foto
2% proti rakovine

Ďakujeme všetkým, ktorí svojimi 2% poporili naše projekty.
fotofotofotofotofoto
Kto sme zisti čo je LPR a ako funguje
Čo robíme Naše aktivity a projekty
Hľadám pomoc Informácie, rady a kontakty
Ako prispieť Dobrovoľník, sponzor
Spolupráca Partnerstvo a spolupráca
lpr Liga proti rakovine bola založená 19. januára 1990 v Bratislave a v tom istom roku bola prijatá za člena Európskej asociácie Líg proti rakovine (ECL) a za člena Medzinárodnej únie proti rakovine (UICC)...
Pokračovať »
Restaurant Day v Lige proti rakovine ...

28.04.2015

Darujeme parochňu

10.04.2015

Narcisový Beh v Košiciach

01.04.2015

VY ste Deň narcisov!

28.03.2015

Linka pomoci _

02/52 96 51 48

Po 09:00-13:00 15:00-17:00
Ut 09:00-13:00 14:00-16:00
St 09:00-13:00 15:00-17:00
Št 09:00-13:00 14:00-16:00
Pi 10:00-13:30 14:00-16:00
So 09:15-12:15 14:00-16:00

Newsletter

Informujte ma o novinkách.
E-mail:



 

Poradňa

Internetová poradňa vznikla ako reakcia na množstvo otázok prichádzajúcich od ľudí, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom vyrovnávajú s diagnózou onkologického ochorenia u seba, svojho blízkeho, príbuzného či priateľa.


Pre Vás, ktorí potrebujete informácie, radu, povzbudenie, pomoc v riešení zložitých situácií, ktoré sa vyskytli vo Vašom živote v súvislosti s diagnózou onkologického ochorenia, alebo sa chcete informovať ohľadom prevencie, sú tu lekári – špecialisti v rôznych oblastiach onkológie, psychológ, sociálna sestra – skúsení odborníci z Linky pomoci , ktorí Vám odpovedia na Vaše otázky v závislosti od ich obsahu a problematiky.

Zodpovedanie otázok môže trvať niekoľko dní, ďakujeme za Vašu trpezlivosť.

 


Opýtajte sa našich odborníkov na problém ktorý Vás trápi

Meno  
Predmet   Váš problém
cap   



Doteraz zodpovedané otázky (9499)

strana 18 z 475 (otázky 341 - 360)
Názov
(meno)
Text Dátum
vysledok PAP3
(inga2)
Dobrý deň, mam 49 rokov a už dlhšie mavam problemy so špinenim a silnejšom krvacanim,cca 3 roky.min rok mi bola robena kyretaž pri ktorej mi boli odstranene polypy ,inak negat.nalez.krvacanie mi zostalo rovnako silne,len medzi cyklami som nešpinila už.každoročne stery kontrolne som mala vždy PAP1.Tentto rok som na dovolenke dostala zapal močoveho mechura a nasledne som začala aj špiniť a silnejši menzes som mala a po liečbe zapalu som dostala aj mykozu gynek.kupila som si canesten a mykoza prešla.išla som ale pre istotu na prehlaidku kvoli tomu špineniu a lekar mi urobil aj ster,pri ktrom som začala aj mierne krvacat.zapal mi ale nediagnostikoval.avšak vysledku steru prisli o 3 týždne pozitivne PAP3.zavolal si ma a ster sme zopakovali.teraz čakam na vysledok.Chcela by som sa spytat.je možne že tento vysledok bol len skresleny predchadzajucim ochorenim ,mykozou a prechladnutim alebo to je nasledok HPV virusu?Hlavne sa chcem spytat aky je dalsi postup,treba urobit konizaciu pri takomto vysledku vždy alebo nejaku liečbu alebo aky druh operacie v mojom veku?ale chcem sa spytat aj to či je normalne aby som mala 30 rokov stale PAP 1 a potom zrazu po roku PAP3 ak som počas 30 r.manželstva nemenila partnera a partner tak isto?Ďakujem vam velmi pekne ak si najdete čas na zodpovedanie mojich otazok.
inga2

