foto
2% proti rakovine

Vaše 2% nám umožňujú pripravovať mnohé programy a projekty, ktoré pomáhajú onkologickým pacientom a ich rodinám.
fotofotofotofotofoto
Kto sme zisti čo je LPR a ako funguje
Čo robíme Naše aktivity a projekty
Hľadám pomoc Informácie, rady a kontakty
Ako prispieť Dobrovoľník, sponzor
Spolupráca Partnerstvo a spolupráca
lpr Liga proti rakovine bola založená 19. januára 1990 v Bratislave a v tom istom roku bola prijatá za člena Európskej asociácie Líg proti rakovine (ECL) a za člena Medzinárodnej únie proti rakovine (UICC)...
Pokračovať »
Darujte 2% z vašich daní na ...

05.03.2015

4. február- Svetový deň boja proti ...

03.02.2015

Ako si požiadať o príspevok zo ...

22.01.2015

Dospeli sme...

19.01.2015

Linka pomoci _

02/52 96 51 48

Po 09:00-13:00 15:00-16:00
Ut 09:00-13:00 14:00-16:00
St 09:00-13:00 14:15-17:00
Št 09:00-13:00 14:00-16:00
Pi 09:00-13:00 14:00-16:00
So 09:15-12:15 14:00-16:00

Newsletter

Informujte ma o novinkách.
E-mail:



 

Poradňa

Internetová poradňa vznikla ako reakcia na množstvo otázok prichádzajúcich od ľudí, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom vyrovnávajú s diagnózou onkologického ochorenia u seba, svojho blízkeho, príbuzného či priateľa.


Pre Vás, ktorí potrebujete informácie, radu, povzbudenie, pomoc v riešení zložitých situácií, ktoré sa vyskytli vo Vašom živote v súvislosti s diagnózou onkologického ochorenia, alebo sa chcete informovať ohľadom prevencie, sú tu lekári – špecialisti v rôznych oblastiach onkológie, psychológ, sociálna sestra – skúsení odborníci z Linky pomoci , ktorí Vám odpovedia na Vaše otázky v závislosti od ich obsahu a problematiky.

Zodpovedanie otázok môže trvať niekoľko dní, ďakujeme za Vašu trpezlivosť.

 


Opýtajte sa našich odborníkov na problém ktorý Vás trápi

Meno  
Predmet   Váš problém
cap   



Doteraz zodpovedané otázky (9302)

strana 125 z 466 (otázky 2481 - 2500)
Názov
(meno)
Text Dátum
Hrcka
(hrcka na ramene)
dobry den prosim vas o radu nahmatala som si hrcku na ramene nad lopatkou dost viditelnu je cervena a pred tyzdnom ma aj bolela prosim o radu na ktoreho odbornika sa mam obratit
hrcka na ramene

ODPOVEĎ  
Obvodný lekár po lokálnom vyšetrení , odobraní anamnézy, buď Vám sám pomôže, alebo Vás pošle príslušnému odborníkovi, chirurgovi, prípadne ortopédovi.
2011-09-14
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
USG prsníkov
(barath.eva@zoznam.sk)
Dobrý deň pán MUDr. Bella, prosím o vysvetlenie USG nálezu prsníkov. ľ. prsník: prechodný typ, koža a podkožie bpn, parenchým difúzne hypo - hyperechogénny bez ložiskových zmien, v č. 2 - 4 cm od mamily simplexná cysta 10,0 x 5,0 mm, axila bpn. Záver: Cysta mammae sin. HLQ peridutalis, inak veku primeraný USG nález na prsníkoch. Ďakujem za odpoveď. Eva
barath.eva@zoznam.sk

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, nález máte v norme, nemusíte sa znepokojovať.
2011-09-14
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
USG prsníkov
(barath.eva@zoznam.sk)
Dobrý deň pán MUDr. Bella, prosím o vysvetlenie výsledku USG prsníkov: ľ. prsník:prechodný typ, koža a podkožie bpn, parenchým difúzne hypo - hyperechogénny bez ložiskových zmien, v č. 2 - 4,0 cm od mamily simplexná cysta 10,0 x 5,0 mm. Záver: Cysta mammae sin. HLQ peridutalis, inak veku primeraný USG nález na prsníkoch. Ďakujem za odpoveď. Eva
barath.eva@zoznam.sk

