foto
2% proti rakovine

Ďakujeme všetkým, ktorí svojimi 2% poporili naše projekty.
fotofotofotofotofoto
Kto sme zisti čo je LPR a ako funguje
Čo robíme Naše aktivity a projekty
Hľadám pomoc Informácie, rady a kontakty
Ako prispieť Dobrovoľník, sponzor
Spolupráca Partnerstvo a spolupráca
lpr Liga proti rakovine bola založená 19. januára 1990 v Bratislave a v tom istom roku bola prijatá za člena Európskej asociácie Líg proti rakovine (ECL) a za člena Medzinárodnej únie proti rakovine (UICC)...
Pokračovať »
Tabaková smernica má slovenskú podobu

28.07.2015

Príďte nás pozrieť na festival Pohoda

01.07.2015

Stretnutia milovníkov hudby v Martine

25.06.2015

Ako byť úspešný na pohovore

18.06.2015

Linka pomoci _

02/52 96 51 48

Po 09:00-13:00 14:00-16:00
Ut 09:00-13:00 14:00-16:00
St 09:00-13:00 15:00-17:00
Št 09:00-13:00 14:00-16:00
Pi 09:00-13:00 15:00-17:00
So 09:15-12:15 14:00-16:00

Newsletter

Informujte ma o novinkách.
E-mail:



 

Poradňa

Internetová poradňa vznikla ako reakcia na množstvo otázok prichádzajúcich od ľudí, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom vyrovnávajú s diagnózou onkologického ochorenia u seba, svojho blízkeho, príbuzného či priateľa.


Pre Vás, ktorí potrebujete informácie, radu, povzbudenie, pomoc v riešení zložitých situácií, ktoré sa vyskytli vo Vašom živote v súvislosti s diagnózou onkologického ochorenia, alebo sa chcete informovať ohľadom prevencie, sú tu lekári – špecialisti v rôznych oblastiach onkológie, psychológ, sociálna sestra – skúsení odborníci z Linky pomoci , ktorí Vám odpovedia na Vaše otázky v závislosti od ich obsahu a problematiky.

Poprosíme Vás o väčšiu trpezlivosť pri zodpovedaní otázok v mesiacoch júl a august  z dôvodu čerpania dovoleniek viacerých odborníkov.

Ďakujeme za Vaše pochopenie.

 


Opýtajte sa našich odborníkov na problém ktorý Vás trápi

Meno  
Predmet   Váš problém
cap   



Doteraz zodpovedané otázky (9605)

strana 125 z 481 (otázky 2481 - 2500)
Názov
(meno)
Text Dátum
Onko pacient
(monika)
dobry den, v auguste mi po cytologii 3b-4 a naslednej histologii a MR urcili diagnozu-rakovina krcka maternice,grade 2-3,T2b-3NOMO,teraz som 2 mesiace po liecbe na onkologii 25 oziarov,3brachyterapie a 4 chemoterapie,kontrolne MR bolo negat. aj sono,gynekologovi sa nieco nezdalo a zobral mi aj cytologiu,ktora mi vysla 3a-4,onkomarkerySCCA klesli z 8,5 na 2,3,liecba uplne nezabrala vsak?bude nasledovat dalsia chemoterapia?
monika

ODPOVEĎ  
Skutočne bez podrobného zoznámenia sa z Vašim zdravotným stavom a bez vyšetrenia nie je možné odpovedať na Vašu otázku. Máte možnosť konzultovať Váš zdravotný stav a návrh ďalšieho postupu na špecializovanom onkologickom pracovisku.
2012-01-04
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Konizacia a ockovanie
(Zoe)
Dobry den, Pred par tyzdnami som uspesne absolvovala konizaciu (diagnoza PAP II-III, CIN II, HPV typ 16), pocas ktorej mi odobrali vsetko poskodene tkanivo. Vysledok histologie bol: - povrchovy epitel zachovany v takmer celom obvode - v dvoch blokoch zachytena HG intraepitelova neoplazia (CIN II) bez zretelnej extenzie do endocervikalnych krypt - bez stromalnej invazie - exo a endocervikalny resekcny okraj: volny Lekar mi okrem naslednych kontrol odporuca ockovanie vakcinou Silgard. Ma taketo ockovanie vyznam aj napriek tomu, ze uz mam HPV virus (16)? Mam 30 rokov, partnera, ktoreho neplanujem vymenit a do roka - dvoch by som chcela otehotniet. Dakujem za odpoved, Z
Zoe