ODPOVEĎ  
Myslím si, že predbiehate udalosti. Najrozumnejšie by bolo vyčkať výsledky kontrolnej cytológie. Predrakovinový stav môže vzniknúť v každom veku, preto ženy majú chodiť pravidelne na cytologický skríning do veku 64 rokov. Pri infikovaní sa HPV sú pri tom obaja partneri. Vernosť ženy nie je dôkazom toho, že žena nemôže byť infikovaná. Vo Vašom prípade som presvedčený o tom, že zhoršený cytologický nález je spôsobený mykotickým zápalom, ktorý bol liečený neodborne tak že ste si sama naordinovali a aplikovali liečbu. Kontrolný cytologický ster by sa mal vykonať s odstupom aspoň 3 až 4 mesiacov. Nebojte sa takého dlhého odstupu. Určite bude výsledok dobrý a vy sa zbavíte stresu.
2014-12-23
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Uzlinka?
(natali)
Dobry den, pred par dnami som si pri umyvani narazila na malinku asi do 1cm velku hrcku. Co mi pride cudne, ze sa nachadza vpravo pod rebrami takmer az na boku. Na dotyk trosku tak "stiplavo" boli. Neviete o co by mohlo ist? Ine problemy nemam a chora som bola 2x za sebou minuly mesiac odvtedy mam aj malu uzlinku na krku co sa mi pri chorobe deje bezne. Dakujem za odpoved
natali

ODPOVEĎ  
Dobrý večer, dobrá správa je, že Vás uzlina bolí, svedčí o tom, že by nemusela mať zhubný pôvod. Treba tú uzlinu sledovať a ak by začala rásť, bolo by vhoodnú ju chirurgikcy odstrániť a odoslať na histologické vyšetrenie. Veľa šťastia.
2014-12-22
MUDr. Maroš Fremal Odpoveď od:
Kolposkopia
(Jana)
Lekarka v USA mi zistila "abnormal cell found within the pap smear that was done on 11/25. The results were LSIL-LOW GRADE SQUAMOUS INTRAEPITHELIAL LESION (LSIL). The HPV that was tested for cancer cells strains 16/18/45 were all negative. So no cancer cells. However the coloposcopy will need to be done for confirmation." Co to presne znamena? Uz som na Slovensku a este tu nemam gynekologa. Kolposkopiu robi kazdy gynekolog alebo len specialista? Dakujem.
Jana

ODPOVEĎ  
Cytologický nález LSIL znamená podozrenie na ľahký stupeň predrakovinového stavu. Toto podozrenie by sa malo potvrdiť, alebo vyvrátiť kolposkopickým vyšetrením. Dobrou správou je, že u pac. neboli potvrdené najagresívnejšie typy HPV, avšak je možné,že pacientka je infikovaná niektorým iným typom vysoko rizikových HPV, ktorých je asi 14. Kvalitné kolposkopické vyšetrenie vedia poskytnúť gynekológovia, ktorí sa tejto problematike venujú - najmä na onkologických pracoviskách.
2014-12-21
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Metastáza do S2 S3 IV št..
(Iveta)
Pekný večer , prosím existuje prognóza pre toto ochorenie ? Je vôbec možné zastaviť alebo zničiť nádor protónovým ožarovaním s názvom paliatívne ? Aké môžu byť následky po neúspešnej liečbe ?Ďakujem
Iveta

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, slovo paliatívny znamená, zmiernenie ťažkostí vyplývajúce z danej choroby, ale charakter nie je liečebný. I dnes nie sú vždy možnosti liečebných metód, preto sa ordinuje paliatívna liečba, aby sa zachovala aspoň možná kvalita života. Diagnózu ste neuviedli, napísali ste iba lokalizáciu metastáz a štádium ochorenia.
2014-12-20
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Uzliny
(slavenka)
Chcela by som vediet ci moze byt uzlina v inguine pozitivna ak mi vyoperovali maligny melanom a prva spadova uzlina bola negativna bez metastaz. Teraz som bola po 3 mesiacoch na kontrole nakolko som sledovana a lekarka mi povedala ze v inguine blizke rezu kde mi vvyberali tutu uzlinu mam uzlinku 8x11 mm asi 1 cm od rezu preto mi odporuca ju dat odstranit myslite ze by mohla mat metastazy
slavenka