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, nález máte v norme.
2011-09-14
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Cysta v prsniku
(Lucia)
Dobrý deň, chcem Vás touto cestou poprosiť o bližšie vysvetlenie. Som 4 mesiace po pôrode /sekcia/, dieťatko sa narodilo v 34 tt, a nebolo dojcene, resp. len minimálne. Na USG vyšetrení prsníkov mi bola zistená cysta so zahusteným obsahom a stenou o šírke 2,5 mm, jej priemer je max. 30mm, inak bez zmien.Záver: komplikovaná cysta vľavo. Ako by sa to mohlo liečiť? Čo táto diagnóza pre mňa do budúcnosti znamená? Je nutná operácia? Ďakujem.
Lucia

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, podľa nálezu sa jedná o cystu. Nutná je skoršia kontrola alebo vykonanie biopsie.
2011-09-13
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Prsníky
(Katarína)
Dobrý deň, výsledok mamografie znel: abnormálne nálezy pri diagnostickom zobrazení prsníkov, chcem Vás poprosiť o radu, čo to znamená. Ďakujem
Katarína

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, nutné je zaslať podrobný opis nálezu, aby bolo možné konkrétnejšie vysvetliť nález, abnormálny nález je veľmi všeobecný pojem.
2011-09-13
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Poradit
(Majka )
dobry den som onkol pac po mastektomii ca mammae 1.dx operovana som bola v roku 2006 ja by som sa chcela spytat či možem mat po tolkych rokov ešte take štipanie až palenie v jazve a okolo prsnika nie je to stale na mamografii som bola v auguste tohto roku bolo v poriadku dakujem za rychlu odpoved velmi sa bojim ešte Dg C50.4
Majka

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, bolesti prsníka môžete mať aj po tejto dobe. Bolesti môžu byť aj na hormonálnom podklade, ale aj pri zmene počasia v oblasti jazvy.
2011-09-12
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Ratkeho cysta
(Šoltisová Viera)
Hypofýza normál. veľkost (vysoká 4,8mm), infundibulum ľahko deviované doprava 1mm.Chcela by som vysvetliť tento nález môjho 13-ročného syna: Medzi adeno a neurohypofýzou sa nachádza diskrétne ložisko veľkosti 33,3x1,5mm (CCxAP) T2 hyposignálne, T1 ľahko hypersignálne - v dif.dg. na pravom mieste drbná Ratkeho cysta. V etmoidoch, sfenoidoch, spodine frontálnych PND a výrazne v maxil. PND zhrubnutá sliznica, v maxil. dutinách i s hladinkou. Chcela by som vedieť, či tento nález môže ovplyvniť rast chlapca, a čo je to vlastne Ratkeho cysta. Ďakujem
Šoltisová Viera

ODPOVEĎ  
Predpokladám, že na vyšetrenie Vás poslal endokrinológ, alebo ste boli so synom k nemu doporučená, on na základe výsledkov vyšetrení a osobného kontaktu Vám presne popíše - vysvetlí aktuálny stav u syna a či bude potrebná liečba,ja by som Vás na základe nekompletných informácií mohla zviesť od správneho postupu a tým by sme mohli synovi urobiť zlú službu. Spolupráca a dôvera k endokrinológovi je veľmi dôležitá, ak Vám bude niečo nejasné, vždy sa ho opýtajte.
2011-09-12
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Suspektný cystadenóm tela pankreasu
(Zuzana)
Dobrý deň , chcel aby som sa opýtať na moju maminu má 71 rokov a diagnostikovali jej 04.07.2011 susp. cystadenóm tela pankreasu respektíve na MRI cystoidné multilokulárne ložisko tela pankreasu veľkosti 25-20-29mm.Nevieme čo bude ako ďalej , mám veľký strach , prosím o radu čo by bolo vhodné. Ďakujem.
Zuzana