ODPOVEĎ  
Konizáciou sa u vás odstránil predrakovinový stav - stredne ťažká dysplázia. Okraje konusu boli rezané v zdravom tkanive, čo znamená, že sa odstránilo všetko choré tkanivo. Dnešný stav poznania ako sa správa HPV v tele človeka nedáva jasnú odpoveď na otázku, či po konizácii ešte ste infikovaná HPV 16, alebo nie. Vieme však, že po vymiznutí HPV z tela nevznikne dostatočne vysoká hladina protilátok, ktorá by ženu ochránila pred opakovanou infekciou. Len očkovanie navodí vznik tak vysokých hladín protilátok, ktoré ochránia pred opakovanou infekciou. Očkovanie vakcínou Cervarix je podľa mojich vedomostí účinnejšia ako vakcínou Silgard. Najmä hladiny protilátok proti HPV 18, ktorá je druhým najčastejším HPV, ktorý spôsobuje karcinóm krčka maternice, je hladina protilátok po zaočkovaní Silgardom nízka. Ak sa dáte zaočkovať, zabezpečíte si ochranu pred možnou reinfekciou. Investovanie do svojho zdravia je najlepšia investícia. Malo by byť samozrejmé, že ľudia, ktorí spolu plánujú spoločný život a rodinu, majú predsavzatie byť si verní, ale vidíte sama, ako naša spoločnosť dnes vyzerá, koľko máme ročne rozvodov a mnoho je z dôvodu nevery niektorého partnera.
2012-01-03
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
MG prsníka
(Maria)
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať na váš názor :Fertílny typ parenchýmu, asymetria v HQ a CQ 1. dx, bilat. po 2MK, nesusp.Axilyl bez LAP. V USG obraze fertilný typ parenchýmu, na r-HQQ 1.dx. hypoech. ložisko 5x3 mm, odp. nálezu na MG, najskor FIA, adenosa? V r-LQQ porucha architektoniky 1.sin v USG, bez patol. vaskul., nemá korelát v MG, v CC je dif. len vtiahnuté podkožie. bilat bez diferencovateľných ložisk. lézií, susp. echoštruktúry. Axily bez LAP
Maria

ODPOVEĎ  
Dobrý deň,, podľa nálezu sa jedná o nezhubný nádor alebo hormonálne zmeny. Nutné je kontrolné vyšetrenie.
2012-01-03
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Rakovina hrubého čreva
(Kissová Kristína)
Dobrý deň, môjmu manželovi bol diagnostikovaný Zhubný nádor hrubého čreva. Dňa 10.1.2012 je objednaný na operáciu. Chcem sa opýtať či môže brať wobenzym. Máme čakať až po operácii, alebo má zahájiť užívanie hneď? Ďakujem
Kissová Kristína

ODPOVEĎ  
Wobenzym by nemal ovplyvniť liečbu, ale vždy informujte ošetrujúceho lekára, čokoľvek by ste chcela dať manželovi, pretože niekedy i niektoré " nevinné vitamíny môžu mať blokujúci charakter. Prajem mu všetko najlepšie.
2012-01-03
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Hrcka pod sankou
(vlado)
Dobry den, pan doktor/pani doktorka...moj problem zacal asi pred rokom ked som zacal mat neustale infekcie v ustach, afty alebo nieco take, ani poriadne neviem co to bolo...nezijem na slovensku a ked som bol naposledy doma bol som s tym u svojej lekarky a zobrala mi stery z ust lebo si myslela ze to je nejaka kvasinkova infekcia ale vysledky vysli negativne. po navrate do UK som si ale uvedomil ze ma v poslednej dobe dost casto boli hrdlo ale vzdy ma boli len na pravej strane a vzdy to po par dnoch prejde, naposledy som bol mierne nachladnuty a zasa ma zacalo boliet hrdlo a zase mi to preslo ale doteraz (uz je to asi mesiac} niekedy ked prehltam tak ma zaboli na tej pravej strane ako keby mam vysusene hrdlo...ale to co ma najviac trapi je ze som si na pravej strane pod sankou nahmatal malu hrcku velku asi ako hrasok,ktora nieje bolestiva...chcem sa spytat ci to moze byt nieco vazne alebo ci to moze mat nejaky suvis s vyssie uvedenymi problemami,mam trochu strach uprimne povedane...za odpoved vopred dakujem,vlado
vlado

