foto
OnkOlympiáda 2015

Prvýkrát na Slovensku - OnkOlympiáda 2015
fotofotofotofotofoto
Kto sme zisti čo je LPR a ako funguje
Čo robíme Naše aktivity a projekty
Hľadám pomoc Informácie, rady a kontakty
Ako prispieť Dobrovoľník, sponzor
Spolupráca Partnerstvo a spolupráca
lpr Liga proti rakovine bola založená 19. januára 1990 v Bratislave a v tom istom roku bola prijatá za člena Európskej asociácie Líg proti rakovine (ECL) a za člena Medzinárodnej únie proti rakovine (UICC)...
Pokračovať »
Svetový deň proti rakovine – 4. ...

04.02.2016

Zimný onko tábor pre deti 2016

14.01.2016

Kalendár príbehov, ktoré sme prežili s ...

21.12.2015

Postoj WHO k zisteniam IARC o ...

27.10.2015

Linka pomoci _

02/52 96 51 48

Po 09:00-13:00 15:00-17:00
Ut 09:00-13:00 14:00-16:00
St 09:00-13:00 14:00-16:00
Št 09:00-13:00 14:00-16:00
Pi 09:00-15:00 15:00-16:00
So 09:00-12:00 14:00-16:00

Newsletter

Informujte ma o novinkách.
E-mail:



 

Poradňa

Internetová poradňa vznikla ako reakcia na množstvo otázok prichádzajúcich od ľudí, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom vyrovnávajú s diagnózou onkologického ochorenia u seba, svojho blízkeho, príbuzného či priateľa.


Pre Vás, ktorí potrebujete informácie, radu, povzbudenie, pomoc v riešení zložitých situácií, ktoré sa vyskytli vo Vašom živote v súvislosti s diagnózou onkologického ochorenia, alebo sa chcete informovať ohľadom prevencie, sú tu lekári – špecialisti v rôznych oblastiach onkológie, psychológ, diétna sestra – skúsení odborníci z Linky pomoci , ktorí Vám odpovedia na Vaše otázky v závislosti od ich obsahu a problematiky.

Poprosíme Vás o väčšiu trpezlivosť pri zodpovedaní otázok  z dôvodu čerpania dovoleniek viacerých odborníkov.

Ďakujeme za Vaše pochopenie.

 


Opýtajte sa našich odborníkov na problém ktorý Vás trápi

Meno  
Predmet   Váš problém
cap   



Doteraz zodpovedané otázky (9865)

strana 125 z 494 (otázky 2481 - 2500)
Názov
(meno)
Text Dátum
Rakovina hrubeho čreva,metastazy v pečeni
(Dana)
Dobrý den,pisem v mene mojho otca ma 59 rokov,je dva tyzdne po operacii,vybrali mu vsetko na crevach a polovicu na peceni.Druha polovica ostala, lebo inač to nešlo.Chcem poprosit o informacie na liek CETUXIMAB.
Dana

ODPOVEĎ  
Informácie o liekoch si bez problému nájdete v Google, ale či daný liek je vhodný pre Vášho otecka alebo nie, Vám povie onkológ, ktorý má potrebné základné informácie onkologického ochorenia a tiež celkového zdravotného stavu. Liečba chorôb je ďaleko zložitejšia ako si to ľudia predstavujú,a okrem toho každý z nás je úplne iný ako ten druhý. Musíte veriť lekárovi, určite spraví maximum v rámci toho, čo mu dovoľuje súčasná veda.
2012-04-05
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Pecen
(Maria)
Dobry den ja by som len chcela vediet co znamena ked moja mamina ma hyperechogennu areu a ma 30x22mm.je to rakovina??
Maria

