekne ďakujem za Váš čas
D

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, v prípade že by hrozilo vedomé riziko lekári pacientovi nenavrhnú transplantáciu. Bunky ktoré sa podavajú musia byť zdravé a kompatibilné .Transplantáciu robia za cieľom vyliečiť pacienta.Na konkrétne otázky dokáže zodpovedne odpovedať lekár , ktorému je dostupná dokumentácia. Všetko dobré Vám prajem.
2010-01-18
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Nadsemeník
(Peter 30r.)
Dobrý deň rád by som sa opýtal keď mám trochu zväčšený ľavý nadsemeník, ktorý je na dotyk trochu bolestvý. Je to taká zvláštna bolesť. Mám vyhľadať urológa alebo je to normálne.
Peter 30r.

ODPOVEĎ  
z Vašich skromných údajov možno usúdiť na zapalové ochorenie nadsemenníka. Bolo by vhodné navštíviť urológa, lebo zápal nadsemenníka môže byť druhotný, pri inom ochorení.
2010-01-15
Prof. MUDr. Michal Horňák DrSc. Odpoveď od:
Moze to byt rakovina
(viki)
na lavej stane krku,od krcnej chrbtice az k uchu sa mi spravila hrca bola som na kcnom ,infekcnom a mam ist na sono nevedia povedat co je to moze to byt rakovina?mam obavy
viki

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, mám ešte menej informácií ako lekári ktorí Vás vyšetrovali , preto Vám nedokážem jednoznačne odpovedať, budete musieť počkať na výsledky vyšetrení , viem že to bude pre Vás veľmi ťažké obdobie ale iná možnosť t.č. nie je. Prajem Vám aby výsledky dopadli čo najpriaznivejšie pre Vás.
2010-01-14
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Rakovina pankreasu
(zuzana)
Dobrý deň, otcovi zistili nádor na pankrease a metastázy do pečene a okolia. Pred mesiacom mu nič nebolo, chodil do práce, posledné 2 týždne vracala chudol, lekár ho poslal vždy domov len s injekciou.Potom celý ožltol a nakoniec ho druhá lekárka poslala hneď do nemocnice keď ho zbadala. Prskol mu vred a preto vracal ale potvrdil sa tam aj ten nádor a metastázy. Je vôbec toto ochorenie liečiteľné. Nevieme či ho budú operovať, možno aj nie podľa umiestnenia nádoru.Kolľko času mu zostáva. Ďakujem.
zuzana

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, podľa toho čo ste napísala prvé príznaky u otecka sa manifestovali záludne a veľmi rýchlo.Ochorenie je rozšírené i do okolitých orgánov čo komplikuje i ďalšiu liečbu.Konrétnejšie odpovede Vám vzhľadom nam momentálny zdravotný stav môže dať iba ošetrujúci onkolog,ktorý Vám môže poradiť ako zachovať určitú kvalitu života.
2010-01-14
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Hrcka v ustach
(mirka)
Dobrý den, chcela by som sa spytat bola som u zubara ten si všimol ze na vnutornej strany lica pri dasne mam hrčku je takje fialovej farby možte mi prosim poradit co to može byt dakujem
mirka

ODPOVEĎ  
Dobry den, pricina moze byt rozna, moze ist o poranenie sliznice,mohla ste si zubami porusit sliznicu-fialova farba moze znamenat hematom. Ale je tazke hodnotit nalez ktory nevidim.
2010-01-14
MUDr. Martina Vorobjov Odpoveď od:
Rakovina prsníka
(Anna Bajtošová)
Prajem príjemný deň. V 04/2009 som sa podrobila operácii prsníka (mastektómia), išlo o invazívny duktálny karcinóm. Defin.dg.: carcinoma mammae 1.sin.papillaris invasiva-HMQ-pT1cpN1apMO. V správe patológa okrem iného popisu je uvedený "stredný až ťažký stupeň nádorovej desmoplazie". Prosím, môžte mi vysvetliť, čo vyjadruje a čo znamená "nádorová desmoplazia"? Ďakujem za vysvetlenie.
Anna Bajtošová

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, je to nádorový variant, podtyp histologickej štruktúry tkaniva charakterizovaný prevahou buniek tzv. myofibroblastov. Podľa jednotlivých podtypov sa niekedy určuje liečba ochorenia.
2010-01-13
Doc. MUDr. Vladimír Bella PhD. Odpoveď od:
Pečeň
(valéria)
chcela by som vedieť čo znamená, keď niekomu diagnostikovali hypodenzné ložiská v pečeni
valéria

ODPOVEĎ  
Dobry den, ultrazvukové vyšetrenie (tiež ultrasonografia alebo USG) je nebolestivá diagnostická metóda, pri ktorej sa vytvára obraz vnútorných tkanív a orgánov na základe spracovania odrazených ultrazvukových vĺn, ktoré sú zachytávané snímačom a spracované počítačom.Podla hustoty tkaniv sa loziska rozdeluju na hypodenzne,normodenzne a hypertenzne.V maily neuvadzate presny popis,ste onkologicka pacienta?
2010-01-13
MUDr. Martina Vorobjov Odpoveď od:
1 << 209 < 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 > 231 >> 452
Facebook