ODPOVEĎ  
Bolo by správne, aby lekár mal možnosť dovyšetrovať Vaše zdravotné ťažkosti, tým že vylúčil kvasinkovú infekciu len začal vyšetrovanie a možno by dospel k dovyšetrovaniu u krčného lekára a tým i k zisteniu príčiny a ordinovaniu príslušnej liečby. K hrčke sa nedá vyjadriť, je potrebné nie len ju vidieť, ale i pohmatom zistiť jej tuhosť, pohyblivosť oproti spodine....ale verte väčšina z nálezov nie je zhubná. Tak si nájdite čas na dôsledné dovyšetrovanie.
2012-01-03
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Rozpad nádoru
(Lenka)
Dobrý deň. Ako vedia lekári, že sa nádor rozpadá? Dá sa rozpad nádoru regulovať?Ďakujem
Lenka

ODPOVEĎ  
Priznám sa Vám, že nerozumiem čo myslíte pod rozpadom nádoru, ak máte záujem bližšie špecifikujte svoju otázku, alebo zatelefonujte na tel. číslo 02/52 96 51 48 napr. v utorok medzi 09:00-13:00.
2012-01-02
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Rakovina
(jarmila)
Dobrý den,chcela by som vediet ake je cakacia doba na gynekologické operacie Dakujem
jarmila

ODPOVEĎ  
Vašu otázku Vám najkonkrétnejšie zodpovie Vaša Zdravotná poisťovňa.
2012-01-02
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Ca vajecnika
(katarina)
Dobrý den,chcela by som vediet ako sa postupuje pri operacii a liečbe ca vaječnika ak nador infiltruje do močoveho mechura,ake ma pacient sance na prežitie Dakujem
katarina

ODPOVEĎ  
Ak je nádorom infiltrovaný močový mechúr, je možné resekovať postihnutú časť močového mechúra, alebo je možné vyoperovať močový mechúr, je možné neoperovať ale ožarovať postihnutú oblasť, alebo podať chemoterapiu ak je na typ nádoru účinná. Jedná sa o vážny zásah do integrity tela, preto je potrebné veľmi zodpovedne zvážiť rozsah operačného výkonu a jeho prospešnosť pre pacienta. Pri uvažovaní je potrebné zohľadniť mnoho faktorov celkového zdravotného stavu pacientky a stav ochorenia, preto nie je možné z údajov, ktoré ste mi zdelili zaujať stanovisko. Predpokladám, že sa nejedná o Vás, ale o niekoho Vášho blízkeho. Pacientka má svojho lekára, ktorý sa o ňu stará a ten určite vie ako postupovať v tomto konkrétnom prípade.
2012-01-02
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Sono prsníka
(Mária)
Dobrý deň,chcela by som sa spýtať na váš názor na sono prsníka:Vľavo na rozhraní HQQ až v HLQ 2ostro kontúrované,hypoechogénne lézie veľkosti 5x3mm a 4,3x3mm,dlhou osou rovnobežné s povrchom kože,bez dorzálneho tieňa.Ducti lactiferi nie sú dilatované.Koža a podkožie bpn.V axilách bez patologicky zmenených LU,vľavo zväčšená tukovo degenerovaná LU veľkosti 22mm.Záver:2hypoechogénne ložiská skôr benígneho charakteru vľavo-v dif.dg.FA,komplikované cysty BI-RADS3.Ďakujem
Mária

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, podľa výsledku sa jedná najskôr o nezhubný nádor prsníka.
2012-01-02
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Tehotenstvo
(Ľudmila)
Dobrý deň. Mám 46 rokov a liečim sa na rakovinu prsník. Teraz užívam Lucrin a tamoxifen. Menzes od podania prvej dávky lucrinu nemám. Je v tomto prípade možnosť otehotnenia? Ďakujem.
Ľudmila

ODPOVEĎ  
Dobrý deň,, s najväčšou pravdepodobnosťou nie je aktuálne pre vás možné otehotnieť.
2012-01-02
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Diagnoza
(Dagmar)
Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o odpoveď. Mám 38 rokov a výsledky z cytologie H-SL PAP IIIb. Doktor mi odporučil konizáciu krčka maternice. Mám rakovinu? Ďakujem za odpoveď
Dagmar