ODPOVEĎ  
Uzatvorenie konkrétnej diagnózy z daného údaju vyšetrenia nie je možné, preto nech sa mamička opýta lekára, ktorý ju na vyšetrenie poslal, aký je záver, prípadne aké doplňujúce vyšetrenia bude absolvovať ak ich už medzičasom neabsolvovala.
2012-04-04
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Pseudotumory na prsníkoch
(www.mamatata,sk)
Dobrý deň, chcela by som sa poradiť o ďalších možných krokoch, resp. ďalšej liečbe. V prsníkoch (oboch) mám hrčky. Môj gynekológ ma objednal na akútne vyšetrenie na sono a mamografiu. Keďže mám 39 rokov, odborník usúdil, že postačí sono prsníkov. Jeho dg vám opíšem z lekárskej správy. Obj.: prsníky symetrické, koža čistá, bradavky nevpáčené bez výtoku. Palpačne bilat. žľaza hrboľatá, axily bpn regionálne uzliny nehmatné. Sonografia: koža a podkožie bpn, asily bez pooruhodností, žľazové tkanivo fertilného fibroglandulárneho typu s početnými hyperechami do 3 cm bilaterálne. Predpokladám pseudotumory. Kontrola o rok. Chcela by som sa dozvedieť, nakoľko lekár predpokladá, že pseudotumory sú tukového charakteru. Niekoľko zákrokov v oblasti podpazušia som už absolvovala. Jestvuje nejaký liek, resp. homeopatiká, ktoré by mi pomohli pri zredukovaní tukových hrčiek. Či nemám ísť špecialistovi ešte na dodatočné vyšetrenie. Nakoľko som mladá, som matka, je moja obava z možnej rakovine o to väčšia. Prosím Vás o odbornú radu. Ďakujem za váš čas a ochotu pomôcť. Pekný deň. Daša H.
www.mamatata,sk

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, pre Vaše uspokojenie by bola vhodná biopsia pod ultrazvukom, na potvrdenie tukových nádorov.
2012-04-03
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Bolesti
(www.mamatata.sk)
Prosím vás o radu, lebo už neviem, čo mám robiť. Už asi 2 roky, začalo to asi 3 mesiace po pôrode - sekcia, mi tŕpne stehno na ľavej nohe. Keď viacej pochodím, tak ma začne páliť a pichať a už to začína aj na pravej nohe. Bola som u neurologičky, brala som lieky u ortopéda, tam som mala injekcie - osteoporóza I. stupňa. Asi pred mesiacom som bola na ozonoterapii pod ct dohľadom, lebo medzi 4/5 stavcom mám vysunutú platničku ku mieche, aspoň tak mi povedal lekár. Ku tomu sa mi pridalo ešte bolesť hrdla. Najskôr ma bolelo po bokoch od uší nadol, niekedy to bol taká tlak, až mi bolo zle. To teraz prešlo, ale zas som mala pocit cudzieho telesa v krku pri pregĺganí. Bola som na gastro vyšetrení, tak mám diagnózu refluxná choroba esofagu SM I, horná dysfagia funkčného charakteru. Všetky výsledky z krvi, čo mi brali, mám v poriadku. Krvný obraz - tam je znížený hemoglobín 113 a k tomu sa chcem ešte opýtať, niekedy mávam pod lopatkami takú tupú bolesť, zabolí a prestane. Bola som na rongéne hrudníka a bolo v poriadku. Všetko je v poriadku a ja sa cítim zle. Už neviem, kam sa mám obrátiť, čo ešte podstúpiť.
www.mamatata.sk

ODPOVEĎ  
Predpokladám, že som Vám odpovedala minule na Vašu otázku, kde ste uvádzala hmotnosť i vek.Chýbajú mi k vysvetleniu základné údaje, preto s dôverou sa obráťte na Vášho obvodného lekára, ktorý by mal mať všetky výsledky a i údaje , ktoré ja nepoznám. Je možný i telefonický kontakt do LPR.
2012-04-03
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Konizacia
(Denisa)
Dobry den, za tri tyzdne ma caka konizacia. Chcela by som sa informovat na uzivanie Wobenzymu. Mala by som ho uzivat uz pred operacnym zakrokom? Zaroven na posilnenie organizmu uzivam aj Indonal. Dakujem za radu.
Denisa

