foto
2% proti rakovine

Vaše 2% nám umožňujú pripravovať mnohé programy a projekty, ktoré pomáhajú onkologickým pacientom a ich rodinám.
fotofotofotofotofoto
Kto sme zisti čo je LPR a ako funguje
Čo robíme Naše aktivity a projekty
Hľadám pomoc Informácie, rady a kontakty
Ako prispieť Dobrovoľník, sponzor
Spolupráca Partnerstvo a spolupráca
lpr Liga proti rakovine bola založená 19. januára 1990 v Bratislave a v tom istom roku bola prijatá za člena Európskej asociácie Líg proti rakovine (ECL) a za člena Medzinárodnej únie proti rakovine (UICC)...
Pokračovať »
VY ste Deň narcisov!

28.03.2015

Darujte 2% z vašich daní na ...

05.03.2015

4. február- Svetový deň boja proti ...

03.02.2015

Ako si požiadať o príspevok zo ...

22.01.2015

Linka pomoci _

02/52 96 51 48

Po 09:00-13:00 15:00-16:00
Ut 09:00-13:00 14:00-16:00
St 09:00-13:00 14:15-17:00
Št 09:00-13:00 14:00-16:00
Pi 09:00-13:00 14:00-16:00
So 09:15-12:15 14:00-16:00

Newsletter

Informujte ma o novinkách.
E-mail:



 

Poradňa

Internetová poradňa vznikla ako reakcia na množstvo otázok prichádzajúcich od ľudí, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom vyrovnávajú s diagnózou onkologického ochorenia u seba, svojho blízkeho, príbuzného či priateľa.


Pre Vás, ktorí potrebujete informácie, radu, povzbudenie, pomoc v riešení zložitých situácií, ktoré sa vyskytli vo Vašom živote v súvislosti s diagnózou onkologického ochorenia, alebo sa chcete informovať ohľadom prevencie, sú tu lekári – špecialisti v rôznych oblastiach onkológie, psychológ, sociálna sestra – skúsení odborníci z Linky pomoci , ktorí Vám odpovedia na Vaše otázky v závislosti od ich obsahu a problematiky.

Zodpovedanie otázok môže trvať niekoľko dní, ďakujeme za Vašu trpezlivosť.

 


Opýtajte sa našich odborníkov na problém ktorý Vás trápi

Meno  
Predmet   Váš problém
cap   



Doteraz zodpovedané otázky (9354)

strana 125 z 468 (otázky 2481 - 2500)
Názov
(meno)
Text Dátum
Môže byť tehotná v kontakte s ožarovanou osobou?
(lenka)
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či môžem byť v kontakte s ožarovanou osobou (napr.:v aute pri prevoze z nemocnice z ožarovania, v jednej izbe....). Som v šiestom mesiaci tehotenstva. Ďakujem.
lenka

ODPOVEĎ  
Je niekoľko druhov žiaričov a podľa ich charakteru je potrené postupovať, ale pokiaľ mi je známe, vždy pacienta, ktorého prepúšťajú z nemocnice, poučia, aké hygienické príkazy on i jeho okolie majú dodržiavať. Iné podmienky sú pri uzatvorených i otvorených žiaričoch, preto ak si myslíte, že osoba, s ktorou chcete zdielať spoločný priestor, nie je schopná si informácie zapamätať a ich aj dodržiavať, s jej súhlasom sa môžete u jej ošetrujúceho lekára informovať.
2011-10-05
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Mastalgia
(Helena)
Dobry den, som po 5 rocnej licbe ca prsnika ER +, uz neberiem tamoxifen, mam mastopatiu prsnikov, velmi ma bolia, poradte mi aka liecba by bola pre mna vhodna, mam 36 rokov, MMG a USG prsnikov mam negat. Pocas 5 rocnej licby tamoxifenom som boleti prs nemala, pocula som, ze sa pouziva na mastalgiu aj Parlodel aj pri normalnej hladine PRL. Dakujem
Helena

