foto
2% proti rakovine

Vaše 2% nám umožňujú pripravovať mnohé programy a projekty, ktoré pomáhajú onkologickým pacientom a ich rodinám.
fotofotofotofotofoto
Kto sme zisti čo je LPR a ako funguje
Čo robíme Naše aktivity a projekty
Hľadám pomoc Informácie, rady a kontakty
Ako prispieť Dobrovoľník, sponzor
Spolupráca Partnerstvo a spolupráca
lpr Liga proti rakovine bola založená 19. januára 1990 v Bratislave a v tom istom roku bola prijatá za člena Európskej asociácie Líg proti rakovine (ECL) a za člena Medzinárodnej únie proti rakovine (UICC)...
Pokračovať »
Ako si požiadať o príspevok zo ...

22.01.2015

Dospeli sme...

19.01.2015

Zimný onko - kardio tábor 2015

13.01.2015

Veselé Vianoce !

23.12.2014

Linka pomoci _

02/52 96 51 48

Po 09:00-13:00 15:00-16:00
Ut 09:00-13:00 14:00-16:00
St 09:00-13:00 14:15-17:00
Št 09:00-13:00 14:00-16:00
Pi 09:00-13:00 14:00-16:00
So 09:15-12:15 14:00-16:00

Newsletter

Informujte ma o novinkách.
E-mail:



 

Poradňa

Internetová poradňa vznikla ako reakcia na množstvo otázok prichádzajúcich od ľudí, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom vyrovnávajú s diagnózou onkologického ochorenia u seba, svojho blízkeho, príbuzného či priateľa.


Pre Vás, ktorí potrebujete informácie, radu, povzbudenie, pomoc v riešení zložitých situácií, ktoré sa vyskytli vo Vašom živote v súvislosti s diagnózou onkologického ochorenia, alebo sa chcete informovať ohľadom prevencie, sú tu lekári – špecialisti v rôznych oblastiach onkológie, psychológ, sociálna sestra – skúsení odborníci z Linky pomoci , ktorí Vám odpovedia na Vaše otázky v závislosti od ich obsahu a problematiky.

Zodpovedanie otázok môže trvať niekoľko dní, ďakujeme za Vašu trpezlivosť.

 


Opýtajte sa našich odborníkov na problém ktorý Vás trápi

Meno  
Predmet   Váš problém
cap   



Doteraz zodpovedané otázky (9212)

strana 125 z 461 (otázky 2481 - 2500)
Názov
(meno)
Text Dátum
Pošta
(mišo)
Moja mama fajčí 4 krabičky denne, keď fajčí cigaretu veľmi kašle. Sama prestať nechce. Veľmi sa o ňu bojím.
mišo

ODPOVEĎ  
V prvom rade mamička musí chcieť sama obmedziť, prípadne úplne prestatť fajčiť, Vy ju len môžete poprosiť a apelovať na ňu, že nesie i za Vás zodpovednosť, že ju potrebujete a Vy môžete ponúknuť Vašu pomoc, že ju niečim zamestnáte, pôjdete spolu na vychádzky, nájdete si spoločnú záľubu a môžete uvažovať i o žuvačkách, prípadne náplastiach proti fajčeniu, prípadne sa poradiť so psychiatrom, ktorý sa venuje odvykacím kúram. Liga proti rakovine Vám vie zaslať brožúrku "Ako prestať fajčiť", ak na sekretariáte necháte svoju adresu (02/52 92 17 35). Prajem Vám obom veľa pevných, cieľavedomých krokov a následnej radosti zo života.
2011-07-22
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Rakovina prsníka
(Januška)
Dobrý deň, chcem sa spýtať v mene mojej matky, v roku 2009 jej bol odstránený nádor prsníka, následne podstúpila chemo a rádio(25+5). Užíva Tamoxifen na 5 rokov, už to budú dva roky od operácie pomaly. Šéf ju volá do práce, bol jej priznaný čiast.invalid. dôchodok, bohužiaľ, iba na jeden rok. Práca je však manuálna, v pekárni a len nočné služby. Čo vy na to, onkológ povedal,že môže robiť všetko.Sú k tomu nejaké štúdie alebo niečo také? Zomrela na túto chorobu aj stará mama, aj keď žila s tou chorobou 17 rokov, takže vďaka aj za to. Lebo predsa len, keď človek niečo také prežije,má strach. Ďakujem za odpoveď.
Januška