ODPOVEĎ  
Dobrý večer, uzlina, ktorú Vám chcú vybrať, môže byť pozitívna, preto je dobré, že Vám ju vyberú. Malígny melanóm je vysokoagresívne zhubné ochorenie a preto každú podozrivú uzlinu alebo sup. mts treba chirurgicky odstrániť...
2014-12-20
MUDr. Maroš Fremal Odpoveď od:
Rakovina prsnika a chemoterapia
(Anita)
Dobrý den. Mám otázku ohladom chemoterapii... Mamka bola na operacii prsnika,prsnik sa zachoval nakolko bola uzlina cistá.. Karcinom prsnika vcasne 2 stadium.. Lekári jej stánovili 4 chemoterapie,a 25 ožiarov..Na jednej chemo už bola,lenže už pred niekolkými rokmi mala problemy zo zaludkom ,a pri chemo sa jej to pomaly vracia...Dozvedela som sa že chemoterapia je aj v tabletkách,sme s okolia PP,lenže tu nám povedali že to este u nás nie je..... Chcem sa opýtat, je mozne chemoterapiu v tabletkach podavat aj v jej prípade??Pretože to chce odmietnut... Vopred Dakujem
Anita

ODPOVEĎ  
Dobrý deń, je vhodné dodržať všetky kúry chemoterapie. Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD.
2014-12-20
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Podozrenie na kolorektalny karcinom
(Lubica)
Dobry den. Moju 65r. maminku trapi mesiac neustale problem s riedkou hnackou. Problem zacal z cisteho zdravia. Ma akurat posledne mesiace zhorsene hemoroidy. Na zaciatku problemov bola aj na preventivnej prehliadke u obvodnej lekarky. Krvne testy - biochemiu aj hematologiu mala pred mesiacom v poriadku. Kedze je pred vianocami tak maminku lekar dnes objednal na kolonoskopiu az po novom roku. Dnes sa koli zhorsenym hemoroidom nechcela dat vysetrit per rektum. Obavame sa diagnozi Ca. hrubeho creva. Chcem sa Vas opytat ci je mozne aby mamala pri tejto diagnoze normalne krvne testy? Snazim sa najst nieco co by vyvratilo moje zle tusenie. Pracujem v zdravotnictve a denne sa stretavam s onko. pacientami. Mam o maminku velke obavy. Je po hnackach znacne oslabena. Ziadne lieky na hnacku nezaberaju. Teraz skusila druhy den imodium a aspon nieje kazdu hodinu na toalete ale len 2x aj ked stolicu ma riedku stale. Poradte mi co robit do terminu vysetrenia aby nabrala trochu energie? Prosim napiste mi, ze moje obavy su neopodstatnene kedze krvne testy boli pred mesiacom ok? Velmi dakujem a prajem pokojne sviatky. U nas v rodine budu bohuzial poznacene obavami. S uctou a vdakou Lubica
Lubica

ODPOVEĎ  
Dobrý večer, Vaša mama môže aj nemusí mať rakovinu hrub. čreva. Je nutné, aby bola vykonaná kolonoskopia, ktorá to jednoznačne potvrdí alebo vyvráti, žialbohu, dobré výsledky krvi neznamenajú, že Vaša mama je zdravá a nemôže mať rakovinu. Okrem toho nemusí mať rakovinu a môže mať Cronovu chorobu - chronický zápal v čreve spojený s hnačkami. Ak by nevedla zvládnuť prípravu na vyšetrenie, tak má nárok aj na hospitalizáciu, kde bude mať počas príptravy infúznu podporu. Veľa šťastia.
2014-12-20
MUDr. Maroš Fremal Odpoveď od:
Pankreas
(Beata1)
Dobrý deň, zase píšem ja ohľadne môjho otecka. Za posledný týždeň podstúpil kvôli zvýšeným onkomarkerom (raz 175 a o mesiac neskôr 211- Ca 19-9) vyšetrenia s nasledovnymi závermi: MR abdomenu a MRCP - ložiskova lezia v oblasti tela a hlavy pankreasu tukoveho charakteru, bez známok enhancementu, postkontrastne- susp. Pankreaticky lipom / dif.dg. nemožno vylúčiť liposarkom - dop. odsledovanie, kontrolné MR s odstupom času ..dalej CT - Pankreas nezvacseny, homogenne opacifikovany, v rozhraní hlavy a tela pankreasu pozorovať hypodenznu okruhlu formáciu, negatívnych denzit r. do 14 mm - v.s. lipom. slezina zväčšená bez loziskovych zmien. Záver: Hepatosplenomegalia, Lipom pankreasu ....ďalej EndoUSG: pankreas výrazne nehomogenny, prejasnene zóny sa striedajú s výraznejšími, pričom loziskovy útvar jednoznačne nenachadzame. Je výraznejšie odlišné dorzalna a ventralna časť pankreasu, čo v podstate môže byť normálny nález. Záver: vyšetrenie je výrazne limitované, napriek tomu sme evidentný loziskovy útvar v oblasti pankreasu nepotvrdili. Kolonoskopia- negatívna a Gastroskopia: erozivna pangastropatia, zhojeny Vred v bulbe duodena, hypertroficka rossa prechodu D1/D2 ..ďalej metabolicky syndróm, porucha metabolizmu lipidov v TAG zložke,adenom pravého pristitneho telieska. Prosím Vás poradte mi čo si myslite o tom pankreasi a onkomarkeroch? Prečo sa môžu zvyšovať? Môže to súvisieť s tým adenomom? navrhovali by ste operáciu pankreasu alebo zatiaľ je to zbytočné? Prosim Poraďte ..ďakujem
Beata1