ODPOVEĎ  
Ja svojim pacientka neodporúčam ani jeden z uvedených preparátov. Oba preparáty sa kupujú v lekárni. Poisťovne na ne neprispievajú, pretože ich účinok nie je nevyhnutný pri liečbe. Radšej si kúpte čerstvé ovocie, ktoré ľúbite.
2012-04-02
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Anochogenny uzol
(holickova jaroslava)
Lekarka mi diagnostikovala v pravom laloku dolu drobny anechogenny dobre ohraniceny uzol 8x6x8 mm.Co dalej neviem prosim o odpoveddakujem
holickova jaroslava

ODPOVEĎ  
Máme niekoľko orgánov, ktoré majú ľavý i pravý lalok a Vy ste zabudla napísať daný orgán. Anechogenný znamená, že neodpovedá na echo sondy , tieto uzlíky predstavujú cysty/ dutiny vyplnené tekutinou"/, buď sa sledujú, alebo sa zistí príčina ich vzniku,ale zas je to len o konkrétnom orgáne ako sa bude postupovať.Najsprávnejšiu odpoveď Vám dá lekár ktorý Vás na USG poslal.
2012-04-01
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Miómy na maternici
(Ivetka M.)
Miómy na maternici, dobrý deň, chcela by som Vás požiadať o radu, od 14 rokov som vždy mávala dlhší cyklus - menštruáciu minimálne sedem dní a každý druhý mesiac 8-9 dní. Po 40-tke mi gynekologička zistila sonovyšetrením na maternici dva miómy na maternici jeden 2,4 cm a druhý 1 cm. Keď som sa jej opýtala či ich netreba odstrániť (resp. či to nebude lepšie ak sa aj vyberie maternica) povedala, že ich stačí len sledovať. No už druhý rok mávam silnú menštruáciu, čo mi dosť vadí, keďžde som zamestnaná a cítim sa dosť nepríjemne v práci, kde sedím v jednej kancelárii aj s mužmi. Cyklus už nemávam vždy pravidelne - raz mesačne ale každý druhý mesiac, vzhľadom už k veku sa blížim k menopauze ale keď ho dostanem tak je pár dní veľmi silný. Silné krváacanie mám z 9 dní len 3-4 dni (bolesti pri tom zvyčajne nemávam,až na to že ma bolia v tom čase pravidelne kríže a málokedy aj podbruško). Spomínala som to aj svojej gynekológičke, a zároveň som sa pýtala či to nemôžu spôsobovať miómy a či by nebolo lepšie dať maternicu vybrať. Na moju otázku odpovedala tak, že maternica sa vyberá až v krajnom prípade a že ich stačí len sledovať. Pri cytológii mi pred rokom nezistili žiaden nález a také silné krvácanie mám už druhý rok. Viete mi doporučiť nejakú radu čo mám v takomto prípade robiť (určite nechcem brať žiadne antikoncepčné tabletky). A keďže mi zistili aj angiomiolipón na ľavej obličke nechcem aby sa niečo zanedbalo v prípade, že by sa dalo včasnou správnou liečbou alebo chirgickým zásahom ešte pomôcť zhoršeniu stavu. Leobo môj názor je, že lepšie nádor odstrániť včas (aj keď je nezhubný), ako keď je už neskoro. Väčšinou potom Vám lekári povedia a kde ste boli doteraz ale nikoho už nezaujíma, že pacient čaká na radu od lekára a častokrát lekár je ten ktorý podcení vývoj nádorov a nedoporučí včas správnu radu, ktorá môže človeka zachrániť. (Nemyslím na všetkých lekárov, len na tých ktorý nedocenia vývoj zdravotných problémov u pacienta) a preto Vás chcem požiadať o radu, čo sa dá v mojom prípade robiť aby nebolo neskoro a včas sa predišlo tvorbe miómov v mojom tele i keď ako mi tvrdia lekári ku ktorým chodím nezhubných a ak sú nezhubné tak prečo ich nedoporučia už teraz radšej vybrať. U obličky mi to je jasné, prišla by som o obličku, ale u miómov na maternici, viem že by som prišla o maternicu ale vždy je to lepšie ako mať problémy so silným krvácaním. Preto Vás chcem poprosiť o odbornú radu a prípadne aj doporučenie riešenia v oboch prípadoch.
Ivetka M.