ODPOVEĎ  
Ano, súhlasím s odporúčaním mamičkinho onkologa, avšak záleží len na mamičke, či chce ísť pracovať na svoje pôvodné miesto a chce robiť nočné služby. Oddych po práci si musí sama zorganizovať časovo a práve práca a kontakt s ľuďmi môžu zohrať pozitívnejšiu časť jej života ako zmena práce alebo zbytočné "nadmerné šetrenie sa". Mamičke prajem správne rozhodnutie, ktoré bude pre ňu pozitívom. Príčinou úmrtia Vašej starej mamy bolo najpravdepodobnejšie iné ochorenie ako onkologické, pretože bolo až po 17 rokoch od stanovenia diagnózy.
2011-07-22
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Usg prsníkov
(Janka P)
Dobry den, už skoro dva roky chodím pravidelne kazdy polrok na usg prsníkov pretože mám cysty. V poslednej lek. sprave bol záver: fertílny typ prsníkov, obojstranne prítomné cysty, cystická dilatácia ductov. Dalej boli popísané anecholožiská ich umiestnenie a ich veľkosť.Chcela by som sa opýtať čo sú to tie anecholožiská a ako vlastne sa odlíšia obyčajné cysty od tých ktoré môžu spôsobiť zhubné nádory. Nie je potrebné dalsie vysetrenie?Dalej by som sa chcela opytat ci tieto nálezy neovplyvnuju schopnost kojenia, kedze v blízkej buducnosti planujem zalozit si rodinu.Dakujem pekne za odpoved.
Janka P

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, jedná sa o hormonálne zmeny, cysty sa nezvrhávajú na rakovinu prsníka. Anechogénne ložiská sú v podstate cysty zobrazené na ultrazvuku. Prípadnú graviditu alebo dojčenie neovplyvňujú.
2011-07-21
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Zhubny nador zaludka
(Mata)
Dobry den, mam 42 rokov, v 6/2011 mi bol chirurgicky odstraneny nador zaludka. Vysledky histologie: G2, pT2NxMx, produkcia hlienu a charakter elementov svedcia pre karcinom z prstencovych buniek. Resekat zaludka bez nadorovych zmien. Onkomarkery pred operiaciou v poriadku, taktiez CT. 2 tyzdne pred operaciou bolo vykonane PET/CT - vysledok - exofyticky utvar v oblasti velkej kurvatury zaludka s mierne zvysenou metabolizaciou 18-FDG - PET/CT - obraz aktivity zakladneho ochorenia. V ostatnom naleze bez hypermetabolickej LAP, bez MTS postihnutia parenchym organov a skeletu. /Dlhe roky som sa liecila na vred. Posledna kontrola bola 07/2010 - vtedy bol histologicky nalez este v poriadku/. Po operacii mi bola navrhnuta adjuvantna chemoterapia a radioterpia, ktorej sa vsak osobne velmi obavam a zvazujem, ci by v mojom pripade nebolo lepsie takuto liecbu zatial neabsolvovat a skusit by sledovana v onkologickej ambulancii. Zvazujem aj metabolicku liecbu vitaminom B17, prirodnymi stavami, biobranom. Poprosim o Vas nazor, naozaj neviem sa rozhodnut, neviem co by bolo lepsie. Akym sposobom je pacient sledovany v pripade, ze odmietne chemo+radio, ci ma aj vtedy narok na PN. Tiez poprosim o vyjadrenie k metabolickej liecbe vit. B17, ci moze aj poskodit, resp. ak nepomoze tak neuskodi. Velmi pekne vopred dakujem za odpoved.
Mata