ODPOVEĎ  
Dobrý večer, OM sú zvýšené aj rôznych ochoreniach pankreasu ako zápal, alebo ochorenia žlč. ciest atď. Ani jedno z vyšetrení neukázalo, že mal Váš otec malignitu na pankrease okrem susp. na liposarkóm. Máte 2 možnosti - buď urobíte kontrolu MRI o 3 mesiace, budete sledovať dynamiku - každá malignita rastie alebo otec by postúpil laparoskopickú histologizáciu procesu v pankrease a budete si na istom. Veľa šťastia prajem!
2014-12-19
MUDr. Maroš Fremal Odpoveď od:
Radioterapia
(Pepe)
mam mozno netradicnu otazku, ale mozno mi budete vediet odpovedat... su velke rozdiely vo vybaveni ozarovacich pristrojov na SK? napr. ousa, nou na klenovej... je vybavenie porovnatelne? v poslednej dobe sa dost casto kazil pristroj v onk. ustave v BA kde sa liecil rodinny prislusnik. dakujem za odpoved
Pepe

ODPOVEĎ  
Čo sa týka vybavenia rádioterapeutických pracovísk v BA,tieto pracoviská sú porovnateľné (prístrojovo ako aj personálne). Čo sa týka poruchovosti, s tým sa stretávame na každom pracovisku.
2014-12-19
MUDr. Martina Vorobjov Odpoveď od:
Prsník
(Nora)
Dobrý deň. Pri sonografii prsníka mi bolo zistené "vpravo od LDQ drobné hypo až anechogénne ložisko veľkosti 4 mm. Koža a podkožie primeraný nález. Bilat bez axilárnej lymphadenopathie." Ten prsník ma pobolieva. Mám 57 rokov, nemám deti, neberiem hormonálnu liečbu.
Nora

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, môžete byť kľudná, podľa správy sa nejedná o zhubný nádor, ale o hormonálne zmeny prsníkov.
2014-12-18
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Vyšetrenie
(Helena)
Dobrý deň. Prosila by som Vás.Po troch rokoch ampunt.prsníka,bolo urobené vyšetrenie,s výsledkami PERIST TAPOT+HEPAR V OBLUKU HYDRAT,AFEBRIL.BRUCO UNIVEAU PEIHRAM.dUKTáLNY INV.Ca1 MAMMAE 1 dx,pT3pN1(3+/6(MO62.Čo to vyjadruje pre laika,Ďakujem s pozdravom Helena
Helena

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, ja predpokladám, že ste sa rozprávali so svojím ošetrujúcim doktorom o výsledkoch a teda viete o náleze - v preklade to znamená zhubný nádor s veľkosťou nad 50 mm a v troch zo šiestich lymafických uzlin sa našli metastázy, bez vzdialených metastáz zo základného ochorenia. Ak by ste mali záujem o podrobnejšiu konzultáciu,stredy od 15 00h - 17 00h bývam na Linke pomoci LPR na t.č. 02/52965148.
2014-12-18
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Otazka
(ima)
Dobry den.Mamicka mala vraj zapal pluc potom zapal oblicky a antibiotika jej nezaberali tak podla RTG usudili ze ma na plucach loziska,metastazy na jednej strane 15 na druhej 8,vraj ma aj na oblicke..Nador nikde nenasli teraz jej chcu zobrat z pluc(metastaz) vzorku..Je to dobry napad?nezacne sa to zvacsovat ked to narusia?Su to z urcitostou metastazy?Nemohli sa lekary pomylit?Mamicka je rychlo unavena rychlo sa zadycha bolelo ju pod rebrom ale to jej uz preslo..Prosim ak mozte dajte mi nejake vysvetlenie dakujem
ima