ODPOVEĎ  
Veľkosť myómov nie je rozhodujúcim znakom pri rozhodovaní, či je potrebné maternicu vyoperovať alebo nie. Niekedy skutočne až obrovské myómy okrem tlaku v bruchu žene nerobia žiadne problémy a naopak, aj malé myómy môžu byť príčinou silného krvácania, ktoré robí ženu anemickou, unavenou a vyoperovaním maternice sa problémy vyriešia. Na druhej strane v prechode- keď už vaječníky neprodukujú hormóny, a preto žena nemenštruuje, problém so silným krvácaním prestane a žena sa vyhne operácii. Váš problém je potrebné riešiť individuálne. Požiadajte o vyšetrenie iného gynekológa, možno, že bude mať iný názor na riešenie Vašich problémov ako má Vaša gynekologička.
2012-03-31
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Rakovina prostaty
(Beáta)
Dobrý deň, prosím vás o vysvetlenie nálezu a postupu liečby. Otec 63r. má rakovinu prostaty, všetky výsledky čo máme pripájam. Eligard 45mg dostal 1.3. a 3.4. má dostať Zometa 4mg. Prosím vás, sú aj iné možnosti liečby? Čítala so, že v BA ako jediní na Slovensku, používajú nejakú novú metódu. Za odpoveď veľmi pekne ďakujem. Dátum:1.3.2012 PSA viac ako 100ng/ml Biopsia prostaty totálna nodorová infiltrácia Gleason 3+4. DRV lokálne pokročilý nález Indikovaná hormonálna liečba. Predpis a aplikácia Eligard 45mg Budeme kompletizovať CT vyšetrením prostaty a malej panvy Potom realizuje konzil rádioonkolog. vyšetrenia k zváženiu aktinoth. Dátum:21.3.2012 Nálezy CT CT abdomen/nat. + KL p.o. Urografin + KL i.v. Optiray 350/120ml/, /MPR –Cor,Sag,Tra/ F: Nat., Ao, Ven, Onesk: Hepar norm. veľkosti, v S7 sa zobrazuje hypodenzný mierne sa vyklenujúci útvar veľkosti 0,9cm charakteru cysty. Cholecysta bz CT známok litiázy, žlčovody nerozšírené. Pankreas nezv., bez diferencovateľných ložísk, pankreat. vývod nerozš. Slezina norm. veľk., homogénna. V oblasti vonkajšieho ramienka ľavej nadobličky diferencovať útvar veľkosti 2,2cm (RW=52%, AW=61%) – z CT obrazu benígneho charakteru, adenóm. V pravej obličke sa zobrazujú dve hypodenzné ložiská veľkosti do 1,2cm, mierne neostrých kontúr. Ľavá oblička bez ložiskových zmien. KPS i uretre obojstranne nedilatované, niekoľko LU coeliacálne do veľkosti 1,2cm. Prostata veľkosti orientačne 6x6x5,5 cm (LLxAPxCC), p.c. sa nepravidelne vysycuje. Je tvarovo nepravidelná s výraznejšou propagáciou dorzálne a dorzolaterálne doprava, tu sa zobrazujú nepravidelné, nehomogénne sa vysycujúce masy – infiltrácia okolitého tuku, ev. v kombinácii s paketmi LU v ilickej oblasti. M. levator ani vpravo nie je miestami dobre oddiferencovateľný – v.s. infiltrovaný. Známky infiltrácie taktiež v oblasti dolnej steny močového mechúra a pararektálnej fascie ventrolaterálne vpravo. Okolitý tuk vyššej density seminálne vesiculy nie sú jednoznačne diferencovateľné. ST.p. kompresívnej fraktúre tela stavca L1. V oblasti zadnej hrany až pedikla stavca Th9 vpravo osteolytické ložisko s p.c. sa sýtiacou mäkkotkanivovou zložkou – charakteru MTS. Hypodenzné ložisko veľkosti cca 1cm v tele stavca L4. Mierne nehomogénna štruktúra i ostatných tiel stavcov – vzhľadom k anamnéze nemožno vylúčiť MTS proces. Osteochondrózia ID v seg. L3-S1, def. spondylóza zachytenej chrbtice, inetrvertebrálna artróza. Záver: V dnešnej dobe je metódou voľby pri stanovení lokálneho rozsahu CA prostaty MRI – podľa potreby doplniť. TU prostaty s infiltráciou okolitých štruktúr – viď popis. LU v popis. lok. ložisk. útvar charakteru adenómu ľavej nadobličky. Hypodenzné ložiská v pravej obličke – v.s.cysty, Bosniak 2F. St.p.fraktúre tela stavca L1. MTS v oblasti stavca Th9, ostatný skelet viď popis. 29.3.2012 Karcinóm prostaty lokálne pokročilý s MTS do skeletu. Indikovaná liečba bisfofonátmi, príde o zýždeň k aplikácii Zometa 4mg.
Beáta