ODPOVEĎ  
Podľa údajov, ktoré ste nám poskytla, by ste mala byť vyliečená dostatočným chirurgickým zákrokom a v prvom rade Vaším skorým príchodom k lekárovi. Tým, že som študovala a robila dlhé roky medicínu, verím získaným naštudovaným vedomostiam a skúsenostiam lekárov a najpravdepodobnejšie by som postupovala podľa ich odporučenia. Ale priznám sa Vám, že som zažila pred rokmi i odmietnutie onkologickej liečby pacientov s podonou diagnózou a doteraz žijú a trápia ich iné zdravotné problémy. Rozhodnúť sa musíte sama. Bio Bran je odsúhlaný, u nás B17 nie, tým že sa jedná o amygdalín- / kyanát/ aj keď verím že ponúkané množstvo by nemalo uškodiť ,ale tým, že sme každý jedinenčný a prípravok nie je schálený u nás nepredpokladám, že Vám jeho branie niekto odsúhlasí. Osobne sa Vám priznám, že za môjho života som už zažila veľa "všeliekov", ale tých úspechov liečby, vyliečenia chorôb som sa nedočkala. Nepredpokladám, že by Vás odmietol Váš obvodný lekár, ku ktorému ste chodila, ale určite bude od Vás vyžadovať písomný súhlas, že sa zriekate doporučenej onkologickej liečby. Zo srdca Vám prajem, aby ste sa správne rozhodla.
2011-07-21
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Liečba zvýšenej PSA
(ján)
Dobrý deň, p.profesor , aká je liečba prostaty pri zvýšenej PSA bez podozrenia na karcinom s negagatívnym výsledkom po biopsií?
ján

ODPOVEĎ  
Negatívny nález biopsie, robenej pri zvýšených hodnotách PSA, vyžaduje pravidelné sledovanie. Intervaly sledovania a ich obsah závisí od pôvodných hladín PSA a veku pacienta. Spravidla ide o pravidelné sledovanie hladín každých 3 - 6 mesiacov. Ďalší postup závisí od výsledku hladín. Žiaľ, nenapísali ste Vaše hodnoty. S pozdravom Dr. M. Horňák
2011-07-21
Prof. MUDr. Michal Horňák, DrSc. Odpoveď od:
Kúpanie v mori s rakovinou
(Janka)
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať či môže ešte neoperovanému pacientovi so zhubným nádorom uškodiť kúpanie v morskej vode (mori). Môže morská voda spôsobiť urýchlenie rastu nádoru? Ďakujem veľmi pekne za Vašu odpoveď.
Janka

ODPOVEĎ  
V prvom rade ste nenapísala, ktorý orgán je postihnutý rakovinou, či je zistený rozsah ochorenia a aký je celkový zdravotný stav dotyčného. Iba na základe presných údajov je možné sa k Vašej otázke vyjadriť.
2011-07-20
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Erektilná dysfunkcia
(slávka)
Dobrý deň, môj partner je po totálnej prostektómií.Už je rok po operácií,napriek citlivému a ohľaduplnému prístupu z mojej strany u neho pretrváva ED.Chcem sa spýtať,či je možná úprava vákuovo-konstrikčnou pomôckou a kde ju zakúpiť?Partner má 59r.,no boli sme zvyknutí na aktívny sex.život.Je u neho možné splodenie dieťaťa? ĎAKUJEM ZA ODPOVED
slávka