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, pokiaľ ide o podozrenie na onkologické ochorenie je vhodné odobrať vzorku na histológiu - pokiaľ je nález dostupný tomuto výkonu. Len vo výnimočných prípadoch sa nepožaduje histológia(napr.oblasť mozgového kmeňa). Histológia je dôležitá, čo sa týka ďaľšej onkologickej liečby - či už systémovej alebo lokálnej. Predtým ako sa pristúpi k histologizácii musí byť pacientka dôkladne vyšetrená. Odobratím vzorky sa nádor určite nezačne zväčšovať vplyvom tohto výkonu. Či sú to s určitosťou metastázy môže potvrdiť práve plánovaný odber na histológiu.
2014-12-17
MUDr. Martina Vorobjov Odpoveď od:
Zaver patologa
(jozef hruska)
Prosim o vysvetlenie nalezu; Ide o tubularny adenom s low-grade intraepitelovou neoplaziou |dysplaziou].Baza a resekcne okraje adenomu su bez jednoznacnych neoplastickych zmien. dakujem pekne
jozef hruska

ODPOVEĎ  
Dobrý večer, je to v poriadku adenom t.j. nezhubný nádor Vám bol kompletne odstránený pri polypektómi - asi počas kolonoskopie. Je pravidlom že za 1 rok by sa mala kolonoskopia opakovať....
2014-12-17
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Odstránenie nádoru zo semenníku
(Katka)
Dobrý deň, môjmu o rok staršiemu 26 ročnému bratovi bol zistený 2cm zhubný nádor na semenníku a výška onkomarkerov sa pohybovala na čísle 59. Hneď na 2. deň mu semenník odstránili v nemocnici v TT a je nám záhadou, z akého dôvodu bola operácia robená cez brušnú dutinu a či tak vysoké číslo znamená, že jeho stav je veľmi vážny, alebo sa to od toho až tak neodvíja. Snažím sa čerpať čo najviac informácií a skúseností a preto by ma zaujímala aj Vaša odpoved´a rada, za ktorú Vám budem nesmierne vďačná. Momentálne je 3dni po operácií, takže čakáme na výsledky, ale keďže som z toho veľmi utrápená, čím viac viem, tým som kľudnejšia. Ďakujem veľmi pekne Katka
Katka

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, rez pri odstraňovaní semenníka sa robí z tzv. inguinálnej oblasti, ktorá je pre laika uložená v dutine brušnej. Pritom sa neotvára dutina brušná, oblasť, ktorá pre neskúseného vyzerá ako časť dutiny brušnej. Nechajte si vysvetliť, že oblasť, cez ktorú odstránili Vášmu bratovi semenník nepatrí do dutiny brušnej, ale je časťou mieška. Ostatná prognóza ochorenia závisí od tzv. histologického nálezu. Ide o vyšetrenie nádoru pod mikroskopom, ktorým sa zistí závažnosť choroby. Ďalším určujúcim rizikom je prítomnosť markerov po operácii. Ich prítomnosť môže svedčiť o prítomnosti metastáz, teda nádorov, ktoré už prešli do iných orgánov. Podstatný bude výsledok týchto vyšetrení, ktoré určia ďalší liečebný postup. V súčasnosti nádory semenníka patria medzi dobre liečiteľné malígne nádory.
2014-12-17
Prof. MUDr. Michal Horňák, DrSc. Odpoveď od:
Poliposis colonis crassi - FAP
(elena)
Dobrý večer. Bola som na kolonoskopickom vyšetrení, kde mi diagnostikovali v celom priebehu už od linea dentata polypy, až do céka. Histologické vyšetrenie: TUBULAR ADENOMA. LOW GRADE. Tie závery som opísala z výsledkov. Odporúčajú mi dať ihneď odstrániť hrubé črevo aj s konečníkom. Na genetických testoch som nebola. V rodine-otec má odstránené hrubé črevo(onko pacient). Ja zatiaľ žiadne ťažkosti necítim. Na vyšetrenie som bola po naliehaní rodičov. Čo mám robiť? Ako mám postupovať? Mám 30 rokov.
elena