ODPOVEĎ  
Opísaný nádor je lokálne pokročilý s prítomnými metastázami v kostiach. Nádory tohto štádia vyžadujú už celkovú, hormonálnu liečbu, ktorú pacient dostáva. Nová metóda liečby (tzv. brachyterapia) sa používa pri liečbe začiatočného nádoru, nie je vhodná pre pokročilý nádor. Terajší liečebný postup je vhodný pre nádor, ktorý opisujete. S pozdravom Dr. M. Horňák
2012-03-30
Prof. MUDr. Michal Horňák, DrSc. Odpoveď od:
Rakovina plúc
(Katka)
Dobrý deň. Moja mama mala rakovinu hrubého čreva. Teraz jej našli uzliny na pľúcach a ešte nevieme, či sú zhubné alebo nie. Chcem sa spýtať, či jej škodia zvieratá v jej blízkosti ako tvrdia určití doktori. Alebo naopak ich prítomnosť jej pomáha? Ďakujem.
Katka

ODPOVEĎ  
Je potrebné zistiť najprv, o aké uzliny sa jedná - teda presnú diagnózu zmien na pľúcach. Diagnózy a príčiny môžu byť rôzne. Keď budete vedieť, o čo presne sa jedná, zopakujte následne kompletnú otázku. Zvieratá väčšinou neškodia, iné je to, ak sa vytvorí určitý typ alergie spojený s antigénmi zvierat. Preto potrebujete presnú diagnózu pľúcneho procesu.
2012-03-29
MUDr. Elena Kavcová, PhD. Odpoveď od:
Mam narok na kupelnu starostlivost
(Maria Bajtosova)
Dobry den, chcela by som sa informovat .13.3.2012som bola na zakroku krčka maternice a bola mi robena kyretaž a dysplanzia. vysledok cin3. chcela by som sa opytat ci možem požiadať gyn. o kupelnu liecbu. Rada by som to preliečila . dakujem
Maria Bajtosova

ODPOVEĎ  
Na danú otázku je lepšie komunikovať s Vašim gynekológom, resp.zdravotnou poisťovňou. Baranová
2012-03-29
Anna Baranová Odpoveď od:
HPV 16
(Katarina)
Dobry den.Mam 59 rokov a mam zistenu HPV infekciu.Typ 16.Uz roky si do posvy davam estrogenove cipky,robene v lekarni.Moj gynekolog mi zdoraznuje,ze prave teraz je dolezite si ich davat 1x tyzdenne.No citala som,ze prave estrogen ma vplyv na vznik rakoviny krcka maternice.Je spravne,ze ich pouzivam? Posledna cytologia bola PAP II.Dakujem za odpoved.
Katarina