ODPOVEĎ  
59 ročný muž, erektílna dysfunkcia. Pred rokom radikálna prostatektómia, po operácii došlo k erektílnej dysfunkcii, ktorá pretrváva doteraz. Nepíšete o charakteristike choroby, ani v čase pred operáciou, po operácii a ani teraz po roku liečbe. Chýba opis štádia choroby, jej histologická charakteristika tzv. Gleasonovo skóre, ani o sledovaní hladín PSA od operácie doteraz. Pravdepodobne úprava erektílnej dysfunkcie, ktorá trvá jeden rok a sa nezlepšuje, bude zdĺhavá (ak sa vôbec zlepší) a nemožno ju predpovedať. Splodenie dieťaťa po radikálnej prostatektómii neprichádza do úvahy. Bolo by vhodné obrátiť sa na andrológa, ktorý je v tíme lekárov robiacich radikálnu prostatektómiu. Andrológovia sa zaoberajú diagnostikou a liečbou pacientov s poruchami erekcie po prostatektómii. S pozdravom Dr. M. Horňák
2011-07-19
Prof. MUDr. Michal Horňák, DrSc. Odpoveď od:
Agresívna fibromatóza u 2,5-ročného chlapčeka
(mamatata.sk)
Dobrý deň, prosím o radu. Môjmu 2,5-ročnému synovi vyoperovali nádor z madiguly. A histol. nález je: pritom. celuklárnych fasikliov fibrolastickeho tkaniva, neohr. lézia, prít. kyslých mukopolysacharidov, ložisková tvorba kolagénu, menší stupeň atypií a proliferácie bunie, neprítomnosť epitelových markerov a ďalšie z klinických a hist. znakov svedčia najskôr pre fibromatózu v danej lokalizácii (agresívna fibromatóza). Táto lézia zvykne recidivovať. Prosím, na onkológii tvrdia, že je to zhubný nádor a že je nutná ročná chemoterapia. Na stomatológii, kde bol operovaný, tvrdia, že je to nezhubný nádor a iba by to sledovali. PROSÍM, aký je Váš názor?
mamatata.sk

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, agresívna forma fibromatózy je zhubné nádorové ochorenie, ktoré síce nemetastázuje, ale je nebezpečná v tom, že agresívne rastie a prerastá aj do okolitých tkanív, štruktúr ako napr. cievy, nervy, kostné štruktúry a tým ich poškodzuje. Základnou liečbou je chirurgické vyoperovanie a následné sledovanie. Problémom je, že nádor často recidivuje s odstupom času - a preto sú nutné reoperácie. Ale nie je vždy je reoperácia možná, alebo by sa jednalo / ako napr. u detí / o veľmi mutilujúci výkon /. Preto sa pristupuje aj k iným možnostiam liečby, ako je napr. chemoterapia. Chemoterapeutické režimy sú u detí tak nastavené, aby to aj tí najmenší zvládli bez komplikácií a s čo najmenšími nežiadúcimi účinkami. Keďže Vaše dieťa to má lokalizované v oblasti sánky reoperácie by boli komplikované, tvár mutilijúce. Pravdepodobne by bolo vhodné skúsiť CHT. Veľa šťastia
2011-07-19
MUDr. Maroš Fremal Odpoveď od:
Carcinom prostaty
(Valašteková Alena)
Mojmu otcovi diagnostikoval pred týždňom lekár ktorý ho sledoval pre hyperpláziu prostaty cca 5 rokov carcinom prostaty gr. 2, nasadil hormonálnu liečbu v injekcii raz za pol roka a tbl ktoré berie 3 razy za deň. Má 82 rokov a na moju otázku či sa to nebude ožarovať lekár odpovedal negatívne, že ocko má už vysoký vek. Pracujem na onkologickom oddelení ako sestra a viem že liečime aj 90 ročných pacientov. Neviem sa nejak uspokojiť a stále mám pocit že otec pre svoj vysoký vek nedostáva všetko čo by sa malo pri takejto diagnoźe poskytnúť. PSA mal 10, nové problémy nemá. Prosím Vás o vyjadrenie. Ďakujem
Valašteková Alena