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, liečbu bolesti podľa stavu pacientky určuje ošetrujúci lekár. Možností liečby bolestí je viacero, bez vyšetrenia neviem jasne odporučiť jednu, požiadajte svojho lekára, aby sa týmto problémom zaoberal.
2011-10-04
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
žltá tekutina vytekajúca z prsníka
(katarina)
Dobrý večer prajem, mám 38 rokov, trinásťročné dieťa, nie som tehotná.Pred dvomi-tromi týždňami som spozorovala že mám také väčšie a ťažšie prsníky, nevenovala som tomu pozornosť,myslela som, že to súvisí s nadchádzajúcou menštruáciou. Keď som si ale pravý prsník stlačila,vytiekla mi z neho priesvitná biela tekutina. Dnes (03.10.2011) po sprchovaní som si ho stlačila znova (na základe toho, že ma od včerajšieho večera začal svrbieť) a vytiekla mi z neho dožlta sfarbená tekutina. Hneď zajtra sa idem objednať k lekárovi, len je tam trošku dlhšia čakacia doba a na preklenutia čakania sa potrebujem aspoň týmto spôsobom informatívne dozvedieť, o čo sa jedná. Vopred veľmi pekne ďakujem.
katarina

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, pravdepodobne sa jedná o hormonálne zmeny, ale lekárske vyšetrenie je nutné.
2011-10-03
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Prsnik
(janka)
Dobrý den, robia sa mi na prsníkoch v spodnej časti vyrážky ktore su biele na vylačanie. Može to byt príznak rakoviny?
janka

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, nie sú to príznaky rakoviny prsníka, nemusíte sa toho obávať.
2011-10-03
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Vyska a vaha
(Anna)
Dobry večer. Chcela by som sa spýtať ci potrebujeme navstivit endokrinologa. Totiž moj synovec trpi kompexami lebo si mysli, že pri vyške 172cm a vahe 55kg je nizky. Totiž oproti svojim spolužiqakom je najmensi. Preto vas prosim o radu, ci je to normalna vyška pri jeho veku 16 rokov alebo je nutna navšteva odbornika. Dakujem za odpoved.
Anna

ODPOVEĎ  
S jednoznačnou odpoveďou by Vám mohol poradiť detský lekár, ktorý zistí aktuálny stav rastových zón, genetickú dispozíciu, zistí stav a zloženie výživy, spôsob fyzického zaťaženia organizmu.. Všeobecné kritériá tu totiž neexistujú.
2011-10-03
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Recidiva
(Mima)
Dobry den,pred 3 rokmy som absolvovala chemo 6cyk.oziare30.diagnoza c50.9 Mampred dalsou operaciou(10.10)pre recidivu na tom istom prsniku,neviem ci je zhubny alebo nie uvidi sa az na operacnom stole ale ja som rozhodnuta pre odstranenie celeho prsnika,chirurg povedal ze ak nebude zhubny, prsnik sa da zachranit.ked budem trvat na odstraneni celeho prsnika musi mi lekar vyhoviet? Mam39 rokov rodinna anamneza:otec nador na plucach ,sestra -nador na plucach,teta nador na prsniku,teta nador na maternici.Iste chapete moje rozhodnutie.Vajecniky uz nemam. termin op.sa blizi a preto vas prosim o odpoved na moju otazku .dakujem.
Mima

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, ak sa dá, bola by vhodná biopsia prsníka, ktorá rozhodne o operácii prsníka. Konkrétne možnosti podľa Vašich výsledkov konzultujte so svojim lekárom, on Vám povie, čo je najlepšie a môžete sa s ním dohodnúť i podľa vlastných obáv a preferencií.
2011-10-03
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Zoškrabnute znamienko
(Patrik)
Dobry den chcel by som sa opytat ..nechtiac som si zoškrabol znamienko z chrbta dost mi krvácalo tak sa trocha bojim
Patrik