ODPOVEĎ  
Ženské hormóny neovplyvňujú rakovinu krčka maternice. Cytológia PAP II je normálny cytologický nález. Ak je pravdou, že ste infikovaná HPV 16, mali by ste pravidelne chodiť na cytológiu, prípadne požiadať o vyšetrenie expertným kolposkopistom.
2012-03-29
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Nalez
(Anka Hudacekova)
Dobry den, chcela by som Vas poziadat o radu. Moja dcerka pre opakovane bolesti v epigastriu bola na USG. Pri spominanom USG jej pri slezine bola zistena citujem...V blizkosti hilu unizoechogenna lezia 10mm characteru akcesornej sleziny. Vysledky KO ma vyborne, jedine co jej zistili je celiakia a alergia na mlieko.Velmi sa bojim,preto Vas chcem poziadat o radu este ake vysetrenie by mala absolvovat aby sa vedelo presne co pri slezine ma. Dakujem za odpoved
Anka Hudacekova

ODPOVEĎ  
Prítomnosť akcesórnej sleziny nie je na prekážku normálnemu zdravému životu človeka. Mnoho ľudí žije bez toho, aby vedeli, že majú o kúsok tkaniva sleziny "navyše" a na inom mieste ako je fyziologické uloženie, predpokladám že ani u Vašej dcérky by ju neboli našli, keby nemala ťažkosti vyplývajúce z celiakie a alergie na mlieko. Dcérka bude pravidelne sledovaná a tiež USG bude mať opakovane robené,takže nateraz sa neobávajte a nestresujte a pri najbližšej kontrole sa spýtajte lekára, či nález je bez zmeny. Ak áno- buďte spokojná, čo vám i Vašej dcérke zo srdca prajem.
2012-03-29
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Pecen
(mirka)
Dobrý deň,v decembri2011 som ukončila liečbu karcinomu prsníka, doteraz kontrolné výsledky v poriadku.Dnešné sonografické vyšetrenie s výsledkom:solídne ložisko ľavého laloka pečene do 1 cm, kontrola o 2 mesiace.Prosím o vysvetlenie, netreba urobiť magnetickú rezonanciu? Ďakujem
mirka

ODPOVEĎ  
2 mesiace na kontrolné vyšetrenie je primeraná doba, aby lekár mohol posúdiť správanie sa 1 cm ložiska v pečeni,USG má takmer zanedbateľné vedľajšie účinky na organizmus v porovnaní s CT a NMR vyšetreniami, napriek tomu že vývojom sa mnohé už eliminovali. Vyšetrením NMR by najpravdepodobnejšie bol zistený ten istý nález čo pomocou USG, vyšetrenia by sa zbytočne kumulovali bez efektu.
2012-03-29
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Poradte mi.
(vierka)
dobry večer.prosim o radu lebo neviem čo mam už robiť už asi 2roky mi trpne stehno na ľavej nohe z vonkajšej strany ked viacej prajdem tak ma zažne paliť a pychať a už mam taky pocit že to zažina aj na pravej nohe .bola som u neurologičky brala som lieky nič nepomohlo bola som u ortopeda tam som mala nejake injekcie tiež nič bola som na mr tam ni zistili prostrusio L4/5 dors.diffusa praecip.mediolateralis 1.dx.chondrosis L4/5 chondrosisL5/S1 ,osteochondrosis L4/5-ModicII. napriamenie lumbalnej lordozy to je napisane v zavere dalej som podstupila ozonoterapiu pod ct dohľadom a stale nič a ešte sa k tomu pridalo bolesť krku po stranach už k ušiam mi niekedy tak ako keby taky tlak až do uši normalne mi stoho prišlo až zle žiadne hrčky som si nenašla a ešte k tomu som stale mala pocit že tam niečo zavadzia niečo cudzie v krku bola som na gastro vyšetreni zistili nejaku refluxna choroba esofagu SM I,horna dysfagia funkčneho charakteru .bola som aj na sono krku štitna žľaza je v poriadku.všetky vysledky su v poriadku ale ja sa necitim dobre bolieva ma aj pod lopatkami to je taka tupa bolesť taka že zaboli a prestane.krvny obraz je v poriadku akurat mam zniženy hemoglobin na 113 ten mi robili asi pred mesiacom.mam nadvahu meriam asi 172 a važim 99kg mam 33 rokov a dve male deti .poradte mi čo by som mala ešte podstupiť bojim sa čo by to mohlo byť trapia ma tie nohy.
vierka