ODPOVEĎ  
82-ročný muž s karcinómom prostaty. Z Vášho opisu otcovej choroby som sa dozvedel vek pacienta a o 5 rokov trvajúcej liečbe benígnej prostatickej hyperplázie, po ktorej sa zistil karcinóm prostaty. Vlastnú, terajšiu chorobu ste charakterizovala nálezom PSA 10 ng/ml a histologickým vyšetrením karcinómu, ktorý je druhého stupňa malignity. V liečbe otcovi odporúčali podávať hormonálnu liečbu injekčne a v tabletkách. Na Vaše počudovanie mu neindikovali liečbu žiarením. Výber liečby karcinómu prostaty sa robí na základe charaktristiky nádoru (štádium, histologická charakteristika nádoru, PSA), ďalej výber liečby ovplyvňuje vek a komplikujúce choroby. Podľa opisu, ktorý ste uviedla, nemožno presne hodnotiť štádium. Hodnoty PSA nesvedčia o pokročilom štádiu. Žial, ostatné údaje chýbajú. Údaj o druhom stupni (grade) podľa súčasných názorov nedostatočne charakterizuje biologické správanie nádoru. Je potrebné karcinóm prostaty hodnotiť histologicky podľa tzv. Gleasonovho skóre. Pravdepodobne Váš lekár nemá tento údaj k dispozícii, lebo sa na patologickom pracovisku tento typ hodnotenie nepoužíva. Karcinóm prostaty patrí medzi najpomalšie rastúce karcinómy u mužov. Hodnoty PSA to potvrdzujú. Pri liečbe Vášho otca sa nemusí vždy použiť rádioterapia. Od samotnej hormonálnej liečby možno očakávať priaznivú odpoveď. Dokonca sú pracoviská, ktoré by pacientov s takýmto nálezom iba pozorovali a liečbu by začali podávať až pri vzostupe hodnôt PSA. Ak lekár vybral hormonálnu liečbu (podávanú injekčne, v priebehu prvého mesiaca aj v tabletkách), možno očakávať priaznivú odpoveď nádoru. S pozdravom Dr. M. Horňák
2011-07-17
Prof. MUDr. Michal Horňák, DrSc. Odpoveď od:
Bolesť noh a ruk
(marcela)
Prosim o radu, už rok ma trapia vačšinou symetrické bolsti v dolnych končatinách po vnutorných a vonkajších stranách stehien smerujúcich až prstom a bolsť oboch horných končatín od pazuch po vnutorných stranách rúk až ku končekom prstov.Bolesť je prchajúca až paliva, vyskytuje sa hocikedy v priebehu dna, v noci sa na bolesť nebudim, citim ju však zvačša v klude. Absolvovala som reumatologicke vyš. s negat. nalezom, neurologicke vyšetrenie (MRI mozgu negat,MRI C chrbtice kyfotizacia, protruzia c5-c6, MRI LS tarvolove cysty S1,S2, protruzia L5-S1).Okrem toho mám na oboch predných a vonkajšich častiach stehien hrčky s usg nalezom hyperechogenne ložiska s priemerom 15-29 mm, charakter lipomov. Prosím o radu akeho špecialistu by som mala ešte navštíviť, respektíve ake vyšetrenia absolvovať. Ďakujem
marcela

ODPOVEĎ  
Jednoznačná odpoveď ani rada nie je možná pre nedostatok základných údajov (vek, hmotnosť, doporučenie od neurológa...) Lipómy znamenajú tukové nádorčeky, ak je to nevyhnutné, dajú sa chirurgicky odstrániť. Nálezy na krčnej a krížovej oblasti chrbtice by Vám mal vysvetliť neurológ a tiež by mal zaujať postoj ku konkrétnej liečbe, ak jeho doporučenia nebudú mať žiadúci efekt v žiaducom čase , určite Vám doporučí ďalší postup.
2011-07-14
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Rakovina prsníka a infračervený systém
(Silvia Horváthová)
Dobrý deň,mojej svokre pred piatimy rokmi diagnostikovali rakovinu prsníka.Podstúpila operáciu aj chemo a rádioterapiu a momentálne berie anastrozol.Výsledky markerov na kontrolách má v poriadku.Kúpila si infračervenú podložku na posteľ,ale v návode je písané,že medzi kontraindikácie patrí aj leukémia a nádorové ochorenia.Bola to dosť drahá záležitosť a teraz nevie,či ju bude môcť používať.Prosím Vás o skorú odpoveď.Ďakujem.S pozdravom Horváthová
Silvia Horváthová

