foto
2% proti rakovine

Vaše 2% nám umožňujú pripravovať mnohé programy a projekty, ktoré pomáhajú onkologickým pacientom a ich rodinám.
fotofotofotofotofoto
Kto sme zisti čo je LPR a ako funguje
Čo robíme Naše aktivity a projekty
Hľadám pomoc Informácie, rady a kontakty
Ako prispieť Dobrovoľník, sponzor
Spolupráca Partnerstvo a spolupráca
lpr Liga proti rakovine bola založená 19. januára 1990 v Bratislave a v tom istom roku bola prijatá za člena Európskej asociácie Líg proti rakovine (ECL) a za člena Medzinárodnej únie proti rakovine (UICC)...
Pokračovať »
Darujte 2% z vašich daní na ...

05.03.2015

4. február- Svetový deň boja proti ...

03.02.2015

Ako si požiadať o príspevok zo ...

22.01.2015

Dospeli sme...

19.01.2015

Linka pomoci _

02/52 96 51 48

Po 09:00-13:00 15:00-16:00
Ut 09:00-13:00 14:00-16:00
St 09:00-13:00 14:15-17:00
Št 09:00-13:00 14:00-16:00
Pi 09:00-13:00 14:00-16:00
So 09:15-12:15 14:00-16:00

Newsletter

Informujte ma o novinkách.
E-mail:



 

Poradňa

Internetová poradňa vznikla ako reakcia na množstvo otázok prichádzajúcich od ľudí, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom vyrovnávajú s diagnózou onkologického ochorenia u seba, svojho blízkeho, príbuzného či priateľa.


Pre Vás, ktorí potrebujete informácie, radu, povzbudenie, pomoc v riešení zložitých situácií, ktoré sa vyskytli vo Vašom živote v súvislosti s diagnózou onkologického ochorenia, alebo sa chcete informovať ohľadom prevencie, sú tu lekári – špecialisti v rôznych oblastiach onkológie, psychológ, sociálna sestra – skúsení odborníci z Linky pomoci , ktorí Vám odpovedia na Vaše otázky v závislosti od ich obsahu a problematiky.

Zodpovedanie otázok môže trvať niekoľko dní, ďakujeme za Vašu trpezlivosť.

 


Opýtajte sa našich odborníkov na problém ktorý Vás trápi

Meno  
Predmet   Váš problém
cap   



Doteraz zodpovedané otázky (9354)

strana 18 z 468 (otázky 341 - 360)
Názov
(meno)
Text Dátum
Bolesti prsníkov
(Ata)
Dobrý deň,mám 47 rokov, zž 4 mesiace ma bolia prsia, hlavne ľavý prsník. Raz je bolesť tupá, inokedy akoby štipľavá. Výsledok z MMg: Axila: bilat. bez susp. zmien, Mamila: bilat. prominuje, Parenchým: bilaterárne symetrický redukujúci parenchým, bez suspektných ložiskových zmien a MiK v patol. zhluku. Bez suspektného vývoja v MG od 2007 Záver: BI-RADS 1. Prosím o vysvetlenie, ďakujem
Ata

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, výsledok vyšetrenia máte úplne v poriadku. Pre tento výsledok bolesti prsníka sú buď hormonálneho charakteru alebo sú to ťažkosti z chrbtice
2014-10-10
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Poďakovanie
(Anna Sedlačková)
Ďakujem, pán doktor Fremal, za radu. Prajem veľa úspechov, Anna Sedlačková
Anna Sedlačková

ODPOVEĎ  
Ďakujem, rád som poradil.
2014-10-10
MUDr. Maroš Fremal Odpoveď od:
Pomoc surne
(Veronika )
Dobry den moj priatel je velmi chori ma podkozny nador a surne potrebuje operaciu ale ho nechcu operovat kim nezaplati tu sumu na operaciu ale my uz nemame skade zohnat poslednych 300eur uz nevieme co mame robit a cakat sa uz neda je vo vazno stave nechceme o neho prist prosim pomozte !
Veronika