ODPOVEĎ  
Nemáte rakovinu. Máte pozitívny nález cytologického vyšetrenia. Nie je správne len na základe cytologie vykonať konizáciu. Môže ísť o falošne pozitívny cytologický výsledok. Je dôležité vedieť, aké ste mali cytologické výsledky v minulosti. Či boli doteraz v poriadku a toto je prvý pozitívny výsledok. Ďalej by ste mali absolvovať kolposkopické vyšetrenie - kde lekár prezrie krčok kolposkopom - mikroskopom pri určitom zväčšení prezrie krčok a ak na ňom zistí podozrivé miesto, vykoná odber malého kúska tkaniva na histologické vyšetrenie. Histologické vyšetrenie je presnejšie ako cytologické. Ak sa z tohoto kúska tkaniva zistí predrakovinový stav, potom je na mieste vykonať konizáciu.
2012-01-01
MUDr. Ladislav Masák, CSc. Odpoveď od:
Otazka
(Lenka)
Pekný večer prajem,chceli by sme sa spýtať,mamine diagnostikovali glioblastom,WHO gr.IV,IDH1 negat,P53 fokálne pozit,vyoperovaný 1.12 2011 celý,2.1 2012 začína liečbu chemo a rádio,naša otázka znie:čo by ste nám poradili pri liečbe a po liečbe.
Lenka

ODPOVEĎ  
Je potrebné sa riadiť podľa aktuálneho zdravotného stavu, podľa reakcie na liečbu - jej účinnosť alebo vylúčenie , alebo zmiernenie vedľajších účinkov podávaných liekov-najaktuálnejšiu radu Vám dá lekár, ktorý mamičku bude liečiť. Všeobecne sa dá poradiť pestrá strava/ pomerné zastúpenie bielkovín, tukov, i uhlodydrátov ,dostatok ovocia a zeleniny/ 5-6x denne podávaná , dostatok tekutín, primeraný oddych.Ak by ste chceli podávať výživové doplnky, vždy o tom informujte lekára. LPR vydala brožúrky : Ako sa správne stravovať,Chemoterapia a Vy, Rádioterapia a Vy, Únava nepríjemný sprievodca onkologických chorôb, je možné ich nájsť v čakárňach pred onkologickými ambulanciami, prípadne si ich vyžiadať na tel. č. 02/52 92 17 35. Dajú sa stiahnuť i na tejto stránke v sekcii PUBLIKÁCIE.
2012-01-01
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Rakovina prsnika, mestastaza v peceni22
(Andrea)
Dobry vecer, chcem sa opytat doc. Bellu, mojej mamke diagnostikovali rakovinu prsnika T2N2M0, potom nam spravili CT vysetrenie a nasli mamke lozisko na peceni,je tam moznost operacie. Len pred mesiacom mamka bola operovana na prsnik, chcem sa opytat ci je lepsie zacat s liecbou,kedze uz je mesiac po operacii alebo ist na dalsiu operaciu a potom zacat s liecbou. Este jedna otazocka siria sa metastazy len z primarneho nadoru alebo aj zo sekundarneho nadoru. Dakujem moc krasne
Andrea

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, metastázy môžu vznikať z každého zhubného nádoru. Liečbu bez ďalších výsledkov ťažko posúdiť, ak je iba jedna metastáza v pečeni, môže sa uvažovať o chirurgickom zákroku na pečeni.
2011-12-31
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Welnes ano- nie
(Evelin)
dobrý večer, som po operácii prsnikapo chemo, po ožarovaní, od detí som dostala na vianoce welnes weekend akože grátis po trápeniach tešilasom sa no neviem či môžem do teplej vody momentálne beriem tamoxifen ebeve prosím poradte či môžem do teplej vody metastazy neboli ďakujem
Evelin

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, do wellnes môžete pokojne ísť.
2011-12-30
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Tamoxifen Ebewe
(Júlia)
dobrý deń moja diagnoza C50 bez metastaz,som po operácii, chemoterepii apo ožarovaní, na doliečenie mi predpísali tamoxifen, ale keď som prečítala čo to je ostala som zhrozená aké vedľajšie účinky má, či to pomôže alebo skôr škodiť bude neviem či to užívať alebo niečo šetrnejšie dať vypísať prosím Vás poradte mi ako to spôsobí na organizmus kedže je to steroid,bojím sa to začať používať aj preto lebo doteraz som ani chorá nebívala ani žiadné tabletky nebrala ďakujem
Júlia