ODPOVEĎ  
Najsprávnejšiu - najkompetentnejšiu radu Vám dá lekár, ktorý mamičku na vyšetrenie poslal a pozná ďalšie súvislosti, výsledky vyšetrení i celkový zdravotný stav mamičky. Nebolo by správne, aby som robila závery, prípadne "navrhovala" vyšetrenia, liečbu, keď mi nie sú známe základné údaje, mohlo by dôjsť k zbytočným nedoruzumeniam. Pýtať sa Vášho lekára na to, čomu nerozumiete a na odporúčania pre liečbu a starostlivosť je veľmi dôležité, nebojte sa toho.
2011-09-11
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Nekroticky myom
(Edita)
co presne znamena nekrotizujuci myom?
Edita

ODPOVEĎ  
Myóm je nezhubný nádor maternice. Prakticky sa jedná o útvar zložený z normálneho tkaniva, z ktorého je tvorená stena maternice. Niekedy je myóm veľký a cievy ho nestačia vyživovať a tak niektoré oblasti odumierajú - sú tvorené odumretým - nekrotickým tkanivom. Z toho je potom názov nekrotický, alebo nekrotizujúci myóm.
2011-09-10
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Gg
(Paula )
Pekný deň, mám 21 a chcela by som sa spýtať: bola som na dovolenke v Bulharsku a tam sa mi na 4 deň objavila hrčka najskôr na krku a za pár dní na to za ľavým uchom.Nevenovala som tomu pozornosť lebo som myslela, že sú to len uzliny!Od dovolenky sú vyše dva mesiace a za uchom sa objavila ďalšia hrčka a zväčšujú sa!občas ma z toho zabolí lícna kosť a v uchu mám ako keby nejaký podtlak dosť často! bola som aj u lekára ale prístup našeho zdravotníctva je nehorázny! a na sono ma objednali na december moja doktorka to chcela aj urgovať, voala tam nepretržite viac krát no odpísali ju!!Nie december!
Paula

ODPOVEĎ  
Milá pani Paula, je mi ľúto, že ste stresovaná zle fungujúcou organizáciou zdravotníctva. Sonografia však nie je jediným vyšetrením pre zistenie príčiny zväčšenej uzliny za uchom /nemusí íst o uzlinu/. Iste Vám urobila i iné vyšetrenia, ktoré ju vedú k pracovnej dg. Ak si nevie rady, je potrebné konzultovať i iných odborníkov. ORL, stomatológ....Bližšie, keďže nemám dosť informácií, Vám neviem poradiť. Dr.Valovičová
2011-09-09
Doc. MUDr. Eva Valovičová, CSc. Odpoveď od:
Možnosť liečby v ČR
(Dana Antalová)
Prosím o informáciu ohľadom liečby leukémie dieťaťa na klinike v zahraničí. Mám záujem zmeniť kliniku, kde sa momentálne liečime a to II.detská klinika Kramáre za kliniku v Brne. Bohužiaľ neviem kontakt a podmienky. ZA skorú odpoveď ďakujem.
Dana Antalová

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, pani Antalová, o možnostiach liečby v zahraničí a podmienkach, treba komunikovať s príslušnou zdravotnou poisťovňou, to je jediný spôsob. Baranová
2011-09-08
Anna Baranová Odpoveď od:
Ca žalúdka
(Jana)
Dobrý deň, moja mama aj stará mama zomreli na ca žalúdka pomerne mladé. Obe mali neustály problém so železom v krvi, ale nikdy nemali problém so žalúdkom (až v poslednom štádiu, keď už boli metastázy) Ja mám 45 rokov a na vyšetrení gastro som sa dozvedela, že mám inkompletnú intestinálnu metapláziu bez metaplázie. Už cca 10 rokov mám veľmi znížené zásobné železo posledný rok mi ho dopĺňajú formou feriinjectu. Chcem sa spýtať či naozaj nemôžem v tejto chvíli nič podniknúť (nejaká preventívna liečba, zmena stravovania). Môj lekár je názoru, že žalúdok iba treba sledovať a znížené hodnoty železa nemajú spojitosť s mojou diagnózou.) Dočítala som sa o chronickej gastritíde typu A. Nemôže to byť môj prípad (dedičnosť, nedostatok železa?)Nemôžem sa zmieriť s tým, že všade sa hovorí o prevencií a ja aj napriek tomu, že viem aké mám prognózy neviem nič podniknúť, iba čakať. Vopred ďakujem za odpoveď.
Jana