ODPOVEĎ  
Ak je Váš priateľ poistený a operácia je opodstatnená a dané zdravotné zariadenie má zmluvu s jeho poisťovňou, nemal by vzniknúť finančný problém- asi najjednoduchšie bude obrátiť sa osobne do lokálne najbližšej zdravotnej poisťovne, a nezabudnite si zobrať zdravotnú dokumentáciu, prípadne Vám konkrétne poradia ako ďalej postupovať.
2014-10-09
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Odoslanie na okologiu
(Jozef)
Dobrý deň, prosím o informáciu, či je povinnosťou ošetrujúceho alebo obvodného lekára informovať pacienta o jeho diagnóze a následne ho poslať na onkológiu, ak bol po odobratí obličky histológiou potvrdený zhubný nádor. Ďakujem
Jozef

ODPOVEĎ  
Nie celkom rozumiem Vašej otázke, pretože nepoznám všetky okolnosti- ale vo všeobecnosti výsledok histológie dostáva do rúk lekár, ktorý poslal tkanivo na histológiu a ten by Vás mal informovať o jej výsledku , ak sa s Vami nedohodol na inom postupe- veci si môžeme ujasniť telefonicky 02/52965148- osobne budem na tomto t.č. 24. a 28.10 2014 medzi 9-13.h.Onkologické diagnózy majú byť riešené, liečené, kontrolované onkológmi, ktorí sú špecializovaní v danom odbore.
2014-10-08
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Prosba
(alena)
Dobry den, mam skvamoznu metaplaziu mocoveho mechura a tiez HPV virus N 76.1 subakutna a chronicka vaginitida.Co to premna prosim znamena? Budem mat rakovinu? Mam uzivat wobenzym a ako Denne po kolko tabliet. Dakujem za o odpovede
alena

ODPOVEĎ  
Dobrý deň,počas svojho života sa HPV infikuje okolo 80% žien. Avšak viac ako 80% infikovaných žien sa vírusu zbaví - ich imunitný systém vírus zlikviduje. Na HPV v súčasnosti nemáme liek. Ženy musia chodiť pravidelne na cytologické vyšetrenia, aby sa zistilo, že u určitého percenta žien vírus začína robiť zmeny na bunkách. Ako máte užívať Wobenzym Vám musí povedať jedine lekár, ktorý Vám ho doporučil a mal by Vám vysvetliť prečo tento liek máte užívať. Prajem všetko dobré.
2014-10-07
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Onkomatkery
(Lenka)
Dobrý večer,chcem sa spýtať,prečo lekári v TN nerobia testy aj na maternicu a vaječníky,keď pacientka bola odoperovaná na prsníky.Veď skúmania dokazujú,že ženské orgány sú prepojené a tá hnusoba sa tam do 3 rokov objaví.Ja mám takúto nepríjemnú skúsenosť,keď po odobratí oboch prsníkov mi brali onkomarkery na prsníky a bolo všetko ok a 5 dní na to mi brucho zaliala voda a nevedeli,z čoho to je.Vyzerala som ako v 8 mesiaci tehotenstva a lekárka mi napísala Espumisan na nadúvanie .......nakoniec mi na gynekológii dali spraviť onkomarkery a zistili mi nález na vaječníkoch i maternici.Dalo sa tomu predchádzať,keby...Na nešťastie sa toto zopakovalo aj pri ďalších pacientkach.Ako a kde dosiahnuť aby ďalšie pacientky toto nemuseli podstupovať? Na otázku mojej dcéry odpovedala lekárka,že keď to robia tak v BA majú ma zobrať tam.
Lenka

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, žiaľ, ja nie som kompetentný riešiť takéto prípady. Myslím si, že každý občan by mal riešiť situácie, keď je presvedčený, že sa mu nedostalo to, na čo má nárok, sú na to adekvátne inštutúcie. Prajem veľa šťastia, hlavne sa nevzdávajte.
2014-10-07
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Recidíva tumoru cervixu
(Jaroslava Lunterová)
Dobrý deň, vo Východoslovenskom onkologickom ústave som vedená pod diagnózou C 53, operovaná som bola v r. 2005, počas posledných rokov bolo vždy všetko ok. Pred mesiacom som podstúpila pravidelné kontrolné vyšetrenie, onkomarkery ok, cytológia ok, magnetická rezonancia malej panvy dopadla so záverom "recidíva tumoru cervixu". Je toto podľa Vás spoľahlivá metóda, môže sa dať na ňu spoľahnúť viac ako na cytologické vyšetrenie a vyšetrenie krvi. Rozmýšľam, že si dám ešte spraviť LB cytologiu. Pravdepodobne sa bude musieť rozhodnúť medzi amputáciu cervixu a medzi odložením operácie a kontrolným MR o 3 mesiace. Viete, chcela by som ešte mať dieťa, neviem, skúsite mi prosím poradiť, čo by som mala robiť? Ďakujem veľmi pekne.
Jaroslava Lunterová