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, každý liek má vedľajšie účinky. Tamoxifen má málo vedľajších účinkov a je ho treba uživať.
2011-12-30
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Lezia na lavom prsniku
(nikola116)
Dobry den, dnes bola moja babicka na sonografii prsnika a vysledok znie>v HMQ.1dx.perif.pritomne lozisko lezia vo velkosti 10x7mm,nalez denznejsej kondenzacie, doplnit core cut biopsiu. Inak zobrazeny parenchym vpravo bez cystickych a solidnych loziskovych zmien.Babicka je rok po operacii kde jej vybrali maternicu a vajecniky, moze ist aj o hormonalne zmeny?dakujem velmi pekne.
nikola116

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, opísali ste len veľmi málo z nálezu sonografie, podľa tohto popisu sa nedá vyjadriť k možnej diagnóze.
2011-12-30
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Hodgkin lymfom
(timea)
dobry den.moj syn má hodgkin lymfom.a v auguste bolisme na pet ct,a uz nemal nic.a teraz sme bli na kontrolné usg a tam napisali to:pecen v obluku kraniokaudalne do 15,0cm,pravidelnej hypoechogénnej struktury,cievná kresba zachovaná,bez lozisk,zlcové cesty nedilatované.v hile pecene aj za pankresom pritomné zvatsené lu do 2,6 do 3cm,v ostatnom useku paraaortalne lu nezvatsené. a chcela by som vas opitat ze to co znamená?má zase nieco?vopred dkujem.
timea

ODPOVEĎ  
Žiaľ, závadzala by som Vás akoukoľvek odpoveďou či už v pozitívnom , alebo v negatívnom zmysle, najkonkrétnejšiu odpoveď Vám dá ošetrujúci lekár, ktorý na základe dôležitých informácií Vám môže usmerniť, nebojte sa ho na to opýtať, aby ste si zbytočne nevyvolávala stresové situácie.
2011-12-29
MUDr. Štefánia Podaná Odpoveď od:
Opakované cysty
(minda)
dobrý deň, nález v prsníkoch je v pravo recidivujúce cysty veľkosti 38x25mm a 25x15mm, ktoré boli odsaté. Po pol roku na sone prsníkov 42x25mm a 27x15. Toto sa opakuje už niekoľko rokov. Moja otázka je nebolo by vhodné radšej tieto cysty odstrániť chirurgický, keď sa stále nalievajú a zároveň aj zväčšujú?
minda

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, cysty sú dôsledkom hormonálnej poruchy organizmu. Chirurgicky sa neodstraňujú, najprv je nutné zistiť, prečo vznikajú a ev. ich aj liečiť nechirurgicky.
2011-12-29
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Prsník
(emília)
Dobrý deň.83 ročná mamička si našla hrčky na prsníku.Biopsiou jej zistili:v troch zo štyroch punktátov prsníka sú zastihnuté štruktúry invazívneho duktálneho karcinomu prsníka s i nfiltratívnym rastom v tukovom tkanive.V jednom z punktátov z č.2 je len časť väziva-bez malignych štruktúr.Teraz je po operácii,užíva chemoterápiu v tabletách.Histol.nález je:11lymfat.uzlín priemeru od 2mm do 1cm-všetky bez malígnych štruktúr.2.-trilymfatické uzliny priemeru od 2mm do 5mm-bez malígnych štruktúr.3-medialny horný okraj kvadrantu-tukové tkanivo bez malignych štruktúr.4-časť spodiny na úrovni svalu-tukové tkanivo a časti priečne pruhovanejsvaloviny bez malignych štruktúr.prosím Vás o informáciu,aká je nádej na jej vyliečenie.dakujem
emília

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, v staršom veku sú nádory prsníka menej agresívne, ak nemá mamina vzdialené metastázy, tak prognóza je dobrá.
2011-12-28
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
Sono vyšetrenie prsnika
(Maťa)
Dobry den, chcem sa spytat na vas nazor na zaver zo sona prsnika: fertilna mliecna zlaza, viaclobularna hypoechog.opacita v obl.rozhrania HQ 1.sin., droná aj v HLQ lsin. - dif.dg.fibroadenomove lezie. Veľmi pekne ďakujem za odpoved.
Maťa

ODPOVEĎ  
Dobrý deň, podľa výsledku sa jedná o nezhubný nádor prsníka alebo hormonálne zmeny prsníkov. Nutné sú kontroly.
2011-12-28
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. Odpoveď od:
1 << 114 < 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 > 136 >> 481
Facebook