ODPOVEĎ  
Chápem Vaše obavy, informácie, ktoré mám od Vás, sú nedostačujúce na robenie záverov, alebo odporúčaní, obráťte sa preto na lekára v ambulancii Kliniky gastroenterológie v Bratislave na Antolskej - Petržalka č.t. 02/6867 1111. Ak si dohodnete termín, zoberte svoju kompletnú dokumentáciu,prípadne dokumentáciu, ktorú mala mamička, i stará mama. Prajem Vám skoré doriešenie a vyjasnenie Vašich ťažkostí.
2011-09-08
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
ASCUS
(Marianna)
Dobrý den. Mám 33 rokov, dve deti. Syndróm PCO, nepravidelný cyklus. Moje výsledky cytologie sú: 03/2009 ASCUS, 04/2010 LSIL s HPV infekciou, O8/2010 v poriadku, 01/2011 v poriadku, 08/2011 ASCUS. Výsledok typizácie HPV z 06/2010: vo vzorke bunkovej suspenzie sme nedokázali infekciu HR-HPV ani expreciu vírusových onkogénov E6/E7. Je potrebné sledovať dynamiku exprecie génov molekulového podpisu a inferciu HR-HPV de novo. Pre zhoršený OC nález je potrebné sledovať objavenie sa infekcie HR-HPV de novo pomocou genotypizácie v 6-12 mes. intervaloch. Teraz mam ist na kontrolnú cytológiu za 4 mesiace v 12/2011. Čo znamená, že je potrebné sledovať objavenie sa infekcie v 6 az 12 mesacných intervaloch? Treba robiť opat typizáciu HPV, alebo stacia cytológie? Mám, alebo nemám vlastne infekciu HPV? Ak sa na to pýtam v ordinácii, vždy je tam iný lekár a dostanem inú odpoved. ČO spôsobilo zhoršenie cytológie na LSIL, keď HPV sa nepotvrdilo?Je potrebné opat robiť cytologie v 4 mesacných intervaloch? Dakujem za Váš čas a odpoveď.
Marianna

ODPOVEĎ  
Podľa výsledkov, ktoré uvádzate, nie ste infikovaná HPV a cytologické vysledky ASCUS aj LSIL sú nesprávne vyhodnotené. Cytologické vyšetrenie je jednoduchá a lacná metóda na vyhľadávanie žien s predrakovinovým stavom, preto sa používa v masovom merítku. Bohužiaľ, má aj 25% chybovosť vo svojich výsledkoch. Takže aj u Vás došlo k nesprávnemu odčítaniu cytologie - LSIL. Aj keď má cytologické vyšetrenie takú nepresnosť, ak žena chodí pravidelne na cytologické vyšetrenia, tak by nemala ochorieť na invazívny karcinóm krčka maternice. Doba od infikovania sa ženy HPV po vznik invazívneho karcinómu uplynie zvyčajne doba viac ako 10 rokov. Takže počas tejto doby sa štatisticky nemôže stať, že by jedna žena mala po celú dobu nesprávne stanovenú cytológiu. Pre tieto skutočnosti je nesmierne dôležité, aby ženy chodili pravidelne na cytológiu od 23 do 64 rokov, tak je dnes stanovený skríning na Slovensku. Aj keď má žena abnormálny výsledok cytológie ASCUS či LSIL, nemá význam robiť kontrolné cytológie v kratších intervaloch ako 6 mesiacov. Bohužiaľ na Slovensku je problematika cytológie a riešenie jednotlivých predrakovinových stavov pre niektorých gynekológov stále španielskou dedinou. Myslím si, že ste zdravá a máte chodiť len na cytologické vyšetrenia v algorytme tak, ako iné zdravé ženy. Nie je potrebné vyšetrovať prítomnosť HPV ak máte normálnu cytológiu. V zdravotníctve máme stále nedostatok peňazí aj preto, lebo sa vykonáva veľa zbytočných vyšetrení, ktoré poisťovne platia (nehovoriac o tom, ako sú stresované ženy pozývaním na opakované vyšetrenia). Potom peniaze chýbajú na liečbu skutočne chorých.
2011-09-07
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
JX 594
(Lucia)
Dobrý deň. Viete mi prosím povedať niečo o JX 594? Ďakujem.
Lucia