ODPOVEĎ  
Pretože bližšie neuvádzate, o aké znamienko sa jedná, pravdepodobne si ho ani sám nedokážete zrakove skontrolovať, kožný lekár môže vyšetriť nález a podľa aktuálnosti i usmerniť .
2011-10-03
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Nálezy v prsníku a Fr. vodič
(Štefánia)
Dobrý deň....prosím o "preklad" môjho nálezu a zároveň vysvetlenie, čo je to Frankeho vodič... Nález: Fertilný typ prsníkov, vľavo v MHQ s cystou do 7mm. Vľavo v LHQ lézia do 9mm, vpravo v MDQ do 7mm -vykazujúce hyperintezívny SI v tirm, s naznačeným hilom a obličkovým tvarom - v.s. intramamárne LU. Vľavo v LDQ pruhovitá lézia veľkosti do 17mm, vykazujúca hyperintezívny SI v tirm, zmiešaný SI v T2w, hypointezívny Si v T1w, postkontrastne s výrazným sýtením, v dynamickom skenovaní s patolog. TIC s naznačeným plató - proliferovaný duktus? iné? V zobrazených axilách bez LAP. Doporučili mi histologizáciu lézie vľavo v LDQ pod MRI (Fr. vodič). Pán doktor, mám obrovský strach. Ako to vidíte vy? Môže to byť zhubné? Ziadne iné problémy nemám, ani hrčku som si nenahmatala. ...A čo je to ten frankeho vodič? Ďakujem Vám pekne.
Štefánia

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, je to jedna z možností ako zistiť, či nález je zhubný alebo nie.
2011-09-30
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Komunikacia
(Zuzana)
Dobrý deň, mám sesternicu, ktorá mi je veľmi blízka a trpí onkologickým ochorením. Môj problém je, že neviem ako mám s ňou komunikovať, mám pocit, že vždy keď niečo spomeniem môžem jej tým ublížiť?
Zuzana

ODPOVEĎ  
Milá Zuzana. Je veľmi častou skúsenosťou okolia a rodiny onkologického pacienta, že sa vysporadúva s rovnakým problémom. Onkologické ochorenie totiž nezasahuje len samotného pacienta, ale celé jeho okolie. V zásade býva platné, že komunikácia po diagnostikovaní ochorenia sa odvíja od toho, aká bola pred chorobou - pokiaľ ste si, ako píšete, boli so sesternicou blízke a vedeli ste komunikovať otvorene, nebojte sa komunikácie s ňou ani teraz - citlivo môžete nechať Vašu sesternicu komunikáciu viesť: nebojte sa jej opýtať sa, či sa chce rozprávať o ochorení, o tom, čoho sa bojí, alebo jej vyhovuje viac sa rozptýliť inou témou rozhovoru. Častokrát pacient sám nechce "strašiť" svojich najbližších vyjadrovaním svojho strachu, neistoty, preto sa takto snažia chrániť svoje okolie. Ak však prejavíte ochotu počúvať, možno sa dozviete, že sa Vaša sesternica práve o svojom ochorení chce rozprávať. Nebojte sa jej pýtať, o čom sa chce rozprávať, ako sa cíti, a uistite ju o tom,že keď sa bude chcieť rozprávať o čomkoľvek, ste tam pre ňu. Základným pravidlom je pýtať sa a vyhnúť sa predpokladaniu a hádaniu toho, čo Vaša sesternica cíti, čo si myslí, čo chce. Otvorená komunikácia môže pomôcť nie len jej a Vám, ale i ostatnej rodine a jej blízkym. Ak by ste mali viac otázok alebo sa potrebovali porozprávať, pokojne využite našu Linku pomoci v čase, keď na nej slúžia psychológovia: http://www.lpr.sk/linka_pomoci/ ; 02/52 96 51 48 . Želám Vám i Vašej sesternici odvahu otvorene komunikovať. Lucia Budáčová
2011-09-29
Mgr. Lucia Budáčová Odpoveď od:
Metastázy?
(hanaD)
Dobrý deň pán doktor - v roku 2003 som bola operovaná DG ca mammae Idx, st.p. QE + Ea 6/2003 IDC pTxpN1MO gr 1-, ER negat, PR 5% ,st.p AC, adj RAT na prsník+lymf.cesty do 1/2004. Nález september 2011 USG -prsníkov-Bilat. primerané reziduum fubroglandulárneho tkaniva, vpravo stav po Qe a EA v LOQ centrále hypoechogénnejšie nepravidelné ložisko veľkosti cca 9,2 krát 4,3 mm charakteru skôr tukového tkaniva - pooperačné zmeny? vľavo bez ložiskových zmien a bez poruchy sonoarchitektoniky. MMG vyš. bilat. Bilat. zmnožené fibro-glandulárne tkanivo difúzne, najmä centrálne a v LHQ, v pravo stacion narušenie architektoniky v LQ, vs. pooper. v MQ I.dx.opacita v regresii resp. tč.prít len separátne fibro - glandul. tkanivo. vľavo v MHQ až centrálne prít.okrúhle Mk so segment.disktribúciou bez význam. dynamiky oproti roku 2010 dopor.kontrolu MMgI.sin CC proj o pol roka. Vľavo preaxilírne vs mamma acces Bez evid, spikuliformných lézii, Axily voľné.Záver Bez známok malagnity resp. lok recidívy v mMG obraze so stacion poruchou architetoniky pooper.MK I sin segment distribuované bez evid dynamiky. Prosím o objasnenie nálezu.
hanaD