ODPOVEĎ  
Ak Vám to radí gastroenterolog, pravdepodobne by som podstúpila chirurgický zákrok. Nechcem Vás zbytočne strašiť /nemusí sa to týkať vôbec Vás/ , ale polypy sa môžu vytvárať opakovane. Genetické testy si väčšina žiadateľov platí sama a sú dosť finančne náročné, ale ak by ste spĺňala pre Vašu zdravotnú poisťovňu určité kritéria vyšetrenie môže byť hradené poisťovňou- čo Vás jedine v nej môžu oboznámiť. Určite je to vo Vašom veku šokové oznámenie od lekárov, ale musia postupovať podľa vedecky overených skúseností. Prípadne poproste v zdravotnej poisťovni či by ste nálezy ktoré máte nemohla skonzultovať s iným gastroenterológom, ktorého Vám oni odporučia a tým sa budete môcť lepšie zorientovať o súčasnom stave i o prognóze .Konečné rozhodnutie žiaľ zostane iba na Vás, preto Vám zo srdca prajem aby ste sa rozhodla pre seba správne.
2014-12-14
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
RTG snímok-pľúca
(IvetaŠ)
Dobrý deň,môj otec bol pred tromi dňami na RTG kvôli možnému nádoru na priešuškach, resp. pľucach. Výsledok RTG snímky je nasledovný: bránice ostro konturované, oblúkovite klenuté, vonkajšie FC uhly voľné. Srdce aortálne konfigurované, primerané veľké s CTI 14.5/32.AS pláty v aortálnom oblúčiku. Híly nezväčšené. Laterobazálne v hornom pľ.poli v pravo detekujem homogenné ovoidné, ostrokonturované ložisko priemeru 4cm - MTS v danom teréne nemožno vylúčiť. Okruhle nehomogenné ložisko sa zobrazuje aj v oblasti pravého FC uhla priemeru 3.5cm. Pľúcny parenchým bez zrejmých čerstvých infiltratívnych zmien, bez známok pľúcnej stázy. Viacpočetná fruktura rebier bilat.v III, IV, a V rebri vpravo sa zobrazuje patologické preriednutie kostnej štruktúry - v.s. postraumatické osteoporotické zmeny, MTS v danom teréne nemožno vylúčiť. Záver: pat.ložisá v pľ.parenchýme a v kostných štrukturach- doporučené CT vyš.pľúc. Chcem sa opýtať, či to môže diagnostikovať rakovinu pľúc a aké sú možnosti liečby. Na CT-vyš.ešte nebol, ide s RTG snímkou najskôr k svoju obvod.lekárovi. Ďakujem.
IvetaŠ

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, z toho čo ste napísala vyplýva že prvotný- pôvodný nález nie je pľúcach a v kostiach, ale do nich len metastázoval, lekári ak nepoznajú primárne ložisko budú po ňom musieť pátrať, aby liečba mohla byť príčinná. Sú však i prípady, že sa nepríde na primárne ložisko a potom sa lieči podľa histologického nálezu dostupného z metastatického ložiska - niekedy je to ešte zložitejšie ako som Vám napísala, preto sa musíte s dôverou obrátiť na lekára, ktorý otecka na vyšetrenie posiela, ktorý má výsledky i jeho anamnestické údaje. Tiež si je potrebné uvedomiť, že keď je nález takmer jednoznačný nie je potrebné pacientov posielať po ďalších vyšetreniach, pretože t.č. niet vyšetrenia na ktoré by sa dalo 100% oprieť. Prajem Vám obom aby sa diagnóza čo najskôr dala zistiť a nasledovalo efektívne liečenie.
2014-12-14
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Pankreas
(Beata)
Dobrý deň, prosím Vás chcela by som sa opýtať na zdravotnú situáciu môjho otca: pred mesiacom mu odoberali onkomarkery CA 19-9 kedy boli zvýšené na 175 ..následne bol poslany na PET/CT vyšetrenie ktoré bolo negatívne ...zistilo sa len ztukovatelost orgánov vrátane pankreasu. No onkomarkery mu odobrali zase minulý tyzden a hodnoty boli 211. Zaroven čakáme aj na výsledky zo scintigrafie nakoľko je podozrenie aj na zvýšenú funkciu pristitnych teliesok a adenom..moze ten vysoký onkomarker súvisieť aj s týmto faktom? Pripadne môže ísť aj o nejaký silný zapal? Ďakujem za odpoved
Beata