ODPOVEĎ  
Neviem Vás jednoznačne informovať, či práve tento druh vakcíny bol i u nás aplikovaný pacientom s diagnózami primárneho karcinómu pečene ,alebo s metastázami do pečene, karcinómom pľúc alebo melanómom, pretože predklinické štúdie končili v minulom roku v niektorých pracoviskách USA a J Korey.Ide o vakcínu novej generácie Herpes simplex. V NOU v Bratislave podávali i podávajú priamo liečbu v prísne vybraných ochorení i do rakovinných buniek i metastáz v pečeni, preto ak je to pre vás dôležité predpokladám, že by Vás vedeli podrobnejšie informovať na Internom oddelení.
2011-09-07
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
MMG prsnika
(Angelika)
Dobry den, pan MUDr. Bella, prosim o vysvetlenie vysledku z mamografie: ...vlavo axilarne benigny utvar nesusp. charakteru bez dynamiky ... Zaver vysetr.: BIRADS 2, dopor. MMG o 2 roky. Velmi pekne dakujem.
Angelika

ODPOVEĎ  
Dobrý deň nález máte v norme, potrebné sú len kontrolné vyšetrenia.
2011-09-06
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Hrčka
(Mária Galovičová)
Dobrý deň,včera som si nahmatala v podpazuší hrčku o veľkosti hrášku,nedá sa poveda´t že by to bolelo len ma to nepríjemne svrbý,pred 20 rok som chodila na Klenovú,chcem sa spýtať či môžem prísť na vyšetrenie aj bez doporučenia lekára ďakujem Galovičová mgalovicova@zoznam.sk
Mária Galovičová

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, na vyšetrenie k odbornému lekárovi sa môže ísť bez výmenného lístka.
2011-09-06
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Rakovina nosohltana
(Emília)
Dobry den, pisem kvoli manzelovi, ktorý po liecbe rakoviny nosohltana schudol 20 kg (ma teraz 50 kg) a aj ked je to uz 3 mesiace od jej ukoncenia, stale nemoze pribrat. Slinne zlazy stale nefunguju, takze tuhe jedlo musi dost zapijat,a aj ked sa snazi jest, je dost zoslabnuty, takze jedlo este doplna Nutridrinkami (3 denne). Co by sme mali robit, aby sa vaha pohla smerom nahor? Nejake vyzivove doplnky? Ma aj problemy s chrbticou, sediet vladze len kratko (chodi lepsie) a az donedavna sme sa trapili s upornou zapchou, takze aj stravu tak upravujeme, aby sa nevratila (vlocky, jogurt, ovocie, zelenina, lanove semienka, Laevolac) a varim huste polievky, pretoze aspon tie sa mu dobre jedia, z hlavneho jedla zje velmi malo. Poradite nam? Vopred dakujem
Emília

ODPOVEĎ  
Vážená pani Emília, nosohltanová rakovina sama o sebe vedie často k rýchlemu zhoršeniu nutričného stavu. Výhodné je pripravovať, okrem podávaných Nutridrinkov, často stravu hlavne výživnú , v tekutom alebo kašovitom stave. Dôležitá je i podľa možnosti pohybová aktivita- cvičenie i na posteli a ak môže i neunavujúca chôdza. Aj pri dobrej výžive je často veľmi zložité pri tomto ochorení zlepšiť stav výživy. Prajem Vám všetko najlepšie. Dr.Valovičová
2011-09-05
Doc. MUDr. Eva Valovičová, CSc. Odpoveď od:
Rada
(Mária)
Dobry den, bola som na vysetrení kosti a posielam vam popis vysetrenia: V proximonálnej meta-diafýze ľavej tíbie je prítomné zmiešané skleroticko lytické ložisko v CC rozmere 74mm iflirtujúce celú šírku kostí, správajuce sa expanzívne, v proximonálnej časti s deštrukciou kortikílis-v.s. malígneho charakteru. Perioseálne mäkké tkanivá t.č. bez patol.kolekcie. v roku 2009 som bola opreovana na svetlobunkový karciom ladvin. prosim vas o radu co s tym a tiez kde by som nasla nieake odborne oddelenie kde sa tymto zaoberaju, som z okolia piestan. Dakujem
Mária