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, magnetická rezonancia je veľmi dobrá zobrazovacia metóda na posúdenie stavu v malej panve. Bez poznania doterajších Vašich výsledkov vyšetrení, vlastného vyšetrenia a prezretia si snímkov z magnetickej rezonancie sa neviem vyjadriť k Vášmu problému.
2014-10-07
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Zhubny tumor na posve
(Milada)
Prosim o radu ako postupovat mamina je po operacii posvy,a vedla nej sa jej vytvoril hnisavy vred o priemere 2cm, ale az po 30 ozaroch. Lekar jej na to dal mast a mala sa macat v repiku ale z bulvy sa stala priehlbina a vidim jej hnis ajpri vstupe do posvy. hnisa jej to uz ani nemoze chodit lebo ju to velmi boli a velmi to zapacha. Do BA je objednana az 21.10. ale jej stav sa zhorsuje. Poradte mi prosim Vas, co jej mam na to davat, aby jej ten hnis zmizol, pravdepodobne sa jej tvori vo vnutri. Dakujem
Milada

ODPOVEĎ  
Bez toho, aby lekár videl pacientku, nie je možné navrhnúť liečbu. Pacientka by mala ihneď ísť na kontrolu k lekárovi do Bratislavy, ktorý ju lieči. Nie je možné čakať na kontrolu až v termíne, ktorý má pacientka určený.
2014-10-07
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Vysledok CT vysetrenia
(ada)
mamkine vysledky CT mnohopočetne metastazove ložiskove lezie oboch plucnych kridel. mamke som to nepovedala,lebo sa zatial dobre cíti, o týžden ideme za onkologom na kontrolu. ako to bude postupovať, kolko ešte može prežiť s takym nálezom a či vobec sa s tým dá este niečo robit. má 79 rokov a je rok po operácii karcinomu prsníka. Dakujem
ada

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, každý pacient má liečbu a prognózu inú. Záleží to ešte od mnohých faktorov (vek, iné ochorenia, fyzická zdatnosť, prognostické faktory, ...). Nemám k dispozícii kompletné informácie o zdravotnom stave, najlepšie to zhodnotí mamičkin ošetrujúci lekár - onkológ. Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD.
2014-10-06
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Tamoxifen a menstruacia
(aneta)
Tamoxifen
aneta

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, aby sme Vám mohli poradiť a odpovedať Vám, je potrebné zaslať nám kompletnú otázku a čo najkonkrétnejšie špecifikovať, čo presne Vás zaujíma. Ďakujeme za porozumenie a za prejavenú dôveru.
2014-10-06
MUDr. Ladislav Masák Odpoveď od:
Maligný melanóm
(Martina)
Dobrý deň. chcela by som Vás poprosiť o radu. Bol mi odstránený nodulárny melanóm z ľavého predkolenia. Histológia- melanín +++, vertikálna fáza rastu, MAI 2 mf/1mm2, v okrajoch lézie demarkačná reaktívna celulizácia, jednoznačné známky angioinvazivity, perineurálneho šírenia neprítomné, bez výraznejších regresívnych zmien, bez satelitných ložísk, dominujú epiteloidné nádorové elementy, breslow 2 mm, clark III, Ki67- 30 %, Imuno: Melan-A +, HMB-45 +, S-100 +, resekčné okraje voľné, spodina voľná, kompletná exízicia. Následne bola vykonaná radikalizácia jazvy + SNB. Histológia z 2 uzlín: - primeranej morfológie s aktivovanými zárodočnými centrami bez prítomnosti malígnych nádorových buniek. Chcela by som sa spýtať čo znamenajú - aktivované zárodočné centrá ? a ešte jedna otázka jazva po vybratí uzlín mi po po cca 2 týždňoch napuchla, miesto je pomerne tvrdé, bezbolestivé, jazva nie je zapálená, len tam vznikol polguľovitý útvar o veľkosti asi ako vajíčko. neviem ci mám ísť s tym k lekárovi, predpokladám, že to je nahromadená lymfa, len neviem či sa to vstrebá alebo treba nieco s tym robit. Na opuch nohy ma lekár upozornil, ze sa može vyskytnúť, ale o opochu jazvy nehovoril nic. Dakujem
Martina