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, momentálne máte výsledok v norme, teda je to v poriadku.
2011-09-28
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
USG prsnikov
(Lea)
Dobrý večer,prosím o vysvetlenie nálezu USG-Negat.RA Ca mammy,t.č.bez HT.Echogenita parenchýmu je priemeraná,echoštruktura drobnogranulárna.Bilat.oj.drobné anechogénne lézie do 4mm bez vaskul.Inak jednoznačné ložiskové zmeny,či zjavné asymetrie fertilnej mammy bilat.t.č.presvedčivo nevidieť.Koža norm.hrúbky,axilyy t.č.zjavnej LAP v USG obraze. Z:USGobraz je t.č.benígny-s len oj.drobnými cystami mammy bilat.BI-RADS 2.Ešte by som poprosila o kolko mesiacov je potrebná kontrola po takomto náleze dakujem
Lea

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, výsledok máte v norme. Kontrola záleží aj od vyšetrenia lekárom, pravdepodobne do roka.
2011-09-28
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Semenník
(Jj)
Dobrý deň, chcel by som sa spýtať asi tri dni mám slabšiu bolesť laveho semenníka + mam teplotu ale to s tym asi nesuvisi lebo v skole ju ma dost ludi no napriek tomu sa bojím ci nejde o rakovinu nahmatal som si normalne semenníky potom niečo makké a podlhovasté na oboch semenníkoch ale zretelnejsie na lavom a asi semenovod alebo nieco také nejakú šnúru ďakujem za pomoc poprosím čo najskôr odpoveď trocha sa hanbím íst k urológovi mám 15 rokov Ďakujem
Jj

ODPOVEĎ  
Musíte prekovať Váš ostych a čím skôr navštíviť lekára, najlepšie urológa. S pozdravom Dr. M. Horňák
2011-09-28
Prof. MUDr. Michal Horňák, DrSc. Odpoveď od:
Rakovina prsnika
(viera b)
Dobry den.prosim Vas aka je moja prognoza.aka je najvhodnejsia podla Vas liecba. Dg.Ca mammaelsin.pT1c,pNO,pMX DIC G3,ER a PR negat, HER2 negat.triple negat.-high risk.DG C50.6. Tu 20x15mm.vybrate 18 lymf.uzlin.dakujem
viera b