ODPOVEĎ  
Ak Vás na vyšetrenie neposlal urológ - onkológ, ktorý operoval a liečil obličku, tak sa prihláste u neho i s výsledkom a určite Vám presne doporučí, aké vyšetrenia doplniť i následnú liečbu a kde ju i absolvovať.
2011-09-04
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Tu lingua cum meta ad 1nd cervicales
(Marián P.)
V úvode by som Vám opísal otcovu diagnózu a potom by som sa pýtal - samozrejme za predpokladu, že dovolíte. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -ä Dg. TU lingua cum meta ad 1nd cervicales Obj. Pod jazykom exulcerovaná plocha siahajúca až ku koreňu jazyka. Palpačne pomerne značná časť jazyka okolo exulcerovanej časti tuhá infiltrovaná. Farynx: Sliznica kľudná. Larynx - bez patologických zmien. Krk - vľavo supraklavikulárné výrazne vyklenutie s fluktuáciou vyplňujúce celú supraklavikuránu oblasť. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - čiastočné informácie som už dostal od endokrinologičky u ktorej sa liečim a ktorá vyšetrovala aj otca kde ho odoslal obv. lekár (okrem ORL vyšetrenia ktoré absolvoval - tiež ) Jedná sa vraj o rakovinu jazyka s metastázami - jedná je aj viditeľá na ľavom strane krku. Chcel by som sa spýtať či odstránenie daného tumoru vykonáva nejaké špecializované pracovisko, alebo sa daný tumor odstraňuje v rámci spádovych nemocníc...konkrétne mi pochádzame od Topolčian, teda moja otázka znie či daný tumor bude otcovi odstránený v Topoľčanoch, alebo sa táto operácia vykonáva niekde inde. Zároveň by ma zaujímalo aký je priemerný čas strávený v nemocnici keď sa uskutočnuje tento zákrok. (myslím pred a po operácii) Bude môj otec po odstránení asi značnej časti jazyka môcť rozprávať? Bude musieť mamina nejak výrazne upraviť systém varenia? Zároveň by som chcel vedieť či ocino bude musieť po chyrurgickom zákroku absolvovať ešte aj chemoterapiu a radioterapiu. Na záver sa ospravedlňujem za kvantum otázok Viem, že je strašne veľa ľudí, ktorý majú podobné problémy a preto si myslím že možno podobné otázky majú mnoho ďalších ľudí, možno ste dokonca na podobné otázky na týchto stránkach už aj odpovedali. Priznám sa že na tieto stránky som začal chodiť až keď diagnostikovali ocinovi vyššie uvedenú diagnózu.
Marián P.

ODPOVEĎ  
Milý pán Marián, hoci sa Vám toto bude možno zdať príliš stručná odpoveď, na všetky Vami položené otázky Vám môže odpovedať iba lekár, ktorý kompletne pozná oteckov stav, nie je možné stanovovať všeobecné odpovede bez poznania všetkých údajov o aktuálnom zdravotnom stave a oteckovom náleze. To, kde bude ďalej liečený, ako, a čo budú následky liečby, vie skutočne povedať len lekár, ktorý Vášho otca lieči, pozná jeho zdravotné podmienky a stav, rozsah ochorenia a bude poznať i jeho ďalšie reakcie na liečbu. Nebojte sa pýtať sa na tieto otázky práve jeho, môže Vám ich najadekvátnejšie zodpovedať. S pozdravom dr.Valovičová
2011-09-03
Doc. MUDr. Eva Valovičová, CSc. Odpoveď od:
Zvyseny onkomarker TPS
(Linda)
Dobry den, pri odbere krvi mi zistili zvyseny onkomarker TPS, hodnotu ma 177, vraj by mal mat max.80. Co si mam pod tym vysvetlit? Mam rakovinu, alebo sa to k nej blizi? Co treba robit.
Linda

ODPOVEĎ  
Onkomarker TPS je marker premnoženia buniek, ktoré ešte nemusia byť rakovinové, môže byť zvýšený i pri zápalovom procese. Iba lekár, ktorý ho ordinoval na základe ďalších informácií o pacientovi, Vám môže dať lepšiu informáciu. Dr.Valovičová
2011-09-02
Doc. MUDr. Eva Valovičová, CSc. Odpoveď od:
1 << 114 < 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 > 136 >> 466
Facebook