ODPOVEĎ  
Dobrý večer, aby ste si bola úplné istá, je dobré, aby sa na tie opuchy pozrel chirurg, resp. aspoň ultrazvuk danej oblasti, ktorý vie všetko oddiferencovať. Aktivované zárodočné centrá predstavujú matrix / jadro / štruktúry lymfatickej uzliny, ktorá je tvorená lymfocytmi - bežný nález u zdravého človeka.
2014-10-06
MUDr. Maroš Fremal Odpoveď od:
Rakovina prsníka u muža
(Viera Čitáková, Ing.)
dobrý deň prosím o radu.Otcovi 72 rokov,vyoperovali hrčku spod bradavky, prvotné výsledky boli pozitívne. na základe toho mu vyoperovali 11.9.14 pravý prsník. 29.9.14 prišli výsledky z toho prvého odberu - negatívne. 30.9.14 prišli výsledky z druhého odberu - negatívne.napriek tomu na onkológii 2.10.14 mu predpísali lieky TAMOXISEN EBEVE a k tomu 25 ožiarov. má začať 16.10.14. prosím o radu, či sú naozaj potrebné ožiare ako prevencia?
Viera Čitáková, Ing.

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, ak Vášmu otcovi v 72 rokoch predpísali 25 ožiarov a lieky tamoxifen, tak niektorá histológia musí byť pozitívna. V prípade, že sú všetky histológie negatívne, sa takáto liečba nedáva. Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD.
2014-10-06
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Má ju tam, či nemá?
(Anna Sedlačková)
Vážení páni doktori, neutíchajúco ma bolí ľavý členok, noha je opuchnutá, už vyše roka, ortopéd vraví o artróze, všeobecná lekárka tiež po rôznych vyšetreniach v tom nevidí nič vážnejšie. Nechcú mi dať urobiť vyšetrenie na rakovinové markery. Akurát čo urobili bolo, že mi našli yersínie, ktoré liečili antibiotikami, tie pomaličky zmizli, ale nie celkom, potom mi na dvakrát odobrali výter z úst a nosa, mala som tam celý "zverinec" baktérií. V poslednej dobe som krátko po sebe vybrala trojaké antibiotiká. Prosím Vás, môžete mi pomôcť? Potrebujem fungovať, starám sa o dve vnúčatá. Rýchle sa unavím, nemôžem poriadne chodiť, často chodím na malú, trochu som schudla. Okrem nohy ma nič iné nebolí. Žily a tepny mám v poriadku. Najnovšie som začala s čínskymi levanduľovými náplasťami Chi-sana - trochu pomáhajú. Prosím Vás, napíšte mi, či by ste ma nevyšetrili na rakovinu, alebo mi ostáva naďalej trpieť v obavách, že sa to zhorší? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď, PhDr. Anna Sedlačková
Anna Sedlačková

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, nádorové markery má zmysel vyšetrovať len vtedy ak je už podozrenie na rakovinu na základe zobrazovacích metód, inak môže vzniknúť viacero falošne negatívnych alebo falošne pozitívnych vyšetrení. Keby sme aj hypoteticky uvažovali o rakovine na nohe tak na to špeciálne markery nie sú. Ak chcete vylúčiť rakovinu v bruchu je treba spraviť gynekologické vyšetrenie, USG brucha....a až na základe série výsledkov sa môže stanoviť diagnóza.
2014-10-04
MUDr. Maroš Fremal Odpoveď od:
Hormonálna nerovnováha
(Eva)
Dobrý deň, mám 63 rokov a už asi mesiac pociťujem viac- menej časté bolesti v prsiach či podpazučí ako v tehotenstve. Lekár mi po mamografii diagnostikoval cystickú mastopathiu a o pol roka idem na USG. Okrem toho som bola na odobratí časti endometria a 5 cm polypu z maternice a čakám na histológiu. Ďalší lekár mi pomoc prístroja BICOM OPTIMA diagnostikoval ochorenie hypofýzy. Výsledky rozboru krvi na onkomarkery boli dobré. V prípade negatívneho výsledku histológie sa ako lieči, resp.potvrdí ochorenie hypofýzy? Ďakujem za odpoveď. Eva
Eva