ODPOVEĎ  
Dobrý deń, pre negatívne markery je potrebná chemoterapia, vo Vašom prípade je najvhodnejším postupom.
2011-09-28
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Dotaz
(Anna Sušienková)
Po liečbe chemotarapiou a ožarovaním prsníka, ktorú spom ukončila v decembri 2010 a t.užívam tabletky " Etruzil"rýchlo sa unavím a mám oslabenú imunitu. Prosím o radu, čím by sa to mohlo zlepšiť. p,dr. je proti akýmkoľvek preparátom a tak sa obraciam na Vás. Aký máte na to názor Vy?,.. Operovaná som bola v marci 2010, vybrali mi hrčku z prsníka, ktorá bola zhubná... Liečba bola vraj preventívna.. Ďakujem za Vašu odpoveď. S pozdravom ... Sušienková
Anna Sušienková

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, pri únave je nutné vyšetrenie u lekára, napr. krvný obraz, vyšetrenie štítnej žlazy a podobne, nakoľko únava môže súvisieť s náročnosťou liečby a so zotavovaním sa organizmu,ale aj nemusí. Nebojte sa konzultovať to s Vaším lekárom a pátrať po príčine.
2011-09-28
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Stitna zlaza
(Emilia Kováčová)
Dobry deň chcem sa spytovať mam hypoechog.uzol o veľkosti 5x10mm mam perenchym.nehom ogenyn hrubšie cheotury Dakujem email:emilka27@azet.sk co to znamena
Emilia Kováčová