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, ste správne informovaná onkomarkery nie sú na zistenie onkologického ochorenia ale na monitorovanie počas liečby onkologického ochorenia, pretože ich hladina sa mení i vplyvom zápalového ochorenia. Slovo adenóm v medicíne znamená druh nádoru , ktorý môže byť lokalizovaný v rôznych orgánoch i v prištítnych telieskach, takže bližšiu odpoveď Vám môže dať iba lekár ktorý otecka na vyšetrenia posiela a sú mu dostupné anamnestické údaje i výsledky vyšetrení, preto sa na neho s dôverou obráťte.
2014-12-13
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Opuch za uchom
(Beata)
Dobry vecer! Pred par dnami (asi 5 dni dozadu)ma zacalo pobolievat za lavym uchom,az tak ze mi to vyraza do hlavy a boli ma aj hlava.manzel mi to pozeral a vravi ze to mam ako keby pripuchnute oproti druhej strane. Dnes som bola u lekarky tak mi povedala ze to moze byt zdurena uzlinka,ona ju tam aj nah atala,ze je pohybliva. Neviete mi poradit z coho to moze byt?mam sa obavat niecoho zleho?
Beata

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, príčin môže byť niekoľko, snáď najobjektívnejšie nález zhodnotí odborný lekár pre ušné, nosné a krčné choroby, ktorý si zistí súvislosti za akých sa nález objavil, zistí jeho presnú lokalizáciu, jeho konzistenciu, pohyblivosť oproti spodine a samozrejme i súvislosť odkiaľ vychádza prvotná príčina. Ono každé ochorenie je zlé pretože skomplikuje život, ale súčasná medicína vie vyliečiť, prípadne zmierniť priebeh väčšiny ochorení v prospech pacienta, preto Vám prajem aby ste bola do Vianoc zdravá.
2014-12-12
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
BI RADS 4c
(zuzana)
Dobrý den. v utorok 9. 12 2014 mi na sone našli podozrivý útvar, lekár povedal, že to vyzerá vážnejšie a do lek. správy uviedol: glandulárna štruktúra, na rozhraní MQQ nehomogénne, neostro mkonturované ložisko prevažne hypoechogénneho charakteru rozmerov 21,4 mmx10,5mm, bez jednoznačnej patologickej vaskularizácie, axilla bez zväčšených LU. a v zhrnutí napísal BI RADS 4 C ...Ja som si označenie tej kategórie vyhladala a vystrašilo ma, že podla nej je to 76 až 95% pravdepodobnosť, že ide o malígny nádor..išla som ešte v ten den na gynekológiu a tam mi lekár nariadil objednať sa do mama centra na konziliárne vyšetrenie..tam ma však objednali až 7.1. 2015..Prosím Vás o vyjadrenie k nálezu..a taktiež sa chcem opýtať, nakoľko je pravdepodobné, že by sa diagnóza BI RADS 4 c po biopsii mohla zmeniť na lepšiu diagnózu...PS. mám 25 rokov, nemám deti a 5 rokov užívam antikoncepciu...ĎAKUJEM!
zuzana

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, podľa nálezu po ultrasonografickom vyšetrení prsníkov je podozrenie, že sa môže jednať aj o zhubný nádor prsníka. Diagnóza zhubného ochorenia sa potvrdzuje alebo vyvracia biopsiou, ktorú Vám iste doporučujem absolvovať aj pre Vašu istotu. Prajem Vám veľa veľa síl a najmä príjemných ľudí okolo vás, ktorí sú vždy veľmi dôležití v našom živote a jeho prežívaní.
2014-12-12
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Výsledky z mmg.
(Dušana )
Dobrý den pán doktor, som 50 ročná a chcem vedieť či som v poriadku : Záver prechodný typ prsníkov s výrazne denznym žľ.parenchymom,benig.kalcifikaty,naznačené opacity,drobne cesty. BIRADS 3 , Tabar I . Vopred Vám pekne ďakujem za odpoved.
Dušana

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, nález po mamografickom vyšetrení máte bez zjavného zhubného nádoru, ale pre denzný prsník (viacej žľiaz v prsníku) je vhodné mamografické vyšetrenie doplniť ultrazvukom prsníkov.Je to štandardný postup.
2014-12-12
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
1 << 7 < 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 > 29 >> 475
Facebook