ODPOVEĎ  
Nepredpokladám, že ošetrujúci lekár Vám dá jednoznačnú odpoveď, napriek tomu, že sú mu známe bližšie informácie o veku mamičky, o jej zdravotnom stave a výsledky vyšetrení nie iba onkologických markerov. V budúcnosti sa vždy poraďte s ošetrujúcim lekárom ak chcete nejakým spôsobom zasahovať do liečby, čo i len "podpornými liečebnými metódami" a pri dnešnej ponuke "všeliekov" ani nečakajte, že lekári, ktorí sledujú odbornú literatúru, budú niektoré z podobných vynálezov poznať. Ja sama nepoznám spôsob, akým funguje infra-podložka, o ktorej píšete, preto Vám neviem bližšie poradiť.
2011-07-14
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Materske znamienko
(Lucia)
Dobry den, chcela by som sa vas opytat ze ci moze nieco znamenat ked som si na podprsenke nasla otlacok vytoku po materskom znamienku. Vopred Vam velmi pekne dakujem za odpoved.
Lucia

ODPOVEĎ  
Nie celkom rozumiem Vašej otázke, neviem čo myslíte pod odtlačkom výtoku po materskom znamienku, ak Vám niečo mokvá, bolo by snáď rozumné navštíviť obvodného lekára a ten po vyšetrení a zhodnotení nálezu Vám určite správne poradí.
2011-07-13
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Prozba
(milan )
dobry den..prosim vas o radu mam syna ma 15 rokou..ma z hubny nador v mozgu medzi pravim a lavim lalokom v strede..mozgu..nedavno zme sa to dozviedely...ma vsetky priznaky co sa toho tika ma ..okrem bolesti hlavy.a nevracia..a preto sa chcem poradit co je prenho najlepsie .ci operacia alebo len ozarovanie mam strach ked vezmu v zorku tak to urichlia..a chlapec bude natom este horsie nebude mat nadej alebo zmrazit to ..dakujem vam vopred..
milan

ODPOVEĎ  
Nielen ako matka, ale aj ako dlhoročná zdravotná pracovníčka by som si priala, aby aspoň deti nemali žiadne ochorenie, no je to nesplniteľné a plne chápem Vaše obavy. No je potrebné si v prvom rade uvedomiť, že hlava je uzavretý priestor a každý rast či už nezhubného alebo zhubného nádoru robí tlak na zdravé tkanivo a môže ovplyvniť životne dôležité funkcie. Lekári, aby vedeli stanoviť diagnózu, musia zobrať vzorku, aby ju mohli spracovať a zistiť, akého pôvodu je nádor, lebo len tak je možné zahájiť najoptimálnejšiua najcielenejšiu liečbu. Poznatky v medicíne veľmi pokročili a každý zákrok v rukách odborníka skôr prináša pozitívum pre pacienta , väčšina z obáv ktoré sa šíria v spoločnosti nie je opodstatnená. Samotné zloženie, uloženie, veľkosť nádoru, zdravotný stav pacienta ovplyvnia celkový priebeh a liečbu choroby, napriek určitým štandardným postupom u každého z nás priebeh je individuálny . Najsprávnejšie rady dostanete vždy od lekárov, ktorí poznajú pacienta a sú im dostupné všetky informácie z vyšetrení, preto spolupráca s lekármi je efektívna. Máte možnosť si otázky napísať i na papier, aby ste ich v strese nezabudli a doma Vás nebudú zbytočne trápiť. Prajem Vám i Vášmu synovi, aby diagnóza a liečba dopadli čo najoptimálnejšie.
2011-07-13
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Fiboradenom
(anna)
dobry den. mam 26 rokov. pred pol rokom mi bol operacne vybrany fibroadenom cca skoro 2 cm. chcem sa opytat z coho to vznika a ci je mozne tomu nejak predchadzat. nikde som sa zatial o tom poriadne nedocitala. za odpoved velmi pekne vopred dakujem.
anna

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, asi Vás sklamem, nevie sa z čoho fibroadenóm vzniká a nie je preto možné mu nijako predísť a predchádzať.
2011-07-13
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Hysterektómia
(kalisova@tempish.sk)
Dobrý deň, som rok po hysterektómii môj vek 54 rokov - obvodný gynekológ mi neodporučil žiadne lieky tým myslím výživový doplnok napr, vápnik , začínam pocitovať zvýšenú únavu, bolesti dolných končatím-hlavne žily. Snažím sa denne športovať - striedam beh, plávanie, cyklistika. Prosím odporučte mi čo si mám zakúpiť. Ďakujem želám veľa úspechov vo Vašej práci s pozdravom Kališová
kalisova@tempish.sk