ODPOVEĎ  
Viac menej napísala ste to podstatné, budem sa Vám snažiť poradiť, s tým ohľadom, že máte 33 rokov,dve deti a nadváhu. Na to, aby ste mali čisté svedomie k deťom, venujte sa im dostatočne dlho i s hrami, keď spia oddychujte i vy, jedzte pravidelne 5x denne v menších množstvách, ale pravidelne, strava nech je pestrá so zastúpením všetkých zložiek a spýtajte sa lekára, či by nebolo možne absolvovať rehabilitáciu na spevnenie svalového korzetu / ak sa naučíte cviky pod dozorom odborníka-môžete ich potom cvičiť i doma v priebehu dňa/ čo by mohlo pomôcť znížiť ťažkosti vyplývajúce zo zmien, ktoré máte v oblasti krížov a pravdepodobne i v oblasti krku. Pravdepodobne, ak nemáte organickú poruchu podmieňujúcu reflux ezofagu, dodržiavaním stravovania a cvičenia by ste ju mohli kladne ovplyniť. Máte ešte celý život pred sebou, preto začnite zmenu najprirodzenejšími postupmi, až potom berte lieky. Bude Vás to stáť veľa zapierania, ale skúste to, avšak ak by sa príznaky zvýrazňovali, vyhľadajte lekára.
2012-03-28
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Cysta na prsníku
(Marika )
Dobrý deň. Nález - digitálne MMG-vyšetrenie bilat. v 2 projekciách /CC, MLO/: koža jemná, podkožie voľné, mamily bez retrakcie, involučný typ prsníkov, štruktúra symetrická, obojstranne bez zhlukov MIK. Vľavo v LHQ až v axilárnom výbežku opákne ostro ohraničené ložisko veľkosti do 5 mm. BIRADS 2. Chcem Vás poprosiť o odpoveď, či je nutné cystu odstrániť punkciou alebo stačí až ďalšie vyšetrenie o rok ? Pán doktor tvrdí, že je to v poriadku. Ďakujem za Váš čas a odpoveď.
Marika

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, nález máte v norme, ale vhodné je doplniť vyšetrenie ultrazvukom.
2012-03-28
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Angiomyolipom v obličke
(Sysa)
Dobrý deň, môj problém spočíva v tom, že pred dvomi rokmi mi zobrali maternicu kvôli veľkému 8 cm myómu a tohto času som bola po roku na sono vyšetrení kam chodím kvôli sledovaniu viacpočetných hemangiomov na pečeni. Tam mi objavili v pravej obličke angiomyolipom veľký 7 mm. Teraz čakám na vyšetrenie CT-čka, a chcela by som sa spýtať kedy a asi v akej veľkosti sa tento angiomyolipom vyoperuje, ako dlho sa môže len sledovať a či existujú nejaké hormóny v liekoch, kedže mi lekár tvrdí, že je to hormonálneho charakteru práve po vyoperovaní maternice. Mám 38 rokov a od roku 2008 mi po operácii maternice nachádzajú v tele samé nálezy, cysty v prsníkoch, hemangiomy pečene a teraz ten angiomyolipom v ladvine. Prosím o radu, ďakujem
Sysa