ODPOVEĎ  
Predpokladám že USG Vám robil samotný endokrinológ, alebo vás na vyšetrenie poslal, preto má i ďalšie potrebné údaje na jeho objasnenie,čo sa týka rýchlosti jeho zväčšenia, konzistenciu, lokalizáciu, prípadne Vás poslal na PAB- punkčnú aspiračnú biopsiu, kde by sa mohla zistiť podstata uzlu. Nie sú mi známe ďalšie podrobnosti z anamnézy vrátane či ste bol liečený hormonálnou liečbou, takže vysvetľovanie by bolo široké a nie je predpoklad, že by ste si vedel vybrať správny záver, preto bude správne ak túto otázku položíte svojmu endokrinologóvi a ten Vám podľa jemu prístupných informácií nielen vysvetlí podstatu uzlu, ale Vám i navrhne liečbu. Musíte veriť tým lekárom, určite ani jeden z nich nechce nikomu cielene ublížiť, a verte - tá spolupráca a úspech liečby bude efektívnejší.
2011-09-28
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Rakovina prostaty
(Prof. MUDr. Michal Horňák, DrSc.)
Dobrý deň prajem, volám sa Jozef a chcem Vás poprosiť o radu. Mám 63 rokov. V noci chodím močiť cca každé dve hodiny. Po dlhšom liečení prostaty som mal v júli 2008 výšku PSA 5,71 ng/ml. V apríli 2009 už iba 4,5 ng/ml. V súvislosti s tým mi bola v máji 2009 vykonaná biopsia prostaty s týmto výsledkom: Gleason skóre 4 (2+2). Na základe ďalších vyšetrení CT panvy a MR mi bola stanovená diagnóza: T 3, N 0, M 0. Liečba: Hormonálna liečba Androcur a injekcie Decapeptyl depot v počte 14 krát, ukončená v auguste 2009. Rádioterapia v celkovej dávke 66,0 Gy ukončená v novembri 2009. Vývoj PSA po začatí liečby: september 2009 - 1,35 ng/ml, V roku 2010: január 2010 - 0,12 ng/ml, máj 2010 - 0,11 ng/ml, (testosteron 0,47nmol/l) júl a november 2010 rovnako - 0,02 ng/ml. V roku 2011: apríl 2011 - 1,15 ng/ml, (testosteron 8,43 nmol/l) máj - 1,69 ng/ml, september 2011 - 0,11 ng/ml, (testosteron 1,24 nmol/l) Vzhľadom na stúpajúce PSA bola znova začatá hormonálna liečba (jún 2011): tabletky Flutasin 3x1 tbl. a injekcie Dipherelin 11,25 mg, injekcie podané: 22.6.2011 a 21.9.2011. V októbri 2010 som absolvoval kúpeľnú liečbu s hlavnou diagnózou bolesti bedrových kĺbov, ramien a chrbtice. Hneď po absolvovaní kúpeľnej liečby som v novembri mal PSA 0,02 g/ml. O 4 mesiace už PSA = 1,15 a o 5 mesiacov 1,69 ng/ml. Moje otázky: 1. Nemôžu byť príčinou zvýšenia hodnoty PSA aj niektoré procedúry napr. kúpanie, či zotrvávanie v teplej liečivej vode, elektroliečba a pod. ? 2. Prioritou pre mňa je liečenie rakoviny prostaty. Po predchádzajúcej hormonálnej liečbe sa však objavili aj choroby kĺbov ako coxarthrosis a osteopénia. Môže ďalšia liečba rakoviny zhoršiť aj tento stav? Môže sa to prejaviť stratou vápnika a rednutím kostí? 3. Často ma bolí v rozkroku v oblasti prostaty. Hneď po vymočení je bolesť silnejšia. Čo môže byť príčinou týchto bolestí? Môže to zapríčiniť aj mierne nachladenie? Ako sa chrániť? 4. PSA v máji 2011 oproti aprílu malo stúpajúci charakter. Čo môže byť príčinou zhoršenia zdravotného stavu? Čoho sa mám vyvarovať? Môže na to vplývať aj telesná námaha, napr. namáhavý pohyb či chôdza? Aký pohyb sa pri takom stave rakoviny odporúča? 5. Ako sa dá chrániť pred zhoršením rakoviny prostaty a tiež ostatných vyvolaných chorôb? Čo môžem ja urobiť k tomu aby som aspoň zmiernil dopad zhoršenia zdravotného stavu? Na niektoré otázky som našiel odpoveď na internete a v rôznej literatúre, na tieto sa mi to však nepodarilo. Ďakujem Vám za odpoveď a prajem Vám príjemný deň Jozef
Prof. MUDr. Michal Horňák, DrSc.

ODPOVEĎ  
Diagnostikovaný karcinóm prostaty s Gleasonovým skóre 4 patrí medzi karcinómy s dobrou prognózou, štádium T3, N0, M0 patrí medzi lokálne pokročilé karcinómy. Nádor dobre odpovedá na hormonálnu liečbu. Odpoveď na otázky: 1.Karcinóm prostaty je progresívne ochorenie a hodnoty PSA sú spôsobené progresiou choroby, ktorú nemožno natrvalo zastaviť podávaním hormonálnej liečby. Kúpeľná liečba nepatrí medzi liečebné postupy karcinómu prostaty a tak nie sú známe účinky teplej vody na priebeh choroby. 2. Zhoršenie coxartrózy a osteopénie mohlo byť spôsobené aj samotným karcinómom prostaty. 3. Bolesti v rozkroku v oblasti prostaty môžu tiež patriť do obrazu karcinómu prostaty. 4. Zvýšovanie hladín PSA patrí tiež do prirodzeného priebehu hormonálne liečeného karcinómu prostaty. Záťaž organizmu telesnou námahou je individuálna a sám musíte odhadnúť jej mieru. Nie sú známe pravidlá, podľa ktorých sa dá merať záťaž. 5. Podľa výsledku Gleasonovho skóre (4 (2+2) ide o karcinóm s dobrou prognózou a možno očakávať, pomalý rast karcinómu. Zvyšovanie hodnôt PSA patrí ku klinickému obrazu a pravdepodobne sa dá očakávať dlhý priebeh ochorenia s priaznivou odpoveďou na hormonálnu liečbu. S pozdravom Dr. M. Horňák
2011-09-28
Prof. MUDr. Michal Horňák, DrSc. Odpoveď od:
Preventivna prehliadka - sono prsnikov
(Hrbcekova)
Dobry den, moja mama aj babka mali rakovinu prsnika, babka uz zomrela, mama ma odstraneny jeden prsnik. Velmi si davam zalezat na tom, aby som chodila na preventivne prehliadky. Poslednu som absolvovala maj 2009, nasli mi tam male cysty. Par mesiacov na to som otehotnela a kojila som az doteraz, takze som nebola na sono prsnikov, kedze mi povedali, ze mozem ist az po troch mesiacoch co prestanem kojit. Momentalne cakame druhe babako, ktore sa narodi v maji 2012. Predpokladam, ze opat budem kojit rok a dufam aj dlhsie. Moje obavy spocivaju v tom, ze je to velmi dlha doba bez preventivnej prehliadky. Porsim co mam robit? Je mozne, aby som isla na preventivku a malo to nejaku vypovednu hodnotu (viem, ze v prsnikoch su zmeny aj pocas tehotenstva aj pocas kojenia)alebo musim pockat az kym neskoncim s kojenim druheho dietatka?
Hrbcekova