ODPOVEĎ  
Ani ja neodporúčam svojim pacientkám výživové doplnky. Dnes nie je núdza o potraviny a každý môže mať pestrú stravu s vitamínami a minerálmi. Rok po vyoperaovaní vaječníkov by sa mala urobiť denzitometria - vyšetrenie na hustotu kostí. Toto vyšetrenie dá odpoveď na to, či sa Vám neodvápňujú kosti. Podľa výsledku Vám odporučia liečbu ak sa zistí, že začína u Vás osteoporóza - odvápňovanie kosti.
2011-07-11
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Hrčky
(jozef)
Dobrý deň, nad a pod perou z vnútornej strany úst mám veľa malých hrčiek, ktoré si pod kožou môžem nahmatať jazykom, mám to tam už odmalička ale teraz som zistil, že všetci to tam nemajú. Môže to byť niečo zhubné?
jozef

ODPOVEĎ  
Neviem koľko máte teraz rokov, ale ak hrčky máte od "malička", pravdepodobne ak sa nemenili, nie sú zhubné. Ale aby ste sa zbavil stresu, pri najbližšej návšteve u zubného lekára upozornite ho na hrčky a po ich vyšetrení dostanete adekvátnu odpoveď.
2011-07-11
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
zly pocit
(angelb)
dna 8:7 v piatok medzi 11:30 az poludnim ma v obci vrbov napadla slovne jedna romka a jej deti pretoze som presla po jej ulici a vraj obtazovala jej dceru co sa nepotvrdilo. som totiz transsexual .nadavala mi do pedofilov a ze ci sa nehanbim a ze mam vypadnut z vrbova lebo ma jej syn zbije . dostala som strach ale neprekvapilo ma ze nik nebol ochotny sa ma zastat ,bolo im to lahostajne ,a navyse jeden chalan si to tocil na digitalny fotoapart .policiu som nevolala ,pretoze som vo vrbove bola s rodicmi co vela vysvetluje .... pomohli mi iba na obecnom urade . necitim hanbu ako na mna vrieskala ta romka a navyse ma potom sledovala aj dalej ale potrebujem poradit co s tym . a neviem ci sa video dostane aj na you tube, ako ma snimal isty chalan z blizkej stavby.som z okresu gelnica . mam to brat na tazku vahu alebo ako ?prosim aj o kontaktne informacie a podporu .dakujem ,ste jediny co to vedia . vasa anita
angelb

ODPOVEĎ  
Dobrý deň. Žiaľ, Vaša otázka sa netýka onkologického ochorenia, preto neviem, ako by sme Vám mohli a vedeli pomôcť. Naša poradňa sa zaoberá predovšetkým otázkami a nejasnosťami spojenými s onkologickým ochorením, s jeho zvládaním a podobne. Mrzí ma Váš nepríjemný zážitok a dúfam, že sa nebude opakovať. V prípade, že by ste to pokladali za potrebné a dobré, odporúčam Vám sa obrátiť na psychológa vo Vašom meste/okrese, s ktorým, ak mávate podobné zážitky, sa môžete porozprávať a skúsiť tak pomôcť aspoň sama sebe, naučiť sa zvládať takéto situácie alebo sa im naučiť v rámci možností vyhnúť. Želám Vám všetko dobré.
2011-07-11
Mgr. Lucia Budáčová Odpoveď od:
Rakovina žalúdka a tenkého čreva
(Adriana, adriana.st@email.cz)
Dobrý deň, môjmu svokrovi našli rakovinu žalúdka, operovali ho, otvorili ho a zistili, že situácia je zlá... chirurg to opísal ako veľký nádor vo vrchnej časti žalúdka, z ktorého ako dážď sú po tenkom čreve a aj v pečeni a zvyšku tráviaceho traktu rozosiate mnohé malé druhotné nádory.... dali mu 3 mesiace života s pomocou chemoterapie sa to môže predlžiť na viac.... svokrov otec zomrel mladý tiež na rakovinu žalúdka , tiež jeho sestra mala rakovinu ....čo máme robiť ako jeho rodina? ja som počula aj čítala o množstve ľudí, ktorí sa zachránili aj vďaka čerstvej strave- ovocí a zelenine..... existuje nejaký odborník diétológ, ktorý by poradil.... onkológovia teraz hľadajú vhodnú chemoterapiu.... svokor sa stravoval hrozne - pil na obed a večeru stále k jedlu víno, po jedle pil kávu a jedol stále šunku, syry, ťažké jedlá a veľa komplikovaných vecí dokopy..... ďakujem vopred za radu
Adriana, adriana.st@email.cz