ODPOVEĎ  
Ochorenia hypofýzy diagnostikujú endokrinológovia na základe rozboru hladín hormónov a ich "uvoľňovačov " v tele. Pre hlbšiu analýzu je možné vykonať magnetickú rezonanciu mozgu, ktorá vylúči štrukturálnu patológiu....
2014-10-02
MUDr. Maroš Fremal Odpoveď od:
Rakovina prsníka
(renka tomková)
Dobrý deň mám výsledky z MR a neviem čo znamenajú môžem Vás opäť poprosiť o stručný laický výklad . Záver: BI - RADs 5 1.sin, duplex nález + LAP. odp. doriešiť nález v CQ 1.dx-len dukty, iné?
renka tomková

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, podľa výsledkov z magnetickej rezonancie BI - RADS 5 1.sin, duplex nález + LAP. máte dva zhubné nádory v ľavom prsníku , okrem toho je nutné doriešiť nález v pravom prsníku. MUDr. Vladimír Bella, PhD.
2014-10-02
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Herceptin
(Iveta)
Dobry den,uz devat mesiacov chodim na podavanie Herceptinu,od novenbra 2013, kazde tri tyzdne, v nemocnici v Trnave. Naposledy som ho dostala 31.jula 2014. Potom pan doktor isiel na dovolenku a zabudol poslat ziadost o vynimku do zp Dovera. S oneskorenim to vraj poslal, ale doteraz sa mi z nemocnice neozvali, aby som prisla. Ja som sestricke volavala, ci mi uz prisla schvalena vynimka, naposledy mi povedala, ze mi oni sami zavolaju. Su to uz 2 mesiace, co som nedostala dalsiu davku Herceptinu. Co mam robit? Operovana som bola v nemocnici sv.Alzbety v Bratislave, invazivny duktalny ca G3, pT2pN1,HER2 poz., ale na chemoterapiu ma poslali do Trnavy, takze momentalne tam beriem aj Herceptin. Poradte mi prisim ako mam postupovat? Bojim sa aby sa mi onkologicke ochorenie nevratilo.
Iveta

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, je mi ľúto, že ste sa stretli s takýmito problémami pri absolvovaní liečby, ak Vám môžem poradiť, iste sa dopytujte vo Vašej onkologickej ambulancii na pokračovanie liečby a nedajte sa "odbiť", že sa Vám oni ozvú. Vysvetlite im Vašu situáciu a hlavne najlepšie by bolo keby ste tam šli osobne.
2014-10-02
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Mamografia a sono
(Bea)
Dobrý deň. Bola som na mamografii a zistili mi nasledovné: vľavo centrálne vidno zmnoženú opruhovitú kresbu, vpravo laterálne s tromi nodozitami veľkosti do 5mm. Následne mi urobili sono a zistili: vpravo laterálne na prednej kontúre žľazy vidno izoechogénnu nodozitu veľkosti 4,5mm. V pravej axille vidno uzlinku so známkami ľahkej hyperplázie veľkosti 3,3mm a v ľavej axille vidno uzlinu dlhú 3cm. Môžete mi napísať bližšie o čo ide. Kontrolu mám o 9 mesiacov, čoho sa obávam najviac. Ďakujem za Vašu odpoveď
Bea

ODPOVEĎ  
Vľavo centrálne vidno zmnoženú opruhovitú kresbu, vpravo laterálne s tromi nodozitami veľkosti do 5mm je negatívny nález v zmysle zhubného ochorenia, ale bolo potrebné ďalšie vyšetrenie ultrazvukom, čo bolo aj vykonané. Na USG: vpravo laterálne na prednej kontúre žľazy vidno izoechogénnu nodozitu veľkosti 4,5mm a v pravej axille vidno uzlinku so známkami ľahkej hyperplázie veľkosti 3,3mm je taktiež nález bez nálezu zhubného ochorenia. V ľavej axille vidno uzlinu dlhú 3cm, ale nie je opis tejto uzliny, takže k tomuto nálezu sa nedá presne vyjadriť.
2014-10-02
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Neurinom
(Maja)
Dobrý deň, môjmu manželovi dali záver z mag.rezonanice. TU ložiskový proces intrameatálne vľavo prepontínne v priebehu nervus statoacusticus - predpokladám neurinom vľavo.eozmwe 1 cmx 1,2 cm. Pyramída je vzdušná, ostatný nález pravidelný. Vpravo nález pravidelný v oblasti pyramídy a v oblasti prepontínnej. Systém PND je vzdušný, šedá a biela hmota mozgu infra, supratentoriálne v norme. Splavy v oblasti infratentoriálnej v norme bez známok trombozy, známky neurovaskulárneho konfliktu nevizualizujem. Môžte mi povedať o čo ide?
Maja