ODPOVEĎ  
Angiomyolipóm je vzácny benígny, nie rakovinový nádor obličky. Charakterizujú ho tri histologické druhy: zralé tukové bunky (lipóm), hladká svalovina (myo) a krvné cievy (angio). Nádor nepatrí medzi myómy, na ktoré ste boli operovaná gynekológom. Liečba Vami opísaného angiomyolipómu nie je potrebná, choroba vyžaduje iba sledovanie, podobne nejde o nádor hormonálneho charakteru. Angiomyolipóm sa chová benígne. S pozdravom Dr. M. Horňák
2012-03-28
Prof. MUDr. Michal Horňák, DrSc. Odpoveď od:
Konizácia krčka maternice
(Katka)
v decembri 2011 sMohlo dojsť aj k zámene výsledkov vyšetrenia? mám 38 rokov)Dakujem.
Katka

ODPOVEĎ  
Vážená pani Katka, nakoľko otázky mi prichádzajú zo systému poradne jednotlivo, ak mi pri ďalšej otázke neposkytnete údaje, na základe ktorých budem schopný si spomenúť na Vašu základnú otázku, nie som schopný naviazať odpoveď.
2012-03-28
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Masaž po operácií?
(Anka)
Dobrý den, je vhodná masáž chrbta a šije po operácií (zhubného nádoru)zachovávajúcej prsník? Operácia bola 15.februára tento rok. Mám problémy s chrbticou a masáž bola pred operáciou mojim relaxom a úľavou. Som však v chemoterapeutickej liečbe taxoterom, bola mi podaná druhá dávka,mám ju vybrať 4x. Problémy nemám , rana je zhojená avšak pred týždňom mi vyberali tekutinu z prsníka. Mohlo by to vadiť? Velmi sa na to teším, no chcem najkôr radu. Dakujem Anka.
Anka

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, masáž chrbta nie je kontraindikovaná, ak nie je recidíva ochorenia. Záleží i od toho, nakoľko Vám je to pohodlné, ale v zásade ju môžete absolvovať.
2012-03-28
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Hodnota onkomarkerov
(Jesika)
Dobrý deň prajem, zaujíma ma, aký typ onkomarkerov a aká hodnota týchto markerov by mala byť v norme pri diagnóze C50. Ďakujem za odpoveď.
Jesika

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, podstatný je marker CA 15-3, ale pri markeroch nie je podstatná samotná hodnota, ale jej dynamika - to ako sa mení (stúpa-klesá).
2012-03-28
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Informacia
(marta)
Mam 55 rokov som 7 mesiacov po operacii rakoviny prsnika kde mi vybrali nador a uzliny podpazusi liecbu som mala 19 oziare ale po po 4 mesiacoch sa mi v prsniku vytvorila bublina o velkosti 9 cm nasledne mi vytiahli 3 inj.striekacky velke krvavej tekutiny a do tyzdna som dostala silny zapal prsnika cely sa mi zapalil a podlial hnisom ktory mi v noci praskol a vytiekol brala som 2 mes.antibiotika ale doposial mi stale z vyteka serum zltej farby od decembra sa mi to zda dlha doba preto sa pytam je to v poriadku bola som na sono a tam mi povedali ze to lozisko sera tam este je v jazveč po operacii,mam onkologicku liecbu TAMOXIFEN 20 mg ktoru beriem ranoniekeky mi podpazusie opuchne a boli ma to miesto .Dakujem
marta

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, aj po niekoľkých mesiacoch sa môže vytvárať seróm po operácii. Vytekajúcu žltú tekutinu treba odoslať na cytologické a kultivačné vyšetrenie, viac bez vyšetrenia a konkrétnych výsledkov Vám neviem poradiť. Môže to byť i ďalej pretrvávajúci zápal.
2012-03-27
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
1 << 114 < 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 > 136 >> 494
Facebook