ODPOVEĎ  
Milá pani, podľa Vašich informácií z mailu očakávate viacero odpovedí. Svokor má pokročilé štádium ochorenia /podľa Vášho popisu/ a zrejme má jeho rodina i genetické predpoklady pre toto rakovinové ochorenie. Svokrovo stravovanie obsahovalo veľa solí /NaCl/, ktorá sa považuje v strave pre vznik rakoviny žalúdka za kancerogén. Ona sa v našej strave nachádza prakticky pri konzumácii priemyselne pripravovaných potravín vo vysokých množstvách a často tieto potraviny sú spracovávané i technológiami /údenie,grilovanie na voľnom ohni,konzervovanie potravín soľou/ ktoré rovnako alkohol vo väčších množstvách /pre muža viac -3dcl vína, pre ženu polovica/ je kancerogénom všeobecne. Okrem stravovania v rodine, kde je genetický výskyt rakoviny žalúdka je okrem racionálneho stravovania /hojne zeleniny, ovocia, správna príprava jedál- varenie, dusenie,pečenie iba pri nižších teplotách, vyhýbanie sa presoleniu a priemyselne pripravovanej strave, a iné/ veľmi dôležité včasné odhalenie rakovinového ochorenia žalúdka. Preto je potrebné pri i miernych zažívacích ťažkostiach, sledovať u gastroenterológa. Včasné odhalenie choroby môže byť liečebne úspešné. S pozdravom a želaním všetkého najlepšieho dr.Valovičová.
2011-07-11
Doc. MUDr. Eva Valovičová, CSc. Odpoveď od:
Prsník- hrčka
(Lujza)
Chcela by som sa spýtať, či je vhodný v mojom prípade pobyt na slnku počas leta. Mám 49 rokov, a pred rokom som absolvovala opéráciu, kde mi bola vyoperovaná zhubná hrčka na prsníku. Lymfatické uzliny boli v poriadku. Vybrala som rádioterapiu a užívala Tamoxifen, z ktorého som kvôli nežiaducim účinkom prešla na Asneu, ale aj tú som pred dvoma mesiacmi mala prestrať užívať, kedže sa mi nepotvrdil stav po menopauze. Snažím sa zdravo žiť, chodím na kontroly. Je to normálne, že žiaden liek neužívam? A mám sa skrývať pred slnkom? Čo by bolo ešte vhodné užívať? Ďakujem
Lujza

ODPOVEĎ  
Dobrý deň nutné je poznať štádium ochorenia a prognostické faktory, aby bolo možné dobre odpovedať. Opýtajte sa preto ideálne Vášho lekára, jemu sú tieto informácie prístupné a bude Vám vedieť najlepšie poradiť.
2011-07-10
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Endometrióm
(Michaela)
UZ-TVS: Uterus prim.veľkosti s nízkou sliznicou, ovárium l.dx.prim. veľkosti, echogenity, vľavo na ováriu, hypoechogénny v.s. endometrióm veľk. 50mm, c.D. bez tekutiny. Pôjdem na operáciu, a chcem sa spýtať, či to je nebezpečné, a či sú nejaké trvalé následky po vyoperovaní. Vopred ďakujem
Michaela

ODPOVEĎ  
V otázke nie je dosť informácii k tomu, aby som Vám mohol odpovedať na položené otázky. Lekár, ktorý Vám operáciu odporučil, prípadne lekár, ktorý Vás bude operovať, Vám konkrétne odpovie na Vaše otázky.
2011-07-10
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
1 << 114 < 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 > 136 >> 461
Facebook