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, počas tehotenstva sa vykonávajú vyšetrenia prsníkov u gynekológa, preto sa na svojho lekára môžete obrátiť.
2011-09-28
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Prevencia/predispozícia
(Zuzana )
Dobrý deň. Mojej starkej, rovnako ako jej dvom sestrám bola diagnostikovaná rakovina prsníka. Môj vek je 24 rokov. Chcela by som si dať spraviť genetické testy na predispozíciu, ale dovtedy by som rada vedela čo všetko môže môjmu telu s takouto predispozíciou škodiť a čomu všetkému by som sa mala prípadne vyhnúť (napr. ako je to s užívaním orálnej hormonálnej antikoncepcie, ktorú užívam už niekoľko rokov a jej prípadným vplyvom na toto ochorenie atď.). Vopred ďakujem za odpoveď.
Zuzana

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, rakovine prsníka sa preventívne nedá predísť, resp. len prevenciou nie je nikdy možné zaručiť zdravie. Zdravý životný štýl je, samozrejme, dôležitý, ale u vás sú potrebné preventívne lekárske prehliadky, to je najlepšia cesta ako sa vyhnúť ochoreniu či jeho prerastenia do neskorých štádií. Netrápte sa možnosťami ochorenia, chodievajte na pravidelné prehliadky a žite ako zdravá žena, ktorou ste.
2011-09-28
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Usg vysetrenie
(zuzana)
Dobry den.Moje vysledky usg prsnikov su nasledovne.Bilat hyperechogenny zlazovy parenchym retromamilarne bilat cysticky sirsie dukty pravo je pritomna cysta6mm.V pravo LDQ v mieste hmatnej rezistencie v USG obraze ECHO 2-3mm s dorzalnym akustickym tienom neda sa jednoznacne vylucit ci potvrdit,ze je sucastou drobneho hypoechogenneho utvaru FIA?kontrola o 6 mesiacov. Mozem byt kludna? mam 44rokov a rod.anamnezu. dakujem. zuzka
zuzana

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, Váš výsledok je nutné dať dokopy s lekárskym vyšetrením a mamografiou.
2011-09-28
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Prsnik
(eva)
Dobry den.chcela by som vediet ci sa moze brat wobenzym pocas chemoterapii.Dakujem.EVA
eva

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, vo Vašom prípade je nutné sa poradiť s Vašim ošetrujúcim lekárom.
2011-09-28
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
1 << 114 < 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 > 136 >> 468
Facebook