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, neurinóm je nádor pochádzajúci zo štruktúr nervových buniek, nebezbezpečný tým, že môže spôsobovať tlakové ťažkosti podľa lokalizácie a poruchy rovnovážneho systému. Nevytvára metastázy ale je nebezpečný svojou lokalizáciou. Pre presnejšie informácie Vám odporúčam kontaktovať kontaktovať neurochirurga.
2014-10-02
MUDr. Maroš Fremal Odpoveď od:
HPV
(Alzbeta)
Dobry den, pan doktor, kontrolny cytologicky ster po konizacii (pol roka od konizacie) ukazal LSIL a tiez ze vysokorizikovy typ HPV je stale pritomny. Ako je mozne ze virus za taky kratky cas sposobil znovu predrakovinove zmeny, ked vyvoj rakoviny trva aj niekolko rokov? Ma podla Vas zmysel uzivat Isoprinosine? Mozem sa podla Vas pri takomto naleze pokusat o tehotenstvo alebo mi hrozi rekonizacia? Nerozumiem celkom ako to cele funguje, lebo ak sa konizaciou alebo hojacimi procesmi po konizacii odstrani HPV, mozem tento virus pri pohlavnom styku opat chytit od mojho partnera (ktory ho urcite ma, kedze ho mam ja) a potom je to zacarovany kruh alebo sa mylim? Vopred dakujem za odpovede na moje otazky.
Alzbeta

ODPOVEĎ  
Pol roka po konizácii je krátky čas na hodnoverné cytologické vyšetrenie. Spoľahlivejšie je jeden rok po konizácii. Predpokladám, že cytologický laborant videl ešte na bunkách hojace procesy, a tak nemohol hodnotiť ster ako normálny. Nejedná sa o nový vznik ľahkého predrakovinového stavu. Konizácia nie je liečebným výkonom na odstránenie HPV. Predpokladá sa, že s odstránením predrakovinového stavu konizáciou a pôsobením imunitného systému vírus vymizne. Je pravdou, že Váš sexuálny partner je infikovaný HPV a pri styku sa opäť môžete infikovať. Vieme však, že pri monogamnom vzťahu imunitný systém obidvoch partnerov vírus zlikviduje. Tieto poučky však nefungujú na 100%. Medicína je o ľuďoch a tí nie sú rovnakí okrem jednovaječných dvojčiat. Myslím si, že ste zdravá a môžete plánovať tehotnosť, ale musíte v 6 mesačných intervaloch absolvovať cytologické vyšetrenie.
2014-10-02
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
H SIL CIN 3
(Jana)
Dobry den, prosim Vas o vysvetlenie mojho nalezu po biopsii krcka maternice. Mam 36 rokov. 1. Utrzky cervikalnej sliznice a sekrecneho endometria. 2. Sekrecne korporalne endometrium s loziskami pseudodecidualnej premeny stromy. 3. Excizie z cervixu: Cervikalna stroma na casti povrchu s loziskami stredne tazko dysplastického planocelularneho epitelu CIN II. Fokalne je v drobnych utrzkoch na povrchu zastihnuty aj tazko dysplassticky planocelularny epitel CIN III. Bez stromalnej invazie v zaslanej excizii. Dakujem za Vase vysvetlenie. Janka
Jana

ODPOVEĎ  
Z excízii z krčka maternice máte zistenú ťažkú dyspláziu - ťažký predrakovinový stav. Je potrebné, aby Vám vykonali konizáciu, ktorou sa odstráni choré tkanivo, aby sa predišlo vzniku rakoviny krčka maternice.
2014-10-01
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
1 << 7 < 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 > 29 >> 468
Facebook